18 Σεπτεμβρίου, 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευρισκόμενος σε περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Βοιωτίας και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα πρόσφατα γεγονότα στο Κερατσίνι και τα όσα ακολούθησαν, έκανε την εξής δήλωση:

"Οποιαδήποτε πράξη βίας δεν αποτελεί τη λύση για κανένα πρόβλημα. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Στις ημέρες μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάμε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά. 

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Γιατί μόνο ενωμένοι, είμαστε δυνατοί. Είμαι βέβαιος ότι ο Θεός θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά για το καλό της πατρίδας μας".

ΠΟΛΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Πολώνεται επικίνδυνα το κλίμα στην Ελλάδα. Μετά το περιστατικό στο Πέραμα την προηγούμενη εβδομάδα και την άγρια συμπλοκή μεταξύ μελών του ΚΚΕ και ομάδων κρανοφόρων και ροπαλοφόρων μα απροσδιόριστη πολιτική ταυτότητα, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες κάποιων να τους βαφτίζουν ως μέλη της Χρυσής Αυγής, και τις συνεχιζόμενες αιφνιδιαστικές εφόδους της αστυνομίας και προσαγωγές υπόπτων, 

Για την συνέχεια πατήστε εδώ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Ενημέρωση για το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον τομέα της φιλανθρωπίας μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον ο γενικός διευθυντής του οργανισμού. Ο κ. Δήμτσας συναντήθηκε με τους 25 κυβερνήτες της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ σε Η.Π.Α. και Καναδά, προκειμένου να τους ενημερώσει για το εύρος των φιλανθρωπικών δράσεων της Αρχιεπισκοπής απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση.

«Η καρδιά μας, το μυαλό μας, οι σκέψεις βρίσκονται στη μητέρα πατρίδα. Πονάμε όσο και σεις. Θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Σαν μια γροθιά ο Ελληνισμός θα αντιμετωπίσει ενωμένος και τις νέες δυσκολίες» είπε στον κ. Κώστα Δήμτσα ο ύπατος κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ κ. Αντώνης Κουζούνης. Ο κ. Δήμτσας σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους του μεγαλύτερου ομογενειακού οργανισμού, παρουσίασε την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, το έργο της «Αποστολής» και τους ευχαρίστησε για την συνεισφορά τους λέγοντας:

«Για όλους εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, η παρουσία και οι διακρίσεις στο εξωτερικό μας κάνουν περήφανους. Η ομογένεια είναι το πιο ζωντανό κύτταρο του Οργανισμού. Χωρίς την στήριξη σας το έργο μας θα ήταν πολύ μικρότερο. Η Εκκλησία στην πατρίδα όπως και στην Αμερική διατήρησε τη συνοχή του Ελληνισμού».Από την πλευρά τους οι κυβερνήτες συμφώνησαν σε εξειδικευμένα προγράμματα αρωγής της «Αποστολής» και να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της κρίσης στην χώρα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤOΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο είχε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με σκοπό την στήριξη των προγραμμάτων του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. Ο κ. Παπαμιμίκος ανέπτυξε στον Αρχιεπίσκοπο ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα τακτικής στήριξης των δράσεων αλληλεγγύης που αναπτύσσει η Εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

"Είναι ο πιο αξιόπιστος και αποτελεσματικός φορέας και σε αυτόν τον τομέα" τόνισε ο κ. Παπαμιμίκος και πρόσθεσε "με επικεφαλής τους Μητροπολίτες, αλλά και τους Ιερείς, η Εκκλησία σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει συσσίτια, διανομές τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού".

Μιλώντας για τη λειτουργία των προγραμμάτων ο κ. Παπαμιμίκος υπογράμμισε "η Εκκλησία λειτουργεί αθόρυβα, χωρίς διακρίσεις και με γνώμονα τον σεβασμό στον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Εμείς αναγνωρίζουμε το κοινωνικό της έργο και επιθυμούμε να είμαστε αρωγοί". Ο κ. Παπαμιμίκος έκανε λόγο για την πρωτοβουλία ΣΤΗΡΙΖΩ και τις δραστηριότητές της, ενώ φάνηκε αισιόδοξος για την στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας λέγοντας:"Πιστεύουμε στο φιλότιμο του Έλληνα και στον κοινωνικό πατριωτισμό".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον κ. Παπαμιμίκο για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια στήριξης των δράσεων της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" και τόνισε πως "είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η δραστηριότητα προέρχεται από νέους ανθρώπους. 

