08 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

 

Οδοιπορικά και Σουλτανικά φιρμάνια

Οδοιπορικά κείμενα περιηγητών και προσκυνητών, που περιέχονται στο ογκώδες έργο του αρχιδιακόνου Ιεροσολύμων Κλεώπα (Ιεροσόλυμα 1912), συμφωνούν επίσης με τις παραπάνω μαρτυρίες: «Στη Γεθσημανή», έγραφε ο προσκυνητής Θεοδόσιος το 530, «υπάρχει η κοιλάδα του Ιωσαφάτ και η βασιλική της μητέρας του Κυρίου Αγίας Μαρίας, και μέσα σε αυτήν ο τάφος της». Σαράντα χρόνια αργότερα, το 570, ο μάρτυρας Αντωνίνος Πλαιζάν, επιβεβαιώνει το ίδιο: «Στην κοιλάδα του Ιωσαφάτ υπάρχει η βασιλική της Αγίας Μαρίας η οποία, λένε, υπήρξε ο Οίκος Αυτής.

Μέσα σε αυτή δείχνουν τον τάφο από τον οποίο μετέστη στους ουρανούς». Σε περιγραφή που έκανε ο Δυτικός επίσκοπος Αρνούλφος, το 670, διαβάζουμε: «Το μνήμα της Θεοτόκου σύγκειται εκ δύο υπερκειμένων εκκλησιών. Η κατώτερη είναι στρογγυλή και στηρίζεται σε θεμέλια από σπανιότατο λίθο. Στο ανατολικό μέρος υπάρχει θυσιαστήριο και δεξιά του ο τάφος της Αγίας Μαριάμ (Μαρίας), στον οποίο αναπαύθηκε όταν ετάφη». Στα οδοιπορικά αυτά ανήκει και η προσκύνηση του μωαμεθανού Ομέρ Χατάπ, που υπήρξε σύντροφος και διάδοχος (χαλίφης) του Μωάμεθ.

Όταν ο Ομέρ κατέκτησε την Ιερουσαλήμ, το 637, αναφέρει ο Άραβας ιστορικός Μεζρουντίν, «προσευχήθηκε δυο φορές στην παρά τον χείμαρρον εκκλησία των Κέδρων και το μνήμα της Μητέρας Μαριάμ». Τα ίδια αναφέρουν επίσης ο σύγχρονος του Ιωάννη Δαμασκηνού, Άγιος Βιλιβάλδος, ο Ρώσος ηγούμενος Δανιήλ, ο γεωγράφος Ιντρισί, ο μοναχός Βερνάρδος και ο μοναχός Επιφάνιος κατά τον οποίο, έξω από την πύλη της Ιερουσαλήμ, στη Γεθσημανή, βρισκόταν «η οικία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην οποία η Θεοτόκος μετά την Ανάστασιν εκοιμήθη».

Μετά την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από τους Μωαμεθανούς, όλα τα σουλτανικά φιρμάνια ανέφεραν τα ιερά προσκυνήματα των χριστιανών, μεταξύ των οποίων και τον τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή. Χαρακτηριστικό της μωαμεθανικής αυτής παράδοσης είναι το φιρμάνι που εξέδωσε ο σουλτάνος Σελίμ ο Τρομερός, όταν κατέκτησε την Ιερουσαλήμ το 1517. Από το έργο του Γρηγορίου Παλαμά «Ιεροσολυμιάς», όπου καταχωρίζεται ολόκληρη η μετάφραση του φιρμανίου, διαβάζουμε στο συγκεκριμένο σημείο τη διατύπωση «… το έξω της πόλεως μνήμα της Δέσποινας Μαριάμ».

