07 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ - ΤΟ «ΕΥΚΤΗΡΙΟ
ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ»

Υμνογραφικές μαρτυρίες.

Ο  τάφος της Παναγίας βρίσκεται στη Γεθσημανή. Τα κείμενα που στηρίζουν αυτή την άποψη, διάφοροι Κανόνες γνωστών ποιητών, ύμνοι διαφόρων αφανών και επιφανών υμνογράφων και άλλα έργα της θρησκευτικής ιστορίας, είναι πολύ διαφωτιστικά. Στην πρώτη ωδή του Κανόνα, που συνέθεσε για την Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Κοσμάς ο Ιεροσολυμίτης αναφέρει: «Η τάξη των Αγγέλων, που άυλοι περπατούν στον ουρανό, μαζεύτηκε στη Σιών γύρω από το θείο σώμα, Θεοτόκε…».

Η πέμπτη επίσης ωδή μνημονεύει τη Σιών (Ιερουσαλήμ): «Παρθένα, οι Απόστολοι λες και ταξίδεψαν πάνω στα σύννεφα, έφτασαν αμέσως από τα πέρατα της γης στη Σιών, για να σε ενταφιάσουν». Ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, που θεωρείται πατέρας της Δογματικής Θεολογίας, στα ποιητικά του έργα προσδιορίζει τη Σιών ως τόπο του επίμαχου τάφου: «Ο δήμος των θεολόγων από τα πέρατα της γης και το πλήθος των αγγέλων από τα ύψη του ουρανού, έτρεξαν στη Σιών από μήνυμα θεϊκό για να κάνουν το χρέος τους, την ταφή σου να λειτουργήσουν, Δέσποινα».

Ο Έλληνας υμνογράφος από τη Σικελία, Ιωσήφ, ιστορεί έμμετρα στον προεόρτιο Κανόνα που ψάλλεται στις 14 Αυγούστου:«Αφού ήρθαν από την άκρη της γης οι λαμπροί στύλοι των περάτων, βρέθηκαν στη Σιών για να σε κηδέψουν, Άχραντη, που τέλειωσες τη ζωή σου».Επίσης ο Στέφανος Σαββαΐτης, ανιψιός του Ιωάννη Δαμασκηνού, ομολογεί:«Η Άνασσα Θεοτόκος εξέπνευσε και μετήρενεν τη Σιών και ήρθη εκ Σιών».

Αλλά και ο Κοσμάς ο Μελωδός στην 1η, 5η, 8η, και 9η ωδή του Κανόνα του αναφέρει τη Σιών: «Η Χριστοτόκος εν Σιών μεθίσταται προς ουράνιον δόμον». Προσκαλεί μάλιστα ο ποιητής και τις θυγατέρες Σιών καθώς και τους Σιωνίτες «με ανημμένας λαμπάδας και άδοντες να σπεύσουν προς την Γεθσημανή και να προπέμψουν το Όρος το Άγιον εις τα επέκεινα», στην επουράνια κατοικία της. Δείχνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια από τους ποιητές, διάφοροι ιστορικοί προσδιορίζουν όχι μόνο την Ιερουσαλήμ, αλλά τη Γεθσημανή ως τοποθεσία ταφής της Παναγίας. 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Ιεροσολύμων Γιουβενάλιος το 458, ο Ιωάννης Δαμασκηνός στους λόγους του, ο Γερμανός το 733 στον τρίτο λόγο του, ο Νικηφόρος στην εκκλησιαστική ιστορία του, τα συναξάρια και, μαζί με αυτά, η εκκλησιαστική ιστορία και η παράδοση της πρώτης χιλιετίας. Σοβαρές ιστορικές μαρτυρίες θεωρούνται ακόμη τα κείμενα του λόγιου μοναχού Στεφάνου, Επισκόπου Ευχαϊτών και του Μάρκου Ευγενικού. Τις ίδιες ιστορικές αναφορές για την Κοίμηση, τις συναντάμε και στη χριστιανική Υμνογραφία, που προηγείται χρονικά από τους Κανόνες.  

Στους ύμνους αυτούς, που είναι γραμμένοι στα ελληνικά και ψάλλονται μεταφρασμένοι σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, αναφέρεται συνεχώς ως τόπος ταφής της Παναγίας, η Γεθσημανή. Ο Θ. Μέντζος, επίσης, στο έργο του «Ο Τάφος της Παναγίας» καταχωρίζει ένα εδάφιο του Γεωργίου Κεδρηνού σχετικά με τον βίο της Παναγίας, το οποίο αναφέρει: «Μετά τον θάνατον Ιωσήφ του τέκτονος, τελευτήσαντος δε και Ζεβεδαίου, ήγαγεν Ιωάννης (ο ευαγγελιστής) και Ιάκωβος την μητέραν αυτών και συνήν τη Θεοτόκω.

