30 Ιουλίου, 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΣ 2013


Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το γραφείο του Πρωθυπουργού, ανακοινώνονται τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της σχετικής πρότασης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου η οποία έχει διατυπωθεί και τεθεί υπ' όψιν της Πολιτείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 - και προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην από κοινού σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.”.
--------------------
Η Δήλωση του Μακαριωτάτου έχει ως εξης:

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα και την κοινωνία μας, που απαιτεί λύσεις και απαντήσεις στις βαρύτατες επιπτώσεις της σοβαρότερης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων εξήντα και πλέον ετών, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάζονται για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού.

Με την Εκκλησία να θέτει ουσιαστικά για μία ακόμη φορά την περιουσία της στη διάθεση της Πολιτείας και του λαού μας. Πρόκειται για μία κοινωνική σύμπραξη στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Γι' αυτό άλλωστε και τα έσοδα που θα προκύπτουν, θα κατευθύνονται από την μεν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην περαιτέρω στήριξη και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, από το δε Ελληνικό Δημόσιο, στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας» και  καταλήγει ο Μακαριώτατος, 

«Σήμερα πέρα από την περιουσία εκείνη της Εκκλησίας, τα έσοδα από την αξιοποίηση της οποίας καλύπτουν τα τεράστια έξοδα της λειτουργίας της, υπάρχει και άλλη σημαντική περιουσία που αδρανεί ή βρίσκεται σε αιχμαλωσία. Μία σοβαρή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο θέμα αυτό με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση αυτής θα ήταν επωφελής και η ενδεδειγμένη μπροστά στην σημερινή κοινωνική πραγματικότητα».
--------------------
Σημειώνουμε ότι η ίδρυση της νέας εταιρείας κατατέθηκε στη Βουλή με κοινή τροπολογία των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και θα έχει επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» (Ε.Α.Ε.ΑΠ). Σε πρώτη φάση μέτοχοι της εταιρείας αυτής θα είναι το ελληνικό δημόσιο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών που μοιράζονται τις μετοχές 50-50.

Συγκεκριμένα η εταιρεία θα έχει διάρκεια ζωής 99 έτη και μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ διαιρούμενο σε 1000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 300 ευρώ η καθεμία. Στην εταιρεία δεν συμμετέχει η Εκκλησία στο σύνολό της, αλλά μόνο η Αρχιεπισκοπή.

Αποκλειστικός σκοπός της εταιρίας είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της.




ΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΦΩΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Από πού προέκυψε αυτή η πρόταση και την υλοποιούν η Αρχιεπισκοπή με την Κυβέρνηση;

Aπό συγκεκριμένη πρόταση του Αρχιεπισκόπου που είχε περιλάβει στην ομιλία του ενώπιον της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο του 2009.

Λίγες ημέρες μετά ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε και επίσημα την πρόταση αξιοποίησης, σε συνεργασία με το Δημόσιο, της δεσμευμένης ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας στον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας την υλοποίησή της. Επίσης την απέστειλε και στους 300 της Βουλής.

Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος έκανε συννενόηση μόνο για τον ίδιο και δε μερίμνησε και για τις άλλες Μητροπόλεις;

Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να δεσμεύει μόνο την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Εάν βεβαίως άλλες Μητροπόλεις ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θέλουν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη προσέγγιση, τα περιθώρια είναι ανοικτά είτε για να εμπλακούν μελλοντικά παραχωρώντας δικαιώματα επί ακινήτων που διατηρούν είτε, ενδεχομένως, για να προχωρήσουν στη σύσταση αντίστοιχων εταιρειών. 

Μπορούν να παραχωρήσουν και άλλες Μητροπόλεις, Μονές και εκκλησιαστικά ιδρύματα την περιουσία τους στην Α.Ε. και να λαμβάνουν τα έσοδα που τους αναλογούν;

Όπως είπαμε και παραπάνω σχετική πρόβλεψη για μία τέτοια εμπλοκή υπάρχει.

