20 Αυγούστου, 2013

O ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

 
Η “ψυχούλα” της Βίκυς Μοσχολιού

Πριν λίγο καιρό έφυγε από τον κόσμο αυτό η πολύ γνωστή στο κοινό λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού. Και όπως ήταν φυσικό πολλά Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, έντυπα και ηλεκτρονικά, αφιέρωσαν σελίδες και εκπομπές για να παρουσιάσουν το έργο και την προσωπικότητα της πολυτάλαντης αυτής τραγουδίστριας. 

Το βράδυ της ημέρας που εψάλη η εξόδιος ακολουθία της στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η κρατική Τηλεόραση μετέδωσε μια παλαιότερη συνέντευξή της, στην οποία η ίδια απεκάλυπτε προσωπικά στοιχεία της ζωής της, από την μικρή της ηλικία μέχρι την εποχή εκείνη που έδωσε την συνέντευξη.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεντεύξεως το παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή, διότι είχαν γραφή και ειπωθή πολλά για το πρόσωπό της. Μου έκανε εντύπωση η ειλικρίνειά της και η απλότητα με την οποία διηγείτο πτυχές της ζωής της. Ιδιαιτέρως, όπως ήταν φυσικό, πρόσεξα αυτό που είπε, ότι πριν από κάθε σοβαρή εργασία της έκανε κομποσχοίνι και παρακαλούσε τον Χριστό και την Παναγία να την βοηθήση. Βέβαια κατά καιρούς άκουγα ότι είχε σχέση με την εκκλησιαστική ζωή. 

Ενθυμούμαι ότι κατά τις επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος, ιδιαιτέρως στην Ιερά Μονή του Οσίου Γρηγορίου, είχα συναντήσει έναν μοναχό που ήταν θείος της, αδελφός της γιαγιάς της, ο οποίος μας μιλούσε για την ανηψιά του Βίκυ Μοσχολιού, ότι δηλαδή είχε επικοινωνία μαζί της και την συμβούλευε για την χριστιανική ζωή.

Πρόκειται για τον γερο - Ησύχιο, που ήταν όνομα και πράγμα ησύχιος, άγιος Μοναχός, ο οποίος πάντοτε μας μιλούσε πολύ πνευματικά. Κυρίως μας διηγείτο ιστορίες από προηγούμενους γέροντες μοναχούς, που είχαν προβλέψει την έξοδό τους από τον κόσμο αυτό και είχαν προετοιμασθή κατάλληλα και έφυγαν εν μετανοία και προσευχή. Η μορφή του γέροντα Ησυχίου μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. 

Βλέποντας, λοιπόν, το βράδυ εκείνο την συνέντευξη της Βίκυς Μοσχολιού, είδα όλη την ζωή της, όπως την περιέγραφε, θυμήθηκα τον Αγιορείτη Γρηγοριάτη μοναχό και δεν μπορούσα να κοιμηθώ, αλλά συνέχεια αυθόρμητα μου ήλθε να προσεύχομαι για την ανάπαυση της ψυχής της. Σχεδόν όλη την νύχτα την πέρασα σε αυτήν την κατάσταση.

Επειδή, όμως, δεν θυμόμουν επακριβώς το όνομα του γερο - Ησυχίου και το συνέχεα με ένα άλλο όνομα, την επομένη ημέρα το πρωΐ τηλεφώνησα στην Μονή Γρηγορίου για να ρωτήσω πώς λεγόταν ο μοναχός αυτός για να το επιβεβαιώσω. Ο μοναχός που σήκωσε το τηλέφωνο μου είπε ότι επρόκειτο για τον γερο - Ησύχιο. 

Τον ευχαρίστησα και έκλεισα το τηλέφωνο. Μετά από λίγο, όμως, μου τηλεφώνησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, με την ευγένεια και την ευαισθησία που τον διακρίνει και την αγάπη του προς όλους τους ανθρώπους και στο πρόσωπό μου, για να με ρωτήση αν ήθελα κάτι περισσότερο. 

