23 Αυγούστου, 2013

ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 


Αιτία και αφορμή πανηγύρεως ιεράς η σημερινή ημέρα, η αφιερωμένη στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, καθώς εορτάζουμε την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεώς της, της Μητέρας του Κυρίου μας και Μητέρας όλων των ανθρώπων, της Παναγίας, με τα χίλια ονόματα και τις χιλιάδες αρετές, θυμόμαστε ένα θάνατο, αλλά ταυτόχρονα είναι λαμπροφόρος η ημέρα και όχι πενθηφόρος.

 Στη μορφή της Θεοτόκου συναντούμε θαυμαστά και παράδοξα: «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε άχραντε... Η μετά τόκον Παρθένος και μετά θάνατον ζώσα». Όπως ο ήλιος ο ολόλαμπρος και πάμφωτος δύει για λίγο για ν' ανατείλει και πάλι και να σκορπίσει το φως, έτσι και η Θεοτόκος, η πηγή του αληθινού φωτός, για μικρό χρονικό διάστημα καλύπτεται από τον θάνατο, για να ακτινοβολήσει και πάλι το φως της προστασίας και της διαρκούς μεσιτείας προς τον Υιό της και Θεό της.

Οι εορτές της Εκκλησίας. αποτελούν αληθινό δώρημα. Αφορμή για να εκφράσουμε δοξολογία προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Και οι θεομητορικές εορτές αποτελούν αφορμή για να φανερώσουμε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπο της Υπεράγνου Θεοτόκου. Ενώνουμε τις προσευχές μας, τα προσωπικά μας αιτήματα με τη γλυκύτατη υμνολογία της λατρείας μας, μια θαυμαστή ενότητα που ως θυμίαμα εύοσμον ανεβαίνει προς τον ουρανό. Η Εκκλησία μας διδάσκει, μας παιδαγωγεί, μας χειραγωγεί εις Χριστόν.
 
Μας καλεί να μιμηθούμε το τιμώμενο πρόσωπο. Μας καλεί σήμερα να καθρεφτίσουμε την ψυχή μας στη μορφή της Θεοτόκου, να συγκρίνουμε και να τολμήσουμε την αυτοκριτική μας, να αφήσουμε την αγιότητα της Παναγίας να μας συνεπάρει, να μας συνεγείρει σε αγώνες πνευματικούς.  Καθώς όμως προσεγγίζουμε τη ζωή και την αρετή της Θεοτόκου Μαρίας, το πρόβλημα που προκύπτει φαίνεται αβίαστα. Πώς να χωρέσεις τον ωκεανό σε ένα κουτάλι;

Πώς να μετρήσεις και να αναφέρεις όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία της προσωπικότητός της; Τι να πρωτοθυμηθείς; Να μιλήσεις για την καθαρότητα του βίου της, την αγνότητα και απλότητα του χαρακτήρα της; Στολισμένη μόνο με αρετές, η αγνή Κόρη της άσημης Ναζαρέτ προσέλκυσε σαν μαγνήτης τη χάρη του Θεού, που «υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάρη». 

Αυτή η καθαρότητα της Κεχαριτωμένης Μαρίας την κάμει «ευλογημένη εν γυναιξί», καθώς είναι εκείνη που θα συλλάβει εκ Πνεύματος Αγίου και θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου, γενόμενη έτσι πολύτιμη βοηθός και συνεργάτης του Θεού στο προαιώνιο σχέδιο Του για τη σωτηρία των ανθρώπων, που - χάρις στην Θεοτόκο - φθάνει ο καιρός για να λάβει το σχέδιο αυτό ιστορικές συντεταγμένες.

Αυτή την καθαρότητα μας προτείνει και σήμερα η Υπεραγία Θεοτόκος, στους σύγχρονους καιρούς μας, που φαίνεται να περισσεύει το σκοτάδι και η παγωνιά στον κόσμο μας. Εκείνη μας προτείνει τον παραλογισμό της τιμιότητος, την τρέλα της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας, την ασυμβίβαστη πορεία της χριστιανικής μας ταυτότητας σε μια εποχή που απαξιώνει την ανθρωπιά και τη σύνεση.

Να μιλήσεις για την ταπείνωσή της, η οποία την συνοδεύει εφ’ όρου ζωής; Ο Κύριος επέβλεψεν επί την ταπείνωσιν της δούλης αυτού. Αυτή η ταπείνωση φανερώνεται μεταξύ των άλλων και στον απόλυτα διακριτικό τρόπο με τον οποίο αποσύρεται από το προσκήνιο και στέκεται μέσα στον ευρύτερο κύκλο των μαθητών του Κυρίου, παραγγέλλοντας όχι μόνο μία φορά αλλά διαρκώς προς τους άλλους: «ό,τι αν λέγη υμίν ποιήσατε».

