24 Σεπτεμβρίου, 2013

ΤΙ ΕΣΤΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ;

 

Τι είναι η Χρυσή Αυγή; Το ερώτηµα αυτό απασχολεί πια πολλούς. Ένα κόµµα-κοµήτης; Ένα ιδεολογικό κίνηµα; Ένα πολιτικό µόρφωµα που µεταλλάσσεται σαν χαµαιλέοντας ανάλογα µε τη συγκυρία; Πώς ξεκίνησε; Πώς  διαµορφώθηκε; Ποιες είναι οι ιδεολογικές αρχές της; Ποια τα πολιτικά µοντέλα που πρεσβεύει;

Παρακολουθούµε την ιστορία της Χρυσής Αυγής, µε επίκεντρο τον αρχηγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, τις ιδεολογικές και πολιτικές του καταβολές, αλλά και τις κατά καιρούς αλλαγές του προσωπείου του. Ενίοτε δίπλα του βρέθηκαν πολλά άτοµα σε ρόλο υπαρχηγού, όµως ο ίδιος παρέµεινε όλα αυτά τα χρόνια τόσο ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός, όσο και ο ιδεολογικός και πολιτικός άρχων.

Οµιλίες, διαλέξεις, µπροσούρες, άρθρα από τα περιοδικά της Χρυσής Αυγής - φανερώνουν τις ιδεολογικές και πολιτικές προθέσεις της. Το τελευταίο διάστηµα, η Χρυσή Αυγή, µετά την αύξηση του εκλογικού ποσοστού της, προσπαθεί να συγκαλύψει βασικά στοιχεία της πολιτικής της πρότασης και των πιστεύω της.

Ωστόσο αποδεικνύουν καθημερινά ότι η ναζιστική θεωρία, το αντιδηµοκρατικό πολιτικό µοντέλο που προβλέπει την παντοδυναµία του αρχηγού χωρίς πλειοψηφίες και µειοψηφίες, το ρατσιστικό µοντέλο κοινωνίας που στέλνει στον Καιάδα όχι µόνο τους µετανάστες, αλλά ακόµα και τους ανάπηρους, η πίστη στον παγανισµό και τον θεό Ήλιο, είναι τα πρότυπα που επί σειρά ετών γαλούχησαν τα µέλη και τα στελέχη της.

Και ότι ο κοινοβουλευτικός µανδύας που φόρεσε τα τελευταία χρόνια είναι πολύ στενός για να κρύψει το πραγµατικό της πρόσωπο και τον χαµαιλεοντισµό της.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Η πτώση της δικτατορίας των Συνταγµαταρχών (1967-1974) βρίσκει τον τότε έφηβο Νίκο Μιχαλολιάκο να συχνάζει στα Εξάρχεια και στα γραφεία του Κόµµατος της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Είναι η περίοδος της «αποχουντοποίησης», των µεγάλων διαδηλώσεων του Πολυτεχνείου, του φόβου των «σταγονιδίων» στο στράτευµα, της σύλληψης των πρωταγωνιστών του πραξικοπήµατος της 21ης Απριλίου, αλλά και µιας ισχυρής Αριστεράς, η οποία, καθώς βγαίνει για πρώτη φορά από την παρανοµία, κάνει ισχυρή την παρουσία της στους δρόµους.

Με κύριο σύνθηµά της τότε το «∆ώστε τη Χούντα στο λαό», γινόταν σε παρασκηνιακό επίπεδο µια προσπάθεια, κυρίως από τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Γιάννη Μπανιά, για συνένωση των αριστερών δυνάµεων. Εκείνη την εποχή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που δεν είχε κλείσει ακόµα τα είκοσι και φοιτούσε στη Μαθηµατική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, επιχειρεί να βρει έναν πολιτικό χώρο που να τον εκφράζει.

Η πορεία του στην Ακροδεξιά ακολουθεί µια οικογενειακή παράδοση. Η θητεία εξάλλου του πατέρα του Γιώργου, αξιωµατικού της χωροφυλακής, στα Τάγµατα Ασφαλείας στη Λακωνία, ήταν ένα γεγονός για το οποίο ο Νίκος ένιωθε πάντοτε υπερήφανος. Επίσης, ο µεγαλύτερος αδερφός του, ο Τάκης Μιχαλόλιας, ήταν από τους νεολαίους της ΕΡΕ (Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως) οι οποίοι το 1964 πραγµατοποίησαν έφοδο στο Κοινοβούλιο, προπηλακίζοντας βουλευτές της Ένωσης Κέντρου.

Αργότερα ο ίδιος, φοιτητής πια Νοµικής στην Ιταλία, συνεργάστηκε µε νεοφασίστες της Ordine Nuovo (Νέα Τάξη Πραγµάτων), τους οποίους βοήθησε να έρθουν στην Ελλάδα όταν στη χώρα τους τέθηκαν εκτός νόµου. Καθώς οι Ιταλοί νεοφασίστες έµειναν ακόµα και στο σπίτι της οικογένειας Μιχαλολιάκου, είχε και το νεαρότερο µέλος της την ευκαιρία να τους γνωρίσει.