Την δε κτήσιν αυτών πωλήσαντες Καϊάφα ηγόρασαν τη Σιών, ένθα το μυστικόν Πάσχα ο Χριστός εποίησε και των θυρών κεκλεισμένων εισήλθε. Μετά την του Κυρίου ανάληψιν η Θεοτόκος εν Σιών διέτριβεν έως της τελευτής αυτής. Προ δε ημερών δέκα πέντε έγνω την έξοδον αυτής. Προ δε τριών ημερών ο Αρχάγγελος παρεγένετο προς αυτήν το βραβείον κομίζων. Παρέδωκε δε την αγίαν αυτής ψυχήν τω Κυρίω και Υιώ τω Θεώ αυτής, ετών ούσα εβδομήκοντα δύο. Οι δε φασίν πεντήκοντα οκτώ. Ώστε μετά την ανάληψιν του Χριστού είκοσι τέσσαρας χρόνους απεβίωσε».

Ιστορική μαρτυρία επίσης θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Πουλχερία άνοιξε τον τάφο, το 450, και μετέφερε μερικά νεκρικά αντικείμενα στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τα κείμενα του Ιωάννη Δαμασκηνού «…πολλάς εν Κωνσταντινούπολει ανήγειρε τω Χριστώ εκκλησίας η εν αγίοις Πουλχερία. Μία δε τούτων εστί και η εν Βλαχέρναις τού της θείας λήξεως Μαρκιανού.

Ούτοι τοιγαρούν εκείσε σεβάσμιον οίκον τη πανυμνήτω και Παναγία Θεοτόκω και αειπαρθένω Μαρία οικοδομήσαντες και παντί κόσμω κοσμήσαντες το ταύτης πανάγιον Θεοδόχον ανεζήτουν σώμα. Και μετακαλεσάμενοι Ιουβενάλιον τον Ιεροσολύμων αρχιεπίσκοπον και τους από Παλαιστίνης επισκόπους, τότε εν τη βασιλευούση ενδημούντες πόλει, διά την τηνικαύτα εν Χαλκηδόνι γενομένην Σύνοδον, λέγουσιν αυτοίς: 

“Ακούομεν είναι εν Ιεροσολύμοις την πρώτην και εξαίρετον της Παναγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας εκκλησίαν εν χωρίω Γεθσημανή καλουμένω, ένθα το ζωηφόρον αυτής σώμα κατετέθη εν σορώ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Βουλόμεθα τοίνυν τούτο το λείψανον αγαγείν ενταύθα εις φυλακτήριον της βασιλευούσης ταύτης πόλεως”. Υπολαβών δε Ιουβενάλιος απεκρίθη: “Τη μεν αγία και θεοπνεύστω Γραφή ουκ εμφαίνεται τα κατά την τελευτήν της αγίας Θεοτόκου Μαρίας. Εξ αρχαίας δε και αληθεστάτης παραδόσεως παρειλήφαμεν ότι εν τω καιρώ της ενδόξου κοιμήσεως αυτής οι μεν άγιοι σύμπαντες Απόστολοι, επί σωτηρία των εθνών την Οικουμένην διαθέοντες, εν καιρού ροπή μετάρσιοι συνήχθησαν εις Ιεροσόλυμα και προς αυτήν ούσι οπτασία αυτοίς αγγελική γέγονε και θεία υμνωδία…

Το δε Θεοδόχον αυτής σώμα μετά αγγελικής και αποστολικής υμνωδίας εκκομισθέν και κηδευθέν εν σορώ τη εν Γεθσημανή κατετέθη… ενός δε (των Αποστόλων) απολειφθέντος Θωμά, μετά την τρίτην ημέραν ελθόντος και το Θεοδόχον σώμα προσκυνήσαι βουληθέντος, ήνοιξαν την σορόν και το μεν σώμα αυτής το πανύμνητον ουδαμώς ευρείν ηδυνήθησαν, μόνα δε αυτής τα εντάφια κείμενα ευρόντες και της εξ αυτών αφάτου ευωδίας εμφορηθέντες ησφαλήσαντο την σορόν…

Παρήν δε και ο αδελφόθεος Ιάκωβος και Πέτρος… (στιχ. 752). Και ταύτα οι βασιλείς (αμφότεροι ο τε Μαρκιανός και η Πουλχερία) ήτησαν αυτόν τον αρχιεπίσκοπον Ιουβενάλιον την αγίαν εκείνην σορόν μετά των εν αυτή της ενδόξου και Παναγίας Θεοτόκου Μαρίας ιματίων βεβουλλωμένην ασφαλώς αυτοίς αποσταλήναι. Και ταύτην αποσταλείσαν κατέθεντο εν τω εν Βλαχέρναις δομηθέντι σεβασμίω Οίκω της αγίας Θεοτόκου».

