12 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Το ιστορικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Για την Εκκλησία μας η Θεοτόκος είναι «του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις, των δακρύων της Εύας η λύτρωσις». Βοήθησε στη σάρκωση του Χριστού, εξυπηρέτησε την παγκόσμια σωτηρία γιατί μ' αυτήν πραγματοποιήθηκε η προαιώνια απόφαση του Θεού: η σάρκωση του Λόγου και η δική μας σωτηρία (Ιω. Δαμασκηνός). Από τις Θεομητορικές εορτές ξεχωρίζει η εορτή της Κοιμήσεως (15 Αυγούστου).

Με αυτήν η Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου που περιλαμβάνει, πρώτο, το θάνατο και την ταφή της και, δεύτερο, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Όπως λέει το κοντάκιο της εορτής, «τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησε (τη Θεοτόκο), ως γαρ ζωής μητέρα, προς την ζωήν μετέστησεν ο μήτραν οικήσας αειπάρθενον». Ο Κύριος δηλαδή που είναι η πηγή της αληθινής ζωής, πήρε την ανθρώπινη σάρκα στην κοιλιά της Θεοτόκου και γεννήθηκε από αυτήν. Έτσι έκαμε την Παναγία Μητέρα του, μητέρα της ζωής, πηγή της ζωής.

Αφού ο Κύριος με το σταυρικό του θάνατο πάτησε και κατάργησε το θάνατο, ήταν φυσικό να ανεβάσει στους ουρανούς τη Μητέρα του και να της χαρίσει τη δόξα της αιωνιότητας. Όπως λένε τα τροπάρια της Κοιμήσεως, ο θάνατός της προμνηστεύεται τη ζωή. Αυτή που γέννησε τη ζωή, έχει μεταβεί στη ζωή. Έτσι ο θάνατός της ονομάζεται «αθάνατος Κοίμησις». Και όλα αυτά γιατί η Παναγία πρώτη μεταξύ των ανθρωπίνων πλασμάτων πραγματοποίησε τη θεοποίηση του ανθρώπου, που είναι η συνέπεια της σάρκωσης.

Όπως ακριβώς το είπαν οι Πατέρες «Ο Θεός ενηθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν». «Άνθρωπος γίνεται Θεός ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται» (Μ. Αθανάσιος, ΒΕΠ 30, 119. Δοξαστικό αίνων, 25 Μαρτίου). Αυτήν τη θεοποίηση έδειξε η Θεοτόκος, γιατί, όπως λέει ο ιερός Καβάσιλας, φανέρωσε τον άνθρωπο όπως ήταν στην αρχή στον Παράδεισο, και όπως έπρεπε στη συνέχεια να γίνει. Με την Κοίμησή της προπορεύτηκε στη δόξα που μας περιμένει.

Ωραία παρατηρήθηκε, «αυτή είναι δόξα μεγαλύτερη από όλαις τις δόξαις, οπού έλαβε η Θεοτόκος, να αναστηθεί πρωτύτερα από τον καιρό της αφθαρσίας, να δοξασθή προτού να γίνει η κρίσις και η εξέτασις, να λάβη την ανταπόδοσιν προτού να έλθη η ημέρα της ανταποδόσεως, να τιμηθή τέλος πάντων με προνόμια, όμοια με εκείνα του υιού της» (Νικήφόρος Θεοτόκης).

Εκείνο δηλαδή που θα απολαύσουν οι πιστοί μετά τη δεύτερη έλευση του Κυρίου και γενική κρίση, προαπολαμβάνει κατεξοχήν η Μητέρα του Θεού. Έτσι εξηγείται γιατί η εορτή της Κοιμήσεως είναι στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, ένα δεύτερο Πάσχα. Της «άλλης βιοτής της αιωνίου, την απαρχήν» που εορτάζουμε το Πάσχα, ο πρώτος καρπός είναι η δόξα της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν έχουμε πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη.

Γι αυτή μαθαίνουμε από την «Απόκρυφον διήγησιν του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου περί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρίας», από το σύγγραμμα «Περί θείων ονομάτων» του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, από τα «Εγκώμια εις την Κοίμησιν» Πατέρων της Εκκλησίας όπως των αγίων Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα τροπάρια που ψάλλει η Εκκλησία μας.

Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας μας γι αυτό το Θεομητορικό γεγονός. Ένα κομμάτι της παράδοσης είναι άλλωστε και η ορθόδοξη εικονογραφία.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μάς δίνουν τα παραπάνω κείμενα, η Θεοτόκος ειδοποιήθηκε από άγγελο του Θεού για τον επικείμενο θάνατό της.

Αφού στη συνέχεια ανέβηκε στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, κατέβηκε στο σπίτι της. Εκεί γνωστοποίησε στους γνωστούς της την αναχώρησή της απ αυτόν τον κόσμο και ετοίμασε τα της ταφής της. Γύρω από την κλίνη της Θεοτόκου συγκεντώθηκαν όλοι οι απόστολοι, εκτός από το Θωμά. Δύναμη του Αγίου Πνεύματος με σχήμα νεφέλης τους άρπαξε από τα διάφορα μέρη της οικουμένης, όπου κήρυσσαν και τους συγκέντρωσε στα Ιεροσόλυμα.

«Το δε θεοδόχον αυτής σώμα μετά αγγελικής και αποστολικής υμνωδίας εκκομισθέν και κηδευθέν, εν σορώ τη εν Γεσθημανή κατετέθη, εν ω τόπω επί τρεις ημέρας η των αγγέλων χοροστασία και υμνωδία διέμεινεν άπαυστος. Μετά δε την τρίτην ημέραν της αγγελικής υμνωδίας παυσαμένης, παρόντες οι απόστολοι, ενός αυτοίς απολειφθέντος (του Θωμά που έλειπε) και μετά την τρίτην ελθόντος και το θεοδόχον σώμα προσκυνήσαι βουληθέντος, ήνοιξαν την σορόν.

Και το μεν σώμα αυτής το πανύμνητον ουδαμώς ευρείν ηδυνήθησαν, μόνα δε αυτής τα εντάφια κείμενα ευρόντες και της εξ αυτών αφάτου ευωδίας εμφορηθέντες (= γέμισαν από την ανείπωτη ευωδία που έβγαζαν) ησφάλισαν την σορόν». (Ιωάννου Δαμασκηνού, Β' Εγκώμιον εις την πάνσεπτον Κοίμησιν της Θεομήτορος, Ο Υιός της που είχε σαρκωθεί από αυτήν, είχε δεχτεί στους ουρανού το άχραντο σώμα της και την αγία της ψυχή.

Την ευσεβή αυτή παράδοση της Εκκλησίας μας συνοψίζει άριστα το εξαποστειλάριο της εορτής της Κοιμήσεως, «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεσθημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα». 

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ.........

ΤΟ ΚΕΡΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.


Δεν υπάρχει ορθόδοξος Ναός που να μην έχει στην είσοδό του, στον πρόναο ή το πρόπυλο, μανουάλι με κεριά για τους πιστούς και τους προσκυνητές. Και δεν υπάρχει Ορθόδοξος πιστός, από τα νήπια έως τους υπερήλικες, ο οποίος να μην ανάβει το κερί του κάθε φορά που εισέρχεται στον ιερό χώρο του Ναού.

Πώς όμως και γιατί επικράτησε το άναμμα των κεριών στους Ναούς μας; Η χρήση βεβαίως των κεριών όπως και άλλων φωτιστικών μέσων γινόταν τον πρώτο καιρό για λόγους καθαρά πρακτικούς. Υποκαθιστούσαν τα κεριά το φυσικό φως, για να μπορούν οι πιστοί να βλέπουν στις λατρευτικές τους συνάξεις. Η χρήση τους βέβαια έγινε ακόμη πιο αναγκαία την περίοδο των διωγμών· τότε που η Εκκλησία του Χριστού βρισκόταν στις ανήλιαγες κατακόμβες και χρειαζόταν φως.

Από τον 4ο αιώνα και μετά όμως, που η Εκκλησία εξήλθε διά διατάγματος του αγίου Κωνσταντίνου από τις κατακόμβες, η χρήση διάφορων φωτιστικών μέσων διατηρείται στην Εκκλησία μας με χαρακτήρα έντονα συμβολικό πέραν του καθαρώς πρακτικού. Έτσι το κερί αποτελεί μια υπόμνηση εσωτερικής αλλοιώσεως, αλλαγής. Όπως αυτό αλλοιώνεται καθώς καίγεται, έτσι καλούμαστε να αλλοιωνόμαστε κι εμείς με το φως του Χριστού, το οποίο θα κατακαίει κάθε πάθος και κακία μας.

