01 Αυγούστου, 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


Η ζω­ή της Πα­να­γί­ας μας σκι­α­γρα­φεί­ται α­πό τους Ευ­αγ­γε­λι­στές, τα λει­τουρ­γι­κά βι­βλί­α της Εκ­κλη­σί­ας μας (συ­να­ξά­ρια και τρο­πά­ρια των Θε­ο­μη­το­ρι­κών ε­ορ­τών) και τους λό­γους των Α­γί­ων Πα­τέ­ρων. Αυ­τές εί­ναι οι πη­γές για το κεί­με­νο που α­κο­λου­θεί.

Οι γο­νείς της

Η Θε­ο­τό­κος ή­ταν κό­ρη του πλού­σιου κτη­νο­τρό­φου Ι­ω­α­κείμ και της Άν­νας, που κα­τα­γό­ταν α­πό το βα­σι­λι­κό γέ­νος του Δαυ­ίδ. Ε­πει­δή ο Ι­ω­α­κείμ και η Άν­να ή­ταν ά­τε­κνοι (η Άν­να ή­ταν στεί­ρα), πα­ρα­κα­λού­σαν για πολ­λά χρό­νια το Θε­ό να τους χα­ρί­σει έ­να παι­δί, με την υ­πό­σχε­ση ό­τι το παι­δί που θα γεν­νη­θεί, θα το α­φι­ε­ρώ­σουν σ' Αυ­τόν. Πρέ­πει να ση­μει­ω­θεί ό­τι η α­τε­κνί­α την ε­πο­χή ε­κεί­νη ή­ταν ντρο­πή - κα­τά­ρα για έ­να αν­δρό­γυ­νο και ό­λοι τους πε­ρι­φρο­νού­σαν μέ­σα στην κοι­νω­νί­α. Α­κό­μα και οι ι­ε­ρείς δεν δέ­χον­ταν τα δώ­ρα που πρό­σφε­ραν στο να­ό του Θε­ού, λό­γω της α­τε­κνί­ας τους. 

Έξ αι­τί­ας αυ­τού η μεν Άν­να πή­γε μέ­σα στον κή­πο τους, ο δε Ι­ω­α­κείμ α­νέ­βη­κε στο βου­νό και ε­κεί με δά­κρυ­α πα­ρα­κα­λού­σαν το Θε­ό να τους χα­ρί­σει έ­να παι­δί και να λύ­σει την α­τε­κνί­α τους. Και ο Θε­ός τους προ­μή­νυ­σε με τον αρ­χάγ­γε­λό Του Γα­βρι­ήλ ό­τι θα συλ­λά­βει η πρώ­ην ά­γο­νος και στεί­ρα Άν­να και θα γεν­νή­σει παι­δί ά­γιο. Πράγ­μα­τι η Άν­να συ­νέ­λα­βε, και γέν­νη­σε τη Βα­σί­λισ­σα του κό­σμου. Η Εκ­κλη­σί­α μας ε­ορ­τά­ζει το γε­γο­νός αυ­τό της συλ­λή­ψε­ως στις 9 Δε­κεμ­βρί­ου: «η σύλ­λη­ψις της Α­γί­ας Άν­νης, μη­τρός της Υ­πε­ρα­γί­ας Θε­ο­τό­κου».

Η Γέν­νη­ση της Θε­ο­τό­κου

Έ­τσι λοι­πόν συ­νε­λή­φθη και γεν­νή­θη­κε η α­γί­α Παρ­θέ­νος Μα­ρί­α· ό­χι βέ­βαι­α χω­ρίς σαρ­κι­κή συ­νά­φεια των γο­νέ­ων της. Γεν­νή­θη­κε σε εν­νέ­α μή­νες και, ναι μεν ή­ταν καρ­πός της υ­πο­σχέ­σε­ως του Θε­ού, αλ­λά έ­γι­νε με σπέρ­μα αν­δρός με τη συ­νεύ­ρε­ση των γο­νέ­ων της. Μό­νο ο Κύ­ριός μας Ι­η­σούς Χρι­στός γεν­νή­θη­κε α­πό την α­γί­α Παρ­θέ­νο Μα­ρί­α με τρό­πο α­νέκ­φρα­στο και α­νερ­μή­νευ­το, ό­πως Ε­κεί­νος Μό­νος γνω­ρί­ζει, χω­ρίς να υ­πάρ­χει το σαρ­κι­κό θέ­λη­μα. Σύμ­φω­να με την πα­ρά­δο­ση, η Πα­να­γί­α γεν­νή­θη­κε στην Ι­ε­ρου­σα­λήμ. Μά­λι­στα οι πα­τέ­ρες της α­γι­ο­τα­φι­κής α­δελ­φό­τη­τας δεί­χνουν στους προ­σκυ­νη­τές τον τό­πο γέν­νη­σης της Θε­ο­τό­κου, που βρί­σκε­ται κον­τά στην προ­βα­τι­κή κο­λυμ­βή­θρα. Ο­νο­μά­στη­κε Μα­ριάμ (Μα­ρί­α ε­ξελ­λη­νι­σμέ­νο) που ση­μαί­νει Κυ­ρί­α, Ελ­πί­δα. Η Εκ­κλη­σί­α μας ε­ορ­τά­ζει τη γέν­νη­ση της Θε­ο­τό­κου στις 8 Σε­πτεμ­βρί­ου: «το Γε­νέ­θλιον της Υ­πε­ρα­γί­ας Δε­σποί­νης η­μών Θε­ο­τό­κου και α­ει­παρ­θέ­νου Μα­ρί­ας».  

Η εί­σο­δος της Θε­ο­τό­κου στον Να­ό

Ό­ταν η Μα­ρί­α έ­φθα­σε τον τρί­το χρό­νο της η­λι­κί­ας της, την έ­φε­ραν οι γο­νείς της - σύμ­φω­να με την υ­πό­σχε­σή τους-στο Να­ό, και την πα­ρέ­δω­σαν στους ι­ε­ρείς. Σύμ­φω­να με το έ­θι­μο, τη συ­νό­δευ­σαν λαμ­πα­δο­φο­ρού­σες «παρ­θέ­ναι των Ε­βραί­ων».Α­φού την πα­ρέ­λα­βε ο ι­ε­ρέ­ας και προ­φή­της Ζα­χα­ρί­ας, πα­τέ­ρας του Ι­ω­άν­νου Προ­δρό­μου, κι­νού­με­νος α­πό τη θεί­α βου­λή, την ο­δή­γη­σε στο ε­σω­τε­ρι­κό και α­γι­ώ­τε­ρο μέ­ρος του Να­ού, στα ά­για των Α­γί­ων. Ε­κεί έ­ζη­σε δώ­δε­κα χρό­νια και α­ξι­ω­νό­ταν κα­θη­με­ρι­νά θεί­ες φα­νε­ρώ­σεις, ε­νώ θεί­ος άγ­γε­λος - ο Αρ­χάγ­γε­λος Γα­βρι­ήλ της έ­φερ­νε συ­νε­χώς ου­ρά­νια τρο­φή.  Έ­τσι, ζών­τας μέ­σα στο χώ­ρο της α­γι­ό­τη­τας, ε­τοι­μα­ζό­ταν ο «έμ­ψυ­χος να­ός εις κα­τοί­κη­σιν του Κυ­ρί­ου».Η Εκ­κλη­σί­α μας ε­ορ­τά­ζει το γε­γο­νός με την ε­ορ­τή των Ει­σο­δί­ων στις 21 Νο­εμ­βρί­ου: «μνή­μη της εν τω Να­ώ Ει­σό­δου της Θε­ο­μή­το­ρος»