 Μεταξύ των Ιταλών φιλοξενούµενων, ο Έλιο Μασαγκράντε και ο Κλεµέντε Γκρατσιάνι, οι οποίοι άνοιξαν στο Σύνταγµα και το γνωστό «Ristorante Verona» – µέχρι να συλληφθούν και να απελαθούν από τη χώρα έπειτα από σχετικό αίτηµα της ιταλικής Δικαιοσύνης, κατηγορούµενοι για ανασύσταση του φασιστικού κόµµατος και τροµοκρατικές ενέργειες. 

Στο µεταξύ, στην «4η Αυγούστου», ο Νίκος Μιχαλολιάκος συναναστρέφεται µε την οµάδα των «σκληρών», µε επίκεντρο τον Αριστοτέλη Καλέντζη, ο οποίος µερικά χρόνια αργότερα θα κατηγορηθεί για τροµοκρατικές ενέργειες και θα φυλακιστεί στον Κορυδαλλό. Κρατούµενος όµως θα βρεθεί και ο ίδιος ο νεαρός Μιχαλολιάκος, µετά την πρώτη του δηµόσια εµφάνιση ως µέλους του κόµµατος του Κωνσταντίνου Πλεύρη, λόγω των επεισοδίων που ακολούθησαν την κηδεία του βασανιστή της Χούντας Ευάγγελου Μάλλιου και των ξυλοδαρµών δηµοσιογράφων από αλαφιασµένους Ακροδεξιούς. 

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος πίστευε από τότε στο ναζισµό, δίχως να ακολουθεί πιστά την επίσηµη γραµµή της «4ης Αυγούστου», που ήταν φιλοµεταξική και περισσότερο ελληνοκεντρική. Εξάλλου, στα στέκια όπου σύχναζε, οι κουβέντες µε την παρέα του δεν αφορούσαν τόσο την κατάρρευση της δικτατορίας. Οι συζητήσεις τους πήγαιναν ακόµα πιο παλιά: στη δεκαετία του ’30 και στο γερµανικό Τρίτο Ράιχ.

Κι έπειτα, στα τραπέζια του «Λέντζου» στο Παγκράτι, του ζαχαροπλαστείου «Χαρά» στα Άνω Πατήσια (το οποίο εν συνεχεία έγινε στέκι των µελών της 17ης Νοέµβρη) και φυσικά του «Ristorante Verona», εκτός από καφέδες ανταλλάσσονταν µετάλλια και άλλα αυθεντικά σύµβολα του χιτλερισµού: κράνη, ξιφολόγχες, σιδηροί σταυροί, πόρπες µε το ναζιστικό σύνθηµα «Gott mit uns» («Ο Θεός είναι µαζί µας») και απενεργοποιηµένα πιστόλια Λούγκερ, τα αγαπηµένα του γερµανικού στρατού.

Βέβαια, τα επόµενα χρόνια κάποιοι από την παρέα δεν περιορίστηκαν στις αντίκες, αλλά φλέρταραν µε την τροµοκρατία, τις βόµβες και τις χειροβοµβίδες, τις οποίες έριχναν σε βιβλιοπωλεία µε σοβιετικά βιβλία και κινηµατογράφους που πρόβαλλαν «αριστερές» ταινίες – µε πιο γνωστή την επίθεση το 1978 στον κινηµατογράφο «Έλλη» της οδού Ακαδηµίας, µε δεκάδες τραυµατίες. Η πρώτη σύλληψη µέλους της παρέας ήταν εκείνη του Καλέντζη, το 1976, ο οποίος εξέτισε ποινή δωδεκαετούς κάθειρξης.

∆ύο χρόνια αργότερα, θα ακολουθήσει η σύλληψη του ίδιου του Μιχαλολιάκου, ο οποίος, υπηρετώντας τη θητεία του ως έφεδρος αξιωµατικός των Καταδροµών, συνελήφθη µαζί µε άλλους Ακροδεξιούς για κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Κατά τη διάρκεια της δεκάµηνης φυλάκισής του στον Κορυδαλλό, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ήρθε σε επαφή µε τους έγκλειστους «Απριλιανούς», ενώ η γνωριµία του µε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο θα οδηγήσει τον αρχιδικτάτορα να του αναθέσει, λίγα χρόνια αργότερα, την προεδρία της νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ (Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως).

Ήταν η πρώτη και µοναδική φορά που δόθηκε εντολή για ίδρυση πολιτικής κίνησης απευθείας από τον Κορυδαλλό.

Η Ι∆ΡΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Αµέσως µετά την αποφυλάκισή του, το 1979, αισθάνεται ώριµος ώστε να ιδρύσει την πρώτη καθαρά δική του πολιτική κίνηση. Στο πλευρό του Νίκου Μιχαλολιάκου θα βρεθεί µια µικρή οµάδα οµοϊ-δεατών του από την εποχή που σύχναζε στα γραφεία του Κόµµατος της 4ης Αυγούστου. Μεταξύ αυτών, ο Αντώνης Καρράς, τραπεζικός υπάλληλος, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, αµυντικός αναλυτής, και ο Φώτης Παπαθανασίου, αντιδήµαρχος Αθηναίων επί δηµαρχίας ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου και ξάδερφος του γνωστού µουσικοσυνθέτη.

