25 Αυγούστου, 2013

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (25/8/2013)

 

Κατά Ματθαίον (ιδ΄ 22-34)

Τω καιρώ εκείνω, ηνάγκασεν ο Ιησούς τους μαθητάς αυτού εμβήναι εις το πλοίον και προάγειν αυτόν εις το πέραν, έως ου απολύση τους όχλους. Και απολύσας τους όχλους, ανέβη εις το όρος κατ’ ιδίαν προσεύξασθαι. Οψίας δέ γενομένης, μόνος ην εκεί. Το δε πλοίον ήδη μέσον της θαλάσσης ην, βασανιζόμενον υπό των κυμάτων, ήν γάρ εναντίος ο άνεμος.

Τετάρτη δε φυλακή της νυκτός απήλθε προς αυτούς ο Ιησούς, περιπατών επί της θαλάσσης, και ιδόντες αυτόν οι Μαθηταί επί την θάλασσαν περιπατούντα, εταράχθησαν λέγοντες ότι φάντασμα εστί και από τού φόβου έκραξαν. Ευθέως δε ελάλησεν αυτοίς ο Ιησούς λέγων. Θαρσείτε, εγώ ειμί. Μη φοβείσθε. Αποκριθείς δε αυτώ ο Πέτρος είπε. Κύριε, ει συ εί, κέλευσόν με προς σε ελθείν επί τα ύδατα. Ο δε είπεν, ελθέ.

Και καταβάς από του πλοίου ο Πέτρος, περιεπάτησεν επί τα ύδατα ελθείν προς τον Ιησούν. Βλέπων δε τον άνεμον ισχυρόν εφοβήθη, και αρξάμενος καταποντίζεσθαι έκραξε λέγων. Κύριε, σώσόν με. Ευθέως δε ο Ιησούς εκτείνας την χείρα, επελάβετο αυτού και λέγει αυτώ. Ολιγόπιστε, εις τί εδίστασας; Και εμβάντων αυτών εις το πλοίον, εκόπασεν ο άνεμος, οι δε εν τω πλοίω ελθόντες προσεκύνησαν αυτώ λέγοντες. Αληθώς Θεού υιός εί. Και διαπεράσαντες ήλθον εις την γην Γεννησαρέτ.

Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό ανάγκασε ο Ιησούς τους Μαθητές Του να μπουν στο πλοίο και να πάνε να τον περιμένουν στην απέναντι όχθη, ωσότου Αυτός περιμένει να αποχωρήσουν τα πλήθη (που χόρτασαν με τα πέντε ψωμιά και τα δυο ψάρια). Αφού αποχώρησαν, ανέβηκε μόνος του στο βουνό να προσευχηθεί. Όταν βράδιασε ήταν μόνος εκεί.

Το πλοίο δε, βρισκόταν στη μέση της λίμνης, παγιδευμένο στα κύματα, γιατί ήταν αντίθετος ο άνεμος. Κατά το ξημέρωμα, ήλθε ο Ιησούς κοντά τους περπατώντας πάνω στα νερά της θάλασσας. Οι Μαθητές, όταν Τον είδαν να περπατάει πάνω στη θάλασσα, νόμισαν πως είναι φάντασμα και φώναξαν δυνατά από το φόβο τους.

Αμέσως όμως ο Ιησούς τους μίλησε και τους είπε: «Έχετε Θάρρος! Εγώ είμαι! Μη φοβάστε». Ο Πέτρος Του απάντησε: «Κύριε, αν είσαι εσύ, δώσε μου εντολή να έρθω κοντά σου περπατώντας στα νερά». Κι Εκείνος του είπε: «Έλα»! Κατέβηκε τότε από το πλοίο ο Πέτρος κι άρχισε να περπατάει πάνω στα νερά για να πάει στον Ιησού. Βλέποντας όμως τον άνεμο να είναι ισχυρός, φοβήθηκε κι άρχισε να βυθίζεται.

Φώναξε τότε δυνατά, λέγοντας: «Κύριε, σώσε με!». Αμέσως ο Ιησούς άπλωσε το χέρι Του, τον έπιασε και του λέει: «Ολιγόπιστε, γιατί διστάζεις;». Μόλις ανέβηκαν στο πλοίο κόπασε ο άνεμος. Τότε όσοι ήταν στο πλοίο ήρθαν και τον προσκύνησαν, λέγοντας: «Στ’ αλήθεια, είσαι ο Υιός του Θεού!». Αφού διέσχισαν τη λίμνη, ήρθαν στην περιοχή της Γεννησαρέτ.


