16 Αυγούστου, 2013

H ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΣΠΗΛΑΙΟΥ


Η μορφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου κοσμεί από εχθές τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.
Η μορφή του Αρχιεπισκόπου να προσκυνά την εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, σε ανάμνηση της ιστορικής παρουσίας του Αρχιεπισκόπου στον φετινό εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Τα αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού πίνακα έκανε εχθές ο Μακαριώτατος μετά την Θεία Λειτουργία στην Μονή

ΗΠΑ - ΞΕΙΠΑ

 

Ο Αντώνης Σαμαράς, συμφώνησε τελικώς με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τα έβαλε με την πολιτική λιτότητας της Μέρκελ, την οποία ο Σαμαράς όχι μόνο εφαρμόζει, αλλά κατηγορεί και όσους είναι αντίθετοι. Αυτό αναμφίβολα είναι ένα success story στη διεθνή πολιτική, αλλά είναι και μια θέση που πρέπει να απασχολεί ψυχίατρους και όχι πολιτικούς. Το Μαξίμου σπεύδει να μεταφράσει τις θέσεις Ομπάμα ως μήνυμα υπέρ της Ελλάδας και πραγματικά μπορεί να είναι μήνυμα με αποδέκτη την γερμανική καγκελαρία, αλλά γιατί είναι ένα μήνυμα υπέρ του Σαμαρά;

Να θυμίσω πως όσοι έλληνες οικονομολόγοι διεθνούς φήμης (π.χ. Βαρουφάκης) έβαλαν με οικονομικούς όρους το θέμα της αδιέξοδης πολιτικής της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίστηκαν γραφικοί. Όσοι έλληνες δημοσιογράφοι ή δημοσιολόγοι πήραν θέση πως η πολιτική λιτότητας δεν φτιάχνει μια σύγχρονη ισχυρή Ευρώπη αλλά μια σχέση εξάρτησης με τη Γερμανία χαρακτηρίστηκαν υποκινούμενοι. Και όσα κόμματα υποστήριξαν πως απαιτείται ένα «όχι» σε όσα γίνονται και όχι πολλά «ναι», παρομοιάστηκαν με τον Χότζα και τον Κιμ Ιλ Σουγκ.

Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί, αποδόθηκαν από τον Σαμαρά, ο οποίος επέμενε πως η λιτότητα είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και ο σωτήριος δρόμος του ευρώ. Ήταν ο Σαμαράς που επαναλάμβανε όσα έλεγε η Μέρκελ πως η λιτότητα και η ανεργία στη χώρα είναι η σωτηρία της. Είναι αυτός που σε πρόσφατη φωτογράφηση κλήθηκε από την ίδια τη Μέρκελ να φωτογραφηθεί δίπλα της ως ο πιο πιστός οπαδός αυτής της λογικής. Ο Αντώνης Σαμαράς, έχει μία φωτογραφία δίπλα σε κάθε έγχρωμο ταγέρ-Μέρκελ, για κάθε δήλωση λιτότητας με την οποία συμφωνούσε. Δεν υπήρξε ποτέ κανένα δημόσιο «όχι» (ούτε και κατ ιδίαν πιστέψτε με), για οποιοδήποτε μέτρο αποφάσιζαν κάποιοι εκτός Ελλάδας για την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους, δεν έχουν κανένα λόγο να επενδύσουν σε μια Ευρώπη αστάθειας και κινητικότητας. Η επερχόμενη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας των επιλογών της Μέρκελ, δημιουργεί αστάθεια και γιγαντώνει για τις ΗΠΑ τις πιθανότητες η Ρωσική Ομοσπονδία ή άλλος λιγότερο φιλικός παράγοντας να επιβάλει δικούς του όρους στο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Έτσι λοιπόν, ο Ομπάμα, έστειλε το δικό του μήνυμα, που κατά την προσφιλή τακτική όσων θεωρούν τη χώρα οικόπεδο κάποιου, μεταφράζεται ως ένα θετικό και δημιουργικό νταβατζιλίκι προστασίας.

Ο Ομπάμα φαντάζομαι πως δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: Πρώτον, πώς θα αποκαλεί κάποιον ο οποίος θα τα βάζει με την καταστροφική λιτότητα; Συριζαίο ή Ομπαμικό; Και δεύτερον, όταν θα τελειώσει ο ρόλος του Ζήκου (της γνωστής ελληνικής ταινίας) δίπλα στον Ομπάμα και η ολιγόλεπτη ευφορία, τι θα πει όταν θα ξαναβρεθεί απέναντι σε κάποιο από τα χρωματιστά ταγέρ Μέρκελ; Μήπως «πολύ ωραίο το ταγέρ σας μεγαλειοτάτη;».
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Μπάλα Αχαΐας, κοντά στην Πάτρα. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.  Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, το τριήμερο 16-18 Αυγούστου δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων και πεζών στις δασικές εκτάσεις και τα περιαστικά δάση των περιοχών για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).
   
Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ. στη Μαγνησία και στους όμορους νομούς για τον εντοπισμό των δραστών που λήστεψαν το μεσημέρι της Τετάρτης υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βελεστίνο με λεία που υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 300.000 ευρώ. Το περιστατικό έχει σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία, η οποία «βλέπει» ομοιότητες με υποθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων.
   
Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλη «βουτιά» ακόμα και 1.000 μόρια σε αρκετές σχολές. Βασική αιτία, η μεγάλη μείωση των αριστούχων. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ιατροδικαστικής έρευνας και της πραγματογνωμοσύνης τελεί η οικογένεια του 18χρονου που έχασε τη ζωή του στο Περιστέρι. Η δικηγόρος της οικογένειας έκανε έκκληση στους αυτόπτες μάρτυρες να μιλήσουν για τα γεγονότα, ενώ ζήτησε σεβασμό στη μνήμη του παιδιού, αναφερόμενη στα σχόλια που γίνονται στα κοινωνικά δίκτυα.

Κόσμος

Ανυποχώρητοι μπροστά στην αιματηρή απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν να βγάζουν τους υποστηρικτές τους στο δρόμο καλώντας σε «πορείες εκατομμυρίων» μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου -ενώ ο στρατός έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με σφαίρες σε «έκτροπα». Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό της Τετάρτης, με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 638. Ο Τσέχος πρόεδρος πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 25 και 26 Οκτωβρίου εάν, όπως αναμένεται, η Βουλή ψηφίσει τη διάλυσή της την επόμενη εβδομάδα. Το Κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να αναδείξει κυβέρνηση και οι συσχετισμοί των εδρών δεν αφήνουν, μετά το αδιέξοδο της μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, περιθώριο για άλλη λύση από τις κάλπες. Δύτες του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού εντόπισαν τις σορούς των τριών από τους 18 ναύτες που βρίσκονταν στο υποβρύχιο στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη την Τρίτη. Οι αρχές αναμένονται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα αργότερα. 

Με 6,5 βαθμούς χτύπησε ο Εγκέλαδος τη Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια κοντά στο επίκεντρο αλλά χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς. Εξαιτίας του σεισμού, τον οποίο ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, κατέρρευσε τμήμα μίας γέφυρας. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν την μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να δείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για το μακελειό στο Κάιρο. Η έκτακτη συνεδρίαση, η μικρότερης βαρύτητας κίνηση του ισχυρότερου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν αλλά η προεδρεύουσα του Συμβουλίου σημείωσε την λύπη που εξέφρασαν όλα τα μέλη του για τον αιματηρό απολογισμό της επέμβασης της Τετάρτης.

Οικονομία

Αν και επισήμως η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια, όλο και περισσότεροι αναλυτές στη Γερμανία τονίζουν ότι με τη μία ή την άλλη μορφή μετά τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ωστόσο ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την υψηλή ανεργία στις χώρες του ευρω-Νότου. Aντιδράσεις προκαλεί ήδη η πρόταση του προέδρου της ΕΣΕΕ για μείωση 13% στους μισθούς των περίπου 500 χιλιάδων εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο. «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια πρόταση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εταίρους» δήλωσε ο γγ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θ.Βασιλόπουλος.

Αθλητισμός

H μεταγραφή του Χάρη Μαυρία στη Σάντερλαντ οριστικά δεν θα γίνει πραγματικότητα. Ο τεχνικός της βρετανικής ομάδας, Πάολο Ντι Κάνιο, αναζητεί αριστερό μπακ και μέσο για τον άξονα, αποκλείοντας ουσιαστικά την περίπτωση του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Εξαιρετικά αμφίβολος για την πρεμιέρα της πρωταθλήματος Ισπανίας της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Λεβάντε είναι ο Λιονέλ Μέσι.

Η Μέταλιστ κατέθεσε στο CAS ασφαλιστικά μέτρα ύστερα από την απόφαση αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που της επέβαλε η UEFA την Τετάρτη. Οι Ουκρανοί αποσκοπούν στη μη διεξαγωγή του αγώνα ΠΑΟΚ – Σάλκε, για τα πλέι-οφ του Champions League, μέχρι να τελεσιδικήσει και η έφεση που θα καταθέσει στο CAS.



ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

 

Στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παρέπεμψαν οι αιγυπτιακές αρχές 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι παραπομπές έρχονται μια ημέρα αφού το κράτος επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 460 άνθρωποι. Εν τω μεταξύ η Ρωσία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο εξαιτίας των ταραχών που πλήττουν τουριστικές περιοχές, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Κίνα δήλωσε πως είναι «πολύ ανήσυχη» και ζήτησε αυτοσυγκράτηση. 


