31 Ιουλίου, 2013

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α. κ. ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ


Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ "Πρώτη Γραμμή" μίλησε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου κ. Χάρης Κονιδάρης. Ο κ. Κονιδάρης εξήγησε τους λόγους σύστασης της Α.Ε. μεταξύ Εκκλησίας και Δημοσίου, τονίζοντας ότι τα έσοδα όλα θα πηγαίνουν στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Επίσης ο κ. Κονιδάρης σχολιάζοντας τα περί μισθοδοσίας του Κλήρου τόνισε χαρακτηριστικά: "Η μισθοδοσία των κληρικών και των Ιεραρχών αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας και μόνο κάποιος εξαιρετικά νοσηρός εγκέφαλος που διαπνέεται από έντονο αντικληρικαρισμό μπορεί σε τέτοιους περιόδους να βάζει τέτοια ζητήματα."

Δείτε το Video:

ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Κωδικός «Σταθερότητα»: Αυτός είναι ο τίτλος του απόρρητου σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, με τελικό στόχο τη μετάθεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κατά πενήντα χρόνια, το 2063. Οι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τους Γερμανούς και θεωρούν επικίνδυνη πολυτέλεια την αναμονή μέχρι την άνοιξη του 2014, προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αξιολογούν προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανησυχούν για τη ρευστότητα σε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και, επειδή θεωρούν την Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, όαση σταθερότητας (stability story), αποφάσισαν να κινηθούν στη μόνη χρονική συγκυρία που κρίνουν ότι οι Γερμανοί μπορούν να εκβιαστούν: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Η καγκελάριος Μέρκελ, που δίνει τη μάχη για την επανεκλογή της στο αξίωμα με τους δικούς της όρους, δεν θέλει με τίποτε την επιστροφή του ελληνικού θέματος στην καρδιά των εκλογών.Τα «νούμερα» που έκανε η τρόικα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα για την καταβολή της δόσης του Αυγούστου (αυτός, με ενθάρρυνση των ΗΠΑ, προκάλεσε την εμπλοκή, όχι οι Γερμανοί) ανησύχησαν το Βερολίνο, μολονότι προσπάθησε να το κρύψει.

Το τελευταίο που χρειάζονται οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU στην τελική ευθεία της κούρσας θα ήταν μια αναβολή καταβολής της δόσης, μια πιθανή στάση πληρωμών τον Αύγουστο και μια πρόωρη αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Δημοσίως ο Σόιμπλε υπερθεμάτισε στην αυστηρότητα που έδειξε η τρόικα για την υλοποίηση των ελληνικών προαπαιτούμενων, αλλά κατά βάθος ο προβληματισμός του για την εξέλιξη είναι έντονος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ανώτατες διπλωματικές πηγές, τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας των ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα πλήρες σχέδιο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, το οποίο προβλέπει τα εξής σημεία:

-Μετάθεση - και όχι διαγραφή - της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο κρατικό τομέα κατά πενήντα χρόνια (OSI), με έκδοση νέων ομολόγων λήξης 2063.

-Νέα μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής κατά 50%, προκειμένου να ανασάνει ακόμη περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός σε ετήσια βάση.

-Επιστροφή των 9 δισ. ευρώ που κέρδισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχει στην κατοχή της.

-Σύσταση επενδυτικού fund αλληλεγγύης γενεών κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, στο οποίο θα διοχετεύεται τμήμα των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του ελληνικού φυσικού αερίου, προκειμένου να είναι εγγυημένη σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή των δανείων.

-Ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της δωρεάν παραχώρησης στρατιωτικού υλικού.

-Αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα στα τέλη του 2013 και ανάθεση της επιτήρησης εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος στο μέλλον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της Ευρωπαικής Επιτροπής και την Τask Force.