Το κερί αρχικά είναι σβησμένο και δεν έχει ούτε τη φωτιστική ιδιότητα ούτε τη θερμότητα. Αυτά τα αποκτά αφού ανάψει από τη φλόγα κάποιου άλλου. Με τον ίδιο τρόπο καλούμαστε κι εμείς να «ανάψουμε» από τη φλόγα του Παναγίου Πνεύματος, να αποκτήσουμε τη θερμότητα της πίστεως και να ακτινοβολήσουμε το φως των καλών έργων στη ζωή μας και στην κοινωνία μας.

Το κερί όταν καίγεται φωτίζει, και όταν φωτίζει καίγεται και εκδαπανάται. Έτσι και κάθε πιστός. Μόνο όταν εκδαπανάται και προσφέρεται και θυσιάζεται με έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, φωτίζει το φως του Χριστού γύρω του. Γι’ αυτό κάθε φορά που ανάβουμε το κερί μας, καλούμαστε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, ότι πρέπει να συνεχίζουμε να ζούμε μέσα στο φως της χάρης του Θεού που πήραμε με τη Βάπτισή μας, τότε που πρωτοφωτιστήκαμε με το ανέσπερο φως του Θεού.

Πριν ο πολιτισμός με το ηλεκτρικό του ρεύμα μπει και στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, ο φωτισμός των ιερών Ναών γινόταν με πολυελαίους που είχαν κεριά ή κανδήλια. Ο πολυέλαιος και τότε αλλά και σήμερα, συμβολίζει τη θριαμβεύουσα Εκκλησία του Χριστού. Τα κεριά ή σήμερα οι ηλεκτρικές λάμπες, συμβολίζουν τους αγίους ή το φως των εν ουρανοίς ευρισκομένων αγίων. Γι’ αυτό και σε ιερές πανηγύρεις και θείες Λειτουργίες, ιδιαίτερα στα μοναστήρια, σείουν τους πολυελαίους, για να φανερώσουν, ότι και οι άγιοι στα επουράνια συνεορτάζουν και συμμετέχουν και συγχορεύουν με την επίγεια Εκκλησία του Χριστού.

Όχι λοιπόν! Δεν είναι απλώς ένας τύπος το άναμμα του κεριού. Ούτε είναι κάτι που, όπως λέγεται από πολλούς συχνά τελευταία, επινόησε και διατηρεί η Εκκλησία μας για καθαρά εισπρακτικούς και κερδοσκοπικούς λόγους. Είναι μια βαθιά υπόμνηση. Υπόμνηση για αγιασμό. Για θυσία. Για φωτισμό. Κρύβει έναν μυστικό συμβολισμό που βοηθά τους πιστούς.

Γι’ αυτό και αιώνες τώρα ο πιστός λαός μας διατηρεί αυτή την πρακτική. Και θα πρέπει και ο καθένας μας με τέτοια συναίσθηση και αγίους πόθους να την επιτελεί και να τη διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους. 



ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α. κ. ΧΑΡΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΣΤΗ REAL NEWS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Απάντηση σε όσους επικρίνουν τη συνεργασία μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας έδωσε μέσω της Real News ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου. «Όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα κατευθύνονται αφενός στην ενίσχυση και την επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Αρχιεπισκοπής, αφετέρου στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών της πολιτείας.

Και αυτό προκύπτει με σαφήνεια από το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Αρχιεπισκοπή και το γραφείο του πρωθυπουργού. Από το να παραμείνουν τα δεσμευμένα και σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικής αξίας ακίνητα της Εκκλησίας πλήρως αναξιοποίητα και να βόσκουν σε αυτά γίδια και πρόβατα, χίλιες φορές προτιμότερο να αποδίδουν καρπούς που θα ενισχύουν τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας»,τονίζει χαρακτηριστικά ο Χάρης Κονιδάρης.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο Αρχιεπίσκοπος προτίμησε να προχωρήσει σε αυτή τη συνεργασία με το κράτος προκειμένου με αυτό τον τρόπο να «ξεμπλοκάρει» τα δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα. «Σαφέστατα, η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει από μόνη της την περιουσία της, καθώς πλήθος αμετάκλητων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων της έχουν αναγνωρίσει πλήρως δικαιώματα κυριότητας επί αυτής. Για τον Αρχιεπίσκοπο, οι καιροί δεν επιτρέπουν ούτε καθυστερήσεις ούτε την πολυτέλεια της στασιμότητας».