Ο Ευ­αγ­γε­λι­σμός της Θε­ο­τό­κου

Ό­ταν η Μα­ρί­α έ­γι­νε δε­κα­πέν­τε ε­τών, οι γο­νείς της εί­χαν κοι­μη­θεί, γι' αυ­τό οι ι­ε­ρείς φρόν­τι­σαν να την α­πο­κα­τα­στή­σουν. Προ­έ­κρι­ναν ως κα­ταλ­λη­λό­τε­ρο τον δί­και­ο Ι­ω­σήφ. Η Γρα­φή τον ο­νο­μά­ζει Δί­και­ο: «Ι­ω­σήφ δε ο α­νήρ αυ­τής, δί­και­ος ων..­.» (Ματθ. α­';­19), που ση­μαί­νει πως εί­χε ό­λες τις α­ρε­τές. Ο Γέ­ρον­τας Ι­ω­σήφ ή­ταν χή­ρος και πα­τέ­ρας με ε­πτά παι­διά α­πό άλ­λη γυ­ναί­κα. Αυ­τά εί­ναι τα «θε­τά» ά­δέλ­φια του Ι­η­σού και ό­χι παι­διά της Θε­ο­τό­κου, η ο­ποί­α εί­ναι Α­ει­πάρ­θε­νος, πα­ρέ­μει­νε δη­λα­δή Παρ­θέ­νος και με­τά τη γέν­νη­ση του Κυ­ρί­ου και πο­τέ δεν ήλ­θε σε σαρ­κι­κή ε­πα­φή με τον Ι­ω­σήφ, ό­πως βλά­σφη­μα δι­δά­σκουν οι προ­τε­στάν­τες και άλ­λοι αι­ρε­τι­κοί. Έ­τσι ο αρ­ρα­βώ­νας ή­ταν α­πα­ραί­τη­τος, για να κα­λυ­φθεί η υ­περ­φυ­σι­κή γέν­νη­ση του Ι­η­σού με την πα­ρου­σί­α του Ι­ω­σήφ. Ο Ι­ω­σήφ πα­ρέ­λα­βε τη Μα­ριάμ και ήρ­θε στη Να­ζα­ρέτ. Τον τέ­ταρ­το μή­να με­τά την έ­ξο­δό της α­π' το Να­ό, ο Αρ­χάγ­γε­λος Γα­βρι­ήλ πα­ρου­σι­ά­στη­κε μπρο­στά της λέ­γον­τάς: «Χαί­ρε, κε­χα­ρι­τω­μέ­νη, ο Κύ­ριος με­τά σου, ευ­λο­γη­μέ­νη συ εν γυ­ναι­ξί..­.­».Η Μα­ριάμ α­κού­γον­τας το χαι­ρε­τι­σμό τα­ρά­χτη­κε. «Μη φο­βά­σαι» της λέ­γει ο Αρ­χάγ­γε­λος «Μη φο­βού Μα­ριάμ εύ­ρες γαρ χά­ριν πα­ρά τω Θε­ώ» (Λουκ. α­'28-30).  

Γι' αυ­τό θα συλ­λά­βεις και θα γεν­νή­σεις Υι­ό και θα τον ο­νο­μά­σεις Ι­η­σού. «Και ι­δού συλ­λή­ψη εν γα­στρί και τέ­ξη υι­όν, και κα­λέ­σεις το ό­νο­μα αυ­τού Ι­η­σούν» (Λουκ. α­'­31). Η Παρ­θέ­νος στο ά­κου­σμα αυ­τό ρω­τά­ει τον άγ­γε­λο: «Πως έ­σται μοι τού­το; Ε­πεί άν­δρα ου γι­νώ­σκω;» (Πως θα γί­νει αυ­τό, α­φού δεν γνω­ρί­ζω σαρ­κι­κά άν­τρα;­). Καί ο άγ­γε­λος της λύ­νει την α­πο­ρί­α λέ­γον­τάς της: «Πνεύ­μα Ά­γιον ε­πε­λεύ­σε­ται ε­πί σε και δύ­να­μις Υ­ψί­στου ε­πι­σκιά­σει σοι» (Λουκ. α­'­35) (Θα έλ­θει σε σέ­να το Ά­γιο Πνεύ­μα και θα σε σκε­πά­σει η Δύ­να­μη του Υ­ψί­στου).Τό­τε η Παρ­θέ­νος, α­πο­κρί­θη­κε προς τον άγ­γε­λο: «­Ι­δου η δού­λη Κυ­ρί­ου, γέ­νοι­τό μοι κα­τά το ρή­μα σου»­.(Λουκ. α­'­37) (Να η δού­λη του Κυ­ρί­ου, ας γί­νει σ' ε­μέ­να σύμ­φω­να με τον λό­γο σου).Α­πό ε­κεί­νη τη στιγ­μή ο Κύ­ριος μας Ι­η­σούς Χρι­στός σαρ­κώ­θη­κε στη μή­τρα της α­ει­παρ­θέ­νου Μα­ρί­ας γί­α τη σω­τη­ρί­α του αν­θρώ­πι­νου γέ­νους. Η Εκ­κλη­σί­α μας ε­ορ­τά­ζει τον Ευ­αγ­γε­λι­σμό στις 25 Μαρ­τί­ου: «ο Ευ­αγ­γε­λι­σμός της Υ­πε­ρα­γί­ας  Δε­σποί­νης η­μών Θε­ο­τό­κου και α­ει­παρ­θέ­νου Μα­ρί­ας».

Η Μα­ριάμ ε­πι­σκέ­πτε­ται την Ε­λι­σά­βετ

Η μα­κα­ρί­α Παρ­θέ­νος Μα­ριάμ, έ­χον­τας μέ­σα στα σπλά­χνα της Αυ­τόν που δεν τον χω­ρά­ει το σύμ­παν, έ­φυ­γε βι­α­στι­κά α­πό τη Να­ζα­ρέτ για κά­ποι­α πό­λη στα ο­ρει­νά της Ι­ου­δαί­ας, ό­που κα­τοι­κού­σε το ευ­λο­γη­μέ­νο αν­δρό­γυ­νο, ο Ζα­χα­ρί­ας με την Ε­λι­σά­βετ. Σκο­πός της ή­ταν να βρει την Ε­λι­σά­βετ, που ή­ταν συγ­γε­νής της, και να την συγ­χα­ρεί για την εγ­κυ­μο­σύ­νη της γε­ρον­τι­κής της η­λι­κί­ας, την ο­ποί­α πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε α­πό τον άγ­γε­λο «και ι­δού Ε­λι­σά­βετ η συγ­γε­νής σου και αυ­τή συ­νει­λη­φυί­α υϊόν εν γή­ρει αυ­τής, και ού­τος μην έ­κτος ε­στίν αυ­τή τη κα­λου­μέ­νη στεί­ρα»(Λουκ. α 38) (και να που η Ε­λι­σά­βετ η συγ­γε­νής σου έ­χει συλ­λά­βει και αυ­τή γιο στα γη­ρα­τειά της, και αυ­τός εί­ναι ο έ­κτος μή­νας της εγ­κυ­μο­σύ­νης γι' αυ­τήν που τη φω­νά­ζα­νε στεί­ρα). Πε­ρισ­σό­τε­ρο ό­μως ή­θε­λε να της δι­η­γη­θεί τα με­γά­λα και θαυ­μα­στά που ευ­δό­κη­σε και έ­κα­με σ' αυ­τήν ο παν­το­δύ­να­μος Θε­ός. «Και ε­γέ­νε­το ως ή­κου­σεν η Ε­λι­σά­βετ τον α­σπα­σμόν της Μα­ρί­ας, ε­σκίρ­τη­σε το βρέ­φος εν τη κοι­λί­α αυ­τής». Η Ε­λι­σά­βετ μό­λις ά­κου­σε τον χαι­ρε­τι­σμό της Παρ­θέ­νου αι­σθάν­θη­κε ό­τι το ε­ξά­μη­νο βρέ­φος στα σπλά­χνα της σκίρ­τη­σε α­πό χα­ρά. 

