21 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ



ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πρωτοσυγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ενώ συμμετείχαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης και ο Δ/ντης του Γενικού Φιλοπτωχου Ταμείου π. Βασίλειος Χαβάτζας.


Στις κατασκηνώσεις έφτασε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Να σημειωθεί ότι στην υπαίθρια Θεία Λειτουργία παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Σύναξη ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του Φιλοπτώχου για τη νέα χρόνια. Την έναρξη έκανε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, καθώς και όλους τους παρισταμένους. Επίσης ο π. Μάξιμος καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργο Καλατζή, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι στο πλευρό της Εκκλησίας.

 

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε  στα Μέλη των Φιλόπτωχων ταμείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής λέγοντας μεταξύ άλλων ότι χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν κανένα έργο."Σε άλλους χώρους είπε δεν υπάρχει τέτοια προσφορά, χωρίς εσάς δεν θα γινόταν τέτοιο έργο", είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι "δεν γίνεται καμία αλλαγή στην κοινωνία αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι." Ο Μακαριώτατος τέλος εξήρε το έργο και την προσφορά των ενοριών αλλά και των απλών ανθρώπων, που βοηθούν αυτές τις δύσκολες εποχές τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ετόνισε.  

Έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των οικογενειών που ζητούν βοήθεια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, επειδή δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Τα δέματα αγάπης που προσφέρει η «Αποστολή» σε οικογένειες που ζουν κάτω από 8.000 ευρώ ετησίως, μόνο το α΄ εξάμηνο του 2013, έχουν φθάσει τα 33.527 ενώ το 2012 διανεμήθηκαν συνολικά 35.583 δέματα κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.Τέλος ακολούθησε προβολή οπτικοακουστικού υλικού για το έργο που επιτελείτε όλα αυτά τα χρόνια από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο.


6 ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Ένα από τα συνηθισμένα ελληνικά παράδοξα είναι ότι ασχολούμαστε με τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας μόνον όταν δημιουργηθεί αγοραίος δημοσιογραφικός θόρυβος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κρίσεις μας να είναι βεβιασμένες και οι αποφάσεις να λαμβάνονται πάντα υπό το καθεστώς πίεσης. Έτσι, οι αποφάσεις αυτές, ως βεβιασμένες, είναι συνήθως από τραγικά ελλιπείς έως καταστροφικές. Για να συζητήσουμε, συνεπώς, για ένα τόσο ζωτικό ζήτημα, όπως το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, θα πρέπει να «συρθούμε» από τον δημόσιο λόγο ατόμων που είναι κάτοχοι σημαντικών πολιτικών θέσεων και ελλιπέστατης εμπειρίας και γνώσης σχετικά με το εν λόγω αντικείμενο.

Έχοντας περάσει επί μία δεκαετία περίπου από τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μας διδάσκοντας το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και ως καθηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πολλές φορές αναρωτήθηκα αν ένα τέτοιο γνωστικό αντικείμενο έχει θέση «εντός των τειχών» της διδακτικής αίθουσας. Μέσα από την προσωπική αναζήτηση, την καθημερινή διδακτική επαφή με τους μαθητές μου, τις συζητήσεις με τους συναδέλφους μου και την ενημέρωση σχετικά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, διέκρινα μία σειρά από λόγους οι οποίοι συνηγορούν αναφανδόν υπέρ της ενίσχυσης και όχι της κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών. Λόγοι που πολύ φοβάμαι είτε είναι γνωστοί στα κέντρα αποφάσεων και σκόπιμα παραθεωρούνται, είτε τελούν εν ελευθέρα πτώσει στον Καιάδα της απύθμενης άγνοιας εκείνων των «μαθητευόμενων μάγων» που βλέπουν την σημερινή Ελληνική Παιδεία ως το ατομικό τους πειραματόζωο.