Δικλείδες ασφαλείας

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο, καθώς στην τροπολογία υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Ωστόσο, ο Χ. Κονιδάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για όσες Μητροπόλεις το επιθυμούν να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΠΙ ΤΗ 5η ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΗΣ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΥΔΡΑΣ κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ


Ετελέσθη εν Ύδρα παρουσία των αρχών και πλήθους πιστών εν τω Ιερώ Καθεδρικώ Ναώ την Κυριακήν 11η Αυγούστου ε.έ πολυαρχιερατικόν συλλείτουργον και  το μνημόσυνον επί τη 5η επετείω από της μακαρίας κοιμήσεως του Μητροπολίτου Ύδρας  Κυρού  ΙΕΡΟΘΕΟΥ καθώς  και των αοιδίμων ευεργετών της νήσου.

Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι  Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ ΕΥΓΕΝΙΟΣ, Νέας Σμύρνης κ.κ ΣΥΜΕΩΝ, Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Παροναξίας κ.κ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ και Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ  ΕΦΡΑΙΜ. Τον Θείο λόγον κήρυξε εμπνευσμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ.κ ΣΥΜΕΩΝ.

Μετά την τέλεση του πολυαρχιερατικού μνημοσύνου ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της περιτέχνου προτομής του αοιδίμου Γέροντος Μητροπολίτου Ύδρας Κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ εις την είσοδον του Κουλουρείου Νοσοκομείου. Την προτομήν φιλοτέχνησε ο Τήνιος Γλύπτης κ. Πραξιτέλης Τζανουλίνος δαπάναις του Κουλουρείου Νοσοκομείου του οποίου ιδρυτής και εμπνευστής υπήρξε ο μακαριστός Κυρός ΙΕΡΟΘΕΟΣ.

Μετά την τέλεση του Αρχιερατικού Τρισαγίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής και ομίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ ΕΦΡΑΙΜ και εκ μέρους του Υδραϊκού λαού ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης.

 



ΠΩΣ Ο «ΠΥΡΑΥΛΟΣ» ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑΓΗ «ΣΥΝΤΑΓΗΣ»


Η Αμερική μέσω Ομπάμα μπήκε επισήμως στον «πόλεμο» κατά της προτεσταντικής τιμωρητικής λογικής που εκπροσωπεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο «πύραυλος» που εκτόξευσε ο Λευκός Οίκος κατά του Δ' Ράιχ και της άγριας λιτότητας στην Ελλάδα, που μεγαλώνει την ύφεση και οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα και τους Έλληνες σε απόγνωση, δημιουργεί τις πρώτες ρωγμές στο τείχος του Βερολίνου και των χωρών που αποτελούν τον νέο «άξονα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δηλώσεις που έκανε ο πλανητάρχης, έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (μπροστά σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα) και έκαναν τον γύρο του κόσμου, για αλλαγή του Μνημονίου με τη «λάθος συνταγή» αποτελούν το πρώτο φως στο τούνελ. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, «δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση. Πρέπει, εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή, να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Εκεί όπου υπάρχει δουλειά υπάρχει παραγωγικότητα και, άρα, αυτές οι χώρες είναι ευκολότερο να μειώσουν το χρέος». Η Αθήνα - που κράτησε ισορροπημένη θέση σε όσα ακούγονταν- περιμένει τώρα εκείνες τις πολιτικές πιέσεις αλλά και τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο που θα δώσουν σάρκα και οστά σε όσα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τώρα το ζητούμενο είναι τα μηνύματα που έστειλε υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων να μετεξελιχθούν σε συγκεκριμένες κινήσεις στη σκακιέρα, που θα δείξουν και στην πράξη ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και ότι οι θυσίες των πολιτών δεν πάνε χαμένες. Οι εντυπώσεις που άφησε ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις που είχε τόσο με τον Ομπάμα όσο και με τους άλλους υψηλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ ήταν θετικές και όλα δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Όπως έλεγαν κύκλοι από την Ουάσινγκτον, εάν ο Ομπάμα θέλει, μπορεί να πετύχει μεγάλες αλλαγές. Και το ότι έσπασε το πρωτόκολλο στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κάνοντας δηλώσεις μπροστά στο «τζάκι», ήταν κι αυτό ένα ηχηρό μήνυμα ότι θέλει να βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα.