Η Εκκλησία με τον οργανισμό "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" έχει ένα μεγάλο δίκτυο που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις Ιερές Μητροπόλεις. Είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο, κάθε προσφορά, από οπουδήποτε και αν προέρχεται", ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία σε αυτήν την συνεργασία.

ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS ΤΗΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΤΟ ΕΛΑΒΕ ΚΑΝΕΙΣ;


Η αποχώρηση του μεγαλύτερου, ίσως, ελληνικού βιομηχανικού ομίλου, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, από την Ελλάδα , αναμφίβολα αποτελεί μεγάλο πλήγμα. Ουσίας και εντυπώσεων. Την ώρα που η χώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να στηρίξει ελπίδες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ένα ελληνικός κολοσσός μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό. Και, μάλιστα, είναι ο τρίτος στην σειρά σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά την ΦΑΓΕ και την Coca Cola. Το μήνυμα που εκπέμπεται στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό, είναι αυτόχρημα αρνητικό...

Η αιτιολογία της μεταφοράς έδρας της εταιρίας, είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα σε πηγές χρηματοδότησης. Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, και οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω κλίματος και γενικής κατάστασης στην χώρα, αντιμετωπίζονται με δυσπιστία (και απαγορευτικά επιτόκια...) και από τους ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Άρα, η έξοδος (έδρας έστω...) από την Ελλάδα, επιχειρηματικός μονόδρομος, αν η επιχείρηση θέλει να παραμείνει ενεργός. Η επίσημη ανακοίνωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ πώς η παραγωγική της δραστηριότητα (με τους 7.500 εργαζόμενους και τις εξαγωγές που καλύπτουν το 12% του συνόλου των εθνικών εξαγωγών...), είναι κατ' αρχήν ένας παρηγορητικός, καθησυχαστικός λόγος.

Η δήλωση, όμως, κορυφαίου στελέχους του ομίλου πως "η παραγωγή παραμένει στην Ελλάδα-με τα προβλήματά της...", δημιουργεί δυνάμει και σε προοπτική εύλογες ανησυχίες. Βεβαίως, η μεταφορά της παραγωγικής βάσης μιας μεγάλης μεταλλουργικής βιομηχανίας δεν είναι κάτι εύκολο ούτε μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Σε βάθος χρόνου, όμως, και εφ' όσον "τα προβλήματα" στα οποία αναφέρθηκε το στέλεχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ παραμείνουν και επιδεινωθούν, τίποτε δεν μπορεί ν' αποκλείσει ακόμη και αυτή την σαφώς πολυπλοκότερη λύση, προκειμένου να συνεχίσει με συμφερότερους όρους την λειτουργία της η βιομηχανία.

Διατυπώθηκαν απόψεις και προτροπές, ακόμη και από κατά παράδοση σοβαρά έντυπα, περί της ανάγκης επίδειξης "πατριωτικού αισθήματος" τούτες τις δύσκολες για την χώρα στιγμές από τους επιχειρηματίες- τους σοβαρούς και παραγωγικούς επιχειρηματίες, όχι τους... αρπακολλατζήδες που πόνταραν και πλούτισαν είτε ως κρατικοδίαιτοι (μ' ότι αυτό συνεπάγεται εν Ελλάδι) είτε ευκαιριακά λόγω φούσκας και επίπλαστης δανειακής "ευδαιμονίας". Σωστό, αλλά ως ένα βαθμό. Γιατί, μια μεγάλη επιχείρηση, όπως λ.χ. μια σημαντική βιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δραστηριοποιείται σε αρνητικό περιβάλλον και υπό προϋποθέσεις - πέραν της βούλησης της επιχείρησης - που αναπόδραστα οδηγούν στη σώρευση ζημιών και το αναπόφευκτο κλείσιμό της. Μιλάμε για "μη αρνητικό περιβάλλον", που βεβαίως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το "πελατειακά φιλικό" που τόσο άνθισε τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα με τα καταστροφικά του αποτελέσματα...