Λόγος πρώτος: Η θρησκεία είναι, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν κάποιοι, από τις σημαντικότερες παραμέτρους της κοινωνικής ζωής σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Πώς γίνεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που δημιουργεί ένα μείζον γνωστικό αντικείμενο, για το οποίο έχουν γραφεί εκατομμύρια σελίδες, να λείπει από το αναλυτικό πρόγραμμα της εγκύκλιας μόρφωσης, χωρίς να δημιουργείται ένα μείζον γνωστικό κενό;

Λόγος δεύτερος: Κανείς δεν έχει τα προσόντα και τις προϋποθέσεις διδασκαλίας ενός τέτοιου πολυσχιδούς και περίπλοκου γνωστικού αντικειμένου εκτός από τον επαΐοντα. Και αυτός είναι ο θεολόγος καθηγητής, ο πτυχιούχος των θεολογικών μας σχολών. Όποιος έχει τον παραμικρό ενδοιασμό για την αξία της θεολογίας ως γνωστικό αντικείμενο, μπορεί να ανατρέξει εύκολα πια στις ιστοσελίδες των θεολογικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Θα καταλάβει αμέσως πόσα πράγματα πρέπει να σπουδάσει κάποιος για να μπορέσει να κάνει ένα δίωρο μάθημα θρησκευτικών στο σχολείο.

Λόγος τρίτος: Σε μία εποχή όπου εμφανίζονται επικίνδυνα παραθρησκευτικά φαινόμενα και όπου οι μυστικιστικές σέκτες προσπαθούν να εκτοπίσουν και να αντικαταστήσουν την επίσημη θρησκεία, κρύβοντας σκοπούς και δράσεις που στρέφονται αποδεδειγμένα εναντίον του ατόμου και της κοινωνίας, ο μόνος ο οποίος μπορεί να παρέχει έγκυρη σχετική ενημέρωση είναι το εκπαιδευτικό μας σύστημα μέσα από το πρόσωπο του θεολόγου καθηγητή.

Λόγος τέταρτος: Η ελληνική ιστορία, ο πολιτισμός και η κοινωνία από τα αρχαία χρόνια, αλλά και από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους είναι συνυφασμένη με την θρησκευτική και εκκλησιαστική ζωή. Πολλοί σε αυτήν την ιδέα δεν αρέσκονται και πιθανόν να ήθελαν να μην είναι έτσι τα πράγματα, και αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους. Αλλά οι επιθυμίες μας δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία. Γνώση και μελέτη της ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας χωρίς την σπουδή του θρησκευτικού φαινομένου και της εκκλησιαστικής ζωής είναι από ελλιπής έως αδύνατη. Η γνώση αυτή μπορεί να δοθεί μόνον μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών και από ανθρώπους που επιστημονικά έχουν εντρυφήσει στην μελέτη της και παιδαγωγικά μπορούν να την προσφέρουν.

Λόγος πέμπτος: Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι έχουν την εντύπωση ότι στο μάθημα των θρησκευτικών γίνεται κατήχηση στην ορθόδοξη θρησκευτικότητα και ότι στόχος του θεολόγου είναι να προσπαθεί να κάνει τους μαθητές καλούς χριστιανούς. Μάλλον αυτοί που το υποστηρίζουν έχουν πλήρη άγνοια του τι σημαίνει και πόσα χρειάζονται για να γίνει κάποιος χριστιανός. Τότε ο αρχηγός και κεφαλή των Χριστιανών, ο Χριστός, δεν θα μας άφηνε Εκκλησία, αλλά αίθουσες διδασκαλίας. Το μάθημα ωστόσο των θρησκευτικών ως έχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται σε μία πολύ βασική παιδαγωγική αρχή: έχει ως αφετηρία τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις των μαθητών και «χτίζει» επάνω σε αυτές.

Είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι είμαστε μία θρησκευτικά ομοιογενής κοινωνία, όπου πλέον του 95% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Το θρησκευτικό αίσθημα και φαινόμενο το γνωρίζουμε από τα «γεννοφάσκια» μας μέσα από την ορθόδοξη εκκλησία. Είναι λογικό και παιδαγωγικά συνεπές να διδάσκονται στα σχολεία τα θρησκευτικά μέσα από αυτήν την αφετηρία, την ορθόδοξη εκκλησιαστική ζωή. Και επίσης λογικό είναι με αυτήν να ασχολούνται περισσότερο. Παράλληλα όμως διδάσκονται και τα ξένα θρησκεύματα, οι έτερες χριστιανικές ομολογίες, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα, θέματα ιστορίας της θρησκείας, εκκλησιαστικής ιστορίας και πολλά άλλα. Προσφέρεται δηλαδή ένας μεγάλος γνωστικός πλούτος, ο οποίος θα ήταν αδύνατον να δοθεί διαφορετικά.