Εκτός από την «πολιτική πίεση» που μπορεί να ασκήσει, υπάρχει και ο μοχλός που ακούει στο όνομα ΔΝΤ. Σε αυτό ο ισχυρός παίκτης είναι οι ΗΠΑ. Άρα ο τρίτος εταίρος της τρόικας μπορεί να παίξει ρόλο τόσο για την αλλαγή των όρων του Μνημονίου όσο και στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επίσης το πράσινο φως για επενδύσεις στην ενέργεια και στο τραπεζικό σύστημα θα αποτελέσουν μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι αλλάζει στην πράξη. Από τη μεριά του, το Μαξίμου είναι ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα του ταξιδιού, αλλά δεν σκοπεύει να γίνει σάκος του μποξ ανάμεσα σε ΗΠΑ - Βερολίνο.

Γι΄ αυτό και εκείνο που επαναλάμβανε συνεχώς ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, τηρεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και ότι στο τέλος του 2013 θα έχει πλεόνασμα, που θα αναγκάσει τους δανειστές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις και τις ρήτρες του Μνημονίου.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δύο από τους 10 αλλοδαπούς που είχαν αποδράσει από την Αμυγδαλέζα συνελήφθησαν στο Μενίδι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την ανεύρεση και των υπόλοιπων. Ο δήμαρχος Μενιδίου θεωρεί ότι η εξέγερση ήταν θέμα χρόνου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε επισημάνει το θέμα στον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Συνεχίζεται και τη Δευτέρα η μάχη των πυροσβεστών για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Άνδρο, ενώ σε ύφεση είναι το μέτωπο στην Ηλεία. Στο νησί των Κυκλάδων έχουν μεταβεί ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης από την Αθήνα, τη Σύρο και την Τήνο. Συνολικά επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές, δύο υδροφόρες και ένα ελικόπτερο.

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αναφορικά με τα επεισόδια στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Να κλείσουν άμεσα τα «κρατητήρια-κολαστήρια» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εξέγερση στο κέντρο κράτηση μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια». «Η Ελλάδα δεν είναι πια 'ξέφραγο αμπέλι'» απάντησε ο Ν.Δένδιας.

Μήνυμα στην κυβέρνηση «να μην τολμήσει να αγγίξει τις κατοικίες πετώντας οικογένειες στο δρόμο» στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια νέα 'σεισάχθεια'» με την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει. Όσον αφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η τελική αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι «άνθρακες ο θησαυρός», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την ελληνική κοινωνία και προσδεδεμένος στο άρμα της κας Μέρκελ και της μνημονιακής λιτότητας».

Κόσμος

Ομάδα ισλαμιστών τρομοκρατών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα διεκδικούν την ευθύνη για το κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε σιιτικές περιοχές στο Ιράκ το Σαββατοκύριακο. Oι επιθέσεις, που έπληξαν τους εορτασμούς για τη λήξη του Ραμαζανιού, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 64 ανθρώπους. Ενισχύοντας με σάκους τα οδοφράγματα στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι περιμένουν οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων την προαναγγελθείσα επέμβαση της αστυνομίας στις δύο συγκεντρώσεις στο Κάιρο. Η ατμόσφαιρα γύρω από το τζαμί Ραμπά αλ Ανταουίγια και γύρω από το Πανεπιστήμιο είναι ηλεκτρισμένη, καθώς το πρώτο που αναμένεται να κάνει η αστυνομία είναι να περικυκλώσει τα δύο σημεία.

Τη λίστα των πρώτων 26 Παλαιστινίων κρατουμένων από τους περίπου εκατό που θα απελευθερωθούν, στο πλαίσιο της επανέρξης του διαλόγου, δημοσίευσε το Ισραήλ -λίγο μετά την τελική έγκριση για συνέχιση του προγράμματος εποικισμού με οικοδόμηση 1.200 νέων κατοικιών σε Δυτική Όχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ. Εναντίον της απελευθέρωσης των 26 μπορούν να υποβάλουν ένσταση οι συγγενείς των θυμάτων τους, αν και δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή η παρέμβαση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρώτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό περίπου 30% αναδείχθηκε το περονιστικό κόμμα της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, στις προκριματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Σημείωσε όμως απώλειες σε επαρχίες-«κλειδί», όχι πάντα από την αντιπολίτευση, αλλά και από πρώην συμμάχους ή άλλους περονιστές. Η διαδικασία έγινε εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, όταν και θα ανανεωθεί μέρος του Κογκρέσου.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν τον αμοιβαίο σεβασμό, ιδίως μέσω της μόρφωσης νέων γενεών πιστών. Ο ποντίφικας απηύθυνε χαιρετισμό «στα αδέλφια μας», τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, με αφορμή τη λήξη του Ραμαζανιού, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ευλογίας των πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Οικονομία

Ένας στους τέσσερις που έπαιρνε επίδομα τυφλότητας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας το ελάμβανε παράνομα, ενώ στα επιδόματα κωφαλαλίας ένας στους πέντε δεν ήταν πραγματικός δικαιούχος, όπως αποκάλυψαν οι έρευνες από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Εργασίας. «Φρένο» στην κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων την περίοδο των εκπτώσεων προκύπτει από τα στοιχεία των εμπόρων, για πρώτη φορά από το 2009. Εκπρόσωποι του κλάδου αποδίδουν την εξέλιξη στην αύξηση του τουρισμού, στα ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά και στο ότι η «πίτα» μοιράζεται σε λιγότερους. Την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα γίνει από τον ΟΓΑ η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών σε 99.683 δικαιούχους.

Αθλητισμός

Ισόπαλοι 0-0 αναδείχτηκαν στην Κομοτηνή, στο τελευταίο και για τους δύο φιλικό παιχνίδι πριν από την έναρξη των υποχρεώσεών τους για το πρωτάθλημα, ο Πανθρακικός και ο Άρης. Μέτριο ποιοτικά το ματς, κυριότερη στιγμή στο οποίο ήταν το πέναλτι που έχασαν στο 59’ οι Θεσσαλονικείς. Ο Ουντότζι ανατράπηκε από τον Σαρακάτσανος ο Τάτος ανέλαβε να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών και έστειλε την μπάλα στο δοκάρι. Μισή ντουζίνα γκολ μπήκαν στον αγώνα Σάλκε-Αμβούργο που ολοκληρώθηκε με τη χορταστική ισοπαλία 3-3. «Με το δεξί» μπήκε η Μάιντς στο νέο πρωτάθλημα, καθώς νίκησε 3-2 εντός έδρας τη Στουτγκάρδη.

Την πεποίθησή του ότι ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος αγωνιστικά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος επανέλαβε ο Μίτσελ, προσθέτοντας ότι έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» στο σαββατιάτικο φιλικό με τη Βαλένθια στο «Μεστάγια» παρά την ήττα τους με 2-1. Ο Ισπανός τεχνικός επισήμανε τον ανταγωνισμό που υπάρχει μέσα στην ομάδα, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα οι παίκτες που μπαίνουν αλλαγή να παίζουν καλά. «Προσπαθήσαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό» είπε μεταξύ άλλων.




ΤΟΥΣ ΕΝΩΣΕ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ


Μετά την δηλωμένη άμεση εμπλοκή των Ιρανών Κούρδων στο πλευρό των Σύρων Κούρδων στις συγκρούσεις τους με την εγκληματική Αλ Νούσρα και τους ισλαμιστές αντάρτες, και οι Ιρακινοί Κούρδοι αποφάσισαν να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των αδελφών τους, κατόπιν δήλωσης του ίδιου του Μασούντ Μπαρζανί! Σημειώνεται ότι ήδη και Κούρδοι από την Τουρκία μετέχουν στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. Προ ολίγων ημερών οι ισλαμιστές σφαγίασαν ένα ολόκληρο κουρδικό χωριό σκοτώνοντας 120 παιδιά και 330 άντρες και γυναίκες, στην πόλη  Tal Abyad, δείχνοντας πάλι το φρικιαστικό τους πρόσωπο, αλλά και προκαλώντας γενική κατακραυγή σε όλους τους κουρδικούς πληθυσμούς και στις τέσσερις χώρες (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Ιράν), με αποτέλεσμα όλοι οι Κούρδοι να επιζητούν το κεφάλι των ισλαμιστών. Σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη διπλωματική εξυπνάδα, καθώς έθεσαν εναντίον τους έναν πολύ σκληρό λαό, εκατομμυρίων, με σκληροτράχηλους, και "μπαρουτοκαπνισμένους" μαχητές, που δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν

Η σχετική δήλωση έγινε από τον ίδιο τον Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρο της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης, ο οποίος διευκρίνισε ότι  «Απ΄ ότι φαίνεται, οι Κούρδοι της Συρίας, που δεν έχουν φταίξει σε τίποτε - συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών - απειλούνται με θάνατο. Το ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι έτοιμο να τους προστατεύσει» και την δημοσίευσε η Φωνή της Ρωσίας. Φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο αποδεδειγμένα συμβαίνει, οπότε οι επιλογές του Μπαρζανι λιγοστεύουν γιατί ο θυμός των Κούρδων για τα τελευταία εγκλήματα των ισλαμιστών εις βάρος τους, είναι έτοιμος να εκραγεί. Άλλωστε είναι μια καλή ευκαιρία για τους Κούρδους που στο πρόσωπο της Ιρακινής Αυτόνομης Κουρδικής Περιφέρειας βλέπουν το πρώτο κρατικό μόρφωμα που έιχαν ποτέ από τον καιρό των Καρδούχων, χιλιάδες χρόνια πριν, να επεκτείνουν την έκταση του μορφώματος αυτού, με την προοπτική φυσικά της δημιουργίας του μεγάλου Κουρδιστάν των τεσσάρων χωρών (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Συρία). Είναι μια "χρυσή" ευκαιρία να ξεπεράσει τα όρια του Ιράκ, και να δημιουργήσει την εντύπωση ενός "οικουμενικότερου" κρατιδίου που αυτόματα θα εκπροσωπεί όλους τους Κούρδους, και όχι μόνο του Ιράκ.

Το ισχυρό και με σαφείς κρατικές δομές κουρδικό Βόρειο Ιράκ είναι ένα γεωπολιτικό πρόβλημα που μάλλον δεν είχαν ζυγίσει καλά στην Τουρκία πριν ξεκινήσουν την υποστήριξή τους στους ισλαμιστές αντάρτες εναντίον του Άσαντ, και τώρα έχουν δημιουργηθεί απρόβλεπτες καταστάσεις, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Κούρδοι εμφανίζουν συσπείρωση, και διάθεση για κοινό αγώνα εναντίον κοινού εχθρού. Οι Κούρδοι ανέκαθεν ήταν γνωστοί για τις εσωτερικές τους έριδες, και διχόνοιες, και ακολουθούσαν πάντοτε διαφορετικές επιδιώξεις, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που βρίσκονται. Οι ισλαμιστές αντάρτες κατάφεραν να τους προσφέρουν έναν κοινό σκοπό. Την τιμωρία των υπευθύνων της σφαγής στην Tal Abyad. Αυτό που στοιχίζει περισσότερο σε ΗΠΑ, Δύση, Τουρκία, είναι η επιλογή των συμμάχων τους για τους σκοπούς τους. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς φανατικούς ισλαμιστές, είναι ζήτημα χρόνου να διαπράξουν φρικτά εγκλήματα τα οποία θα στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια, αλλά και σύντομα θα στραφούν εναντίον σου, αφού για αυτούς είσαι ένα ακόμα "άπιστο σκυλί" που απλά κοροϊδεύουν, για να τους χρηματοδοτείς.

Οι ισλαμιστές ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν από διάθεση ελιτισμού, και αμοραλισμού (σας λέμε ψέμματα, αφού δεν είστε "πιστοί") ως προς τους αλλόθρησκους, ή και ετερόδοξους (Σιίτες). Έχει εκπλήξει το πως εξελίχτηκε η κατάσταση στο συριακό ζήτημα. Σίγουρα εξέπληξε και τους σχεδιαστές, και μάλλον όχι ευχάριστα.

ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ...


Μία εξέλιξη η οποία πριν από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη θα φάνταζε μάλλον ως επιστημονική φαντασία καταγράφεται στη βόρεια Ευρώπη: η Φινλανδία, η οποία ιστορικά αποτελεί μία χώρα τουλάχιστον μη φιλική προς την Ρωσία με εκατέρωθεν στρατιωτικές εισβολές από ιδρύσεως των δύο κρατών, καθώς και με πλήρη απογαλακτισμό από την ρωσική επιρροή από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, πλέον στρέφεται οικονομικά προς την Ρωσία, μετά από πολλά χρόνια στενών σχέσεων με τη λεγόμενη Δυτική Ευρώπη. Την ώρα που αρκετoί Φινλανδοί βλέπουν την ανατολική τους γειτονιά με καχυποψία, την ίδια ώρα η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη δείχνει στους Φινλανδούς ότι οι δεσμοί της χώρας τους με την Ρωσία είναι ευκαιρία να αναθερμανθούν, μετά από μια χρονική περίοδο «ψυχρού» κλίματος που διήρκεσε τουλάχιστον 20 χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, οι εξαγωγές της Φινλανδίας προς την Ε.Ε. σημειώνουν πτώση 4%, την ώρα που οι εξαγωγές της χώρας προς την Ρωσία αυξάνονται σε ανάλογο ποσοστό.

Αλλά και o αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε κατά 10% το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας το ύψος των 3,6 εκατομμυρίων (κοντά στο μισό του συνόλου των τουριστών που επισκέφτηκαν την Φινλανδία). Σημειωτέον ότι ενώ η ευρωζώνη υποφέρει από έλλειψη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, η Ρωσία προσφέρει σήμερα τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες μέσω του Βόρειου Αρκτικού Ωκεανού, του μεγάλου θαλάσσιου διαδρόμου που έγινε πλόιμος φτάνοντας μέχρι την Αλάσκα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όρος «φινλανδοποίηση» δηλαδή η τύποις κρατική ανεξαρτησία (στην ουσία όμως η υποτέλεια του ενός κράτους στο άλλο) χαρακτήριζε τις σχέσεις των δύο χωρών καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Φαίνεται όμως ότι η καταστροφή στην ευρωζώνη ανατρέπει άρδην όλα τα οικονομικά, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα!

Εντύπωση τέλος προκαλεί ότι ενώ ακόμη και η Φινλανδία, η ιστορική εχθρός της Ρωσίας ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και συνεργάζεται με τη Μόσχα, η ελληνική πολιτική ελίτ εξακολουθεί να "κοιτάζει" σε μια κλασική ιστορική «παραδρομή» επιμένοντας να χάνει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες με το να διατηρεί τη σχέση με την Ρωσία σε επίπεδο… τουριστικό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (12/8/2013)


Γεγονότα

1851: Ο μηχανικός Άιζαακ Σίνγκερ πατεντάρει την ποδοκίνητη ραπτομηχανή. Λίγο αργότερα, με κεφάλαιο 40 δολαρίων, θα ιδρύσει την εταιρία που φέρει το όνομά του.

1908: Κυκλοφορεί στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο της Ford με την ονομασία «Model T». Κοστίζει 900 δολάρια και θεωρείται το πρώτο λαϊκό αυτοκίνητο.

1932: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην αρχαία αγορά των Αθηνών. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.

1953: Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί με άκρα μυστικότητα την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

1981: Η ΙΒΜ κυκλοφορεί στην αγορά τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC), στην τιμή των 1.565 δολαρίων.

Γεννήσεις

1949: Μαρκ Νόπφλερ, κιθαρίστας και τραγουδιστής των «Dire Straits».

Θάνατοι

323 π.Χ: Διογένης, κυνικός φιλόσοφος.

30 π.Χ: Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου. Λέγεται ότι άφησε μία ασπίδα (μικρό φαρμακερό φίδι) να τη δαγκώσει στο στήθος για να μην δει το θρίαμβο του Οκταβιανού Αύγουστου.

1964: Ίαν Φλέμινγκ, άγγλος δημοσιογράφος, συγγραφέας και άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών, που έγραψε σειρά μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ.

2005: Γιώργος Ζωγράφος, ηθοποιός και τραγουδιστής, εμβληματική μορφή του «Νέου Κύματος».