Η βιομηχανία μετάλλου, λ.χ., που είμαι μια πολύ ενεργοβόρα παραγωγική διαδικασία, σ' ολόκληρη την Ευρώπη έχουν βρεθεί τρόποι για την έμμεση και άμεση πριμοδότηση και στήριξή της. Ακόμη και η Γερμανία... της Μέρκελ, έχει καθιερώσει φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και επιστροφή σ' αυτές σημαντικού μέρους του κόστους διαχείρισης των ρύπων. Η Ιταλία (οι μεταλλουργίες της οποίας ανταγωνίζονται ευθέως τις ελληνικές) πέραν των φορολογικών ελαφρύνσεων έχει θεσπίσει γι' αυτές ειδικά τιμολόγια ενέργειας για όσες δαπανούν στην ενέργεια περισσότερο από το 3% του συνολικού κύκλο εργασιών τους. Ανάλογες η παραπλήσιες ρυθμίσεις ισχύουν σχεδόν σε 'ολες τις χώρες της ΕΕ- και όχι μόνο. Και στην Ελλάδα;

Τα τιμολόγια κατανάλωσης βιομηχανικής ενέργειας, έχουν... επιβαρυνθεί σοβαρότατα από το 2010 (για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές τρύπες) μέχρι σήμερα, ακόμη και για τις κατ' εξοχήν ενεργοβόρες (αλλά και εξαγωγικές!)βιομηχανίες: για το ηλεκτρικό ρεύμα, 5-7 % σε "Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης",7 %σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 7 % σε υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, 15 % στο σύστημα εμπορίας ρύπων-εκεί που η Μέρκελ δίνει επιστροφές! Και στις μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, η επιβάρυνση (στο ήδη μη ανταγωνιστικό, σε σχέση με το πόσο κοστίζει στην υπόλοιπη Ευρώπη...) από τον επιβληθέντα Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 %!

Αποτέλεσμα: η μεγαβατώρα (σε ρεύμα) κοστίζει στην ελληνική βιομηχανία 80 ευρώ και σε φυσικό αέριο 47 ευρώ, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη το μέσο κόστος της μεγαβατώρας στην βιομηχανία δεν ξεπερνάει τα 35 ευρώ!Καληνύχτα ανταγωνισμός και βιωσιμότητα... Επικίνδυνες σκέψεις και προβληματισμοί, στην σημερινή Ελλάδα της αγανάκτησης και του θυμού των μεγάλων λαϊκών και μικρομεσαίων στρωμάτων, που δικαίως πνίγονται από τις συνεχείς μειώσεις εισοδήματος, τις παράλογες φορολογίες (λόγω αδυναμίας αλλά και... μη θέλησης πάταξης της φοροδιαφυγής...), την θανατερή ανεργία. Και... πιο επικίνδυνες, όταν τις επιχειρεί κανείς σ' 'ένα "πολιτικό" περιβάλλον πλεονάζοντος λαϊκισμού, ενοχοποίησης "του κεφαλαίου", δαιμονοποίησης του επιχειρείν και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας....

Μόνο που αυτά τα "διαβολικά" φέρνουν ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας, κινούν την αγορά και ανεβάζουν (σωστά) το βιοτικό επίπεδο. Και δεν απαιτούν "πελατειακά φιλικό" περιβάλλον και "δομές"-για την απλή λογική και τον ρεαλισμό που υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν και αγωνίζονται. Όσα (και για όσο...) παραμένουν στην Ελλάδα των σπασμωδικών ενεργειών και της έλλειψης προγραμματισμού βάθους...




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου, για τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στον Μελιγαλά Μεσσηνίας από τη Χρυσή Αυγή κατά το μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα απεργιακά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Κλειστός από τις 10 το πρωί ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Αιματηρό επεισόδιο με έναν 34χρονο νεκρό σημειώθηκε επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60 στην Αμφιάλη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το θύμα, ο Παύλος Φύσσας, ανήκε στον αριστερό χώρο, ήταν γνωστός στην περιοχή για την αντιφασιστική του δράση και δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από ομάδα ακροδεξιών. Συνελήφθη ένας 45χρονος, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και παραδέχθηκε ότι ανήκει στον ακροδεξιό χώρο. Έρευνα σε γραφεία της Χρυσής Αυγής πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

Την έναρξη σύντομα διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άλλων θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στη συνάντησή τους στη Ρώμη. Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Συλλαλητήριο στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ξεχωριστή συγκέντρωση θα κάνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10:30.Κλειστός από τις 10 το πρωί ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα.

