19 Σεπτεμβρίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος επισκέφτηκε χτες τον προφυλακισμένο βιομήχανο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του π. Ιερώνυμο, στις φυλακές Κορυδαλλού. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκφράσει την αγάπη και συμπαράσταση του στον εν Χριστώ αδερφό Λαυρεντιάδη, ο οποίος ήταν πάντα κοντά στην εκκλησία της Κύπρου καθώς και στο σύνολο της Ορθόδοξης εκκλησίας, αρωγός και συμπαραστάτης στο θεάρεστο έργο της.  

Ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος μάλιστα, ερωτώμενος σχετικά έκανε την ακόλουθη  δήλωση: «Δυστυχώς οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ελληνισμού είναι ακόμα ελεύθεροι, ενώ οι αληθινοί πατριώτες, με έργο αξιοθαύμαστο στην οικονομία, την κοινωνία και την εκκλησία, κατηγορούνται αδίκως και κρατούνται παρανόμως, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, ανθρωπιάς κ’ ατομικών δικαιωμάτων. Με τη βοήθεια του Θεού, η αλήθεια θα λάμψει».

Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να αναρωτιέται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναπτύσσει δυναμική εξουσίας στις δημοσκοπήσεις - παρά την καλπάζουσα μνημονιακή ασθένεια που κατατρώγει τα σπλάχνα της κοινωνίας και έχει οδηγήσει τον λαό μας σε απόγνωση. Το πρόβλημα βρίσκεται στον ίδιο και τον αστερισμό των προσώπων με τις παράξενες (συχνά αντεθνικές θέσεις) που τον περιστοιχίζουν. Δεν πείθουν επειδή δεν έχουν συνολική άποψη για το ελληνικό πρόβλημα και επεξεργασμένη άποψη για τη λύση του. Οι εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ διαφόρων στελεχών, «τάσεων» και «συνιστωσών» συνήθως ξεπερνούν σε ένταση και ποιότητα εκείνες που υφίστανται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της δικομματικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, αναγνώρισε την αδυναμία του να ανατρέψει την κατάσταση. Απόδειξη αυτού είναι μια στιχομυθία, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ο δημοσιογράφος Χρ. Τσιγουρής του Mega ρώτησε τον κ. Τσίπρα: «Τον Νοέμβριο πέρσι σε μια συνέντευξή σας στην εφημερίδα “ΝΤΙ ΤΣΑΙΤ” είχατε εκτιμήσει ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε πανικό και ο χρόνος της κυβέρνησής του τελειώνει, στις 15 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Επιτροπή είχατε εκτιμήσει ότι στο τέλος του Μαρτίου που πέρασε ή θα καταρρεύσει ο λαός και ο τόπος ή θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, τώρα ακούω και πάλι την εκτίμηση ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, είναι κοντά η ώρα της ανατροπής. [...] Πότε τελικά εκτιμάτε, σε πόσους μήνες ότι θα έρθει αυτή η ανατροπή;»

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν αποκαρδιωτική για όλους όσοι προσέβλεπαν σε εκείνον ως «ηγέτη» που θα «καταργήσει το Μνημόνιο» και «θα τα βάλει με τους Γερμανούς». Είπε ο κ. Τσίπρας: «Η απάντηση στην εξίσωση και στο ερώτημα πότε θα έχουμε εκλογές είναι συνάρτηση των λαϊκών αντιδράσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων, όχι μονάχα της επιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ - αυτή είναι δεδομένη». Εν κατακλείδι, ο κ. Τσίπρας λέει στους Ελληνες το εξής: «Ή όλοι μας θα νικήσουμε ή όλοι σας θα πεθάνετε». Πολύ λίγος...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αυτόπτης μάρτυρας της μοιραίας συμπλοκής μεταξύ της ομάδας των ακροδεξιών και της παρέας του Παύλου Φύσσα στην Π.Τσαλδάρη δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν στο σημείο πριν καν αρχίσουν τα επεισόδια, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα επισήμως έχει δηλώσει η αστυνομία. Επιμένει η ΕΛ.ΑΣ. στην εκδοχή ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έφθασαν στο σημείο της συμπλοκής, μετά τη δολοφονική επίθεση. Δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως φαίνεται, η προγραμματισμένη για το απόγευμα συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, καθώς η σχετική ανακοίνωση αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα της.

