28 Αυγούστου, 2013

ΙΔΟΥ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΟ 2005 Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΕ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟ

 



ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

Τα πιθανά σενάρια «επίλυσης» της συριακής κρίσης είναι τρία. Το πρώτο είναι η καθαρή νίκη του καθεστώτος Άσαντ, με τη Συρία να παραμείνει ενιαίο κράτος. Η δεύτερη πιθανότητα είναι η επίτευξη σχετικής ισορροπίας επί του πεδίου της μάχης, οπότε οι αντιμαχόμενες πλευρές να αναγκαστούν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα, με την επιβολή λύσης, να οδηγηθούμε σε μια τριχοτομημένη Συρία. Η τρίτη αφορά την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης και ενδεχομένως της Ρωσίας, με αποτέλεσμα μια γενικευμένη σύρραξη, η οποία θα οδηγήσει σε ευρύτερη αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Οι παράμετροι εντός των οποίων θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε επιγραμματικά και να αναλύσουμε τα τρία παραπάνω γενικά σενάρια (υπάρχουν πολλές επιμέρους παραλλαγές) αναφορικά με το μέλλον της Συρίας και οι οποίες θα επηρεάσουν έμμεσα ή/και άμεσα τη χώρα μας είναι πέντε:

>Πώς θα επηρεαστεί η Τουρκία στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις;
>Τι θα συμβεί με τον κουρδικό παράγοντα της Συρίας;
>Τι θα γίνει στο πεδίο της ενέργειας;
>Πώς εμπλέκονται Ελλάδα και Κύπρος στα τεκταινόμενα;
>Πώς οι διάφορες λύσεις στη Συρία θα μπορούσαν να επηρεάσουν το γεωπολιτικό σύστημα στο οποίο δρα και η χώρα μας, το οποίο δεν είναι άλλο από τον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα – Στενά – Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειος;

Σενάριο 1: Νίκη Άσαντ, με τη Συρία να παραμένει ενιαία

Η Τουρκία σε κάθε έκφανση της πολιτικής της στην ευρύτερη περιοχή θα έχει να αντιμετωπίσει μια εχθρική Συρία. Στο ζήτημα των Κούρδων, η εφεκτική τους στάση απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού θα τους επιτρέψει να καταστούν βασικοί «συνεταίροι» του Άσαντ, έχοντας εξασφαλίσει μεγάλο βαθμό αυτονομίας, ενώ θα είναι σε θέση να επηρεάζουν καθοριστικά τη γενικότερη πολιτική της Δαμασκού. Στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι η Συρία θα εκμεταλλευτεί τα δικά της αποθέματα, θα επιχειρήσει να συνεργαστεί με τους Κούρδους τόσο της Συρίας όσο και του Βορείου Ιράκ, προβάλλοντας ενδεχομένως τη δική της εναλλακτική στην επιδιωκόμενη τουρκική «κηδεμονία».

Ενδεχόμενη νίκη του Άσαντ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού η Συρία θα στραφεί και προς τον ελληνισμό, κυρίως για τέσσερις λόγους:

(1) την εξισορρόπηση μιας Τουρκίας η οποία φέρθηκε στη Δαμασκό εχθρικά, 

(2) τη συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, 

(3) την αντιμετώπιση των «απόνερων» του Σουνιτικού Ισλαμιστικού κινήματος, μέσω της συνεργασίας μεταξύ Αλαουιτών – Χριστιανών – Εβραίων και 

(4) τη χρησιμοποίηση του ελληνισμού ως γέφυρας συνεννόησης με τη Δύση.

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η Συρία από την εποχή της έξωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τα εδάφη της οδηγήθηκε «τυφλά» στις αγκάλες της Άγκυρας, με αποτέλεσμα για πάνω από μία δεκαετία (1999-2011) η Δαμασκός να έχει προχωρήσει σε κινήσεις εχθρικές προς τον ελληνισμό, και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με το Κυπριακό. Στην παρούσα κατάσταση η εχθρότητα με τη Τουρκία δύναται να οδηγήσει το μπααθικό καθεστώς ξανά προς την Ελλάδα.