Λόγος έκτος: Η σοφή απόφαση να μην συγκαταλεχθεί το μάθημα των θρησκευτικών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα τού προσέδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Την απαλλαγή από το άγχος έγκαιρης κάλυψης της διδακτέας ύλης και ως εκ τούτου την ανάδειξή του σε ένα πεδίο διαλόγου. Το τελευταίο νομίζω πως είναι και το σημαντικότερο που έχει να προσφέρει το μάθημα αυτό στην νεολαία μας. Και μόνον αυτός ο λόγος είναι υπερ-αρκετός για να αιτιολογήσει την ύπαρξη του μαθήματος στον εκπαιδευτικό χώρο. Όταν ο θεολόγος έχει την απαραίτητη επιστημονική και προσωπική συγκρότηση, γίνεται ο αγαπημένος καθηγητής των παιδιών.

Τότε οι μαθητές αντί να θεωρούν το μάθημα των θρησκευτικών «ελεύθερη ώρα», προσέχουν μην τυχόν το χάσουν. Εκεί θα ακούσουν για πράγματα που δεν έχουν την ευχέρεια να τα συζητήσουν σε άλλες ώρες: ζητήματα βιοηθικής, διανθρώπινων σχέσεων, σχέσεων των δύο φίλων, κοινωνικής δικαιοσύνης, θεοδικίας, θρησκευτικών συγκρούσεων και μισαλλοδοξίας, κινδύνους του φανατισμού και του φονταμενταλισμού, προσωπικής ευθύνης για τις παγκόσμιες εξελίξεις, αξίας του ανθρώπου ως μοναδικότητας και πλείστα άλλα. Εμείς οι θεολόγοι καθηγητές δεν βλέπουμε τους μαθητές ως διδασκόμενη μάζα, υποχρεωμένη να συμφωνεί μαζί μας. Θέλουμε να τους καμαρώνουμε ως πρόσωπα υπεύθυνα και τοποθετημένα απέναντι στην ζωή και την κοινωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση τόνισε -μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα»- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι σε σχέση με τη δράση της Χρυσής Αυγής, «έχουμε αποφασίσει με τον πρωθυπουργό ένα καθαρό και αποτελεσματικό πλαίσιο ενεργειών». Τρία άτομα συνελήφθησαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με την Aστυνομία τα άτομα είχαν στην κατοχή τους κράνη, κοντάρια και ασπίδες, ενώ στο σημείο έφτασε εισαγγελέας προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα στα γραφεία.

Νέα συγκέντρωση στην πλατεία Παιδικής Στέγης στη Νίκαια πραγματοποιούν το πρωί του Σαββάτου σωματεία του Πειραιά. «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία που οργανώνουν την κινητοποίηση. Με 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι καθηγητές, όπως αποφάσισαν στην μαραθώνια συνεδρίασή τους οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Νέες συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη. Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο οι δάσκαλοι.

Για το κλίμα εκφοβισμού και τα «γυμνάσια» μίσους στα οποία υποβάλλονταν τα νέα μέλη για να μπουν στο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής μιλά πρώην μέλος της. Για τον 45χρονο δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα απορεί πώς έφτασε να κάνει τη δολοφονία. «Το μόνο που με παραξενεύει είναι τι πλύση εγκεφάλου έκαναν στον Ρουπακιά για να του οπλίσουν το χέρι» δηλώνει. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει είναι ότι πήρε εντολή να πάει και να σκοτώσει.

Κόσμος

Την επ' αόριστον αναβολή των συναντήσεων μελών οικογενειών που χώρισε ο πόλεμος ανακοίνωσε το καθεστώς της Β.Κορέας, κατηγορώντας «συντηρητικούς κύκλους» της Νοτίου Κορέας ότι καλλιεργούν κλίμα αντιπαλότητας. Ο τυφώνας Ουσάγκι, ίσως η ισχυρότερη τροπική καταιγίδα της χρονιάς, πλησιάζει Φιλιππίνες και την Ταϊβάν με καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους. Ο Ουσάγκι έφτασε τη νύχτα στα νησιά Μπατάν, στις βόρειες Φιλιππίνες με ριπές ανέμου που πλησίαζαν τα 250χλμ/ώρα. Από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μέχρι τον Βορρά, από την Ουάσινγκτον μέχρι τη Μόσχα και το Πεκίνο, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις εκλογές της Κυριακής στην τέταρτη διεθνώς και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Τρίτη θητεία διεκδικεί η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία με άγνωστο Χ εάν θα υποχρεωθεί να επανέλθει σε μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Την Άνγκελα Μέρκελ θα επέλεγαν να παραμείνει στην καγκελαρία για μία ακόμη τετραετία οι Γάλλοι εάν ψήφιζαν στις εκλογές, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της OpinionWay που δημοσιεύεται στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, η οποία και σχολιάζει πως τα αποτελέσματα αποδεικνύουν «τη διάψευση των προσδοκιών του γαλλικού λαού σε σχέση με την κυβέρνησή τους». Το ενδιαφέρον των Γάλλων για τις γερμανικές εκλογές κορυφώνεται και επικεντρώνεται στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη οκτώ ανδρών ηλικίας 24 έως 47 ετών, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως εγκεφάλου της σπείρας, για κλοπή ύψους 1,3 εκατ. στερλινών (1,5 εκατ. ευρώ) μέσω διείσδυσης στο σύστημα πληροφορικής ενός υποκαταστήματος της τράπεζας Barclays.