Αν η Αρχιεπισκοπή, μία Μητρόπολη ή μία Μονή μπει στην εταιρεία, είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει όλη την περιουσία της;

Όχι. Δεν παραχωρεί την κυριότητα των ακινήτων αλλά τα δικαιώματα επ' αυτών. Η εταιρεία καταλαμβάνει πάντα την δεσμευμένη ακίνητη περιουσία.

Αυτή η περιουσία της Εκκλησίας που θα παραχωρηθεί στην Α.Ε. μπορεί να πωληθεί;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα κανενός ακινήτου που παραχωρείται στην εταιρεία. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ολιγόχρονη ή μακρόχρονη εκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης της συγκεκριμένης περιουσίας.

Τα έσοδα της εταιρείας από την αξιοποίηση της περιουσίας πώς θα διανέμονται και πού θα πηγαίνουν;

Τα μεν έσοδα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα κατευθύνονται στην ενίσχυση και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, τα δε έσοδα του ελληνικού Δημοσίου στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών.

Ποιος θα διοικεί την εταιρεία σε πρακτικό επίπεδο;

Η εταιρεία θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα ορίζει η γενική συνέλευση των μετόχων επί πενταετή θητεία. Τρία μέλη θα ορίζονται από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών - από αυτά θα αναδεικνύεται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας - ένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ένα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν έχει νομική ευθύνη ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης ή ο Ηγούμενος που θα παραχωρήσει την περιουσία που διαχειρίζεται σε μία ανώνυμη εταιρεία;

Επαναλαμβάνουμε: Δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα. Μόνο τα δικαιώματα επί των ακινήτων. 

Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας που είναι "καθαρή", δηλαδή όχι δεσμευμένη, "συμμετέχει" ως κεφάλαιο στην εταιρεία; Δηλαδή θα μοιράζεται με το δημόσιο ακόμη και τα ενοίκια από τα διαμερίσματά της;

Όχι. Όπως είπαμε η τροπολογία αφορά και καλύπτει μόνο τη δεσμευμένη περιουσία της Εκκλησίας.

Τί βάζει η Πολιτεία και τί βάζει η Εκκλησία εν τέλει;

Η Εκκλησία μπορεί να βάλει τη δεσμευμένη ακίνητή της περιουσία. Αντί αυτή να λιμνάζει αναξιοποίητη τη θέτει στη διάθεση του λαού με όρους απόλυτης διαφάνειας που εξασφαλίζει αυτή η κοινωνική σύμπραξη.

Το Δημόσιο από την πλευρά του προσφέρει στην Εκκλησία αυτό που ούτως ή άλλως είχε υποχρέωση. Την αποδέσμευση της περιουσίας της, η οποία της ανήκει, όπως αναγνωρίζεται από δικαστικές αποφάσεις, και ουσιαστικά τη δυνατότητα αυτή να αξιοποιηθεί.



ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ


Τα θερμά του συλλυπητήρια στον Ισπανικό λαό εξέφρασε με επιστολή του προς τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στην επιστολή του προς τον κ. Alfonso Lucini Mateo ο Μακαριώτατος επισημαίνει: "Με ιδιαίτερη θλίψη επληροφορήθην το τραγικό συμβάν του εκτροχιασμού της αμαξοστοιχίας στο Santiago de Compostella και τον αιφνίδιο θάνατο τόσων ανθρώπων"."Επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στο φίλο ισπανικό λαό" σημειώνει, καταλήγοντας ευχόμενος ο Θεός "να αναπαύει τις ψυχές" των θυμάτων και στις οικογένειές τους να χαρίζει "την καλή παρηγορία".

Εκ της Ι.Α.Α.