Σχετικά με το παραπάνω εδάφιο και άλλα ίδια που είχαν ως θέμα τα άγια λείψανα που συγκέντρωναν οι Βυζαντινοί στις εκκλησίες τους, αλλά και την έμμεση αναγνώριση της κοίμησης της Θεοτόκου στη Γεθσημανή γράφει και ο ίδιος ο καθολικός ιερέας R.P.J. Pargoire στο έργο του «L’ Eglise Byzantine de 257 a 847» (Παρίσι 1923): «Οι Χριστιανοί του Ανατολικού Κράτους είχαν σε μεγάλο βαθμό ευλάβεια προς τα άγια λείψανα. Κάθε τι που συνδεόταν με τον Χριστό, με την Θεοτόκο και με τους Αγίους ήταν προσφιλές σε αυτούς. Η πρωτεύουσα του Ανατολικού Κράτους είχε ως στόχο την απόκτηση όλων των σεπτών λειψάνων» (σελ. 117). 

Ο ίδιος συγγραφέας, που σε άλλο σημείο περιγράφει τον τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή (σελ. 355), γράφει και για τη μεγάλη γιορτή της Κοίμησης: «Ο κύκλος των γιορτών της Παρθένου, που εγκαινιάστηκε πιθανότατα με τη γιορτή του Ευαγγελισμού, πλουτίζεται τώρα και με τη γιορτή της Κοίμησης, γιορτή την οποία πρώτη από όλες τις χώρες γνωρίζει.

Ο ΜΕΓΑΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ
ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
 
Τις μισές από τις δεκαπέντε ημέρες πριν από την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου στις Ορθόδοξες Εκκλησίες ψάλλεται ο Μέγας Παρακλητικός Κανόνας. Πρόκειται για εξαιρετικής έμπνευσης εκκλησιαστικό ύμνο του αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεοδώρου Β΄ Δούκα Λασκάρεως, υιού του μεγάλου πατέρα του, αυτοκράτορα Αγίου Ιωάννη Βατάτζη.  Από τους ειδικούς θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα της ύστερης Βυζαντινής περιόδου και είναι γραμμένο σε πρώτο ενικό πρόσωπο, κάτι όχι σύνηθες.

Ο αυτοκράτορας Θεόδωρος Β΄ Δούκας Λάσκαρης ανήλθε στον θρόνο της Νικαίας το 1254, σε ηλικία 32 ετών και απεβίωσε τέσσερα χρόνια μετά. Η αιτία του θανάτου του δεν έχει απολύτως εξακριβωθεί. Λέγεται ότι έπασχε από ανίατη ασθένεια, που τον οδήγησε στον τάφο, όμως δεν ήσαν λίγοι όσοι επιδίωξαν τον θάνατό του, μεταξύ των οποίων πιθανολογείται ότι ήταν και ο Μιχαήλ Παλαιολόγος.

Ο ιδρυτής της δυναστείας των Παλαιολόγων για να καταλάβει τον θρόνο ετύφλωσε τον ανήλικο υιό του Θεοδώρου, Ιωάννη Δ΄ Λάσκαρη (1250-1305), ο οποίος έζησε το υπόλοιπο του βίου του ως μοναχός. Σημειώνεται πως πριν το τέλος της ζωής του Ιωάννη τον επισκέφθηκε ο υιός του Μιχαήλ Ανδρόνικος Παλαιολόγος και του ζήτησε ταπεινά συγγνώμην για την ενέργεια του πατέρα του.

Ο Θεόδωρος Β’ Δούκας Λάσκαρης στα λίγα χρόνια της βασιλείας του, όπως γράφει ο μέγας βυζαντινολόγος Κρουμβάχερ, «δεν απομακρύνθηκε των λαμπρών του πατρός του παραδόσεων εις την διοίκηση του κράτους, ιδίως δε απέκτησε ανθηρά οικονομικά χωρίς καταπιεστική φορολογία, παράλληλα δε ήταν φίλος της Παιδείας. Αν και φιλάσθενος, ήταν εξαίρετος στρατιώτης».

