05 Οκτωβρίου, 2013

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

 

Άρθρο 
Του κ. Γιώργου Καλαντζή, Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων

Το ΜτΘ αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης όχι για το ίδιο το μάθημα αλλά για την εθνική μας ταυτότητα. Η Μ. Ρεπούση φρόντισε μάλιστα η συζήτηση να πάρει ακραία μορφή συμπεριλαμβάνοντας και τα Αρχαία Ελληνικά. Η επιλογή της δεν έχει σχέση με κάποιο συνολικό φιλοσοφικό ή πολιτικό διακύβευμα αλλά αποτελεί μιαν εντελώς λαϊκίστικη προσωπική στρατηγική.

Η Χρυσή Αυγή και η Μ. Ρεπούση παίζουν το ίδιο παιχνίδι για να εξασφαλίσουν την θέση τους στην Δεξιά και την Αριστερά αντιστοίχως. Προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα αν το Κράτος θα επιβάλλει την αθεΐα (δηλαδή έναν «αντίστροφο» προσηλυτισμό) ή την εθνοφυλετική «Ορθοδοξία» του μίσους.

Για το καλό όλων δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε στις ακραίες μειοψηφίες να διαμορφώσουν το ερώτημα που θα απαντήσει η πλειοψηφία. Το ίδιο το μάθημα των Θρησκευτικών ή των Αρχαίων Ελληνικών ή της Ιστορίας δεν θα είναι ποτέ προς διαπραγμάτευση – ακόμα και αν Υπουργός Παιδείας γίνει η Μ. Ρεπούση.

Προς διαπραγμάτευση είναι πάντα οι μέθοδοι και οι στόχοι διδασκαλίας.

Πώς, δηλαδή, τα παιδιά μας θα αποκτήσουν τα καλύτερα εφόδια για να επιτύχουν σ’ έναν έντονα ανταγωνιστικό κόσμο.

Πώς θα γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες χωρίς να χάσουν την εθνική τους ταυτότητα.

Πώς θα καταλάβουν γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές.

Πώς θα μπορούν να αντέξουν το βάρος και την ευθύνη να είναι Έλληνες.

Πώς θα κατανοήσουν ότι όποτε ο Ελληνισμός κουλουριάζεται σαν τον σκαντζόχοιρο, οι ήττες και οι καταστροφές είναι αναπόφευκτες, ενώ όποτε ανοίγει τα φτερά του ως δικέφαλος Αετός γράφει νέες σελίδες δόξας.

Τι σχέση, όμως, έχει μ’ αυτούς τους στόχους το ΜτΘ; Σημαντικότατη, γιατί τελικά η Ορθοδοξία καθορίζει την ηθική και πολιτισμική συγκρότηση του Έθνους μας.

Η απάντηση στο ερώτημα αν η πίστη μας, μας οδηγεί να χαρακτηρίσουμε την Χρυσή Αυγή «γλυκιά ελπίδα» ή «μαύρη νύχτα» αφορά τους πάντες ανεξαρτήτως θρησκεύματος γιατί τελικά όλοι θα υποστούν τις συνέπειες της απάντησης. Η ελληνική Αριστερά διαπράττει θανάσιμο λάθος όταν αντί να κατανοήσει την ανάγκη των καιρών, επιμένει σε ξεπερασμένες αναλύσεις που αφορούν άλλες κοινωνίες με διαφορετική ιστορία και εμπειρίες παίζοντας έτσι το παιχνίδι της ακροδεξιάς.

Το ΜτΘ κινδυνεύει λιγότερο από την Αριστερά και περισσότερο από εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως οι πιο φανατικοί υπερασπιστές του επιδιώκοντας να του προσδώσουν ένα σκληρό κατηχητικό χαρακτήρα. Η κατήχηση είναι ευθύνη της Εκκλησίας και όχι της Πολιτείας γι’ αυτό παρέχεται από Ιερείς στις Εκκλησίες κι όχι από επιστήμονες της Θεολογίας στα σχολεία.

Ένα κατηχητικό μάθημα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό (διότι είναι ευθύνη του γονέα αν και σε ποιον θα επιτρέψει να κατηχήσει το παιδί του σε θέματα πίστης) και δεν μπορεί να βαθμολογείται, διότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να βαθμολογήσει την πίστη. Μόνο η γνώση μπορεί να βαθμολογηθεί. Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, για το μέλλον των Θρησκευτικών δεν είναι αν θα διδάσκονται, αλλά ποια Θρησκευτικά θα διδάσκονται.