Και με το σκίρ­τη­μα αυ­τό ο Ι­ω­άν­νης ο Πρό­δρο­μος, πριν α­κό­μα δει το φως του αι­σθη­τού η­λί­ου, προ­φη­τεύ­ει την α­να­το­λή του νο­η­τού Η­λί­ου (του Χρι­στού). Α­μέ­σως τό­τε η γε­ρόν­τισ­σα Ε­λι­σά­βετ, με το φω­τι­σμό του Α­γί­ου Πνεύ­μα­τος, α­να­γνώ­ρι­σε την Παρ­θέ­νο Μα­ριάμ σαν Μη­τέ­ρα του Κυ­ρί­ου και Θε­ού μας και δο­ξο­λό­γη­σε με­γα­λό­φω­να το Χρι­στό που έ­φε­ρε στα σπλά­χνα της: «και πό­θεν μοι τού­το ί­να έλ­θη η μή­τηρ του Κυ­ρί­ου μου πρός με;» (Λουκ. α 43). Και η Παρ­θέ­νος Μα­ρί­α πλημ­μυ­ρι­σμέ­νη α­πό την α­γαλ­λί­α­ση που της έ­δω­σε το Ά­γιο Πνεύ­μα, έ­ψαλ­λε την - ο­νο­μα­σθεί­σα - ω­δή της Θε­ο­τό­κου: «Με­γα­λύ­νει η ψυ­χή μου τον Κύ­ριον και η­γαλ­λί­α­σε το πνεύ­μα μου ε­πί τω Θε­ώ τω σω­τή­ρί μου..­.» (Λουκ. α ­46-47). Στη συ­νέ­χεια η Μα­ριάμ έ­μει­νε τρεις μή­νες κον­τά στην Ε­λι­σά­βετ, και έ­πει­τα ε­πέ­στρε­ψε στο σπί­τι της. «Έ­μει­νε δε Μα­ριάμ συν αυ­τή ω­σεί μή­νας τρεις και υ­πέ­στρε­ψεν εις τον οί­κον αυ­τής» (Λουκ. α­'­56).

Οι αμ­φι­βο­λί­ες του  Ι­ω­σήφ και η δι­ά­λυ­σή τους α­πό τον άγ­γε­λο.

Ο Ι­ω­σήφ, με­τά α­πό λί­γο και­ρό, προ­βλη­μα­τί­ζε­ται έν­το­να δι­ό­τι «πριν η συ­νελ­θείν αυ­τούς ευ­ρέ­θη εν γα­στρί έ­χου­σα εκ Πνεύ­μα­τός Α­γί­ου»(Ματθ.α 18). Αν­θρώ­πι­να ερ­μη­νεύ­ον­τας την α­δι­και­ο­λό­γη­τη εγ­κυ­μο­σύ­νη της Πα­να­γί­ας, α­πο­φα­σί­ζει να την δι­ώ­ξει μυ­στι­κά. Ε­πει­δή ή­ταν «δί­και­ος», δεν ή­θε­λε να την δι­α­πομ­πεύ­σει πα­ρα­δειγ­μα­τι­κά, ό­πως προ­έ­βλε­πε ο νό­μος. «Ι­ω­σηφ δε ο α­νήρ αυ­τής, δί­και­ος ων και μη θέ­λων αυ­τήν πα­ρα­δειγ­μα­τί­σαι, ε­βου­λή­θη λά­θρα α­πο­λύ­σαι αυ­τήν»(Ματθ. α­'­19). Τό­τε πα­ρου­σι­ά­ζε­ται στον  Ι­ω­σήφ άγ­γε­λος Κυ­ρί­ου και του λέ­ει: «­Ι­ω­σήφ, υι­ός Δαυ­ίδ μη φο­βη­θής πα­ρα­λα­βείν Μα­ριάμ την γυναίκα σου, το γαρ εν αυ­τή γεν­νη­θέν εκ Πνεύ­μα­τος εστίν Α­γί­ου»(Ματθ. α­'20).

 Έ­τσι ο Ι­ω­σήφ έ­κα­νε ό­πως τον δι­έ­τα­ξε ο άγ­γε­λος και, α­φού πα­ρέ­λα­βε την Παρ­θέ­νο στο σπί­τι του, «ουκ ε­γί­νω­σκεν αυ­τήν» (Ματθ. α­'­25), δεν την γνώ­ρι­σε σαρ­κι­κά πο­τέ ως σύ­ζυ­γο, ού­τε και ό­ταν γέν­νη­σε τον πρω­τό­το­κο και μο­να­δι­κό γιο της, τον Ι­η­σού.

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......





ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.”


Αγαπητοί Επισκέπται του Ιστολογίου,

Επειδή από χθες κάποιοι μη γνωρίζοντας τα Εκκλησιαστικά θέματα, άρχισαν πάλι  να ψιθυρίζουν διάφορα πράγματα, γύρω από την περιουσία της Εκκλησίας με αφορμή την νεοϊδρυθείσα Εταιρία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.

Θεωρούμε λοιπόν  σκόπιμο να παραθέσουμε σήμερα εμπεριστατωμένο κείμενο του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Πρωτοπρεσβυτέρου π.  Γεωργίου Δ. Μεταλληνού, μήπως και καταλάβουν κάτι περισσότερο από αυτό που θεωρούν αυτοί σωστό.   
Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Όλοι αυτοί οι εχθροί της Εκκλησίας που φωνασκούν, περί δήθεν εξόδων του κράτους χάριν της Εκκλησίας, και για την "μεγάλη" Εκκλησιαστική περιουσία που δήθεν δεν την εκμεταλλεύεται ο λαός, αποκρύπτουν την αλήθεια, που είναι πολύ διαφορετική από τις απαιτήσεις τους. Η φιλολογία περί της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι παλιά, δίχως όμως να δικαιολογείται πολλές φορές από τα γεγονότα και την πραγματικότητα. Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στο ταλαιπωρημένο αυτό ζήτημα. Παρακάτω, απαντάμε και στο αδαές επιχείρημα περί μισθοδοσίας των Ορθοδόξων κληρικών που έχει άμεση σχέση με την εκκλησιαστική περιουσία. Καταρρίπτεται ο βασικότερος μύθος γύρω από τον οποίο χτίστηκε η επαίσχυντη αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα των ημερών μας. Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους (1828), ενώ διατηρείται στη συνείδηση του πληρώματος της εκκλησίας η πίστη στο ιερό και αναπαλλοτρίωτο της εκκλησιαστικής περιουσίας με διάφορα νομοθετήματα επιβάλλεται κατά καιρούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση τμημάτων της.