Το ∆εκέµβριο του 1980 η Χρυσή Αυγή εξέδωσε το πρώτο τεύχος του οµώνυµου περιοδικού της. Η οµάδα αυτή δεν είχε κάποια ιδιαίτερη δυναµική στον ευρύτερο ακροδεξιό χώρο της εποχής. Είχε όµως µια ιδιαιτερότητα: ήταν η πρώτη φορά που εµφανιζόταν στην Ελλάδα µια οµάδα µε ξεκάθαρη αναφορά στον εθνικοσοσιαλισµό του Αδόλφου Χίτλερ και αντιχριστιανικά µηνύµατα.

Με δεδοµένο ότι στο περιοδικό υπήρχαν σαφείς αναφορές στο Τρίτο Ράιχ, ύµνοι στον Χίτλερ και στα Ες Ες και σχετικές φωτογραφίες, ο χριστιανισµός κατηγορούνταν ως εβραϊκή αίρεση, ενώ προβαλλόταν η παγανιστική θρησκεία του δωδεκάθεου.

«Ενάντια στους σιωνιστές»

∆εκέµβριος 1980, Χρυσή Αυγή, τεύχος 1

Στο εκδοτικό σηµείωµα του πρώτου τεύχους, που κυκλοφόρησε µε υπότιτλο «Αγχιβασίην» (λέξη που σηµαίνει "προσέγγιση" ή, κατά άλλη ερµηνεία, "αµφισβήτηση"), διακηρύσσεται ότι το έντυπο αυτό θα κρατηθεί µακριά από τον πολιτικό αγώνα, που είναι µια «πολύ βρώµικη υπόθεση», και θα γίνει ένα έντυπο ιδεολογικής καθοδήγησης για να ανατραπεί «το παγκόσµιο status quo» µέσα από µια «παγκόσµια πνευµατική Επανάστασι, που είναι και η απαραίτητη προϋπόθεσι για µια νέα Χρυσή Αυγή της ανθρωπότητας.

Μια Χρυσή Αυγή που θα οδηγήσει και πάλι τον Άνθρωπο στην φύσι και το Ελληνικό Ιδεώδες του πολιτισµού. Μια Χρυσή Αυγή που θα αποτελέση την απαρχή ενός νέου πολιτισµού της Λευκής Φυλής. Μια Χρυσή Αυγή που θα είναι η αρχή για µια νέα Ζωή, για µια Ζωή στην οποία δεν θα υπάρχη θέσι για τους Σιωνιστές, τα προϊόντα τους και τους πράκτορές τους» .

Στο ίδιο πρώτο τεύχος υπάρχει µια εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνηµα, για το οποίο θεωρείται ότι η σύγχρονη παρουσία του έλκει την καταγωγή της από διάφορα κινήµατα τέχνης, όπως ο βορτικισµός στη Μεγάλη Βρετανία, ο εξπρεσιονισµός στη Γερµανία και ο φουτουρισµός στην Ιταλία. Επίσης, επιχειρείται µια σύντοµη επισκόπηση του παγκόσµιου ιστορικού γίγνεσθαι, υπό τον τίτλο «Η Παρακµή του 20ού Αιώνος».

Ο ανώνυµος συγγραφέας θρηνεί για τη συρρίκνωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού, που δεν κατάφερε, ως άξιζε, να κυριαρχήσει τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η προσπάθεια των Ρωµαίων να τον διαδώσουν δεν καρποφόρησε, διότι «δεν ήταν οι δηµιουργοί του και στερούνταν δηµιουργικής φαντασίας», µε αποτέλεσµα ένα ρεύµα εξ ανατολών, «µίγµα σηµιτικού σκοταδισµού και ελληνικού πνεύµατος», να διεκδικήσει την παγκόσµια κυριαρχία.

Οι εβραίοι, εν ολίγοις, πήραν κάτι από τη λάµψη του ελληνικού πνεύµατος και εισέβαλαν στην Ευρώπη. Για τους υπόλοιπους Ακροδεξιούς, τα κατάλοιπα της «4ης Αυγούστου», τους αµετανόητους «παπαδοπουλικούς» και «ιωαννιδικούς» του ΕΝΕΚ (Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήµατος), ήταν απλά γραφικοί. Τον Νίκο Μιχαλολιάκο ωστόσο δεν τον ενδιέφεραν αυτοί οι χαρακτηρισµοί. Σηµασία είχε ότι ήταν για πρώτη φορά ο επικεφαλής µιας καθαρά δικής του οµάδας. Και περίµενε µια ευκαιρία για το µέλλον.

Το 1982 άνοιξε στα Εξάρχεια, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, το πρώτο γραφείο της οργάνωσης, µε άγνωστο χρηµατοδότη. Από εκεί εξορµούσαν συχνά οµάδες που συγκρούονταν µε τους θαµώνες της γνωστής για τις ταραχές πλατείας. Πέρα από τον αρχικό πυρήνα, τη Χρυσή Αυγή πλησίασαν και αρκετοί νεαροί, οι - οποίοι είχαν γοητευτεί από το σκληρό ναζιστικό λόγο της και την εκτεταµένη χρήση των συµβόλων του Τρίτου Ράιχ.