Μου είπε δε ότι στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, μετά την κοίμηση του γερο - Ησυχίου, που ήταν ένας ευλογημένος μοναχός με εκκλησιαστική συνείδηση και ορθόδοξο φρόνημα, βρέθηκε μια επιστολή της ανηψιάς του Βίκυς Μοσχολιού, στην οποία φαίνεται η προσωπικότητά της, και με ερώτησε εάν ήθελα να μου την αποστείλη για να την χρησιμοποιήσω κατά την κρίση μου.

Τον ευχαρίστησα και την επομένη ημέρα μου έστειλε την χειρόγραφη επιστολή της Βίκυς Μοσχολιού που είχε αποστείλει στον θείο της, αείμνηστο γερο-Ησύχιο, που κοιμήθηκε σε ηλικία 103 ετών, την οποία απέστειλε η Μοσχολιού πριν δέκα χρόνια, ήτοι το 1994 (ήταν τότε ηλικίας 52 ετών) και την διάβασα με πολύ μεγάλη συγκίνηση. 

Με άδεια του Αρχιμ. Γεωργίου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής, θα δημοσιεύσω την επιστολή αυτή με μερικές αναγκαίες περικοπές και θα κάνω μερικά σχόλια, για την ωφέλεια των Χριστιανών και την ανάπαυση της ψυχής της αειμνήστου Βασιλικής (Βίκυς).

1. Η επιστολή

“Αξιοσέβαστε θείε, ευλογείτε.

Έχω ακούσει από πολλούς Ιερείς για την αγιωσύνη που έχετε, και από την Μητέρα μου. Εγώ, η τόσο αμαρτωλή και ανάξια αισθάνομαι πολύ τυχερή που σάς έχω θείο, και συγχρόνως λυπάμαι που ποτέ δεν σάς γνώρισα.

Είστε ευλογημένος άνθρωπος που από νέος ακολουθήσατε τον σωστό δρόμο του Θεού. Δυστυχώς εμείς μπήκαμε στην βιοπάλη της ζωής, και όσο και να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω.

Θείε μου, από παιδάκι δουλεύω και σήμερα αισθάνομαι πολύ κουρασμένη.

Ευχαριστώ πάντα τον Κύριό μας και την Παναγιά για το θείο δώρο που μου χάρισαν (τη φωνή) να μπορέσω να βοηθήσω τους γονείς μου, τα αδέλφια μου και τον κόσμο. Όμως τώρα είμαι 52 ετών και παρακαλώ την Παναγία να με βοηθήσει να τακτοποιηθώ, να σταματήσω, μήπως και βάλω την ζωή μου σε μια σειρά. Κάποτε έκανα καθήκοντα Μοναχής και δούλευα. Όμως αυτό με κούρασε πολύ...

Βέβαια ξεμολογήθηκα, έκλαψα και κλαίω πικρά και παρακαλώ την Παναγία και τον Χριστό μας να με συγχωρέσουν και να είναι μαζί μου. Βλέπετε, θείε μου, ότι ο άνθρωπος όσο και να ξεφύγη, άμα έχει μεγαλώσει με χριστιανικές αρχές, κάποτε συνέρχεται. Αυτό κάνω και εγώ.

Προσπαθώ να βρω τον δρόμο του Θεού, που κάποτε ήμουν και που μου άρεσε πολύ. Ας ελπίσω ότι ο Χριστός και η Παναγία θ' ακούσουν τις προσευχές μου γιατί δεν θέλω να χαθή η ψυχούλα μου.

Θείε μου, θέλω να σου πω πώς έχω δύο κοριτσάκια, την Ουρανία και την Βαγγελία, είναι δύο καταπληκτικά παιδιά. Τα έχω παντρέψει και τα δυο με πολύ καλά παιδιά. Η Ουρανία μου έκανε και ένα κοριτσάκι που είναι τώρα 3 μηνών.

