31 Αυγούστου, 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ

 

Στο συρτάρι μπήκε για ακόμη μία φορά η υπόθεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, παρά τα όσα διαρρέονταν τις τελευταίες ημέρες πως ήταν θέμα χρόνου η αποκατάστασή του από τη Δ.Ι.Σ.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εχθές αναγνώστηκε επιστολή του συνηγόρου του πρώην Μητροπολίτη, ο οποίος ζητούσε να εκδικαστεί επί της ουσίας σε δεύτερο βαθμό και με βάση την έκκλητο προσφυγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η σχετική υπόθεση που επί τόσα χρόνια ταλανίζει το σώμα της Εκκλησίας.

Συνοδικός Ιεράρχης μιλώντας σε Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως η Δ.Ι.Σ. δεν ασχολήθηκε με το θέμα αφού όλοι γνωρίζουν πως είναι αναρμόδια να το πράξει. Τόνισε, επιπλέον, πως "η Εκκλησία της Ελλάδος, εν πάση περιπτώσει, εξήντλησε όλα τα ένδικα μέσα της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης", δίνοντας ένα τέλος στην άκρατη παραφιλολογία για το ζήτημα.
 


ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ… ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ!

 

Οι ... « χαρές και τα πανηγύρια» προηγούμενων ετών στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά πάνελ, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων, φέτος έδωσαν τη θέση τους στην κατήφεια και στην γκριζάδα που προσιδιάζει στο γενικότερο σκηνικό της κρίσης και της απογοήτευσης. Η «πρώτη των πρώτων», ανακοινώνει ότι ετοιμάζει τα μπαγκάζια της να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό. Ένα στα τρία τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έχουν βάση εισαγωγής κάτω από την βάση του 10, και το υπουργείο, λέει, ετοιμάζεται να επαναφέρει τον θεσμό της «βάσης», για να μην δούμε πάλι το κατάντημα «φοιτητών» που θα έχουν περάσει στην σχολή τους με βαθμό...2,3!

Θ' άξιζε να ρωτήσει κανείς γιατί κατ΄ αρχάς καταργήθηκε η «βάση» (του πρόδηλου και του λογικού...) αλλά τι νόημα έχει στην Ελλάδα να ρωτάς για το αυτονόητο; Τι έχει γίνει, όχι στα χρόνια της κρίσης αλλά γενικότερα, σε τούτο τον τόπο με σεβασμό του αυτονόητου και της λογικής για να... ψάχνουμε τώρα ψύλλους στ' άχυρα; Ιδιαίτερα στον χώρο της παιδείας. Που εξακολουθεί να στέκεται ετοιμόρροπη σε σαθρά θεμέλια, παρά (η, μάλλον, εξ αιτίας...) τις... δεκάδες «μεταρρυθμίσεις», «επαναστάσεις» και μεγαλεπήβολους «εκσυγχρονισμούς» που πομπωδώς εξήγγειλαν αντίστοιχοι υπουργοί τα τελευταία 30 χρόνια! Όχι μόνο κάθε φορά που εναλλάσσονταν τα κόμματα στην εξουσία, αλλά ακόμη και την επαύριο ανασχηματισμών του ίδιου κόμματος... Κάθε νέος υπουργός, εζήλωνε το δαφνοστέφανο του... «μεταρρυθμιστή»!

Και πάντα με το ενδιαφέρον στραμμένο στο... σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ευαίσθητο (και ψηφοθηρικά...) σημείο της μέσης ελληνικής οικογένειας, «να πάρει το παιδί ένα χαρτί», που στις περισσότερες των περιπτώσεων θα του επέτρεπε να έχει μια προνομιακή εξέλιξη, ως «πτυχιούχος», στο δημόσιο, στην θέση που θα του εξασφάλιζε το εν αίγλη και διαρκή ακμή τρισκατάρατο πελατειακό κράτος. Είχαμε «Γενικές», τις... μεταρρυθμίσαμε σε «Πανελλαδικές», μετά «Πανελλήνιες», κι' ύστερα πάλι «Πανελλαδικές», χωρίς στην πραγματικότητα ν' αλλάζει κάτι επί της ουσίας, απλώς... να μπαίνουν πιο πολλά παιδιά στα «πανεπιστήμια», να μένουν ευχαριστημένες οι οικογένειες και να... ψηφίζουν!