Αξιόπιστες πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η εμπλοκή που υπήρξε για την ελληνική δόση και οι διαρκείς απαιτήσεις που ήγειραν οι δανειστές μας έως την τελική έγκρισή της δεν οφείλονται σε κάποια παραξενιά του Σόιμπλε, αλλά στην Αμερική, η οποία, μέσω του ΔΝΤ, στέλνει μηνύματα στη γερμανική πλευρά ότι ο ελληνικός φάκελος πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό με μια συμφωνία-πακέτο, που να περιλαμβάνει το χρέος, την ενέργεια, την ΑΟΖ, το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πληροφορία για τα υπερκέρδη αξίας 9 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα διοχετεύθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης από δυτικές πηγές και ο στόχος είναι ένας: Η απαίτηση για την καταβολή τους στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει αμέσως η τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία εκτιμάται ότι σε ακραίες συνθήκες μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 δισ. ευρώ.

Πώς θα πουν «ναι» οι Ρώσοι

Η Νέα Γιάλτα στην περιοχή, και ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, βρίσκει εν μέρει σύμφωνη τη ρωσική πλευρά, υπό την προϋπόθεση ότι θα της δοθούν στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων ο ΟΣΕ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ναυτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Για τον ΟΣΕ έχουν έρθει, μάλιστα, σε συμφωνία με τους Γάλλους για την προμήθεια ηλεκτραμαξών και με τους Γερμανούς για τα ηλεκτρομηχανολογικά του σιδηρόδρομου. (Οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την έκθεσή τους στην παραπαίουσα Τουρκία.)

Δεν εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα

Οι Αμερικανοί, που παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πολιτικά πράγματα και στέλνουν ως πρέσβη τους στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο τον έμπειρο διπλωμάτη Ρίτσαρντ Πιρς, ο οποίος θήτευσε στο ελληνικό desk του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (1985-1987), καταλαβαίνουν ότι, αν η κυβέρνηση Σαμαρά χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα το φθινόπωρο, δεν θα καταφέρει να αντέξει.

Η ιδέα ότι η τοπική φθίνουσα διαπλοκή απεργάζεται σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού χωρίς προκήρυξη εκλογών δεν τους ενθουσιάζει, καθώς σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι κυβερνήσεις στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Συρία το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν η αναζωπύρωση της κρίσης και στο ελληνικό έδαφος.

Επιπροσθέτως και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει αισθητά έδαφος στις προτιμήσεις τους, καθώς τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της ισχυρής νεομαρξιστικής ομάδας Λαφαζάνη δεν τον καθιστούν πολιτικά ελκυστικό.

Τα όσα περίεργα άκουσε και είδε ως παρατηρητής στο Συνέδριο της Αριστεράς ο νούμερο 2 του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Μποντ επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους.

Η λύση-πακέτο που προωθούν οι Αμερικανοί θεωρείται πολιτικά διαχειρίσιμη από τους Γερμανούς, καθώς:

-Προβλέπει την εγγυημένη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και δεν εκθέτει τη Μέρκελ στις κατηγορίες των αντιπάλων της για διαγραφή και χάρισμα των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων.

-Βάζει στο παιχνίδι το θέμα της απεξάρτησης της Ευρώπης και του Βερολίνου από ρωσικές πηγές ενέργειας. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ζητούν απευθείας αναθέσεις των ενεργειακών κοιτασμάτων στη νότιο Κρήτη και το Ιόνιο, που, μαζί με την υφαλοκρηπίδα στην Αλβανία (θα υπάρξει πίεση Σαμαρά στον νέο πρωθυπουργό Ράμα για εφαρμογή της συμφωνίας Καραμανλή – Μπακογιάννη – Μπερίσα), αποτελούν το 40% της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ.Κατά την επίσκεψη του Σαμαρά θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις

Οι εξελίξεις θα τροχιοδρομηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ τόσο στις 8 Αυγούστου, όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και κατά την ομιλία που θα απευθύνει ο Ελληνας ηγέτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα κάνει αναφορά στα ελληνικά εθνικά θέματα. Δεν είναι τυχαίο που ο κύριος Σαμαράς θα έχει μαζί τους στις ΗΠΑ τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

 Ο πρώτος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος τόσο για θέματα χρέους όσο και επενδύσεων, ενώ ο δεύτερος είναι από καιρό ένθερμος υποστηρικτής της προσέγγισης με ΗΠΑ - Ισραήλ και θεωρεί ότι δικαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν δύο επισκέψεις υψηλού πολιτικού και διπλωματικού συμβολισμού: Θα έρθουν στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τους κυρίους Βενιζέλο και Αβραμόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χάγκελ.