Πόσο πρέπει να καθίσουμε στα θρανία της Εκκλησίας, να διδαχθούμε το δύσκολο μάθημα της ταπεινοφροσύνης και όχι της ταπεινοσχημίας, ιδιαίτερα εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας αλλά και όλοι μας, καθώς ζούμε σε μια εποχή που αποθεώνει τον άνθρωπο, τις διαθέσεις και τις επιθυμίες του, με ένα σύστημα που υπάρχει μόνο για να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες του ανθρώπου, οδηγώντας μας, από μικρά παιδιά, στην αναίρεση της κοινωνίας με τον αδελφό και τη θεοποίηση του «εγώ» μας!

Να μιλήσεις για την αγάπη της στο λόγο του Θεού; Η ιερά παράδοσή μας μιλά για την αγάπη της Θεοτόκου προς τις Γραφές ως την ουράνια τροφή της ψυχή της, αποκτώντας ακόμη περισσότερη σοφία και σύνεση καθώς μελετούσε - στο ναό αλλά και στην οικία της - τα κατορθώματα των ανθρώπων της πίστεως, που αναφέρονται στις Γραφές.

Όμως εμείς προσπαθούμε και βρίσκουμε χίλιες δυο δικαιολογίες ότι δεν προλαβαίνουμε να μελετήσουμε τον λόγο του Θεού, για να μπορέσουμε να διαγνώσουμε το θέλημα του Θεού στη ζωή μας, καθώς τόσες πολλές έγνοιες καλύπτουν την καθημερινότητά μας, σκοτούρες και υποχρεώσεις, ενώ τον ελεύθερο χρόνο μας κυριολεκτικά τον σκοτώνουμε αντί να τον αξιοποιούμε.

Να μιλήσεις για την απόλυτη υπακοή της στο θέλημα του Θεού, όταν -τη στιγμή του Ευαγγελισμού - δέχεται να τεθεί στην υπηρεσία του θείου σχεδίου, αδιαφορώντας για το ρίσκο που η απόφασή της αυτή μπορεί να έχει, ομολογώντας απερίφραστα «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου»; Όμως πόσες φορές εμείς, στην προσωπική μας περιπέτεια, επαναλαμβάνουμε αυτά τα λόγια, πόσο συχνά λέμε στον Θεό «γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου», καθώς δεν επιθυμούμε να γίνει το θέλημα του Θεού αλλά μάλλον το θέλημα το δικό μας.

Ο ίδιος ο Κύριος μας δίδαξε να ζητούμε στο Πάτερ ημών: «Γεννηθήτω το θέλημά Σου», όμως στην πραγματικότητα πόσες φορές δεν θα θέλαμε όλοι μας να αλλάξουμε την Κυριακή προσευχή και να πούμε «Γεννηθήτω το θέλημά μου», γιατί δεν έχουμε δυστυχώς εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, τόση όση και η Υπεραγία Θεοτόκος.

 Να μιλήσεις για τη γενναιότητα και την καρτερία της, όταν κάτω από το Σταυρό στο Γολγοθά νιώθει την προφητεία του δικαίου Συμεών να εκπληρώνεται καθώς ρομφαία οδυνηρή διαπερνά την καρδιά της; Την ώρα αυτή, κάτω από τον Σταυρό του Υιού της και Θεού μας, αναδεικνύεται βασίλισσα του πόνου, καθώς συμμετέχει στο πάθος τουΚυρίου Ιησού.

Γι’ αυτό και είναι εκείνη που πρόθυμα πάντοτε τρέχει να σπογγίσει τον ιδρώτα και τα δάκρυα του πονεμένου, του θλιμένου, του δυστυχισμένου, του πενθούντος, ή εκείνου που νοιώθει τραγικά αποτυχημένος και μας διδάσκει τον τρόπο - την καρτερία, τη γενναιότητα και την προσευχή - όπου οφείλουμε και εμείς να αντιμετωπίζουμε τις θύελλες της ζωής, όσο δυνατές και αν είναι, κλυδωνίζοντας το σκάφος της ζωής μας και απειλώντας μας πολλές φορές να βυθιστούμε στα κύματα.

