23 Σεπτεμβρίου, 2013

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ "ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ" ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ


Η συγκρότηση ενός "μεγάλου συνασπισμού" ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, το πιο πιθανό σενάριο που αρχίζει να σχηματοποιείται στη Γερμανία, επιτρέπει μία ελαφρά διαφοροποίηση προς μία περισσότερο ανεκτική στάση απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους που βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Την επομένη των εκλογών, η επανάληψη του σεναρίου της περιόδου 2005-2009 είναι η μόνη υπόθεση που σχολιάζουν οι οικονομικοί αναλυτές. Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, οικονομολόγος της Βerenberg Βank, περιμένει από μία τέτοια συμμαχία "μία ελαφρά διαφοροποίηση της θέσης της Γερμανίας υπέρ των χωρών της ευρωζώνης σε οικονομική κρίση".

Την ίδια πρόβλεψη κάνει ο Αντρέας Ρεες της Unicredit, ο οποίος κάνει λόγο για "την εφαρμογή μίας φιλο-ευρωπαϊκής πολιτικής, ίσως περισσότερο εποικοδομητικής". Τα τελευταία χρόνια, το SPD, όπως και οι Πράσινοι, συμπαρατάχθηκαν με την καγκελάριο ψηφίζοντας τα περισσότερα από τα προγράμματα βοήθειας για τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Στην πράξη "η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας υπήρξε αντικείμενο συν-διαχείρισης από την CDU και το SPD", σύμφωνα με τον Ζιλ Μέκ της Deutsche Βank. Ένας συνασπισμός ανάμεσα στους δύο δεν θα είχε άλλο αποτέλεσμα από την "επισημοποίηση αυτής της από κοινού διαχείρισης", λέει, και "δεν θα άλλαζε πολλά πράγματα".

Το SPD έχει καταγγείλει επανειλημμένως την πολιτική της Αγγέλα Μέρκελ, η οποία βασίζεται στην απαίτηση της εφαρμογής κοινωνικά οδυνηρών μεταρρυθμίσεων και της μείωσης των ελλειμμάτων σε αντάλλαγμα της γερμανικής αλληλεγγύης. Ο υποψήφιος για την καγκελαρία του SPD Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε κατ΄ επανάληψιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η πολιτική αυτή πνίγει την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Αλλά η συμμετοχή του στην γερμανική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη βάση της λογικής "μεταρρυθμίσεις έναντι βοήθειας"  στην οποία η εφημερίδα Handelsblatt βλέπει την κύρια αιτία του εκλογικού θριάμβου της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ωστόσο, με την Αγγέλα Μέρκελ επικεφαλής ενός "μεγάλου συνασπισμού", θα αμβλυνθεί η πίεση των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και αναμφίβολα η καγκελάριος θα είναι περισσότερο διατεθειμένη να αφήσει λίγο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση για να επιτύχουν τους στόχους της οικονομικής ανάταξης. Ως προς την τραπεζική ένωση, "περιμένουμε αργά ή γρήγορα έναν συμβιβασμό ανάμεσα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες επί της συγκρότησης μίας αρχής εκκαθάρισης και ενός ταμείου αναδιάρθρωσης", προβλέπει ο Αντρέας Ρεες. 

Ήδη η Αγγέλα Μέρκελ είχε εδώ και μερικούς μήνες χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, ανάγοντας, για παράδειγμα, σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Περισσότερο σημαντικές υποχωρήσεις, όπως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή η αμοιβαιοποίηση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών φαίνονται ανέφικτες, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

YΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ FSB: «ΠΕΡΙΠΟΥ 400 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ»


Περί τους 300 με 400 Ρώσους ισλαμιστές μισθοφόροι, βασικά Τσετσένοι, μάχονται στο πλευρό στην Συρία ανακοίνωσε ο  Sergei Smirnov υποδιευθυντής της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB. Η Επιστροφή τους στην Ρωσία συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια της Ρωσίας δήλωσε. Η στρατολόγηση μισθοφόρων είναι μια πρακτική η οποία γίνεται σήμερα στη Ρωσία και η αποτροπή της δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη στο νομικό καθεστώς της χώρας, είπε ακόμη ο Smirnov λέγοντας ακόμη πως μένουν πολλά που πρέπει να κάνουμε σε αυτό τον τομέα.