 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Θα μπει κόσμος στη φυλακή, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που - όπως λέει θησαυρίζουν μέσω της υπερσυνταγογράφησης και σε προμηθευτές του ΕΣΥ. Επίσης, προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει χρήματα από την ΕΕ για για τη νοσηλεία παράνομων μεταναστών το πρώτο εξάμηνο του 2013. Καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει, όλοι από τον Σεπτέμβριο του 2013 αποκτούν οργανική θέση και τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά διαβεβαιώνει ο υπουργός Παιδείας Κων.Αρβανιτόπουλος. Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της ΟΛΜΕ για απεργίες λέει ότι «εκφράζει μια ισχνή μειοψηφία», ενώ τονίζει ότι όσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου εντός του τριμήνου. Παραδέχεται ωστόσο ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με 10.000 λιγότερους αναπληρωτές, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πολιτικής.
  
Αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου προωθούνται μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου οι πωλήσεις των γενόσημων να φτάσουν στο 60% από το 19,8% που είναι σήμερα. «Λουκέτο» για 48 ώρες έβαλε την Παρασκευή το ΣΔΟΕ σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εμφανίζεται o Λευτέρης Πανταζής, επειδή δεν έκοβε αποδείξεις. Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο γνωστός τραγουδιστής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δυστυχώς πενήντα οικογένειες σήμερα θα μείνουν χωρίς φαγητό», επειδή «έτσι διάλεξαν οι υπεύθυνοι που ήρθαν χθες». Προσβλέποντας σε ενεργή στήριξη της Ουάσινγκτον για την επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που έχει πάρει πάλι την ανιούσα, ο Αντώνης Σαμαράς προγραμματίζει νέες συναντήσεις κορυφής στις ΗΠΑ. Στις 27 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και πιθανότητα και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κόσμος

Να προασπίσει τη δημοκρατία και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην Αίγυπτο δεσμεύτηκε η διορισμένη από τους στρατιωτικούς κυβέρνηση, με τον προσωρινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «η στάση ορισμένων χωρών άλλαξε σιγά σιγά υπέρ της Αιγύπτου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μειώθηκε κατά δύο ώρες, εκτός Παρασκευής, οπότε οι ισλαμιστές καλούν σε μεγάλες διαδηλώσεις. Η πρώτη ανεξάρτητη αρχή που επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην Δαμασκό είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Όπως ανακοίνωσαν, στις 21 Αυγούστου παρέλαβαν 3.600 ασθενείς με νευροτοξικά συμπτώματα και οι 355 είναι νεκροί. Την ίδια στιγμή, καθεστώς και αντιπολίτευση συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση, ενώ το Ιράν στρέφεται κατά των ανταρτών, προειδοποιώντας παράλληλα την Ουάσινγκτον να μην εμπλακεί στρατιωτικά.

Πολιτικές εξελίξεις προκαλεί στην ΠΓΔΜ η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης SDSM του Ζόραν Ζάεβ να εκδώσουν πόρισμα για τα επεισόδια που εξελίχθηκαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ στις 24 Δεκεμβρίου 2012. Με το βλέμμα στην έκθεση της Κομισιόν ο Ν.Γκρούεφσκι ρίχνει στο τραπέζι πρόταση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Συνάντηση με τα ηγετικά στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς και με τους υπουργούς της κυβέρνησης Λέτα, που ανήκουν στη συντηρητική παράταξη, είχε το Σάββατο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μετά τη συνάντηση ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντζελίνο Αλφάνο, χαρακτήρισε «αδιανόητο» και «θεσμικά απαράδεκτο» να γίνεται αναφορά στη δυνατότητα αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού από τη Γερουσία.Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι γιατροί που παρακολουθούν την πορεία της υγείας του Νέλσον Μαντέλα, αφού η νοτιοαφρικανική προεδρία, επικαλούμενη ιατρικές αναφορές, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι ο εμβληματικός ηγέτης δείχνει «τεράστια αντοχή».

Οικονομία

Εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους». Οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες αυτήν την εβδομάδα σε κοινή εταιρεία των ομίλων EADS και ThyssenKrupp, καθώς και στα γραφεία της Rheinmetall στη Γερμανία, οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία ύψους 18 εκατ. ευρώ σε σχέση με συμβάσεις για εξοπλισμό ελληνικών υποβρυχίων και για φοροδιαφυγή. Σε έξι ακόμα περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ξεκινά η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων. Η ανάρτηση αφορά τις πόλεις της Έδεσσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Πολυγύρου, Φλώρινας και ξεκινά τη Δευτέρα 26 Αυγούστου. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013.