Μεγάλο μέρος της αμερικανικής ατζέντας συμπίπτει απολύτως με την ατζέντα που έχει καταρτίσει για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί και πάλι ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, προωθώντας τις υποψηφιότητες της Αλβανίας και των Σκοπίων (υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας) για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ ανοίγει νέο βηματισμό στις σχέσεις της με Σερβία και Βουλγαρία.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας, θα τεθεί και πάλι το θέμα της ευρωπαϊκής ΑΟΖ στο τραπέζι.

Άλλα θέματα που είναι στην κορυφή της ατζέντας Σαμαρά κα θα τεθούν στον πρόεδρο Ομπάμα είναι η προώθηση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - ΗΠΑ, για την οποία ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος στους Γερμανούς τον Νοέμβριο του 2012 (σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε η εφημερίδα «Die Zeit») και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Τι προβλέπει το «κείμενο εργασίας» για Σκοπιανό, Κυπριακό και ΑΟΖ

Βεβαίως, στη διεθνή διπλωματία δεν παίρνεις τίποτε χωρίς αντάλλαγμα. Οι ΗΠΑ θεωρούν ιδανική τη συγκυρία να κλείσει τώρα το Σκοπιανό και να ενταχθούν οι γείτονες στο ΝΑΤΟ προτού διασπαστούν από την αποσχιστική δραστηριότητα του αλβανικού στοιχείου, να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση τον Οκτώβριο για το Κυπριακό και να τροχιοδρομηθούν οι εξελίξεις για τη νέα «αρχιτεκτονική» της Μεσογείου στο θέμα της ενέργειας.

Το πακέτο παραείναι γενναιόδωρο για να μη ζητηθούν ανταλλάγματα. Στο Σκοπιανό ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την πάγια ελληνική θέση, όπως αυτή αναθεωρήθηκε το 2007 από τους Καραμανλή - Μπακογιάννη, αλλά διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι:

Πρώτον, ο κύριος Σαμαράς έχει μετατοπίσει το βάρος της διαπραγμάτευσης στην πάση θυσία διασφάλιση της ονομασίας erga omnes.

Δεύτερον, στην πρόσφατη τοποθέτησή του στο Συνέδριο της Ν.Δ., χωρίς να κάνει αναφορά στον γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε να παραιτηθούν οι Σκοπιανοί από τους αλυτρωτισμούς και να συμφωνήσουν με ένα «νέο όνομα, που δεν θα θίγει την ελληνικότητα της ελληνικής Μακεδονίας».

Στο Κυπριακό, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα: Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ στον πρόεδρο Αναστασιάδη έχουν φτάσει πληροφορίες ότι θα του ζητηθεί κάτι που είναι δύσκολα διαχειρίσιμο: Η σύσταση ταμείου αλληλεγγύης γενεών για τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τη σύσταση του νέου κυπριακού κράτους, με βάση το σχέδιο Ανάν.


Και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, οι ΗΠΑ προωθούν την ιδέα μιας νέας Γιάλτας στο Αιγαίο: Επιθυμούν το φυσικό αέριο Ισραήλ - Κύπρου να διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας (όχι μέσω Κρήτης) και μετά Ελλάδας (βορείως, διά της αξιοποίησης του αγωγού TAP), ενώ της Ελλάδας (Ιόνιο - νότια Κρήτη) μέσω Ιταλίας - Μάλτας. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που, αν υιοθετηθεί, θα αλλάξει την «αρχιτεκτονική» της περιοχής για πολλά χρόνια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και το ταξίδι του Αντ.Σαμαρά στην Ουάσινγκτον βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αμυνας Δ.Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο Πεντάγωνο.Την Πέμπτη οριστικοποιείται η απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα κριτήρια βάσει των οποίων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 8.290 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβάδισμα στην αξιολόγηση εξασφαλίζουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου που διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα.