Οι εκτιμήσεις του Smirnov είναι μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που είχαν τον περασμένο Μάιο από τον αρχηγό της FSB Alexander Bortnikov ο οποίος τις υπολόγιζε σε περίπου 200 άτομα, λέγοντας πως αυτοί προέρχονται από τη Ρωσία, την Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Τις δηλώσεις αυτές ο Smirnov τις έκανε στο περιθώριο συνεδρίασης του οργανισμού συνεργασίας της Σαγκάης SCO (Shanghai Cooperation Organisation) ο οποίος αποτελεί ένα ευρασιαστικό οργανισμό που ασχολείται με οικονομικά και στρατιωτικά θέματα. Σε αυτόν εκτός της Ρωσίας συμμετέχουν η Κίνα,  το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν  και το Ουζμπεκιστάν και γενικώς σε ότι έχει κατάληξη «σταν».

Ο Smirnov διευκρίνισε πως στη συνεδρίαση του SOC δεν συζητήθηκε επίσημα το θέμα των μισθοφόρων αλλά είπε πως αυτό συζητήθηκε σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις και φαίνεται πως απασχολεί πολλούς από τους εταίρους του οργανισμού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία των εργαζομένων στους Δήμους προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Με στόχο να δώσουν συμβολικό χαρακτήρα στην κινητοποίησή τους, οι διαδηλωτές είναι ντυμένοι στα μαύρα, ενώ στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται μία νεκροφόρα. Κλειστή η οδός Σταδίου.

Οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα με συμμετοχή φορέων, σωματείων εργαζομένων και κατοίκων που αντιδρούν στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές τους. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες κινητοποιήσεις, ενώ νέο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται για το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Το θέμα της Χρυσής Αυγής ήταν ένα από τα θέματα που έθεσαν στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ξένοι ομόλογοί του, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Οι συνομιλητές μου θίγουν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής. Είναι ένα θέμα που τους απασχολεί πάρα πολύ, σχεδόν όσο και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη.

Εισαγγελική παραγγελία για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γ.Πατέλη, δόθηκε το Σάββατο και αφορά το χρονικό διάστημα τριών ημερών πριν από τη δολοφονία. Πάντως, προς το παρόν, δεν έχει ζητηθεί άρση τηλεφωνικού απορρήτου για άλλα πρόσωπα.

Ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ναμπίλ Φάχμι, αντίστοιχα, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Κόσμος

Οι Έλληνες υποψήφιοι που έμειναν τελικά εκτός βουλής απαντούν στα ερωτήματα της επόμενης ημέρας: συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Μέρκελ ή όχι; Και τι θα σήμαινε αυτό για την ευρωπαϊκή πολιτική και ειδικά για την Ελλάδα; Μία ανάσα πριν την απόλυτη αυτοδυναμία -άπιαστο όνειρο για τη Γερμανία- βρέθηκαν οι εξαιρετικά ενισχυμένοι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, με τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης να τους δίνουν 311 έδρες στο σύνολο 630 εδρών της νέας Μπούντεσταγκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 192 έδρες, η Αριστερά 64 έδρες και οι Πράσινοι 63 έδρες. Επιβεβαιώθηκε, όπως αναμενόταν, η έξοδος του FDP, στο όριο βρέθηκε το ευρωσκεπτικιστικό AfD. Ποιοι έδωσαν τη σαρωτική νίκη στην Μέρκελ, πώς μετατοπίστηκαν οι ψηφοφόροι. Καμικάζι πραγματοποίησε επίθεση έξω από αστυνομικό τμήμα στο Νταγκεστάν, στη ρωσική περιφέρεια του Βόρειου Καύκασου, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 20 είκοσι.