Αλλά και από καθολικές πηγές μνημονεύεται ο τάφος στη Γεθσημανή, αφού σε λεύκωμα της «Φραγκισκανής Κουστωδίας των Αγίων Τόπων» αναφέρεται: «Ο ναός που βρίσκεται μπροστά στο τείχος του παλιού Ναού, απέναντι από την Χρυσή Πύλη και σε θέση αντίθετη προς το τέμενος του Ομάρ, αποτελεί την απάντηση του Καθολικού κόσμου στην απιστία των Ευρωπαίων πολιτικάντηδων, των Βυζαντινών Ορθοδόξων ή μπολσεβίκων, των πανισλαμιστών και των σιωνιστών…

Με τον Ναό αυτόν επανασυνδέεται η μετά τους Σταυροφόρους διακοπείσα παράδοση». Η παράδοση αυτή αναφέρεται σε δυο αποκαλυπτικά εδάφια που ακολουθούν στη συνέχεια. Σύμφωνα με το πρώτο, «κατά την λιτανεία που προηγήθηκε της τελικής εφόδου (κατά της Ιερουσαλήμ), οι Σταυροφόροι είχαν σταματήσει μπροστά στον τάφο της Παναγίας». 

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ........







ΑΠΟΨΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ


Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία. Παράλληλα, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ, της επίσκεψης της Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θα συμμετάσχουν ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική αντιπροσωπεία στη συνάντηση θα αποτελείται ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Στο μεταξύ, οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας  βρέθηκαν στο τραπέζι του δείπνου που είχε στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.  Επίσης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της «Washington Post», όπου συναντήθηκε με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Διαβάστε επίσης εδώ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»

Η Παναγία το Άξιον Εστί

Το παρακάτω ιστορικό γράφηκε ως υπόμνημα από τον ιερομόναχο Σεραφείμ τον Θυηπόλο το 1548 ο οποίος υπήρξε και Πρώτος του Αγίου Όρους και διέσωσε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης. Στη Σκήτη του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγ. Όρους - στην αριστερή όχθη του χειμάρρου του Λιβαδογένη, κάτω από τη Ρωσική Σκήτη του Αγ. Ανδρέα - εκεί κοντά στην τοποθεσία της Ι. Μονής Παντοκράτορος, είναι ένας λάκκος (χαράδρα) μεγάλος που έχει διάφορα κελιά.
 
Σε ένα από αυτά τα κελιά που ήταν αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, κατοικούσε ένας ενάρετος Ιερομόναχος γέροντας με τον υποτακτικό του. Κατά το βράδυ ενός Σαββάτου θέλοντας ο Γέροντας να πάει στην αγρυπνία στη μονή λέει στον υποτακτικό:

-Εγώ Τέκνο μου θα πάω να ακούσω την αγρυπνία ως συνήθως. Εσύ μείνε στο κελί και ανάγνωσε την ακολουθία σου. Και έτσι έφυγε. Αφού ήρθε το βράδυ, ακούει ο υποτακτικός να χτυπάει κάποιος την πόρτα του κελιού. Πήγε, την άνοιξε και βλέπει κάποιον ξένο και άγνωστο μοναχό, ο οποίος αφού παρακάλεσε, μπήκε και έμεινε εκείνη τη βραδιά στο κελί.

Την ώρα του όρθρου σηκώθηκαν και έψαλλαν και οι δύο την ακολουθία. Όταν όμως ήλθαν στην Τιμιωτέραν των Χερουβείμ, ο υποτακτικός έψαλλε ως τέλους τον ύμνο, ενώ ο ξένος μοναχός στάθηκε μπροστά από την εικόνα της Θεοτόκου και με περισσή ευλάβεια και φόβο κάνοντας άλλη αρχή του ύμνου τον έψαλλε ως εξής: «Άξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον, και παναμώμητον, και μητέρα του Θεού ημών». Και μετά επισύναψε και την Τιμιωτέραν μέχρι τέλους. Όταν άκουσε αυτό ο υποτακτικός ενθουσιάστηκε αφ' ενός για το νέο ύμνο, αφετέρου για την κατά κάποιο τρόπο Αγγελοειδή φωνή και ουράνιο μελωδία που άκουσε και λέει προς τον ξένο μοναχό:

-Εμείς μόνο την Τιμιωτέρα ψάλλουμε, το Άξιον Εστίν, δεν το έχουμε ακούσει ποτέ, ούτε εμείς αλλά ούτε και οι πρωτύτεροι από μας. Αλλά σε παρακαλώ, κάνε αγάπη και γράψε σε μένα τον ύμνο αυτό για να τον ψάλλω και γώ στην Θεοτόκο.

-Φέρε μου μελάνι και χαρτί για να γράψω τον ύμνο, του είπε ο ξένος μοναχός.

- Δεν έχω ούτε μελάνι, ούτε χαρτί ,είπε ο υποτακτικός. Τότε ο ξένος μοναχός είπε:

-Φέρε μου μια πλάκα.
 
Ο υποτακτικός πήγε τότε και έφερε (μάλιστα λέγεται ότι η πλάκα αυτή ήταν από το δάπεδο του ναού κάτι που είναι πολύ πιθανόν). Την πήρε λοιπόν ο ξένος, και έγραψε πάνω σ' αυτήν με το δάκτυλο του τον παραπάνω ύμνο, το Άξιον Εστίν. Κι ώ του θαύματος!!! Τα γράμματα χαράχθηκαν τόσο βαθιά πάνω στην σκληρή πλάκα σαν να γράφτηκαν σε μαλακό πηλό. Και ποιος να περιγράψει την έκπληξη του υποτακτικού που βρέθηκε μπροστά σ' αυτό το εξαίσιο γεγονός, ο οποίος δίκαια στάθηκε εμβρόντητος και παράλαβε την πλάκα από τον ξένο. Μετά είπε ο ξένος στον υποτακτικό:

-Από σήμερα και στο εξής έτσι να ψάλλετε αυτό τον ύμνο και εσείς, αλλά και όλοι οι Ορθόδοξοι στην Κυρία ημών Θεοτόκο. Και μετά εξαφανίστηκε. Ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, απεσταλμένος από το Θεό, για να αποκαλύψει τον αγγελικό αυτό ύμνο στην ανθρωπότητα. Ο υποτακτικός μοναχός δοκιμάζοντας έκπληξη στην έκπληξη και χαρά στην χαρά, προσκύνησε τον τόπο όπου στάθηκε ο Άγγελος και ξεφώνησε: «Νυν είδα αληθώς ότι εξαπέστειλε Κύριος τον Άγγελο Αυτού» και ατενίζοντας την εικόνα της Θεοτόκου «Δεδοξασμένα ελλαλήθη περί σού η πόλις του Θεού, Δέσποινα μου Μαρία».
 
Αφού επέστρεψε και ο Γέροντας από την αγρυπνία στο κελί, άρχισε ο υποτακτικός να του διηγείται τα συμβαίνοντα και να του ψάλλει το Άξιον Εστίν, όπως του παρήγγειλε ο Άγγελος και στη συνέχεια του έδειξε και την πλάκα με τα αγγελοχάρακτα γράμματα. Ο Γέροντας ακούγοντας και βλέποντας όλα αυτά, έμεινε εκστατικός απέναντι στο θαύμα αυτό. Πήραν και οι δύο την αγγελοχάρακτη πλάκα και πήγαν στο Πρωτάτο. Την έδειξαν στον Πρώτο αλλά και στους Γέροντες της Κοινής Σύναξης και τους διηγήθηκαν όλα τα γενόμενα. Αυτοί δόξασαν το Θεό και ευχαρίστησαν τη Κυρία Θεοτόκο για το εξαίσιο αυτό Θαύμα. Αμέσως έστειλαν την πλάκα στην Κωνσταντινούπολη προς τον Πατριάρχη και τον Αυτοκράτορα αφού τους έγραψαν και γράμματα που εξιστορούσαν όλη την υπόθεση του γεγονότος.

Από τότε και μετά ο Αγγελικός αυτός ύμνος διαδόθηκε σε όλη την Οικουμένη και ψάλλεται στη Θεομήτορα από όλους τους Ορθοδόξους.  Η δε εικόνα της Θεοτόκου που βρισκόταν στην Εκκλησία του κελιού στο οποίο έγινε αυτό το Θαύμα, με κοινή απόφαση των Πατέρων αποφασίσθηκε να μεταφερθεί στο Ιερό Βήμα του Πρωτάτου. Έτσι αφού συνήχθησαν πολλοί Πατέρες, έκαναν μια μεγαλειώδη λιτανεία (κρατώντας κεριά, προσφέροντας θυμιάματα, και θείους ύμνους) όπως άρμοζε στην περίπτωση και αφού πήγαν στο κελί όπου είχε λάβει χώρα το Θαύμα προσκύνησαν την εν λόγω Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος. Στη συνέχεια την λιτάνευσαν προς την Εκκλησία του Πρωτάτου.

Όταν έφθασαν στον Ναό την απέθεσαν στον κυρίως Ιερό Ναό και στη συνέχεια τέλεσαν αγρυπνία εις δόξα και τιμή της Θεομήτορος και του Υπηρέτη Αυτής Μεγίστου Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Μετά αφού την έλαβαν σαν τίμιο αγίασμα, χρυσοπορφύρωτο κιβωτό και τιμαλφέστατο θησαυρό, με την δέουσα τιμή και ευλάβεια την εισήγαγαν στο Ιερό Βήμα σύμφωνα με την προσυμφωνηθείσα απόφαση και την ενθρόνισαν στο Ιερό σύνθρονο του Αγίου Βήματος πίσω από την Αγία Τράπεζα, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, σαν σε θρόνο βασιλικό. Από τότε η Ιερά αυτή Εικόνα πήρε την ονομασία του αγγελικού ύμνου «Άξιον Εστίν», επειδή μπροστά στην εικόνα αυτή ψάλθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγελο ο ύμνος αυτός. 

Το κελί πήρε την επωνυμία «Άξιον Εστί» ενώ ο λάκκος (η τοποθεσία) που βρίσκεται το κελί ονομάζεται από όλους μέχρι σήμερα «Άδειν» (δηλαδή, ψάλλειν), επειδή εκεί για πρώτη φορά ψάλθηκε ο αγγελικός αυτός ύμνος. Το θαύμα αυτό είναι παλαιό και έγινε το 980 μ.Χ. επί της Βασιλείας Βασιλείου και Κωνσταντίνου των αυταδέλφων που ονομαζόντουσαν και Πορφυρογέννητοι, υιών του Ρωμανού του νέου και επί πατριαρχίας Νικολάου του Χρυσοβέργου. Η παραπάνω εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου καλουμένης «Αξιον Εστίν» κατασκευάσθηκε στους χρόνους της εικονομαχίας.

Γενικά η όλη τεχνοτροπία της εικόνας είναι αυστηρά βυζαντινή και η όψη της επιβλητική, με γλυκεία σοβαρότητα, γνώρισμα πολλών παλαιών εικόνων. Κατά το έτος 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάσθηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα, θαυμαστής Αγιορείτικης τέχνης (υποκάμισο) .

Η εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί» μετεφέρθη για πρώτη φορά στην Αθήνα το έτος 1963 όταν ο Άθως εόρταζε την χιλιετηρίδα του. 

Στη Θεσσαλονίκη μετεφέρθη το έτος 1985. 

Το 1987 ωσαύτως στην Αθήνα. 

Το 1994 στην Αθήνα και πάλι και ακολούθως στην Μεγαλόνησο Κύπρο. 

Το 2012 και πάλι στην Θεσσαλονίκη που εόρταζε τα 100 χρόνια απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό, από όπου επιστρέφοντας εκτέθηκε σε προσκύνημα στον Πολύγυρο, στην Αρναία, στην Ιερισσό και τέλος στην Ουρανούπολη.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες βάσει της μετασεισμικής δραστηριότητας στη Φθιώτιδα, εκτιμώντας ότι τα 5,1 Ρίχτερ της Τετάρτης δεν συνδέονται με το ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο στο παρελθόν είχε δώσει εξαιρετικά φονικούς σεισμούς. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε χωριά της Φθιώτιδας, αλλά και της Εύβοιας. Έκτακτα μέτρα σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Τροχαία, εν όψει της εξόδου αλλά και της επιστροφής των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου. Έτσι, αυξημένη θα είναι η τροχονομική αστυνόμευση τόσο του εθνικού οδικού δικτύου όσο και των σημείων όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), ενώ σε ισχύ θα τεθούν οι περιορισμοί για την κίνηση των φορτηγών.

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις πανελλαδικές, οι οποίες μάλιστα θα τεθούν σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο για τις πανελλαδικές θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο. Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Ρουπακιά του δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και τρία αεροσκάφη. Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ στις 21:55 (ώρα Ελλάδας) θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κόσμος

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από την προσέλευση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ σε τέμενος της Δαμασκού, όπου βρέθηκε για τη λήξη του Ραμαζανιού, έπειτα από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι η αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε δέχθηκε επίθεση. Κάτοικοι της περιοχής έκαναν πάντως λόγο για ήχους εκρήξεων στην περιοχή. Η νέα ηγεσία της Αλ Κάιντα δεν φαίνεται μεν να έχει καταφέρει να ενοποιήσει τις διάφορες ομάδες της, η οργάνωση όμως παραμένει μια σημαντική απειλή, σύμφωνα έκθεση εμπειρογνωμών των Ηνωμένων Εθνών.

Σε νέα φάση περνάει η ρήξη στην Αίγυπτο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει «αποτυχημένες» τις προσπάθειες διαμεσολάβησης των ξένων απεσταλμένων κάνοντας ξανά «νύξη» για χρήση βίας ώστε να διαλυθούν οι καθιστικές συγκεντρώσεις υπέρ του Μόρσι. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν ΗΠΑ και ΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση, καλώντας εκ νέου τις δύο πλευρές σε συνεννόηση. Ο άμεσος κίνδυνος νέας αιματοχυσίας εντοπίζεται στις νέες συγκεντρώσεις αλλά και στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες ισλαμιστών στο Κάιρο, όμως οι επικείμενοι εορτασμοί για το Ραμαζάνι μπορεί να καθυστερήσουν την όποια επέμβαση και να δώσουν χρόνο.

H ακύρωση της συνάντησης Ομπάμα και Πούτιν από τον Λευκό Οίκο προκαλεί «απογοήτευση» στο Κρεμλίνο, όπως ανέφερε η ρωσική προεδρία, η οποία ωστόσο υπογράμμισε πως η πρόσκληση μένει σε ισχύ και οι «ρώσοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τη συνεργασία με τους αμερικανούς εταίρους για όλα τα κεντρικά ζητήματα στη διμερή ατζέντα». Η Μόσχα σημείωσε πως η ακύρωση της συνάντησης κατά την παραμονή του Ομπάμα στη Μόσχα για την G20 οφείλεται στην «κατάσταση γύρω από τον Σνόουντεν, την οποία δεν δημιουργήσαμε εμείς». Η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε διήμερο πένθος στη χώρα για τα θύματα της έκρηξης που σημειώθηκε σε κτίριο της πόλης Ροσάριο, από διαρροή αερίου. Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έσπευσε και η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, ενώ τη λύπη τους εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως και ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος γεννήθηκε στο Ροσάριο.

Οικονομία

Η Ουγγαρία αποπλήρωσε το σύνολο του δανείου που της είχε χορηγήσει το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η τελευταία δόση του δανείου, ύψους 1,45 δισ. ευρώ που είχε χορηγηθεί στα μέσα του 2009, καταβλήθηκε την Τρίτη. Το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι υπό μελέτη και οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη οι δείκτες στη Νέα Υόρκη ενώ, νωρίτερα, καταγράφηκαν και στην Ευρώπη πτωτικές τάσεις, με το Λονδίνο να χάνει σχεδόν 1,5%.

Αθλητισμός

Με πέντε γκολ φιλοδώρησε τη Νόρτζελαντ η Ζενίτ, με τον Γιούρι Λοντίγκιν κάτω από τα δοκάρια της, πήρε το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Champions League. Η Σέλτικ του Γιώργου Σαμαρά (ήταν βασικός και αντικαταστάθηκε στο 70') έμεινε στο 0-0 με την Έλφσμποργκ, αλλά χάρη στο 1-0 του πρώτου αγώνα πήρε την πρόκριση. Ένσταση για αντικανονική συμμετοχή της Μέταλιστ στην εφετινή διοργάνωση του Champions League κατέθεσε ο ΠΑΟΚ μετά τη λήξη του αγώνα στο Χάρκοβο, που βρήκε τον «Δικέφαλο» ισόπαλο 1-1 με την ουκρανική ομάδα, αποτέλεσμα που σήμανε και τον αποκλεισμό του. Οι Θεσσαλονικείς ζητούν από την UEFA το μπαλάκι που θα μπει στην κληρωτίδα για τα πλέι-οφ του Champions League να γράφει «Μέταλιστ ή ΠΑΟΚ» σε αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για ενδεχόμενη τιμωρία των Ουκρανών.

Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στους οπαδούς του, που είδαν την ομάδα του Πειραιά να παίζει καλό ποδόσφαιρο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού αγώνα με την Άντερλεχτ στο «Καραϊσκάκη», η λήξη του οποίου βρήκε τους «ερυθρόλευκους» νικητές με 1-0. Η ομάδα του Μίτσελ πήρε τη νίκη στο φιλικό με τους Βέλγους με κεφαλιά του Σιόβα στο 14ο λεπτό, ενώ ξεχώρισαν οι Σαβιόλα και Βάις, οι οποίοι επέδειξαν πολύ καλή συνεργασία. Οι Πειραιώτες θα δώσουν το τελευταίο φιλικό της προετοιμασίας τους το Σάββατο (10/8, 23.15) στην Ισπανία με αντίπαλο την Βαλένθια.


ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ «NEW DEAL» ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ!


Οι ύστατες διπλωματικές διευθετήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, αφενός με την πρωταγωνιστική παρουσία του υπουργού Οικονομικών Τζ. Λιου και αφετέρου με τον ορισμό συνάντησης του Α. Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι, πείθουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον θα έχει, πραγματικά, βαρύνουσα σημασία. Οι συνομιλίες Ομπάμα - Σαμαρά αποτελούν το πρώτο ορόσημο ουσιαστικής επανεκκίνησης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από τον Απρίλιο του 1996, όταν οι Μπιλ Κλίντον και Κώστας Σημίτης είχαν εξετάσει (μετά τα Ιμια) τις ισορροπίες με την Τουρκία, το Κυπριακό και τον νέο χάρτη των Βαλκανίων.

Όλες οι επόμενες συναντήσεις Ελλήνων πρωθυπουργών με τους Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα είχαν πραγματοποιηθεί σε ομαλότατες συνθήκες και με σύμπτωση απόψεων εφ’ όλης της ύλης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα απουσίαζε από την ατζέντα των ΗΠΑ (με εξαίρεση τρεις «χειρουργικές» παρεμβάσεις τους για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη), ενώ η (εσφαλμένη) αισιοδοξία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία και την Αραβική Άνοιξη καθιστούσε περιττές τις επαφές με την Αθήνα. Τώρα, που η ευρύτερη περιοχή φλέγεται, η Ελλάδα αποτελεί (παρά τα προβλήματά της) νησίδα σταθερότητας και στήριγμα των συμφερόντων της Δύσης στη ΝΑ Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία Σαμαρά στην Ουάσινγκτον είναι δυνατόν να αναδειχθεί ως η αφετηρία μιας νέας περιόδου.

Βέβαια, το διπλωματικό παρασκήνιο ήδη δείχνει ότι οι ΗΠΑ ούτε θα «χαρίσουν» τίποτα ούτε η αναβάθμιση της Αθήνας θα στρέφεται κατά τρίτων (Τουρκία) ούτε θα σημαίνει εύκολους χειρισμούς σε μείζονα θέματα (Κυπριακό, ΠΓΔΜ) ούτε θα επιλύει τις διαφορές για τους ενεργειακούς πόρους της θαλάσσιας περιοχής μας. Η αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από την ευελιξία της ίδιας της κυβέρνησης (ο κ. Σαμαράς, και σε αυτόν τον τομέα, είναι μόνος χωρίς ελπίδα συνδρομής από τον υπουργό του επί των Εξωτερικών ή άλλα προβεβλημένα στελέχη) να εξασφαλίσει τον νέο ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο, αποκρούοντας τις ταυτόχρονες εισηγήσεις στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μεγαλόνησο και τα Σκόπια.