Θείε μου, θα ήταν μεγάλη η ευλογία, αν μπορούσα να σας δω, γιατί έχω πολλά να πω. Θέλω να ανοίξω την καρδιά μου, να με ακούσετε, να γονατίσω μπροστά σας, να κλάψω. Και τότε να έρθη η θεία φώτιση.

Θείε μου, εσείς που είστε ένας άνθρωπος του Θεού προσευχηθήτε για μένα και για την οικογένειά μου για τα παιδάκια μου και το εγγονάκι μου να τακτοποιηθώ και να φύγω από αυτή την δουλειά που μ' έχει κουράσει.

Θα ήταν μεγάλη ευλογία αν κάτι προσωπικό σας αντικείμενο μου στέλνατε, θα το είχα σαν ιερό κειμήλιο από εσάς, κάτι που αγαπάτε πολύ.

Δεν θέλω να σάς κουράσω πιο πολύ. Ο Θεός να σάς έχει καλά πάντα.

Τις ευχές σας η ταπεινή ανηψιά σας

Βασιλική (η Βίκυ) Μοσχολιού.

Υ.Γ. Σάς στέλνω αυτό το γράμμα με τον Πάτερ Νικόδημο, ο οποίος ήρθε στο Σπίτι μου με την Μητέρα του και έφερε την ευλογία. Ο Πάτερ Νικόδημος μου έδωσε δύο φωτογραφίες σας και χάρηκα πάρα πολύ που σάς είδα. Βλέπω ότι μοιάζετε πολύ με την Γιαγιά μου της Μαριάμ.

Επίσης, μου έδωσε πολύ ωραίες χάρτινες εικονίτσες και ωραία βιβλία και μοσχοθυμίαμα. Ήταν Θεού δώρο να στείλετε τον Πάτερ Νικόδημο, γιατί είναι σαν να είσαστε εσείς εδώ”.

 

2. Παρατηρήσεις

Αν και είναι εύγλωττη η επιστολή, ωστόσο θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια, ως ένα μικρό μνημόσυνό της. α) Και προ και μετά την κοίμηση της Βίκυς Μοσχολιού πολλοί μίλησαν για το ταλέντο της, τις φωνητικές της ικανότητες και την προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι. Είπαν ότι “τραγούδησε 1.400 τραγούδια όλων των Ελλήνων Συνθετών και εκ των οποίων τα 450 έγιναν μεγάλες επιτυχίες”. Όλα αυτά είναι αναμφισβήτητα. Αλλά εμένα ως Επίσκοπο με απασχολεί ο εσωτερικός της κόσμος, που φαίνεται να είναι πλούσιος και ευαίσθητος. Στο γράμμα φαίνονται καθαρότατα τα αισθήματα που την διακρίνουν. Οπότε, στο τομέα αυτόν η προφορά της έχει μια διαχρονικότητα, ως προσώπου και κατ' εικόνα Θεού δημιουργημένης.

β) Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το γράμμα της, διακρίνει όλα τα χαρίσματα του επιστολιμαίου κειμένου, δηλαδή τα χαρίσματα της προσωπικής επιστολής. Όταν μιλά κανείς και μάλιστα σε ευρύ κοινό, ή όταν γράφη μια επιστημονική μελέτη, συνήθως αυτοπεριορίζεται, αυτοελέγχεται και αυτολογοκρίνεται. Οι προσωπικές όμως επιστολές που στέλνονται σε αγαπητά πρόσωπα είναι στην πραγματικότητα ξεσπάσματα καρδιακά.

