09 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Επιδιορθώσεις Γοτθικού ρυθμού των Σταυροφόρων 
στον Ναό της Θεοτόκου

Στο δεύτερο, μαρτυρείται ότι μετά την κατάκτηση της πόλης, οι Σταυροφόροι «επιδόθηκαν στην ανακαίνιση των περισσότερο αναγκαίων οικοδομών», όπου μεταξύ των οποίων αναφέρεται ότι «ανακαίνισαν τον τάφο της Παναγίας» (1140-1150). 

Από την εποχή εκείνη οι Καθολικοί επιδόθηκαν σε διπλωματικούς αγώνες προκειμένου να διεκδικήσουν «χώρο στη Γεθσημανή». Μετά από αιώνες, μνημονεύεται μια ρηματική διακοίνωση της 28ης Μαΐου του 1850, ήταν η αφορμή των Γάλλων προς την Υψηλή Πύλη. Αυτή για να σχηματισθεί μια πολυσέλιδη συλλογή πρακτικών, επισήμων εγγράφων, δικαστικών αποφάσεων, και άλλων αυθεντικών εγγράφων, τα οποία εκδόθηκαν από τον βαρώνο ντε Τέστα το 1866 στο Παρίσι με τίτλο «Συλλογή Συνθηκών της Οθωμανικής Πύλης μετά των ξένων δυνάμεων». 

Στα επίσημα αυτά έγγραφα η Γαλλία αναγνώριζε τη Γεθσημανή ως τόπο στον οποίο συνέβη η Κοίμηση. Σε αποκαλυπτικό απόσπασμα του Μεγάλου Βεζίρη Φουάτ πασά διαβάζουμε την ευνοϊκή στάση της Υψηλής Πύλης στο επίμαχο θέμα: «Η Γαλλία, και όταν την κυβερνούσαν χριστιανοί βασιλείς, και όταν είχε δημοκρατικό καθεστώς, αλλά και όταν την κυβερνούσαν άθεοι, όπως κατά την τελευταία εποχή κατά την οποία δεν κυνηγούσε από το έδαφός της μόνο τους μοναχούς, αλλά και αυτόν ακόμη τον Θεό, ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει τους μοναχούς της Ανατολής και τις διεκδικήσεις τους».

Στις διεκδικήσεις αυτές ο Φουάτ πασάς σημειώνει για τον τάφο: «Από τον τάφο της Παρθένου στην Γεθσημανή, ο οποίος είναι κοινό προσκύνημα για τους Ορθόδοξους Έλληνες, τους Αρμένιους και τα άλλα χριστιανικά δόγματα, και μέσα στον οποίο είχαν και οι Μουσουλμάνοι ιδιαίτερο ιερό, αποκλείονται μόνο οι Λατίνοι μοναχοί». Μάλιστα η Υψηλή Πύλη, με τη συγκατάθεση των Ρώσων, χορήγησε άδεια, για «να τελεσθεί λειτουργία από τους Λατίνους στον τάφο της Παναγίας». η Παλαιστίνη» (σελ. 115). 


ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ.........


ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ: OΧΙ ΜΟΝΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑ. ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΕΣ


Μήνυμα ότι δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, που διήρκησε μια ώρα, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

 Ο κ. Ομπάμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες. «Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.

Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον. Σχετικά με το κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος, Ισραήλ.

«Εμείς προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο έργο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΕΔΩ

ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΑΤΤΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ!


Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στην Κύπρο οι άκρως προκλητικές δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή», ο τέως ηγέτης του ψευδοκράτους είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο εξαιτίας των υδρογονανθράκων. «Από πολιτικής άποψης, φυσικά και είναι δυνατό να γίνει αυτό, λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη «αρκετά γενναίο» για να καταλήξει σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, ενώ δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου προτιμά τη διχοτόμηση.  Επίσης είπε ότι οι προτάσεις του τέως προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια δεν ήταν «γενναιόδωρες».Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για επιστροφή της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προέχει μια συνολική λύση. Σε σχέση με το ζήτημα του διορισμού συνομιλητών για το Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ τάχθηκε κάθετα εναντίον, λέγοντας ότι αυτό υποβαθμίζει τη σημασία του κυπριακού προβλήματος.