Αθλητισμός

Με ήττα άρχισε στο campionato η Μίλαν, καθώς στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, έχασε εκτός έδρας από την Βερόνα με 2-1. Τα τέρματα των «νεοφώτιστων» πέτυχε ο Τόνι (30', 54'), ενώ για τους «ροσονέρι» άνοιξε το σκορ ο Πόλι στο 15ο λεπτό. Αντίθετα η Γιουβέντους πέρασε έστω και με το 1-0 από την έδρα της Σαμπντόρια. Τρεις πολύτιμους βαθμούς, πήρε ο Πανιώνιος και μάλιστα με το ευρύ 3-0 επί του Παναθηναϊκού, που αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να καλύψει τις αδυναμίες του. Οι «πράσινοι» είχαν την κατοχή μπάλας, ωστόσο δεν μπόρεσαν να είναι ούτε δημιουργικού, ούτε όμως και αποτελεσματικοί. Τα τέρματα των «κυανέρυθρων» πέτυχαν οι Αραβίδης (40`), Κολοβός (71`) και Μαρινάκης (87` αυτογκόλ).

Ο Πανιώνιος ήταν αποτελεσματικός, ο Παναθηναϊκός απλά κυκλοφορούσε τη μπάλα και έτσι στη Νέα Σμύρνη γράφτηκε το 3-0 για τους γηπεδούχους που πανηγύρισαν την πρώτη τους νίκης, στη 2η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα (Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 3-0). Την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε ο Παναιτωλικός και μάλιστα φτάνοντας πανεύκολα στο 2-0 (27’ Μπόγιοβιτς, 45’ Μελισσάς) κόντρα στον ΠΑΟΚ (Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 2-0) μέσα στο άδειο – λόγω τιμωρίας – Αγρίνιο. Η ομάδα του Μάκη Χάβου, κυριάρχησε πλήρως απέναντι στον «Δικέφαλο» που έδειξε να έχει… μείνει στην ισοπαλία με τη Σάλκε. Το αήττητο διατήρησε η Βέροια που επιβλήθηκε με 2-0 (67’ Μπεν, 82’ Μρντάκοβιτς) κόντρα στον ΟΦΗ (Βέροια - ΟΦΗ 2-0).



ΠΟΙΑ ΜΥΓΑ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ;

 

Ο Βλαδίμηρος Πούτιν τον τελευταίο καιρό δεν μας τα λέει καλά. Από κει που ήταν όλο αγκαλιές και φιλιά με την Ελλάδα, έχει αρχίσει ένα περίεργο παιχνιδάκι που…μυρίζει Μέρκελ. Στην αρχή μάς παραμύθιαζε με την αγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Όλο έστελνε τον δικό του άνθρωπο για να συζητά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ύστερα την έκανε γυριστή χωρίς να καταθέσει προσφορά.

Στη συνέχεια κάνει τον κουφό για το δίκαιο ελληνικό αίτημα να μειώσει την τιμή στην οποία μας πουλά το φυσικό αέριο, κάτι δηλαδή που έχει κάνει για μια σειρά από άλλες χώρες, στις οποίες η Ρωσία πουλάει σε καλύτερες πλέον τιμές. Τώρα, σε σύσκεψη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα προβληματική για επενδύσεις και απορεί γιατί έγινε τον τελευταίο καιρό μια σοβαρή επένδυση στη χώρα μας. Δεν σταμάτησε βέβαια τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ζητώντας από τους επενδυτές να επιλέγουν τη νότια Ρωσία και όχι την Ελλάδα.

Και η απορία που επανέρχεται είναι ποια μύγα τσίμπησε τον ομόδοξο και μέχρι πρότινος φίλο Βλαδίμηρο. Τι επιδιώκει να κάνει ο Ρώσος ηγέτης, όταν μάλιστα οι συμπολίτες του επιλέγουν τη χώρα μας ως τόπο διακοπών τους; Αν πρόκειται απλά για παρεξήγηση, οφείλει το υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλίες και να τη λύσει. Να καλέσει τον Ρώσο πρέσβη ο πολυάσχολος και τριπλοθεσίτης υπουργός και να ασχοληθεί με το πρόβλημα. Αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ούτε έναν φίλο ή σύμμαχο.