Η αντιβασιλεία του Όθωνα (αλλοεθνής και προτεσταντική) πιστεύοντας ότι η περιουσία της Εκκλησίας αποτελεί θησαυρό που κληροδοτήθηκε από τους προγόνους στο ελληνικό έθνος και λησμονώντας την ανεκτίμητη προσφορά των ορθοδόξων μοναστηριών στους παλαιότερους και στους ακόμα νωπούς τότε αγώνες της εθνικής παλιγγενεσίας, με τα βασιλικά διατάγματα του 1833 και 1834 απεφάσισε τη διάλυση 416 μοναστηριών και τη διάθεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους με το πρόσχημα να συσταθεί το "Εκκλησιαστικό Ταμείο". Ήταν όμως τόσο κακή η σύσταση και οργάνωση του ταμείου αυτού, ώστε το μόνο που συνέβη ήταν η διαρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας και η πώληση - εκ μέρους επιτηδείων - ιερών σκευών και κειμηλίων στα παζάρια. Το 1836 η απαλλοτριωτική διάθεση της Αντιβασιλείας επεκτάθηκε και στην περιουσία των Μοναστηριών που διατηρήθηκαν σε λειτουργία "χάριν θεάρεστων έργων και προς οικοδομήν ιερών και αγαθοεργών καταστημάτων".

Έτσι απαλλοτριώθηκαν υποχρεωτικά και άλλες μοναστηριακές εκτάσεις, ενώ σε όσες απέμειναν επιβλήθηκε βαρύτατη έμμεση φορολογία. Στη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, μετά τους Βαλκανικούς και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως δε έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), το ελληνικό κράτος επέτεινε την απαλλοτριωτική του επιβολή σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Με τους νόμους 1072/1917 και 2050/1920 ("αγροτικός νόμος") και άλλους μεταγενέστερους απαλοτριώθηκαν αναγκαστικά πολλές μοναστηριακές εκτάσεις για την αποκατάσταση προσφύγων και ακτημόνων και για λόγους "προφανούς ανάγκης και δημόσιας ασφαλείας". Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίοδο 1917 μέχρι 1930 απαλλοτριώθηκαν εκκλησιαστικές εκτάσεις αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών και το Κράτος κατέβαλε στο Γενικό Εκκλησιαστικό Ταμείο μόνο το 4% (40 εκατομμύρια δραχμές). Τα υπόλοιπα 960 εκατομμύρια οφείλονται ακόμα! Τα περισσότερα μοναστήρια καταδικάστηκαν με τον τρόπο αυτό σε μαρασμό και λειψανδρία! 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς κατά την πρώτη φάση μόνο, το 50% της γεωργική γης της εκκλησίας δόθηκε σε ακτήμονες, ενώ και η δεύτερη φάση που ολοκληρώθηκε γύρω στο 1930 ήταν εξίσου μεγάλο το κομμάτι γης της εκκλησίας που απαλλοτριώθηκε. Με τον κωδικό νόμο 4684/1931 περί "Οργανισμοί Διοικήσεως Εκκλησιαστικής και Μοναστηριακής Περιουσίας" αποφασίσθηκε από την Πολιτεία η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Μονών παρά τις επιφυλάξεις της Εκκλησίας. Ό,τι εισπράχθηκε από τη ρευστοποίηση σχεδόν στο σύνολό του εξανεμίστηκε εξαιτίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου και της ξενικής κατοχής (1940-44).Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης ή καλλιεργίσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως. 

Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακύρηξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνουσα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32.  Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο -  όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού. 

Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος που προσπαθεί μάταια να διαιωνίσει ο κ. Πάγκαλος με τις αναφορές του σε "δημόσιους υπαλλήλους". Όταν η άγνοια συναντά τη θρασύτητα, το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο για τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Όταν το 1987 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 1700/87 (νόμος Τρίτση) που αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια για την οριστική αποψίλωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, δόθηκε αφορμή να δημοσιευθούν σημαντικά κείμενα. Μεταξύ αυτών και ένα υπό τον τίτλο "ιδιοκτησιακό καθεστώς και αξιοποίηση της αγροτικής γης στην Ελλάδα" (περιοδικό "Εκκλησία" 1-15/4/1987, σελίδες 254-55). Με αναμφισβήτητα στοιχεία, στηριγμένο σε μελέτη των Θ. Τσούμα και Δ. Τασιούλα που εκδόθηκε επίσημως από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος λίγο αργότερα, το 1988, αποδεικνύεται ότι στο σύνολο της αγροτικής γης της Ελλάδος ανήκουν.

ΔΗΜΟΣΙΟ -------------------------------------------- 43.598.000 στρέμματα
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ --------------------- 15.553.200 στρέμματα
ΕΚΚΛΗΣΙΑ----------------------------------------- 1.282.300 στρέμματα
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ -------------------------------- 1.098.400 στρέμματα

Από αυτά τα 1.282.300 στρέμματα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, τα 367.000 είναι δασικές εκτάσεις, τα 745.400 βοσκότοποι και μόνο τα 169.900 γεωργική καλλιεργίσιμη γη. Δηλαδή οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της αντιστοιχούν μόλις στο 0.48% του συνόλου της γεωργικής γης της χώρας μας! Και να ληφθεί υπόψη ότι κατά τη δεκαετία 1974-1983 "εγκαταλείπονται κάθε χρόνο από τους αγρότες και κτηνοτρόφους κατά μέσο όρο 162.400 αγροτικής γης ακαλλιέργητα και ανεκμετάλλευτα". Το 1983 υπολογίστηκαν ως 4.380.000 στρέμματα οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις γης (σχεδόν 3.5 φορές μεγαλύτερες από το σύνολο της γης που ανήκει στην εκκλησία, ενώ σήμερα θα είναι ασφαλώς πολύ περισσότερο).

Παρά ταύτα, στα μάτια κάποιων και η εναπομείνασα περιουσία φαντάζει μεγάλη. Δε λαμβάνεται όμως υπόψη ότι αυτή δεν ανήκει στην Κεντρική Διοίκηση (Ιερά Σύνοδο), αλλά σε περισσότερα από 10.000 εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα (Μητροπόλεις, Ναούς, Μονές, Προσκυνήματα, Ιδρύματα, Κληροδοτήματα και άλλα) το καθένα από τα οποία αγωνίζεται - μέσα από τον κυκεώνα των νομικών και διοικητικών δεσμέυσεων - να διαφυλάξει την κυριότητα και να αξιοποιήσει τα όσα του ανήκουν περιουσιακά στοιχεία, για το καλό του πληρώματος και της εκκλησίας. Δηλαδή κάθε Μονή και κάθε Ιερός Ναός που είναι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), μεριμνούν για τη συνήθως μικρή περιουσία που έχουν, φροντίζοντας για την έντιμη διαχείρισή της και τηρώντας τις αυστηρές διατάξεις που ισχύουν για τα νομικά πρόσωπα.

 Η διαχείριση αυτή υπόκειται σε τακτικό έλεγχο τόσο από την Εκκλησία όσο και από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς, όχι και το μοναδικό, αποτελεί η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη (Αθήνα).Έχοντας στην κατοχή της σημαντική περιουσία που την απέκτησε κατά τον 17ο και 18ο αιώνα με αγορές των ηγουμένων της (σώζονται στο αρχείο της τα σχετικά έγγραφα), αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος κοινωνικός ευεργέτης των Αθηνών. Σε δωρηθέντα ακίνητά της έχουν ανεγερθεί:
        
η Ριζάρειος Σχολή,
η Ακαδημία Αθνών,
το Αιγινήτειο Νοσοκομείο,
το Μετσόβειο Πολυτεχνείο,
το Σκοπευτήριο,
το Πτωχοκομείο,
η Μαράσλειος Ακαδημία,
το Θεραπευτήριο "Ευαγγελισμός",
το Αρεταίειο νοσοκομείο,
η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή,
οι Αστυνομικές Σχολές στην οδό Μεσογείων,
το Νοσοκομείο Παίδων,
το Νοσοκομείο Συγγρού,
το Λαικό Νοσοκομείο "Σωτηρία",
το Ασκληπείο Βούλας,
η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη,
το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης,
το ΠΙΚΠΑ Βούλας
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο,
Γηροκομείο,
Εθνική Βιβλιοθήκη,
Πανεπιστήμιο Αθηνών
142 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής και πολλά άλλα...

