04 Σεπτεμβρίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.

 

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 157ης Συνοδικής Περιόδου.

Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και τόνισε ότι έχουν αλλάξει οι δομές της κοινωνίας, γι αυτό καλούμεθα, με πνεύμα ενότητος και χωρίς μεγαλοστομίες, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έργα αγάπης, κοινωνικής αντίληψης και συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό ώστε να υπάρξει συστηματική και δραστική παρουσία της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία, προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και ανακούφιση και προκοπή του πιστού Λαού.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, για όσα εποικοδομητικά είπε, εξέφρασε τον σεβασμό όλων και τόνισε ότι εν μέσω των ποικίλων δυσκολιών που απασχολούν τόσον την ελληνική κοινωνία, όσο και την Εκκλησία μας, θα εργασθούμε ενωμένοι με την Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος για να ενισχύει τις καρδιές και τα φρονήματά μας και να οδηγεί «εις πάσαν την αλήθειαν» τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την αποσταλείσα Επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος ενημερώνει ότι αδυνατεί να επιτελέσει τα Συνοδικά του καθήκοντα ως μέλος της παρούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για λόγους υγείας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ Θεοκλήτου και αποφάσισε να αποστείλει επιστολή πρόσκλησης προς τον επόμενο έχοντα σειρά, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο.

Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων».

Επίσης, έγινε η συγκρότησις του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, διορίσθηκαν :

-Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

-Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος.

-Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Κατόπιν, αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις επικοινωνίες που είχε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, καθώς και τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό του Λιβάνου, που τον επισκέφθηκε, σχετικά με την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Μέσης Ανατολής. Στην ευρεία συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε η ανάγκη της ενίσχυσης των Χριστιανικών Εκκλησιών και του Λαού των περιοχών αυτών και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, μέσω απαραιτήτων και εμφρόνων ενεργειών του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής και της Ιεράς Συνόδου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για τις επιστολές που απέστειλαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ban Ki-moon, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, σε απάντηση των Γραμμάτων του Μακαριωτάτου Προέδρου σχετικά με τους απαχθέντας δύο Συρίους Μητροπολίτες και την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
 

ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ; ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

 

Οι εξελίξεις στο θέμα των τριών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ δεν συνιστούν τίποτα περισσότερο παρά μια συντονισμένη προσπάθεια αποβιομηχάνισης και των ελάχιστων τελευταίων ιχνών της βιομηχανίας της χώρας από την τρόικα. Και αυτό είναι το πιο ύποπτο. Δεν ενδιαφέρονται μόνο για την λεηλασία συγκεκριμένων "φιλέτων" γης, ούτε να μην προκαλούν άλλα ελλείμματα οι συγκεκριμένες βιομηχανίες αφού μπορούν εύκολα να πωληθούν από την στιγμή που υπάρξει συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

Θέλουν να τις κλείσουν. Για να μην έχει η χώρα δυνατότητα ούτε καν σφαίρες να κατασκευάσει, να μην μπορεί να συντηρήσει ή να εκσυγχρονίσει ούτε ένα όχημα, να μην παράγει το υπερπολύτιμο νικέλιο. Θέλουν την εν ψυχρώ παράδοσής της. Την ήττα της. Και η κυβέρνηση το δέχεται συντελώντας στην εσχάτη προδοσία. Δεν τίθεται θέμα "νοικοκυρέματος" των εν λόγω βιομηχανιών. Μπορούν να πωληθούν με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσα σε διάστημα 60 ημερών.

Η ρωσική Rosoboronexport και εγγράφως το έχε δηλώσει με επιστολή του γενικού διευθυντή της Α.Ισάακιν προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: "Πείτε μας ποια θέλετε να αγοράσουμε εκ των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και θα τις αγοράσουμε". Ενδιαφέρον υπάρχει και από αμερικανικής, αλλά και γερμανικής πλευράς έστω της "αμαρτωλής" Rheinmetall. Αντ'αυτού τις κλείνουν. Αν τελικά τελεστεί το έγκλημα, να γνωρίζουν ότι έπεται και η τιμωρία...
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ.Μιχελάκης επέμεινε και σήμερα, Τετάρτη, ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας των σκέψεων του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βασικό συστατικό των αλλαγών είναι η ενιαία λίστα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
   
Επι ποδός βρίσκονται οι δικηγόροι για το νέο Κώδικα, που καταργεί την υποχρεωτική παράστασή τους στα συμβόλαια, καθώς και την ελάχιστη αμοιβή για τους έμμισθους συναδέλφους τους. Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, με πρόταση από το σύλλογο της Αθήνας ακόμη και για απεργία με το άνοιγμα των δικαστηρίων.
   
Κατάληψη στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης σχολικοί φύλακες, διαμαρτυρόμενοι για την διαθεσιμότητα και ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Παράσταση διαμαρτυρίας στις 10:30 έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Ψάχνουμε θέσεις για να εργαστούν» λέει ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Μιχελάκης.
   
Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιεί από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων που οδηγεί, όπως αναφέρει, στο κλείσιμό τους και σε απολύσεις προσωπικού. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας.
   
«Φωτιά» πήρε το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς μόνο το πρώτο 24ωρο της λειτουργίας του κατατέθηκαν 4.300 αιτήσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι το σύστημα ήταν κλειστό εδώ και τρεις μήνες, πολλοί φάκελοι αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις και οι υπόλοιποι τακτοποιήσεις νέων αυθαιρέτων.

Κόσμος

Την σφοδρή αντίθεση του Κρεμλίνου σε πλήγμα της Δύσης εναντίον του συριακού καθεστώτος επανέλαβε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας πως και η Μόσχα «έχει τα σχέδιά της» για το πώς θα αντιδρούσε σε πιθανό χτύπημα. Ο Πούτιν άφησε ανοικτό να συμφωνούσε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανάληψη δράσης εναντίον του Άσαντ εάν αποδεικνυόταν πέραν αμφιβολίας ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα ενδεχόμενο πάντως που χαρακτήρισε «απολύτως παράλογο». Στο σκοτάδι βυθίστηκε αρκετά μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος ακόμη και στο Καράκας - το οποίο συνήθως «γλιτώνει» τα μπλακ-άουτ του προβληματικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο μίλησε για σαμποτάζ και έδειξε την «άκρα δεξιά», βλέποντας «χτύπημα για να επιστρέψουμε στην αποσταθεροποίηση».
   
Τέλος στη ζωή του έβαλε ο Άριελ Κάστρο, που κρατούσε για μία δεκαετία δέσμιες τρεις γυναίκες στο σπίτι του και επρόκειτο να περάσει το υπόλοιπο του χρόνου του στη φυλακή. Ο 53χρονος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του το βράδυ της Τρίτης. Το ψήφισμα για στρατιωτική δράση στη Συρία έρχεται στη Γερουσία θέτει χρονικό όριο 90 ημερών, το μέγιστο, και αποκλείει ρητά να «πατήσει πόδι» αμερικανός στρατιώτης σε συριακό έδαφος. Το σχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αρχικά στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη και, εάν περάσει, θα φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. Προειδοποιεί η Ρωσία, ενώ το ζήτημα ρίχνει την σκιά του στην επικείμενη Σύνοδο της G20.
   
Η αποτυχία ανάληψης δράσης για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία «θα υπονόμευε την αξιοπιστία» των ΗΠΑ έναντι της δέσμευσης που έχουν αναλάβει να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ενώπιον της Γερουσίας. Την ίδια στιγμή, ο Τζον Κέρι αναφέρει πως δεν θέλει το ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο να αποκλείει το ενδεχόμενο χερσαίων στρατευμάτων, αν και τονίζει πως ο Ομπάμα δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. Αντίθετη η πλειονότητα των Αμερικανών σε επέμβαση.

Οικονομία

Στην άρνηση των εμποροϋπαλλήλων προσέκρουσε η πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Έκθεσης. Οι εμποροϋπάλληλοι χαρακτήρισαν την εφαρμογή του μέτρου «ταφόπλακα για τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζομένους».
   
Η συμφωνία για την πώληση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί, καθώς πρέπει να εκφράσουν θέση το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια αναμένεται να καταβληθούν τα 400 εκατ. ευρώ της προσφοράς της Socar.
   
Εντός του Νοεμβρίου θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Eurobank οι υποψήφιοι επενδυτές, σε μια προσπάθεια η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού της τράπεζας να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2014. Αρχικά αναμένεται να πωληθεί το 25% συν μιας μετοχής σε διεθνή επενδυτή, δεν αποκλείεται όμως η διάθεση ποσοστού έως 30%.

Αθλητισμός

Χωρίς τον Σάλβιο θα παραταχθεί η Μπενφίκα σε όλη τη φάση των ομίλων του Champions League και έτσι ο Ολυμπιακός θα έχει έναν «κίνδυνο» λιγότερο στις δύο αναμετρήσεις με την πορτογαλική ομάδα. Ο τραυματισμός του 23χρονου Αργεντινός εξτρέμ στο ντέρμπι του Σαββάτου (31/8) με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας τελικά αποδείχτηκε πολύ σοβαρός, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο δεξί του γόνατο! Ο Σάλβιο θα υποβληθεί σε επέμβαση τις επόμενες μέρες και θα μείνει τέσσερις με έξι μήνες εκτός δράσης. 

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Φάνη Γκέκα στην Τουρκία, ήταν επόμενο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων. Στα 33 του ο Λαρισαίος παραμένει περιζήτητος στη γειτονική χώρα και ο επόμενος σταθμός τηςκαριέρας του θα είναι η Κονιασπόρ. Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση του προέδρου της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρη Ηλιάδη με τον προπονητή Γιάννη Χατζηνικολάου και αποφασίστηκε από τις δυο πλευρές να λυθεί η συνεργασία τους. Ο Σερραίος τεχνικός θ΄ αποχωρήσει από την ομάδα μετά τις τρεις ήττες της στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και μαζί του παρελθόν θα αποτελέσει και ο άμεσος συνεργάτης του Δημήτρης Μούτας. Στη λίστα των διαδόχων παραμένει ψηλά ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, ενώ προστέθηκε σ' αυτήν και το όνομα του Μάκη Κατσαβάκη.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ ( 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ )

1609: Ο εξερευνητής Χένρι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί του Μανχάταν

1682: Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλει παρατηρεί για πρώτη φορά κομήτη, στον οποίο έδωσε το όνομά του

1947: Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κων/νος Τσαλδάρης και των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό το δεύτερο

1978: Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1530: Ιβάν ο τρομερός, τσάρος της Ρωσίας

1768: Φρανσουά Σατομπριάν, Γάλλος φιλέλληνας, πολιτικός, διπλωμάτης

ΘΑΝΑΤΟΙ

1984: Γεώργιος Σικελιώτης, ζωγράφος

ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ... ΝΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ!

 

Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου, κάνουν λόγο για πλεόνασμα 2,6 δις. Οι επίσης επίσημες «διευκρινίσεις» των αρμοδίων τεχνοκρατών του υπουργείου, έσπευσαν να κόψουν τα φτερά της κάποιας αισιοδοξίας της χειμαζόμενης κοινωνίας, κάνοντας λόγο για «ταμειακό πλεόνασμα», έρριξαν τα 2,6 δις στα... 350 εκατομμύρια, και κατέληξαν σε... ελπίδες στο τέλος του χρόνου να προκύψει πλεόνασμα γύρω στα 70 εκατομμύρια! Τρέχα γύρευε, δηλαδή. Τί να καταλάβει ο κόσμος που μετράει και το δεκάλεπτο, από την διαφορά «πλεονάσματος» και «ταμειακού πλεονάσματος», και τι να περιμένει στην καθημερινότητά του από την αβυσσαλέα απόσταση μεταξύ του πανηγυριώτικου 2,6 δις και του ελπιζόμενου πλεονάσματος των 70 εκατομμυρίων; Πόσο μάλλον που ο Σαμαράς έσπευσε (πρίν καλά-καλά «κάτσει» η μπίλια του πλεονάσματος στο τελικό της νούμερο...) να «δεσμευθεί» (εκλογές έρχονται το '14-μονές, διπλές, τριπλές θα δείξει...) πως από δαύτο, το 70% θα πάει για «ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων» και των ασθενέστερων.

Μόνο που πρίν σβύσει ο απόηχος των πρωθυπουργικών «δεσμεύσεων», ο Στουρνάρας απέκλεισε μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (υπόσχεση που διακινούσε η ίδια η κυβέρνηση από τό τέλος Ιουλίου!) που θ' ανακούφιζε τους ασθενέστερους, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωνε «εκσυγχρονιστικές αναδιαρθρώσεις» του ασφαλιστικού συστήματος που θα... καταλήξουν σε περικοπές συντάξεων και επικουρικών (όχι των μελλοντικών αλλά και των ήδη πετσοκομμένα καταβαλλόμενων!) και πάλι ο Στουρνάρας δήλωσε ότι «πρός το παρόν, δεν πρέπει να συζητείται η μείωση φόρων, δεν είναι η ώρα...».Για την μη μείωση των φόρων η κουβέντα, για πάταξη της φοροδιαφυγής, κατά που φωνάζει και η τρόϊκα, άχνα... Τό... προσδοκώμενο πλεόνασμα, υπολογίζεται με βάση ταφορολογικά έσοδα που έχουν προϋπολογίσει για το '13 (ΦΑΠ '11, '12 και '13, φορολογία εισοδήματος, είσπραξη τελών κυκλοφορίας κ.λ.π.) και την... μη αποπληρωμή, στο ακέραιο τουλάχιστον, των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες(προμήθειες, επιστροφή ΦΠΑ, επιστροφή φόρου εισοδήματος κ.λ.π). Αμ έτσι, κι' εγώ μπορώ να έχω μονίμως πλεονασματικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς: να εισπράττω την σύνταξη η τον μισθό μου, και ... να μην πληρώνω λογαριασμούς, ΦΑΠ, χαράτσια,φόρο εισοδήματος! Αλλά ας το αφήσουμε αυτό...