Τα πρόσωπα που θα κρατήσουν τα κλειδιά των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια εισηγείται την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου. Για πρώτη φορά στο ύπατο εισαγγελικό αξίωμα φαίνεται ότι θα βρεθεί μια γυναίκα εισαγγελέας, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Διατηρούνται και την Τετάρτη οι υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ τα πρώτα δείγματα υποχώρησης του καύσωνα θα εκδηλωθούν στα βόρεια της χώρας. Η ουσιαστική ανάσα δροσιάς θα έρθει την Πέμπτη. Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση... Τι πρέπει να προσέχετε...Έκρηξη σημειώθηκε στις 5:28 το πρωί της Τετάρτης σε κατάστημα εστίασης στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Πατριάρχου Ιωακείμ. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας διερχόμενος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επίσης σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε γύρω κτίρια.

Κόσμος

Τις τελευταίες στιγμές πριν την τραγωδία περιγράφει στο διάλογό του με τον εισαγγελέα ο μηχανοδηγός του τρένου που εκτροχιάστηκε στο Σαντιάγο ντε Κοσμποστέλα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 79 ανθρώπους μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο Φρανσίσκο Γκαρθόν υποστηρίζει ότι φρέναρε την ύστατη στιγμή, ενεργοποιώντας όλα τα συστήματα του τρένου, όταν κατάλαβε πως δεν θα περνούσε την στροφή αλλά ήταν πια πολύ αργά Παράλληλα, τα μαύρα κουτιά έδειξαν πως ο μηχανοδηγός μιλούσε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο και, όπως φαίνεται, συμβουλευόταν χάρτη. Απόρρητα έγγραφα για το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που αφορούν και τη δικαστική διαδικασία γύρω από αυτές, πρόκειται να αποχαρακτηρίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ περνώντας στην αντεπίθεση μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. Η δημοσιοποίηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, πριν τη συζήτηση γύρω από την υπόθεση στη Γερουσία.

«Εξτρεμισμό εθνικής ασφάλειας» επέρριψε στον Λευκό Οίκο ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά τη καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ για τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων εγγράφων των ΗΠΑ. Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 130 ετών. Το στρατοδικείο αθώωσε τον 25χρονο στρατιώτη για την κατηγορία της συνεργασίας με τον εχθρό, ωστόσο τον έκρινε ένοχο για 19 άλλες κατηγορίες.Σε μία «εύκολη» ψηφοφορία, που στόχο είχε να δείξει ακριβώς ότι το ενδοκυβερνητικό ρήγμα για την τήρηση του μνημονίου έχει ξεπεραστεί, η πορτογαλική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα σημάδια της ανάκαμψης είναι κοντά, η αντιπολίτευση απέρριψε την «αισιοδοξία» του πρωθυπουργού και διαδηλωτές στα θεωρεία είχαν φορέσει μύτες κλόουν καταγγέλλοντας την διαδικασία ως σόου. Ένας λαοφιλής ηγέτης και η σύζυγός του συναντούν ενθουσιώδεις και χαρούμενους οπαδούς τους: ποιος ηγέτης δεν θα ήθελε να προβάλλει αυτήν την εικόνα; Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και η σύζυγός του Άσμα απεικονίζονται ατσαλάκωτοι στις πιο πολλές φωτογραφίες του λογαριασμού της συριακής προεδρίας στο Instagram, ενώ σε όλη τη χώρα μαίνεται ένας πολύ σκληρός εμφύλιος.

Οικονομία

«Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται» ξεκαθαρίζει με μήνυμά του στο Τwitter o γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι «μόνο τα αναψυκτικά έχουν διαφορετικό συντελεστή, όχι το φαγητό». Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις των κυπριακών Αρχών με την τρόικα επί των συμπερασμάτων του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Εάν υπάρξει θετική αξιολόγηση, στις 13 Σεπτεμβρίου το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φαίνεται ότι προχωρά το αρμόδιο υπουργείο υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναστολή του μέτρου. Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 με σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Αθλητισμός