Τι να πρωτοθυμηθείς; Πώς να ξεχωρίσεις εκείνο ή το άλλο από τη μορφή της Θεοτόκου και να παραλείψεις τα υπόλοιπα; Όλη η προσωπικότητα της θα είναι πάντοτε για τους χριστιανούς ο δρόμος προς την αγιότητα, ο πολικός αστέρας που θα μας κατευθύνει προς τον Ζωοδότη Χριστό, ο πλέον ολοκληρωμένος τρόπος ζωής που όλοι επιθυμούμε.


 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Για σκανδαλώδη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, που, πέραν των άλλων, συσσωρεύει χρέη στη χώρα, για αδιαφάνεια, αλλά και για «έντονη οσμή διαφθοράς», που αναδύουν οι έως τώρα ιδιωτικοποιήσεις, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε αναλυτικό σημείωμά του σχετικά με τον εν λόγω οργανισμό. Σε ύφεση βρίσκονται το απόγευμα της Παρασκευής οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα σε δασικές εκτάσεις της Ριτσώνας Οινοφύτων και των Ψαχνών της Εύβοιας. Στη Ριτσώνα επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 13 οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη. Στα Ψαχνά επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο πρώην οικονομικός διαχειριστής του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Νίκος Παπαδήμας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2004. Άμεση επιχορήγηση των Δήμων ώστε να απορροφηθούν περισσότερα νήπια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέσω του ΕΣΠΑ, ζητεί το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία για τα παιδιά που δεν γίνονται δεκτά τη φετινή χρονιά.

Απόπειρα ληστείας με πυροβολισμούς σημειώθηκε, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καλαμαριά. Τέσσερις ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο υποκατάστημα και, αφού πυροβόλησαν για εκφοβισμό στον αέρα, ζήτησαν από τους υπαλλήλους να τους παραδώσουν τα χρήματα. Τελικά διέφυγαν χωρίς λεία, με δύο μοτοσικλέτες, εκ των οποίων η μία ήταν κλεμμένη.

Κόσμος

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν κρίθηκε την Παρασκευή από τους ενόρκους ο πρώην ψυχίατρος του αμερικανικού στρατού, ταγματάρχης Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, ο δράστης του μακελειού στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ του Τέξας, τον Νοέμβριο του 2009. Τώρα ο Νιντάλ Μαλίκ Χασάν βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμα και με τη θανατική ποινή. Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής καταδικάστηκε ο Ρόμπερτ Μπέιλς, ο Αμερικανός στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε 16 άοπλους Αφγανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
  
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η πρώτη εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. Η χρήση αυτή είχε πιθανότατα την έγκριση της κυβέρνησης Άσαντ, προσθέτουν. Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκεί ο ΟΗΕ για την διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας στο σημείο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση με χημικά όπλα.
  
Η Βρετανία διαθέτει έναν μυστικό σταθμό παρακολούθησης στην Μέση Ανατολή μέσω του οποίου υποκλέπτει μαζικά τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεδομένα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, τα οποία κατόπιν μοιράζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα The Independent. Ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε στο CNN ότι «όλοι οι έλεγχοι για την προστασία των πολιτών λειτούργησαν σωστά», αλλά παραδέχθηκε ότι οι ανησυχίες των Αμερικανών για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA είναι θεμιτές.
  
Σεκταριστική βία με «γεύση» συριακού εμφυλίου συνταράσσει την Τρίπολη του Λιβάνου. Τουλάχιστον 42 νεκροί και περισσότεροι από 500 τραυματίες είναι ο απολογισμός δίδυμων εκρήξεων που σημειώθηκαν έξω από σουνιτικά τεμένη μετά την προσευχή της Παρασκευής, μία εβδομάδα αφότου έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε σιιτική συνοικία της Βηρυτού.

Οικονομία

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων που υπέβαλλαν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί – συνεργάτες της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, για τις προκαταβολές, μετά και την παράταση που είχε δοθεί και η οποία έληξε σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης. Ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε στις 756 και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η διάθεση επιταγών προς τους παραγωγούς για την προμήθεια ζωοτροφών, από όπου επιθυμούν. Επίσης, εξοφλήθηκε το σύνολο των παραγωγών με χρηματικά υπόλοιπα έως 500 ευρώ.
   
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην 17μελή ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, εν μέσω των ενδείξεων ότι η οικονομία της βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης έπειτα από παρατεταμένη ύφεση. «Η βελτίωση των δίδυμων ελλειμμάτων συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις σταθεροποίησης της εγχώριας οικονομίας παρά τους παρατεταμένους κινδύνους», είναι το συμπέρασμα της τελευταίας μελέτης της Eurobank για την ελληνική οικονομία. Οι αναλυτές μεταξύ άλλων εκτιμούν ότι τα πλέον πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού υποδεικνύουν σημαντική πιθανότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για παροχή νέων διευκολύνσεων από τους δανειστές.