Μέσα σε μύριες δυσκολίες και υπονομεύσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της αυτοκρατορίας ο Θεόδωρος Δούκας Λάσκαρης πέτυχε να διατηρήσει ισχυρή την σε εξορία Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Παράλληλα σπούδασε με πάθος τις επιστήμες της εποχής - φιλολογία, μαθηματικά, φυσική και φιλοσοφία - κοντά στους Νικηφόρο Βλεμμύδη και Γεώργιο Ακροπολίτη και συνέλεξε βιβλία που, κατά τον Κων. Σάθα, ήσαν τόσα «όσα ούτε ο υπερηφανευόμενος για την βιβλιοθήκη του στην Αλεξάνδρεια Πτολεμαίος δεν είχε συγκεντρώσει».

Κοντά στους πολέμους και στην αντιμετώπιση των σε βάρος του δολοπλοκιών εύρισκε χρόνο για να αναπτύξει την ελληνορθόδοξη Παιδεία στην αυτοκρατορία. Ο ίδιος παρομοίαζε τη χαρά του από το ενδιαφέρον που έδειχναν για την ελληνική Παιδεία οι υπήκοοι του με εκείνη του κηπουρού που βλέπει τον κήπο του γεμάτο από καρπούς.

Ο Βασίλιεφ, άλλος σπουδαίος βυζαντινολόγος, περιγράφει το πόση ελληνική υπερηφάνεια ένιωσε ο αυτοκράτορας όταν επισκέφθηκε την Πέργαμο. Τότε βεβαίως οι Γερμανοί δεν είχαν αφαιρέσει τον επιβλητικό ναό, που πιστεύεται πως ήταν αφιερωμένος στον Δία και βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου.

Η υπερηφάνεια αυτή για την καταγωγή του φαίνεται και από τα γνωμικά του που διασώθηκαν, όπως: «Απασών γλωσσών το ελληνικόν υπέρκειται γένος» και «Πάσα τοίνυν φιλοσοφία και γνώσις Ελλήνων εύρεμα... Συ δε ω Ιταλέ, τίνος ένεκεν εγκαχαύσαι;». Πέραν του ποιητικού του ταλέντου ο Θεόδωρος Δούκας Λάσκαρης ήταν και έγκριτος θεολόγος και εν μέσω μυρίων δυσκολιών υπεράσπισε τα δίκαια της Ορθοδοξίας έναντι των Λατίνων.

Σε γράμμα του προς τον επίσκοπο Κορώνης γράφει, μεταξύ των άλλων: «... Απολογείται σοι η βασιλεία μου ότι η καθ’ ημάς αγιωτάτη του Θεού μεγάλη Εκκλησία, καθώς μέλλεις γνωρίσαι εκ των κατωτέρω ρηθησομένων εγγράφων, μαρτυριών και ρήσεων ευαγγελικών, το Πνεύμα το άγιον εκ του Πατρός και μόνου εκπορεύεσθαι δογματίζει, εκ του Υιού δε ουκ εκπορεύεσθαι μεν φαμέν, δια του Υιού δε χορηγείσθαι ημίν προς κάθαρσιν και αγιασμόν, και πιστεύομεν και δοξάζομεν...».

Λίγο προ του θανάτου του και έχοντας αντιληφθεί το τέρμα της επίγειας ζωής του ο Θεόδωρος αντάλλαξε τον αυτοκρατορικό μανδύα με το ταπεινό μοναχικό ένδυμα. Όπως γράψαμε ήδη, στη βραχύχρονη βασιλεία του ο Θεόδωρος γνώρισε πολλές πίκρες, τον βρήκαν συμφορές και ασθένειες, αντιμετώπισε δολοπλοκίες, πολέμους και προδοσίες. Καταφυγή του ήταν η Παναγία, όπως εκφράζεται και μέσα από τον Μεγάλο Παρακλητικό του Κανόνα.

 Αναφέρουμε πέντε χαρακτηριστικούς ύμνους:

«Καταιγίς με χειμάζει, των συμφορών Δέσποινα, και των λυπηρών τρικυμίαι καταποντίζουσιν, αλλά προφθάσασα, χείρα μοι δος βοηθείας, η θερμή αντίληψις και προστασία μου».