Κάπως έτσι φθάσαμε να έχουμε χρονιές με...160.000 εισακτέους (σε σχολές οι εγκαταστάσεις των οποίων μετά βίας αρκούσαν για 40.000!), δημιουργήσαμε (με την ενεργό συμβολή της κομματικής ιδιοτέλειας) το πρωτοφανές σ' ολόκληρο τον κόσμο φαινόμενο των «αιωνίων φοιτητών», το «κεκτημένο» του... «δημοκρατικού 5» στις βαθμολογίες των πανεπιστημιακών (που εξελίσσονταν και με την ψήφο των... φοιτητών, των κομματικών νεολαιών δηλαδή) - φτιάξαμε μια κοινωνία «τυπικών πτυχιούχων», όταν από την πραγματική αγορά έλλειπαν εξειδικευμένοι τεχνίτες!

Πριν από κάμποσα χρόνια, ή τότε υπουργός Παιδείας της Φινλανδίας (χώρας που εκτιμήθηκε, σε παγκόσμια κλίμακα, ότι πέτυχε την καλύτερη και πλέον στέρεα και λειτουργική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση) είχε ερωτηθεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που είχε δώσει στην «Καθημερινή», αν θυμάμαι καλά, ποιο ήταν το μυστικό εκείνης της επιτυχίας. Και είχε απαντήσει: «κάναμε μακροχρόνιο διάλογο ουσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βάλαμε ως στόχο της μεταρρύθμισής μας το ποια παιδεία θα θέλαμε για το... νεογέννητο εκείνης της χρονιάς όταν θα αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο (!) και χτίσαμε από την βάση το σύστημά μας με προσεκτικό σχεδιασμό και προγραμματισμό...» Τόσο απλά και αυτονόητα!

Εμείς εδώ, κάθε φορά... αρχίζουμε να χτίζουμε το οικοδόμημα της παιδείας μας από... το ρετιρέ, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όχι από το αυτονόητο θεμέλιο, το... νηπιαγωγείο! Γιατί, φυσικά, ο κάθε «μεταρρυθμιστής» (με φωτεινή εξαίρεση την Μαριέττα Γιαννάκου, που το πλήρωσε ακριβά μη επανεκλεγόμενη!) θέλει απλώς να δείξει ότι «κάτι έκανε» στην διάρκεια της δικής του υπουργικής θητείας, ώστε να το εισπράξει εκλογικά από την κοινωνία και το εκλογικό σώμα με το... σύνδρομο «του χαρτιού»! Διαβάζω ότι από την φετινή χρονιά θα ισχύσει ό... «νέος» τύπος Λυκείου, Γενικού και Επαγγελματικού. Νέος, μόνο που... είναι σχεδόν κόπια του «παλαιού» που ίσχυε μέχρι το 1999, και είχε καθιερωθεί ως « ο αποτελεσματικότερος δυνατός». Αν πράγματι ήταν, γιατί... μεταρρυθμίσθηκε;

Κι' αν δεν ήταν (για να μεταρρυθμισθεί...) γιατί τον επαναφέρουν; Το μελέτησε κανείς; Έγινε διάλογος (επί της ουσίας, όχι «διάλογος αλά ελληνικά», δηλαδή ένθεν κακείθεν μονόλογος!), σκέφθηκε κανείς μπας και η «επανάσταση» στην Παιδεία πρέπει να ξεκινήσει από το δημοτικό η ακόμη καλύτερα από το νηπιαγωγείο, όπως σκέφθηκαν και πέτυχαν οι «κουτόφραγκοι» Φινλανδοί; Απλώς... ιστορίες επαναλαμβανόμενης τρέλας, και διηγώντας τες να κλαίς!



 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η πιθανότητα ενεργοποίησης του σχεδίου ασφαλούς μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από τη Συρία (Σχέδιο «Κόσμος»), καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία που ενδεχομένως εισέλθει στην Ελλάδα (Σχέδιο «Ιώνη»), συζητήθηκαν κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, με τη συμμετοχή των γγ των εμπλεκομένων υπουργείων και επικεφαλής φορέων.