Βεβαίως, κανείς δε φρόντισε να μνημονεύονται αυτά, έστω σε μία επιγραφή επί των ανεγερθέντων κτηρίων.Το δε Δημόσιο έχει γίνει πολλές φορές αποδέκτης εκτάσεων μεγάλης αξίας, τις οποίες παραχώρησε η Εκκλησία προκειμένου να λειτουργήσουν κατασκηνώσεις, να ανεγερθούν σχολεία, ιδρύματα, γυμναστήρια, στρατόπεδα ή να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι για την αναψυχή του λαού. Αυτή, εν συντομία, είναι η αλήθεια. Η Εκκλησία δικαιούται να έχει περιουσία, όπως δέχθηκαν με πληθώρα αποφάσεών τους όχι μόνο ελληνικά δικαστήρια, αλλά και η Ευρωπαική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία προσέφυγαν Ορθόδοξες Μονές κατά του νόμου 1700/87.

Και είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν επωφελώς για τον ελληνικό λαό, αρκεί να αφαιρεθούν τα νομικά και διοικητικά δεσμά που της έχουν κατά καιρούς επιβληθεί. Μετά από όλα αυτά, μπορούμε να αντιληφθούμε το πραγματικό μέγεθος της προσφοράς της Εκκλησίας στην ανάπτυξη της Ελλάδος, όπως επίσης και το πραγματικό μέγεθος της εναπομείνουσας περιουσίας της, το οποίο επαναλαμβάνουμε, ανήκει σε περισσότερο από δέκα χιλιάδες διαφορετικά νομικά πρόσωπα. Όσο για τη μισθοδοσία την κληρικών, αυτή αποτελεί υποχρέωση του κράτους προς την εκκλησία, την οποία αποδέχτηκε και υπέγραψε με δική του πρωτοβουλία το ίδιο το κράτος το 1952, επειδή ακριβώς αδυνατούσε να καταβάλλει το αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί 20 χρόνια νωρίτερα και που είχε διογκωθεί πολλαπλάσια και είχε ήδη καταστεί δυσβάσταχτο χρέος ακόμη και για το κράτος.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 
ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ.

Υπεβλήθη ένα νομοσχέδιο από φιλελεύθερες παρατάξεις για το θέμα χωρισμού Εκκλησίας - Πολιτείας. Δεν μιλούν για διοικητικό χωρισμό, τον οποίο πρέπει κι εμείς να στηρίζουμε. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» και να βρεί η Εκκλησία την ελευθερία που οι πολιτικοί, τα κόμματα, δεν της δίνουν. Τα κόμματα θέλουν να’ χουν υποτεταγμένο το κλήρο για να’ ναι «κομματάρες». Οπότε, λοιπόν, να αφήσουν ελεύθερο τον εκκλησιαστικό χώρο να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία. Υπάρχει βιβλίο  και πολλά άλλα νεότερα  του 1951 του Μητροπολίτου Λαρίσσης Δωροθέου, που έγινε Αρχιεπίσκοπος μετά, επιστημονικό «Το αναπαλλοτρίωτον της εκκλησιαστικής περιουσίας». 320 απαλλοτριώσεις έγιναν από το κράτος, από το 1833 μέχρι το 1950. 

Ξεκοκκάλισαν ό,τι εκκλησιαστικό υπήρχε. Σήμερα, αυτό που λέμε «χωρισμός» δεν μπορεί να γίνει! Πρέπει να γίνει κτηματολόγιο, όπως έγινε στην Κύπρο. Και ξέρετε, η εκκλησία στη Κύπρο – όλο το σύνολο των πιστών – είναι δύναμις! Διότι ξέρει τι της ανήκει. Πώς θα τα χρησιμοποιήσει; Σε φτωχούς, κοινωνικά έργα. Όλα τα κάνει η Εκκλησία της Κύπρου, αφού έχει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Και όλη η Εκκλησία της Ελλάδος. Αλλά αν αξιοποιηθεί η εναπομείνασα περιουσία, ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί – τα λειβάδια, ας πούμε, δεν αξιοποιούνται, είναι μόνο νούμερα αναξιοποίητα –, θα έχει εσωτερική δύναμη. Αυτό είναι που δεν θέλουν τα κόμματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι, γενικά, άρπαζαν την εκκλησιαστική περιουσία για να είναι «ζήτουλας» η Εκκλησία. Μέχρι το 1950 ο ιερεύς «ζητούσε». Π.χ. στη πατρίδα μου: ο κόσμος πλήρωνε, πήγαινε και έδινε μια εισφορά. Θυμάμαι ότι εμείς δίναμε 20.000 δρχ, τότε που ήταν ακόμη τα μηδενικά (το ’53 τα κατήργησε ο Μαρκεζίνης).

Σαν να δίναμε 20 δρχ, σήμερα, στην Εκκλησία, για να μπορέσει να συντηρηθεί ο κλήρος, η Εκκλησία, κ.τ.λ.. Ήρθε ο καημένος ο Πλαστήρας, που είπε: «Έναντι όσων ήρπασε το κράτος από την Εκκλησία, θα πληρώνει τα 2/3 του μισθού των ιερέων». Το 1/3 το πληρώνει ο κλήρος και τα 2/3 τα πληρώνει το κράτος, «έναντι των όσων ήρπασε». Ξέρετε, αν ζητήσει η Εκκλησία τα όσα εκλάπησαν –γι’ αυτό τα κατέγραψε όλα ο μητρ. Δωρόθεος Λαρίσσης– πρέπει για 200 χρόνια να πληρώνει το κράτος την Εκκλησία! Επί Μητσοτάκη προσέφυγαν 9 μοναστήρια διότι οι τοπικές δυνάμεις,  καταλεηλάτησαν τα χωράφια που είχαν. {Πώς θα ζήσει και πώς θα κάμει έργο αγάπης αν δεν έχει χωράφια; Τώρα, αν πας να δώσεις μια δωρεά στην Εκκλησία, φορολογείται. 
Τελευταία το ΠΑΣΟΚ την είχε καταργήσει αυτή την φορολογία – δεν ξέρω σήμερα τι ισχύει· πιστεύω ότι έχει καταργηθεί.) Εν πάσει περιπτώσει, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και επεδίκασε περίπου ΤΡΙΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δρχ,  τότε, να τα δώσει η κυβέρνηση στα μοναστήρια. Αν πήρατε εσείς δεκάρα, πήραν και τα μοναστήρια... Αλλά γι’ αυτό δεν μπορούν να πούν τίποτε. Είναι ΧΡΕΩΣΤΗΣ το κράτος!