Ακριβώς σε αυτήν την επιστολή που είδαμε προηγουμένως φαίνονται όλα τα χαρίσματα της προσωπικότητος της Βίκυς Μοσχολιού, όπως η απλότητα, η μεγαλοκαρδία, η ευαισθησία, η ειλικρίνεια κ.ά. Γράφει σε ένα σημείο: “θέλω να ανοίξω την καρδιά μου, να με ακούσετε, να γονατίσω μπροστά σας, να κλάψω”. Πρόκειται για ένα γράμμα “εξομολογητικό” και καρδιακό, που απέχει όμως από τον συναισθηματισμό. Άλλωστε υφίσταται τεράστια διαφορά μεταξύ αισθήματος και συναισθήματος.

γ) Η επιστολογράφος εκφράζει επανειλημμένως την πίστη της στον Θεό. Ευχαριστεί τον Θεό, “τον Κύριό μας”, όπως γράφει, και την Παναγία για το δώρο της φωνής που της χάρισαν. Επομένως έχει βαθύτατη αίσθηση της δωρεάς του Θεού. Παρακαλεί την Παναγία και τον Χριστό να την συγχωρούν και να είναι μαζί της: “να με συγχωρέσουν και να είναι μαζί μου”. Ζητά “την θεία φώτιση” και γενικά σε όλο το γράμμα φαίνεται η σχέση της με τον Θεό και εκφράζει την γνωστή φράση από τις ευχές της Πεντηκοστής: “σοι μόνω αμαρτάνομεν και σοι μόνω λατρεύομεν”.

Συγχρόνως εκφράζει και την εμπιστοσύνη της και τον σεβασμό της στους ανθρώπους του Θεού, όπως είναι ο θείος της. Έχει ακούσει για την “αγιωσύνη του”, θεωρεί ότι είναι ευλογημένος άνθρωπος που ακολούθησε τον δρόμο του Θεού, αισθάνεται “τυχερή” που τον έχει θείο, λυπάται που δεν τον γνώρισε προσωπικά, ζητά τις ευχές του για την ίδια και την οικογένειά της, επιθυμεί μια συνάντηση μαζί του για να ανοίξη πλήρως την καρδιά της και τον παρακαλεί να της αποστείλη κάποιο προσωπικό του αντικείμενο ως “ευλογία” και ως “ιερό κειμήλιο”.

δ) Στην επιστολή αυτή φαίνεται ότι μεγάλωσε “μέ χριστιανικές αρχές” και τα εκκλησιαστικά αυτά βιώματα τα οποία είχε από την μικρή της ηλικία την ακολουθούν σε όλη την ζωή της. Είναι πολύ σημαντικό που γράφει σε ένα σημείο: “κάποτε έκανα καθήκοντα Μοναχής και δούλευα. Όμως αυτό με κούρασε πολύ”. Αυτή η έκφραση “έκανε καθήκοντα μοναχής”, σημαίνει ότι ζούσε ως μοναχή με προσευχή, με εγκράτεια, ακόμη και όταν εργαζόταν στα Κέντρα τις νυκτερινές ώρες.

Και όπως γράφει σε άλλο σημείο, ακολουθούσε τον δρόμο του Θεού που της “άρεσε πολύ” και θυμάται όλη αυτήν την εμπειρία. Γι' αυτό γράφει: “ο άνθρωπος όσο και να ξεφύγει, άμα έχει μεγαλώσει με χριστιανικές αρχές κάποτε συνέρχεται. Αυτό κάνω και εγώ. Προσπαθώ να βρω τον δρόμο του Θεού που κάποτε ήμουν και που μου άρεσε πολύ”.

Αυτό μου θυμίζει τον άσωτο υιό της παραβολής, ο οποίος εξεδήλωσε μετάνοια, όχι μέσα από ιδεολογίες, αλλά από την ανάμνηση της αγάπης του πατέρα του, όπως την έζησε στο πατρικό του σπίτι. Συνέκρινε, λοιπόν, αυτήν την πατρική αγάπη με την ζωή της στερήσεως την οποία περνούσε και αυτό αύξησε την μεγάλη αγάπη του για την επιστροφή.