Ξυπνώντας τη Δευτέρα, η Άνγκελα Μέρκελ έμαθε πώς λέγεται ο «θρίαμβος» σε άπειρες γλώσσες: Η λέξη κυριαρχεί σε σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ξένων εφημερίδων μετά την σαρωτική της νίκη στις γερμανικές κάλπες. Οι πρώτες αναλύσεις βλέπουν τους Γερμανούς να ανταμείβουν την καγκελάριο για τη διαφύλαξη της χώρας από την οικονομική κρίση, να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική της πολιτική -αλλά και στην στάση της απέναντι στις υπόλοιπες χώρες στην Ευρωζώνη- και αφήνουν για λίγο αργότερα τις εκτιμήσεις για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα πρέπει να σχηματιστεί.

Παρατεταμένα πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι όπου βρίσκονται πολιορκημένοι ένοπλοι ισλαμιστές, σημάδι πως οι ισχυρότατες δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το κέντρο ξεκίνησαν την επιχείρηση «εκκαθάρισης». Ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 68 και η τύχη των ομήρων είναι προς το παρόν άγνωστη.

Οικονομία

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Μarkit, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε το Σεπτέμβριο στο 52,1 από 51,5 τον προηγούμενο μήνα, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε τοποθετούσαν τον δείκτη στις 51,9 μονάδες. Το υπουργείο Οικονομικών διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία για τις καταπτώσεις εγγυημένων δανείων ανά φορέα, με ανάλυση σε χρεολύσια και τόκους για το χρονικό διάστημα 2013 έως 2017 όπως προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο. Ήπια πτωτική αντίδραση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται σταθεροποιητικά, κοντά σε υψηλά οκτώ μηνών, στον απόηχο του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών.

Αθλητισμός

Απίστευτα σκηνικά εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα Βιτόρια Γκιμαράες – Μπενφίκα, όπου η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League, κατάφερε να επικρατήσει με 1-0. Συγκεκριμένα, ο προπονητής της ομάδας από τη Λισσαβόνα, Ζόρζε Ζέσους, αναγκάστηκε να τα βάλει με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο γήπεδο και να παλέψει μαζί τους σώμα με σώμα προσπαθώντας να απελευθερώσει έναν οπαδών των «αετών», ο οποίος στο τέλος της αναμέτρησης μπήκε στο γήπεδο για να ζητήσει αυτόγραφα από τους παίκτες της ομάδας του!

Διεκόπη για την Παρασκευή (27/9) η δίκη για τα «στημένα» παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, λόγω της απουσίας ενός εκ των δυο δικηγόρων του Μάκη Ψωμιάδη. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του πρώην ποδοσφαιρικού παράγοντα, αγόρευε την ίδια στιγμή στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η εισαγγελέας ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα διακοπής, με δεδομένο ότι στις 30 Οκτωβρίου λήγει η προσωρινή κράτηση του Ψωμιάδη και στη συνέχεια θα πρέπει υποχρεωτικά να αφεθεί ελεύθερος. Ωστόσο η έδρα διέκοψε, εκφράζοντας την πρόθεση να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τότε...

Από τον Ολυμπιακό στην Αυστραλία, με τη φανέλα της Βίκτορι Μελβούρνης θα συνεχίσει την καριέρα του ο Πάμπλο Κοντρέρας. Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της Βίκτορι, ο παίκτης αναμένεται να βρεθεί στην Μελβούρνη απόψε (Δευτέρα) για να υπογράψει καθώς έχει συμφωνήσει σε όλα με τον Έλληνα τεχνικό της, 'Αγγελο Ποστέκογλου.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1821: Πραγματοποιείται η Άλωση της Τριπολιτσάς

1956: Το μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει και πάλι της πόρτες του, μετά την περίοδο της κατοχής, διαθέτοντας νέες αίθουσες.

2000: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά για τρίτη συνεχή φορά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Syndey, στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1943: Julio Iglesias, Ισπανός τραγουδιστής όπως και πρώην τερματοφύλακας της Real Madrid.

1949:. Bruce Springsteen, το «αφεντικό» (the boss) του αμερικανικού rock.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1939: Zigmund Freud, ψυχίατρος και ιδρυτής της επιστήμης της ψυχανάλυσης.

1973:. Pablo Neruda, Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης που τιμήθηκε με Nobel λογοτεχνίας το 1971.

2004:. Διδώ Σωτηρίου, σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας.

ΣΥΡΙΑ: 15 ΝΕΚΡΟΙ. ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.


Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες ή μαχαιρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του συριακού στρατού και παραστρατιωτικών δυνάμεων σε ένα σουνιτικό χωριό της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επίθεση αυτή έγινε την Παρασκευή στο χωριό Σέιχ Χαντίντ στην επαρχία της Χάμα, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση που βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο γυναίκες και ένα παιδί. Άλλοι δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην περιοχή αυτή διεξάγονταν σφοδρές μάχες μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος. Οι αντάρτες κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Τζέλμα, σε μικρή απόσταση από το Σέιχ Χαντίντ. Στην πόλη της Χάμα άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας προχώρησαν σε έρευνες από σπίτι σε σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας στη συνοικία Ανταλούς και συνέλαβαν πολλά άτομα.

ΝΕΟ ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ



Ο Πόλ Τόμσεν ήταν ο πρώτος που πέρασε στις 3 παρά πέντε το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών, για να ακολουθήσουν με διαφορά 3 λεπτών οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, σηκώνοντας επί της ουσίας την αυλαία της πιο κρίσιμης αξιολόγησης, η οποία θα καταλήξει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο στις αποφάσεις για τη περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Στη πρώτη, εφ' όλης της ύλης συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικα, η ελληνική πλευρά θα κάνει μια γενική επισκόπηση των εξελίξεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αξιολόγηση του Ιουλίου, με έμφαση στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Επί της ουσίας, η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στη κατά το δυνατόν «αναίμακτη» αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, ωστόσο απομένουν ακόμα λεπτομέρειες και για τα υπόλοιπα τρία προαπαιτούμενα ήτοι τη τακτοποίηση των οφειλών του στενού και ευρύτερου δημοσίου έναντι ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, τη ψήφιση του νέου Δικηγορικού Κώδικα, το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να περάσει από το «κόσκινο» της Τρόικας.

Η αξιολόγηση θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Η πρώτη θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε ο Γιάννης Στουρνάρας θα αναχωρήσει για τη κοινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια για το EUROGROUP στις 14 Οκτωβρίου.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, μετά από την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Οικονομικών κι αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Η τρίτη φάση αφορά στη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού», αποφάσεις που θα οδηγήσουν την επόμενη Άνοιξη και στα μέτρα για τη περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Στρατηγικός στόχος της ελληνικής πλευράς, και στις τρεις φάσεις, παραμένει το ότι δεν υπάρχει περιθώριο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ειδικά από τη στιγμή που είναι πολύ κοντά η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος κιόλας, όπως επίσης ότι η όποια περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος δεν απαιτεί νέα μέτρα ήτοι νέο Μνημόνιο, αφού η επίμαχη χρονική περίοδος 2014- 2015, καλύπτεται από το τρέχον πρόγραμμα.




Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΟΥΤΕ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ


H δολοφονία του Παύλου Φύσσα καταδεικνύει τη συγκαιρινή μας κατάπτωση για την οποία ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών. Ο ολοκληρωτισμός, ο εθνικισμός που τοποθετείται στον αντίποδα του πατριωτισμού, το μίσος προς το διαφορετικό, ο σοβινισμός, οι αστείες θεωρίες περί «καθαρότητας του αίματος», ο βιασμός του ιστορικού ορθολογισμού και η απάλειψη της μνήμης δεν κατάφεραν να στεριώσουν εδώ. Εν τούτοις τα ιδεολογήματα αυτά παράγουν φανατισμένες μειοψηφίες έτοιμες να σπείρουν το χάος και το θάνατο. 

Είναι προφανές ότι ο αγώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν διεξάγεται πλέον απέναντι σε ιδεολογικούς ανεμόμυλους αλλά σε πραγματικούς δράκους. Η μάχη απέναντι στον ολοκληρωτισμό οφείλει να είναι διαρκής σε μια δυτική πολιτεία και να πραγματώνεται μέσα από τους θεσμούς και το δικαϊκό σύστημα που το κάθε κράτος στο εσωτερικό του δυτικού πυρήνα διαθέτει σε συνθήκες ωρίμανσης και με προοπτική ευθύνης. Σύνεση. Νηφαλιότητα. Γνώση. Επιστημονικότητα. Παύση ενός αδόκιμου ιστοριοδιφισμού που δεν προσφέρει τίποτε στα σύγχρονα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Καταδίκη της βίας. 

