02 Αυγούστου, 2013

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Το τα­ξί­δι στη Βη­θλε­έμ και η γέν­νη­σις του Κυ­ρί­ου

Με το δι­ά­ταγ­μα του αυ­το­κρά­το­ρα Καί­σα­ρα Αυ­γού­στου να α­πο­γρα­φεί ό­λος ο πλη­θυ­σμός που ή­ταν κά­τω α­πό την Ρω­μα­ϊ­κή κυ­ρι­αρ­χί­α, ο  Ι­ω­σήφ και η εγ­κυ­μο­νού­σα Μα­ριάμ έ­πρε­πε να α­πο­γρα­φούν στον τό­πο της κα­τα­γω­γής τους, στη Βη­θλε­έμ της Ι­ου­δαί­ας. «Εξήλθε δόγ­μα πα­ρά Καί­σα­ρος Αυ­γού­στου α­πο­γρά­φε­σθαι πά­σαν την οι­κου­μέ­νην»(Λουκ. β'1). Έ­τσι ύ­στε­ρα α­πό έ­να κου­ρα­στι­κό τα­ξί­δι, φθά­νουν στη Βη­θλε­έμ. «Ανέβη δε και ο Ι­ω­σήφ α­πό της Γα­λι­λαί­ας, εκ πό­λε­ως Να­ζα­ρέτ εις την Ι­ου­δαί­αν εις πό­λιν Δαυ­ίδ ή­τις κα­λεί­ται Βη­θλε­έμ, δια το εί­ναι αυ­τόν εξ οί­κου και πα­τριάς Δαυ­ίδ» (Λουκ. β'4).

Λό­γω της πλη­θώ­ρας των α­πο­γρα­φο­μέ­νων, δε βρί­σκουν που­θε­νά κα­τά­λυ­μα. «Ουκ ην αυ­τοίς τό­πος εν τω κα­τα­λύ­μα­τι»(Λουκ. β'6). Μό­νο σ' έ­να σταύ­λο βρή­καν λί­γο χώ­ρο για την πα­ρα­μο­νή τους. Ε­κεί θέ­λη­σε να γεν­νη­θεί ο φι­λάν­θρω­πος και τα­πει­νός Κύ­ριος, ο  Λυ­τρω­τής του κό­σμου, ό­που και τον σπαρ­γά­νω­σε η Θε­ο­τό­κος σε μια φάτ­νη των ζώ­ων για να ζε­στα­θεί. «Ε­κεί ε­πλή­σθη­σαν αι η­μέ­ραι του τε­κείν αυ­τήν, και έ­τε­κε τον υι­όν αυ­τής τον πρω­τό­το­κον, και ε­σπαρ­γά­νω­σεν αυ­τόν και α­νέ­κλι­νεν αυ­τόν εν τη φάτ­νη»(Λουκ. β' 6-7). Ε­κεί τον προ­σκύ­νη­σαν και οι ποι­μέ­νες.

Η πε­ρι­το­μή του Κυ­ρί­ου

Σε ο­κτώ μέ­ρες α­πό τη γέν­νη­ση, η Παρ­θέ­νος και ο Ι­ω­σήφ έ­κα­ναν, σύμ­φω­να με το νό­μο, την πε­ρι­το­μή του παι­διού και του έ­δω­σαν το ό­νο­μα «­Ι­η­σούς». «Και ό­τε ε­πλή­σθη­σαν η­μέ­ραι ο­κτώ του πε­ρι­τε­μείν το παι­δί­ον, και ε­κλή­θη το ό­νο­μα αυ­τού Ι­η­σούς, το κλη­θέν υ­πό του αγ­γέ­λου προ του συλ­λη­φθή­ναι αυ­τόν εν τη κοι­λί­α» (Λουκ. Β'21). Η Εκ­κλη­σί­α μας ε­ορ­τά­ζει το γε­γο­νός αυ­τό στις 1 Ι­α­νου­α­ρί­ου.

Ο σα­ραν­τι­σμός της Θε­ο­τό­κου με τον Ι­η­σού

Σα­ράν­τα μέ­ρες με­τά τη γέν­νη­σή Του, ο Ι­η­σούς σύμ­φω­να με τον Ι­ου­δα­ϊ­κό νό­μο ο­δη­γεί­ται για πρώ­τη φο­ρά στα Ι­ε­ρο­σό­λυ­μα, στο να­ό του Θε­ού, για να σα­ραν­τί­σει.  Η Παρ­θέ­νος ε­δώ συ­ναν­τά τον πρε­σβύ­τη Συ­με­ών, που πα­ρα­κα­λού­σε το Θε­ό να μην πε­θά­νει πριν δει το Μεσ­σί­α: «Νυν, α­πο­λύ­εις τον δού­λόν σου, Δέ­σπο­τα, κα­τά το ρή­μα σου εν ει­ρή­νη, ό­τι εί­δον οι ο­φθαλ­μοί μου το σω­τή­ριόν σου, ο η­τοί­μα­σας κα­τά πρό­σω­πον πάν­των των λα­ών, φως εις α­πο­κά­λυ­ψιν ε­θνών και δό­ξαν λα­ού σου Ισ­ρα­ήλ». Τώ­ρα, Κύ­ρι­ε, ας πε­θά­νω, για­τί εί­δα με τα μά­τια μου τον Σω­τή­ρα μας, α­νέ­κρα­ξε. 