Αυτή είναι η κυρίως δουλειά του. Εάν δεν το καταλαβαίνει ο υπερφίαλος Ευάγγελος, καλό θα είναι να παραιτηθεί και να ασχοληθεί με κάτι που τον ενδιαφέρει. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ΠΑΣΟΚ ούτε μπορεί κάποιος να παίζει όπως με τα οικονομικά του κόμματός του, φαντασιωνόμενος ότι είναι… μεγάλος, ενώ είναι μικρός έως πολύ μικρός. Ας αναλάβει λοιπόν πρωτοβουλίες για να μάθουμε τι τρέχει με τον Βλαδίμηρο. Πριν τον χάσουμε και αυτόν λόγω της Frau Μέρκελ και των συμφερόντων της
 

Η ΣΚΑΚΙΕΡΑ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

 


Στο βιβλίο του ''Η Μεγάλη Σκακιέρα'' με υπότιτλο  ''Η Αμερικανική υπεροχή και οι γεωστρατηγικές της επιταγές'' που κυκλοφόρησε το 1997, ο Zbigniew Brzezinski, πρώην σύμβουλος  Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Carter, περιγράφει πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το ρόλο τους ως παγκόσμια υπερδύναμη στη σκακιέρα του παγκόσμιου χάρτη.  Μάλιστα, τονίζει ότι το καθήκον των ΗΠΑ είναι να χειριστούν τις συγκρούσεις και τις σχέσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή έτσι ώστε να μην εμφανιστεί καμία αντίπαλη υπερδύναμη ικανή να απειλήσει τα συμφέροντα και την ευημερία τους.

Παρομοιάζει τον παγκόσμια χάρτη με μια σκακιέρα όπου οι χώρες χωρίζονται σε παίκτες ανάλογα με την θέση και την αξία τους και σε άξονες ή όπως θα μπορούσαμε να πούμε χώροι διεξαγωγής του παιχνιδιού. Και το   παιχνίδι πλέον παίζεται στη δική μας περιοχή του πλανήτη. Σε μια Ευρώπη που οικονομικά καταρρέει, σε μια Ευρώπη όπου η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της μοιάζει με άπιαστο όνειρο, Γερμανία - Γαλλία  και γενικότερα ο ευρωπαϊκός Βορράς, μέσα από τη προσπάθεια  τους να επιβιώσουν οδηγούν τις χώρες του Νότου όχι μόνο στην εξαθλίωση αλλά και στη συμμετοχή τους ως πιόνια στο παιχνίδι εξουσίας των ΗΠΑ.

Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τα ενεργειακά αποθέματα και τον ρόλο της ως σταυροδρόμι Δύσης - Ανατολής προετοιμάζεται μέσω της οικονομικής κρίσης και της σκληρής πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η σκληρή γερμανίδα νταντά, να υποδεχτεί ως σωτήρες τους Αμερικανούς. Αμερικανούς που απέτυχαν να ελέγξουν την περιοχή με την Αραβική Άνοιξη. Το ισλαμικό στοιχείο ξύπνησε, έκανε την ανατροπή που επιθυμούσαν αλλά στη συνέχεια φαίνεται πως δρα ανεξέλεγκτο και το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν πλέον οι παίκτες στη σκακιέρα.

Σε μα σκακιέρα όπου η Αίγυπτος φλέγεται, η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, το Ισραήλ επιζητά να παίξει το δικό του ρόλο, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταρρεύσει οικονομικά και η Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ  άλλοτε τόσο διχασμένη. Ακολουθεί απόσπασμα του βιβλίου για να δείτε πως όλα όσα λαμβάνουν χώρα είναι κινήσεις ενός γεωστρατηγικού σχεδίου κι αν δεν αποτελούν κινήσεις αλλά τυχαία περιστατικά, ο μεγάλος παίκτης φροντίζει να τα εκμεταλλευτεί καταλλήλως.

''Σήμερα, το γεωπολιτικό ζήτημα δεν είναι πια ποιο γεωγραφικό τμήμα της Ευρασίας είναι το σημείο εκκίνησης για την κυριαρχία στην ήπειρο, ούτε αν η χερσαία δύναμη είναι σημαντικότερη από τη θαλάσσια. Η γεωπολιτική μετατοπίστηκε από την περιφερειακή στην παγκόσμια διάσταση, ενώ η υπεροχή σε ολόκληρη την ευρασιατική ήπειρο χρησιμεύει ως κεντρική βάση για την  παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Οι ΗΠΑ, μια μη ευρασιατική δύναμη, απολαμβάνουν τώρα τη διεθνή πρωτοκαθεδρία και η δύναμή τους εκδιπλώνεται άμεσα σε τρεις περιφέρειες της ευρασιατικής ηπείρου, από τις οποίες ασκούν ισχυρή επιρροή πάνω στα κράτη που καταλαμβάνουν την ευρασιατική ενδοχώρα.