Οικονομία

Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής. Η κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016, η βιωσιμότητα του χρέους, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και οι αποκρατικοποιήσεις είναι τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης «μακράς διαρκείας» που θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ), καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Η ευρωπαϊκή αγωνιστική δράση ξεκίνησε την Παρασκευή, με την Τουλούζ να παίρνει το διπλό με 1-2 από την Σεντ Ετιέν και την Γκλάνταμπαχ να κάνει περίπατο με 4-1 επί της Μπράουσβάιγκ για τη bundesliga. Στο ματς που άνοιξε την αυλαία στην primera division η Οσασούνα επιβλήθηκε της Έλτσε με 2-1. Ο πρωτοπόρος και αήττητος πρωταθλητής Ολυμπιακός θα δοκιμαστεί στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό το βράδυ της Κυριακής (22 Σεπτεμβρίου, 20.30) στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Επίσης ξεχωρίζει η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ στο γήπεδο της Λεωφόρου το βράδυ του Σαββάτου (21 Σεπτεμβρίου, 20.30) αλλά και το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Πλατανιά στο γήπεδο της Τούμπας. Εκτός αποστολής του Παναθηναϊκού για την αναμέτρηση του Σαββάτου με τον ΟΦΗ στο «Απ. Νικολαΐδης» τέθηκε ο Εμίρ Μπαϊράμι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1949: Συγκροτείται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Δυτική Γερμανία, από τις τρεις κατοχικές δυνάμεις που την ελέγχουν (Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ).

1974: Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος.

1985: Η Madonna φτάνει για πρώτη φορά στο Νο 1του βρετανικού chart με το album της “Like a virgin”.

1991: Η αμερικανική ομοσπονδία μπάσκετ ανακοινώνει, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, την δημιουργία της αποκληθείσας Dream Team, που αποτελείτο από τους εντυπωσιακότερους παίκτες του NBA.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1950: Bill Murray, αμερικανός ηθοποιός.

1972: Liam Gallagher, τραγουδιστής των προσφάτως διαλυμένων Oasis.

ΘΑΝΑΤΟΙ

19 π.Χ:. Βιργίλιος, ρωμαίος ποιητής.

1832: Sir Walter Scott, σκοτσέζος μυθιστοριογράφος και ποιητής.



ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ


Διμερή αμυντικά θέματα Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και θέματα ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας, που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στη Συρία, συζητήθηκαν στο πρόγευμα εργασίας που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, στο ξενοδοχείο "Χίλτον". H συζήτηση έγινε μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με την Β.Ματβιένκο να αναγνωρίζει στον Δ.Αβραμόπουλο ότι «Είστε φίλος της Ρωσίας. Υπολογίζουμε στη δική σας στήριξη για τη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα». Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος της απάντησε ότι «Η επίσκεψή σας ανοίγει καινούργιο κεφάλαιο που θα φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς» ενώ και οι δύο επιβεβαίωσαν την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου τον Δεκέμβριο στην Αθήνα. Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, μετά την ωριαία συνάντηση με τη Ρωσίδα αξιωματούχο, «είχα την ευκαιρία να αναδείξω κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή, ως ένας παράγοντας σταθερότητας.

Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες να αναδεικνύεται αυτός ο ρόλος και οι δυνατότητες της χώρας, όπου το ελληνικό αμυντικό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο». Διαχρονικά, συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, η χώρα μας ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε προσπάθειας για ειρήνη, συνεργασία, ασφάλεια και σταθερότητα και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Αν. Μεσόγειο και τον κόσμο ολόκληρο. Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για τη Συρία, ότι «είναι πάγια και σταθερή θέση της Ελλάδας, από το ξεκίνημα της κρίσης, ότι πρέπει πάση θυσία να επιβληθεί πολιτική λύση», προσθέτοντας ότι «η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι δύο Πρόεδροι, Πούτιν και Ομπάμα, χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα».