Με­τά κοι­τά­ζει τη Θε­ο­τό­κο και της λέ­γει:«Ού­τος κεί­ται εις πτώ­σιν και α­νά­στα­σιν πολ­λών εν τω Ισ­ρα­ήλ και εις ση­μεί­ον αν­τι­λε­γό­με­νον»(Λουκ. β' ­34). (Αυ­τός θα γί­νει αι­τί­α να πέ­σουν και να ση­κω­θούν πολ­λοί στο Ισ­ρα­ήλ και θα προ­κα­λέ­σει δι­χο­γνω­μί­α). Και συ­νε­χί­ζει για την Πα­να­γί­α: «Και σου δε αυ­τής την ψυ­χήν δι­ε­λεύ­σε­ται ρομ­φαί­α»(Λουκ. β'­35). (και σέ­να την ψυ­χή σου θα την δι­α­πε­ρά­σει πό­νος ο­ξύς, σα σπα­θιά), υ­πο­νο­ών­τας τη σταύ­ρω­ση του Γιού της.  

Η Εκ­κλη­σί­α μας ε­ορ­τά­ζει το γε­γο­νός με την ε­ορ­τή της Υ­πα­παν­τής, στις 2 Φε­βρου­α­ρί­ου: «η Υ­πα­παν­τή του Κυ­ρί­ου η­μών Ι­η­σού Χρι­στού, εν η ε­δέ­ξα­το Αυ­τόν εις τας αγ­κά­λας αυ­τού ο Δί­και­ος Συ­με­ών»

Η προ­σκύ­νη­ση των Μά­γων 

Με­τά τη γέν­νη­ση του Ι­η­σού και τον σα­ραν­τι­σμό, η Θε­ο­τό­κος με τον  Ι­ω­σήφ πα­ρέ­μει­ναν στη Βη­θλε­έμ. Στο δι­ά­στη­μα αυ­τό, «μά­γοι α­πό α­να­το­λών πα­ρε­γέ­νον­το εις Ι­ε­ρο­σό­λυ­μα»(Ματθ. β'1). Με­τά την προ­σκύ­νη­ση του Κυ­ρί­ου, οι Μά­γοι ε­πι­στρέ­φουν στην πα­τρί­δα τους, για­τί άγ­γε­λος Κυ­ρί­ου τους ει­δο­ποί­η­σε να φύ­γουν α­πό άλ­λο δρό­μο και να μη πά­νε στον Η­ρώ­δη, που ή­θε­λε να σκο­τώ­σει τον Ι­η­σού. «Και χρη­μα­τι­σθέν­τες κα­τ'; ό­ναρ μη α­να­κάμ­ψαι προς Η­ρώ­δην, δι' άλ­λης ο­δού α­νε­χώ­ρη­σαν εις την χώ­ραν αυ­τών»(Ματθ. β' 12).

Η φυ­γή στην Αί­γυ­πτο

Πριν ο Η­ρώ­δης δι­α­τά­ξει τη σφα­γή των νη­πί­ων «α­πό δι­ε­τούς και κα­τω­τέ­ρω, κα­τά τον χρό­νον, ον η­κρί­βω­σε πα­ρά των μά­γων»(Ματθ. β' ­16), άγ­γε­λος Κυ­ρί­ου πα­ρου­σι­ά­ζε­ται «κα­τ' ό­ναρ» στον Ι­ω­σήφ και του λέ­γει: «Να πά­ρεις το παι­δί και τη μη­τέ­ρα Του και να φύ­γεις στην Αί­γυ­πτο. Να μεί­νεις ε­κεί, έ­ως ό­του θα σε ε­νη­με­ρώ­σω. Ο Η­ρώ­δης θέ­λει να σκο­τώ­σει το παι­δί».  «Πα­ρά­λα­βε το παι­δί­ον και την μη­τέ­ρα αύ­τού και φεύ­γε εις Αί­γυ­πτον, και ί­σθι ε­κεί, έ­ως αν εί­πω σοι. Μέλ­λει γαρ Η­ρώ­δης ζη­τείν το παι­δί­ον του α­πο­λέ­σαι αυ­τό»(Ματθ. β' ­13). Πράγ­μα­τι, ο Ι­ω­σήφ ξύ­πνη­σε α­μέ­σως τη Θε­ο­τό­κο και έ­φυ­γαν μέ­σα στο σκο­τά­δι σαν πρό­σφυ­γες.