Όμως, στο πιο σημαντικό πεδίο του παιχνιδιού  που παίζεται στην υδρόγειο- στην Ευρασία- μπορεί να αναδειχτεί ο δυνητικός αντίπαλος της Αμερικής. Έτσι, η επικέντρωση στους κύριους παίκτες και η σωστή εκτίμηση του πεδίου του παχνιδιού πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για τη διαμόρφωση της αμερικανικής γεωστρατηγικής για την μακροπρόθεσμη διαχείριση των ευρασιατικών γεωπολιτικών συμφερόντων της Αμερικής.

Επομένως απαιτούνται δυο βασικά βήματα:

Πρώτον, να εντοπιστούν τα δυναμικά από γεωστρατηγική άποψη, ευρασιατικά κράτη που έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν μια δυνητικά σημαντική μετατόπιση στη διεθνή κατανομή της ισχύος και να αποκρυπτογραφηθούν οι κεντρικοί εξωτερικοί στόχοι των πολιτικών ελίτ τους, καθώς και οι πιθανές συνέπειες της επιδίωξης τους να πετύχουν αυτούς τους στόχους. Επίσης, να υποδειχτούν επακριβώς τα κρίσιμα από γεωπολιτική άποψη, ευρασιατικά κράτη, των οποίων η θέση και/ή η ύπαρξη έχουν καταλυτικά αποτελέσματα είτε στους πιο δραστήριους γεωστρατηγικούς παίκτες είτε στις περιφερειακές συνθήκες.

Δεύτερον, να καθοριστούν ειδικές πολιτικές των ΗΠΑ, προκειμένου να αντισταθμιστούν, να ενταχθούν στο παγκόσμιο σύστημα της Αμερικής και/ή να ελεγχθούν τα παραπάνω κράτη, έτσι ώστε να διαφυλαχτούν και να προωθηθούν τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς και να διατυπωθεί μια  πιο συνεκτική γεωστρατηγική, η οποία να καθορίζει σε παγκόσμια κλίμακα την αλληλοσύνδεση μεταξύ των πιο ειδικών αμερικανικών πολιτικών.

Με λίγα λόγια, για τις ΗΠΑ η ευρασιατική γεωστρατηγική περιλαμβάνει τη σχεδιασμένη διαχείριση των δυναμικών από γεωστρατηγική άποψη κρατών και τον προσεκτικό χειρισμό των καταλυτικών από γεωπολιτική άποψη κρατών, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο διπλό συμφέρον της Αμερικής : Να παραμείνει βραχυπρόθεσμα η μοναδική παγκόσμια δύναμη και να μετασχηματίσει μακροπρόθεσμα αυτή τη θέση της σε όλο και πιο θεσμοποιημένη παγκόσμια συνεργασία.

Για να το εκφράσουμε με μια ορολογία που θυμίζει την πολύ πιοβίαιη εποχή των παλιών αυτοκρατοριών, οι τρεις μεγάλες επιταγές της αυτοκρατορικής γεωστρατηγικής είναι να εμποδίσει τη συνεργία των υποτελών και να διατηρήσει την κατάσταση εξάρτησής τους σε θέματα ασφάλειας, να παραμείνουν οι φόρου υποτελείς υποχωρητικοί και προστατευμένοι και να εμποδίσει τους βάρβαρους να ενωθούν μεταξύ τους......

Πιθανώς, το τωρινό κυρίαρχο αμερικάνικο παγκόσμιο σύστημα, εντός του οποίου ''η απειλή πολέμου είναι εκτός ημερήσιας διάταξης'', θα είναι σταθερό μόνο σε εκείνα τα μέρη του κόσμου στα οποία η αμερικάνικη πρωτοκαθεδρία, καθοδηγούμενη από μακροπρόθεσμη γεωστρατηγική, στηρίζεται σε συμβατά και ομοειδή κοινωνικοπολιτικά συστήματα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πολυμερή πλαίσια στα οποία κυριαρχεί η Αμερική.'' Αλήθεια, τι δεν καταλαβαίνετε για το μέλλον που μας επιφυλλάσουν;;