Και μάλιστα θυμάμαι τότε – μπορώ να το πώ – ότι είχε πέσει εντολή στην Εκκλησία, στον αρχιεπ. Σεραφείμ, «να μη πεί τίποτα». Πήγαινα στην Ιερά Σύνοδο, στην Μονή Πετράκη – τρομερό αυτό!– και πίσω από τον ναό βλέπω να βγαίνει ο τότε ηγούμενος της μονής Πετράκη, π. Χριστοφόρος. Και μόλις με βλέπει μου λέει: «Παπα-Γιώργη μου!», άρχισε να κλαίει με αναφιλητά και έπεσε στον τράχηλό μου! Με τραβούσε κάτω (ήταν και πιο κοντός) και μου λέει «Έγκλημα στην Εκκλησία!». «Τί;» «Έπεσε εντολή στον Αρχιεπίσκοπο από ψηλά (ο νοών νοείτο, δεν είναι ανάγκη να κατηγορώ πρόσωπα!) που έλεγε “μην ανακοινώσετε την απόφαση της Ευρώπης”». Και ανακοινώθηκε μερικά χρόνια μετά, το μάθαμε από ακριτομύθεια. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τί παιχνίδι παίζεται; 

Είχαμε επαφές για το νομοσχέδιο, από τις εννιά το πρωί ως τις εννιά το βράδυ, με το ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμό, ΚΚΕ κι άλλα πρόσωπα. Από το ΠΑΣΟΚ ήταν καμμιά δεκαριά πρόσωπα. Ήρθε ο κ Παπανδρέου, έμεινε λίγο και μιλήσαμε. Μετά συζητούσαμε με το «governo», με τη Δαμανάκη και με 2-3 άλλα πρόσωπα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και όταν προέκυψε το θέμα της περιουσίας μου λέει η κα Δαμανάκη: «Είστε υπέρ του χωρισμού;» «Ναί. Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τί σημαίνει χωρισμός. Αν είναι διοικητικός χωρισμός, υπάρχει, δεν είναι ανάγκη να γίνει τίποτα». Εγώ δεν μπορώ να γίνω βουλευτής, ούτε θα πάω ποτέ για βουλευτής. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, ούτε πρόκειται. Εκτός κι αν φτάσουμε στην εσχάτη εξαθλίωση και βρεθεί ένας Τσώρτσιλ που θα πεί,«Αφού μαλώνει ο Παπανδρέου, ο γέρος, με τον Κανελλόπουλο θα αναλάβεις Δαμασκηνέ να γίνεις για 15 μέρες πρωθυπουργός και μετά ένα διάστημα αντιβασιλέας».Αλλά τότε, η Ελλάς, θα είναι στο τέρμα του θανάτου. Ό μη γένοιτο! 

«Ο διοικητικός χωρισμός υπάρχει», είπα. Πήγε να πεί κάτι και της λέω «Συγγνώμη, για σκεφτείτε: τί θέλουν αυτοί που υποστηρίζουν τον χωρισμό; Αποσύνδεση της Ορθοδοξίας από την ζωή του έθνους». «Καμία σχέση το έθνος με την Ορθοδοξία!» «Αυτό είναι αδύνατο να γίνει σε δύο περιοχές: στο Ισραήλ και σε μας», λέω. Τα πολιτικά κόμματα στο Ισραήλ έχουν θρησκευτικούς τίτλους και θρησκευτικά σύμβολα. Τα κόμματα είναι ενωμένα με την πίστη τους, με τον Σιωνισμό δηλαδή. Να δείτε τον πρόεδρο της Βουλής με το καπελάκι του πιστού, που αυτό το καπελάκι σημαίνει ότι είναι ορκισμένος εβραίος. Μού έλεγε η παπαδιά το 2000, όταν είμασταν κάτω για ένα συνέδριο για το Ιωβηλαίον: «Βρε παπα - Γιώργη, για σκέψου ο Κακλαμάνης να κυκλοφορεί έτσι στη Βουλή». Εδώ ούτε εικόνα δεν έχουμε στη Βουλή για να μη προσβάλουμε τους άλλους. Αλλά αν πάτε στις μουσουλμανικές Βουλές, είναι γεμάτες από τα σύμβολά τους! Το ίδιο είναι και στο Ισραήλ. 

Ο χωρισμός, λοιπόν, είναι αδύνατον, σε μας. Σ’ αυτούς υπάρχει ο χωρισμός! Αυτή η μεγάλη μερίδα διανοουμένων και πολιτικών έχουνε πουλήσει και την Παναγία πλην τον Χριστό – συγγνώμη για την φράση. Αλλά σε μας δεν μπορεί να σπάσει αυτό. Δέκα άνθρωποι να μείνουν θα συνεχίζει εις τον αιώνα των αιώνων! Δεν φιμώνεται αυτό το πράγμα. Κι έτσι, ούτε στο Ισραήλ ούτε εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για αποσύνδεση. Για χωρισμό διοικητικό, βεβαίως. Και τους είπα να ολοκληρώσουν το κτηματολόγιο για να ξέρει το κράτος τι έχει ο εκκλησιαστικός χώρος. Την περιουσία του Πατέρα μας, δεν είναι των παπάδων.  Και είναι όλου του σώματος! Και να έρχεται το κράτος και να επεμβαίνει και να σου λέει πως θα τα αξιοποιήσεις... 

Κι αν χαθεί μια δραχμούλα να στέλνει από Αρχιεπίσκοπο μέχρι εμένα στη φυλακή! Αυτό δεν είναι το τίμιο και το σωστό. Αυτό προσπάθησε να κάνει ο Καποδίστριας, γι’ αυτό «τον φάγανε». Ο Καποδίστριας, ο μεγάλος αυτός άνθρωπος, ήθελε να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία για την παιδεία και την μισθοδοσία του κλήρου. Σχολεία, νοσοκομεία, αυτά να κτίζονται συνεχώς. Για να μην έρχεται ο Δεσπότης να σου λέει «για τα γεράματά μου έχω τόσα»......... Εδώ είναι που χρειάζεται ο έλεγχος του κράτους. Αλλά όχι το κλέψιμο! Μετά τον Καποδίστρια το κράτος κλέβει, αρπάζει συνεχώς. Εις οποιαδήποτε μορφή και με οποιονδήποτε τρόπο.

Η Δήλωση του Μακαριωτάτου
για την σύσταση της Εταιρίας Αξιοποίησης
Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.  έχει ως εξής

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα και την κοινωνία μας, που απαιτεί λύσεις και απαντήσεις στις βαρύτατες επιπτώσεις της σοβαρότερης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων εξήντα και πλέον ετών, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάζονται για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού.

Με την Εκκλησία να θέτει ουσιαστικά για μία ακόμη φορά την περιουσία της στη διάθεση της Πολιτείας και του λαού μας. Πρόκειται για μία κοινωνική σύμπραξη στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Γι' αυτό άλλωστε και τα έσοδα που θα προκύπτουν, θα κατευθύνονται από την μεν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην περαιτέρω στήριξη και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, από το δε Ελληνικό Δημόσιο, στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας». 

«Σήμερα πέρα από την περιουσία εκείνη της Εκκλησίας, τα έσοδα από την αξιοποίηση της οποίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα της λειτουργίας της, υπάρχει και άλλη σημαντική περιουσία που αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία.

Μία σοβαρή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο θέμα αυτό με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση αυτής θα ήταν επωφελής και η ενδεδειγμένη μπροστά στην σημερινή κοινωνική πραγματικότητα».







ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Διήμερο κινητοποιήσεων ξεκινά η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο νέο κύμα διαθεσιμότητας που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την Πέμπτη πραγματοποιείται παννατική στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί 24ωρη παναττική απεργία και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τα πρόσωπα που θα κρατήσουν τα κλειδιά των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια εισηγείται την Πέμπτη το απόγευμα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου. Νεκρά εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης τα δύο μικρά παιδιά ηλικίας 4 και 8 ετών, τα οποία αγνοούνταν από το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Στρέφι της Ηλείας.