«Οι μισούντες με μάτην, βέλεμνα και ξίφη και λάκκον ηυτρέπισαν, και επιζητούσι, το πανάθλιον σώμα σπαράξαι μου και καταβιβάσαι προς γην, Αγνή επιζητούσιν, αλλ’ εκ τούτων προφθάσασα, σώσον με».

«Από πάσης ανάγκης, θλίψεως και νόσου και βλάβης με λύτρωσαι και τη ση δυνάμει, εν τη σκέπη σου φύλαξον άτρωτον, εκ παντός κινδύνου και εξ εχθρών των πολεμούντων και μισούντων με Κόρη πανύμνητε».

«Τα νέφη των λυπηρών εκάλυψαν, την αθλίαν μου ψυχήν και καρδίαν, και σκοτασμόν εμποιούσι μου Κόρη, αλλ΄ η γεννήσασα Φως το απρόσιτον, απέλασον ταύτα μακράν, τη εμπνεύσει της θείας πρεσβείας σου».

«Την δέησιν μου δέξαι την πενιχράν και κλαυθμόν μη παρίδης και δάκρυα και στεναγμόν, αλλ’ αντιλαβού μου, ως αγαθή, και τας αιτήσεις πλήρωσον. Δύνασαι γαρ πάντα ως πανσθενούς Δεσπότου Θεού Μήτηρ, ει νεύσεις έτι μόνον προς την εμήν οικτράν ταπείνωσιν».

Είναι βέβαιο πως ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας είναι δημοφιλέστερος του Μεγάλου και ψάλλεται σε κάθε περίσταση. Όμως και ο Μεγάλος αγγίζει τις καρδιές των πιστών, ενώ ο σπουδαίος ποιητής του και σημαντικός Έλληνας αυτοκράτορας Θεόδωρος Β’ Δούκας Λάσκαρης παραμένει για τους πολλούς άγνωστος. Μακάρι να υπάρξουν ερευνητές που να τον μελετήσουν σε βάθος και να αναδείξουν το ήθος, τις ικανότητές και το έργο του.   

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...........

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΑΜΑΡΑΣ – ΟΜΠΑΜΑ


Οικονομία και ενέργεια στην κορυφή της ατζέντας -Τι προσδοκά ο Έλληνας πρωθυπουργός και τι θα τονίσει ο πλανητάρχης. Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος από σήμερα ξεκινά εντατικές επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, πριν από την αυριανή συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Σαμαράς θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου στις 3 το μεσημέρι, ώρα ανατολικής Ακτής, της Πέμπτης (22:00 Ελλάδος). Ο Έλληνας πρωθυπουργός  έχει σκοπό να παρουσιάσει μια διευρυμένη ατζέντα με θέματα οικονομίας, αλλά και με περιφερειακά ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα προσδοκά η επίσκεψή του να λειτουργήσει ως αφετηρία για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνoαμερικανικές σχέσεις, το οποίο συνδιαμορφώνουν η προσπάθεια της χώρας μας να υπερβεί την οικονομική κρίση, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου στον ενεργειακό τομέα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας διεθνώς, αν και από μόνη της η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα συνιστά ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα.

Η ατζέντα

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης με τον κ. Ομπάμα βρίσκεται, βεβαίως, η οικονομική κρίση. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η προβολή των δύσκολων και επώδυνων βημάτων που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα, με σκοπό να εισπράξει την πολυπόθητη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει η βοήθεια του Αμερικανού προέδρου, μέσω της άσκησης της επιρροής του προς ΔΝΤ, στη συζήτηση που εκτιμάται ότι θα ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και μια δήλωση στήριξης των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Η Αθήνα επιθυμεί να κερδίσει την αμερικανική κατανόηση ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για λήψη επιπλέον μέτρων και το ζητούμενο είναι η στροφή στην ανάπτυξη. Ένα μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα για επενδύσεις στην Ελλάδα θα ήταν ιδανικό, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα της ενέργειας.

Η Ελλάδα, μετά την επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθίσταται σημαντικός ενεργειακός «παίκτης», ενώ οι ΗΠΑ δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και για την αναβάθμιση της συνεργασίας στο τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ουάσιγκτον επανασχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και αναζητεί έμπιστους συνομιλητές. Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντας σταθερότητας.

Παράλληλα, η γεωγραφική θέση της και η βάση της Σούδας την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μεσόγειο. Στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό, με επίκεντρο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Οι συναντήσεις

Ο Αντ. Σαμαράς σήμερα στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις με τα επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times, ενώ αύριο θα «πετάξει» αυθημερόν για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνομιλίες με στελέχη μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων.