ε) Ακριβώς το προηγούμενο σημείο δείχνει την μετάνοια της Βίκυς Μοσχολιού και την μεγάλη αρετή της αυτομεμψίας που την διακρίνει. Αισθάνεται τα λάθη τα οποία έκανε ως άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα ομολογεί: “εξομολογήθηκα, έκλαψα και κλαίω πικρά και παρακαλώ την Παναγία και τον Χριστό μας να με συγχωρέσουν και να είναι μαζί μου”. 

Αυτή η φράση είναι πάρα πολύ σημαντική και δείχνει το όλο περιεχόμενο της μετανοίας της που δεν ήταν απλώς μια τυπική εξομολόγηση, αλλά μια διαρκής κατάσταση κλάματος και δακρύων για να λάβη συγχώρεση από τον Θεό και ο Θεός να είναι μαζί της. Αυτό που παρατηρεί κανείς στην επιστολή της είναι το χάρισμα της αυτομεμψίας, το οποίο τόσο πολύ έχουν εξάρει οι Πατέρες της Εκκλησίας και δείχνει μια κατάσταση πνευματικής υγείας. 

Μέσα στο πνεύμα της μετανοίας και επειδή έχει ανάμνηση της χριστιανικής ζωής την οποία ζούσε στα παιδικά της χρόνια, παρακαλεί την Παναγία να την βοηθήση να σταματήση την εργασία την οποία έκανε, όπως γράφει: “μήπως και βάλω την ζωή μου σε μια σειρά”. Και όπως ομολογεί: “από παιδάκι δουλεύω και σήμερα αισθάνομαι πολύ κουρασμένη”. Ποιός μπορεί να μη συγκινηθή από αυτήν την έκφραση μιας απλής ψυχής;

στ) Η βασικότερη και σημαντικότερη φράση στο γράμμα αυτό που με συγκίνησε είναι η ακόλουθη: “ας ελπίσω ότι ο Χριστός και η Παναγία θ' ακούσουν τις προσευχές μου γιατί δεν θέλω να χαθή η ψυχούλα μου”. Την ψυχή της την ονομάζει “ψυχούλα”, αφού η ίδια εγνώριζε την ευαισθησία που υπήρχε μέσα της. Επειδή δεν θέλει να χαθή η ψυχούλα της, γι' αυτό προσεύχεται στον Χριστό και την Παναγία και ελπίζει ότι θα ακούσουν τις προσευχές της. 

Πιστεύει στην μέλλουσα ζωή και στην αιώνια ύπαρξη του ανθρώπου. Και μεις με την σειρά μας ελπίζουμε ότι ο Θεός, ο Οποίος είναι αγάπη, “έρως και εραστόν”, θα ακούση τις προσευχές της και δεν θα αφήση να χαθή η “ψυχούλα” αυτής της γυναίκας με μια τέτοια καρδιακή απλότητα.

ζ) Από όλο το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά και από το υστερόγραφο φαίνεται και η προσφορά του Αγίου Όρους και των Αγιορειτών Πατέρων. Σε Αγιορείτη Πατέρα –τον θείο της– γράφει μια τέτοια καρδιακή επιστολή, αλλά και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου με την ευλογία του Ηγουμένου π. Γεωργίου είχαν την επικοινωνία μαζί της και την έκαναν να εκφρασθή εξομολογητικά. Επομένως, βλέπουμε εδώ την μεγάλη προσφορά και την ιεραποστολή των Ιερών Μονών, αλλά θα μου επιτραπή να πω της Ιεράς Μονής Γρηγορίου με το ποιμαντικό “πνεύμα” το οποίο έχει εμπνεύσει ο Γέροντας της Ιεράς Μονής.