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων που οδηγεί, όπως αναφέρει, στο κλείσιμό τους και σε απολύσεις προσωπικού. Τη Δευτέρα προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία που επηρεάζονται, ενώ για την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας για τα Νοσοκομεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας από τις 11.00πμ έως 15.00. Σε ιδιωτικό νοσοκομείο νοσηλεύεται την Παρασκευή ο Αλέκος Παπαδόπουλος έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τη Δευτέρα.

Σαρανταοκτάωρη απεργία για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου κήρυξε η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, καθοδηγούμενη από την τρόικα, έχει στόχο «τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των δομών του Κοινωνικού Κράτους».Ένας 55χρονος άνδρας έχασε την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ορυχείο της ΔΕΗ στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης.

Κόσμος

Μία πρώτη προφορική ενημέρωση από τους επιθεωρητές που ανέλαβαν να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία αναμένει εντός της ημέρας ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς η αποστολή αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου από τη Δαμασκό έπειτα από τέσσερις ημέρες ερευνών. Δύο εβδομάδες θα απαιτηθούν για την τελική ανάλυση των δειγμάτων από τη Συρία, ωστόσο έως τότε αναμένεται ότι θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιορισμένης κλίμακας στοχευμένη επιχείρηση που σχεδιάζουν ως απάντηση στο καθεστώς Άσαντ οι ΗΠΑ. Η τελική απόφαση για επίθεση στη Συρία δεν έχει ληφθεί ακόμα, ωστόσο οποιαδήποτε επέμβαση θα είχε περιορισμένη διάρκεια και δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Μπαράκ Ομπάμα. Επανέλαβε όμως ότι η κατάσταση στη Συρία απειλεί τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και συμμάχων τους όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν «ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτες» πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, και δεν θα αφήσουν μια τέτοια ενέργεια ατιμώρητη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσιάζοντας αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου. Η Συρία «προφανώς και θα αντιδράσει» σε μία πιθανή στοχευμένη επίθεση εναντίον της και «θα υπάρξει κίνδυνος για παγκόσμια ανάφλεξη», προειδοποίησε την Παρασκευή η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να συνδράμει σε στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν αποτρέπει Ουάσινγκτον και Παρίσι η απροσδόκητη έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων που αποκλείει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας. Ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως θα ενεργήσει «προς το συμφέρον» της χώρας, και ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει πως η Γαλλία παραμένει «έτοιμη» χωρίς να αποκλείει ανάληψη δράσης πριν την προσεχή Τετάρτη. Αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε επέμβαση η Γερμανία. «Λυπάμαι, αλλά δεν χρειάζεται να απολογηθώ στις ΗΠΑ», λέει ο Ντ.Κάμερον. Ολοκληρώνεται η έρευνα των επιθεωρητών...

Οικονομία

Η αξιοποίηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου από διεθνή εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο φέρεται να αποτελεί κομμάτι της λύσης που εξετάζει η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έως το 2020. Η εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ θα τεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει την προσεχή εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για θέματα φορολογίας. Με πτώση έκλεισαν οι χρηματαγορές στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,08%, στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες κατά 1,12% και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε πτώση κατά 1,32%.

Αθλητισμός

Η ολλανδική Αλκμάαρ, η ισραηλινή Μακάμπι Χάιφα και η Σαχτάρ Καραγκάντι από το Καζακστάν θα είναι οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στον 12ο όμιλο του Europa League, όπως προέκυψε από την κλήρωση που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μονακό. Οι αναμετρήσεις αρχίζουν στις 19 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 12 Δεκεμβρίου, με τους δύο πρώτους από κάθε γκρουπ να προκρίνονται στη φάση των «32». Σπουδαία νίκη που όμως δεν συνοδεύτηκε από πρόκριση, πέτυχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Ατρόμητος, καθώς στη ρεβάνς των πλέι οφ του Europa League, επικράτησε εκτός έδρας της Αλκμααρ με 2-0, αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του 3-1 του πρώτου ματς.