Αναφορικά με την ευρύτερη περιοχή, μια τέτοια εξέλιξη στη Συρία σε συνδυασμό με τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο αλλά και στην Τουρκία καταδεικνύει ότι η Αραβική Άνοιξη, όπως δηλαδή νοείται στη πραγματικότητα, πνέει τα λοίσθια. Δηλαδή, η προσπάθεια ελέγχου των χωρών του Μαγκρέμπ και του Μασρέκ από ισλαμιστικά εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά κινήματα (π.χ., Αδερφοί Μουσουλμάνοι, Αλ-Νούσρα κ.λπ.), τα οποία, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη «δημοκρατία»,προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης του Ισλαμικού Χαλιφάτου, την επιβολή της Σαρία και του Τζιχάντ (ιερός πόλεμος), αρχικά στο εσωτερικό των κρατών αυτών και ύστερα στη Δύση, αποτυγχάνει.

Δύο είναι τα κύρια μειονεκτήματα αυτής της διευθέτησης στη Συρία: (1) δημιουργία μιας νέας εστίας διαμάχης των υπερ-συστημικών δρώντων (ΗΠΑ και της Ρωσίας) και (2) ενδυνάμωση του Ιράν και των συμμάχων του με άμεση συνέπεια την αύξηση της ισραηλινής ανασφάλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σενάριο 2: Ισορροπία επί του πεδίου, με τη Συρία να τριχοτομείται

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Η Άγκυρα εκτιμάται ότι θα συμμαχήσει με το σουνιτικό κομμάτι, ενώ η εχθρότητα με το αλαουτικό θα είναι έκδηλη. Αναφορικά με τους Κούρδους θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα έχουμε τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, με το κυρίαρχο ερωτηματικό να σχετίζεται με το κατά πόσον θα έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο ή όχι.

Οι Κούρδοι θα αναπτύξουν κυρίως εχθρικές σχέσεις με το σουνιτικό κομμάτι, ενώ θα συμμαχήσουν με τους Αλαουίτες. Αναφορικά με την ενεργειακή παράμετρο, οι Κούρδοι είναι πιθανό να συνεργαστούν με την Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση του Βορείου Ιράκ, για τηνκατασκευή αγωγού προς τη Μεσόγειο (κρίσιμο παραμένει το αν θα έχουν οι ίδιοι πρόσβαση σε λιμένα της Μεσογείου). Αναφορικά με τους υπολοίπους, το αλαουιτικό κομμάτι μάλλον θα λάβει τα θαλάσσια κοιτάσματα, ενώ το σουνιτικό τα χερσαία. Ο ελληνισμός θα αντιμετωπίσει μια περίπλοκη κατάσταση στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να δημιουργήσει οδούς συνεννόησης τουλάχιστον με τον κουρδικό τομέα αλλά και τον παράκτιο (γειτονικό προς την Κύπρο) αλαουιτικό. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να συνδιαλαγούν με όλους τους νέους τοπικούς γεωπολιτικούς δρώντες, αλλά ο στόχος μας θα πρέπει να είναι τριπλός:

(1) Η ασφάλεια της Κύπρου, της ΑΟΖ της καθώς και των ενεργειακών αποθεμάτων της μαζί με τα κοινά projects με το Ισραήλ (π.χ., ευρασιατικός αγωγός). Εάν από τον κουρδικό τομέα περάσουν αγωγοί προς τη Μεσόγειο, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στα δικά μας σχέδια.

(2) Η εξισορρόπηση της Τουρκίας μέσω της συμμαχίας με τους Αλαουίτες και τους Κούρδους. 

(3)Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας μας, δηλαδή της ελληνορθοδοξίας, μέσω μιας ελάχιστης, έστω, συνεννόησης με τους Σουνίτες.

Η δημιουργία, έστω και έπειτα από σχεδόν τρία έτη αιματηρών συγκρούσεων στη Συρία, ενός σουνιτικού μορφώματος, αλλά και η συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και τον Άσαντ εκτιμάται ότι αποτελούν μια «έντιμη λύση» για όλους τους τοπικούς, περιφερειακούς και υπερ-συστημικούς δρώντες, ακόμα και για τον Άσαντ. Μια λύση τύπου Ντέιτον (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), αλλά με τη δημιουργία όχι ενός ομόσπονδου κράτους, αλλά τριών διαφορετικών, θα αποκλιμάκωνε, ενδεχομένως, μεσοπρόθεσμα την κατάσταση, αφού οι Ισλαμιστές θα κατανοούσαν τα όρια της ανοχής του διεθνούς παράγοντα, η Δύση θα «αδυνάτιζε έναν δικτάτορα», η Ρωσία θα κρατούσε τις βάσεις και το κύρος της, ενώ η «Αραβική Άνοιξη» θα έμπαινε σε μια πιο ορθολογική τροχιά.