Την επιστολή αυτή, μέσα στην οποία εκφράζει όλο αυτό το πνεύμα της μετανοίας και προσευχόταν να την βοηθήση ο Θεός, όπως έλεγε, “νά φύγω από αυτήν την δουλειά που μ' έχει κουράσει”, την έγραψε όταν ήταν σε ηλικία 52 ετών, δηλαδή πριν δέκα χρόνια. Αν σκεφθή κανείς ότι εκοιμήθη σε ηλικία 62 ετών και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια πέρασε μέσα από την εξαγνιστική ενέργεια της ασθένειας της εποχής μας, τότε αντιλαμβάνεται ότι αυτή η “ψυχούλα” έγινε ακόμη πιο “ψυχούλα” και επομένως θα έγινε δεκτή από τον Θεό.

Εύχομαι με όλη μου την καρδιά ο Θεός να την έχη κοντά Του και να ψάλη με τους αγγέλους και το χορό των αγίων, όχι τα τραγούδια της, αλλά τον τρισάγιον ύμνο στον Τρισάγιο Θεό, που αγαπά τον άνθρωπο και κυρίως αυτούς που μετανοούν.–
 


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΑ Η ΡΩΣΙΑ


Επίσημο αίτημα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» υπέβαλε στη Λευκωσία η ρωσική κυβέρνηση.  Στο σημείωμα αναφέρεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου έθεσε το θέμα των διευκολύνσεων από την Κύπρο και συγκεκριμένα για:

α) τον ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, τη χρήση υποδομών για τη φύλαξη ανταλλακτικών των πλοίων και τη χρησιμοποίηση της Κύπρου για την αντικατάσταση των πληρωμάτων τους,

β) τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται επιφυλακτικό έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου και έχει ήδη διαβιβάσει τις θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν, προστίθεται, ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος, όταν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κύκλο συναντήσεων με «γαλάζιους» βουλευτές, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει εξαιτίας του κυβερνητικού σχεδιασμού για άρση της απαγόρευσης πλεστηριασμών πρώτης κατοικίας, θα έχουν τις επόμενες ημέρες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι φωνές κατά του νέου μέτρου δεν λείπουν και από το ΠΑΣΟΚ. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε πως η τρόικα θα είναι υπεύθυνη για πολιτικό ατύχημα στη χώρα, αν συνεχίζουν να πιέζουν. Συνεδριάζει αυτή την ώρα το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί και όσοι γενικοί γραμματείς έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας, το σχέδιο αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, η άρση περιορισμών για το επάγγελμα των δικηγόρων είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.
  
Με καυστικό και χλευαστικό τρόπο περιγράφει το αμερικανικό νεανικό περιοδικό Vice την κατασκήνωση χρυσαυγιτών στην Κρήτη, όπου υποδυόμενοι τους αρχαίους Σπαρτιάτες επιδόθηκαν σε αθλήματα όπως η ρίψη ακοντίου και η διελκυστίνδα. «Επειδή περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου μαστιγώνοντας αιγύπτιους οδηγούς ταξί με αλυσίδα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να το ρίχνεις έξω που και που» αναφέρει το περιοδικό. Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, η νέα σχολική χρονιά, καθώς οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν με απεργίες, αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα, στις μετατάξεις συναδέλφων τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο λύκειο. Ανεκτέλεστο θα παραμείνει τελικά το δρομολόγιο του επιβατηγού ταχύπλοου «Super jet» που ενώ είχε αποπλεύσει στις 5:30 το απόγευμα από το λιμάνι της Ραφήνας με 304 επιβάτες, επιστρέφει λόγω βλάβης. Το ταχύπλοο οδηγείται σε ναυπηγείο του Πειραιά και μετά την αποκατάσταση της βλάβης θα φτάσει στο λιμάνι της Ραφήνας.

