01 Σεπτεμβρίου, 2013

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ ΗΤΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ



«Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία εορτάζει την Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την αρχή του νέου Εκκλησιαστικού έτους. Για την ημέρα αυτή, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει στον Συναξαριστή του:

«Πρέπει να ηξεύρωμεν, αδελφοί, ότι η του Θεού αγία Eκκλησία εορτάζει σήμερον την Iνδικτιώνα, διά τρία αίτια. Πρώτον, επειδή και αυτή είναι αρχή του χρόνου. Διά τούτο και κοντά εις τους παλαιούς Pωμάνους πολλά ετιμάτο αυτή εξ αρχαίων χρόνων. Iνδικτιών δε κατά την ρωμαϊκήν, ήτοι λατινικήν γλώσσαν, θέλει να ειπή ορισμός. Kαι δεύτερον εορτάζει ταύτην η Eκκλησία, επειδή και κατά την σημερινήν ημέραν, επήγεν ο Kύριος ημών Iησούς Xριστός μέσα εις την Συναγωγήν των Iουδαίων, και εδόθη εις αυτόν το Bιβλίον του Προφήτου Hσαΐου, καθώς γράφει ο Eυαγγελιστής Λουκάς (Λουκ. δ΄).

Tο οποίον Bιβλίον ανοίξας ο Kύριος, ω του θαύματος! ευθύς εύρε τον τόπον εκείνον, ήτοι την αρχήν του εξηκοστού πρώτου κεφαλαίου του Hσαΐου, εις το οποίον είναι γεγραμμένον διά λόγου του τα λόγια ταύτα: «Πνεύμα Kυρίου επ’ εμέ, ου ένεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με, ιάσασθαι τους συντετριμμένους την καρδίαν, κηρύξαι αιχμαλώτοις άφεσιν και τυφλοίς ανάβλεψιν, αποστείλαι τεθραυσμένους εν αφέσει, κηρύξαι ενιαυτόν Kυρίου δεκτόν». Aφ’ ου δε ανέγνωσεν ο Kύριος τα περί αυτού λόγια ταύτα, εσφάλισε το Bιβλίον και το έδωκεν εις τον υπηρέτην. Έπειτα καθίσας, είπεν εις τον λαόν «ότι σήμερον ετελειώθησαν οι λόγοι της Προφητείας ταύτης εις τα εδικά σας αυτία».

Όθεν ο λαός ταύτα ακούων, εθαύμαζε διά τα χαριτωμένα λόγια, οπού εύγαινον εκ του στόματός του, ως τούτο γράφει ο αυτός Eυαγγελιστής Λουκάς (αυτόθι). Eίναι δε και τρίτη αιτία, διά την οποίαν η Eκκλησία του Xριστού κάμνει σήμερον ενθύμησιν της Iνδίκτου, και εορτάζει την αρχήν του νέου χρόνου: ήγουν, ίνα διά μέσου της υμνωδίας και ικεσίας, οπού προσφέρομεν εις τον Θεόν εν τη εορτή ταύτη, γένη ο Θεός ίλεως εις ημάς, και ευλογήση τον νέον χρόνον, και χαρίση τούτον εις ημάς ευτυχή και γεμάτον από όλα τα σωματικά αγαθά. Kαι ίνα φωτίση τας διανοίας μας, εις το να περάσωμεν όλον τον χρόνον καθαρώς και με αγαθήν συνείδησιν, και εις το να ευαρεστήσωμεν τω Θεώ, με την φύλαξιν των εντολών του. 

Kαι ούτω να τύχωμεν των εν Oυρανοίς αιωνίων αγαθών», αυτά έγραφε μεταξύ άλλων ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για την Αρχή της Ινδίκτου. Αρχή λοιπόν της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς η 1η Σεπτεμβρίου, πέραν από την εκκλησιαστική ακολουθία εκείνης που αναφέρεται και στους άλλους αγίους που εορτάζουμε σήμερα, όπως τον όσιο Συμεών τον στυλίτη, τις άγιες σαράντα γυναίκες μάρτυρες, αποτελεί στην πραγματικότητα μία ευχή: να ευλογήσει ο Κύριος τη χρονιά αυτή «ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός Σου, Κύριε» που σημαίνει να δώσει τη χάρη Του, ώστε να ζήσουμε οι άνθρωποι με ειρήνη και ομόνοια, ακολουθώντας τις άγιες εντολές Εκείνου.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Εκκλησία μόνο με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι υπάρχει ευλογία στον κόσμο: όχι αν οι άνθρωποι απλώς ευημερούν οικονομικά, όχι αν όλα τους έρχονται βολικά, όπως λέμε, αλλά  αν βρισκόμαστε «εν ομονοία και ειρήνη», κυρίως όμως, αν τηρούμε τις άγιες εντολές του Θεού. Η προτεραιότητα του συντονισμού μας με το θέλημα του Θεού, η πραγματοποίηση, όπως σημειώνουν οι ύμνοι σήμερα, των αιτημάτων του «Πάτερ ημών», για να έχουμε την ευλογία του Θεού, δεν σημαίνει βεβαίως υποτίμηση και υποβάθμιση και των οικονομικών μεγεθών: χωρίς αυτά δεν μπορεί ο άνθρωπος να επιβιώσει σ’  αυτόν τον κόσμο.  

Σημαίνει ότι τα οικονομικά δεν έχουν την προτεραιότητα. Το πρώτο στη ζωή μας είναι το «ελθέτω η βασιλεία Σου», όπως άλλωστε δίδαξε την ορθή ιεράρχηση των πραγμάτων ο ίδιος ο Κύριος: «ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην Αυτού και ταύτα πάντα (όλα τα υλικά και επίγεια) προστεθήσεται υμίν». Δυστυχώς, στην εποχή μας, η ιεράρχηση αυτή, σ’  ένα μεγάλο ποσοστό, έχει ανατραπεί. Ο Θεός και το άγιο θέλημά Του έχει μπει στο περιθώριο, αν δεν έχει διαγραφεί πλήρως, και προτεραιότητα ως αποκλειστικός σχεδόν σκοπός του ανθρώπου έχει γίνει το οικονομικό στοιχείο.

 Ίνδαλμα για τους πολλούς φαντάζει ο άφρων πλούσιος της γνωστής παραβολής, ο οποίος ναι μεν ευφραινόταν καθ’ ημέραν λαμπρώς, ο θάνατος όμως ήλθε αδυσώπητος και απροειδοποίητα στη ζωή του και του… ανέτρεψε τα σχέδια, βυθίζοντάς τον στην άφατη οδύνη. Από την άποψη αυτή, η εποχή μας είναι εποχή αφροσύνης, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνον πολλούς πλουσίους, αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος των πτωχών. Γιατί και οι πτωχοί, αν επιθυμούν ως προτεραιότητα της ζωής τους τα χρήματα και τα υλικά αγαθά, έστω κι αν δεν τα έχουν, ως άφρονες πλούσιοι αντιμετωπίζονται από τον λόγο του Θεού. 

Το περιεχόμενο της καρδιάς μας είναι εκείνο που έχει πάντοτε προ οφθαλμών Του ο Θεός, κατά την αποκάλυψη του ίδιου του Θεού. Η Εκκλησία σήμερα, με την πρωτοχρονιά που εορτάζει, υπενθυμίζοντάς μας και την έναρξη της δημόσιας δράσης του Κυρίου, με το κήρυγμά Του στη συναγωγή της ιδιαίτερης πατρίδας Του Ναζαρέτ, όπου μεταξύ των άλλων αποκαλύπτει για τον εαυτό Του ότι ήλθε «κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν», να κηρύξει δηλαδή την έναρξη μίας καινούργιας εποχής, δεκτής και ευάρεστης στον Θεό, η Εκκλησία μας λοιπόν μας φέρνει σε ισορροπία, διότι μας προτείνει αυτό που συνιστά το αιώνιο θέλημα του Θεού: πάνω από όλα να θέτουμε ακριβώς Εκείνον και τον λόγο Του.

Μας ανοίγει και πάλι τα μάτια, σε μία εποχή σύγχυσης και θόλωσης της διάνοιας, για να συνειδητοποιούμε ότι στη ζωή βρισκόμαστε κατά χάριν Θεού, ότι Εκείνος παρατείνει τον χρόνο της διαμονής μας σ’ αυτόν, ως «καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος», προκειμένου να ζούμε κατά το θέλημά Του. Με άλλα λόγια, η Εκκλησία μάς υπενθυμίζει ότι ο χρόνος αποτελεί δωρεά του Θεού, όχι για να τη σπαταλάμε σε ανοησίες και αμαρτίες, αλλά να την αξιοποιούμε προς ανοδική πορεία πάντοτε προς Αυτόν, δηλαδή σε πορεία αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Και τότε, μας λέει, θα δούμε ό,τι υποσχέθηκε ο Κύριος: την ώρα που θα θέτουμε αυτό το θέλημά Του ως βάση της ζωής μας, την ίδια ώρα θα ενεργοποιούνται και οι δυνάμεις Εκείνου, προς υπέρβαση αφενός των όποιων προβλημάτων μας, προς αποκατάσταση αφετέρου και όλης της δημιουργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και αρκετά χρόνια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προβάλει την αρχή του εκκλησιαστικού έτους ως ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος. Και εύλογα: το θέλημα του Θεού, όπως είπαμε, βιούμενο από τον «βασιλιά» της κτίσεως, τον άνθρωπο, έχει άμεση αντανάκλαση και σε όλη τη φύση και σε όλη τη δημιουργία.

Το έχουμε ξαναπεί αγαπητοί επισκέπται του Ιστολογίου μας ότι η λύση στη σημερινή οικονομική κρίση, που μας την επισείουν ως «μορμολυκείον» αδιάκοπα ενώπιόν μας οι ιθύνοντες και τα Μ.Μ.Ε., θα έλθει, μόλις αρχίσουμε να ζούμε ως πραγματικοί άνθρωποι, με βάση τον νόμο του Θεού, με απλά λόγια, η κρίση είναι κατ’  ουσίαν πνευματική όπως έχει πει πολλές φορές ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.  

 




 

1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 
 

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Κατά Λουκάν Δ΄ 16-22

Τω καιρώ εκείνω, ήλθεν Ιησούς εις την Ναζαρέτ, ού ήν τεθραμμένος, και εισήλθε κατά το ειωθός αυτώ εν τη ημέρα των Σαββάτων εις την συναγωγήν, και ανέστη αναγνώναι. 

Και επεδόθη αυτώ βιβλίον Ησαΐου του προφήτου, και αναπτύξας το βιβλίον εύρε τον τόπον ού ήν γεγραμμένον. Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ού ένεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με, ιάσασθαι τους συντετριμμένους την καρδίαν, κηρύξαι αιχμαλώτοις άφεσιν, και τυφλοίς ανάβλεψιν, αποστείλαι τεθραυσμένους εν αφέσει, κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν. 

Και πτύξας το βιβλίον αποδούς τω υπηρέτη εκάθισε και πάντων εν τη συναγωγή οι οφθαλμοί ήσαν ατενίζοντες αυτώ. Ήρξατο δε λέγειν προς αυτούς ότι σήμερον πεπλήρωται η γραφή αύτη εν τοις ωσίν υμών. Και πάντες εμαρτύρουν αυτώ και εθαύμαζον επί τοις λόγοις της χάριτος τοις εκπορευομένοις εκ του στόματος αυτού.



Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό, ήλθε ο Ιησούς στη Ναζαρέτ, όπου είχε ανατραφεί και κατά τη συνήθειά Του μπήκε στη συναγωγή κατά την ημέρα του Σαββάτου και σηκώθηκε να διαβάσει. Του έδωσαν τότε το βιβλίο του προφήτου Ησαΐα και αφού το ξετύλιξε βρήκε το μέρος όπου ήταν γραμμένο: «Πνεύμα Κυρίου είναι επάνω μου, που με έχρισε. 

Με έστειλε να φέρω στους φτωχούς χαρμόσυνο άγγελμα, να θεραπεύσω εκείνους που έχουν συντετριμμένη καρδιά, να κηρύξω απελευθέρωση σε αιχμαλώτους και στους τυφλούς φως, να ελευθερώσω εκείνους που πιέζονται, να κηρύξω το έτος της εύνοιας του Κυρίου». 

Αφού τύλιξε το βιβλίο και το έδωσε στον υπηρέτη, κάθισε και τα μάτια όλων στη συναγωγή ήσαν προσηλωμένα επάνω Του. Άρχισε δε να τους λέει: «Σήμερα έχει εκπληρωθεί στα αυτιά σας η Γραφή αυτή». Όλοι τότε συμφωνούσαν μαζί Του και θαύμαζαν για τη χάρη την λόγων που έβγαιναν από το στόμα Του.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 16:30 το απόγευμα του Σαββάτου, σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος του Δήμου Πάργας. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο. Το βράδυ του Σαββάτου τέθηκε υπό έλεγχο. Αντιπαράθεση με αφορμή την επίθεση που σημειώθηκε κατά του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, εκδηλώθηκε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας και Πολίτη δεν θα επιτρέψει στα πάσης φύσεως και ιδεολογικής προέλευσης "τάγματα εφόδου" να μετατρέψουν την Ελλάδα σε "ζούγκλα"» ανέφερε η ανακοίνωση του Ν.Δένδια. «Το ρόλο του κατ' εξακολούθηση προβοκάτορα ο κ. Δένδιας θα τον παίξει μόνος του» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη μετάταξη 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την εξυγίανση του ασφαλιστικού οργανισμού και τη διασφάλιση 6.000 υπαλλήλων από τις 12.500 που απαιτούνται ως το τέλος του χρόνου για να ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα της κινητικότητας. Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι εάν ένας γιατρός επιμένει σε φάρμακο με εμπορική ονομασία, τότε θα σκεφτόταν ότι ωφελείται χρηματικά.

Ο ΙΣΑ θα είναι απέναντι σε όσους αναίτια διαπομπεύουν το Ιατρικό Σώμα, προειδοποιεί ο Σύλλογος. Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε το Σάββατο να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, λέγοντας ότι η χώρα «πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική λύση, καθώς και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας σε οποιαδήποτε παρέμβαση».

Κόσμος

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Υεμένης, Μοχάμεντ Σάλεμ Μπασιντάουα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στην πρωτεύουσα Σαναά. Σώος ο πρωθυπουργός. Βέβαιος για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και πεπεισμένος ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτήν εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να δώσει την εντολή για στοχευμένα χτυπήματα μικρής διάρκειας στη Συρία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορούμε να δράσουμε και μόνοι μας» είπε. Η απόφαση αυτή οδηγεί σε αναβολή της στρατιωτικής επιχείρησης. Ο Μοχάμεντ Μπαντίε, ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ κρατείτο στη φυλακή. Η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι «τίποτα και κανένας» δεν θα τον αποσπάσει από το στόχο του, την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μία πρώτη προφορική ενημέρωση από τους επιθεωρητές που ανέλαβαν να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία αναμένει εντός της ημέρας ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς η αποστολή αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου από τη Δαμασκό.

Δύο εβδομάδες θα απαιτηθούν για την τελική ανάλυση των δειγμάτων από τη Συρία, ωστόσο έως τότε αναμένεται ότι θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιορισμένης κλίμακας στοχευμένη επιχείρηση που σχεδιάζουν ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ οι ΗΠΑ. Επίθεση «ανά πάσα στιγμή» αναμένει η Δαμασκός.

Οικονομία

Για το πρωτογενές πλεόνασμα, την αντιπολίτευση, τις πρόωρες εκλογές μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δικαιώθηκε όταν έλεγε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος. Τόνισε κατηγορηματικά πως δεν θα γίνει απελευθέρωση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Παράλληλα, είπε πως το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί φέτος θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Διέψευσε ο πρωθυπουργός δημοσιεύματα για διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από ξένους μάνατζερ, με ξένο δίκαιο και σε εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Διαψεύδω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό». 

To 56% των στελεχών επιχειρήσεων στην Γερμανία θεωρεί πως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν «εσφαλμένη κίνηση», ενώ το 49% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τα κίνητρα της Αθήνας προκειμένου να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό της.

Αθλητισμός

Χάρη σε γκολ του Αντρέας Ιβανσιτς στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Λεβάντε επικράτησε εκτός έδρας 2-1 της Ράγιο Βαγεκάνο, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, και πανηγύρισε την πρώτη νίκη της τη φετινή χρονιά.

Ο Αυστριακός πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού είχε περάσει νωρίτερα ως αλλαγή για την ομάδα της Βαλένθια, με την οποία αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο ο Λουκάς Βύντρα, ενώ ο Νίκος Καράμπελας έμεινε στον πάγκο. Νάπολι και Γιουβέντους «ζευγάρωσαν» τις νίκες τους στο ιταλικό πρωτάθλημα, καθώς έκαμψαν εύκολα την αντίσταση των Κιέβο και Λάτσιο αντίστοιχα.
  
Η Νάπολι πέρασε νικηφόρα με 4-2 από το «Μαρκ' Αντόνιο Μπεντεγκόντι» της Βερόνα, ενώ η Γιουβέντους συνέτριψε εντός έδρας 4-1 τη Λάτσιο, σε αναμετρήσεις για τη 2η αγωνιστική της Serie A. Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις, ένα τέρμα από τον 17άχρονο, Αντριέν Ραμπιό, στο 92' και ένα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο 93' η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 2-0 την Γκινγκάμπ στο «Παρκ ντε Πρενς» για την 4η αγωνιστική του Championnat.

Ο 17άχρονος Γάλλος μέσος, λύτρωσε την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού για να... διώξει κάθε άγχος και ο μεγάλος σταρ της ομάδας, Ιμπραχίμοβιτς που διαμόρφωσε το σκορ.