Κύρια μειονεκτήματα της συγκεκριμένης διαρρύθμισης για τη Συρία: 

(1) οι  de facto αλλαγές συνόρων σε μια περιοχή που «παράγει ιστορία» συχνότατα, 

(2) η απειλή για το Ισραήλ από ένα νέο σουνιτικό κράτος του οποίου ο έλεγχος δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνει στις μετριοπαθείς δυνάμεις και στον τοπικό γηγενή πληθυσμό και 

(3) το γεγονός ότι κανένας δεν εγγυάται πως δεν θα οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα.

Σενάριο 3: Άμεση στρατιωτική εμπλοκή Δύσης-Ρωσίας, 
με γενική αλλαγή συνόρων στην περιοχή

Το πλέον επικίνδυνο σενάριο υπαγορεύει ότι η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πρωτοστατήσει στην εμπλοκή στη Συρία, αποτελώντας βασικό κέντρο των Δυτικών δυνάμεων για την επέμβαση στη χώρα, αλλά και βασικό στόχο του Ιράν καθώς και της Ρωσίας. Μια εμπλοκή τέτοιων διαστάσεων θα φέρει νομοτελειακά στο προσκήνιο το Κουρδικό ως τη βασικότερη παράμετρο επίλυσης ενός ανοιχτού Ανατολικού Ζητήματος. Η δημιουργία ενός μεγάλου Κουρδιστάν θα αποτελεί τη πλέον πιθανή εξέλιξη.

Σε μια σύγκρουση τέτοιας κλίμακας, τα πρώτα θύματα θα είναι οι ενεργειακές εγκαταστάσεις και τα αποθέματα των εμπλεκομένων στη περιοχή. Έτσι, ο νέος ενεργειακός χάρτης θα προκύψει μετά τη δημιουργία νέων κρατών ή/και αποδυνάμωση υπαρχόντων, άρα κάθε πρόβλεψη για τον συγκεκριμένο τομέα καθίσταται παρακινδυνευμένη.

Εκτιμώντας ότι μια τέτοια εμπλοκή θα ξεκινήσει με άμεση επέμβαση της Δύσης στη Συρία, είναι σαφές ότι ο ελληνισμός θα χρησιμοποιηθεί ως βάση λογιστικής υποστήριξης, μεταφορών και επιχειρήσεων. Το παράδειγμα για τη χρησιμότητα από τη Δύση της Κύπρου κατά τον τελευταίο πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ, καθώς και η αξιοποίηση της Ελλάδας από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά την επέμβαση στη Λιβύη είναι ενδεικτικά της καθοριστικής γεωπολιτικής σημασίας του ελληνισμού.

Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Σούδας για λογαριασμό των ΗΠΑ όσο και οι αιτήσεις της Ρωσίας για την απόκτηση ερεισμάτων στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Κύπρου αλλά και τις λιμενικές της εγκαταστάσεις καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Το πιθανότερο είναι μια πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας με τη Δύση στη περιοχή να καταστήσει την Τουρκία στόχο πρώτου μεγέθους για τη Μόσχα και όχι μόνο, κάτι το οποίο ενεργοποιεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Ο ρόλος του ελληνισμού σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι άλλος από μια προσπάθεια, στο μέτρο του δυνατού, διαμεσολάβησης μεταξύ των αντιμαχομένων. Η χώρα μας θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας «έντιμος διαμεσολαβητής» (honest broker), ενώ, όσο δύσκολο και να φαίνεται αυτό, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να μείνουν το δυνατόν ουδέτερες σε μια τέτοια σύγκρουση.

Κατά πόσο είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο και τι θα σήμαινε για τη περιοχή; Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες μιλούν για την ενεργοποίηση ενός μεγάλου υπόγειου στρατηγείου των δυτικών δυνάμεων στην Ιορδανία, έτσι ώστε οι σταδιακά συγκεντρωμένες δυνάμεις γύρω από τη Συρία να επέμβουν με σκοπό είτε να «εξισορροπήσουν» την κατάσταση είτε να «ανατρέψουν πλήρως» το πολεμικό σκηνικό. Είναι βέβαιο ότι η απάντηση της Ρωσίας σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι δυναμική και άμεση.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θα είναι άλλο από μια γενική εμπλοκή, η οποία θα επηρεάσει άμεσα το γεωπολιτικό σύστημα του υδάτινου άξονα Μαύρη Θάλασσα – Στενά  Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειος, με την αντιπαράθεση να ξεφεύγει από τα «στενά» όρια της «Αραβικής Άνοιξης» και να επικεντρώνεται σε μια γενική και βίαιη ανακατανομή της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος των τοπικών και περιφερειακών γεωπολιτικών δρώντων.