Στο πρόγευμα εργασίας συμμετείχαν και ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Πολύκαρπος Αδαμίδης, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα και μικρός αριθμός υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών..

Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Εδώ και περίπου 30 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνής επιχείρηση ριζικής αλλαγής της φύσης και του χαρακτήρα του συριακού κράτους. Ο στρατηγικός στόχος της επιχείρησης αυτής είναι διπλός. Από τη μία πλευρά επιδιώκεται η μεταμόρφωση-αποδυνάμωση του συριακού κράτους, σε τέτοιον βαθμό που θα πάψει να αποτελεί βασικό παράγοντα και μηχανισμό υποστήριξης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άσκησης επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, και από την άλλη να χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παρεμπίπτοντες στόχοι, ένας από τους οποίους, ίσως ο κυριότερος, η χειραφέτηση των Κούρδων που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στην εδαφική λωρίδα που επεκτείνεται σε μήκος 900 χιλιομέτρων, στα σημερινά τουρκοσυριακά σύνορα. Ο στόχος αυτός μπορεί να είναι παρεμπίπτων, όμως σχετίζεται με τους δύο προαναφερθέντες στρατηγικούς στόχους, αφού με την επιχείρηση αναμόρφωσης της Συρίας, σε γεωπολιτικό επίπεδο και σε βάθος χρόνου, επιδιώκεται η αναδιαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ή, για την ακρίβεια, της περιοχής που εκτείνεται μεταξύ του ρου δύο ιστορικών ποταμών, του Ευφράτη και του Νείλου. Να σημειώσουμε ότι σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν οι ενεργειακές πρώτες ύλες και το νερό και φυσικά εκείνοι που θα τα ελέγχουν, δηλαδή οι Ισραηλινοί και οι Κούρδοι!

Η Τουρκία, η οποία για ένα διάστημα έκανε τα δικά της όνειρα, που βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα των παραπάνω, χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Συρίας, με σκοπό την επόμενη μέρα της ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ να την εντάξει στη δική της σφαίρα νεοοθωμανικής επιρροής. Όταν λέμε χρησιμοποιήθηκε, εννοούμε ότι μηχανισμοί του βαθέος τουρκικού κράτους και οι μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους των ΗΠΑ, δημιούργησαν βάσεις φιλοξενίας, εκπαίδευσης και εξοπλισμού των ομάδων ενόπλων που θα αναλάμβαναν την αποστολή ανατροπής του Ασαντ, που σταδιακά μετατράπηκαν σε ομάδες δολοφόνων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε προσφάτως το Reuters, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μόνο στην τελευταία αποστολή έστειλαν στους δολοφόνους αυτούς σε μία ημέρα 24 φορτηγά TIR, ήτοι 400 τόνους ατομικό και βαρύ οπλισμό, που παραδόθηκε σε διάφορες εγκληματικές ομάδες!

Η Τουρκία, όταν ανέλαβε αυτόν τον πρωταγωνιστικό ενεργό ρόλο στην καταστροφή μιας χώρας, είχε πεισθεί ότι η επιχείρηση αυτή θα διαρκούσε μερικές εβδομάδες και ότι μετά η Συρία θα γινόταν επαρχία της νεοοθωμανικής επικράτειας που οραματιζόταν το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου, οι οποίοι προέβησαν, μάλιστα, σε δημόσιες δηλώσεις ότι η ανατροπή του Ασαντ είναι υπόθεση λίγων εβδομάδων! Τελικώς η κατάσταση εξελίχθηκε αλλιώς και η Τουρκία, για να χρησιμοποιήσουμε και μια λαϊκή παροιμία, εκεί που πήγαινε για μαλλί, βγαίνει κουρεμένη και μάλιστα γουλί!

Αντί λοιπόν να βρεθεί με μια καινούργια επαρχία και να επεκτείνει τα νότια σύνορά της έως το Ισραήλ και την Ιορδανία, βρέθηκε με ένα δεύτερο κουρδικό κράτος στο μαλακό της υπογάστριο, το οποίο αποτελεί μείζονα απειλή για τη δική της ενότητα και ακεραιότητα, αφού το νέο αυτό κράτος, που διαθέτει και στρατό 20.000 ανδρών και γυναικών, ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το ΡΚΚ, που ήδη απειλεί σε πρώτη φάση την ενότητα και σε δεύτερη την ακεραιότητα του τουρκικού κράτους. Τώρα, η κυβέρνηση Ερντογάν, βλέποντας το τραγικό της λάθος, προσπαθεί να το λύσει με ένα άλλο, ίσως μεγαλύτερο λάθος. 