Ο αγώνας έγινε σε δύο... δόσεις, καθώς διεκόπη το βράδυ της Πέμπτης στο 59ο λεπτό, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εστιατόριο του γηπέδου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ηλεκτροφωτισμός. Τα τέρματα του Ατρομήτου, πέτυχαν οι Παπαδόπουλος (53') και Καραγκούνης (72'), ενώ οι Περιστεριώτες είχαν δοκάρι στο 86' με τον Ναπολεόνι και τουλάχιστον άλλες τρεις κλασικές ευκαιρίες για να πετύχουν την ολική ανατροπή.Σπανός: «Θα το κυνηγήσουμε νομικά...».

Έπειτα από περίπου έξι χρόνια, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος κλήθηκε εκ νέου σε αποστολή της Εθνικής Ελλάδας και μάλιστα για τους κρίσιμους αγώνες με Λιχτενστάιν (6/9) και Λετονία (10/9) στα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Στο μεταξύ, ο Φερνάντο Σάντος, αφού ανακοίνωσε τους «εκλεκτούς» για τα ματς της Εθνικής, προχώρησε και σε μία ανάλυση των πλάνων και των σκέψεών του και απάντησε σε ερωτήσεις για τους στόχους στα ματς που απομένουν, αλλά και για το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ.



Ο "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ" ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ...

 

Οι χειρότερες δυνατές εξελίξεις καταγράφονται σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο για τις ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες στο θέμα της Συρίας και πλέον δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι "μονά-ζυγά" η υπερδύναμη θα εξέλθει χαμένη από την κρίση. Οι πάντες, πλην Γαλλίας (ας δούμε το ψήφισμα στην γαλλική εθνοσυνέλευση την Τετάρτη) και Τουρκίας έχουν ταχθεί κατά της επέμβασης στην Συρία. Το κτύπημα που ήρθε από το Λονδίνο, με την απόρριψη από την Βουλή της εμπλοκής στην συριακή επιδρομή αλλά και από Γερμανία, Ιταλία, Καναδά κλπ δεν μπορεί να ισοσκελιστεί με τίποτα.

Αλλά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση για τις ΗΠΑ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξέλθουν νικήτριες ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τελικά. Πρακτικά η Ουάσιγκτον έχει αυτοπαγιδευθεί: Αν δεν κτυπήσουν θα καταρρεύσει η αξιοπιστία τους. Και θα δώσουν θάρρος σε άλλες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα κα το Ιράν, με τις οποίες αρέσκονται επίσης να βάζουν "κόκκινες γραμμές". Αλλά γενικά η φιλοσοφία και η πολιτική των "κόκκινων γραμμών" σίγουρα θα πρέπει να επανεξεταστεί από την στιγμή οι αντιδράσεις μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος και μικρό όφελος.

Όταν πέρσι τέτοια εποχή ο Μ.Ομπάμα έθετε "κόκκινες" γραμμές σε ότι αφορά την χρήση χημικών όπλων, ποτέ δεν φανταζόταν ότι τα χημικά θα μπορούσαν να τα ρίξουν και οι αντάρτες. Και εν πάση περιπτώσει τι θα πει "κόκκινη γραμμή η χρήση χημικών" σε έναν εμφύλιο που μετράει ήδη 100.000 νεκρούς και οι "σύμμαχοι" είναι σε μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι οι μαχητές της αλ Κάιντα; Από την άλλη, αν κτυπήσουν θα υποστούν καίριο πλήγμα σε πολιτικό επίπεδο με μόνη ευνοημένη την Ρωσία.

Η οποία σίγουρα δεν μπορεί να αποτρέψει το κτύπημα, αλλά ακολουθεί την ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει και το 2003 στο Ιράκ: Αποστασιοποιείται και εν συνεχεία αποκομεί πολιτικά κέρδη. Ήδη φαίνεται ότι κερδίζει την Αίγυπτο ή σημαντικό μέρος από την επιρροή της στην Αίγυπτο. Αν κτυπήσουν οι ΗΠΑ ουσιαστικό αποτέλεσμα πολύ δύσκολα θα έχουν. Αντίθετα θα ηρωποιηθεί ο Άσαντ. Μπορεί να δυσκολέψουν την προσπάθεια των κυβερνητικών, αλλά την πρώτη ώρα μετά την παύση του βομβαρδισμού θα αρχίσει πάλι να ρέει η βοήθεια από Ρωσία, Ιράν, χεζμπολάχ κλπ.