Έ­φτα­σαν στην Αί­γυ­πτο και έ­μει­ναν ε­κεί μέ­χρι το θά­να­το του Η­ρώ­δη: «Ο δε ε­γερ­θείς πα­ρέ­λα­βε το παι­δί­ον και την μη­τέ­ρα αυ­τού νυ­κτός και α­νε­χώ­ρη­σεν εις Αί­γυ­πτον, και ην ε­κεί έ­ως της τε­λευ­τής Η­ρώ­δου»(Ματθ. β' ­14-15). Σή­με­ρα στο πα­λαι­ό Κά­ι­ρο, κον­τά στο μο­να­στή­ρι του Α­γί­ου Γε­ωρ­γί­ου, βρί­σκε­ται το σπή­λαι­ο με το πη­γά­δι, ό­που έ­μει­νε η α­γί­α οι­κο­γέ­νεια κα­τά τη διά­ρκεια της δι­α­μο­νής της στην Αί­γυ­πτο. Με­τά το θά­να­το του Η­ρώ­δη και ύ­στε­ρα α­πό ει­δο­ποί­η­ση του αγ­γέ­λου η α­γί­α οι­κο­γέ­νεια ε­πέ­στρε­ψε «εις γην Ισ­ρα­ήλ», ό­που εγ­κα­τα­στά­θη­κε και πά­λι στη Να­ζα­ρέτ: «Και ελ­θών κα­τώ­κη­σεν εις πό­λιν λε­γο­μέ­νην Να­ζα­ρέτ, ό­πως πλη­ρω­θή το ρη­θέν δια των προ­φη­τών, ό­τι Να­ζω­ραί­ος κλη­θή­σε­ται»(Ματθ. β'­23).

Ε­δώ ο γέ­ρον­τας Ι­ω­σήφ ερ­γα­ζό­ταν ως ξυ­λουρ­γός και  α­πό μι­κρός ο Ι­η­σούς τον βο­η­θού­σε, ε­νώ πα­ράλ­λη­λα «ηύ­ξα­νε και ε­κρα­ται­ού­το πνεύ­μα­τι»(Λουκ. β'­40).

Ο Ι­η­σούς δω­δε­κά­χρο­νος στα Ι­ε­ρο­σό­λυ­μα

Η Παρ­θέ­νος και ο Ι­ω­σήφ, ως κα­λοί Ι­ου­δαί­οι, α­νέ­βαι­ναν μια φο­ρά το χρό­νο στα Ι­ε­ρο­σό­λυ­μα, για να προ­σκυ­νή­σουν στο να­ό. Ό­ταν ο Ι­η­σούς έ­γι­νε δώ­δε­κα χρό­νων, τον πή­ραν μα­ζί τους, σύμ­φω­να με τα Ι­ου­δα­ϊ­κά έ­θι­μα: «Και ε­πο­ρεύ­ον­το οι γο­νείς αυ­τού κα­τ' έ­τος εις Ι­ε­ρου­σα­λήμ τη ε­ορ­τή του Πά­σχα και ό­τε ε­γέ­νε­το ε­τών δώ­δε­κα α­να­βάν­των αυ­τών εις Ι­ε­ρο­σό­λυ­μα κα­τά το έ­θος της ε­ορ­τής..­.­» (Λουκ. β'­41-42). Ε­κεί στο Να­ό πα­ρέ­μει­νε ο μι­κρός Ι­η­σούς, δι­α­φεύ­γον­τας α­πό την προ­σο­χή των γο­νέ­ων του, ό­που συ­νέ­βη το θαυ­μα­στό γε­γο­νός της δι­δα­σκα­λί­ας του δω­δε­κά­χρο­νου Ι­η­σού προς τους δι­δα­σκά­λους και ο δι­ά­λο­γός Του με την Πα­να­γί­α μη­τέ­ρα Του: «Παι­δί μου, για­τί μας έ­κα­νες έ­τσι; 

Να που ο πα­τέ­ρας σου κι ε­γώ με πό­νο σε α­να­ζη­τού­σα­με. Και εί­πε προς αυ­τούς: Για­τί με α­να­ζη­τού­σα­τε; Δε γνω­ρί­ζα­τε ό­τι στο σπί­τι του Πα­τέ­ρα μου πρέ­πει να εί­μαι;» (Λουκ. β ­48-49). Και η Θε­ο­τό­κος, συ­νε­χί­ζει το κεί­με­νο του ευ­αγ­γε­λι­στή Λου­κά, «δι­ε­τή­ρει πάν­τα τα ρή­μα­τα ταύ­τα εν τη καρ­δί­α αυ­τής» Και ο Ι­η­σούς «κα­τέ­βη με­τ' αυ­τών και ήλ­θεν εις Να­ζα­ρέτ, και ην υ­πο­τασ­σό­με­νος αυ­τοίς»(Λουκ. β' 51).

Στον γά­μο της Κα­νά

Η Θε­ο­τό­κος α­κο­λού­θη­σε τον Ι­η­σού σ' ό­λες τις ευ­αγ­γε­λι­κές Του ο­δοι­πο­ρί­ες κα­τά τη διά­ρκεια της δη­μό­σιας ζω­ής Του,με­τά τη βά­πτι­σή Του. Εί­ναι ό­μως πάν­το­τε η σι­ω­πη­λή πα­ρου­σί­α που κι­νεί­ται με υ­πα­κο­ή και πλή­ρη εμ­πι­στο­σύ­νη στον Θε­άν­θρω­πο Κύ­ριο και Υι­ό της. Τε­λευ­ταί­οι λό­γοι της Πα­να­γί­ας πα­ρου­σι­ά­ζον­ται στα Ευ­αγ­γέ­λια στον γά­μο της Κα­νά: «γά­μος ε­γέ­νε­το εν Κα­νά της Γα­λι­λαί­ας και ην η μή­τηρ του Ι­η­σού ε­κεί.­»(Ί­ω. β 1). Και ε­πει­δή έ­λει­ψε το κρα­σί «λέ­γει η μή­τηρ του Ι­η­σού προς αυ­τόν· οί­νον ουκ έ­χου­σι. Λέ­γει αυ­τή ο Ι­η­σούς· τι ε­μοί και συ γύ­ναι;

Ού­πω η­κει η ώ­ρα μου. Λέ­γει η μή­τηρ αυ­τού τοις δι­α­κό­νοις· ο,τι αν λέ­γη υ­μίν, ποι­ή­σα­τε» (Ί­ω. β 3-5). Η Πα­να­γί­α μας κα­τά­λα­βε ό­τι τα λό­για αυ­τά του Χρι­στού δεν ή­ταν άρ­νη­ση, γι' αυ­τό συμ­βού­λε­ψε τους υ­πη­ρέ­τες «να κά­νε­τε ο,τι σας πει». Και με­τά α­πό λί­γο συ­νέ­βη η θαυ­μα­στή με­τα­τρο­πή του νε­ρού σε κρα­σί, το πρώ­το θαύ­μα της δη­μό­σιας ζω­ής του Κυ­ρί­ου μας. Αυ­τή η τε­λευ­ταί­α φρά­ση της Πα­να­γί­ας μας θε­ω­ρεί­ται ­η Δι­α­θή­κη της Θε­ο­τό­κου­', η πα­ρα­κα­τα­θή­κη της για ό­λους τους χρι­στια­νούς ό­λων των αι­ώ­νων. «Με­τά τού­το κα­τέ­βη εις Κα­περ­να­ούμ αυ­τός και η μή­τηρ αυ­τού και οι α­δελ­φοί αυ­τού και οι μα­θη­ταί αυ­τού, και ε­κεί έ­μει­ναν ου πολ­λάς η­μέ­ρας » (Ί­ω. β 12). 

Α­πό τό­τε η Θε­ο­τό­κος στα Ευ­αγ­γέ­λια εί­ναι η σι­ω­πη­λή πα­ρου­σί­α που α­κο­λου­θεί, συμ­πο­ρεύ­ε­ται και συμ­πά­σχει με τον Χρι­στό.

Σταυ­ρός και Α­νά­στα­ση

Ευ­ρι­σκό­με­νη κά­τω α­π' τον Σταυ­ρό, πά­νω στο Γολ­γο­θά, αι­σθά­νε­ται σαν να τη δι­α­περ­νά ρομ­φαί­α, κα­τά την προ­φη­τεί­α του α­γί­ου Συ­με­ώντου Θε­ο­δό­χου. Ου­σι­α­στι­κά δεν συμ­πα­ρί­στα­ται μό­νο στο δρά­μα πά­νω στο Γολ­γο­θά, αλ­λά συμ­με­τέ­χει στον πό­νο του Γιου της και Θε­ού της. Δι­πλός ο πό­νος και η πί­κρα. «Ει­στή­κει­σαν δε πα­ρά τω Σταυ­ρώ του Ι­η­σού η μή­τηρ αυ­τού και η α­δελ­φή της μη­τρός αυ­τού, Μα­ρί­α η του Κλω­πά και Μα­ρί­α η Μα­γδα­λη­νή»(Ι­ω. ι­θ' ­25).Σι­ω­πη­λή α­κού­ει να της λέ­ει ο Γιός της: «Γύ­ναι, ί­δε ο υι­ός σου» και να της δεί­χνει τον α­γα­πη­μέ­νο του μα­θη­τή Ι­ω­άν­νη. Και να λέ­ει στο μα­θη­τή του: «­Ι­δού η μή­τηρ σου». Και α­πό την ώ­ρα ε­κεί­νη, «έ­λα­βεν ο μα­θη­τής αυ­τήν εις τα ί­δια» ( Ι­ω. ι­θ'­26-27).

Δη­λα­δή πή­ρε την Πα­να­γί­α στο σπί­τι του, για να την προ­στα­τέ­ψει σαν μη­τέ­ρα του.Την ε­πο­μέ­νη του Σαβ­βά­του προς την Κυ­ρια­κή η Πα­να­γί­α μα­ζί με τις άλ­λες μυ­ρο­φό­ρες γυ­ναί­κες πή­γαν στον τά­φο του Ι­η­σού να Τον α­λεί­ψουν με α­ρώ­μα­τα. Μό­λις έ­φτα­σαν στον τά­φο, εί­δαν τον άγ­γε­λο Κυ­ρί­ου και το κε­νό μνή­μα και πρώ­τη ά­κου­σε το χαρ­μό­συ­νο γε­γο­νός της Α­νά­στα­σης: «Και ει­σελ­θού­σαι εις το μνη­μεί­ον εί­δον νε­α­νί­σκον κα­θή­με­νον εν τοις δε­ξιοίς, πε­ρι­βε­βλη­μέ­νον στο­λήν λευ­κήν, και ε­ξε­θαμ­βή­θη­σαν.

Ο δε λέ­γει αυ­ταίς, μη εκ­θαμ­βεί­σθε. Ι­η­σούν ζη­τεί­τε τον Να­ζα­ρη­νόν, τον ε­σταυ­ρω­μέ­νον. η­γέρ­θη, ουκ έ­στιν ώ­δε. ί­δε ο τό­πος, ό­που έ­θη­καν αυ­τόν»(Μαρκ. ι­στ' 5-6). Ό­ταν ε­πέ­στρε­φαν α­πό τον τά­φο, πρώ­τη τον άν­τί­κρυ­σε και τον προ­σκύ­νη­σε, κα­θώς φα­νε­ρώ­θη­κε ο Κύ­ριος λέ­γον­τας τον πρώ­το λό­γο Του με­τά την Α­νά­στα­ση: «Χαί­ρε­τε»!

Η Πα­να­γί­α κον­τά στους Α­πο­στό­λους και  την Πεν­τη­κο­στή

Α­πό τις πρά­ξεις των Α­πο­στό­λων γνω­ρί­ζου­με ό­τι η Πα­να­γί­α πα­ρέ­μει­νε κον­τά τους μέ­χρι την η­μέ­ρα της Πεν­τη­κο­στής: «Πάν­τες ή­σαν προ­σκαρ­τε­ρούν­τες ο­μο­θυ­μα­δόν τη προ­σευ­χή και τη δε­ή­σει συν γυ­ναι­ξί και Μα­ρί­α τη μη­τρί του Ι­η­σού»(Πραξ. α­' ­14). Και κα­τό­πιν βέ­βαι­α, σύμ­φω­να με την α­πο­στο­λι­κή πα­ρά­δο­ση, η Θε­ο­τό­κος α­πό το σπί­τι της στη Γεθ­ση­μα­νή, πάν­το­τε στή­ρι­ζε, συμ­βού­λευ­ε και προ­σευ­χό­ταν για την πρώ­τη Έκ­κλη­σία και τους α­γί­ους α­πο­στό­λους που ευ­αγ­γε­λί­ζον­ταν την οι­κου­μέ­νη.

Η η­λι­κί­α της Θε­ο­τό­κου, σύμ­φω­να με τους Α­γί­ους Πα­τέ­ρες

Η Πα­να­γί­α ό­ταν μπή­κε στο Να­ό ή­ταν τρι­ών ε­τών· έ­μει­νε στο ι­ε­ρό δώ­δε­κα χρό­νια,δε­κα­πέν­τε ε­τών· τρεις μή­νες α­φού βγή­κε α­πό το ι­ε­ρό μέ­χρι τον Ευ­αγ­γε­λι­σμό και εν­νέ­α μή­νες κυ­ο­φο­ρί­α, δε­κα­έ­ξη ε­τών γεν­νά τον Χρι­στό. Έ­ζη­σε με τον Χρι­στό τριά­ντα δύ­ο χρό­νους,ά­ρα σα­ραν­τα­ο­κτώ ε­τών ζει την Σταύ­ρω­ση, την Α­νά­στα­ση και την Α­νά­λη­ψή Του. Έ­ζη­σε με­τά α­π' την Πεν­τη­κο­στή άλ­λα έν­τε­κα χρό­νια και ε­κοι­μή­θη στη Γεθσημανή, σε ηλικία πενήντα εννέα ετών. 

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ........



ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ ΟΙ "ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ";


Το 90% των Εφοριών της χώρας είναι εκτός στόχων (ναι, αυτών των στόχων που έτσι ή αλλιώς είναι πρακτικά αδύνατον να υλοποιηθούν. Τα αποτελέσματα του Ιουνίου αλλά και του εξαμήνου ολόκληρου για τις Εφορίες προκαλούν σοκ μόνο στους άσχετους ή στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η τρόικα έχει έρθει "για να φτιάξει το κράτος". Το 90% αυτών είναι εκτός στόχων και είναι πρακτικά αδύνατον να ήταν εντός στόχων: Ο "πεθαμένος" (εν προκειμένω η ελληνική οικονομία) ποτέ δεν θα πληρώσει φόρους... Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο βρέθηκαν εκτός στόχων 127 Εφορίες επί συνόλου 140, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το 90% των ΔΟΥ δεν μπόρεσε να πιάσει τα έσοδα που έπρεπε, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συνολικά υστέρηση 5,2% ή 102,7 εκατ. ευρώ.

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι η εικόνα αυτή μπορεί να αφορά μόνο στον Ιούνιο, η εικόνα συνολικά στο 6μηνο είναι ακριβώς η ίδια, καθώς οι 126 Δ.Ο.Υ. είναι εκτός στόχων, με την υστέρηση των εσόδων συνολικά να φτάνει στα 652,5 εκατ. ευρώ (- 5,2%). Αυτό που προβληματίζει ή θα έπρεπε να προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι ενώ όλες οι μεγάλες εφορίες ανωνύμων εταιριών καταγράφουν θετικό πρόσημο, απορροφώντας μεγάλο μέρος των αποκλίσεων στις υπόλοιπες ΔΟΥ, η Μεγάλων Επιχειρήσεων υπέστη εντυπωσιακό Βατερλό τον Ιούνιο, απέχοντας 250 εκατ. ευρώ από το στόχο.

Τον μήνα Ιούνιο τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν σε 1,87 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,97 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση 5,2%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εισπράξεις για τον μήνα Ιούνιο 2013 παρατηρείται υστέρηση 5,3% σε σχέση με τον στόχο. Σχετικά με τα αποτελέσματα του Α' Εξαμήνου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Ο αγώνας για την επίτευξη των στόχων είσπραξης φόρων είναι εντατικός, δύσκολος και διαρκής. Με την έμπρακτη βοήθεια των πολιτών, θα ξεπεράσουμε ως φορολογικές Αρχές της χώρας τα όποια προβλήματα και θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο που μας έχει ανατεθεί. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης από όλους μας».

Καλά τα λόγια, αλλά τα πράγματα είναι τραγικά και κάλλιστη είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας: Η ελληνική οικονομία και αγορά έχει "πεθάνει" και για να αναστηθεί χρειάζεται ... Θεό, όχι Θεοχάρη...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Επί ποδός βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής οι αρμόδιες Αρχές για τον εντοπισμό ενός 22 χρονου τουρίστα, ο οποίος αγνοείται στη Σαμοθράκη. Ο νεαρός εξαφανίστηκε στις 23 Ιουλίου, ενώ οι Αρχές ενημερώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Παρασκευή, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται οι λίστες των υπουργείων με τους 9.820 εργαζόμενους που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν εξειδικευθεί οι θέσεις, κλάδοι ή διευθύνσεις που καταργούνται ανά υπουργείο. 

Τη μερίδα του λέοντος στους «διαθέσιμους» έχουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας.Με 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεχίζεται την Παρασκευή το διήμερο κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας «στη σφαγιαστική πολιτικών έμμεσων και άμεσων, παράνομων και αντισυνταγματικών απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων». Από πού προέρχονται οι 9.820 «διαθέσιμοι» του Σεπτεμβρίου.Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς για την υπόθεση των όπλων στη Χίο.

Κόσμος

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής, συν επιπλέον 1.000 χρόνια, καταδικάστηκε ο Aριέλ Κάστρο, ο άνθρωπος που απήγαγε και κρατούσε φυλακισμένες για χρόνια τρεις νεαρές γυναίκες στο Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα από τα θύματά του, η Μισέλ Νάιτ, ήταν παρούσα στο δικαστήριο και στο άκουσμα της ποινή τού είπε: «Μου πήρες 11 χρόνια από τη ζωή μου. Πέρασα 11 χρόνια στην κόλαση. Η δική σου κόλαση μόλις τώρα αρχίζει... Θα βρίσκεσαι στην κόλαση για μια αιωνιότητα». Γλίτωνε για σχεδόν δύο δεκαετίες το χέρι του Νόμου, είτε με εφέσεις είτε λόγω παραγραφής, και επέστρεφε θριαμβευτής  κατηγορώντας την «κομμουνιστοκρατούμενη» Δικαιοσύνη που τον δίωκε - στην πολιτική σκηνή της Ρώμης: 

Τώρα όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο μίλησε και καταδίκασε οριστικά τον Μπερλουσκόνι για φορολογική απάτη. Πιθανότατα θα μειωθεί η ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που του επιβλήθηκε, και μάλλον δεν θα μπει στη φυλακή, αλλά γεγονός παραμένει ότι πλέον βρέθηκε αμετάκλητα ένοχος. Τριγμούς, αλλά όχι μοιραίους, βλέπουν για την ιταλική κυβέρνηση τα ξένα ΜΜΕ, ενώ ο Καβαλιέρε επιμένει ότι θα παραμείνει στην πολιτική. Σε νέες διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες εναντίον της κυβέρνησης καλεί η αντιπολίτευση στην Τυνησία, καθώς η ένταση δεν έχει υποχωρήσει μετά τη δεύτερη δολοφονία πολιτικού από - όπως όλα δείχνουν - ισλαμιστές ενώ το κεντρικό συνδικάτο δίνει «τελεσίγραφο» μίας εβδομάδας στην κυβέρνηση να καταλήξει σε νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Με φόντο την πολιτική κρίση, η ένταση έχει αναζωπυρωθεί και στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται μακριά από τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, με νέες συγκρούσεις του στρατού με ένοπλες ομάδες που δρουν στα βουνά της μεθορίου. Δεν θα ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή, και ενδεχομένως και άλλες ημέρες, πρεσβείες των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής για λόγους «ασφαλείας», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν πως η απόφαση ελήφθη μετά από πληροφορίες για πιθανή επίθεση, χωρίς να είναι ξεκάθαρο για ποια χώρα επρόκειτο.Τρεις οβίδες έπεσαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο του Λιβάνου, ανατολικά της Βηρυτού, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

Οικονομία

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή η προθεσμία που έδωσε το μεταβατικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου για την αποδοχή του σχεδίου εθελούσιας εξόδου από το προσωπικό της τράπεζας. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των υπαλλήλων που επέλεξαν την εθελούσια έξοδο ξεπέρασε τους 1.000. Η τράπεζα αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση εντός της ημέρας. Ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών κατήγγειλε τις πρακτικές του ΟΑΕΕ να λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, ενώ γνωρίζει την αδυναμία των ασφαλισμένων να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές προς το Ταμείο.

Την εμπιστοσύνη της στην προσήλωση της Ευρώπης να παράσχει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, εάν η χώρα τηρήσει τους όρους του προγράμματος, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με το Reuters μιλώντας σε δημοσιογράφους η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τα συμπεφωνημένα.

Αθλητισμός

Υψηλό βαθμό δυσκολίας απέκτησε η υπόθεση πρόκρισης του Αστέρα Τρίπολης στην επόμενη φάση του Europa League, παρά το γεγονός ότι οι Αρκάδες στον πρώτο αγώνα για τον 3ο προκριματικό της διοργάνωσης, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τη Ραπίντ, με τους αυστριακούς να έχουν τον πρώτο λόγο εν όψει της ρεβάνς που θα γίνει την Πέμπτη 8 Αυγούστου στη Βιέννη. Για την ίδια διοργάνωση, το έργο της Ξάνθης έγινε ακόμα πιο δύσκολο, έπειτα από την εντός έδρας ήττα με 2-1 από την Σταντάρ Λιέγης. Όλα τα αποτελέσματα από τις πρώτες αναμετρήσεις του 3ου γύρου των προκριματικών του Europa League. Σε αγώνα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League η Ξάνθη ηττήθηκε με 2-1 από την Σταντάρ Λιέγης στα Πηγάδια και πλέον χρειάζεται ένα «θαύμα» στην ρεβάνς (8/8) για να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού.

Για την Βελγική ομάδα σκόραραν οι Μουζανγκί Μπιά (18') και Μπουλο (74'), ενώ για την Ξάνθη είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ντιέ (36’). Με 10 παίκτες τελείωσε τον αγώνα η ελληνική ομάδα λόγω αποβολής του Μπέρτου στο 69' με δεύτερη κίτρινη, ενώ στο 53' ο Κυριακίδης είχε αποκρούσει πέναλτι για την ακριτική ομάδα. Υψηλό βαθμό δυσκολίας απέκτησε η υπόθεση πρόκρισης του Αστέρα Τρίπολης στην επόμενη φάση του Europa League. 

Οι Αρκάδες στον πρώτο αγώνα για τον 3o προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τη Ραπίντ Βιένης, με τους αυστριακούς να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο εν όψει του επαναληπτικού που θα γίνει την Πέμπτη 8 Αυγούστου. Για την ομάδα του Σάκη Τσιώλη σκόραρε ο Ζησόπουλος στο 27', ενώ για την Ραπίντ ισοφάρισε με πέναλτι ο Μπόιντ στο 31'.


ΝΕΟ ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΑΠΟ ΔΝΤ


Με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στην περίπτωση που δεν θα εισπραχθούν οι φόροι, απειλεί την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω της έκθεσης που δημοσιοποίησε χθες. Κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στον υπό εκτέλεση Προϋπολογισμό και συνδέει τη σύνταξη του επόμενου με νέα μέτρα και περικοπές που εντοπίζονται στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Οι ειδικοί του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι οι απώλειες φορολογικών εσόδων θα φέρουν επώδυνες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Το Ταμείο (που φέρει μεγάλες ευθύνες για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας) κάνει λόγο για φοροκόπωση των πολιτών (εξαιτίας του μεγάλου φορολογικού βάρους), γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη συλλογή των φόρων.

Βέβαια, την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ παρατηρεί το παραπάνω, συνεχίζει να πιέζει με λύσσα για λήψη νέων μέτρων, που ως γνωστόν ξεκινούν στα χαρτιά και στη θεωρία ως διαρθρωτικές αλλαγές για να καταλήξουν στην πράξη είτε σε επιβολή νέων φόρων είτε σε περικοπές εισοδημάτων και
πολύ συχνά και στα δύο.

Στην έκθεση εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τη δυνατότητα των φορολογικών Αρχών να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τον ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς βασίζεται στην αυτοσυμμόρφωση των ιδιοκτητών. Όπως τονίζεται στην έκθεση, με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα αυξηθεί κατά 30 φορές ο αριθμός αυτών που θα παραλάβουν εκκαθαριστικό φόρου (καθώς θα επιβληθεί και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα). Ετσι γίνονται συστάσεις για να επιβληθεί το χαράτσι επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014.

Η έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνει «καυτά» σημεία στους ακόλουθους τομείς:

-Υγεία: Θέτει θέμα μείωσης των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ και αύξησης της κινητικότητας των γιατρών στο ΕΣΥ. Παράλληλα, ορίζει ότι το 50% των φαρμάκων στα νοσοκομεία πρέπει να είναι γενόσημα.

-«Κόκκινα» δάνεια: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς (πάνω από 27% η αύξηση στα νοικοκυριά και 31% στις επιχειρήσεις).

-Η μείωση μισθών στη χώρα μας την περίοδο 2012-2014 θα διαμορφωθεί συνολικά στο 20%, ενώ η ανεργία θα φθάσει το 27% φέτος και θα αποκλιμακωθεί σταδιακά έως το 16,3% το 2018. Η εκτίμηση για την ύφεση διατηρείται στο 4,2% φέτος, ενώ για το 2014 προβλέπεται οριακή αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος  κατά 0,6%.

-Ασφαλιστικό: Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έως τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση σταδιακά έως το 2016 των εργοδοτικών εισφορών, κατά 3,9%.

-Δημόσιο: Ασκούνται πιέσεις για την απόλυση των 2.000 από τους 4.250 δημοσίους υπαλλήλους που μπήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο.

Θεωρεί μείζονα κίνδυνο για το ακολουθούμενο οικονομικό πρόγραμμα την πολιτική αστάθεια, για την οποία είχε μιλήσει πριν από δύο ημέρες με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και ο Γιάννης Στουρνάρας. Επίσης χθες βράδυ ο Πολ Τόμσεν μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό παρότρυνε έμμεσα τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίζουν τα νομοσχέδια που πηγαίνουν στη Βουλή, λέγοντας ότι έρχεται η ανάπτυξη της οικονομίας το 2014.

Το Ταμείο, εξόχως αντιφατικό στις απόψεις του, υπογραμμίζει επίσης ότι για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να ενισχυθεί η κατανάλωση. Την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων έχουν μειωθεί περισσότερο από 20%.

ΠΕΡΙΠΛΟΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ


Έπειτα από πολλές αναβολές και διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μειώθηκε - έστω πιλοτικά - ο ΦΠΑ στην εστίαση. Ωστόσο, αυτές που δεν μειώθηκαν ούτε στο ελάχιστο είναι η άγνοια και η παραφροσύνη των «σωτήρων» της ελληνικής οικονομίας. Οι «ειδήμονες», οι περισπούδαστοι καθηγητές, οι... τεχνοκράτες κάνουν ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να μετατρέψουν κάτι θετικό σε πανωλεθρία: «μεταμορφώνουν» τα απλά σε σύνθετα.

Γίνονται «εκπτώσεις και στη λογική με τον ΦΠΑ της εστίασης!». Ανάμεσα στα πολλά ευτράπελα που ανακάλυψε η εφημερίδα μας στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση, αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα: «Το αναψυκτικό που σερβίρεται θα βαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Αν καταναλώνεται εκτός καταστήματος, τότε θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%. Στα τρόφιμα και στα ποτά που καταναλώνονται από μίνι μπαρ ξενοδοχείου επιβάλλεται ΦΠΑ 23%, ενώ αν το ίδιο προϊόν καταναλωθεί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου ο ΦΠΑ θα μειώνεται στο 13%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών είναι διάστικτη με τέτοιου είδους αστειότητες. Άρα δεν πρόκειται περί αβλεψίας ή μεμονωμένου λάθους, αλλά για «λογική» πάνω στην οποία οικοδομείται η σύγχρονη Βαβέλ της διαλυμένης ελληνικής οικονομίας. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο τραγελαφική με τις επιπλέον «διευκρινίσεις» του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, οι οποίες δόθηκαν μέσω... twitter! Πρώτα είπε ότι «ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται» κι ύστερα ότι «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά, ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι». Απλά τραγικός...

Κι ενώ εδώ γίνονται νεοσοβιετικοί ελιγμοί, στις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει την εταιρική φορολογία από 35% σε 28%. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει κάτι απλό: η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων να τις διευκολύνει να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους. Φυσικά οι Αμερικανοί, που αρέσκονται στις απλές λύσεις, δεν έχουν την τύχη να διαθέτουν Στουρνάρα ή Θεοχάρη στο οικονομικό επιτελείο τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2/8/2013


Γεγονότα

1776: Υπογράφεται και επισήμως η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

1826: Ο Κιουταχής αλώνει την Αθήνα.

Θάνατοι

1922: Graham Bell, ο εφευρέτης του τηλεφώνου.