Επισκέψεις στα πλοία που αναχωρούν από τις Πύλες του λιμανιού του Πειραιά πραγματοποιεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πρώτη μέρα του Αυγούστου, ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο υπουργός μίλησε με επιβάτες και αξιωματικούς του Λιμενικού, ενώ άκουσε και τα παράπονα των οδηγών ταξί. Μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία, συνέχιζε να λαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοιχεία από τα υπουργεία για τις 6.800 θέσεις που θα καταργηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με τελικό στόχο τους 12.500 «διαθέσιμους» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πάντως, το ΔΝΤ επανέρχεται στο θέμα, ζητώντας οριστικές απολύσεις.

Κόσμος

Σενάρια στρατιωτικών ασκήσεων για το ενδεχόμενο πολέμου με την ΕΣΣΔ, την ομιλία της Ελισάβετ σε περίπτωση που ξεσπούσε ο τρίτος - πυρηνικός, όπως φαινόταν τότε παγκόσμιος πόλεμος και την στάση της Θάτσερ απέναντι στην απεργία των ανθρακωρύχων δείχνουν μεταξύ άλλων βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα του 1983 που αποχαρακτηρίστηκαν με την πάροδο τριακονταετίας.

Το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται το μεσημέρι της Πέμπτης για την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην υπόθεση της Mediaset, με τις εξελίξεις να εγείρουν ακόμη και κίνδυνο τριγμών στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Ρώμης μέσω πιθανών αντιδράσεων των βουλευτών του PdL. Μείωση μεν του χρόνου στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων αλλά επικύρωση της καταδίκης εισηγήθηκε η εισαγγελία, απόρριψη της καταδίκης ή, «εν ανάγκη», νέα εκδίκαση, ζητά η πλευρά του Καβαλιέρε.

Η Βουλή της Ουρουγουάης υπερψήφισε το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί και ρυθμίζει την καλλιέργεια και την εμπορική διάθεση μαριχουάνας. Το μέτρο πάει στη Γερουσία και αν περάσει, όπως αναμένεται, θα κάνει τη χώρα την πρώτη στον κόσμο που δημιουργεί πλήρως νόμιμο καθεστώς για όλη τα στάδια της «βιομηχανίας».Περίπου 200 Κούρδους κατοίκους δύο χωριών στην βόρεια Συρία πήραν ομήρους αντικαθεστωτικές ομάδες, ενώ στις περιοχές με κουρδικό πληθυσμό επικρατεί ένταση μετά τη δολοφονία γνωστού Κούρδου πολιτευτή στο Καμισλί.

Σύμφωνα με οργάνωση που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, οι ομάδες των ενόπλων έχουν σχέση με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. Την πιθανότητα σημαντικών περικοπών στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου και την ανάγκη να γίνει εκ των πραγμάτων μια επιλογή ανάμεσα σε ένα μικρότερο και ικανό στρατό ή ένα μεγάλο που μπορεί να είναι παρωχημένος περιέγραψε με μελανά χρώματα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσάκ Χέιγκελ. Όπως προειδοποιεί, θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις αν το Κογκρέσο δεν κάνει κάτι για να αποφευχθούν μεγάλες, αυτόματες περικοπές από το 2014.

Οικονομία

Στις 7.000 ανέρχονται οι επιχειρήσεις μέλη των ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ, ΣΕΤΕ Μετά από καταγγελίες πολιτών ότι οι υπάλληλοι ειδικά στα τμήματα μητρώου, εισοδήματος και δικαστικού δεκάδων ΔΟΥ δεν απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις, ο γγ Εσόδων Χ. Θεοχάρης έδωσε εντολές στον Διευθυντή της Φορολογίας Εισοδήματος για την επίλυση του θέματος. Στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2012 υποχώρησε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Κίνα τον Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία της HSBC, ο δείκτης PMI που καταγράφει τη δραστηριότητα στη βιομηχανία μεταποίησης, υποχώρησε στο 47,7% τον Ιούλιο από 48,2% τον Ιούνιο, φτάνοντας έτσι στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Αύγουστο.

Αθλητισμός

Ο ΑΠΟΕΛ αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την Μάριμπορ στο «ΓΣΠ» στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και έτσι αγωνιά για την πρόκρισή του στα πλέι-οφ. Οι Σλοβένοι είναι αυτοί που έχουν το προβάδισμα για πρόκριση καθώς η ρεβάνς θα γίνει στην πατρίδα τους την επόμενη εβδομάδα. Επίσημα παίκτης του Αρη είναι ο Τζον Ικε Ιμπεχ.

 Ο 27χρονος Νιγηριανός ακραίος επιθετικός βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στα γραφεία της ΠΑΕ και δεσμεύτηκε με διετούς διάρκειας συμβόλαιο.Παρακολούθησε, μάλιστα, τη φιλική αναμέτρηση των «κίτρινων» στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Βελτιωμένος αλλά με διακυμάνσεις στην απόδοσή του παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός, που ανεδείχθη ισόπαλος 2-2 με τη Σαντχάουζεν στο τελευταίο του φιλικό παιχνίδι επί γερμανικού εδάφους.

Ο Ολαϊτάν πέτυχε τα δύο τέρματα της ομάδας του Μίτσελ, που πραγματοποίησε πολλές δοκιμές. Ντεμπούτο στα «ερυθρόλευκα» για τους Σαβιόλα και Ρομπέρτο, πολύ καλή εμφάνιση από τον Βάις.



«ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ» ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Νέα τουρκική καθαρά επιθετικής φύσεως πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων όταν σχηματισμός τουρκικών μαχητικών πέταξε σε ύψος μόλις 1000 μέτρων πάνω από εθνικό έδαφος. Πιο συγκεκριμένα σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 F-4E Terminator  και 2 F-16 (με ρόλο προστασίας των αεροσκαφών βομβαρδισμού),  εισήλθε στις 11:02 μεταξύ Σάμου και Χίου.

Στη συνέχεια και κινούμενος με κατεύθυνση νότια πραγματοποίησε στις 11:19 υπέρπτηση πάνω από τις νήσους  Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 3000 και 5000 πόδια αντίστοιχα. Ο σχηματισμός εξήλθε στις 11:23. Οι μικτοί σχηματισμοί F-16 (τα οποία φέρουν οπλισμό) και F-4E Terminator (πρόκειται για αναβαθμισμένα Phantom της THK) συνιστούν πάγια τακτική της τουρκικής Αεροπορίας όταν επιχειρεί εικονικές προσβολές εδάφους οι οποίες συνοδεύονται από υπέρπτηση Εθνικού εδάφους.

Από τέτοιου είδους αποστολές η τουρκική Αεροπορία αντλεί χρήσιμα για αυτήν συμπεράσματα δοκιμάζοντας το ελληνικό σύστημα αεράμυνας. Αυτά σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο φροντίζει  να στέλνει το μήνυμα ότι καμία ελληνική κυριαρχία δεν αναγνωρίζει στο Ανατολικό Αιγαίο, όχι μόνο αυτή του FIR Αθηνών, όχι μόνο αυτή του Εθνικού Εναέριου Χώρου αλλά ούτε και αυτή των ελληνικών εδαφών.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΜΕ ΤΟ... ΜΥΑΛΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


Τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας αλλά και η πορεία του προγράμματος κινητικότητας εν όψει της κρίσιμης επίσκεψης της τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα. Η συνεδρίαση ανακοινώθηκε από τον μόνιμα επισπεύδοντα αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και, όπως ανέφερε, θα τεθούν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2014!