«Όχι μόνο θέλουμε, ως κόμμα, λύση του κυπριακού, αλλά τη θέλουμε χθες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Αγγελος Βότσης, απαντώντας στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ΔΗ.ΚΟ. «δεν επιθυμεί λύση, αλλά εγκλωβίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Κάλεσε παράλληλα τον πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους «να αφήσει τις κουτοπονηριές», προσθέτοντας ότι «εδώ και 39 χρόνια θέλουμε λύση για να δει ο κυπριακός λαός την πατρίδα του ενωμένη».  «Προκλητικό» και «φερέφωνο της Άγκυρας  χαρακτήρισε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η ΕΔΕΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας σχολίασε ότι «η απειλή του κυρίου Ταλάτ φανερώνει ότι ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς πολιτικοί στα Κατεχόμενα ακολουθούν πιστά την Άγκυρα στην τακτική των απειλών και του εκφοβισμού».

«Η συνέντευξη του κ. Ταλάτ αποκαλύπτει τον αλαζονικό και προκλητικό χαρακτήρα του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά και τις απόλυτες και σκληρές του θέσεις στο Κυπριακό» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Αυγούστου. Ποιες είναι οι βασικότερες αλλαγές. «Αναγνώριση και αναβάθμιση» είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα που βγάζει η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Από την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου τόνισε ότι το ζητούμενο πλέον είναι οι πολιτικές ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της συνάντησής του στο Λευκό Οίκο, με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική και νότια Εύβοια για την Παρασκευή, όπως αναφέρει ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Όπως επισημαίνεται, έχουν, ήδη, ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι οργανισμοί περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, καθώς προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας, αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα το Σαββατοκύριακο, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αναμένεται να εκμεταλλευτούν την αργία του Δεκαπενταύγουστου. Σε επιφυλακή το Λιμενικό, επιπλέον πτήσεις προγραμματίζονται στο «Ελ.Βενιζέλος», κοσμοσυρροή αναμένεται σε τρένα και ΚΤΕΛ, έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία.

Κόσμος

Δύο πιλότοι των Τουρκικών Αερογραμμών έπεσαν θύματα απαγωγής από ομάδα ενόπλων την ώρα που βρίσκονταν, μαζί με άλλα επτά άτομα, σε λεωφορείο που είχε μισθώσει η εταιρεία τους. Εκφράζονται αρχικά εκτιμήσεις πως η υπόθεση μπορεί να συνδέεται με εννέα Λιβανέζους που κρατούνται στη Συρία, πιθανότατα από αντικαθεστωτικούς. Ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ έξω από τζαμί στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15 σε μία επίθεση που όπως φαίνεται στόχο είχε τοπικό πολιτευτή. Η επίθεση έγινε την ώρα που πιστοί έβγαιναν από το τζαμί μετά της προσευχές της Παρασκευής κατά τη λήξη του Ραμαζανιού. Την στήριξη του Λευκού Οίκου στην Αθήνα και την προτροπή για οικονομικές πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση, υπογραμμίζουν τα ξένα ΜΜΕ που αναφέρονται στην συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Ο Σαμαράς έχει έρθει στις ΗΠΑ ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από την Ουάσινγκτον» γράφουν οι αμερικανικές εφημερίδες.

Κριτική στην ιαπωνική κυβέρνηση πως δεν έχει πιέσει αρκετά τη διεθνή κοινότητα, με το ιστορικό βάρος που φέρει το Τόκιο, για τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό άσκησε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι καθώς η πόλη θυμάται τα 68 χρόνια από τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας. Ενός λεπτου σιγή τηρήθηκε για τους συνολικά 150.000 νεκρούς από τη βόμβα. Την απόφασή του να κλείσει την κρυπτογραφημένη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Lavabit που θεωρείται ότι χρησιμοποιούσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν ανακοίνωσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε προηγηθεί «κρούση» της αμερικανικής Δικαιοσύνης για παροχή στοιχείων.

«Χρειάστηκε να κάνω μία δύσκολη επιλογή: να γίνει συνεργός σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού ή να κλείσω το Lavabit» είπε ο ιδιοκτήτης, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να συζητήσει τι προηγήθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Οικονομία

Προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών του Ιατρικού Αθηνών που δεν κατέχει (66,701%), κατέθεσε ο Γιώργος Αποστολόπουλος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση την Παρασκευή. Το τίμημα είναι 0,80 ευρώ ανά μετοχή ή 26,18% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, εκτίμησε ο Γ.Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπ.Ομπάμα. «Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνονοντας ότι αμερικανική θέση είναι σημαντική εν όψει και των δύσκολων διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου.

Μετά από τρεις ημέρες πτώσης, οι δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη επέστρεψαν στα κέρδη, αν και οι αγορές δεν κατέγραψαν ισχυρή άνοδο.