Στο ερώτημα αυτό έχουν ήδη απαντήσει οι εντεταλμένοι προς τούτο από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο Ιεράρχες μας (Εισήγηση Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου 4/5/2012 και Εισήγηση Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου 5/11/2012), τα Τμήματα Θεολογίας, σημαντικότατοι Θεολόγοι διεθνούς κύρους (πχ Μ. Μπέγζος ή Χ. Σταμούλης) αλλά και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με το πιλοτικό πρόγραμμα για το ΜτΘ (βλ. «Τα Θρησκευτικά στο σύγχρονο σχολείο», Αρμός).

Όποιος διαβάσει αυτά τα κείμενα θα αντιληφθεί το έγκλημα της Μ. Ρεπούση αλλά και γιατί η Χρυσή Αυγή είναι στρατηγικός εχθρός του ΜτΘ.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ έχει πει ότι η παράδοση για να μένει ζωντανή πρέπει να αλλάζει. Κάθε μέρα, λοιπόν, που περνά χωρίς να αλλάζει το ΜτΘ, τόσο απονομιμοποιείται μέσω των μαζικών απαλλαγών από την διδασκαλία του, τόσο υπονομεύεται με την άτυπη υποκατάστασή του από άλλα μαθήματα ώστε να γίνουν πιο «ανταγωνιστικά» τα σχολεία και τόσο χάνουμε μια μοναδική ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

 


ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ - 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013


 

Αύριο Κυριακή 6 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νίς, θα τελεσθεί Συλλείτουργο των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο θα συλλειτουργήσουν: Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλος,


Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος,

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος,

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος,

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.  Σάββας.

Οι εορτασμοί για την επέτειο αυτή, διοργανώνονται από την Εκκλησία της Σερβίας από 1-7 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέδωσε εγκύκλιο για την επέτειο, όπου τονίζει εν κατακλείδι και τα εξής:  Εκφράζομεν την αγωνίαν ημών ως Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως διότι χίλια επτακόσια έτη μετά την έκδοσιν του Διατάγματος των Μεδιολάνων οι άνθρωποι διώκονται δια την πίστιν και την θρησκείαν και τας συνειδησιακάς επιλογάς αυτών. 

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδέποτε θα παύση δια των εις την διάθεσιν αυτού πνευματικών μέσων και της αληθείας να στηρίζη τας προσπαθείας δι' ειρηνικόν διάλογον μεταξύ των διαφόρων θρησκειών, την ειρηνικήν επίλυσιν κάθε διαφοράς και την επικράτησιν κλίματος ανοχής, καταλλαγής και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων κάθε θρησκεύματος και εθνικής καταγωγής.

Καταδικάζοντες ως αντίθετον προς την θρησκείαν κάθε μορφήν βίας, κηρύσσομεν από του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι μέγα ως αληθώς "το της ευσεβείας· μυστήριον· Θεός εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν Πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη" (Α´Τιμ.γ,16), κυβερνά τον κόσμον και τα του κόσμου κατά τας ανεξιχνιάστους βουλάς και τα κρίματα Αυτού και πάλιν έρχεται εν δόξη ως δίκαιος Κριτής κρίναι τα σύμπαντα. 








«ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ» ΜΕ ΓΙΑΤΑΓΑΝΙ!


Οι επαφές και οι συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται ότι αποθράσυναν τον δεύτερο. Λίγες ώρες μετά τις διαρροές ότι τις επόμενες ημέρες ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρίσκεται στην Αθήνα για την προετοιμασία της επόμενης συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ο Τούρκος υπουργός άρχισε δημόσια τα παζάρια. Η Υψηλή Πύλη εμφανίζεται με ...γιαταγάνι επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την αναμπουμπούλα που υπάρχει στη χώρα μας και προκαλεί πολλαπλά ζητώντας από τη μια ανταλλάγματα από την Ελλάδα δίνοντας υποσχέσεις (τις οποίες δεν τηρεί) για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και από την άλλη επιχειρεί να δώσει αλά τρόικα μαθήματα μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας .

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να λειτουργήσει η Χάλκη, ζητάει ούτε λίγο ούτε πολύ εκλογή μουφτή στην Ξάνθη και τη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλώντας την Ελλάδα «να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της». Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk σχετικά με τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, και απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα!