Την Πέμπτη, πριν από τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι, ενώ την πόρτα του Λευκού Οίκου θα περάσει, στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος για την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει και πάλι για τη Ν. Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον δήμαρχο της πόλης Μ. Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου Ντ. Χάρις.

«ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ»


Θέμα χρόνου θεωρεί μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, σύμφωνα με ανάρτηση στη διαδικτυακή σελίδα της Deutsche Welle. Όπως σημειώνει, αυτήν τη φορά θα επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, σε σχετικές δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του DIW εκτίμησε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση χρέους.

Ο κ. Φράτσερ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο, παραπέμποντας ενδεικτικά στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της είσπραξης των φόρων. «Ορισμένοι από του στόχους δεν θα επιτευχθούν» υπογράμμισε ο Γερμανός ειδικός, εκτιμώντας ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι τέλους του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού.

Ο Μ. Φράτσερ προβαίνει μάλιστα στην εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα» απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών τον Μάρτιο του 2012, αυτήν τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, καθώς, όπως λέει, «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές».

ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

 
 

Επίσκεψη αγάπης στην κατασκήνωση της  Ιεράς  Αρχιεπισκοπής

Για άλλη μια φορά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι οποίες φιλοξενούν αυτήν την περίοδο κορίτσια κυρίως Γυμνασίου. Σύνθημα της κατασκηνωτικής περιόδου: Μείζων πάντων η αγάπη!




 



ΟΤΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ


Στα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ διοργανώνεται ένα διήμερο Συνέδριο τις Βρυξέλλες, με τον ολισθηρό (συνειδητά) τίτλο "[S]electing Europe". Tο διαφανές λογοπαίγνιο (τα συνηθίζουν αυτά στην Ευρώπη των Βρυξελλών) παραπέμπει ταυτόχρονα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 (οι οποίες, με χρόνους ΕΕ, "είναι αύριο") και στην επιδίωξη/προτροπή/ανάγκη να "επιλεγεί" η Ευρώπη ως έννοια (από τους Ευρωπαίους, με μια νέα συνειδητοποίηση κλπ). Διόλου παράξενο, αντίθετα: πολυαναμενόμενο, να αναστοχάζεται η "Ευρώπη" και η ευρωπαϊκή νομενκλατούρα την πορεία προς αναζήτηση  για μιαν ακόμη φορά -  μιας κάποιας νομιμοποίησης στις κάλπες. Άλλωστε, η ίδια η εναρκτήρια συζήτηση τιτλοφορείται "From bail-out to ballot", δηλαδή κάτι σαν "Πώς, από τα σωστικά προγράμματα της Ευρώπης, θα βρεθούμε στις κάλπες". 

Η συνήθης (=τετριμμένη) σειρά θεματολογιών παραμονεύει: "Καμπάνιες για την Ευρώπη", "Διαδικτυακή επικοινωνία και στρατηγική", "Πώς η επικοινωνία θα μπει στην ημερήσια διάταξη"...Όμως, σε κάποιες πλευρές της διοργάνωσης κατάφερε και ξεγλίστρησε κάτι σαν πραγματικός προβληματισμός. Έτσι, βλέπουμε ένα δίπολο συζήτησης: "Πώς οι υποψήφιοι παρουσιάζονται ως Ευρωπαίοι" και "Πώς οι ευρωπαϊκές εκλογές προσλαμβάνουν τοπικό χαρακτήρα". Με δεδομένη την όλο και πιο αισθητή αποξένωση των Ευρωπαίων (δηλαδή: των λαών των χωρών της Ευρώπης) από την "Ευρώπη" (δηλαδή: από το τεχνητό Ευρωκατασκεύασμα των ελίτ), το γεγονός και μόνον ότι ξεκίνησαν να σκέφτονται προς αυτήν την κατεύθυνση ανταποκρίνεται στο γνωστό αστείο: "Σκέφτονται... Θαύμα! Θαύμα!". Και παραπέρα: δίπλα από την αναμενόμενη θεματολογία του "Η φήμη των ευρωπαϊκών θεσμών", συναντά κανείς την ερώτηση "Διοικητικά στελέχη ή "πρέσβεις";" (Administrators or Ambassadors?). Η αληθινή συζήτηση για το τι εισφέρει η Ευρωνομενκλατούρα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι, ειδικά σ' εμάς, οι Ευρωεκλογές έρχονται και συμπίπτουν με δημοτικές-περιφερειακές, αυτού του είδους οι συζητήσεις θα μπορούσαν να είναι πολύτιμες, αν είναι να μην εκτραπεί η μεν προεκλογική διαδικασία σε αντιπαράθεση φιλάθλων/οπαδών, η δε συζήτηση "περί Ευρώπης" σε υπεραπλουστεύσεις και σε πικρές επιθέσεις. Ετούτες οι Ευρωεκλογές, υπόσχονται/απειλούν να είναι κατεξοχήν εσωτερικές, ιδεολογικότατες εκλογές (να δούμε και να δουν και οι Ευρωπαίοι τους Χρυσαυγίτες στο Στρασβούργο! διδακτικό). Οι δε δημοτικές /περιφερειακές εκλογές να είναι οι κατεξοχήν πολιτικές... Α, ναι, και μια περιθωριακή παρατήρηση. 