Αυτή ήταν και η πρώτη µαγιά των στελεχών του Ν. Μιχαλολιάκου. Ξαφνικά, όµως, στα τέλη του 1983, η Χρυσή Αυγή αναστέλλει τη λειτουργία της και την έκδοση του περιοδικού της. Τι είχε συµβεί; Η επίσηµη εκδοχή του ιδρυτή της ήταν ότι η οργάνωση είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αστυνοµικών αρχών. Χρησιµοποιούσε, µάλιστα, ως αφορµή τη σύλληψη δέκα περίπου µελών της για παράνοµη αφισοκόλληση στην περιοχή του Παπάγου.

Στους πιο µυηµένους, όµως, ο αρχηγός θα εµπιστευόταν αργότερα ότι ο πραγµατικός λόγος ήταν η συµµετοχή του σε µια προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος µέσω στρατιωτικού πραξικοπήµατος, στο οποίο τα µέλη της Χρυσής Αυγής θα είχαν ενεργό ρόλο, αναλαµβάνοντας τις συλλήψεις πολιτικών προσώπων της εποχής. Είχε αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος βρισκόταν σε συνεννόηση µε απόστρατους και εν ενεργεία αξιωµατικούς, αποφεύγοντας επιµελώς να τους κατονοµάσει. Οι «κακές γλώσσες» όµως από τους κύκλους αυτών των αξιωµατικών λένε ότι το κίνηµα δεν εκδηλώθηκε ποτέ, εξαιτίας του ίδιου του Μιχαλολιάκου.

Τα έκτακτα µέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν το 1983 στο Πεντάγωνο, έπειτα από πληροφορίες τής τότε ΚΥΠ (Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών),επιβεβαιώνουν τις φήµες. Με αναπληρωτή υπουργό Άµυνας τον Αντώνη ∆ροσογιάννη, στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου - ο οποίος διατηρούσε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου - είχε δοθεί εντολή να τοποθετηθούν στα εκατό µέτρα από το εσωτερικό της κύριας πύλης του στρατοπέδου αµµόσακοι, ένα πενηντάρι πολυβόλο και ένα άρµα µεταφοράς προσωπικού Μ113.

Παράλληλα, στο ελικοδρόµιο που βρίσκεται εντός του Πενταγώνου είχαν επίσης ληφθεί µέτρα ασφαλείας για τις αποπροσγειώσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων, ενώ αυξήθηκαν και οι εποχούµενες περιπολίες στους γύρω δρόµους. Ο Αντώνης ∆ροσογιάννης δικαιολογούσε τότε τα έκτακτα µέτρα ως προληπτικά, τα οποία ελήφθησαν µε εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ήταν η πρώτη φορά µετά την πτώση της δικτατορίας που εµφανίστηκε άρµα µάχης µε πλήρη οπλισµό στο Πεντάγωνο – η δεύτερη ήταν τέσσερα χρόνια αργότερα, µε υπουργό τον Γιάννη Χαραλαµπόπουλο, ο οποίος αντικατέστησε το άρµα µεταφοράς προσωπικού µε άρµα µάχης Μ48Α5.

Και τότε, το 1987, πριν από την κρίση του Μαρτίου µε τους Τούρκους, ο Χαραλαµπόπουλος βεβαίωνε σε συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικού Συµβούλιου Εξωτερικών και Άµυνας) και του ΣΑΜ (Συµβούλιου Αρχηγών Αµύνης) ότι υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για εκδήλωση πραξικοπήµατος από ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία συνεργάζονταν µε απόστρατους αξιωµατικούς. Το πραξικόπηµα βέβαια δεν εκδηλώθηκε ποτέ, ούτε συνελήφθη κανείς. 

Τα µέτρα ασφαλείας στο Πεντάγωνο ωστόσο υφίστανται µέχρι σήµερα, χωρίς όµως την παρουσία άρµατος στην κύρια πύλη του στρατοπέδου. Για όλους αυτούς τους λόγους, το 1983 ο Μιχαλολιάκος προτίµησε να αναχωρήσει για ένα ολιγόµηνο ταξίδι στο εξωτερικό. Ο σηµερινός αρχηγός της Χρυσής Αυγής έφτασε µέχρι και τη µακρινή Νότια Αφρική, µια χώρα µε κυβέρνηση που ακολουθούσε σκληρή ρατσιστική πολιτική, το γνωστό Απαρτχάιντ. Το ποιους είδε και τι συζήτησε εκεί παραµένει άγνωστο. 