Πάμε να δούμε πόσο ρεαλιστικές είναι οι αισιόδοξες προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα.Η σε σημείο... δήμευσης υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (χαράτσια και αναδρομικά ΦΑΠ τριετίας-αλήθεια, γιατί την ανικανότητα του κράτους να στέλνει κάθε χρόνο τον ήδη επαχθή ΦΑΠ, πρέπει οι αδυνατούντες πολίτες να τον καταβάλλουν μαζεμμένα;), είναι πλέον η βέβαιο ότι θα αποδώσει πολύ λιγότερα των προϋπολογισμένων σε θεωτητική βάση. ΄Οχι για λόγους... ιδεολογίας «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω», αλλά λόγω ουσιαστικής αδυναμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας να καταβάλει τους παράλογους, εξωπραγματικούς φόρους στ' ακίνητα, που υπολογίζονται σε εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και σε ακίνητα που λόγω κρίσης ή μένουν ξενοίκιαστα ή νοικιάζονται σε εξευτελιστικές τιμές, που πολλές φορές ίσα που φθάνουν να πληρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ - και πάντως δεν μπορούν κάν να πουληθούν για να πληρωθούν υποχρεώσεις.

Κανείς δεν αγοράζει σήμερα. Ακόμη και η φιλοκυβερνητική και «μνημονιακή» εφημερίδα «Καθημερινή», αναγκάστηκε την Κυριακή με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της, εν είδει πρώτου θέματος, να κρούσει τον κώδωνα του κινδίνου και να καλέσει τους κυβερνώντες να σταματήσουν την φορολόγηση-δήμευση των ακινήτων και την (απο)χρεωκοπία της πάλαι ποτέ μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης που ήταν η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.. Σε μια εντελώς παγωμένη αγορά που δεν κινείται σχεδόν τίποτα, οι εισπράξεις του ΦΠΑ (αν και πόσο αποδίδεται...) είναι πάντα κάτω από τους επίσημους θεωρητικούς προϋπολογισμούς. Το απέδειξε πανηγυρικά η περσινή χρονιά, αλλά και η μέχρι τώρα φετεινή - παρά τις κυβερνητικές σαχλαμάρες για «τόνωση», τουλάχιστον στον τομέα της εστίασης, από την μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13%...Όσον αφορά τις προσδοκίες (που αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό) για μεγαλύτερα έσοδα από τον αυξημένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, το γκουβέρνο δεν δείχνει να έμαθε από την περσινή παταγώδη αποτυχία του μέτρου, που... απλώς συνέβαλλε στο να μειωθεί δραματικά η κατανάλωση πετρελαίου και να.. παγώσουν οι ΄Ελληνες!

Μια μικρή ελπίδα ποσοστιαίας μόνον κάλυψης των ελλειμμάτων που θα προκύψουν στα δημόσια έσοδα από τους προαναφερθέντες τομείς, είναι ο αυξημένος φετεινός τουρισμός, αλλά οι τεχνοκράτες του υπουργείου, από τα πρώτα δείγματα σε πραγματική εισροή συναλλάγματος, δεν είναι αισιόδοξοι ότι το αντιστάθμισμα θα είναι σημαντικό. Κατά... τα άλλα, οι κυβερνώντες μας καλούν μια κοινωνία πού πλήττεται βάναυσα από την ανεργία και την δραματική μείωση των εισοδημάτων, την πέραν παντός ορίου λογικής υπερφορολόγηση ( σχεδόν αποκλειστικά των μη εχόντων...) και την ουσιατική δήμευση του παραδοσιακού «κεραμιδιού» πάνω από το κεφάλι της, ν' αρμενίσει στο ζοφερό και αβέβαιο αύριο, με... αναπεπταμμένη την σημαία του «πλεονάσματος» και του success story!