Κόσμος

«Νομικά ορθή» χαρακτηρίζει η Σκότλαντ Γιαρντ την εννιάωρη κράτηση στο αεροδρόμιο του Χίθροου του συντρόφου του δημοσιογράφου της εφημερίδας Guardian, Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. Η Σκότλαντ Γιαρντ απαντά με αυτό τον τρόπο στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την κράτηση του βραζιλιάνου Νταβίντ Μίκαελ Μιράντα, οι οποίες κάνουν λόγο για κατάχρηση εξουσίας. Σώοι μεταφέρθηκαν στα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και οι 106 επιβαίνοντες σε σκάφος που είχε αρχίσει να βυθίζεται ανοικτά των ακτών της Νήσου των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό. Η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας έλαβε νωρίς το πρωί τηλεφωνικά έκκληση για βοήθεια από άτομο που επέβαινε στο πλοίο, το οποίο μετέφερε πρόσφυγες.
  
Η σορός ενός άνδρα βρέθηκε τη Δευτέρα στο σπίτι της διάσημης ηθοποιού και τραγουδίστριας, Ολίβια Νιούτον Τζον στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο άνδρας, ο οποίος δεν ήταν μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών, βρέθηκε νεκρός από πυρά. Τοπική εφημερίδα έγραψε ότι ο πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει. Δικαστήριο του Πακιστάν απήγγειλε επισήμως κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της χώρας Περβέζ Μουσάραφ για τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο το 2007, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δικαστηρίου του Ραβαλπίντι. Ο Μουσάραφ, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του.
  
Στο έλεος των πλημμυρών βρίσκονται οι Φιλιππίνες, με τις βροχοπτώσεις να συνεχίζονται και την Τρίτη, εντείνοντας την ανησυχία για αύξηση των νεκρών. Τα σχολεία, καθώς και οι δημόσιες υπηρεσίες στη Μανίλα, όπως και σε πολλές γειτονικές περιοχές, παρέμειναν κλειστά για δεύτερη συνεχή ημέρα. Κλειστό παρέμεινε και το χρηματιστήριο στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, όπου εξακολουθεί να ισχύει επίπεδο κόκκινο συναγερμού. Επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς και τέσσερις αγνοούμενους.

Οικονομία

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι «δεν βλέπει» νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα επανεξεταστεί το 2014. Υψηλές απώλειες σημειώνει την Τρίτη το Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί προς τις 900 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες. Τον Σεπτέμβριο έρχονται προς κύρωση στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του Δημοσίου με ιδιώτες για έρευνες για υδρογονάθρακες, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Αθλητισμός
  
Παίκτης του Ολυμπιακού είναι ο Γκαετάν Μπονγκ, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο ...ίδιος! Ο 25χρονος Καμερουνέζος αμυντικός, που αποκτήθηκε από την Βαλανσιέν, έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ, έγραψε στo twitter: «Μια χαρά. Εγινε. Είμαι παίκτης του Ολυμπιακού». Ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στις 07:30 στην Τούμπα, στη συγκέντρωση που είχε η αποστολή του ΠΑΟΚ προκειμένου να μεταβεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία για την αναχώρηση για τη Γερμανία, όπου την Τετάρτη αντιμετωπίζει τη Σάλκε. Ο πρόεδρος του δικέφαλου υποσχέθηκε μάλιστα υψηλό πριμ σε περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους του Champions League.

Άμεση απάντηση στις άλλες δύο διεκδικήτριες του τίτλου, έδωσε η Μάντσεστερ Σίτι επικρατώντας άνετα 4-0 της Νιούκαστλ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Αγγλίας. Μια νίκη εξίσου πειστική με τις αντίστοιχες της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παράλληλα, ήταν ένα ιδανικό ντεμπούτο για τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο των «Σίτιζενς».


ΣΥΡΙΑ:ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ


Αντιπρόσωποι της Ρωσίας και των ΗΠΑ πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη για να συζητήσουν σχετικά με την προετοιμασία της διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γκενάντι Γκατίλοφ. «Η σύνοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στη Χάγη», δήλωσε ο Γκατίλοφ, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Στην ίδια ρωσοαμερικανική σύνοδο θα συμμετάσχει και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Itar-Tass. Ούτε ο Γκατίλοφ, ούτε και η διπλωματική πηγή ήσαν σε θέση να διευκρινίσουν ποιοι θα είναι οι αντιπρόσωποι που θα συμμετάσχουν στη ρωσοαμερικανική σύνοδο εκατέρωθεν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γκατίλοφ είχε δηλώσει πως η συνδιάσκεψη, γνωστή και ως ‘Γενεύη 2’ — στόχος της οποίας είναι να επιτύχει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η συριακή κυβέρνηση κι η αντιπολίτευση — δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από τον Οκτώβριο.