Μεταξύ των κάπου 50 πανεπιστημιακών, τεχνοκρατών, επικοινωνιακών κοκ εισηγητών, βρήκαμε μόνον ένα Έλληνα: τον Λευτέρη Κουσούλη. Και, μάλιστα, ακριβώς στο θέμα "Πώς οι ευρωπαϊκές εκλογές προσλαμβάνουν τοπικό χαρακτήρα". (Η Άννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ανήκει στους ex officio επισήμους).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αναζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση το πλεονάζον προσωπικό που θα μπει στο επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Οι περίπου 90.000 εργαζόμενοι των Δήμων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική δεξαμενή για τους 12.500 «διαθέσιμους», που πρέπει να βρεθούν - βάσει μνημονιακής υποχρέωσης - έως το τέλος του έτους. Με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προτού περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το «χάρτη» με τις επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.

Πρόκειται για 17 περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα οκτώ σε όλη την Ελλάδα. Ένα νέο εισιτήριο καθιερώνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αττική για λίγες μέρες. Πρόκειται για ένα τριήμερο εισιτήριο αξίας 20 ευρώ το οποίο δίνει πρόσβαση σε όλα τα ΜΜΜ, ενώ καλύπτει και μία διαδρομή από και προς το «Ελ.Βενιζέλος». Σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων υψηλής και μεσαίας ζήτησης, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι που στοχεύουν σε υψηλόβαθμα τμήματα θα πρέπει να αναμένουν πτώση ακόμα και 700 μορίων.

Κόσμος

Ισχυρή έκρηξη σε δεκαώροφο κτίριο της πόλης Ροσάριο της Αργεντινής προκάλεσε το θάνατο δώδεκα ανθρώπων ενώ άλλοι 61 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, άλλα 15 άτομα αγνοούνται. Η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από διαρροή φυσικού αερίου στην κεντρική εγκατάσταση. Μεγάλη φωτιά προκάλεσε το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Τζόμο Κενυάτα του Ναϊρόμπι, ένα από τα σημαντικότερα της ανατολικής Αφρικής. Η φωτιά φαίνεται ότι ξέσπασε στο τμήμα ελέγχου των αναχωρήσεων και επεκτάθηκε γρήγορα στους υπόλοιπους χώρους και τα αίτιά της δεν είναι ακόμη γνωστά. Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Τυνησία: Ο πρόεδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του Σώματος, λέγοντας πως πρώτα πρέπει να προχωρήσουν σε διάλογο η κυβέρνηση ισλαμιστών και η κοσμική αντιπολίτευση. Για «εσωτερικό πραξικόπημα» μιλούν στελέχη της κυβερνώσας Ενάχντα. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους τη νύχτα, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σημειώνοντας μεν την «απογοήτευση» των ΗΠΑ για τη χορήγηση προσωρινού ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε πως θα πάει στη Ρωσία το φθινόπωρο για τη Σύνοδο Κορυφής της G20. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση της Μόσχας ενδεικτική των «προκλήσεων» που ακόμη παραμένουν στις διμερείς σχέσεις, λέγοντας πως η Ρωσία «ορισμένες φορές επιστρέφει στη ψυχροπολεμική νοοτροπία». Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, συνεργάτης της Guardian, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Βραζιλία, δήλωσε ότι έχει παραλάβει έως και 20.000 απόρρητα έγγραφα από τα χέρια του πρώην συμβούλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. «Θα υπάρξουν κατά βεβαιότητα περισσότερες αποκαλύψεις» για τις δραστηριότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προειδοποιεί.

Οικονομία

Αύξηση της τάξεως του 47% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Μυτιληναίος το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε την Τετάρτη. Ο όμιλος ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, συνολικού ποσού 243 εκατ. ευρώ, για 3 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για 2 ακόμα χρόνια.