ΣΕ ΦΥΓΗ ΤΡΑΠΗΚΑΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ


Τρεις μόλις μήνες μετά την στρατηγική νίκη με την κατάληψη της Αλ Κουσέιρ, τα κυβερνητικά συριακά στρατεύματα συνεπικουρούμενα από μεγάλες δυνάμεις της Χεζμπολάχ, κατέλαβαν την τρίτη μεγάλη πόλη της Συρίας την ιστορική Χομς, ανοίγοντας το δρόμο προς το Χαλέπι. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές,τζιπ, καμιόνια και φορτηγά γεμάτα με αντιαεροπορικά, και μαχητές των ταξιαρχιών Farouq, εθεάθησαν να εγκαταλείπουν ατάκτως την πόλη. Καθώς εγκατέλειπαν τα άρματα μάχης του προέδρου Άσαντ, με ισχυρές μονάδες της Χεζμπολάχ, καταλάμβαναν το κέντρο της Χομς και αποκαθιστούσαν, τις εικόνες του προέδρου Άσαντ, δείγμα ότι η εξουσία του επέστρεψε στην πόλη.

Η πτώση της Χομς - η οποία είχε βαφτιστεί από τους ισλαμιστές αντάρτες ως "πρωτεύουσα την εξεγέρσεως"- ανοίγει το δρόμο για τις δυνάμεις στρατού-Χεζμπολάχ να κινηθούν βόρεια προς την "οικονομική" πρωτεύουσα το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Σε περίπτωση κατάληψης του Χαλεπίου ο Άσαντ θα έχει κερδίσει αποφασισική νίκη στο "εμφύλιο" πόλεμο (οιπερισσότεροι είναι εισβολείς και όχι αντάρτες), ενώ η σιιτική Λιβανέζικη Χεζμπολάχ θα έχει κερδίσει την φήμη ένοπλης δύναμης με στρατηγικές ικανότητες, πέραν φυσιλά της ώθησης που θα αποκτήσει ο συροιρανικός άξονας.

Σήμερα το πρωί ο συριακός στρατός ξεκίνησε το σφυροκόπημα των θέσεων των ισλαμιστών στο Χαλέπι για να μαλακώσει την αντίστασή τους, ενώ συριακά ελικόπτερα χτύπησαν μονάδες του κουρδικού ΥΡG στα συροτουρκικά σύνορα, χωρίς να παρβιάσουν την τουρκική μεθόριο. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι το καθεστώς Άσαντ έχει πλέον την αυτοπεποίθηση να "τελειώσει" τον πόλεμο θριαμβευτικά υπέρ του με τους ισλαμιστές αντάρτες, αλλά και ταυτόχρονα να επαναφέρει την παρουσία του στις κουρδικές περιοχές που τις είχε εγκαταλείψει εθελοντικά, στο πλαίσιο στρατηγικών κινήσεων, για να εξοικονομηθούν δυνάμεις εναντίων των ισλαμιστών.  

Προφανώς οι Τούρκοι δεν στενοχωρήθηκαν καθόλου με αυτή την εξέλιξη και δεν προβλέπεται καμμία αντίδρασή τους. Δεν θέλουν να δουν συριακό Κουρδιστάν. Οι κουρδικές μονάδες χτυπήθηκαν για να αποτραπούν να κατευθυνθούν προς το Χαλέπι και να καταλάβουν τις κουρδικές συνοικίες της πόλης. Ουάσιγκτον, Ιερουσαλήμ, και Άγκυρα, έμειναν πλέον χωρίς περιθώρια αντίδρασης, θεωρητικά μένει να κάνουν μια "καουμπόικη" κίνηση να σώσουν το Χαλέπι και να το κρατήσουν οι "φίλοι" τους ισλαμιστές αντάρτες (παρακλάδια της Αλ Κάιντα), αλλά το κόστος του 1 δισ. δολάρια την ημέρα (τόσο το κοστολόγησε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι) είναι δυσβάσταχτο πλέον για την παραπάιουσα αμερικανική οικονομία, και αυτός είναι ο ένας λόγος για τον οποίο, οι Αμερικανοί έμειναν στα λόγια. 