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ

 

Η επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά προς τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν αποδεικνύει ότι η ελληνική διπλωματία (ακόμα και κατά τη δυσάρεστη συγκυρία εποπτείας της από τον Ευ. Βενιζέλο, που αναλώνει τον πολιτικό χρόνο του στην ενασχόληση με το ΠΑΣΟΚ) έχει δυνατότητες ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών. Το δημοσιοποιημένο σημείο της επιστολής, που επιδόθηκε στις 24 Ιουλίου στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας προς προώθηση στην Προεδρική Διοίκηση, αφορά τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που πωλεί η Gazprom στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, μέσω άλλων σημείων της επιστολής, η Αθήνα στέλνει μήνυμα ανανέωσης της διμερούς συνεργασίας, αλλά μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και ο ανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.

Στο διμερές επίπεδο, η αναπροσαρμογή της τιμής συνδέεται, εμμέσως πλην σαφώς, από τη Μόσχα με την υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς η υφιστάμενη λήγει το 2016. Η Gazprom έχει διευκρινίσει ότι προτιμά τα «μακροπρόθεσμα συμβόλαια», δείχνοντας ότι εξαρτά τις μειωμένες τιμές από τη διασφάλιση της παρουσίας της στην Ελλάδα που, παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας της, θεωρείται μεγάλος καταναλωτής. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ενδιαφέρει, επίσης, την Gazprom κατά τον ευρύτερο εξαγωγικό σχεδιασμό της, ενώ δεν παραγνωρίζεται η επιδίωξη της Μόσχας για έντονη παρουσία σε ένα ασθενές μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ασφαλώς, ταυτόχρονα, υπάρχει το διπλωματικό ερώτημα γιατί η Μόσχα διατηρεί παγωμένες τις πολιτικές διαβουλεύσεις. Ουσιαστικά, μετά τον Μάιο του 2011, όταν είχαν πραγματοποιηθεί συζητήσεις για πολιτικοστρατιωτικά θέματα στην Αθήνα, και μετά τον Ιανουάριο του 2012, όταν ο κ. Σαμαράς (ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, δεν έχει καταγραφεί βούληση του Κρεμλίνου για στενότερες επαφές. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα τοποθετείται στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014, ενώ ενδεχόμενη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο (στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ) δεν θα μεταβάλει την ουσία. Είναι δε περίεργο ότι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 ο κ. Λαβρόφ φέρεται ότι είχε υποσχεθεί στον (τότε) ομόλογό του Δ. Αβραμόπουλο προγραμματισμό επίσκεψης περί τον Απρίλιο, αυτή μετατοπίστηκε στον Ιούλιο, χωρίς τελική υλοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε. ευνοούν την Ελλάδα ως προς την καθεαυτή ενεργειακή πολιτική της και ως προς τις διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία ή άλλες χώρες. Η Κομισιόν εισάγει τον - κάπως αδόκιμο - όρο optionality (επιλογή), ορίζοντας νέα τακτική διαπραγμάτευσης της τιμής του φυσικού αερίου σε μια τεράστια περιοχή από την Ελλάδα ως την Πολωνία, αποδίδοντας έμφαση και στην κατασκευή αγωγών ανάστροφης ροής. Με τα νέα δεδομένα, η Ελλάδα (πέραν της ιστορικής επιλογής του TAP) μπορεί να ωφεληθεί εντυπωσιακά, καθώς βρίσκεται κοντά τις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής, διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και, φυσικά, κρατά τον «ενεργειακό άσο» της Κύπρου.
 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16/8/2013

Γεγονότα

1960: Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.

1962: Ο μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Εμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία «Love me do».

1968: Οι «Jackson Five», το μικρότερο μέλος των οποίων ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους δίπλα στη Νταϊάνα Ρος και τις «Σαμπρίμς», σε συναυλία στην Καλιφόρνια.

1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία του λόγω δικτατορίας.

2004: Το πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είναι χάλκινο και το κατακτά ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 62 κιλών της άρσης βαρών. Λίγες μέρες αργότερα ο Έλληνας ολυμπιονίκης θα βρεθεί ντοπαρισμένος και το μετάλλιο θα του αφαιρεθεί. Την ίδια μέρα, ο Θωμάς Μπίμης και ο Νίκος Συρανίδης κατακτούν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα στις καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων.

Γεννήσεις

1888: Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας , γνωστότερος ως «Λόρενς της Αραβίας». Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίων των Οθωμανών.

1919: Αντώνης Σαμαράκης, συγγραφέας. («Το Λάθος»)

1958: Μαντόνα (Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε), ντίβα της ποπ και ηθοποιός.

Θάνατοι

1977: Έλβις Πρίσλεϊ, ο «βασιλιάς» του rock’ n’ roll.

2005: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια.