11 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Ναός της Κοιμήσεως ( Β΄ Μέρος )

δ. Η Εκκλησία των Εθνών

Ο Βυζαντινός Βασιλικός Ναός κτίστηκε το 380 μ.Χ. από το Θεοδόσιο. Στο κέντρο είχε το βράχο της Αγωνίας. Καταστράφηκε το 614 μ.Χ. από τους Πέρσες. Αργότερα χτίστηκε από τους Σταυροφόρους τον 12ο αιώνα και καταστράφηκε και αυτός αργότερα.  Ο νέος Βασιλικός Ναός (σημερινός), χτίστηκε πάνω στο σχέδιο του Βυζαντινού την περίοδο 1920- 1924. Ονομάζεται και Εκκλησία των Εθνών λόγο της οικονομικής προσφοράς αρκετών χωρών, για την ανέγερσή του. Στον Ναό αξίζουν προσοχής τα 3 θαυμάσια μωσαϊκά που απεικονίζουν « το φίλημα του Ιούδα », « το Χριστό εν Αγωνία » και το «ΕΓΩ ΕΙΜΙ».

ε. Η Χρυσή Πύλη

Από την περιοχή της Γεθσημανής ο προσκυνητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και την ανατολική πλευρά των τειχών της παλιάς Ιερουσαλήμ που έχτισε το 1542 μ.Χ. ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπείς, και έχουν πλάτος 5 ποδιών και ύψος 80 ποδιών. Θα παρατηρήσει και θα δει τη “χρυσή πύλη” που είναι μια από της 8 πύλες των τειχών και σήμερα παραμένει κλειστή.

Από αυτήν την πύλη πέρασε ο Κύριος καβάλα στο πουλάρι την Κυριακή των Βαΐων. Επίσης από την ίδια πύλη μπήκε στην Αγία πόλη και ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος επιστρέφοντας θριαμβευτικά από τους νικηφόρους πολέμους του εναντίον των Περσών το 629 μ.Χ. φέρνοντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό, που οι Πέρσες είχαν αρπάξει από την Ιερουσαλήμ κατά τις επιδρομές τους.  Αυτόν ο Ηράκλειος ύψωσε στης 14 Σεπτεμβρίου το 629 μ.Χ. πάνω στο Γολγοθά.

 Έκτοτε γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια “ Ύψωση του Τιμίου Σταυρού ” αυτήν την ημέρα. Η πύλη από τους αρχαιότατους χρόνους παρέμεινε κλειστή. Άνοιγε μόνο μια φορά το χρόνο, την Κυριακή των Βαΐων, για να περάσει ο Πατριάρχης, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

Από την εποχή του Ομάρ Χαττάπ, δεύτερου διαδόχου του Μωάμεθ, η πύλη κτίστηκε σαν περιττή για την ασφάλεια της πόλης. Η κλειστή πύλη φέρει δύο ονόματα. Εξωτερικά λέγετε: Πύλη της μετανοίας, και εσωτερικά : Πύλη του ελέους.

στ. Η Κοιλάδα του ¨Ιωσηφάτ¨

Μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του Όρους των Ελαιών βρίσκεται η κοιλάδα του Ιωσαφάτ, ή του χειμάρρου των κέδρων, ή της Γεσθημανή. Αρχίζει από τα βορειοδυτικά του λόφου Βεζεθά, περνά από τη Γεσθημανή, το φρέαρ του Ιωάβ, τη Λαύρα του Αγίου Σάββα και καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα. Από την κοιλάδα αυτήν πέρασε ο Δαυίδ σε κατάσταση θλίψεως, όταν τον καταδίωκε ο γιός του Αβεσαλώμ. 


Από εδώ πέρασε πολλές φορές και ο Κύριος πηγαίνοντας η επιστρέφοντας από το όρος των Ελαιών. Υπάρχει η γνώμη ότι σε αυτήν την κοιλάδα θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και η κρίση του κόσμου. Η γνώμη αυτή στηρίζεται πάνω σε ένα χωρίο του προφήτη Ιωήλ που λέει « Ιδού εγώ έν ταίς ημέραις εκείναις και εν τω καιρώ εκείνω όταν επιστρέψω την αιχμαλωσίαν Ιούδα και Ιερουσαλήμ και συνάξω πάντα τα έθνη και κατατάξω αυτά εις την κοιλάδα Ιωσαφάτ και διακριθήσομαι προς αυτούς εκεί, υπέρ του λαού μου και της κληρονομίας μου Ισραήλ οι διεσπάρησαν εν της έθνεσι » (Ιωήλ Γ’ 1- 2).

Συνδεδεμένη με την ερμηνεία αυτήν είναι και η παράδοση ότι ή “Χρυσή Πύλη η κεκλεισμένη ή κατά ανατολάς” πού βλέπει προς την κοιλάδα του Ιωσαφάτ θα ανοίξει κατά την Δευτέρα Παρουσία. 


ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ......


ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 11/8/2013


Κατά Ματθαίον κεφ. Θ΄ 27-35

Τω καιρώ εκείνω, ηκολούθησαν τω Ιησού δυο τυφλοί κράζοντες και λέγοντες· ελέησον ημάς, υιε Δαυίδ. Ελθόντι δε εις την οικίαν προσήλθον αυτώ οι τυφλοί, και λέγει αυτοίς ο Ιησούς· πιστεύετε ότι δύναμαι τούτο ποιήσαι; λέγουσιν αυτώ· ναι, Κύριε. Τότε ήψατο των οφθαλμών αυτών λέγων· κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν. Και ανεώχθησαν αυτών οι οφθαλμοί· και ενεβριμήσατο αυτοίς ο Ιησούς λέγων· οράτε μηδείς γινωσκέτω.

Οι δε εξελθόντες διεφήμισαν αυτόν εν όλη τη γή εκείνη. Αυτών δε εξερχομένων ιδού προσήνεγκαν αυτώ άνθρωπον κωφόν δαιμονιζόμενον· και εκβληθέντος του δαιμονίου ελάλησεν ο κωφός, και εθαύμασαν οι όχλοι λέγοντες ότι ουδέποτε εφάνη ούτως εν τω Ισραήλ. Οι δε Φαρισαίοι έλεγον· εν τω άρχοντι των δαιμονίων εκβάλλει τα δαιμόνια.

Και περιήγεν ο Ιησούς τάς πόλεις πάσας και τας κώμας διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ.

Μετάφραση Περικοπής

Τον καιρό εκείνο, ακολούθησαν τον Ιησού δύο τυφλοί, οι οποίοι εφώναζαν, «Ελέησέ μας, υιε του Δαυΐδ». Μόλις δε έφθασε εις το σπίτι, ήλθαν εις αυτόν οι τυφλοί και ο Ιησούς τους λέγει, «Πιστεύετε ότι έχω την δύναμιν να κάνω αυτό που ζητάτε;». Λέγουν εις αυτόν, «Ναι, Κύριε». Τότε άγγιξε τὰ μάτια τους και είπε, «Σύμφωνα με την πίστιν σας, ας γίνῃ». Και άνοιξαν τα μάτια τους και εις αυστηρό τόνο τους παρήγγειλε ο Ιησούς και τους είπε, «Προσέχετε, κανεὶς να μην το μάθη». Αυτοί όμως μόλις βγήκαν, τον διεφήμισαν εις όλην την χώραν εκείνην.

Ενώ αυτοὶ έβγαιναν, του έφεραν έναν άνθρωπον βωβό δαιμονισμένο. Και αφού το δαιμόνιον εκδιώχτηκε, μίλησε ο βωβός. Και θαύμασε ο κόσμος και έλεγεν, "Τέτοια πράγματα δεν εφάνησαν ποτέ εις το Ισραήλ". Οι δε Φαρισαίοι έλεγαν, «Εις το όνομα του άρχοντος των δαιμονίων βγάζει δαιμόνια». Και περιήρχετο ο Ιησούς όλας τας πόλεις και τα χωριά και δίδασκε εις τάς συναγωγάς των και εκήρυττε το ευαγγέλιον περὶ της βασιλείας και θεράπευε κάθε ασθένειαν και κάθε αδυναμίαν του λαού.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σοβαρά επεισόδια στο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου. Οι μετανάστες στασίασαν κατά την ώρα διανομής του φαγητού και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών φρουρών, ενώ έβαλαν φωτιές σε στρώματα και οικίσκους. Η κατάσταση τελικά ομαλοποιήθηκε μετά την επέμβαση της αστυνομίας. Δέκα αστυνομικοί τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα, Κυριακή, στην Περιφέρεια Αττικής και τη νότια Εύβοια, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Εξηγήσεις για τη θέση του περί ενδεχόμενης συνεργασίας με «πατριωτικές δυνάμεις από της Δεξιά», δίνει με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος. Όπως τονίζει, εφόσον δεν θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα μία κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή της Χρυσής Αυγής, μία κυβέρνηση που θα είναι «συγκεκαλυμμένα φασιστική», τότε θα πρέπει να εξετασθούν και οι δυνατότητες συνεργασίας με δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις «αγεφύρωτες διαφορές» που υφίστανται σε πολλά θέματα.

Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποίησε ομάδα πολιτών έξω από ξενοδοχείο του Πυθαγορείου, στο οποίο έχει καταλύσει από τις 5 Αυγούστου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι πολίτες, οι οποίοι διοργάνωσαν την κινητοποίηση με τη χρήση και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσαν τον κ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από το νησί, όπου βρίσκεται για διακοπές. Χειροβομβίδα βρέθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, πάνω στο οδόστρωμα, στη συμβολή των οδών Λαμπράκη και Κατσιμίδη, στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις και στο σημείο έσπευσε συνεργείο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Κόσμος

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 200 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων, κυρίως σε σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης. Σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας και ιατρικές πηγές, σημειώθηκαν εννέα επιθέσεις σε αγορές και πολυσύχναστους δρόμους.Οι επιθέσεις είχαν ως στόχο να πλήξουν τον εορτασμό του Έιντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανίου. Ο υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ ταξίδεψε το Σάββατο στην ανατολική Γερμανία, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την οργή που προκάλεσαν πρόσφατα σχόλιά του που άφηναν να εννοηθεί ότι από την αντίπαλό του, Άνγκελα Μέρκελ, λείπει το πάθος για την Ευρώπη επειδή μεγάλωσε στο πρώην κομμουνιστικό κράτος.

Τουλάχιστον 16 μέλη της βασιλικής φρουράς του Μαρόκο σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε φαράγγι στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και ιατρικές πηγές, άλλα 40 μέλη της βασιλικής φρουράς τραυματίστηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν μεταξύ των κατά προτεραιότητα στόχων των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα του πρώην συμβούλου της NSA που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στην Ρωσία Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οικονομία

Την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα γίνει από τον ΟΓΑ η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών σε 99.683 δικαιούχους. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους τραπεζίτες να ανοίξουν τη στρόφιγγα των χορηγήσεων, ώστε να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία, η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για να μειωθούν περαιτέρω τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, προκειμένου να υποχωρήσουν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος στη χώρα μας. Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία υπό την Emma Delta, δίνοντας τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο ακόμα και για κίνδυνο «ατυχήματος» στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, το οποίο θα ήταν ένα πολύ ισχυρό πλήγμα έπειτα και από το «ναυάγιο» του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.

Αθλητισμός

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-1 από τη Βαλένθια στο «Μεστάγια» στην πρόβα τζενεράλε εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ, παρουσιάζοντας αρκετά προβλήματα στην αμυντική γραμμή του. Οι Ερυθρόλευκοι στο πρώτο ημίχρονό δημιουργούσαν ευκαιρίες για να σκοράρουν αλλά «έμπαζαν» στα μετόπισθεν και για τον λόγο αυτό βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0 (5' Μπανέγκα, 41' Πόστιγκα). Στο β' μέρος οι παίκτες του Μίτσελ, που άλλαξε όλη την ενδεκάδα, βρήκαν ρυθμό προς το τέλος του αγώνα και μείωσαν σε 2-1 με προβολή τον Ολαϊτάν αν και... την ευθύνη για το γκολ φέρει ο Φουστέρ.

Με τον Φαλκάο να σημειώνει το πρώτο του τέρμα σε επίσημο αγώνα στο 87', η Μονακό πέρασε νικηφόρα 2-0 από το γήπεδο της Μπορντό, στην πρεμιέρα του Championnat. Νωρίτερα, στο 82' είχε ανοίξει το σκορ για τους Μονεγάσκους ο Ριβιέρ. Επιβλητική νίκη με 4-0 πέτυχε η Λιόν επί της Νις. Νίκες για Λιλ (1-0) και Ρεν (2-1) απέναντι σε Λοριάν και Ρεμς αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός απάντησε αρνητικά στην πρόταση της Μπεσίκτας για την απόκτηση του Χοσέ Χολέμπας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τη γειτονική χώρα που επιβεβαιώθηκαν, η Τούρκικη ομάδα είχε καταθέσει πρόταση 2 εκατ. ευρώ στους Ερυθρόλευκους για τον Ελληνογερμανό αμυντικό. Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου η διοίκηση των Πειραιωτών απάντησε αρνητικά στην πρόταση αυτή.



ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Το «χρυσάφι» που κρύβουν το Αιγαίο και οι ελληνικές θάλασσες (αποθέματα υδρογονανθράκων εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά πόδια) ήταν το «μυστικό» που αποκάλυψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στον Λευκό Οίκο. Το ενεργειακό «big bang», εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του κ. Σαμαρά, φέρνει μια σειρά από αλυσιδωτές ανακατατάξεις και αναδεικνύει τους λόγους που ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει ως προτεραιότητα τη θέσπιση ΑΟΖ αλλά και επαναλαμβάνει ότι πρέπει να τεθεί υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής ο κ. Σαμαράς είχε πετύχει να μπει στο κείμενο των συμπερασμάτων ρητή αναφορά για την έρευνα και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στα εδάφη και στις θάλασσες των χωρών της Ευρώπης. Αυτό ουσιαστικά κάνει ευρωπαϊκό το πρόβλημα με την ελληνική ΑΟΖ και τις αντιρρήσεις που έχει η Τουρκία, που είναι συνομιλητής των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν (επισήμως για άλλα θέματα) λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, που επισκέφθηκε τη χώρα μας, δήλωσε έτοιμος να λύσει το θέμα των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες (που ανέφερε και η ιστοσελίδα capital) ο κ. Σαμαράς είχε στα χέρια του όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας μας και είναι ικανά να προκαλέσουν ανατροπές-σοκ μετατρέποντας τη χώρα μας στον μεγαλύτερο «παίκτη» στην ενέργεια τα επόμενα πενήντα χρόνια. Κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας αριθμούς, είπε ότι κατά τους υπολογισμούς τα ελληνικά αποθέματα υδρογονανθράκων εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ αυτά που βρίσκονται στην ΑΟΖ Ισραήλ - Κύπρου ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά πόδια.

Όπως μάλιστα επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Μπαράκ Ομπάμα, το σύνολο του εν λόγω δυναμικού που κρύβεται συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο (προφανώς σε διαφορετικές λεκάνες, δηλαδή στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας) μπορεί να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο TAP (για τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν και έχουν σημαντικά συμφέροντα) από μόνος του μπορεί να καλύψει το 1,5% έως 3% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.

Η αποκάλυψη του κ. Σαμαρά, και μάλιστα σε έναν ηγέτη όπως ο Ομπάμα, του οποίου η χώρα «καίγεται» για το ενεργειακό παζλ, δημιουργεί νέο σκηνικό στην περιοχή, μια και θεωρητικά ως το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα από τα αποτελέσματα των σεισμικών καταγραφών που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο ως τις αρχές του 2013 από τη νορβηγική PGS (που αφορά διαφορετική λεκάνη σε σχέση με τα κυπριακά και τα ισραηλινά κοιτάσματα). Όλα δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αποκαλύψει στον Αμερικανό πρόεδρο τις πρώτες εκτιμήσεις που, αν επιβεβαιωθούν μέχρι τέλους, τότε η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ενεργειακό Ελντοράντο.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ


"Ύποπτες" κινήσεις του ΥΠΟΙΚ, με πρόφαση την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά που δημιουργούν υπόνοιες για προετοιμασία δήμευσης ανάλογης με αυτήν της Κύπρου ή στην καλύτερη περίπτωση εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού από τις τραπεζικές καταθέσεις καταγράφονται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι θα καταγραφούν ακόμα και οι συνδικαιούχοι που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει "σπάσει" τον τραπεζικό του λογαριασμό σε μερίδια μέχρι των 100.000 ευρώ σε μέλη της οικογένειάς του δεν πρόκειται να διασωθούν ούτε αυτοι οι λογαριασμοί.

Αν κάποιος επιχειρήσει να στείλει τι καταθέσεις του στο εξωτερικό για να τις γλιτώσει θα καταγραφούν και εν συνεχεία ο καταθέτης θα ελεγχθεί και αν δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους θα του επιβληθεί πρόστιμο και δήμευση της κατάθεσης στο ποσοστό που θα αποφασιστεί, αν ισχύσει και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ τα παρακάτω στοιχεία για κάθε ελεύθερο επαγγελματία με καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ:

1) Α.Φ.Μ.

2) Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται

3) Επώνυμο

4) Όνομα

5) Πατρώνυμο

6) Ημερομηνία Γέννησης

7) Υπηκοότητα

8) Αρ. Δελτίου Ταυτότητας ή Αρ. Διαβατηρίου

9) Επαγγελματική δραστηριότητα

10) Διεύθυνση

11) Τηλέφωνο

12) Λογαριασμοί πελάτη

13) Ονοματεπώνυμο συνδικαιούχων

14) Α.Φ.Μ. συνδικαιούχων

15) Συνολικό Υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1η/1 εκάστου έτους

16)Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών, ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα)

17) Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31η/12 εκάστου έτους

Αντίστοιχα στοιχεία θα πρέπει να αποστείλουν οι τράπεζες για νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για τα νομικά πρόσωπα οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν:

1) Α.Φ.Μ.

2) Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται

3) Επωνυμία

4) Διεύθυνση

5) Νομική Μορφή

6) Ενεργοί νόμιμοι εκπρόσωποι (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Α.Φ.Μ.)

7) Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα)

8) Συνολικές καταθέσεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη

9) Συνολικές αναλήψεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη

10) Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1η/1 εκάστου έτους

11) Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31η/12 εκάστου έτους

12)Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών, ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα)

Οι τράπεζες οφείλουν να διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από τη διαβίβασή τους, ενώ η ΓΓΠΣ θα διατηρεί τα στοιχεία για διάστημα έξι ετών από την παραλαβή τους.

Για τον προσδιορισμό του προφίλ των καταθετών των πελατών τους, οι τράπεζες θα λαμβάνουν υπόψη τους και τα εξής στοιχεία:

- Πηγή εισοδήματος φυσικού προσώπου (π.χ. ελεύθερο επάγγελμα, μισθωτές υπηρεσίες, επιτήδευμα κ.λπ.).

- Κλάδο ή είδος επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας πελάτη, νομική μορφή και χώρα όπου εδρεύει το νομικό πρόσωπο.

- Αριθμό και ύψος των καταθέσεων και αναλήψεων σε μετρητά στους λογαριασμούς του πελάτη.

- Σημαντική απόκλιση από το οικονομικό-συναλλακτικό προφίλ του πελάτη σε σύγκριση με το μέσο δηλούμενο εισόδημα αντίστοιχων επαγγελμάτων ή δραστηριοτήτων.

- Πελάτες για τους οποίους έχει ληφθεί από φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές ή διωκτικές αρχές αίτημα παροχής στοιχείων ή επιβολής προσωρινών μέτρων, καθώς και τους άμεσους συγγενείς τους και τους στενούς συνεργάτες τους.

- Δημοσιευμένες εκθέσεις ή μελέτες ή στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών ή ανεξάρτητων αρχών καθώς και αναγνωρισμένων εθνικών ή διεθνών οργανισμών ή ερευνητικών κέντρων σχετικά με τα εισοδήματα και τους παρακρατούμενους φόρους που δηλώνουν ή αποδίδουν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα, μηχανισμούς φοροδιαφυγής και ύποπτες συναλλαγές σχετιζόμενες με τη φοροδιαφυγή.

Ήδη ακούγονται διάφορα σενάρια περί "αναγκαστικού δανεισμού" από τις τραπεζικές καταθέσεις κάτι σαν "κούρεμα" με αντάλλαγμα ομόλογα του δημοσίου.