Κόσμος

Απέρριψε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο την προσφυγή του γερμανικού NPD στην Καρλσρούη να «φιμωθεί» ο γερμανός πρόεδρος, που αποκάλεσε «τρελούς» τα μέλη του κόμματος και κάλεσε τους πολίτες να τους δείξουν τα όριά τους. Το ακροδεξιό κόμμα είχε ζητήσει από την Καρλσρούη να απαγορεύσει, με επείγουσα εκδίκαση, στον πρόεδρο να εκφράζεται έτσι πριν τις εκλογές, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για επείγουσα διαδικασία.

Με πρώτο βήμα τον έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε τη θέση του ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από τον εμφύλιο στη Συρία χωρίς αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η διπλωματική μάχη για το Συριακό συνεχίζεται στον ΟΗΕ, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συζητούν για το ψήφισμα που θα καλεί τη Δαμασκό σε παράδοση του χημικού της οπλοστασίου -με άγνωστο το πότε θα γίνει ψηφοφορία και το πώς θα επηρεάσει την τελική απόφαση η αντίθεση της Ρωσίας σε «ρήτρα» για στρατιωτική δράση.

To άμεσο πολιτικό μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κρίνει η επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας, που θα ψηφίσει επί της αποπομπής του από το Κοινοβούλιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή της ποινής του, αλλά ο -επικοινωνιακός- Καβαλιέρε είναι με το δάχτυλο στο... play: Ο Μπερλουσκόνι έχει ετοιμάζει βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που θα εξέπεμπε την Τρίτη αλλά τελικά ανέβαλε, ίσως για λίγο πριν την ψηφοφορία στη Γερουσία ή για την επόμενη ημέρα. Στο βίντεο, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ο Καβαλιέρε παίζει το χαρτί της ανασύστασης του κόμματός του αλλά δεν απειλεί την κυβέρνηση Λέτα. 

Στους δρόμους της Νέας Υόρκης επέστρεψε το κίνημα Occupy Wall Street, για να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο από τη «γέννησή» του και να καταγγείλει την απληστία του κόσμου των χρηματαγορών και την πολιτική διαφθορά. Περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο πάρκο Ζουκότι στην οικονομική περιοχή της Γουόλ Στρίτ, από όπου ξεκίνησε την ύπαρξη του το κίνημα πριν από δύο χρόνια.

Τη σορό του 55χρονου βαριά οπλισμένου κυνηγού, που σκότωσε τρεις αστυνομικούς και έναν οδηγό ασθενοφόρου δυτικά της Βιέννης πριν διαφύγει στο αγρόκτημά του και πολιορκηθεί για ώρες από την αστυνομία, βρήκαν απανθρακωμένη οι ειδικές δυνάμεις της αυστριακής αστυνομίας στο υπόγειο του σπιτιού του. Η σορός είναι καμένη σε σημείο που η ταυτοποίησή της δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά η αστυνομία θεωρεί με βεβαιότητα πως πρόκειται για τον άνδρα και πιστεύει πως η φωτιά τέθηκε από τον ίδιο.

Οικονομία

Νέα συνάντηση θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη στη Μόσχα μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα για μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Gazprom θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ελληνική πλευρά τη δική της πρόταση, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.
Αιφνιδιαστική χαρακτήρισε σήμερα Τετάρτη την κατάργηση των δόσεων για την εξόφληση επιπλέον φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων μετά από έλεγχο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η Wall Street Journal επικαλείται τις απόψεις οικονομολόγων σύμφωνα με τις οποίες η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος στην Ευρωζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερο για την Ευρωζώνη να επανέλθει σε εύρωστη ανάπτυξη μετά από τη μακρά οικονομική ύφεση.

Αθλητισμός

Αρκετή ώρα μετά την ήττα από την Παρί, ο Μίτσελ δεν μπορούσε να πιστέψει πώς ο Ολυμπιακός δέχθηκε τρία γκολ με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και τελικά υπέστη μια βαριά εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα του Champions League. Ο Ισπανός τεχνικός παρουσιάστηκε απογοητευμένος και τόνισε ότι το τελικό σκορ αδικεί την ομάδα του, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν επιτρέπεται σε τέτοιο επίπεδο να... σβήνει η ομάδα στο β’ ημίχρονο.