Στο Ισραήλ πάλι δεν χαίρονται με την δημιουργία ενός Χαλιφάτου. Στην δε Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τους Κούρδους δεν είναι πλέον καθόλου σίγουροι για το ποιοί θα ήθελαν να κερδίσουν πραγματικά, και έτσι διαλέγουν αθόρυβα, και αόρατα την επιλογή της "λούφας".

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών σημειώθηκε στις 8:33 το πρωί της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης. Η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Σταδιακή αύξηση παρατηρείται στα περιστατικά μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στην ανατολική Αττική (4) και τη Θεσσαλονίκη (2). Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο μοριακός έλεγχος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, στο αίμα που προέρχεται από αιμοδότες ή επισκέπτες περιοχών που πλήττονται και οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί από την αιμοδοσία για λόγους ασφαλείας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στο δημόσιο, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους υπαλλήλους που θα μπουν στη «δεξαμενή» της κινητικότητας. «Κόκκινο» χτυπάει η θερμοκρασία την Τρίτη, με τον υδράργυρο να φτάνει ως και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές που θα αισθανθούν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και οι πόλεις, που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Υποχώρηση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη. Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι κοινωνικές υπηρεσίες στον Δήμο Αθηναίων αλλά και στον Δήμο Πειραιά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της Τρίτης. Ήδη λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού που θα μπορούν να καταφεύγουν για να δροσιστούν σε κλιματιζόμενες αίθουσες.

Κόσμος

Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός ενός από δύο τρένα που συγκρούστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Γκρανζ-πρε-Μαρνάν, στο καντόνι του Βο της Ελβετίας, στο οποίο τραυματίστηκαν 35 άτομα. Πέντε από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.Επτά εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε μονάδα προπανίου στη Φλόριντα μετά από ισχυρότατες εκρήξεις που σημειώθηκαν και κράτησαν για σχεδόν μία ώρα, ανατινάζοντας ακόμη και την οροφή. Οι μαρτυρίες μιλούν για πολλαπλές εκρήξεις που προκάλεσαν φλόγες που φαίνονταν από μεγάλη απόσταση ενώ εκκενώθηκε η περιοχή σε ακτίνα 1,6 χιλιομέτρου. Οι αρχικοί φόβοι για νεκρούς δεν επιβεβαιώθηκαν, μετά τον εντοπισμό όλων των εργαζομένων.

Τον ανατραπέντα Μοχάμεντ Μόρσι, που κρατείται σε άγνωστο σημείο, συνάντησε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον στη μοναδική, μέχρι στιγμής, επαφή ξένου αξιωματούχου με τον ισλαμιστή τέως πρόεδρο. Η Άστον πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κάιρο μετά την επέμβαση του στρατού, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμετέχουν στο διάλογο για δημοκρατική μετάβαση στην επόμενη ημέρα -έκκληση που δεν πέφτει σε γόνιμο έδαφος. Σε νέα μεγάλη πορεία «κάτω από τη σημαία των μαρτύρων του πραξικοπήματος» καλούν οι ισλαμιστές.Η κυβέρνηση της Τυνησίας επιμένει πως δεν θα απομακρυνθεί από τον οδικό χάρτη για εκλογές το Δεκέμβριο, μετά την κατάρτιση νέου Συντάγματος τον Αύγουστο, με τον πρωθυπουργό να απορρίπτει σε υψηλούς τόνους τα αιτήματα για παραίτηση και να κατακεραυνώνει τους διαδηλωτές ως «αναρχικούς και οπορτουνιστές». Στην ένταση προστίθεται η ένοπλη επίθεση με εννέα στρατιώτες νεκρούς στα σύνορα, την ώρα που η κρίση διαβρώνει τις συμμαχίες στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Εκατοντάδες κρατούμενοι, μεταξύ τους δεκάδες ισλαμιστές μαχητές, απέδρασαν από φυλακή του βορειοδυτικού Πακιστάν μετά από έφοδο των ταλιμπάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αρχών, οι αντάρτες παγίδευσαν τη φυλακή με δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς, από τους οποίους 14 εξουδετερώθηκαν. Οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Οικονομία

Προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έχουν οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2013. Για τα νομικά πρόσωπα η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.Την Τρίτη αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για τα Κρατικά Λαχεία μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η Scientific Games. Η σύμβαση για την παραχώρηση της 12ετούς άδειας των Κρατικών Λαχείων στην κοινοπραξία των ΟΠΑΠ-Intralot-SGI ανοίγει τον δρόμο για τη μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, κάτι που χρονικά τοποθετείται για τις αρχές του φθινοπώρου.

Παράταση στην υποβολή της έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογικών πιστοποιητικών της χρήσης 2012 έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν. 3693/2008 και διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε οικονομικές οντότητες, υποχρεούνται στην έκδοση ετήσιας έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης.

Αθλητισμός

Ήττα με 3-1 και... γλυκόπικρη γεύση από την Γουέστ Μπρόγουιτς γνώρισε ο Ατρόμητος σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας στο στάδιο «Σριούσμπερι». Το γκολ της ελληνικής ομάδας που προηγήθηκε σημείωσε ο Καραγκούνης στο 14ο λεπτό, ενώ για τους Άγγλους σκόραραν οι Ανελκά (54'), Μπεραίνο (72') και Ρόζενμπεργκ (87'). Ο Μπεραίνο είχε και σουτ στο δοκάρι στο 66ο λεπτό, όμως, σε γενικές γραμμές η ομάδα του Περιστερίου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Για ένα ακόμα χρόνο δανεικός με την φανέλα του Αρη θα αγωνιστεί ο Ανδρέας Τάτος, που δεν επελέγη για το ρόστερ του Ολυμπιακού στην καινούργια σεζόν.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Δημήτρης Ηλιάδης είχε συνάντηση στον Πειραιά με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού και προσπάθησε να αποκτήσει τον Ανδρέα Τάτο με ελεύθερη μεταγραφή, παρουσία και του ίδιου του παίκτη αλλά ο Ολυμπιακός δεν συναίνεσε παρά μόνο στον δανεισμό του παίκτη για την ερχόμενη περίοδο.Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να έχει την πρόθεση να «σπάσει» κάθε ρεκόρ με την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ, όμως η Τότεναμ φαίνεται να είναι αποφασισμένην α κρατήσει τον Ουαλό, κοιτάζοντας περισσότερο το αγωνιστικό κομμάτι και όχι το οικονομικό. Έτσι πληροφορίες από την Ισπανία αναφέρουν ότι η ομάδα του Λονδίνου αρνήθηκε πρόταση 98,5 εκατ. ευρώ τον Μαδριλένων.



ΟΧΙ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ....


H κατάσχεση - εξπρές από το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ένας μακρινός εφιάλτης όπως ίσως εξακολουθούν να νομίζουν πολλοί φορολογούμενοι πολίτες. Η τρομακτική αυτή διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και θα γίνεται μέσω της αξιοποίησης του νέου μητρώου καταθετών, όπου η Εφορία με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τερματικό του taxis θα μπορεί να πληροφορείται τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογούμενου.

Σύμφωνα με το capital.gr, η πρόσβαση θα γίνεται από ειδικά «διαβαθμισμένους» υπαλλήλους του υπουργείου κι αφού έχει προηγηθεί σχετική έκδοση εντολής ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη. Η εφαρμογή του μέτρου της άμεσης κατάσχεσης των τραπεζικών υπολοίπων των οφειλετών προκαλεί ανησυχία σε τραπεζικά στελέχη για τον κίνδυνο εκροής καταθέσεων καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο...