Ωστόσο, µεταξύ σοβαρού και αστείου, θα έλεγε αργότερα ότι είχε γνωρίσει και τον περίφηµο «Μάκαρο», τον Μάκη Ψωµιάδη, φυλακισµένο σήµερα για φοροδιαφυγή και απάτες στον Κορυδαλλό. Μετά το ταξίδι αυτό αναψυχής, στις αρχές του 1984, ο «φίρερ» (ή «φιρερίσκος» για τους άσπονδους φίλους του) ξαναβρίσκεται στο προσκήνιο µε την ίδρυση της χουντικής ΕΠΕΝ. Με προσωπική εντολή του έγκλειστου δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου από τον Κορυδαλλό αναλαµβάνει την προεδρία της νεολαίας της.

Για την επιλογή αυτή του δικτάτορα ίσως έπαιξε ρόλο και η γνωριµία που είχαν συνάψει κατά τη διάρκεια της δεκάµηνης φυλάκισής του το 1978. Αλλά και το γεγονός ότι ο αδερφός του Νίκου, δικηγόρος πλέον, Τάκης Μιχαλόλιας είχε µεταφέρει από τον Κορυδαλλό το ηχογραφηµένο µήνυµα του Παπαδόπουλου για την ίδρυση της ΕΠΕΝ τον Ιανουάριο του 1984. Η ίδρυση της ΕΠΕΝ έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

Το παράδοξο είναι ότι από τους αρχικούς συνεργάτες του Μιχαλολιάκου στη Χρυσή Αυγή δεν τον ακολούθησε σχεδόν κανείς στη νεολαία της ΕΠΕΝ, καθώς θεώρησαν ότι ο εθνικοσοσιαλισµός τους δε συνάδει µε την ακροδεξιά ιδεολογία του χουντικού αυτού κόµµατος. Μια από τις λίγες εξαιρέσεις είναι ο σηµερινός βουλευτής Επικρατείας και αποκαλούµενος θεωρητικός του κόµµατος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς.

Στη νεολαία ΕΠΕΝ ο Μιχαλολιάκος θα παραµείνει για ενάµιση χρόνο περίπου. Θα συγκρουστεί πολλές φορές µε τη χουντική ηγεσία του κόµµατος, καθώς, όπως λέει και ο ίδιος, προσπάθησε να δώσει στη νεολαία ένα σκληρό εθνικιστικό χαρακτήρα. Όσο για τους λόγους της αποχώρησής του, τους απέδωσε στην προσχώρηση του ευρωβουλευτή του κόµµατος Χρύσανθου ∆ηµητριάδη στην οµάδα φίλων του Ισραήλ στο Ευρωκοινοβούλιο, κίνηση που «έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».

Αυτοί που ξέρουν όµως έχουν άλλη άποψη: αιτία της αποχώρησής του ήταν η προσωπική του σύγκρουση µε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Μαζί µε τον Νίκο Μιχαλολιάκο αποχώρησε από τη νεολαία ΕΠΕΝ και η πλειονότητα των στελεχών της, η οποία όµως, παραδόξως, δεν τον συντρόφευσε στην επανίδρυση της Χρυσής Αυγής και στην επανέκδοση του οµώνυµου περιοδικού το 1986. Για άλλη µια φορά ο λόγος ήταν η επιµονή του στον ξεκάθαρο ναζιστικό χαρακτήρα και στη χρησιµοποίηση από το κόµµα και το περιοδικό του των συµβόλων του Τρίτου Ράιχ, για τα οποία µέχρι πρότινος συνεργάτες του στη νεολαία ΕΠΕΝ πίστευαν ότι προκαλούσαν το κοινό αίσθηµα της ελληνικής κοινωνίας. 

Τον ακολούθησαν όµως κάποιοι γόνοι µεσοαστικών οικογενειών, που είχαν αποφοιτήσει από ιδιωτικά σχολεία: ένας από αυτούς και ο γνωστός µετέπειτα ως Περίανδρος, αλλά και µια παρέα σκληρών από τη λαϊκή γειτονιά της Καλλιθέας, οι οποίοι αρκετά χρόνια αργότερα θα βρεθούν κατηγορούµενοι για εγκλήµατα του κόσµου της νύχτας. Και εκείνη την περίοδο η Χρυσή Αυγή εντάσσεται στο περιθώριο του ακροδεξιού χώρου και θα περιοριστεί στην αναγραφή ναζιστικών συνθηµάτων, ενώ θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των δηµοσιογράφων το 1989, όταν µε αφίσες στο κέντρο της Αθήνας τιµούσε τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αδόλφου Χίτλερ.

Εξάλλου, ανέκαθεν η οργάνωση φρόντιζε να τιµά, µε εκδηλώσεις στα γραφεία της, την ηµέρα των γενεθλίων του Φίρερ, στις 20 Απριλίου, αλλά και την επέτειο ανάληψης της εξουσίας από το ναζιστικό κόµµα στις 31 Ιανουαρίου.
 