Μια τέτοια εμπλοκή θα επιβεβαιώσει ότι το «Ανατολικό Ζήτημα» ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτό.Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μια τέτοια εμπλοκή θα μπορούσε να ξεφύγει της περιφερειακής της διάστασης και να οδηγηθούμε σε «αποκαλυπτικές» καταστάσεις. Για την ώρα, η Δύση φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για εμπλοκή, ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται αναμένοντας…
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε κατάσταση επιφυλακής ενόψει μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία κινείται με αποκλειστικό στόχο να παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας από το πεδίο πυρός και να διαφυλάξει τη θέση της ως παράγοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στη Βουλή έρχεται προς συζήτηση το θέμα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας, ζητώντας τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σε δικαστική εκκαθάριση έως την 1η Νοεμβρίου οδηγούνται 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που ανήκουν στην κατηγορία των συμβασιούχων και οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται και να αμοίβονται βάσει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων, αν και οι συμβάσεις τους έχουν καταγγελθεί. Στα δικαστήρια προσφεύγει η ΟΛΜΕ κατά της διαπιστωτικής πράξης του υπουργείου Παιδείας που θέτει σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Την Πέμπτη ξανασυνεδριάζει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 16 Σεπτεμβρίου. Επίθεση με μολότοφ δέχθηκε, στις 10:30 το βράδυ της Τρίτης, διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από το γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη και δέκα προσαγωγές.

Κόσμος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά των αμάχων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Δύσης, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση κατά της Συρίας χωρίς να περιμένει την έγκριση ή κάλυψη του ΟΗΕ. Δεύτερη επικοινωνία Ομπάμα-Κάμερον. «Η Δύση συμπεριφέρεται στον ισλαμικό κόσμο σαν μία μαϊμού με χειροβομβίδα» λέει η Μόσχα.

Στον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επιδιώκει να μεταφέρει την ευθύνη για την κρίση χρέους η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη. «Ο καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την είσοδο της Ελλάδας και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και ήταν η αφετηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» είπε η Μέρκελ σε προεκλογική συγκέντρωση.

Δύο μόλις εβδομάδες αφότου παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στο διακομιστή των New York Times με αποτέλεσμα να «πέσει» η ιστοσελίδα της, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας δέχτηκε την Τρίτη και δεύτερο πλήγμα από χάκερς. Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα «Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός», μέσω ανάρτησης σε λογαριασμό του στο Twitter και ισχυρίστηκε ότι ευθύνονται και για παρόμοια διαδικτυακή «επίθεση» στη βρετανική ιστοσελίδα της εφημερίδας Huffington Post και το Twitter.Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες στην Γαλικία, στην βόρεια Ισπανία. Η φωτιά απείλησε σπίτια και ήδη έχει κάνει στάχτη 12.000 στρέμματα. Η περιοχή πλήττεται εδώ και ημέρες από πυρκαγιές.

Η ρωσική αστυνομία κατέσχεσε από γκαλερί της Αγίας Πετρούπολης πίνακα ο οποίος απεικονίζει τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ με γυναικεία εσώρουχα, υποστηρίζοντας ότι η σατιρικού περιεχομένου έκθεση παραβιάζει τη νομοθεσία, χωρίς να δώσει καμιά διευκρίνιση σχετικά με το ποιος ακριβώς νόμος παραβιάστηκε.

Οικονομία

Την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά, θα υποβληθούν (αν καταστεί δυνατό) οι 600.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες απομένουν για να ολοκληρωθεί το φετινό «θρίλερ» της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Τυπικά, η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους ως τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου. Στην επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί 11 δισ. ευρώ για την κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών της αναγκών προχώρησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προετοιμάζοντας προεκλογικά την γερμανική κοινή γνώμη για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υποβληθεί το Ε9 του 2013 και τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί ως αυθαίρετα, παρείχε το τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πραγματικά στοιχεία για τα ακίνητα τους, κάτι που ίσως οδηγήσει και σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Αθλητισμός