Η ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑ ΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ


Η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας στο «Πρώτο Θέμα» είναι ενδεικτική της νοοτροπίας του ανθρώπου ο οποίος συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα σε βάρος πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν. Ειδικά η άποψή του για τον δήμιο της πατρίδας μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι προκλητική αλλά και διαφωτιστική για το σκεπτικό της «πολιτικής» που εφαρμόζει ο φίλος του Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στον άνθρωπο που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο σχέδιο εξαθλίωσης των Ελλήνων, είπε: «Καταρχάς, ο ίδιος ο Σόιμπλε είναι ένα παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης. Για σκεφτείτε, ποιος άλλος άνθρωπος στη θέση του, με μια δολοφονική απόπειρα που τον άφησε παράλυτο, θα μπορούσε σήμερα να παίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο και με τέτοια ζέση; Άρα είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τον θαυμασμό μας, όσο κι αν ξέρω ότι παρεξηγούμαι από πολλούς όταν λέω αυτή την κουβέντα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι του έχω αλλάξει την άποψη που είχε. Νομίζω ότι αυτό έχει φανεί ήδη από τη στάση της Γερμανίας. Δεν θέλω να ξέρετε τι μου ελέχθη πέρυσι τον Ιούλιο, όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup, τι μου έλεγε ο Σόιμπλε και τι μου λέει τώρα. Αυτά θα τα γράψω σε ένα βιβλίο όταν έρθει η ώρα. Αυτά για όσους θεωρούν ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να σωθεί η πατρίδα».

Λες και οι Έλληνες έπρεπε να φτάσουν να ζουν από τα συσσίτια της Εκκλησίας ή να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό ώστε να αλλάξουν την άποψη του κ. Σόιμπλε! Λες και το έθνος μας υπάρχει για να δίνει... εξετάσεις «πειθαρχίας» σ' έναν παθιασμένο μισέλληνα. Μόνο ένας ιδεολόγος της υποταγής, της ξενοδουλείας και του αφελληνισμού θα μπορούσε να προτείνει ως «παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης» τον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Στουρνάρας δείχνει να μη νοιάζεται τόσο για τη γνώμη των... κατεχομένων. Στις κατοχικές δυνάμεις λογοδοτεί και δεν ντρέπεται να το διαλαλεί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (30/7/2013)


Γεγονότα

1839: Οι μαύροι σκλάβοι καταλαμβάνουν το πλοίο “Amistad” που τους μετέφερε στην Αμερική. Το 1997, μάλιστα, το συγκεκριμένο συμβάν σκηνοθετήθηκε από τον Steven Spielberg με πρωταγωνιστές τους Morgan Freeman και Anthony Hopkins σε μια αξιόλογη χολιγουντιανή παραγωγή.

1920: Κατά την διάρκεια των αποκαλούμενων «Ιουλιανών» γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

1928: Ο George Eastman παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική ταινία. Επίσης, ο ίδιος λίγο καιρό πριν είχε εφεύρει το λεγόμενο φιλμ “Kodak” κάνοντας την καθοριστική σύνδεση του φωτογραφικού φιλμ για λογαριασμό της κινούμενης κινηματογραφικής εικόνας.

1982: Η, τότε υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη θέτει το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην χώρα μας, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

Γεννήσεις

1947: Γεννιέται ο αμερικανοαυστριακός ηθοποιός Arnold Schwarzenegger, ο οποίος από το 2003 έχει εκλεχτεί ως 38ος κυβερνήτης της πολιτείας της California των Η.Π.Α.

1970: Γεννιέται στο Λονδίνο ο, χαρισματικός Βρετανός σκηνοθέτης, Christopher Nolan.

Θάνατοι

336 π.Χ: Πεθαίνει ο Φίλιππος ο Β΄ ο Μακεδόνας, βασιλιάς της Μακεδονίας.


1784: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο, Γάλλος φιλόσοφος, κριτικός τέχνης και συγγραφέας, Denis Diderot. Ο Diderot υπήρξε πρόδρομος του ρεύματος της Αναγέννησης ενώ διετέλεσε και διευθυντής σύνταξης της περίφημης «Εγκυκλοπαίδιας των επιστημών και των τεχνών».