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΜΕΡΚΕΛ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ


Κάποτε την αποκαλούσαν «το κοριτσάκι του Χέλμουτ Κολ», καθώς πολιτικός μέντοράς της ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. Σήμερα και έχοντας κερδίσει όπως μαρτυρούν τα χθεσινά αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών την τρίτη θητεία της στην καγκελαρία, ήδη έχει καταφέρει να την αποκαλούν «μανούλα» (Μutti), επειδή «έχει τον τρόπο της να ελέγχει απόλυτα το κόμμα της, την κυβέρνηση, αλλά και την Ευρώπη». Μόνο που στα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. «η Μέρκελ έχει αποδειχθεί περισσότερο κακιά μητριά, παρά στοργική μητέρα και ειδικά σε ό,τι αφορά τα φτωχά παιδιά του ευρωπαϊκού Νότου». Με τη χθεσινή νίκη της η Ανγκελα Μέρκελ δεν πέτυχε απλώς μια απόλυτα εμφατική νίκη γοήτρου - το 41,8 % των ψήφων που έδειχνε η καταμέτρηση μέχρι αργά χθες το βράδυ είναι το καλύτερο ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών τα τελευταία 23 χρόνια - αλλά πέτυχε κάτι ακόμη πιο σημαντικό. 

Να κρατήσει σε πολιτικό επίπεδο τα χέρια της λυμένα, προκειμένου να συνεχίσει να περνά τη σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, τα πανηγύρια περίσσευαν χθες βράδυ στα κεντρικά γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, από όπου η Μέρκελ στις δηλώσεις που έκανε, μίλησε για ένα «σούπερ αποτέλεσμα», αλλά απέφυγε να μπει σε συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις της, λέγοντας: «Απόψε γιορτάζουμε!».Την ίδια στιγμή, στο αντίπαλο στρατόπεδο το 25,5%, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε κατήφεια στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αν και ο Πέερ Στάινμπρουκ «προσπαθούσε να ανεβάσει το ηθικό των συνεργατών του», σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

«Δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα που ελπίζαμε» δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ αναφερόμενος βέβαια στα σενάρια συνεργασιών πρόσθεσε: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Μέρκελ».  Δύσκολο βράδυ - και παρά την υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων που έφτασε το 73% δίνοντας αρχικά ελπίδες στους Γερμανούς φιλελεύθερους- αποδείχτηκε το χθεσινό και για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), σύμφωνα με τον Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για το αποτέλεσμα που δεν ξεπερνούσε το 4,5% και άφηνε το κόμμα εκτός Βουλής. Παρόμοια δήλωση έκανε και ο Φίλιπ Ρέσλερ, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Τρίτη δύναμη στη νέα Μπούντεσταγκ, όπως αυτή προκύπτει από τις χθεσινές εκλογές, το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). 

Ωστόσο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι δήλωνε: «Αν και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα (8,7%), το κόμμα έχασε δυνάμεις» σε σχέση με τις εκλογές του 2009. «Χάσαμε απόψε, όπως έχασαν όλα τα μικρά κόμματα» σχολίαζε χθες και ο Γιούργκεν Τρίτιν, επικεφαλής των Πρασίνων (8,4%). Τέλος, ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της πολυσυζητημένης «Εναλλακτικής Πρότασης για τη Γερμανία», στο AfD, καθώς το 4,9% που συγκέντρωσε το αφήνει τελικά - έστω και οριακά - εκτός Βουλής. Πρώτος από τους ξένους ηγέτες έσπευσε να συγχαρεί την Ανγκελα Μέρκελ για τη νίκη της ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καταρρέει δημοσκοπικά στη χώρα του, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι συνεχάρη της Γερμανίδα καγκελάριο, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι το Βερολίνο:

 «Θα συνεχίσει τις προσπάθειές του στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας Ευρώπης ειρηνικής και ευημερούσας».Τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη ημέρα. Όποιος κυβερνητικός συνασπισμός και σχηματιστεί τελικά, όμως, θα χρειαστεί βάσει της γερμανικής πολιτικής παράδοσης ένα διάστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τα μέσα του Νοεμβρίου, προκειμένου να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες της νέας κυβερνητικής συνεργασίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τρίτης το απεργιακό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος, καθώς και η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια προς τη Βουλή, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας ενάντια στις πολιτικές που «καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν στην απόλυση και την ανεργία τους εργαζόμενους». Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Με τον χώρο της Παιδείας να βρίσκεται σε αναστάτωση, τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές, αρχίζοντας καταλήψεις.

Ήδη, υπό κατάληψη τελούν γυμνάσια και λύκεια στη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Κορινθία. Βάζοντας στον «πάγο» το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με θέμα την αντιμετώπιση του φασισμού, η κυβέρνηση φαίνεται πως προκρίνει τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που το ζήτημα πυροδοτεί ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Συνάντηση με τον Κ. Παπούλια θα έχουν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Τη σωστή προετοιμασία πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες και την προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο, ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
  
Η «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» αλλά και η «απειλή κατά του δημοκρατικού καθεστώτος» από την Χρυσή Αυγή αποτελεί το κύριο ενδιαφέρον της έρευνας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη, που εξετάζει την υπόθεση των 32 εκκρεμών δικογραφιών για μέλη της ΧΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε 20 - 30 ημέρες. Εκ παραλλήλου βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της ανακρίτριας Πειραιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει 7 κλήσεις.