Στην ατυχία και την ποιότητα της Σάλκε απέδωσε τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τους ομίλους του Champions League ο Χουμπ Στέφενς. Ο Ολλανδός τεχνικός του «Δικέφαλου», μετά το τέλος του αγώνα, υποστήριξε πως οι «ασπρόμαυροι» έκαναν σημαντική προσπάθεια, αλλά το ταλέντο και η ποιότητα των Γερμανών έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους. Εμφανώς ανακουφισμένος ήταν μετά το τέλος του ματς ο Γενς Κέλερ, αφού η πρόκριση στους ομίλους, σβήνει τουλάχιστον προς το παρόν τη «φωτιά» που υπήρχε στα γερμανικά αποδυτήρια έπειτα από μια σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων. Ο τεχνικός της Σάλκε ανέφερε πως η ομάδα του είχε καλή εικόνα ακόμα και όταν έμεινε με δέκα παίκτες.Άρσεναλ, Βασιλεία, Αούστρια και Στεάουα Βουκουρεστίου πήραν το «εισιτήριο» για τους ομίλους του Champions League.

Μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχει στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του έχασε ο ΠΑΟΚ, που ηττήθηκε 3-2 από τη Σάλκε στην (άδεια λόγω τιμωρίας) Τούμπα, για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Σκόρερ των Γερμανών οι Σάλαϊ (43', 90') και Ντράξλερ (67'), ενώ τα γκολ του ΠΑΟΚ πέτυχαν οι Αθανασιάδης (53') και Κατσουράνης (64'). Με δέκα η Σάλκε από το 64' λόγω αποβολής του Τζόουνς, κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα, μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα και να προκριθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει στους ομίλους του Europa League και θα μάθει τους αντιπάλους του στην κλήρωση της Παρασκευής.


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

 

Μια καλοκαιρινή εκδρομή με φίλους σε κάποιο ορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδος με γέμισε αισιοδοξία, παρά τις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Ο σύλλογος των απανταχού καταγομένων από το χωριό οργάνωσε συνάντηση και δείπνο στον γενέθλιο τόπο και θεία λειτουργία με αρτοκλασία στον ναό του χωριού. Τα χαμόγελα των παιδιών που ανάσαιναν καθαρό αέρα, οι διηγήσεις των παππούδων, οι νέες γνωριμίες που έκανα, οι νέοι και οι μεσήλικες, τα μεστά λόγια του ιερέως, η σύντομη προσφώνηση του προέδρου, όλα αυτά, μαζί με τη μνήμη των τεθνεώτων συγγενών, έδιναν αβίαστα την απάντηση στο ερώτημα με ποιες δυνάμεις ξεπερνά τις δυσκολίες ο Ελληνισμός: Εκκλησία, κοινότητα, αλληλεγγύη, σεβασμός στην Ιστορία και τον τόπο καταγωγής. Επιτυχημένη συνταγή αιώνων. Πνευματικά εφόδια που κάνουν τον Έλληνα δυνατό και ανθεκτικό ακόμη και στην πιο σκοτεινή περίοδο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι περάσαμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από τη σημερινή.

Η Ελένη Αρβελέρ αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή άλλο ένα μυστικό εθνικής επιβίωσης. Στη Δημόσια Τηλεόραση διηγείτο στην Ελενα Ακρίτα τις περιπέτειές της επί Κατοχής. «Τότε διαβάζαμε» είπε. «Θυμάμαι ότι στην Κατοχή πρωτοδιάβασα τον “Ηλιο τον πρώτο” του Ελύτη. Πηγαίναμε και στο θέατρο και σε συναυλίες». Και στα πιο μαύρα χρόνια, ο Ελληνας επιβιώνει με την αγάπη του στα γράμματα, στην παιδεία, την τέχνη. Μερικοί διανοητές εμφανίζονται σήμερα απαισιόδοξοι. Μιλούν για το τέλος της Ελλάδας που επέρχεται. Δεν θα συμφωνήσω μαζί τους. Μπορούμε να ξαναγίνουμε δημιουργικοί και στην οικονομία και στο πνεύμα και σε άλλους τομείς. 

Αρκεί να ξεδιψάσουμε από τα καθάρια νερά της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, να θυμηθούμε τα μυστικά μας όπλα που μας βοήθησαν να επιβιώσουμε όταν ήμασταν υπόδουλοι. Μια αισιόδοξη και λίαν διδακτική άποψη καταθέτει ο σπουδαίος φιλόλογος του 19ου αιώνος Ιωάννης Καλοστύπης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «Μακεδονία», το οποίο κυκλοφόρησε το 1886 και ανατυπώθηκε το 1993 από τις εκδόσεις ΙΣΤΟΡΗΤΗΣ. Μεταφέρω σε απλή δημοτική -για να βοηθήσω τους αναγνώστες- τις επισημάνσεις του από τις σελίδες 113-114:

«Finis Graeciae (σ.σ.: το τέλος της Ελλάδος) είπαν οι σοφοί, οι οποίοι ακόμη και χθες, λίγα έτη πριν από από τη μεγάλη επανάσταση και έπειτα από αυτήν θρηνούσαν τον θάνατο της Ελλάδος, θαύμαζαν τη νεκρική της γαλήνη και τη μυστηριώδη ομορφιά του νεκρού της σώματος ή, αρνούμενοι τις ζωντανές μαρτυρίες της ελληνικής αναγεννήσεως, που ήσαν μπροστά στα μάτια τους, ασχολούνταν συστηματικά με την ειδυλλιακή εξύμνηση της φυσικής ομορφιάς της χώρας, αλλά υπό μορφήν αφορισμού υποστήριζαν τον εκσλαβισμό της Ελλάδος, όπως ο Φαλμεράγιερ. Κι όμως, μάταιοι ήσαν οι θρήνοι των φιλελλήνων και τα υποκριτικά κλάματα των μισελλήνων. 

Η Ελλάς αναγεννήθηκε από την τέφρα της, όπως ο φοίνικας, το δε εκπολιτιστικό της πνεύμα παρέμεινε διαρκώς ζωντανό. Σαν να ενστάλαξε η θεία πρόνοια στο ελληνικό πνεύμα το νέκταρ της αειθαλούς νεότητας, σαν να του ενεφύσησε ο Θεός πνοή αγέραστη και αθάνατη. Ταξιδέψτε στην Ελλάδα, στις υπόδουλες ελληνικές χώρες, ιδιαιτέρως δε στην ένδοξη Μακεδονία, στις ανά τον κόσμο ελληνικές παροικίες, για να δείτε, οι δύσπιστοι, πώς ακμάζουν η ελληνική παιδεία και ο ελληνικός πολιτισμός και ποια ακατάβλητη και ασυναγώνιστη εθνική δύναμη διαθέτουν».

Η αναβίωση του κοινοτικού πνεύματος που επιχειρούν οι καλοκαιρινές συναντήσεις στα χωριά μας και η πνευματική ικμάδα επί Κατοχής που διηγείται η Αρβελέρ έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκοκρατία, στην οποία αναφέρεται ο αείμνηστος Καλοστύπης. Μας είχαν ξεγραμμένους, αλλά επιβιώσαμε. Με την ορθόδοξη πίστη, την αγάπη στα γράμματα, με των Ελλήνων τις κοινότητες, με το εμπόριο, με τη Μεγάλη Ιδέα. Ας αναβαπτισθούμε στις ρίζες μας για να μη χάσουμε την ελπίδα ως έθνος.
 


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ!

 

Με μια απίστευτη δήλωση από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πέρσι τέτοια εποχή ήταν έτοιμη να εκραγεί και να κυλίσει σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάλογο με αυτόν την Συρίας! Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς μετέβη στο προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, δίνοντας τροφή σε σενάρια για πιθανή πρόθεσή του να οδεύσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, αλλά η έκπληξη ήρθε από αλλού: Σε μία προσπάθεια να δείξει προφανώς ότι η κυβέρνησή του έχει καταφέρει να εμπεδώσει την κοινωνική ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες (εδώ γελάμε...) διατύπωσε τα εξής πρωτοφανή: . «Βλέπουμε τι γίνεται στην Συρία. 

Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σήμερα σε μία περιοχή που κυριολεκτικά φλέγεται. Η αίσθηση σταθερότητας γύρω από την Ελλάδα δεν υπήρχε πριν από ένα χρόνο. Η Ελλάδα ήταν πηγή αστάθειας όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για ολόκληρη της Ευρώπη». Τώρα το σκηνικό έχει αλλάξει κατά 180 μοίρες». Δηλαδή παραδέχθηκε ότι πέρσι πηγαίναμε για εμφύλιο, ενώ εφέτος ... είναι όλα καλά. Με την ανεργία αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρσι, το χρέος στα 330 δισ. ευρώ μετά από ένα τεράστιο "κούρεμα", 450.000 οικογένειες χωρίς ούτε ένα εργαζόμενο μέλος κλπ. 

Αλλά και πέρα από το περιεχόμενο αυτό καθαυτό της δήλωσής του, υπάρχει και θέμα μηνύματος προς το εξωτερικό: Πώς να επενδύσει κάποιος σε ια χώρα που ο ίδιος της ο πρωθυπουργός λέει ότι πριν από ένα χρόνο θα ξεσπούσε εμφύλιος;