Με τα... δύο πόδια στα πλέι οφ του Champions League βρίσκεται η Βικτόρια Πλζεν που επικράτησε με 4-0 της Νόμε Καλιού εκτός έδρας. Προβάδισμα πρόκρισης πήρε και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που πέρασε με 1-0 από την Δανία επί της Νόρτσελαντ, η Σαχτάρ Καραγκάντι που νίκησε εντός έδρας 3-0 την Σκεντερμπέου, αλλά και η Αϊντχόφεν που επιβλήθηκε με 2-0 της Ζούλτε Βάρεγκεμ. Πιο δύσκολο το έργο της Λιόν που νίκησε μόλις με 1-0 εντός έδρας την Γκρασχόπερς. Οι χαμένες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ στο πρώτο 40λεπτο έκριναν τον αγώνα με την Μέταλιστ σύμφωνα με τον προπονητή του «δικέφαλου» του Βορρά, Χουμπ Στέφενς.

Ο Ολλανδός τεχνικός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στα πρώτα 40 λεπτά χάσαμε ουσιαστικά το παιχνίδι, γιατί αν και κάναμε πολλές φάσεις, δεν καταφέραμε να σκοράρουμε». «Δεν μας άξιζε τέτοιο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Τζιόλης. Ο Μίρον Μάρκεβιτς, τεχνικός της Μέταλιστ παρέμεινε προσγειωμένος παρά τη νίκη της ομάδας του με 2-0 στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ. Ο έμπειρος τεχνικός προειδοποίησε ότι «και στο δεύτερο παιχνίδι θα πρέπει να προσέξουμε πολύ», ενώ αναφερόμενος στον ΠΑΟΚ είπα ότι είναι μια πολύ σοβαρή και πειθαρχημένη ομάδα.



ΑΣΧΗΜΑ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑΤΑ


Κάθετη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω επιδείνωσης του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο οποίος δείκτης υποχώρησε ακόμα περισσότερο και είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που υποχωρεί, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες έχει ανέβει.

Ουσιαστικά απεικονίζεται κατάρρευση της κατανάλωσης και αυτό έχει κρίσιμο αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα. Και όταν πέφτουν έξω τα φορολογικά έσοδα έρχονται νέα μέτρα βάσει των Μνημονίων που έχουν υπογραφεί. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που έχει διαλύσει "ψυχολογικά" την οικονομία και το κυριότερο δεν φαίνεται να κλείνει ποτέ με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Οι τράπεζες μέσα σε ένα κλίμα κατάρρευσης δεν ανοίγουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης, η αγορά δεν έχει ρευστό "ούτε για δείγμα" και μόλις ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν σε ένα μήνα από σήμερα θα αυξηθεί πάλι κάθετα η ανεργία και πάει λέγοντας... Πιθανότατα τα παραπάνω θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ήδη ακούγονται διάφορα σενάρια περί "αναγκαστικού δανεισμού" από τις τραπεζικές καταθέσεις κάτι σαν "κούρεμα" με αντάλλαγμα ομόλογα του δημοσίου. Αυτό ακούγεται έντονα ότι μπορεί να είναι και το αντάλλαγμα για διαγραφή μέρους του εξωτερικού χρέους. Να μετατραπεί σε εσωτερικό χρέος. Προβλέπεται από τη νομοθεσία για εξαιρετικές περιπτώσεις και δεν υπόκειται στον προστατευτικό περιορισμό εγγύησης των καταθέσεων μέχρι των 100.000 ευρώ.

Πρακτικά το δημόσιο παίρνει όσα του λείπουν από τις τραπεζικές καταθέσεις και σε αντάλλαγμα δίνει ομόλογα. Αυτό καλείται "αναγκαστικός δανεισμός". Από εκεί και πέρα οι πολιτικές εξελίξεις μέσω προσφυγής στην κάλπη δεν αποκλείεται, το αντίθετο, θεωρείται σφόδρα πιθανό σενάριο για μετά τις γερμανικές εκλογές. Αν έχει μία πιθανότητα η ΝΔ να κερδίσει έστω οριακά αυτό ισχύει πριν την έλευση του πλέον βαρύ χειμώνα της ελληνικής οικονομίας μετά τον Β'ΠΠ. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης υποχώρησε στις 91,7 μονάδες από τις 93,5 τον Ιούνιο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να επιδεινώνεται στις -70,9 μονάδες από τις -66,5.