Αθλητισμός

Σε αναζήτηση δύο ποδοσφαιριστών βρίσκεται ο Ολυμπιακός, καθώς όπως όλα δείχνουν η πώληση του Φέισα στην Μπενφίκα είναι θέμα... ωρών. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» εκεί που έψαχναν για ένα αμυντικό χαφ, πλέον κινούνται για ένα ακόμα, ώστε να συμπληρωθεί επαρκώς το ρόστερ τους. Στον Πειραιά δεν ήταν ικανοποιημένοι από την παρουσία του Φέισα και έψαχναν για παίκτη που θα αποτελούσε την πρώτη επιλογή, ενώ πλέον θα πρέπει να καλύψουν και το κενό του Σέρβου που προοριζόταν για αναπληρωματικός.

Συμφωνία με Μπεσίκτας για Χολέβα; Δανεικοί σε Λεβαδειακό και Εργοτέλη, αντίστοιχα, οι Λυκογιάννης και Διαμαντάκος. H UEFA κάλεσε σε απολογία τη Σάλκε για την επεισοδιακή συμπεριφορά των οπαδών της στο ματς με τον ΠΑΟΚ για το Champions League. Ο Μάλαμας Τεβεκέλης θα είναι στο τιμ του Ιβάν Σαββίδη και αναλαμβάνει χρέη ειδικού αναλυτή του ποδοσφαιρικού τμήματος και των τμημάτων υποδομής, όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.



ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

 

Το πρωθυπουργικό γραφείο και ο κύκλος των οικονομικών υπουργών επενδύουν σε ένα, σε γενικές γραμμές, αισιόδοξο σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από τον κύκλο των Μνημονίων. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα με κάθε θυσία θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους. Πριν από αυτό, και μετά τις γερμανικές εκλογές, ακόμη και αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε «κούρεμα» του χρέους, όπως διακηρύσσουν ως αναγκαιότητα η Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ, μπορεί να επιτρέψει μια χαλάρωση της ασφυκτικής πολιτικής των φόρων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Κάτι τέτοιο δεν αφορά τις δεσμεύσεις για απολύσεις ή την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, όπως χαρακτηρίζονται η πλήρης καταστροφή της διοικητικής δομής του ελληνικού κράτους και η διαδικασία εκποίησης του δημόσιου και ιδιωτικού περιουσιολογίου των Ελλήνων με συνοπτικές αντιεμπορικές διαδικασίες.

Κρίσιμο για την κυβέρνηση και τη συνοχή της θα είναι το αν τελικά διαχωριστεί, πριν από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2014, η δανειοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των 50 δισ. ευρώ, τα 10 εκ των οποίων δεν έχουν αξιοποιηθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «Bridge finance» για τη μαύρη τρύπα που έχει ήδη δημιουργηθεί από το επίσημο χρέος της χώρας. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι φαντάζουν λογιστικά και δεν δείχνουν να επηρεάζουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία, εκτιμάται ότι φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το πηγάδι της ύφεσης και αυξάνουν τις πιθανότητες να επιστρέψει ως Δημόσιο, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις αγορές και τη σταθεροποίηση. 

Στις αρχές του 2014 ενδεχομένως το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την τρόικα, αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί νωρίτερα σε συνθήκες σύγκρουσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη φάση της αποχώρησης συνολικά της τρόικας από την επιτήρηση της Ελλάδας. Η επίλυση του ζητήματος των επισφαλειών και των «κόκκινων» δανείων σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες και η διεθνοποίησή τους ή η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά δίκτυα εμπορικών τραπεζών με νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων θα σημάνει την έναρξη μιας περιόδου στην οποία θα υπάρξει χρηματοδότηση εκ νέου της πραγματικής οικονομίας.
  