Κόσμος
  
Παράθυρο για επιτάχυνση των περιοριστικών δράσεων σε βάρος των Αδελφών Μουσουλμάνων ανοίγει η δικαστική απαγόρευση της ομάδας. Το Κάιρο έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο το κοινωνικό δίκτυο που έχουν στήσει οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι - σχολεία, ιατρικά κέντρα και φιλανθρωπικά ιδρύματα- μετά την ανατροπή του Μόρσι.  Στους Σοσιαλδημοκράτες έκανε την πρώτη «κρούση» η Άνγκελα Μέρκελ αναζητώντας εταίρο για την τρίτη θητεία στην καγκελαρία, αφήνοντας ωστόσο ανοικτές και τις συνομιλίες με τους Πράσινους.
  
Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες, εξαρτά όμως την πορεία τους από το περιεχόμενο. Το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει με την συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του SPD την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή όμως, ο επικεφαλής του CSU -αδελφού κόμματος της Μέρκελ στη Βαυαρία- κλείνει την πόρτα στους Πράσινους.

Στους προέδρους των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και Ιράν, Χασάν Ροχανί, θα είναι την Τρίτη στραμμένα τα βλέμματα, καθώς ξεκινούν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σε μία περίοδο που υπάρχουν ελπίδες για μία προοπτική διεξόδου στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν ομιλίες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και μία συνάντηση μεταξύ τους.

Τον έλεγχο του εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι που έχουν ταμπουρωθεί ένοπλοι ισλαμιστές αναφέρουν ότι ανέκτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας, μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών που ακούστηκε τα ξημερώματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας θεωρούν ότι οι όμηροι είναι σώοι. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών είναι στους 62, ενώ στρατός και αστυνομία «χτενίζουν» το κέντρο για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν «εξουδετερωθεί» όλοι οι ένοπλοι.
  
Για δύο αμερικανούς υπηκόους και μία βρετανίδα υπήκοο, σομαλικής καταγωγής, ανάμεσα στους επιτιθέμενους μιλούν κενυάτες αξιωματούχοι. Το Κοινοβούλιο της Καμπότζης ενέκρινε τη νέα πενταετή θητεία του πρωθυπουργού της χώρας, Χουν Σεν, παρά το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων και το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης που αμφισβητεί τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές.

Οικονομία

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, αλλά και οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα εξετασθούν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Τρίτη, οι επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του ΤΧΣ. Πτωτικά οδήγησε το χρηματιστήριο του Τόκιο η ανατίμηση του γιεν. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 9,81 μονάδες, σε ποσοστό 0,07%, και διαμορφώθηκε στις 14.732,61 μονάδες. Η επενδυτική ψυχολογία επηρεάσθηκε από τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street, αλλά και την ενίσχυση του γιεν για τρίτη διαδοχική ημέρα.
  
Αγωγή κατά 13 τραπεζών κατέθεσε η Εθνική Αρχή Πιστωτικής Εποπτείας των ΗΠΑ (National Credit Union Administration) για το σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κάνσας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αγωγή στρέφεται εναντίον της JPMorgan, της Barclays, της Credit Suisse Group και 10 ακόμη τραπεζών και κατηγορητήριο αναφέρει πως οι εν λόγο τράπεζες έδωσαν λάθος πληροφορίες στην Ένωση Βρετανικών Τραπεζών, η οποία επέφερε απώλεια εισοδήματος από επενδύσεις και άλλα στοιχεία ενεργητικού.

Αθλητισμός

Επίθεση με βόμβες μολότοφ και πέτρες δέχθηκαν λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς του Άρη κι επέστρεφαν από την Ξάνθη, όπου είχαν μεταβεί για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους με την τοπική Σκόντα. Ετοιμοπόλεμος ακόμα και για το ματς του Κυπέλλου Ελλάδας, την Τετάρτη, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Εργοτέλη παρουσιάζεται ο Λουτσιάνο Φιγκερόα, ύστερα από τις τελευταίες εξετάσεις που υποβλήθηκε.

Το ενδιαφέρον στην Άντερλεχτ θέλει να ρίξει ο Μϊτσελ, προσπαθώντας να αφήσει στο παρελθόν την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό για τη Σούπερ Λίγκα. «Είμαστε καλύτερη ομάδα από την Άντερλεχτ, έχουμε καλύτερο υλικό και μεγαλύτερες δυνατότητες και αυτό θα φανεί στο γήπεδο» είπε χαρακτηριστικά.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.

1908: Η Βουλή της Κρητικής Πολιτείας αποφασίζει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1948: Ο γιαπωνέζος μηχανικός Soichiro Honda ιδρύει την εταιρεία Honda.

1957: Εγκαινιάζεται το Camp Nou, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Barcelona.

2000:Ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sydney. 

Εν τω μεταξύ, την ίδια αγωνιστική ημέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική γυμναστική.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1896: Francis Scott Fitzgerald, σημαντικός αμερικάνος συγγραφέας του 20ου αιώνα.

ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ TWITTER ΑΠΟ ΤΗΝ AL SHABAAB


Με νέα απειλητικά μηνύματα στον λογαριασμό της στο twitter η τρομοκρατική οργάνωση Al Shabaab υπεύθυνη για το αιματοκύλισμα στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι στην Κένυα επανέρχεται προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις. 

Αν και ακόμη οι πληροφορίες για την κατάσταση στο εμπορικό κέντρο είναι συγκεχυμένες με την κυβέρνηση να αναφέρει πως όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί και όλες οι έξοδοι διαφυγής να έχουν αποκλειστεί, η οργάνωση προχώρησε στην διατύπωση νέων απειλών.

«Η 5η διμοιρία είναι καθοδόν προς μη κατονομαζόμενη τοποθεσία για την πραγματοποίηση νέας επίθεσης. hoaaa-ah! #alshabaab #westgate» Σε άλλο μήνυμα η οργάνωση αναφέρει: «Ένα μήνυμα προς την οικογένεια του ali Mohamed από το San Diego των ΗΠΑ. Δεν βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο westgate. Είναι μαζί με την 5η διμοιρία και προετοιμάζεται για την εκτέλεση μιας νέας επίθεσης». 

Τέλος σε άλλο μήνυμα αναφέρεται: «Μετά από αυτή την άσκηση θα πραγματοποιήσουμε την πραγματική επίθεση #westgate #AlShabaab» Μετά από αυτά τα μηνύματα της Al Shabaab ανεστάλη ο λογαριασμός της στο twitter.

ΑΡΩΜΑ «ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ


Με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, άρματα μάχης και τουλάχιστον 12.000 άνδρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη της Ρωσίας που διεξάγει από κοινού με την Λευκορωσία με την επωνυμία  “Zapad 2103” (Δύση 2013).  Η άσκηση που ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 26 του ίδιου μήνα περιλαμβάνει επιμέρους σενάρια τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα και τον αέρα αποτελώντας την απαίτηση της ρωσικής Ομοσπονδίας στην άσκηση του ΝΑΤΟ “Steadfast Jazz 2013” η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο. 

Το κεντρικό σενάριο της άσκησης είναι η προάσπιση των συνόρων της ρωσικής Ομοσπονδίας από επίθεση που θα προέρχεται από τα δυτικά της σύνορα (όπως άλλωστε παραπέμπει και το όνομα της άσκησης) και αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στην άσκηση του ΝΑΤΟ “Steadfast Jazz 2013”. Η άσκηση του ΝΑΤΟ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από 2 έως και 9 Νοεμβρίου αφορά ακριβώς το αντίθετο σενάριο δηλαδή αυτό της εισβολής της Ρωσίας στην Πολωνία  και την δοκιμασία της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτή την εισβολή. Πρόκειται επομένως για δύο ασκήσεις στην ίδια ακριβώς περιοχή – η “Steadfast Jazz 2013” θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία- και με αντίθετα «διανύσματα» σε ότι αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο.

 «Ο σκοπός της άσκησης διάρκειας 6 ημερών είναι η “εκπαίδευση και η προετοιμασία στην χρήση μιας ομάδας δυνάμεων στην διασφάλιση της ακεραιότητας της Ομοσπονδίας” και η επίδειξη “της διαλειτουργηκότητας των επιτελείων διαφορετικών επιπέδων, η διοίκηση των στρατευμάτων και η δοκιμή συστημάτων ελέγχου πυρός” κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ανάμεσα στις μονάδες οι οποίες πρόκειται να μετάσχουν στην άσκηση είναι και τμήματα της επίλεκτης 31ης Ταξιαρχίας αεροεδαφικών επιχειρήσεων τα οποία μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από την βάση τους στο Ulyanovsk της Ρωσίας. στη Λευκορωσία και η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από επαγγελματίες στρατιώτες. 

Η σημασία της συμμετοχής της 31ης Ταξιαρχίας είναι μεγάλη καθώς η δύναμη αποτελεί μέρος της δύναμης ταχείας επέμβασης που έχει σχηματιστεί από το 2009 στο πλαίσιο της συνθήκης του οργανισμού συλλογικής ασφάλειας CSTO (Collective Security Treaty Organization) και στην οποία μετέχουν εκτός της Ρωσίας η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και η Αρμενία. Εκτός από τις ταχυκίνητες δυνάμεις στην άσκηση παίρνουν μέρος επίσης τουλάχιστον 50 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, 350 τεθωρακισμένα οχήματα και 70 άρματα μάχης ενώ πολεμικά σκάφη από τους Στόλους της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και του βόρειου Στόλου θα συμμετάσχουν στην τελική φάση της άσκησης. 

Ο εκνευρισμός πάντως των βαλτικών δημοκρατιών – αυτών δηλαδή που θα πάρουν μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ - είναι εμφανής από την ρωσική άσκηση. «Η παρουσία ρωσικών μαχητικών σε αεροπορική βάση στην Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία και η βάση επιθετικών ελικοπτέρων στο Ostrov κοντά στα σύνορα με την Λετονία και η πρόσφατη δραστηριότητά τους χειροτερεύουν την “στρατηγική και τακτική” ισορροπία στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Artis Pabriks.