11 Σεπτεμβρίου, 2013

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος βρέθηκε το πρωί στο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Παγκρατίου, στα 1ο και 19ο Δημοτικά Σχολεία Ζωγράφου και στα Εκπαιδευτήρια "Θεομήτωρ" για να τελέσει τον Αγιασμό επί τη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ενώ πολλοί γονείς συνόδευσαν τα παιδιά τους στην πρώτη μέρα στο σχολείο.

"Ο Θεός να σας δώσει κουράγιο και δύναμη, ώστε να αποκτήσετε τη Σοφία και τη γνώση" ευχήθηκε ο Μακαριώτατος στους μαθητές, για καλή αρχή και καλή σταδιοδρομία ενώ τόνισε: "ήρθαμε να σας ευχηθούμε και να θυμηθούμε τις μέρες που ήμασταν στη θέση σας. 

Αυτός ο αγώνας είναι κουραστικός, αλλά όμορφος και όταν περάσουν τα χρόνια θα δείτε πόσο νοσταλγικά θα γυρεύετε αυτές τις μέρες. Ευχόμαστε να αποκτήσετε σοφία, εμπειρίες ζωής, αυτά που μαθαίνετε στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό, αλλά μη μείνετε μόνο σε αυτή τη μορφή της σοφίας. Η σοφία έχει δύο μορφές, τη γνώση από τα σχολεία, που θέλουμε να την αυξήσουμε, αλλά και η χάρις από την άνωθεν Σοφία. Όπου, λοιπόν, συναντώνται η ανθρώπινη Σοφία με του Θεού δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και τόνισε: "μην ασχολείστε μόνο με τα προβλήματα, με τα γραμμάτια και τις κρίσεις, εμείς πήραμε πολλές φορές το στραβό δρόμο και είχαμε στραβά αποτελέσματα, μη μας ακολουθήσετε, η  ιστορία αποδεικνύει ότι αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές κρίσεις και δυσκολίες.

Με υπομονή, αισιοδοξία, κουράγιο και πίστη θα ξεπεράσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα". Κάλεσε, ωστόσο, τους μαθητές να αποκτήσουν ισχυρές ρίζες στη ζωή τους γιατί "ακόμη και τα γέρικα δέντρα στο δυνατό αέρα δεν ξεριζώνονται αν έχουν γερές ρίζες".

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη στήριξη της Αρχιεπισκοπής σε μαθητές που έχουν ανάγκη ο Μακαριώτατος δήλωσε:

"Εφέτος αποφασίσαμε να αυξήσουμε κατά 2000 τα γεύματα στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είμαστε δίπλα σε όποιον μας έχει ανάγκη".


 


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014

 
 Πρός
τούς Μαθητάς καί τίς Μαθήτριες
τν Σχολείων τς Μητροπολιτικς Περιφερείας
Θηβν, Λεβαδείας καί Αλίδος

γαπημένα μου  παιδιά,

φυσική δίψα το νθρώπου γιά γνώση καί ο νάγκες τς σύγχρονης ζως δήγησαν γιά μιά κόμη φορά τά βήματα σας στό σχολεο. Σχολεο μιά ννοια σχεδόν ερή, ποία καί σέ μς κόμη στήν ριμη λικία, μς συγκινε καί μς φέρει στό νο ραίες ναμνήσεις. πως κριβς μέσα στήν κκλησία μας νθρωπος ξαναγεννιέται μέ τόν σωτήριο λόγο το Θεο καί τά ερά μυστήρια, τσι καί μέσα στόν ερό χρο το σχολείου, τό ναό τς γνώσης καί τς ρετς, μπαίνει μικρός μαθητής μέ γνοια καί πορία καί μέ τήν λοκλήρωση το κπαιδευτικο προγράμματος ξέρχεται ξοπλισμένος μέ τά πνευματικά πλα τς γνώσης καί τς κατάρτισης γιά τόν γώνα τς μετέπειτα ζως.