Ενα κυριολεκτικό «new deal» στον τομέα της υγείας, στη διαχείριση των νοσοκομείων και στη διαδικασία επανεπένδυσης των ασφαλιστικών ταμείων, και ειδικά του από την αρχή χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ, όπου το Δημόσιο θα συναντηθεί με ιδιωτικούς, χρηματοοικονομικούς, διεθνείς ομίλους και η εξέλιξη των παραχωρήσεων βασικών υποδομών και πόρων όπως λιμάνια, νερό, τρένα, ΔΕΗ, ακίνητα του Δημοσίου θα χαρακτηριστούν ξένες επενδύσεις και θα τροχιοδρομήσουν το άνοιγμα της Ελλάδας στο διεθνές κεφάλαιο. Η δυνατότητα που θα δημιουργηθεί στη βάση των πρωτογενών πλεονασμάτων και του τέλους του κύκλου των Μνημονίων θα επιτρέψει, μιλώντας πάντα για τον ευρωπαϊκό μονόδρομο, την ουσιαστική και δημιουργική πλέον ανασυγκρότηση της χώρας σε συνταγματικό, πολιτικό, διεθνοοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, σε υγιή βάση, πέρα από τις αγκυλώσεις και τα αδιέξοδα του κύκλου της Μεταπολίτευσης.

Σε πολιτικό επίπεδο, αν αποφευχθούν οι εκλογές ανάγκης τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και εκδηλωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στις κάλπες του τέλους Μαΐου, έπειτα από το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρώπη, στις ευρωεκλογές ή τις περιφερειακές, και επιλεγεί επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015 από την Αριστερά, τότε τίποτα δεν εμποδίζει την Ελλάδα να φτάσει σε εθνικές εκλογές, όπου θα κριθούν από τον λαό τα πεπραγμένα της πρώτης φάσης μετά τα Μνημόνια, το 2016! Το άνοιγμα στην Αμερική και ο άξονας με το Ισραήλ, η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων παράλληλα με τη θέση εντός ευρωζώνης θα θωρακίσουν τη χώρα στο φλεγόμενο περιβάλλον της Μεσογείου και των Βαλκανίων, δημιουργώντας συνθήκες ταχύρρυθμης ανάπτυξης και ανασυγκρότησης στο εσωτερικό της Ελλάδας. Σας φαίνονται όλα αυτά ανέκδοτα ή φαντασιώσεις; Μπορεί
 

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

 

Σε τακτικό συνομιλητή των Τούρκων αναδεικνύεται ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και τάζει τέμενος, «μουσουλμανικό νεκροταφείο» και ότι άλλο θέλουν οι… αγάδες. Διόλου δεν συγκινείται από τις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, αλλά και δεν ασχολείται μετά της πόλης του και των δημοτών του. Ο κ. Μπουτάρης φιγουράρει καθημερινά σχεδόν σε τουρκικές εφημερίδες που προβάλουν τα κατορθώματα του. Αυτή τη φορά η «Turkiye» φέρνει στην επιφάνεια την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Μπ. Αριντς.

Πήρε τα εύσημα από τους Τούρκους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τις προσπάθειες που καταβάλει να λειτουργήσει το τέμενος στην πόλη. Ως Τουρκολάτρης δε, έσπευσε να εκφράσει τις προθέσεις του στον Αριντς να δημιουργήσει «μουσουλμανικό νεκροταφείο», αλλά και να διοργανώσει ιστιοπλοϊκούς αγώνες μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης ή της Κωνσταντινούπολης. Προσκάλεσε μάλιστα και τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας να τον φιλοξενήσει. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο έγινε ενώ τα τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο και σημείωναν υπέρπτηση πάνω από τους Φούρνους κάνοντας εικονική προσβολή. Το έχουν πράξει αρκετές φορές φέτος το καλοκαίρι σπάζοντας το θερινό μορατόριουμ.

Ο κ. Μπουτάρης θέλει ιστιοπλοϊκούς αγώνες στο Αιγαίο έτσι για να γνωρίσουν μερικοί ακόμη Τούρκοι πράκτορες (γιατί στην Άγκυρα δεν σκέφτονται όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και δεν πρόκειται να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη) τα νησιά μας και να καταγράψουν τις στρατιωτικές θέσεις. Δεν μας φτάνουν οι κρουαζιέρες πολεμικών πλοίων μέχρι το Σούνιο, θέλουμε και τους Τούρκους ιστιοπλόους. Ο άνθρωπος δεν έχει το Θεό του και τα αλισβερίσια με τους Τούρκους πέραν του ότι έχουν καταντήσει ενοχλητικά φαίνονται και ύποπτα. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο και να προωθεί καθημερινά τις αξιώσεις της και ο κ. Μπουτάρης να ανοίγει το… δρόμο στην Άγκυρα.

Πόσο μάλλον, όταν η Τουρκία είναι στριμωγμένη από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την άδειασαν ακόμη και οι ΗΠΑ μετά την επίθεση που έκανε στο Ισραήλ για την Αίγυπτο και ένα «θερμό επεισόδιο» σε βάρος της Ελλάδας ως εκτόνωση της εσωτερικής κρίσης είναι πιθανό