05 Αυγούστου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ


Στην εορτάζουσα Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης χωροστάτησε  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Θεοδώρητο, τον Πρωτοσύγκελλο αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

Ο Μακαριώτατος, απευθυνόμενος στους πιστούς, σημείωσε το γεγονός ότι αφιερώνονται πολλά μοναστήρια στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μέσα σ΄ αυτά μεταμορφώνονται οι ψυχές των μοναχών. Έτσι και στην καθημερινή πάλη, ο πιστός όπως ο μοναχός πρέπει να "φορέσει" το ένδυμα του Ιησού Χριστού.

Απέναντι στη σημερινή τραγωδία της "παραμόρφωσης",με τα προβλήματα που βιώνουμε σε κάθε πτυχή του κοινωνικού βίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την ανάγκη πνευματικής αναγέννησης που σαρκώνεται μέσα από την Εκκλησία.

"Σ' αυτήν ο πιστός γαληνεύει, μαθαίνει την αξία της συγχώρεσης, βρίσκει δύναμη και αναγεννιέται. Το γεγονός λοιπόν της Μεταμόρφωσης είναι ο φάρος για να στρίψουμε πορεία στη ζωή μας, ν' αλλάξουμε εσωτερικά και να βοηθήσουμε και τους άλλους ν' αναγεννηθούν".





ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ( Β΄ Μέρος )

Όπως τονίσθηκε στην οικεία παράγραφο, πολλές είναι οι ιδιαιτερότητες της διηγήσεως του Ιωάννου Θεσσαλονίκης: ο φόβος της Θεοτόκου περί της μεταφοράς της ψυχής της, η ιδιαίτερη αναγγελία της Κοιμήσεώς της προς τον Ιωάννη, η προσευχητική αγρυπνία των αποστόλων και των λοιπών παρισταμένων πλησίον της κλίνης της Θεοτόκου κατά την τελευταία νύχτα της επίγειας ζωής της, οι παραινέσεις του Πέτρου, η παρουσία του ίδιου του Κυρίου στην οικία της Θεοτόκου για να παραλάβει την ψυχή της μητέρας του, όλα αυτά συνιστούν πτυχές των εορταζομένων γεγονότων οι οποίες δεν διεσώθησαν στην τελική διαμόρφωση του εορτολογικού περιεχομένου της Κοιμήσεως.

Αλλά και ως προς το θέμα του ενταφιασμού της Θεοτόκου και της επακολουθησάσης μεταστάσεώς του στους ουρανούς, οι συγγραφείς των εγκωμιαστικών λόγων δεν απηχούν καθολική παράδοση. Το γεγονός ότι το σώμα της Θεοτόκου παρέμεινε επί τριήμερον στον τάφο και ότι η μετάστασή του διεπιστώθη από τους αποστόλους κατά τρόπο μάλλον θαυματουργικό, μαρτυρείται από τους Δαμασκηνό και Γερμανό Κωνσταντινουπόλεως. Ο Ισίδωρος Θεσσαλονίκης είναι ο μόνος, ο οποίος προσθέτει τα περί Θωμά, δηλαδή την μετά τριήμερον έλευσή του στα Ιεροσόλυμα, την απαίτηση να προσκυνήσει το ενταφιασμένο σώμα και την απουσία του σώματος, όταν ανοίχθηκε ο τάφος. 

Μία δεύτερη, όμως, διήγηση του Γερμανού περιπλέκει τα γεγονότα, εφόσον αναφέρει μετάσταση του σώματος της Θεοτόκου με ολόκληρη τη σινδόνα του ενταφιασμού κατά τη στιγμή της κηδεύσεως. Σύμφωνα, επομένως, με την παράδοση αυτή, η Θεοτόκος δεν ενταφιάσθηκε τελικώς και, ούτως εχόντων των γεγονότων, δεν ευσταθεί η υπό του Δαμασκηνού αναφερόμενη «Ευθυμιακή ιστορία» περί απαιτήσεως των αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Πουλχερίας να μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη τα «εντάφια σπάργανα» της Θεοτόκου. Μέσω της ποικιλίας των μαρτυριών διαμορφώθηκε το εορτολογικό περιεχόμενο της Κοιμήσεως.

Το μνημονευθέν παραπάνω Ελληνικόν μηνολόγιον του 11ου αι. περιλαμβάνει περιληπτικώς τις περισσότερες εκ των μαρτυριών των εγκωμιαστικών λόγων: την δι' αγγέλου προαναγγελία προς τη Θεοτόκο της Κοιμήσεώς της, τη χαρά της Θεοτόκου και την προσευχή της στο όρος των ελαιών, τον εύπρεπισμό της οικίας της, τη μεταφορά των αποστόλων στα Ιεροσόλυμα δια «βροντής» και «νεφελών», τον ενταφιασμό και τη μετάσταση του λειψάνου στους ουρανούς μετά από τριήμερο και αφού ο Θωμάς απήτησε να προσκηνύσει το ενταφιασμένο σώμα. Το Ελληνικόν μηνολόγιον αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στην καταχώρηση του εορτολογικού περιεχομένου της Κοιμήσεως στις μετέπειτα εκδόσεις των Μηναίων.

ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Στη μορφή, στην οποία έφθασε έως σήμερα, το «μηνολόγιο» της 15ης Αυγούστου αποτελεί αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων, τα οποία μαρτυρούνται στους μελετηθέντες εγκωμιαστικούς Λόγους επί τη Κοιμήσει της Θεοτόκου. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στο εν λόγω μηνολόγιο καταχωρίζονται όλες οι λεπτομέρειες - μηδέ μιας εξαιρουμένης - των εγκωμιαστικών Λόγων, ως εάν επρόκειτο περί ενός consensus των ποικίλων μαρτυριών. 

Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την τελική συγχώνευση των διαφορετικών πτυχών της περί Κοιμήσεως παραδόσεως και, τοιουτοτρόπως, την τελική διαμόρφωση του εορτολογικού περιεχομένου της Κοιμήσεως. 


ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...........

Ο ΑΘΟΡΥΒΟΣ ''ΕΡΓΑΤΗΣ'' ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Στις στρατιωτικές μάχες που έμειναν στην ιστορία σπάνια θυμάται κανείς τους στρατιώτες ή τους αξιωματικούς. Όλοι θυμούνται τον στρατηγό. Τον εμπνευστή που με την οξύνοια και τη διορατικότητά του, επέλεξε να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη στρατηγική, έκανε τις κατάλληλες κινήσεις και κερδήθηκε η μάχη. Στην Εκκλησία, αυτή την περίοδο συμβαίνει το αντίθετο.

Όλοι οι άλλοι κερδίζουν τις δάφνες της “νίκης” και ο στρατηγός μένει στην αφάνεια. Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και μερικά φιλόδοξα στρατιωτάκια προβάλλουν (ή τους προβάλλουν) ως “εμπνευστές”, ως “αναντικατάστατους” και άλλα παρόμοια “λιβανιστικά”. Δε συνηθίζουμε στη Romfea να κάνουμε «αγιογραφίες». Δεν μπορούμε όμως να μη σταθούμε στις ‘’νίκες’’ που κατήγαγε υπέρ της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Γιατί αν δεν είναι «νίκη» ενός εκκλησιαστικού ηγέτη να κατοχυρώσει την περιουσία της Εκκλησίας από τις ορέξεις της κάθε τρόικας, να "κλειδώσει" τη μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο, να επαναφέρει τη ναοδομία στα χέρια της Εκκλησίας και να κατοχυρώσει θεσμικά τον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας με την σύσταση κοινής επιτροπής, τότε τί είναι;

Ακόμη και σε όσους δεν είναι συμπαθής ο Αρχιεπίσκοπος, πρέπει να το αναγνωρίσουν: με τη στάση του έχει κερδίσει πολλά η Εκκλησία. Γιατί, όμως, έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους και να αφήνει στους άλλους να δρέπουν τους, επικοινωνιακούς, καρπούς της νίκης δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω.

Ας έχουμε τουλάχιστον την εντιμότητα, όσοι παρακολουθούμε τα εκκλησιαστικά θέματα από κοντά, να επισημάνουμε την προσφορά του.

Αιμίλιος  Πολυγένης

ΟΙ ΗΠΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥΣ


Ο Στρατηγός Frank Gorenc στις 2 Αυγούστου ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Ράμσταιν της Γερμανίας παρουσία του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη Στρατηγού Philip Breedlove. Τα προηγούμενα καθήκοντα του νεοτοποθετηθέντος  Στρατηγού, ήταν αυτά του Βοηθού Επιτελάρχη  στο αρχηγείο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με έδρα την Ουάσιγκτον. Ως γνωστόν  ο επιχειρησιακός τομέας ευθύνης των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εκτείνεται από τη  βόρεια Νορβηγία ως τη νότια Ιταλία και από τις Αζόρες ως την Ανατολική Τουρκία.

Χρήζει κατά τη γνώμη μας πάντως ιδιαίτερης προσοχής η χρονική σύμπτωση επιφυλακής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μ. Ανατολή και το κλείσιμο πολλών αμερικανικών αλλά και χωρών της ΕΕ πρεσβειών  στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, με την τοποθέτηση του εν λόγω αμερικανού Στρατηγού στην υπόψη νευραλγική θέση. Μήπως τελικά η Αλ Κάιντα είναι η επίφαση για τις παραπάνω κινήσεις, προκειμένου οι ΗΠΑ να είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση αντιποίνων από κάποια χώρα της περιοχής, το Ιράν λόγου χάρη, την οποία ενδεχομένως προτίθενται να κτυπήσουν;

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το περιστατικό με το νυχτερινό κέντρο στην Χαλκιδική, το οποίο αψήφισε το λουκέτο του ΣΔΟΕ φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών για αντίστοιχες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θα κληθεί να πληρώσει μόλις 12.000 ευρώ πρόστιμο. Μάλιστα, στη σελίδα της στο Facebook, η επιχείρηση ευχαριστεί τον τραγουδιστή για τη συνεργασία... Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέων, πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην Πάτρα, για την απομάκρυνση καταληψιών από τρία κτίρια. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Αστυνομίας, προσήχθησαν στην Ασφάλεια Πατρών 16 άτομα. Με μοριοδότηση θα γίνουν οι προσλήψεις στον νέο φορέα Δημόσιας Τηλεόρασης με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής. «Η διαδικασία θα γίνει εντός Αυγούστου, οπότε θα εκπέμπει πρόγραμμα» τόνισε. Ο ίδιος είπε ότι από την ΕΡΤ έχουν γίνει πάνω από 1.000 αιτήσεις εργαζομένων.

Ποσοστό 4% των εργαζομένων του δημοσίου μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας και ποσοστό λιγότερο του 2% θα απομακρυνθεί τελικά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτίμησε ότι εντός του 2013 θα γίνουν 5.000-10.000 προσλήψεις με προτεραιότητα στην Υγεία, τα Ταμεία και τον εισπρακτικό μηχανισμό.Το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους ενδέχεται να τεθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Πέμπτη με τον Αντώνη Σαμαρά. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θέσει το θέμα, αλλά ευελπιστεί ότι η προοπτική αυτή θα αναδειχθεί από τον Λευκό Οίκο με τη μορφή υπόδειξης προς το Βερολίνο.

Κόσμος

Η φωτιά του εμφυλίου που μαίνεται για δύο χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει πολλαπλάσιο αριθμό Σύρων από τις εστίες τους, έχει καταστρέψει τις υποδομές της χώρας και έχει κάνει τις πόλεις σωρούς ερειπίων αλλά η καταστροφή δεν σταματά εκεί: Η Συρία έχει ουσιαστικά χωριστεί σε αυτήν την φάση σε τρεις περιοχές, βαθαίνοντας τα ρήγματα μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων και υποσκάπτοντας τις προοπτικές της χώρας να ανακάμψει κάποτε ως πόλος ενός ενιαίου μωσαϊκού κοινοτήτων, όπως ήταν πριν τον πόλεμο.

Την ετυμηγορία για τους περίπου 300 κατηγορούμενους, κυρίως στρατιωτικούς, του δικτύου Εργκένεκον περιμένει η Τουρκία τη Δευτέρα, στην κορύφωση της πεντάχρονης υπόθεσης για τη φερόμενη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν - η οποία και θεωρείται η εμφανέστερη σύγκρουση της κυβέρνησης ισλαμιστών με το κοσμικοστρατιωτικό κατεστημένο. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το χώρο γύρω από το δικαστήριο καθώς έχει απαγορευτεί συγκέντρωση συμπαράστασης που είχαν προαναγγείλει υποστηρικτές των κατηγορουμένων. Για νυχτερινή συνάντηση των ξένων αντιπροσωπειών διαμεσολάβησης που βρίσκονται στην Αίγυπτο με έγκλειστο αρχηγό των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον Χαϊράτ ελ Σάτερ, μιλούν τα επίσημα αιγυπτιακά ΜΜΕ. Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση για το εάν επρόκειτο να γίνει η συνάντηση, με το υπουργείο Εσωτερικών να το διαψεύδει.

Για μία εβδομάδα παρέτεινε η Ουάσινγκτον το προληπτικό κλείσιμο διπλωματικών της αποστολών σε μουσουλμανικές χώρες, μετά την «σοβαρή απειλή» ασφαλείας. Το ασυνήθιστο μέτρο έχει συνοδευτεί από αύξηση του επιπέδου συναγερμού σε μονάδες στη Μέση Ανατολή και ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς που αφορά όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την περιοχή. Μετά την πρώτη ομολογία ότι το Παλάτι «δεν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης», όταν υπέγραφε για την απονομή χάριτος στον Ντανιέλ Βίνιο Γκαλβάν, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ' ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη χάρη που δόθηκε στον ισπανό κατηγορούμενο για υπόθεση παιδεραστίας.

Οικονομία

Επιπλέον φόρος, έως και 1.000 ευρώ, προέκυψε για 600 από συνολικά 4.000 φορολογούμενους που πέρασαν από την Εφορία τους για επιτόπιο έλεγχο των παραστατικών της φορολογικής τους δήλωσης. Δυσκολότερη έγινε από την 1η Αυγούστου η προσφυγή των φορολογουμένων στη Δικαιοσύνη για την επίλυση φορολογικών διαφορών.

Πλέον, επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα για να προσφύγουν κατά πράξης επιβολής φόρου, προσαύξησης ή προστίμου στην οποία έχει προχωρήσει η Εφορία θα πρέπει να καταβάλουν το 50% του αμφισβητούμενου ποσού. Τη συμμετοχή του στη «Συμφωνία Τιμής» για τη μείωση των τιμών στην εστίαση, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, ανταποκρινόμενος, όπως λέει, στην πρόσκληση της Πολιτείας για να περάσει στον τελικό καταναλωτή η μείωση του ΦΠΑ.

Αθλητισμός

Χωρίς τον Βούκιτς θα μεταβεί ο ΠΑΟΚ στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την Μέταλιστ στη ρεβάνς της ήττα του 2-0 για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Ισόπαλος 0-0 ανεδείχθη ο Παναθηναϊκός με τη Λάτσιο στη φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στην επιστροφή του στη φυσική έδρα του, ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά καλός στον αγωνιστικό χώρο, δίνοντας ελπίδες στους περίπου 10.000 φιλάθλους του που βρέθηκαν στο γήπεδο. Στις 580.000.000 ευρώ κοστολογεί την αξία του Λιονέλ Μέσι ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Σάντρο Ροσέλ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καταλανική εφημερίδα «Sport» ο Ροσέλ αναφέρθηκε στον Αργεντινό σούπερ σταρ αλλά και στους Φάμπρεγας, Νεϊμάρ και… Μπέιλ.



ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ;


Την 8η Αυγούστου και λίγο πριν αναχωρήσει για Χαβάη, όπου για τρεις εβδομάδες θα κάνει διακοπές, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα  υποδεχτεί στο Λευκό Οίκο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση που αναμένεται να κρατήσει περίπου 45 λεπτά- αν ο Αντώνης Σαμαράς παραμείνει περισσότερο από 45 λεπτά, θα είναι κακό σημάδι για τη χώρα μας. Διότι σύμφωνα με  γνώστες της διπλωματίας, θα σημαίνει πως οι δυο συνομιλητές δεν τα βρίσκουν. Και αναφερόμαστε φυσικά στον τομέα των εθνικών θεμάτων γιατί στην οικονομία οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα τοποθετεί ενάντια στη λιτότητα που επιβάλλει η ΕΕ και συγκεκριμένα, το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε.

''Ο εχθρός του εχθρού μου, μπορεί να γίνει σύμμαχός μου υπό προϋποθέσεις'' λένε στους βελούδινους διαδρόμους των πρεσβειών οι διπλωμάτες. Η φράση υπό προϋποθέσεις πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα καθώς οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες του ταξιδιού είναι που πρέπει να προβληματίζουν την Ελληνική πλευρά.  Ποιες είναι, λοιπόν, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταβαίνει ο Αντώνης Σαμαράς και ποιος τελικά ο σκοπός της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο το ενδεχόμενο να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται ότι θα προκύψει στα μέσα του 2014 με δανεισμό από τα αμερικάνικα κεφάλαια, αντί να δοθεί νέο δάνειο από την τρόικα. Συγκεκριμένα αναζητούνται 17 δις ευρώ ενώ οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Προφανώς δεν θα είναι από το αμερικάνικο δημόσιο αλλά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αμερικανικών συμφερόντων. Παράλληλα αναμένονται και επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα-επενδύσεις που άφησε να εννοηθούν και ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού στη πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας. Προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί για δεύτερη φορά στις ΗΠΑ σαράντα μέρες μετά την 8η Αυγούστου, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της συνέλευσης θα συναντηθεί με αμερικανούς επιχειρηματίες ενώ θα έχει και  δεύτερη συνάντηση και με τον Μπάρακ Ομπάμα.  

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της επίσκεψης του,  θα ζητήσει να αποσυρθεί από την τρόικα το ΔΝΤ. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο το ταμείο είχε απειλήσει ουκ ολίγες φορές την ΕΕ ότι θα αποχωρούσε από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας γεγονός που θα μετατόπιζε ολόκληρο το βάρος της σωτηρίας μας στη γηραιά ήπειρο, βάρος το οποίο μοιραία θα επωμιζόταν η ΕΚΤ. Αν αποσυρθεί το ΔΝΤ, η τρόικα με τη σημερινή της μορφή θα πάψει να υφίσταται και με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2014,  το σημερινό τριμελές σχήμα δεν θα ανανεωθεί. 

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεν θα δεσμεύεται από τη δανειακή σύμβαση που την εμποδίζει όσο βρίσκεται σε εξέλιξη  το πρόγραμμα, να δανειστεί  από τρίτη πλευρά. Θα μπορεί, λοιπόν, να συνάψει μια νέα δανειακή σύμβαση με  την ομπρέλα της πολιτικής προστασίας των ΗΠΑ με αμερικάνικες  τράπεζες. Η προσπάθεια απεγκλωβισμού της χώρας μας από τη σκληρή πολιτική λιτότητας των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα των Γερμανών, μπορεί με όσα γράφτηκαν παραπάνω να φαντάζει απλή. Στη πραγματικότητα όμως δεν είναι. Σαφώς και οι Γερμανοί θα αντιδράσουν και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο σκληρό δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε, που ίσως, όμως να μην έχουν τα περιθώρια μετά τις γερμανικές εκλογές- κρυφές δημοσκοπήσεις στη Γερμανία εμφανίζουν τη Μέρκελ αποδυναμωμένη πολιτικά, όσο για το Σόιμπλε, πολύ πιθανό να μην κατέχει τη θέση του υπουργού οικονομικών τότε.  

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να προβάλλουν τον ηγετικό τους ρόλο στη περιοχή και πιο συγκεκριμένα να εμφανιστούν ως σωτήρες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου  με πρώτη την Ελλάδα. Ορισμένοι ισχυρίζονταν πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί εδώ και καιρό στον Ειρηνικό αλλά και στην Αφρική γι΄αυτό και έπαψαν να ασχολούνται με τη γηραιά ήπειρο. Η αλήθεια είναι πως περίμεναν   τη κατάλληλη χρονική στιγμή. Και φαίνεται πως η χρονική στιγμή έχει έρθει. Το ιδιότυπο αμερικανογερμανικό μπρα ντε φερ  που βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη  δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να λησμονήσει η Ελληνική πλευρά. Ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να πάρει την πολυπόθητη στήριξη από τον αμερικανό πρόεδρο και όπως λέει στη σημερινή του συνέντευξη στα ΝΕΑ: 

''Στο πρόσωπο, λοιπόν, του Μπαράκ Ομπάμα βλέπουμε έναν φίλο και έναν σύμμαχο. Μόνο που τέτοιες σχέσεις χρειάζονται επαναπροσδιορισμό σε κρίσιμες καμπές. Και τέτοια είναι η εποχή που ζούμε: μια κρίσιμη καμπή· και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητούμενο, λοιπόν, να δώσουμε νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εμείς προσβλέπουμε σε στρατηγικό διάλογο μακράς πνοής με τους συμμάχους μας''. Μεταβαίνει στις ΗΠΑ γιατί η Αθήνα κατάλαβε ότι η τυφλή υποταγή στις προσταγές του Βερολίνου, μόνο νέα μέτρα και πιο βαθιά λιτότητα μπορεί να αποφέρει. Μεταβαίνει στις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει την υπερατλαντική συμμαχία και κατ΄ επέκταση χρηματοδότηση που θα τον βοηθήσει να μεταβεί στο τέλος του 2013 χωρίς εκλογικούς αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις. 

Αρχές του 2014 η χώρα αναλαμβάνει και τη προεδρία στην ΕΕ, επομένως θα πάει σε εκλογές μετά τη λήξη της προεδρίας. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι στις διεθνείς σχέσεις καμμία διαπραγμάτευση δεν είναι απλή και πολύ περισσότερο δεν είναι δωρεάν. Η απεξάρτηση της χώρας μας από το γερμανικό άρμα σαφώς και θα έχει αντίτιμο. Ας μην λησμονούμε ότι εδώ κι ένα χρόνο οι Αμερικανοί είχαν δείξει τη δυσαρέσκεια τους για την πρόσδεση της Αθήνας στη πολιτική του Βερολίνου με πολλούς τρόπους. Τώρα που έφτασε η ώρα σίγουρα θα φροντίσουν να περάσουν και αυτοπροσώπως το μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά. Μένει,λοιπόν,να δούμε αν η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ περνάει από τα εθνικά θέματα και την ενέργεια.

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ...


Κάτι περίεργο συμβαίνει στην…ηγεσία της δικομματικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρωινή πληροφορία 2-8-2013, σε συνάντηση μεγαλοεπιχειρηματιών (και μέσω τηλεδιάσκεψης) στο city του Λονδίνου, συζητείτο η προοπτική υπογραφής παραχωρητηρίων, συμβολαίων και συμφωνιών δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι μάλιστα είχαν και την πλέον «φρέσκια» ενημέρωση, για προβλεπόμενες, (ενδοτικές) υπέρ τους αποφάσεις, της «Ελληνικής» Κυβέρνησης. Το περίεργο είναι ότι ως το πλέον αρμόδιο άτομο για να προσεγγίζει κανείς ως κορυφαίο εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και της Τρόϊκας και μάλιστα χωρίς πατριωτικές αναστολές, υπεδεικνύετο ο Ευάγγελος Βενιζέλος .

Εξαιρετικά ανησυχητική ήταν και αναφορά για την πιθανότητα να ηγηθεί (!) της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες (και γεννάται το ερώτημα τι ξέρουν που δεν το γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός, ίσως συγχώνευση Πα.Σο.Κ και Ν.Δ.;)  Το μόνο αδύνατο σημείο που εντόπιζαν είναι ο κίνδυνος να αντιληφθούν τον ρόλο του οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και οι ψηφοφόροι (ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του άραγε;) και να τον αναγκάσουν σε παραίτηση... Ενώ αναφέρθηκαν και σε  άλλα …προσφιλή τους πρόσωπα στην δικομματική Κυβέρνηση… Αυτό δε που αφέθηκε να εννοηθεί είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι «αχυράνθρωπος» με ρόλο μόνον του «εκπροσώπου»  της Κυβέρνησης και όχι βεβαίως με ισχύ Πρωθυπουργού…Δηλαδή ως εν δυνάμει πρωθυπουργός εκλαμβάνεται ο Ε. Βενιζέλος.

Αυτό που ενισχύει τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι ο Ε. Βενιζέλος είναι μέλος όλων των μνημονιακών Κυβερνήσεων και χρεώνεται με σημαντικές φιλομνημονιακές, υπέρ των δανειστών αποφάσεις, ενώ αναφέρθηκαν με επαινετικά λόγια για τον τρόπο με τον οποίο ο Ε.Βενιζέλος, ολοκλήρωσε και χειρίστηκε επικοινωνιακά το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων. Συμπερασματικά φαίνεται ότι παίζεται ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος της χώρας και των Ελλήνων.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (5/8/2013)

Γεγονότα

480 π.Χ: Στα Στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Ελλήνων, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.

1861: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος, 3% για εισοδήματα πάνω από 800 δολάρια. Το μέτρο φέρει την υπογραφή του Αβραάμ Λίνκολν.

1914: Το πρώτο φανάρι, που ρυθμίζει την κυκλοφορία, εγκαθίσταται στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.

1917: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει ολόκληρο τον κεντρικό τομέα της Θεσσαλονίκης.

1963: Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Ρωσία υπογράφουν τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

1965: Στην Αθήνα, καταψηφίζεται από τη Βουλή η πρώτη κυβέρνηση των αποστατών υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα.

Γεννήσεις

1930: Γεννιέται ο Νιλ Άρμστρονγκ, αμερικανός αστροναύτης καθώς και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

1932: Γεννιέται η Ρία Κούρτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της τραγουδίστριας Ελευθερίας Δημητριάδη.

Θάνατοι

1832: Πεθαίνει ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1962: "Φεύγει"από τη ζωή η Μέριλιν Μονρόε, διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός. Η σταρ του κινηματογράφου βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λος Άντζελες από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.