Τό θαμα τς σωτερικς καλλιέργειας καί πνευματικς καρποφορίας το μαθητ, συντελεται μόνο μέ τήν πιμέλεια, τήν προσοχή καί τή σωστή εράρχηση τν μαθητικν καθηκόντων. Γιά νά πάρξει πιτυχία σέ κάθε ργο παιτεται φιλότιμη προσπάθεια καί συστηματική ργασία. ποχή μας εναι δύσκολη, ο παιτήσεις τς ζως μεγαλώνουν, γι’ ατό πιβάλλεται  νά νταθε καί δική σας προσπάθεια. Ο κόποι καί ο θυσίες το σήμερα βάζουν τά σφαλ θεμέλια τς μελλοντικς σας πιτυχίας. σον φορ σέ μς ς Ποιμένουσα κκλησία, σς διαβεβαιώνω τι θά βρισκόμαστε κοντά σας μέ στοργή καί νδιαφέρον μαζί μέ τούς γαπητούς σας γονες καί τούς καλούς σας δασκάλους.

Σς εχομαι, λοιπόν, καλή πρόοδο καί κάθε πιτυχία στίς νέες σας προσπάθειες. Νά εσθε βέβαιοι τι ο κόποι σας δέν θά πάνε χαμένοι καί Θεός τς γάπης καί τς σοφίας θά σς ποδώσει πολλαπλάσιο τόν καρπό τς ργασίας σας.

Καλή χρονιά , ελογημένη!  Πρόοδο καί γεία, γαπημένα μου παιδιά….


Μητροπολίτης σας
† Ο ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α. κ. ΧΑΡΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΧΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΡΕΠΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



«Τέτοια επιμονή από την πλευρά της κυρίας Ρεπούση αποδεικνύει τη βαθύτατη εμμονή της» δήλωσε χθες στο δελτίο ειδήσεων του STAR ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης.

«Είναι πραγματικά ακατανόητο το σύνδρομο επιθετικότητας που τη διακατέχει απέναντι στην ορθόδοξη Εκκλησία όπως επίσης απέναντι σε κάθε άλλο στοιχείο που συνιστά την ταυτότητα του έθνους μας» συμπλήρωσε, δείχνοντας με τον πιο σαφή τρόπο πως για την Εκκλησία οι δηλώσεις της βουλευτού θεωρούνται πρόκληση.


ΟΟΣΑ: ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

 

Πεντακόσια συνολικά εμπόδια βλέπει ο ΟΟΣΑ στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού σύμφωνα με την τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αξιολογείται ο ανταγωνισμός αφορά σε τέσσερις τομείς: οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμός. Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός ουσιαστικά χαρτογραφεί κατ αρχήν τα προβλήματα και θα αξιολογήσει τις υπερβολικές προστατευτικές ρυθμίσεις, όπως περιορισμοί στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, φραγμοί εισόδου και εξόδου από ένα κλάδο, ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά, κανόνες που επιβάλλουν βιομηχανικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, ρυθμίσεις περί ανωτάτων και κατωτάτων τιμών και τα λοιπά. 

Μεταξύ των 500 αυτών εμποδίων, όπως ανέφερε ως παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, είναι και η νομοθεσία η οποία καθορίζει το μέγεθος των σιλό με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ άλλη νομοθεσία προβλέπει ότι αν ένας αγρότης έχει πάνω από 20 στρέμ. επιβάλλεται να έχει υποχρεωτικά γεωπόνο.  Το θέμα αυτό μαζί με τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η επανεκκίνηση των οδικών έργων και η ρευστότητα, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράϊχενμπαχ. 

Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της Task Force αναφερόμενος στο θέμα των αυτοκινητόδρομων σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, "γίνονται τα τελικά βήματα και σύντομα οι σχετικές συμβάσεις θα μπορούν να πάνε στη Βουλή για κύρωσης" είπε. Όπως τόνισε η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων θα συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία 1-2% του ΑΕΠ τον χρόνο ενώ θα συμβάλλει και στην απασχόληση. Σημείωσε μάλιστα, ότι σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊκής ο οποίος έχει επαφές με τους αρμόδιους Επιτρόπους για το θέμα αυτό. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Task Force ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε ποια θα είναι τα πρώτα στοιχεία από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από τις Τράπεζες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2013 θα είναι τελευταία δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται αποτελούν τη βάση για να μπει η χώρα σε δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης. Επισημαίνοντας «έχουμε κάνει τα ¾ της διαδρομής για πλέον κάνουμε τα τελευταία χιλιόμετρα. Ώστε οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών να μην πάνε χαμένες». 

Σημείωσε δε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των καρτέλ και η λειτουργία του ανταγωνισμού, ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι η χώρα να γίνει πιο φιλική στις επενδύσεις αλλά και στις εξαγωγές για να έχουμε όπως είπε πιο εξωστρεφή οικονομία.