Πίστη στην αστική Δημοκρατία. Υψηλού επιπέδου παιδεία. Αυτά είναι τα «όπλα» μας. Σε μια ευνομούμενη και συντεταγμένη πολιτεία η βία δεν έχει καμία θέση στις διαδικασίες που παράγουν ιδεολογική ώσμωση, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να στρέφουν την πλάτη τους στον ναζισμό και στο φασισμό, στο σοβινισμό και στο ρατσισμό, στο αντιδημοκρατικό «αντίρροπο». Χρειάζεται να ανέβει ο πήχης της πολιτικής διεργασίας στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί το περιεχόμενο αλλά και το θεσμικό περίβλημα του δυτικού πολιτισμικού αλλά και πολιτειακού μας γίγνεσθαι. Το μέτρο και η σύνεση δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, πόσο μάλλον μια κοινωνία όπως η ελληνική που πλέον δεν διαθέτει μεσαία τάξη για να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της επιστροφής μας στη διεθνοπολιτική κανονικότητα. 

Βρισκόμαστε όλοι εμπρός σε σκοτεινό μεσοστράτι, όπως ξεκινά ο Δάντης τη Θεία Κωμωδία και πλέον είναι φανερό ότι τα «ήξεις αφίξεις» ενός πολιτικοφανούς λόγου που δεν λέει στην ουσία τίποτε και που δεν μπορεί να προσφέρει απτές και συγκεκριμένες λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα της μίκρο-καθημερινότητας και της μακρό-κοινωνονικοπολιτικής διεργασίας είναι ανούσια. Αν κάποτε χαμογελούσαμε και χαριεντιζόμασταν με ναρκισσιστικές ρητορείες πλέον οφείλουμε να στραφούμε στην πολιτική ουσία. Πλέον το διακύβευμα δεν είναι το χειροκρότημα από τη γαλάρια αλλά η επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας με όρους δυτικής μεθοδολογίας και η μη παγίδευσης της στις στενωπούς μιας βίαιης βαλκανοποίησης.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσα αλλά και όλα τα πρόσφατα επεισόδια πολιτικής βίας που κάνουν αργά και σταδιακά την εμφάνιση τους καταδεικνύουν με τον πλέον ολιστικό τρόπο το ιστορικό χαμηλό που βιώνουμε ως κοινωνία. Όταν ένας νέος άνθρωπος δολοφονείται τότε μια ολόκληρη κοινωνία δεν έχει χάσει απλώς ένα ζωντανό κύτταρο της αλλά και ένα κομμάτι από την ελπίδα της για ένα καλύτερο αύριο.  Η Δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα, όπως δεν αναγνωρίζει και απλουστεύσεις, συμψηφισμούς και άτοπες εξομοιώσεις. Έχουμε ακούσει πολλές φορές τη φράση αυτή του Παύλου Μπακογιάννη, θύμα κι αυτός της πολιτικής βίας, αλλά δεν έχουμε ίσως κατανοήσει το βάθος των νοημάτων της. Το σκοτάδι σκορπά με το φως και το φως γεννιέται με τη γνώση, την αυτοσυνειδησία και την επιστημονική ενδελέχεια. 

Η μάχη του νέου και του διαφορετικού στην Ελλάδα δίνεται καθημερινά μέσα στα αμφιθέατρα, εκεί που η άλλη άποψη και η κριτική σκέψη όχι μόνο ενθαρρύνεται αλλά και θεωρείται ιερή, εκεί που τα σκοτεινά ολιστικά ιδεολογήματα που εκπέμπουν βαρβαρισμό καταρρίπτονται με επιστημονικά επιχείρημα, εκεί που η δημοκρατία δυναμώνει και κερδίζει ένα αποφασιστικό τεταρτημόριο χώρου από το έρεβος του αντιδημοκρατισμού. Κερδίζουμε όλοι κάθε φορά που ένας νέος άνθρωπος κατανοεί βαθιά την προτροπή του Ρήγα Φεραίου ότι όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.