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα, όπου ο ιερέας μιας θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν, για να τους διευκολύνουμε» ισχυρίστηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «πριν από μερικά χρόνια, με οδηγία του πρωθυπουργού μας, δόθηκε η άδεια για να παίρνουν την τουρκική ιθαγένεια ιερείς ξένης ιθαγένειας, έτσι ώστε να μετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η Ιερά Σύνοδος».

«Δεν προσεγγίζουμε το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας» σημείωσε, αλλά πρόσθεσε: «Εάν στη Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό και εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Mια φωτογραφία-ντοκουμέντο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δείχνει τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, σε νεαρή ηλικία να φορά στολή των ναζί και να χαιρετά ναζιστικά. Στα χέρια των Αρχών και ένα χειρόγραφο κείμενο με το τίτλο «Όρκος Χρυσή Αυγή» και ημερομηνία 30-6-1983 το οποίο βρέθηκε στο σπίτι του Χρ.Παππά στα Ιωάννινα. Σύσκεψη με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσημη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ισραήλ, το οποίο ξεκινά την Τρίτη.

Το «εγέρθητω» ήταν ένα συμβάν «μεμονωμένο και ατυχές» που δεν έχει καμία σχέση με το Führerprinzip στη «δημοκρατικά διαρθρωμένη» Χρυσή Αυγή. Η κίνηση υπό μορφή στρατιωτικού αγήματος είναι απλώς «συντεταγμένο βάδισμα» και δεν παραπέμπει σε στρατιωτικού τύπου οργάνωση, ούτε σε τάγματα εφόδου, ενώ το ομοιόμορφο μιλιταριστικό ντύσιμο προκύπτει αυθόρμητα από «μιμητισμό» και «μόδα». Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι βουλευτές της ΧΑ. Αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας πραγματοποιείται για άλλο ένα βράδυ σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία Μουσείου καθώς και στην πλατεία Βάθης.

Τη θεωρία των «καθαρών χεριών» χρησιμοποίησε ο Χρήστος Παππάς για να υποστηρίξει ενώπιον του ανακριτή το επιχείρημα ότι η δίωξη εναντίον των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική. Ο υπαρχηγός της ΧΑ υποστήριξε ότι οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί όλων των κομμάτων επιχειρούν να πλήξουν την «καθαρή» Χρυσή Αυγή και όπως τόνισε όταν η ΧΑ κυβερνήσει τον τόπο θα τους οδηγήσει στην Δικαιοσύνη. Παράλληλα, ζήτησε να μην μείνει μακριά από τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα...

Κόσμος

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει απρόσκοπτα να «εκπλήρωνει τα καθήκοντά της στη διεθνή κοινότητα» παρά την οικονομική παράλυση, σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επισημαίνοντας ωστόσο πως εάν παραταθεί η κατάσταση, ο κόσμος «θα αρχίσει να αμφισβητεί την ικανότητα των ΗΠΑ να μείνουν σταθερές στην πορεία τους». Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε επιστήσει την προσοχή στα εμπόδια που προκαλεί η παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην επιβολή κυρώσεων εναντίον Συρίας και Ιράν, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να ακυρώσει περιοδεία στην Ασία.

Δεν έχουν εξαφανιστεί τα ερωτήματα για το εάν ήταν ενδεδειγμένη η αντίδραση των αρχών κατά τη διάρκεια του πανδαιμονίου στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, όταν μία άοπλη 34χρονη, με ένα κορίτσι ενός έτους στο αυτοκίνητό της, χτύπησε οδόφραγμα στο Λευκό Οίκο πριν φύγει με ταχύτητα για το Καπιτώλιο -για να την ακολουθήσουν, πυροβολώντας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, από τις σφαίρες των οποίων έπεσε τελικά νεκρή. Η αστυνομία αναφέρει ότι η γυναίκα ήταν «ψυχολογικά ασταθής» και φαίνεται να πίστευε ότι είχε κάποιου είδους επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα. Επίθεση «ξένων δυνάμεων» εναντίον βάσης τους στην πόλη Μπαράουε κατήγγειλαν οι Σομαλοί αντάρτες του ισλαμιστικού κινήματος αλ Σεμπάμπ. Η επίθεση έγινε από τη θάλασσα και σύμφωνα με τους ίδιους, ένας από τους αντάρτες σκοτώθηκε.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Κάιρο και άλλες αιγυπτιακές πόλεις όταν υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν να τερματιστεί η διακυβέρνηση της χώρας από τον στρατό. Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής θεωρούνται οι σημαντικότερες που διοργάνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα από τη σφαγή της 14ης Αυγούστου στις κατασκηνώσεις των ισλαμιστών στο Κάιρο και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τις ομάδες διασωστών να αναστείλουν την έρευνα για περισσότερους από 200 μετανάστες των οποίων η τύχη αγνοείται στη Λαμπεντούζα μετά τη βύθιση του πλοίου που είχε στοιβάξει τις ελπίδες σχεδόν 500 ανδρών, γυναικών και παιδιών από την υποσαχάρια Αφρική. Οι διασωθέντες είναι 115, ενώ οι δύτες έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής 115 σορούς περιγράφοντας τη σπαρακτική εικόνα μεταναστών που πέθαναν αγκαλιασμένοι. Μεσίστιες οι σημαίες, κεριά κρατούν οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα στη μνήμη των θυμάτων.