Αδιανόητο, χαρακτηρίζουν φίλοι του 45χρονου ακροδεξιού Γ.Ρουπακιά, που κατά ομολογία του δολοφόνησε τον 34χρονο αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα, το γεγονός ότι τράβηξε μαχαίρι και σκότωσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που απέφευγε τους καυγάδες. Οι ίδιοι λένε ότι έπαιρνε μεροκάματα από τη Χρυσή Αυγή, όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του. «Ίσως η οικονομική εξάρτηση από την τοπική οργάνωση τον ώθησε να πάει στο σημείο της συμπλοκής» αναφέρει ένας φίλος του 45χρονου.

Στις 11:00 στο νεκροταφείο Σχιστού τελείται σήμερα, Πέμπτη, η κηδεία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές του ακροδεξιού Γ.Ρουπακιά στην οδό Π.Τσαλδάρη στην Αμφιάλη. Τη δολοφονία ομολόγησε ο ίδιος ο 45χρονος, ενώ σύμφωνα με την κατάθεση της γυναίκας του κάποιος του τηλεφώνησε για να μεταβεί στο σημείο της συμπλοκής. Να βρεθεί εκείνος που τηλεφώνησε στο δολοφόνο, ζητά ο πατέρας του Παύλου Φύσσα.

Μήνυμα στις ελληνικές αρχές να εμποδίσουν περαιτέρω κύμα εξτρεμιστικής βίας μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία. «Η αύξηση της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των πολιτικά υποκινούμενων επιθέσεων στην Ελλάδα είναι πραγματικά ανατριχιαστική. Οι Αρχές πρέπει να δράσουν τώρα, προκειμένου να εμποδίσουν τέτοια φαινόμενα βίας πριν αυτά επεκταθούν και ξεφύγουν από κάθε έλεγχο» δηλώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Κόσμος

Κατηγορηματικά απορρίπτει ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πως η Τεχεράνη έχει πρόθεση να φτιάξει πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως η χώρα «σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, ούτε και θα το κάνουμε ποτέ». Παράλληλα, σε άλλη μία ένδειξη «καλής θέλησης» όπως φαίνεται, το Ιράν απελευθέρωσε 11 πολιτικούς κρατουμένους. Η διεθνής κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον την ομιλία του Ροχανί στον ΟΗΕ με φόντο τις «βαλτωμένες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και αντάλλαξαν πυρά με ομάδες ενόπλων στην περιοχή Κερντασά έξω από το Κάιρο το πρωί της Πέμπτης. Δυνάμεις του στρατού είχαν κάνει έφοδο στην περιοχή για να συλλάβουν υπόπτους για πυρπόληση αστυνομικών τμημάτων σε ταραχές με φόντο την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι. Νεκρός ένας αστυνομικός από την επιχείρηση. Σε περιστατικό που δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα, εξουδετερώθηκαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στο μετρό του Καΐρου.

Δηλώνοντας πως προτίθεται να τηρήσει τη συμφωνία για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι η διαδικασία χρειάζεται περίπου έναν χρόνο και θα στοιχίσει σχεδόν ένα δισ. δολάρια. Ο σύρος πρόεδρος επέρριψε ξανά την επίθεση με χημικά όπλα στην Γκούτα στους αντικαθεστωτικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το σαρίν «μπορεί να κατασκευαστεί από οποιονδήποτε στην κουζίνα του σπιτιού του», και ανέφερε πως παρέδωσε στη Ρωσία αποδείξεις πως υπεύθυνοι για την επίθεση είναι οι αντάρτες.

Το σφυροκόπημα του κυκλώνα Μανουέλ, ο οποίος κινείται στο βορειοδυτικό Μεξικό, συνεχίζεται στη χώρα ενώ 58 άτομα αγνοούνται στο χωριό Πιντάδα μετά την κατολίσθηση που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Ο μέχρι τώρα αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίνγκριντ, που έχει διαλυθεί, και τον Μανουέλ, που είχε ξεκινήσει ως τροπική καταιγίδα αλλά έχει ενισχυθεί σε κυκλώνα, φτάνει τουλάχιστον τους 80 χωρίς να υπολογίζονται οι αγνοούμενοι. Δεν αποκλείουν νέες κατολισθήσεις οι Αρχές.