Η Μπενφίκα ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο 3ο όμιλο του Champions League, όπου συμμετέχει και ο Ολυμπιακός, επικρατώντας στο «Ντα Λούζ» της Λισαβόνας της Άντερλεχτ με 2-0. Τα γκολ για τους «Αετούς» πέτυχαν οι Ντζούρισιτς (4΄) και Λουϊζάο (30΄). Τεράστια νίκη της Ρεάλ με 6-1 επί της «Γαλατά» στην Πόλη, αλλά τραυματίστηκε ο Κασίγιας. Η Γιουβέντους «πέταξε» δύο βαθμούς (1-1) στην Κοπεγχάγη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «διέλυσε» τη Λεβερκούζεν με 4-2. Μεγάλο «διπλό» της Σαχτάρ μέσα στην έδρας της Ρεάλ Σοσιεδάδ (0-2). «Περίπατος» της Μπάγερν Μονάχου κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (3-0). Σαν σίφουνας πέρασε από την Τσεχία η Σίτι, κερδίζοντας 3-0 τη Βικτόρια Πλζεν.

Ο Ολυμπιακός γνώρισε βαριά εντός έδρας ήττα με 4-1 από την Παρί Σεν Ζερμέν στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου του Champions League. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με τον Καβάνι στο 19' αλλά ο Βάις ισοφάρισε σε 1-1 στο 25'. Ο Μότα όμως με δύο τέρματα (68’, 73') από ισάριθμες κεφαλιές έπειτα από κόρνερ έκανε το 3-1 και ο Μαρκίνιος στο 86' με ακριβώς τον ίδιο τρόπο διαμόρφωσε το τελικό 4-1. Η Παρί έχασε και πέναλτι στο 82' το οποίο κέρδισε ο Ιμπραΐμοβιτς από τον Σάμαρη, αλλά ο Ρομπέρτο «νίκησε» τον Σουηδό από την άσπρη βούλα. Δύο δοκάρια (1' Βάις, 15' Φουστέρ) και... διαστημική απόδοση του Ολυμπιακού στα πρώτα 45' και ένα «ασύλληπτο» γκολ του Βάις στο 25' πήγαν χαμένα στο β' μέρος που ήρθε η αδικαιολόγητη καθίζηση των Πειραιωτών.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )

1793: Ο αμερικανός πρόεδρος George Washington θέτει του Καπιτωλίου, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο.

1812: Τεράστια πυρκαγιά στη Μόσχα κατακαίει το 90% των σπιτιών και 1.000 εκκλησίες.

1834: Μετά από διάταγμα της αντιβασιλείας, η Αθήνα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1851: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας «New York Times».

1936: Μετά την έκδοση του νόμου 117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού, η δικτατορία Μεταξά καταργεί τα πολιτικά κόμματα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1905: Greta Garbo, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Greta Gustavson, ηθοποιός σουηδικής καταγωγής που έκανε καριέρα στο Hollywood.

1954: Μιχάλης Τερζής, συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1970: Jimmy Hendrix, αμερικανός ρόκερ που άφησε ιστορία.

1994: Franco Moschino, διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας.


ΘΑ ΕΞΟΡΜΟΥΝ TU-95 TU-22


Νέα γιγαντιαία αεροπορική βάση στον Αρκτικό κύκλο δημιουργούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις με στόχο τον έλεγχο ολόκληρου του "νέου" ωκεανού που δημιουργείται από τον λιώσιμο των πάγων βόρεια της Σιβηρίας, αλλά και τον εις βάθος έλεγχο της Αρκτικής. Η στρατιωτική βάση βρίσκεται στις νήσους Νοβοσιμπίρσκ και είχε εγκαταλειφθεί το 1993. Την δήλωση επαναλειτουργίας της βάσης την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ναυτική βάση διαθέτει και διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών, οπότε θα αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί ο έλεγχος του ρωσικού τμήματος της Αρκτικής, σε μια εποχή που αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον για την περιοχή, εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων, που δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.Αρχικά, στην αεροπορική βάση θα προσγειωθούν μεταφορικά αεροσκάφη An-72 και An-74, ενώ θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις επέκτασης, ώστε να μπορούν να προσγειώνονται αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών Il-76 και An-22, αλλά και βομβαρδιστικά της Ναυτικής Αεροπορίας Tu-95 και Τu-22 ενώ στα σταθμεύσουν και μαχητικά Su-/27/30 για την προστασία των αεροσκαφών επιτήρησης. .