Η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ο έλεγχος των επιχειρήσεων για την έκδοση αποδείξεων και την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θα βρεθούν την Τετάρτη στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν την Τετάρτη οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μετά από ημέρες ήπιας ανοδικής πορείας.

Αθλητισμός

Άδοξα αποχαιρέτησε το Champions League ο ΑΠΟΕΛ, που αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με τη Μάριμπορ στη Σλοβενία και έμεινε εκτός πλέι-οφ εξαιτίας του εκτός έδρας γκολ που δέχθηκε στο πρώτο ματς (1-1). Αποβλήθηκαν Γκονσάλβες και Πάουλο Σέρτζιο... Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ταξιδεύει για τη Βιέννη ο Αστέρας Τρίπολης προκειμένου να αντιμετωπίσει την τοπική Ραπίντ στη ρεβάνς της ισοπαλίας 1-1 στην Τρίπολη στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τον γ' προκριματικό γύρο του Europa League. Με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να συμμετέχει στο πρώτο κομμάτι της προπόνησης, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Χάρκοβο η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τον αγώνα ρεβάνς με τη Μέταλιστ που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (20:00) για τον γ' προκριματικό γύρο του Champions League.


ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ


Aπανωτά έρχονται τα "χαστούκια" στην νεοθωμανική Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν από τότε που ξεκίνησε η αραβική Άνοιξη που συν τω χρόνω μετατράπηκε σε ισλαμική Άνοιξη, ή ισλαμικό Χειμώνα. Η ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατιωτικό κίνημα στην Αίγυπτο φαίνεται ότι θα έχει καταλυτικές συνέπειες στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί σε ηγέτιδα του αραβικού-ισλαμικού κόσμου.

Η νέα κυβέρνηση απαγόρευσε στον Ρ.Τ.Ερντογάν να επισκεφθεί την Γάζα δια μέσου του αιγυπτιακού εδάφους και είναι σαφές πλέον ότι η νέα κατάσταση της Αιγύπτου προτιμά την real-politic με το Ισραήλ παρά τους εναγκαλισμούς με την νεοθωμανική Τουρκία. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, σε επικοινωνία του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών με το αντίστοιχο αιγυπτιακό, για να κανονιστεί η διέλευση του Ρ.Τ. Ερντογάν το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ απάντησε "Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος προγραμματισμός στην παρούσα χρονική συγκυρία".

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, η Αίγυπτος ενημέρωσε την Άγκυρα ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στην δημόσια υποστήριξη του Τούρκου πρωθυπουργού προς τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα». Η επίσκεψη του Ερντογάν είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Αιγύπτου από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εκδιώχθηκε από το στρατό στις 3 Ιουλίου μετά τις έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες εναντίον της εξουσίας των Ισλαμιστών.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, η Άγκυρα προέβη σε έντονη κριτική κατά του αιγυπτιακού στρατού και χαρακτήρισε ως παράνομη την απομάκρυνση του Αιγύπτιου Ισλαμιστή προέδρου. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός μπορεί να μεταβεί στη Γάζα μόνο από το αιγυπτιακό έδαφος. Οι συνέπειες για την Ελλάδα είναι ευεργετικές καθότι η κυβέρνηση Μόρσι είχε παγώσει τις συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ δεν αναγνωρίζανε την ελληνική ΑΟΖ, που σήμαινε είτε ότι δεν αναγνώριζαν ΑΟΖ στο Καστελόριζο, είτε ότι το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος είχε δική του ΑΟΖ. Θεωρούσαν δηλαδή ότι η αιγυπτιακή συναντιόνταν με την τουρκική ΑΟΖ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (7/8/2013)


Γεγονότα

1929: Ιδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.

1961: Ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Κρούστσεφ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας του θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ.

1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

1973: Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματισθούν 56.

1998: Βομβιστικές ενέργειες στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και Ναϊρόμπι της Κένυας, με 224 νεκρούς και 4500 τραυματίες.

Γεννήσεις

1876: Μαργκερίτα Χερτρουίντα Τζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, η πιο διάσημη διπλή κατάσκοπος.

1948: Αντώνης Βαρδής, τραγουδοποιός.

1955: Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός.

1975: Σαρλίζ Θέρον, αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι

1957: Όλιβερ (Νόρβελ) Χάρντι, αμερικανός ηθοποιός, το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού «Χοντρός-Λιγνός».