Ως πρώτη προτεραιότητα παρουσίασε ο ίδιος την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, δεύτερη αυτή της μετανάστευσης και της ασφάλειας, τρίτη την οικονομική πολιτική, τέταρτη -αλλά στην πραγματικότητα πρώτη- την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (από το περιβάλλον, τις θαλάσσιες ζώνες, την ΑΟΖ κ.λπ. στη Μεσόγειο). Ο κ. Βενιζέλος έθιξε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η ελληνική προεδρία συμπίπτει με τη λήξη της θητείας και τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου. «Το κυρίαρχο ζήτημα - πρόβλημα είναι η ύφεση και η ανεργία κυρίως στους νέους. Απαιτείται νέα αφήγηση, συγκεκριμένη, προοδευτική και σε αυτό ο Νότος πρέπει να έχει καθοριστικό παράγοντα» είπε, αφού ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις τελευταίες επαφές του στο εξωτερικό.

Επίσης, στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνονται τα θέματα της πλήρωσης των κενών θέσεων των προέδρων και των αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Την ίδια στιγμή, πάντως, η συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη, καθώς, όπως έγραψε την περασμένη Δευτέρα η «δημοκρατία», υπάρχουν συζητήσεις μέσα στην κυβέρνηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε (ΑΝΤ1) τα σενάρια αυτά.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα εκλογών τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η βούλησή της είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Έχουμε μπροστά μας να υλοποιήσουμε ένα δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι παντελώς αποπροσανατολιστική και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.



ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑ


Τρίτο ταξίδι για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο στις ΗΠΑ, μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο, αυτή τη φορά για ραντεβού με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζακ Χέιγκελ στο Πεντάγωνο. Ένα ραντεβού που είχε κλειστεί από τον πρώην ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο, αλλά η ουσία είναι το τι αποτελέσματα θα φέρει αυτό το ταξίδι ή καλύτερα αυτή η αποστολή του Δ.Αβραμόπουλου.

Ραντεβού οκτώ ημέρες πριν από την πρωθυπουργική επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, πηγαίνει ως προπομπός ο ΥΠΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στο επίκεντρο τόσο η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σε στρατηγικό επίπεδο (η περιοχή στα ανατολικά και στα νότια, από την Λιβύη μέχρι τον Κόλπο "βράζει", κυριολεκτικά) όσο και το ιδιαίτερα κρίσιμο, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, ζήτημα των δωρεάν παραχωρήσεων κρίσιμου αμυντικού υλικού.

Στο οποίο ξεχωρίζει η ανάγκη για μέσα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60A/L με εναλλακτική λύση τα μεγάλα CH-47D Chinook, τα οποία όμως δεν αποτελούν λύση για την αντικατάσταση των "αρχαίων" UH-1 και AB-205  τα οποία παραλίγο να σύρουν στον τάφο τον Α/ΓΕΣ στο ατύχημα της περασμένης Πέμπτης.

Δεν αποκλείεται να έχουμε και εκπλήξεις σε ότι αφορά την Πολεμική Αεροπορία: Η κατάσταση σε δύο χρόνια θα είναι απελπιστική σε ότι αφορά διαθεσιμότητες και τύπους σύγχρονων αεροσκαφών. Χρειαζόμαστε απελπισμένα ανταλλακτικά και νέα μαχητικά. Υπάρχουν διαθέσιμα F-15C/D και F-16 Block 30, αλλά ανακατασκευασμένα στο επίπεδο των 52+. Περιθώρια δεν υπάρχουν.

Ανά πάση στιγμή η Τουρκία μπορεί να "σκάσει" και να αναζητήσει εξαγωγή της κρίσης και τότε...

Στα υπ'όψιν σε ότι αφορά ακόμα τις δωρεάν παροχές υλικού υπάρχουν:

- 150-400 άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams. Αξιωματικοί του ελληνικού στρατού είχαν ταξιδέψει στις ΗΠΑ και είχαν επιλέξει από μια «δεξαμενή» 1.000 αρμάτων τα 400 που βρίσκονταν στην καλύτερη κατάσταση. Η υπόθεση πάγωσε  προφανώς λόγω γερμανικής παρέμβασης, αλλά και υπονόμευσης από άλλες αμερικανικές εταιρείες που δεν θέλουν να χάσουν μερίδιο από τα έτσι ή αλλιώς περιορισμένα κονδύλια των FMS.

- Εκσυγχρονισμός F-16 Βlock 50/-52+/Αdvanced με ραντάρ AESA. Οποιοσδήποτε άλλος, χαμηλότερου επιπέδου εκσυγχρονισμός τύπου CCIP είναι "πεταμένα λεφτά" από επιχειρησιακής άποψης. Το πρόγραμμα μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ, αλλά αξίζει το κόστος από την στιγμή που μαχητικό πέμπτης γενιάς δεν πρόκειται να αποκτηθεί σε μεγάλους αριθμούς πριν το 2020.

- Οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν και το θέμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3C Orion τα οποία δεν έδιναν τον περασμένο χειμώνα γιατί υποτίθεται ότι "δεν είχαν", αλλά μόλις ανακοινώθηκε η απόκτηση με ενοικίαση των γαλλικών ATL-2, ξαφνικά "βρήκαν". Δύσκολα να ανατραπεί, πάντως η απόφαση για τα ATL-2, αφού μπορεί να δημιουργηθεί "μπλέξιμο" με την Γαλλία και θα φανούμε αναξιόπιστοι. Συν το γεγονός ότι το κόστος χρήσης των ATL-2 60% χαμηλότερο. Δυστυχώς στην περίπτωση των P-3C χάθηκε η ευκαιρία εγκατάστασης ενός ελληνικού ολοκληρωμένου συστήματος μάχης, της ISI...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1/8/2013


Γεγονότα

527: Ο Ιουστινιανός Α’ στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1291: Σχηματίζεται η Ελβετική Συνομοσπονδία. (εθνική εορτή)

1492: Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, με διάταγμα των βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.

1774: Οι επιστήμονες Καρλ Βίλχελμ και Τζόζεφ Πρίστλεϊ απομονώνουν το στοιχείο του οξυγόνου από τον αέρα.

1804: Ο Καρλ Μαρία φον Βέμπερ κάνει την εμφάνισή του ως διευθυντής ορχήστρας στο Μπρεσλάου με την όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Η μεγαλοψυχία του Τίτου».

1831: Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα Ύδρα και τη φρεγάτα Ελλάς.

1909: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του Η φλογέρα του βασιλιά, που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.

Γεννήσεις

1819: Χέρμαν Μέλβιλ, αμερικανός συγγραφέας. (Μόμπι Ντικ) (Θαν. 28/9/1891)   [Αποφθέγματα]

1936: Υβ Σεν Λοράν, Ενρί Ντονά Ματιέ το πραγματικό όνομά του, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Θαν. 1/6/2008)

1965: Σαμ Μέντες, άγγλος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Θάνατοι

1464: Κόζιμο Ντέλι Μέντιτσι, φλωρεντίνος ηγεμών, ιδρυτής της δυναστείας των Μεδίκων. (Γεν. 27/9/1389)

1903: Μάρθα Τζέιν Κάναρι Μπερκ, γνωστότερη ως Καλάμιτι Τζέιν, θρυλική φιγούρα της άγριας δύσης. (Γεν. 1/5/1852)

1981: Λεωνίδας Αλάογλου, ελληνικής καταγωγής καναδός μαθηματικός, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα. (Γεν. 19/3/1914)