Όπως έγινε γνωστό από τον διοικητή του Βόρειου Στόλου, ναύαρχος Βλαντιμίρ Ιβανόφ, η βάση προγραμματίζεται να λειτουργήσει ξανά την 1η Οκτωβρίου. Στις 14 Σεπτεμβρίου, στη βάση κατέπλευσαν δέκα πολεμικά πλοία και πλοία λογιστικής υποστήριξης. Επικεφαλής του στολίσκου ήταν το καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας», η ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου, συνοδευόμενο από τέσσερα πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά.Ακολούθησε ανακοίνωση αυτή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής στην περιοχή ρωσικών πολεμικών σκαφών με επικεφαλής το πυρηνοκίνητο υπερ-καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» (Pyotr Velikiy ) την περασμένη εβδομάδα όπου και πραγματοποίησαν τον διάπλου του Αρκτικού Ωκεανού .

«Ήρθαμε και πρόκειται να μείνουμε εκεί για πάντα. Αυτή είναι το ξεκίνημα ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Arkady Bakhin. Αν και η ακριβής τοποθεσία της νέας αυτής  ρωσικής αεροπορικής βάσης δεν έχει γίνει γνωστή, αυτή πρόκειται να είναι μεταξύ της Θάλασσας του Λάπτεφ και της Ανατολική Θάλασσας της Σιβηρίας και πιο συγκεκριμένα στο νησιωτικό σύμπλεγμα Νοβοσιμπίρσκ που υπάρχει στον ενδιάμεσο χώρο.Μάλιστα οι εργασίες ανακατασκευής της βάσης και των αποθηκών πυρομαχικών και ανταλλακτικών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο η βάση θα είναι επιχειρησιακή μέσα στο Νοέμβριο.

Ουσιαστικά πρόκειται για ανακατασκευή μιας παλαιότερης βάσης που υπήρχε εκεί από την εποχή του «ψυχρού πολέμου» και σταμάτησε τη λειτουργία της το 1991 ενώ τώρα θα επιχειρούν –σε πρώτη φάση- κυρίως αεροσκάφη επιτήρησης οικονομικής ζώνης και μεταφορικά όπως An-72, An-74 και ΙΛ-76.«Όλοι γνωρίσετε για τα σχέδιά και τους στόχους που έχουμε θέσει για τον επόμενο χρόνο και τα οποία έχουν εγκριθεί από τον ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων» είπε ο Shoigu αναφερόμενος στον Putin. 

Ο Ρώσος πρόεδρος από το 2011 είχε δηλώσει πως ο βόρειος θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να αποβεί πιο χρήσιμος για τη ναυσιπλοΐα  ακόμη και από το κανάλι του Σουέζ για τα ρωσικά συμφέροντα. Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες εμπορικές οδούς στον Αρκτικό λέγοντας πως η ετήσια; Κίνηση έχει δυναμική αύξησης 50 εκατ. τόνων εμπορευμάτων το χρόνο.

Εκτός όμως από τη δημιουργία της αεροπορικής βάσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε και την έναρξη περιπολιών στην περιοχή ρωσικών πολεμικών σκαφών σε σταθερή βάση. Η άφιξη των σκαφών πίσω στις βάσεις τους μετά το διάπλου του Ωκεανού έτυχε μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ της Ρωσίας και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η περιπολίες έχουν ως στόχο την προστασία της εμπορικής κίνησης κατά μήκος των ακτών της Σιβηρίας που χρησιμοποιούνται πλέον από τη διεθνή ναυσιπλοΐα  εξαιτίας και του φαινομένου του λιωσίματος των πάγων.

Ο James Collins πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία δήλωσε σχετικά  με τις ρωσικές εξαγγελίες ότι οι περιπολίες είναι ένα λογικό βήμα της Μόσχας: «Είναι μια ρωσική ακτογραμμή εκτός των άλλων. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να μπορεί να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα σε εκείνες τις    περιοχές», είπε ποιο συγκεκριμένα. Το 2007 μια ρωσική ερευνητική αποστολή και χρησιμοποιώντας ένα πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό και ένα καταδυτικό σκάφος τοποθέτησε μια πλάκα από τιτάνιο με την σημαία της Ρωσίας στο βυθό που βρίσκεται κάτω από το Βόρειο Πόλο.