Πτωτικοί ήταν οι επιμέρους δείκτες για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, με τις κατασκευές να βελτιώνονται ελαφρώς.  Αντίθετα με την Ελλάδα, καλύτερη ήταν η εικόνα για το σύνολο της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν, χάρη στις βελτιωμένες προσδοκίες στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της.  Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 92,5 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς.

Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 91,3 μονάδες.

ΚΑΙ ΝΕΟ «ΚΥΜΑ ΦΩΤΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ!


Όλοι πίστευαν ότι η Αραβική Άνοιξη θα διώξει τον «πολιτικό χειμώνα» της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ και θα ενώσει τον αιγυπτιακό λαό που διψούσε για δημοκρατία. Οι εξελίξεις όμως διέψευσαν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους παρατηρητές των γεγονότων, καθώς σήμερα η χώρα του Νείλου συνεχίζει να μετρά τις πληγές της μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής αστάθειας, στην οποία συντέλεσε και η ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου καλούν σήμερα σε πορεία 1.000.000 διαδηλωτές, προκειμένου να ζητήσουν την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία, θέλοντας να δείξουν με τον πιο εμφατικό τρόπο στον αιγυπτιακό στρατό «το θέλημα του λαού της χώρας».

«Καλούμε αύριο (σήμερα) σε πορεία 1.000.000 ανθρώπους υπό το σύνθημα “οι μάρτυρες του πραξικοπήματος”» ανακοίνωνε χθες συνασπισμός ισλαμιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον Μόρσι. Ενώ ταυτόχρονα καλούσαν τους ομοϊδεάτες τους και στην πορεία η οποία αναμένονταν να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ «σε όλη την Αίγυπτο, προς τα διοικητικά κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας, για να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες και τη χρήση πραγματικών πυρών από το υπουργείο Εσωτερικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών». 

Η ανακοίνωση βέβαια αναφερόταν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου και της αστυνομίας κατά τις οποίες, το περασμένο Σάββατο, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα δύο στρατόπεδα ωστόσο επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για τις ταραχές, που ήταν οι πλέον αιματηρές έπειτα από την ανατροπή Μόρσι στις 3 Ιουλίου 2013. Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών σχολίαζε ότι η αστυνομία έκανε «μόνο χρήση δακρυγόνων».

Στην πορεία διαμαρτυρίας πάντως που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το βράδυ της Κυριακής, με τους οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι να κινούνται προς το στρατιωτικό αρχηγείο πληροφοριών, δεν σημειώθηκαν επεισόδια, αν και νωρίτερα -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters - υπήρξαν προειδοποιήσεις από την πλευρά του στρατού να μην πλησιάσει κανείς τις εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις. Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου, μάλιστα, μετέδιδε ότι «στην πορεία συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα όπως το “το αίμα και την ψυχή μας θυσιάζουμε για τον Μόρσι”».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (31/7/2013)

Γεγονότα

904: Οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη

1922: Ο, 18χρονος τότε, Ralph Samuelson γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κάνει θαλάσσιο σκι.

1960: Ο Παναθηναϊκός νικά την ΑΕΚ 2-1 σε αγώνα μπαράζ και κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της νεοσύστατης Α’ Εθνικής Κατηγορίας.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή του προς τον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ προτείνει την μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1992: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, συμμετέχοντας στην κατηγορία των 82,5 κιλών και σηκώνει 370 κιλά στο σύνολο.

Γεννήσεις

1914: Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός Louis de Funes που διακρίθηκε για τις ξεκαρδιστικές του κωμωδίες δράσης.

1969: Γεννιέται ο αξιόλογος τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης.

Θάνατοι


1920: Πεθαίνει ο Ίων Δραγούμης, πολιτικός και διπλωμάτης, από τους βασικούς εκφραστές του ελληνικού εθνικισμού και της «Μεγάλης Ιδέας».