Οικονομία

Στη Βουλή κατατίθεται τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο προβλέπει περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ και το έλλειμμα θα μείνει κάτω από το 3%. Το τελικό κείμενο αναμένεται τον Νοέμβριο μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας. Η ανάληψη πρωτοβουλιών από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για την ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική αεροπορική αγορά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, απασχόλησαν διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στις εγκαταστάσεις του «Ελ. Βενιζέλος».

Διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες παρέχει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ.Σπυρόπουλος καθησυχάζοντας ότι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2013 εκτελείται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Προσθέτει ότι σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τέθηκαν στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων των ταμείων. Ο διοικητής τονίζει ακόμη την ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.

Αθλητισμός

Με τις αναμετρήσεις της 7ης αγωνιστικής, συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, η οποία περιλαμβάνει το κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα ματς του Σαββάτου, όπου ο Αστέρας φιλοξενεί τον Ατρόμητο στην Τρίπολη, ο Εργοτέλης υποδέχεται τον Πλατανιά στο Ηράκλειο σε ένα από τα κρητικά ντέρμπι, ενώ ο Πανιώνιος θα αντιμετωπίσει τον Άρη στη Νέα Σμύρνη. Παράλληλα και χωρίς ασφαλή πρόβλεψη, θα διεξαχθούν οι αγώνες Ξάνθη - Απόλλων, Λεβαδειακός - Καλλονή, Πανθρακικός - ΟΦΗ, ενώ ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός υποδέχεται την Βέροια. Η αυλαία θα πέσει την Δευτέρα με το ματς Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα.

Την πρώτη του ισοπαλία στο πρωτάθλημα παραχώρησε, εντός έδρας, το Ανόβερο στην Χέρτα Βερολίνου με σκορ 1-1, στην αναμέτρηση που άνοιξε την «αυλαία» της 8ης αγωνιστικής στη Bundesliga. Για την ομάδα της πρωτεύουσας αυτή ήταν η τρίτη ισοπαλία. Για τους γηπέδούχους το σκορ είχε ανοίξει στο 23' ο Σουλτς, ενώ για τους Βερολινέζους, ισοφάρισε ο Ρόνι 9 λεπτά πριν από το τέλος. Η Μπαστιά συνέτριψε με 4-1 την Λοριάν στον αγώνα που άνοιξε την «αυλαία» της 9ης αγωνιστικής του Γαλλικού πρωταθλήματος. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 2-0 στο 24', οι φιλοξενούμενοι... τόλμησαν να μειώσουν σε 2-1 στο 31' και στην επανάληψη δέχτηκαν άλλα δύο γκολ για να συμπληρωθεί το «καρέ» της Μπαστιά.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1892: Λαμβάνει χώρα στο Coffee Ville του Kansas η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των αδελφών Dalton. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν την τοπική τράπεζα, αφού έγιναν αντιληπτοί από τους πολίτες και μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώνονται οι τέσσερις ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Emet Dalton, ο οποίος στην συνέχεια καταδικάζεται σε ισόβια.

1919: Ο Enzzo Ferrari κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει την θρυλική αυτοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.

1969: Κάνει πρεμιέρα στο BBC το «Ιπτάμενο τσίρκο» των Monty Pythons.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1713: Dennis Diderot, Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής, από τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1864: Louis Lumiere, Γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδελφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1969: Γιάννης Κότσιρας, τραγουδιστής που υπηρετεί σταθερά το ποιοτικό έντεχνο τραγούδι.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1983: Earl Tupper, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.