Η  συμφωνία για το ποιος έχει δικαιώματα και που στον Αρκτικό κύκλο θα πάρει πολλά χρόνια να επιτευχθεί –εάν επιτευχθεί τελικά- και θα στηριχθεί κατά μέρος σε επιστημονικά ευρήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα του κάθε κράτους στην περιοχή αλλά και από τους γεοπολιτικούς και γεωστρατηγικούς συσχετισμούς και πιέσεις… Η σταδιακή αλλαγή του κλίματος με την άνοδο των θερμοκρασιών σε παγκόσμια κλίμακα  έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικές ανακατατάξεις στην ναυσιπλοΐα. Μόλις τρια χρόνια μετά τον πρώτο διάπλου του Αρκτικού από εμπορικό σκάφος το 2009 46 εμπορικά σκάφη χρησιμοποίησαν την ίδια διαδρομή το 2012 ενώ για το 2013 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 400.

Για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής θα διατεθούν από την Ρωσία 60 δισ. δολάρια μέχρι το 2030! Η διαδρομή συντομεύει το ταξίδι ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη κατά αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα και πολλές ημέρες, από ότι γίνεται με το νότιο δρομολόγιο μέσω του Σουέζ, αλλά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους λίγους μήνες του Αρκτικού καλοκαιριού καθώς τους υπόλοιπους μήνες είναι κλειστή. Η οικονομική σημασία όλου του βόρειου Ακριτικού είναι πολύ σημαντική. Εκτός των νέων θαλασσίων οδών που διανοίγονται από το λιώσιμο των πάγων, το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο έχει εκτιμήσει πως το 25% των παγκοσμίων αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες κρύβεται κάτω από το βυθό του Ωκεανού. Έτσι και όπως είπε ο Ρώσος υφυπουργός άμυνας, «το ταξίδι θα είναι μεγάλο» όπως και η «μάχη» για τα κοιτάσματα και για την επικυριαρχία.

ΧΗΜΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΕΧΕΙ Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ..


Ένα εντυπωσιακό στοιχείο αποκαλύπτει η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ το οποίο οδηγεί στο ποιός έκανε τη χρήση χημικών (αέριο σαρίν) στις 21 Αυγούστου, και είναι οι ισλαμιστές αντάρτες, αφού επισήμως υπάρχει παραδοχή για παλαιό σοβιετικό σύστημα, το RPU-14 το οποίο έχει αποσύρει και καταστρέψει προ πολλού ο Στρατός της Συρίας, αλλά όμως εξακολουθούσε και βρισκόταν σε χρήση στο ... Αφγανιστάν, το οποίο ελεγχόταν από την αλ Κάϊντα μέχρι την κατάληψη της χώρας το 2001 από αμερικανικά στρατεύματα και τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

Στις 40 σελίδες της έκθεσης, ναι, μεν, δεν προσδιορίζεται ο ένοχος της ρίψης των χημικών αλλά περιγράφεται ο φορέας της χημικής ουσίας, βλήματα RPU-14 τα οποία χρησιμοποιήθηκαν. Η έκθεση συμπίπτει με όσα υποστηρίζει η Ρωσία ότι χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι μηχανισμοί εκτόξευσης και γομώθηκαν σε αυτοσχέδια βλήματα. Οι εμπειρογνώμονες διακρίβωσαν πως για τον βομβαρδισμό χρησιμοποιήθηκαν βλήματα του πρώην σοβιετικού συστήματος RPU-14. Στη Συρία τέτοια συστήματα υπήρχαν μέχρι το 1969 και έχουν αποσυρθεί και καταστραφεί από τα μέσα της δεκαετίας το '70.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία του 2010, υπήρχαν εν ενεργεία στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και την Υεμένη. Στην περίπτωση αυτή το Αφγανιστάν είναι περίπου "μονόδρομος" σε ότι αφορά την προέλευση των βλημάτων. Από Αίγυπτο και δευτερευόντως από Υεμένη είναι σχεδόν αδύνατον να προέρχονται τα βλήματα. Το Αφγανιστάν έτσι ή αλλιώς βρισκόταν υπό τον έλεγχο της αλ Κάϊντα και εδώ καταδεικνύεται ότι η αλ Κάϊντα έχει στα χέρια της και χημικά όπλα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

EΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤEΣ ΣΤΗ Β.HΠΕΙΡΟ ΧΩΡIΣ ΒΙΒΛIΑ


Άρχισε η νέα σχολική χρονιά 2013-2014 για τα εννιάχρονα και λύκεια της Αλβανίας. Εξακόσιες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες θα καθίσουν στα θρανία, τη σχολική αυτή χρονιά, σε όλη την επικράτεια, ένα μέρος των οποίων στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας. Βρεθήκαμε την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς στο σχολείο «Α. Σέμε» των Αγ. Σαράντα, εκεί που στεγάζονται οι ελληνικές τάξεις, με το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών απ’ όλα τ’ άλλα ελληνικά σχολεία. Η αυλή του σχολείου από το πρωί καταπλημμύρισε από εκατοντάδες μαθήτριες και μαθητές, από γονείς και κηδεμόνες, από το δασκαλικό εκπαιδευτικό.