Ως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα πρώτα βήματα του «new deal» Ελλάδας - ΗΠΑ θα γίνουν στον οικονομικό τομέα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι ανακοινώσεις μετά το Οβάλ Γραφείο δεν θα αφορούν κάποιο «πακέτο βοήθειας» (όπως επί Ψυχρού Πολέμου) ή μία παρέμβαση προς την Ε.Ε. (παρακάμπτοντας τα εκκρεμή θέματα ΗΠΑ - Ευρώπης) ή ένα «ειδικό ταμείο» (στο πρότυπο του αμφίβολου μνημονίου με την αναπτυξιακή KfW της Γερμανίας). Η αμερικανική πρόταση αφορά την καθιέρωση ενός σχήματος «διαρκούς διαλόγου» για την οικονομία με επικεφαλής εκπροσώπους των κυβερνήσεων, αλλά και με έντονη παρουσία του ιδιωτικού τομέα. Σκοπός του σχήματος θα είναι η οικονομική σταθερότητα, η ανάπτυξη, η άρση των εμποδίων για επενδύσεις και (ίσως το κυριότερο) η ανάμειξη μεγάλων εταιριών των ΗΠΑ στην έρευνα και ανάπτυξη, στην ενέργεια και στις μεγάλες υποδομές.

Ενδεχομένως απουσιάζει, από το σχήμα «διαρκούς διαλόγου», ο άμεσος εντυπωσιασμός, αλλά σίγουρα υπάρχει ουσία. Και μάλιστα, χωρίς άμεσα ανταλλάγματα που απαιτούν ορισμένοι εταίροι στην Ε.Ε.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ:ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


H ΕΕ εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και προέτρεψε όλες τις πλευρές να εργασθούν για την επίτευξη ειρηνικής λύσης.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις τελευταίες αναφορές», επεσήμανε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αιγυπτιακής προεδρίας ότι οι διεθνείς μεσολαβητικές προσπάθειες θα πρέπει να τερματιστούν.

«Η ΕΕ προτρέπει όλες τις πολιτικές παρατάξεις να βρουν μία ειρηνική λύση στο παρόν αδιέξοδο. Εμείς βρισκόμαστε στην περιοχή, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στον απεσταλμένο της ΕΕ, Μπερναρδίνο Λεόν, ο οποίος πραγματοποιεί μία μεσολαβητική αποστολή στην Αίγυπτο.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι θα υπάρξει αιματοχυσία στην Αίγυπτο στην περίπτωση που η αστυνομία αποτολμήσει να επέμβει στις πλατείες, όπου έχουν κατασκηνώσει οι χιλιάδες οπαδοί του Μόρσι για πάνω από έναν μήνα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πλήθος γυναικών και παιδιών.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ


Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, υπογράφουν την Πέμπτη, μία ιστορική τριμερή συμφωνία, υψίστης πολιτικής σημασίας. Ιστορικής, αλλά ταυτόχρονα και υψίστης πολιτικής σημασίας, χαρακτήρισαν το μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων που θα υπογράψουν αύριο οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας,  ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης και ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Silvan Shalom.

Ο κ. Shalom είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων ενέργειας και υδάτινων πόρων όπως επίσης και του θέματος «ηλεκτρικής» διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.   Σημείωσε, επίσης, ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις τρείς χώρες.  Σημείωσε ακόμη ότι η αυριανή υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης από τις τρεις χώρες είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (8/8/2013)


Γεγονότα

1841: Ρήξη Όθωνα - Μαυροκορδάτου, από την άρνηση των ανακτόρων να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

1963: Η μεγάλη ληστεία του τραίνου στην Αγγλία, με λεία 2 εκατομμύρια λίρες, ανήμερα των 34ων γενεθλίων του εγκεφάλου της Ρόναλντ Μπιγκς.

1990: Το Ιράκ προσαρτά το Κουβέιτ και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στέλνει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να ανακαταλάβουν το Εμιράτο.

1992: Η εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά εμφανίζεται με την επωνυμία «Dream Team» και επαγγελματίες παίκτες, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, νικώντας στον τελικό την Κροατία με 117-85.

Γεννήσεις

1879: Γεννιέται ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, μεξικάνος επαναστάτης.

1906: Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέξης Μινωτής.

1937: Γεννιέται ο Ντάστιν Χόφμαν, αμερικάνος ηθοποιός.

Θάνατοι

1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης, κομμουνιστής πολιτικός, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ (1935-1956), μια από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

2003: Πεθαίνει ο Αντώνης Σαμαράκης, συγγραφέας.


2004: Πεθαίνει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ηθοποιός.