Υποστηρίζει με νύχια και με δόντια ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Νούσρα/Αλ Κάιντα, οι οποίοι με τη σειρά τους επιτίθενται μόνον εναντίον των Κούρδων του Δυτικού Κουρδιστάν και όχι εναντίον του Ασαντ. Μάλιστα, ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ, φίλος και πολιτικό παιδί του Οτζαλάν, κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν και την Τουρκία για υποστήριξη των ομάδων της Αλ Κάιντα, δηλώνοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα παρέδωσε πλήρη φάκελο με στοιχεία και δεκάδες ντοκουμέντα, που αποδεικνύουν την εμπλοκή του τουρκικού κράτους στην ισλαμική τρομοκρατία που δρα στη Συρία εναντίον των Κούρδων. 

Η Τουρκία φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι έπεσε θύμα των νεοοθωμανικών της ονειρώξεων, της πίστης της στους… συμμάχους και των ανώριμων επιλογών της και αντιδρά σπασμωδικά, κάνοντας απανωτά λάθη, όπως αποδείχτηκε με την κατάρριψη του ελικοπτέρου της Συρίας. Όμως  και στην πολιτική, ένα λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα άλλο και μάλιστα μεγαλύτερο, όπως είναι η υποστήριξη της - έστω και ισλαμικής τρομοκρατίας.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ


Η δολοφονία είναι κακούργημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία. Η ίδια η πράξη φέρει μεγάλο φόρτο απαξίας και η κοινωνία (ευτυχώς ακόμα) είναι σταθερά προσηλωμένη στην αυτόματη και απόλυτη ηθική καταδίκη της. Αυτονόητα τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς, στην παράξενη και άγρια εποχή μας, τα αυτονόητα πρέπει να επαναλαμβάνονται για να μη λησμονηθούν.

Όσοι δείχνουν να «ξεχνούν» όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν άριστα είναι οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου, καθώς και αρκετά ΜΜΕ. Τούτοι οι πόλοι του συλλογικού βίου δεν αντιμετωπίζουν δίκαια και ορθολογικά όλες τις περιπτώσεις αφαιρέσεως ζωής.  Κατά μία αποτροπιαστική συνήθεια, που κατέστη μεταπολιτευτικός «θεσμός», αποφαίνονται για το «ειδικό βάρος» των περιπτώσεων ανθρωποκτονίας ανάλογα με τους πολιτικούς προσανατολισμούς δράστη - θύματος. Δηλαδή, κατ' αυτούς υπάρχουν «κατανοητές» και μη κατανοητές δολοφονίες.

Αμέσως μετά την ασυγχώρητη διάκριση, οι προαναφερθέντες προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά ή μιντιακά! Η πολιτική βία ή η βία που πηγάζει από πολιτικό φορέα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον νόμο με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όμως σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο πολιτικά. Δηλαδή, με την κατασίγαση των οξυμένων παθών που επικρατούν στην κοινωνία μας λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της απελπισίας.

Το να υποχωρήσει η ανεργία κατά 5-6 ποσοστιαίες μονάδες είναι χιλιάδες φορές αποτελεσματικότερος τρόπος ανάσχεσης της κλιμακούμενης βίας απ' όλα τα νομοσχέδια που μπορεί να σχεδιάσει το νομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επιπλέον, σε επικοινωνιακό επίπεδο, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα πρόσωπα της «κατεστημένης» ενημέρωσης που καταδικάζουν (ορθά, ορθότατα) αυτού του είδους τα περιστατικά.

Επειδή έχουν ταυτιστεί με όλους τους νοσογόνους παράγοντες, οι οποίοι οδήγησαν την πατρίδα μας στο βάραθρο της κρίσης, σημαντικότατη μερίδα της κοινής γνώμης τείνει να πιστεύει τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα ισχυρίζονται οι «κραταιοί» των ΜΜΕ! Συνεπώς και στον τομέα της ενημέρωσης θα ήταν καλό -ίσως και σωτήριο για τη χώρα- να ξεκινήσει μια διαδικασία «μεταπολίτευσης».