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλχεμ Αλεξάντερ εμφανίστηκε σε «επίσημη πρώτη» στην εθνική σκηνή μετά την ανάληψη των ηνίων από την Βεατρίκη για να μεταφέρει στο λαό ένα μήνυμα από την κυβέρνηση: Ξεχάστε το κοινωνικό κράτος του 20ού αιώνα... Μιλώντας από το Κοινοβούλιο σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Βίλχεμ-Αλεξάντερ αντέτεινε «την κοινωνία της συμμετοχής», λέγοντας ότι στο εξής οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους και να δημιουργήσουν το δικό τους κοινωνικό και οικονομικό δίχτυ ασφαλείας.

Οικονομία

Τρεις διαφορετικές προτάσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2013-2014, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Στην επισήμανση ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο 2013 αύξηση για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Euromoney. Κατά την ομιλία του που είχε ως θέμα:

«Η Ελλάδα στο κέντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος» ο κ. Στουρνάρας έκανε έμμεση αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών λέγοντας πως αν η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, αυτό το οφείλει στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και στη χρηματοπιστωτική ομαλότητα και το δημοσιονομικό εξορθολογισμό. O κ. Στουρνάρας είπε πως είναι νωρίς για να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει αυτή την ώρα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ. κ. Γκερτ Κούπμαν. Ο 47χρονος Ολλανδός αξιωματούχος της ΕΕ θα έχει εν συνεχεία σύσκεψη με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του ΤΧΣ για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Αθλητισμός

To... ταξίδι του στο Europa League ξεκινά ο ΠΑΟΚ, που φιλοξενεί στην άδεια και πάλι Τούμπα τη Σαχτέρ Καραγκαντί (22:05, ANT1). Η ομάδα από το Καζακστάν δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί φόβητρο, ωστόσο κόντρα στη Σέλτικ στα προκριματικά του Champions League έδειξε ότι δεν παραδίδεται εύκολα. Ο Λιονέλ Μέσι σκόραρε τρις στην εντός έδρας νίκη της Μπαρτσελόνα επί του Αγιαξ με 4-0, για το τσάμπιονς λιγκ και «πλησίασε» τον Ραούλ στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Με τις αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής, αρχίζει την Πέμπτη η φάση των ομίλων στο Europa League με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην Τούμπα, όπου στο πλαίσιο του 12ου ομίλου, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί την Σαχτέρ Καραγκάντι από το Καζακστάν, με αποκλειστικό στόχο τη νίκη. Από τους υπόλοιπους αγώνες, ξεχωρίζουν τα «ζευγάρια» Βαλένθια - Σουόνσι (1ος όμιλος), Ζούλτε Βάρεγκεμ - Γουίγκαν (4ος), Αϊντραχτ Φρανκφούρτης - Μπορντό, Μακάμπι Τελ Αβίβ - ΑΠΟΕΛ (6ος), Μπέτις - Λιόν (9ος) και Απόλλων Λεμεσού - Τραμπζονσπόρ (10ος).


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1888: Διεξάγεται στο spa του Βελγίου ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς που βρίσκει νικήτρια μία, προφανώς όμορφη, νεαρή κοπέλα από τη Γουατεμάλα.

1955: Ο, τότε πρόεδρος της Αργεντινής, Juan Peron ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.

1957: Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, τίθεται ως θέμα συζήτησης η μεταφορά του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό.

1970: Κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα της Ιταλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1948: Jeremy Irons. Σημαντικός Βρετανός ηθοποιός με σπουδαία καριέρα στο Hollywood.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1985: Italo Calino. Διακεκριμένος Ιταλός συγγραφέας.



''ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ''


Αποδείξεις ότι η επίθεση με χημικά που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους στα περίχωρα της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου, ήταν μία προβοκάτσια από τους ισλαμιστές της Συρίας, ισχυρίζεται πως έχει η Ρωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι αποδείξεις αυτές δόθηκαν από τις συριακές αρχές στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Δαμασκό για συνομιλίες με Σύρους αξιωματούχους, και θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ταυτόχρονα ότι η συριακή αντιπολίτευση «καταφεύγει συχνά σε προβοκάτσιες για να προκαλέσει πλήγματα και μια (ξένη) επέμβαση στη Συρία», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρία Νόβαστι.  «Έχουμε επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν γίνει πολλά επεισόδια παρόμοια με αυτό της Αλ Γούτα. Θα τα εξετάσουμε όλα αυτά στο Συμβούλιο Ασφαλείας μαζί με την έκθεση που παρουσίασαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ», είπε ο Λαβρόφ, η οποία, όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνει ότι έγινε χρήση χημικών, αλλά όχι ποιος ευθύνεται.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑ


Μαζικές αποσύρσεις μαχητικών αεροσκαφών αλλά και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού προγραμματίζει η αμερικανική Αεροπορία οι οποίες αποσύρσεις παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Η ΠΑ χρειάζεται μέχρι το 2020 τουλάχιστον 100 νέα μαχητικά για να κλείσει την "μαύρη τρύπα" των A-7E, F-4E Peace Icarus και Μirage 2000EGM/BGM που δεν θα εκσυγχρονιστούν, όπως επίσης και των εναπομείναντων F-16 της πρώτης παραγγελίας του Block 30 που επίσης δεν θα εκσυγχρονιστεί.

Και ο αριθμός των 100 αεροσκαφών δεν αφορά οροφή 300 μαχητικών που υφίσταται - εντελώς θεωρητικά - στην Δομή Δυνάμεων, αλλά μόλις 250 μαχητικά στα οποία αθόρυβα, αλλά de facto έχει προχωρήσει η ΠΑ. Να υπάρξει μαζική αγορά 100 νέων μαχητικών αεροσκαφών αποκλείεται. Ευχής έργο είναι να αγοραστούν δύο Μοίρες (40) με νέα μαχητικά τα οποία και πάλι βάσει των σημερινών τιμών δεν πρόκειται να κοστίσουν λιγότερο από 4 δισ. ευρώ, ακόμα και "χαμηλού" κόστους μαχητικά να προμηθετούμε όπως π.χ. το Gripen NG. Όχι ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει προμήθεια του σουηδικού μαχητικού, αλλά απλώς για να καταδειχθεί η το υψηλό κόστος.

Μόνο τα ρωσικά μαχητικά 4++ γενιάς όπως το Su-35 (σχετικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί) θα μπορούσε να συμπιέσει το κόστος στο 1,5 δισ ευρώ αλλά και πάλι θα χρειαζόντουσαν επιπλέον κονδύλια για όπλα και υποστήριξη κλπ. Εν πάση περιπτώσει ο δρόμος των μεταχειρισμένων αεροσκαφών για την ΠΑ είναι...μονόδρομος για έναν αριθμό από 40-60 μαχητικά. Δεδομένης της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ  η αμερικανική Αεροπορία θα προχωρήσει αυτή τη φορά σε μαζική απόσυρση του συνόλου των επιθετικών αεροσκαφών A-10C Thunderbolt II, του συνόλου των αεροσκαφών KC-135 και μεγάλου αριθμού (48-100 μονάδων) F-15C.

Πιο συγκεκριμένα οι περικοπές αφορούν στην απόσυρση των 343 A-10C, 417 KC-135 Stratotanker και σημαντικού αριθμού – ο οποίος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη- από τα 254 F-15C/D  (222 “-C”/32 “-D”) που διαθέτει η Αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτό γιατί οι υπολογιζόμενες  περικοπές  στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ στο  πλαίσιο των προσπαθειών του Λευκού Οίκου να περιορίσει το τεράστιο έλλειμμα των 900 δισ.$ το 2013 (1,3  τρισ. Το 2012) είναι μεγάλες – στην συνεισφορά τους για τον περιορισμό του ελλείμματος- και χωρίς την περικοπή προγραμμάτων και απόσυρση συστημάτων αυτές δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Όπως είχε δηλώσει  ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τον Αύγουστο  το  υπουργείο Άμυνας της χώρας του  θα προχωρήσει σε περικοπές στα επόμενα 10 χρόνια στον προϋπολογισμό του ύψους 1 τρισ. $  σημαντικά αυξημένες από τα 487 δισ. $ για τα επόμενα 10 έτη που υπολογιζόταν το 2012. Μάλιστα ο βοηθός υφυπουργού Αμύνης των ΗΠΑ Ashton Carter έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο για την σύνταξη μελέτης στην οποία θα γίνεται οριζόντια περικοπή κατά 10% στον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2014. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής; Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος από την συνάντησή που είχε στις 30 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Chuck Hagel ενημερώθηκε για τις διαθεσιμότητες μεταχειρισμένων F-15, αλλά και άλλων τύπων μαχητικών.