Και αυτή την φορά η Δαμασκός θα έχει και ενεργό σύμμαχο την Αίγυπτο που ούτε για αστείο δεν δέχεται ότι μπορεί να αλλάξει το καθεστώς στην Δαμασκό. Ακόμα και το ίδιο το Ισραήλ, ανεξαρτητα από την ρητορική του, δεν επιθυμεί αλλαγή του καθεστώτος. Σε επιχειρησιακό επίπεδο θα κτυπήσουν οι ΕΔ των ΗΠΑ 500-1000 στόχους μέσα στην Συρία. Ε, και; Μια χώρα σαν την Αίγυπτο μπορεί να απορροφήσει τέτοια κτυπήματα. Στην Λιβύη που οι ένοπλες δυνάμεις της ήταν κλάσμα των συριακών, ολόκληρο το ΝΑΤΟ κτυπούσε επί έξι μήνες για να νικηθεί ο Μ.Καντάφι. 

Εδώ με δύο ή τρεις ημέρες ή μία εβδομάδα βομβαρδισμών περιμένουν στα σοβαρά ότι θα .εχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα; Οι ΗΠΑ δεν έχουν το σημαντικότερο σε έναν πόλεμο: Αντικειμενικό Σκοπό (ΑΝΣΚ)... 


Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

 

Τα σύννεφα του πολέμου έχουν πυκνώσει πάνω από τον ουρανό της Συρίας και η Δύση φαίνεται αποφασισμένη - για λόγους εμφανείς, αλλά και αδιαφανείς - να πλήξει στρατιωτικά τη χώρα, προφασιζόμενη ότι θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση Ασαντ. Αυτό, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί «θετικό» γεγονός. Ουδέποτε μια ισοπέδωση χώρας και οι ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματά της έχουν δημιουργήσει κάτι καλύτερο από την προτεραία κατάσταση - με εξαίρεση τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τους οποίους κατέστησαν αναπόφευκτους η μισαλλοδοξία και η μεγαλομανία των Γερμανών.

Οι κίνδυνοι από την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό είναι ορατοί. Αν δεν υπάρξει από την πλευρά μας η δέουσα προσοχή και φειδώ στις δηλώσεις, δεν πρέπει να αποκλείουμε τρομοκρατικά «αντίποινα» εις βάρος μας. Επίσης, οφείλουμε να θεωρούμε δεδομένη την πύκνωση των λαθρομεταναστευτικών ρευμάτων, τα καραβάνια της απελπισίας που θα δημιουργηθούν από τους πρόσφυγες, τους ξεριζωμένους, τους ανθρώπους που θα φοβούνται να παραμείνουν στη Συρία της «επόμενης ημέρας».

Για όλα τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η συμμόρφωση του ανεκδιήγητου κ. Βενιζέλου με την κοινή λογική και η προσαρμογή του στη σοβαρότητα που επιβάλλει το υπουργείο στο οποίο προΐσταται. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο παρορμητικός και πολλάκις αποτυχημένος πολιτικός να σπεύδει να υπερθεματίζει στην ανάγκη «μιας διεθνούς απάντησης στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εννοώντας σαφώς ότι πρέπει να κηρυχθεί πόλεμος από τη Δύση εναντίον της Συρίας.

Είναι οικτρό και συνάμα γελοίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να ξεπερνάει σε φιλοπόλεμη διάθεση και ρητορεία τους ιέρακες του αμερικανικού Πενταγώνου και να αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων. Ποια απ' όλες τις σχολές διπλωματίας ακολουθεί τούτη η επίδειξη αυτοδιασυρμού από τον βουλιμικό για εξουσία αρχηγίσκο του θνήσκοντος ΠΑΣΟΚ; Η πατρίδα μας μπορεί να εξυπηρετήσει τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της χωρίς να φωνάζει και δίχως να μπαίνει στο στόχαστρο οποιασδήποτε δύναμης. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για «διπλωμάτες» τύπου Βενιζέλου.