Αθλητισμός

Ο Αστέρας Τρίπολης προσπάθησε να κάνει την υπέρβαση και να πάρει αποτέλεσμα πρόκρισης μέσα στη Βιέννη, όμως η Ραπίντ υπερείχε στα σημεία και προκρίθηκε στα πλέι-οφ του Europa League, παίροντας τη νίκη με 3-1. Αποκλεισμός και για τη Ξάνθη, που έχασε με 2-1 από τη Σταντάρ στη Λιέγη. Τα αποτελέσματα της Πέμπτης και οι ομάδες που προκρίθηκαν. Τα γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της Παρασκευής (14:00). Στους ισχυρούς της κλήρωσης ο ΠΑΟΚ, στους αδύναμους ο Ατρόμητος.

Η Ξάνθη δεν κατάφερε να κάνει την ευρωπαϊκή υπέρβαση και αποχαιρέτησε το Europa League με δύο ήττες από τη Σταντάρ Λιέγης. Στο «Μορίς Ντιφράσν» η βελγική ομάδα επικράτησε 2-1 και καθώς είχε νικήσει με το ίδιο σκορ και στον πρώτο αγώνα, πήρε το «εισιτήριο» για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Τα γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν οι Μπιλό στο 53ο και Ντε Καμάργκο στο 70ό λεπτό. Για τους Ακρίτες μείωσε ο Τζόναθαν ντε Γκούζμαν στο 84'.

Με όλες τις δυνάμεις του πάλεψε μέσα στη Βιέννη ο Αστέρας Τρίπολης απέναντι στη Ραπίντ, όμως ηττήθηκε 3-1 από τους Αυστριακούς και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα στην Τρίπολη, αποχαιρέτησε το Europa League. Αυτή μάλιστα ήταν και η πρώτη ήττα του Αστέρα Τρίπολης στα Κύπελλα Ευρώπης. Τα τέρματα των νικητών - που προκρίθηκαν στα πλέι οφ της διοργάνωσης - σημείωσαν οι Πέτσος (25') και Σάουμπ (63', 85') ενώ για τον Αστέρα ισοφάρισε προσωρινά ο Γκρατσίνι στο 57'.


ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ


Αν δεν υπάρξει βελτίωση στο εσωτερικό οικονομικό μέτωπο η Ελλάδα θα κυλήσει στην βία, παραδέχεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ενώ για πρώτη φορά χαρακτηρίζει ως "εξτρεμιστές της Αριστεράς" την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α Σαμαράς δηλώνει συγκεκριμένα ότι  «Η άνοδος των εξτρεμιστών της Αριστεράς και της Δεξιάς, λόγω της υψηλής ανεργίας είναι πρόβλημα. Είναι δυνατόν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ή χώρα του ΝΑΤΟ να δέχεται ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς βιαιοπραγίες;".

Τώρα, πόσο λογικό είναι για έναν πρωθυπουργό που αναζητά αγωνιωδώς επενδύσεις από το εξωτερικό να δημοσιοποιεί εικόνα της χώρας που είναι έτοιμη να εκραγεί και να μετατρέπεται σε ... Αίγυπτο αυτό είναι ένα ζητούμενο. Άλλο πως παίζεται αυτό το χαρτί σε συνομιλίες "πίσω από κλειστές πόρτες" και άλλο να "φωνάζει" μέσω της Washington Post ότι "Στην Ελλάδα είναι υψηλή η πιθανότητα έκρηξης βίας"...Ευδιάκριτη είναι και η προσωπική του αγωνία και αυτογνωσία για το την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πολιτική των Μνημονίων που ξεκίνησε να υπηρετεί πιστά από την 1η Νοεμβρίου 2011, όταν ανατράπηκε από την αναίμακτη λαϊκή εξέγερση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση Παπανδρέου.

"Ο Σαμαράς, μας περιέγραψε την σκληρή οικονομική πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, ένα 'παγκόσμιο ρεκόρ μετά την Μεγάλη Ύφεση'", αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ παράλληλα γίνεται και λόγος για το ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανεργία, κυρίως στους νέους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως "περπατάμε σε μια λεπτή γραμμή. Πρέπει να δούμε απτές αποδείξεις πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ", είπε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Από τα παραπάνω προκύπτουν πολύ σημαντικά πολιτικά ζητήματα:

Σε ότι αφορά την παραδοχή ότι η χώρα ολισθαίνει σε έναν δρόμο εσωτερικής βίας λόγω ακριβώς της ίδιας πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά που απέτυχε παταγωδώς να αποκαταστήσει έστω και σε έναν βαθμό την εθνική κυριαρχία και την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές (αδύνατον να υπάρξει ρευστότητα αν δεν δανειστούν οι τράπεζες από τις αγορές), όσο και στο ότι χαρακτηρίζει και φυσικά συκοφαντεί τους εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους, τον ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά του και τον Λαϊκό Σύνδεσμο στα δεξιά του ως "εξτρεμιστές".

"Ωραία" εικόνα δίνει για την ελληνική δημοκρατία...

Δηλαδή έχουμε έναν πρωθυπουργό που επισκέπτεται τις ΗΠΑ και την παραμονή της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, περιγράφει την χώρα του ως έτοιμη να αιματοκυλιστεί (λόγω της πολιτικής του ιδίου, φυσικά) και δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές 35% και τώρα οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν στο 40-43% αθροιστικά, ως "εξτρεμιστικά".

Είναι βέβαιος ότι έτσι θα προσελκύσει έτσι επενδυτές; Γιατί εμάς περισσότερο προς Αίγυπτο μας φέρνει αυτή η εικόνα...

WSJ: ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


H σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο στην αμερικανική έντυπη έκδοση με τίτλο «The Paranoid Style in Turkish Politics» (σελ. Α12), υποστηρίζει ότι εάν τον περασμένο Ιούνιο με την καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ στην Κων/πολη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan επέδειξε την καταπιεστική του πλευρά, τώρα η κυβέρνησή του επιδεικνύει την παρανοϊκή της πλευρά, καταδικάζοντας δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους της σε μακροχρόνιες καθείρξεις στο πλαίσιο μιας υπόθεσης συνομωσίας που δεν αρμόζει σ΄ένα δημοκρατικό κράτος. Η σύνταξη της WSJ συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι, αντίθετα στις ελπίδες ότι η Τουρκία, υπό τον Erdogan, θα καταστεί μια ωριμότερη και αντιπροσωπευτικότερη δημοκρατία, «ο Τούρκος Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη δεκαετή εξουσία του για να αντικαταστήσει το ένα βαθύ κράτος μ’ ένα άλλο».

Αυτή η εκδικητικότητα που επέδειξε η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Ergenekon δεν θα εξυπηρετήσει τα μακροχρόνια συμφέροντα του κ. Erdogan και του πολιτικού του κόμματος, καθώς η βίαιη προσέγγιση Erdogan στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχει στρέψει εναντίον του πολλούς Τούρκους πρώην υποστηρικτές του.«Το τελευταίο πράγμα που επιζητούν οι Τούρκοι είναι ένας δικός τους Vladimir Putin», τονίζεται. Επί χρόνια, η Τουρκία υπήρξε πρότυπο μουσουλμανικού κράτους που διαχώριζε τη θρησκευτική από την κοσμική εξουσία, ενώ υπό τον κ. Erdogan, θα μπορούσε ίσως να καταστεί πρότυπο ισλαμικής δημοκρατίας, ούτε εχθρικής προς τη θρησκεία, αλλά ούτε και προς τον νεωτερισμό. 

Με τις καταδίκες της περασμένης Δευτέρας, η Τουρκία μοιάζει πλέον σε κάτι απογοητευτικά οικείο για τη Μ. Ανατολή: σ’ ένα κράτος όπου η τύχη των πολιτών της εξαρτάται από την εκάστοτε βούληση του ηγέτη της, καταλήγει η σύνταξη της WSJ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (9/8/2013)


Γεγονότα

480 π.Χ: Η Μάχη των Θερμοπυλών. 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς υπό τον Λεωνίδα αντιμετωπίζουν υπέρτερες περσικές δυνάμεις και πίπτουν επί του πεδίου της μάχης.

1173: Αρχίζει να κατασκευάζεται, από τον αρχιτέκτονα Μπονάνο Πιζάνο, το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Πίζας. Θα ολοκληρωθεί 199 χρόνια αργότερα και θα μείνει στην ιστορία ως ο Κεκλειμμένος Πύργος της Πίζας, επειδή από την αρχή της κατασκευής του παρουσίαζε κλίση.

1945: Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι.

1974: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον παραιτείται, εξαιτίας του σκανδάλου «Watergate». Νέος πρόεδρος, ο 38ος, ορκίζεται ο αντιπρόεδρος Τζέραλντ Φορντ.

1979: Το αγγλικό παραλιακό θέρετρο στο Μπράιτον αποκτά την πρώτη παραλία γυμνιστών.

Γεννήσεις

1938: Γεννιέται ο Όττο Ρεχάγκελ, γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το 2004 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1957: Γεννιέται η Μέλανι Γκρίφιθ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1963: Γεννιέται η Γουίτνεϊ Χιούστον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της σόουλ.

Θάνατοι

1823: Πεθαίνει ο Μάρκος Μπότσαρης, αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης του 1821.

1975: Πεθαίνει ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ρώσος συνθέτης.