ΚΕΡΔΗ 41 ΔΙΣ. € ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ!


Απίστευτα κέρδη συνεχίζει να έχει η Γερμανία, όχι απλώς εκμεταλλευόμενη την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά προφανώς κατευθύνοντας τα πράγματα με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποκομίζει όσο περισσότερα μπορεί. Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών Γιοάχιμ Πος, η οποία δημοσιεύτηκε από το περιοδικό «Der Spiegel», η Γερμανία ωφελήθηκε εξαιρετικά από την κρίση, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα ομόλογα χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση και στράφηκαν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου.

Ετσι έχει επιπλέον έσοδα 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προήλθαν από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αλλά και από τη μεγάλη ζήτηση ομοσπονδιακών τίτλων κατά την περίοδο 2010-2014. Πάντως, πριν από λίγο καιρό το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW), που έχει έδρα το Κίελο, είχε υπολογίσει ότι το κέρδος της Γερμανίας φτάνει τα 80 δισ. Ο Γενς Μπόισεν Χογκρέφε, μάλιστα, οικονομολόγος του IFW, είχε δηλώσει ότι τα επόμενα χρόνια η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 100 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία συνεχίζουν να αντιτίθενται σε ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κι όχι μόνο η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες. Ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου- Βρανδεμβούργου rbb-info ο Στάινμπρουκ είπε ότι είναι αντίθετος σε νέο «κούρεμα», γιατί αυτήν τη φορά θα έπρεπε και δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα άλλα κράτη της ευρωζώνης και η ΕΚΤ, να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους.

«Αυτό σημαίνει ότι θα μιλούσαμε για μια έμμεση αλλά ταχεία επιβάρυνση των φορολογουμένων στη Γερμανία αλλά και αλλού. Γι' αυτό συνιστώ προσοχή στο διάκενο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ανγκελα Μέρκελ αλλά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχείρησαν να κλείσουν τη συζήτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. «Δεν βλέπω “κούρεμα” χρέους για την Ελλάδα» δήλωσε η Μέρκελ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ενώ ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Badische Νeueste Nachrichten», απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Πάντως η γερμανική εφημερίδα «Bild», στο κεντρικό θέμα της, πρότεινε στον Σόιμπλε να «βάλουν στοίχημα» ότι «μετά τις εκλογές έρχεται “κούρεμα”».


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (20/8/2013)

Γεγονότα

1699: Ο τσάρος πασών των Ρωσιών Μέγας Πέτρος καθιερώνει την ευρωπαϊκή ενδυμασία στη χώρα του.

1741: Ο Δανός εξερευνητής Φίτους Μπέρινγκ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φθάνει στην Αλάσκα.

1821: Διακήρυξη του Αδαμάντιου Κοραή για τη γνησιότητα του λαϊκού αγώνα στην Ελλάδα.

1866: Τα αμερικανικά συνδικάτα ζητούν τη μείωση των εργάσιμων ωρών από 12 σε οκτώ, αλλά οι εργοδότες αντιδρούν.

1965: Ορκίζεται η δεύτερη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Ηλία Τσιριμώκο.

1968: 650,000 χιλιάδες στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία.

Γεννήσεις

1941: Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβίας και κατηγορούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

1944: Ρατζίβ Γκάντι, πιλότος στο επάγγελμα. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1984 έως το 1989.

Θάνατοι

1940: Λέων Τρότσκι, ηγετική μορφή της «Οκτωβριανής Επανάστασης».