Εννιά τάξεις, από το μεγάλο πλήθος, απαρτίζουν οι ελληνικής καταγωγής μαθητές. Είναι οι τάξεις του ελληνικού σχολειού των Αγ. Σαράντα, που άνοιξε με τόσο κόπο, ύστερα από διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια, το 1992, να ξανακλείσει και να ξανανοίξει το 1995 και να συνεχίσει μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με άλλα σχολεία που, λόγω της μετανάστευσης των μαθητών, έκλεισαν, όπως στο Μετόχι, στο ΜΤΣ, στη Μπίστρισσα και στα Εξαμίλια. Από τις ελληνικές τάξεις του σχολείου αυτού βγήκαν δεκάδες εκατοντάδες μαθητές οι οποίοι συνέχισαν τα λύκεια και τα πανεπιστήμια της Αλβανίας και της Ελλάδος και σήμερα ακτινοβολούν σε διάφορα μέρη και θέσεις.

Είναι οι ελληνικές τάξεις που τους άξιζε περισσότερο ενδιαφέρον και μέριμνα απ’ όλους τους Φορείς, ειδικά από την Ομόνοια, τόσο για τη στέγασή τους σε ξεχωριστό κτίριο, όσο και την στενή συνεργασία μαζί τους, για να μετατρέπονταν σε παραδειγματικό, πειραματικό σχολείο σε όλη την Ελληνική Κοινότητα και όχι μόνον. Είναι οι ελληνικές τάξεις που σχεδόν κάθε χρόνο έχουν ν’ αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα, τόσο με την υπόληψή τους στο αλβανικό περιβάλλον, όσο και με την έλλειψη των βιβλίων.

236 είναι ο αριθμός των μαθητών στις εννέα ελληνικές τάξεις του σχολείου αυτού. Είκοσι περισσότεροι από την περσινή σχολική χρονιά. Δεκαπέντε κάθισαν για πρώτη φορά στα θρανία. Μαθητές που παράλληλα με την ικανοποίηση, που ήρθε η μέρα να καθίσουν στα θρανία, διακρίνεις και την απογοήτευση που δεν έχουν ούτε ένα βιβλίο, για να χαρούν, τουλάχιστον. Η διευθύντρια, μας είπε πως πάντα στις ελληνικές τάξεις τα βιβλία έρχονται με αργοπορία μια έως δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με άλλες πηγές οι εβδομάδες θα αντικατασταθούν με μήνες και να δούμε… και οι γονείς προετοιμάζονται να κάνουν φωτοτυπίες τα περσινά βιβλία.

Ποιος, τέλος πάντων, ενδιαφέρεται για τα ελληνικά σχολεία; Η Διεύθυνση Παιδείας; Λίγο της καίγεται γιατί δεν έχει ούτε έναν επιθεωρητή γα τα σχολεία αυτά. Οι διευθυντές των σχολείων; Δεν τους ακούγεται ο λόγος. Η Ομόνοια, που το ’χει στο πρόγραμμά της, τι κάνει; Τα δύο κόμματα που ενδιαφέρονται για τα δίκαια και τα αιτήματα της Ελληνικής Κοινότητας, τι κάνουν;

Ποιος πρέπει να λογοδοτήσει για την απουσία των βιβλίων; Η Ελληνική Πολιτεία; Και βέβαια, αν έχει δεσμευτεί. Η Αλβανική Πολιτεία; Και βέβαια, γιατί το ’χει καθήκον. Πάντως κάποιος να βάλει το χέρι του, γιατί οι γονείς είναι πολύ αγανακτισμένοι και μερικοί είναι έτοιμοι να τα πηγαίνουν στις αλβανικές τάξεις που είναι εφοδιασμένες με βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό. Ασχολούμαστε με τα «μεγάλα» θέματα, με τα υπουργιλίκια, και αφήνουμε τα πιο ζωτικά, αυτά που ο κόσμος μας έχει ανάγκη καθημερινά. Όχι κύριοι, ο κόσμος μας έχει ανάγκη από τα απλά, τα ζωτικά!!! Μ’ αυτά ν’ ασχοληθείτε!!