Αυτό ακούγεται έντονα ότι μπορεί να είναι και το αντάλλαγμα για διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους. Να μετατραπεί σε εσωτερικό χρέος.

Προβλέπεται από τη νομοθεσία για εξαιρετικές περιπτώσεις και δεν υπόκειται στον προστατευτικό περιορισμό εγγύησης των καταθέσεων μέχρι των 100.000 ευρώ.

Πρακτικά το δημόσιο παίρνει όσα του λείπουν από τις τραπεζικές καταθέσεις και σε αντάλλαγμα δίνει ομόλογα. Αυτό καλείται "αναγκαστικός δανεισμός"

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ


Η Τουρκία θα αποσύρει ένα μέρος των στρατιωτών της που υπηρετούν στην αποστολή διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), ανακοίνωσαν σήμερα πηγές στην Τουρκία και στον ΟΗΕ, οι οποίες απέκλεισαν οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην απόφαση αυτή και στην απαγωγή δύο Τούρκων πιλότων στον Λίβανο. "Περίπου 250 μέλη της δύναμης του μηχανικού του στρατού δεν θα είναι προσεχώς ενεργά πλέον στην UNIFIL (προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο)", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τουρκική διπλωματική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την επομένη της απαγωγής στην Βηρυτό δύο Τούρκων πιλότων των Τουρκικών Αερογραμμών από ενόπλους οι οποίοι αξιώνουν από τις τουρκικές αρχές να επιτύχουν την απελευθέρωση από τους Σύρους αντάρτες 9 Λιβανέζων σιιτών τους οποίους οι αντάρτες κρατούν ομήρους από τον Μάιο του 2012. Μετά την απαγωγή των δύο Τούρκων πιλότων, η Τουρκία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και συνέστησε σε αυτούς που σκέπτονται να μεταβούν εκεί να ματαιώσουν το ταξίδι τους εκτός κι αν υπάρχει επιτακτική ανάγκη.

Οι τουρκικές πηγές και αυτές στον ΟΗΕ δήλωσαν ότι η απόφαση για την απόσυρση αυτή είχε ληφθεί πριν από την απαγωγή των δύο πιλότων. "Στις 6 Αυγούστου, το τμήμα επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης μας ενημέρωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει την τουρκική μονάδα μηχανικού του στρατού από την UNIFIL", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της δύναμης αυτής του ΟΗΕ Αντρέα Τενέντι.

Ο ίδιος περιέγραψε την αλλαγή αυτή ως μια συνηθισμένη διαδικασία. "Οι ίδιες οι χώρες αποφασίζουν την συμμετοχή τους και όπως βλέπουμε σε όλες τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης, κάποιες χώρες μειώνουν την δύναμή τους κι άλλες την αυξάνουν", πρόσθεσε ο Τενέντι. Σύμφωνα με την τουρκική διπλωματική πηγή, για την απόσυρση αυτή είχαν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες της UNIFIL. Βέβαια η χρονική συγκυρία πού γίνεται η υπόψη κίνηση από την Τουρκία, μάλλον μας πείθει ότι πρόκειται για αντίποινα σε βάρος του Λιβάνου λόγω της απαγωγής των τούρκων πιλότων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (11/8/2013)


Γεγονότα

1875: Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α' στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.

1934: Οι πρώτοι κατάδικοι φτάνουν στις φυλακές του νησιού Αλκατράζ στον κόλπο του Σαν Φραντσίσκο.

1962: Η ΕΣΣΔ εκπλήσσει τον κόσμο, στέλνοντας δυο πυραύλους στο διάστημα, μέσα σε 24 ώρες.

1983: Διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η Αργυρώ Χουδεστανάκη, η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας.

1993: Οι πρέσβεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στη Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε αποδεκτό το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Γεννήσεις

1716: Ευγένιος Βούλγαρης Κερκυραίος λόγιος και κληρικός.

1864: Ελευθέριος Βενιζέλος, κορυφαίος νεοέλληνας πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1910 έως το 1915 και από το 1928 έως το 1932.

1947: Γιώργος Καρατζαφέρης, ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

1960: Δημήτρης Ζερβουδάκης, θεσσαλονικιός τραγουδοποιός.

Θάνατοι

1956: Τζάκσον Πόλοκ, Αμερικανός ζωγράφος. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.