Όλες οι εκτιμήσεις – και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- συγκλίνουν ότι σε περίπτωση ελληνικού αιτήματος –αν και το θέμα έχει ήδη συζητηθεί ανεπίσημα- το αμερικανικό Πεντάγωνο πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του για την παραχώρηση αριθμού F-15C/D τα οποία η ΠΑ και ελλείψη άλλης προμήθειας θέλει ως προσωρινή τουλάχιστον λύση προκειμένου να μην βρεθεί σε πλήρη αδυναμία εμπρός σε μια συνεχώς εξοπλιζόμενη τουρκική Αεροπορία.

Οι λόγοι που ειδικά οι επιτελείς της ΠΑ επιθυμούν το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι λίγο έως πολύ γνωστοί: Η μεγάλη  του εμβέλεια, το εξίσου μεγάλο οπλικό φορτίο, η ικανότητά του να παραμένει σε περιπολία μάχης (CAP) για πολύ ώρα,  το πολύ καλό ραντάρ αλλά και η δυνατότητα άμεσης αναβάθμισής του με ραντάρ AESA. Παράλληλα πολλοί είναι που βλέπουν με καλό μάτι και το παράθυρο ευκαιρίας των A-10C ως αντικαταστάτη των A-7E/TA-7C στο ρόλο της εγγύς υποστήριξης. Μπορεί το A-10 πλέον να μην αντιπροσωπεύει κορυφαία τεχνολογική αναβάθμιση, είναι όμως ένα αεροσκάφος δοκιμασμένο σε συγκρούσεις, αξιόπιστο και με λίγες ανάγκες συντήρησης και σε αντιαρματικό αγώνα μπορεί με το πυροβόλο των 30 χλστ. που διαθέτει να θέσει εκτός μάχης από ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ μέχρι και άρματα, αλλά και αποβατικά.

Μεγάλο του μειονέκτημα η χαμηλή ταχύτητα. Πολλοί στην ΠΑ το κρίνουν "μη επιβιώσιμο" λόγω αυτού του μειονεκτήματος.. Σε ότι αφορά τα ιπτάμενα τάνκερ που αποσύρει  επίσης η αμερικανική Αεροπορία δεν υπάρχει κάποιο άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η ΠΑ δυστυχώς δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με τον εναέριο ανεφοδιασμό δείγμα και η διαχρονική έλλειψη ενδιαφέροντος για τέτοια αεροσκάφη. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουν αυτές οι αντιλήψεις...

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 2 ΕΚΑΤ.


«Χρυσούς» μισθούς εξακολουθούν και δίνουν στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ξεπουλήσουν τα ασημικά της χώρας σύμφωνα με τις «παραγγελίες» που έχουν από τους δανειστές. Αυτό συμβαίνει μάλιστα τη στιγμή που ο κόσμος πεινάει και η ανεργία καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση σχετικής ερώτησης, τα golden boys του ΤΧΣ λαμβάνουν ετήσιες αποδοχές 240.000 ευρώ και 167.000 ευρώ το χρόνο. Μόνο τα τρία εκτελεστικά μέλη του Ταμείου λαμβάνουν 550.000 ευρώ.

Συνολικά δίδονται 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τους μισθούς της διοίκησης των ΤΧΣ και μερικών υπαλλήλων που έχει για να «εκτελεί» τις εντολές των δανειστών και της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπουληθούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Αν δεν είναι αυτή πρόκληση τότε ποια είναι; Σε μία περίοδο που εκατομμύρια Ελλήνων βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, ολοένα και περισσότεροι ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν να φάνε και χιλιάδες χάνουν τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις και η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή μεγέθη κάποιοι αμείβονται με αστρονομικά για να συμβάλουν ακριβώς σε αυτό. Στην εξαθλίωση των Ελλήνων και στο ξεπούλημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα δε με το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ο ένας από τους δύο μόνο φορείς (ο δεύτερος είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ) που δεν έστειλαν στοιχεία για την πορεία των οικονομικών. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί δεν θέλουν να εμφανιστούν και άλλα ποσά που δίδονται για… υπηρεσίες και μπόνους στα golden boys και τα οποία είναι πέραν των 2 εκατ. ευρώ της μισθοδοσίας; Ή μήπως για να μην αποκαλυφθεί από πού προέρχεται η ζημιά των 5,461 εκατομμυρίων, την οποία το ΤΧΣ αποδίδει στην υποκατάσταση του ΤΕΚΕ και την καταβολή ποσών για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.Έτσι αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη και την ίση αντιμετώπιση των πολιτών η κυβέρνηση. Κόβει μισθούς και συντάξεις για να τα δίνει παχυλούς μισθούς στα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ.