29 Ιουλίου, 2013

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ


         ---------------------------------

       Εμείς από το Ιστολόγιό μας πάντως, θα θέλαμε να πούμε 
       στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ότι όλα τα προβλήματα 
      δεν λύνονται μόνο με παροχές αλλά λύνονται  
      με πνευματικότητα και με αγάπη.
     Π. ΒΟΙΩΤΟΣ  

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ



Ένταση επικράτησε σήμερα στις Καρυές του Αγίου Όρους, όταν δικαστικός επιμελητής επισκέφθηκε το κονάκι της μονής Εσφιγμένου το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό κατάληψη από ζηλωτές μέλη της παλαιάς αδελφότητας, η οποία έχει καταδικαστεί από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως σχισματική. Στις 20 Ιουλίου, εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία είχε υποβάλει η νέα κανονική αδελφότητα μοναχών, διατάσσοντας την κατάσχεση και την απόδοση του αντιπροσωπείου της μονής.

Σήμερα το πρωί άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα και  να μπουν μέσα στο κονάκι, όπου βρίσκονταν 20 μοναχοί μαζί με πιστούς και αρνούνταν να εγκαταλείψουν τον χώρο, παρόλο που είχε εκδοθεί απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Παρόλα αυτά, αρνούνταν να υποχωρήσουν και φώναζαν «μολών λαβέ», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες - ένας μοναχός τραυματίστηκε, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα με μικρό γερανό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι καταληψίες, πέταξαν και στουπί στις αστυνομικές δυνάμεις και δεν αποκλείεται να υπάρξει η επέμβαση εισαγγελέα.


Την ώρα της επέμβασης, παρίστατο δικαστικός επιμελητής, Οι ζηλωτές μοναχοί επικοινώνησαν με το νομικό τους σύμβουλο ο οποίος τους ενημέρωσε ότι για να ανοίξουν την πόρτα θα πρέπει να τους το ζητήσει εισαγγελέας με ειδικό ένταλμα. Στην προκειμένη περίπτωση το ένταλμα υπήρχε, όχι, όμως, ο εισαγγελέας. Είναι γνωστό ότι οι εγκαταβιούντες στο κεντρικό κτίριο της Μονής Εσφιγμένου έχουν κηρυχθεί σχισματικοί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έτσι αναγνωρίζονται από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Συνακόλουθα, σύμφωνα και με όσα ρητώς προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το Περιβόλι της Παναγιάς αφού απαγορεύεται σε σχισματικούς να εγκαταβιώνουν στο Άγιον Όρος.  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χαρακτηρίζονται καταληψίες του ιστορικού Μοναστηριού ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο όρισε νέα Κανονική και Νόμιμη Αδελφότητα της Μονής η οποία αναγνωρίζεται από τις υπόλοιπες 19 Μονές του Άθωνα με τις οποίες βρίσκεται σε Κοινωνία.

«Θα ποτίσουν με αίμα μοναχών το χώμα του Αγίου Όρους»

"Πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να έχει δώσει πράσινο φως για επέμβαση αστυνομική εναντίον μοναχών εντός Αγίου Όρους. Έχει αναλογιστεί η κυβέρνηση ότι θα ποτίσει με αίμα μοναχών το χώμα του Αγίου Όρους. Στο κονάκι εγκαταβιούμε εδώ και δεκαετίες έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και σας παρακαλούμε να επαναφέρετε την ησυχία και την ηρεμία στο Όρος. Ας επέμβει η πολιτική ηγεσία να ηρεμήσει τα πνεύματα ... ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ... ΕΛΕΟΣ"


09:46 Ένας μοναχός τραυματίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από μοναχούς της παλιάς αδελφότητας, κατά τη διάρκεια επέμβασης των ΜΑΤ στο κονάκι της Εσφιγμένου. Ο μοναχός τραυματίστηκε όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα με μικρό γερανάκι. Οι μοναχοί για να ανακόψουν την επέμβαση πέταξαν στουπί προς τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να εξετάζεται ακόμη και η παρέμβαση του εισαγγελέα με κατηγορίες για τρομοκρατική ενέργεια.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Thesstoday, την ώρα της επέμβασης, παρίστατο δικαστικός επιμελητής, Οι ζηλωτές μοναχοί επικοινώνησαν με το νομικό τους σύμβουλο ο οποίος τους ενημέρωσε ότι για να ανοίξουν την πόρτα θα πρέπει να τους το ζητήσει εισαγγελέας με ειδικό ένταλμα. Στην προκειμένη περίπτωση το ένταλμα υπήρχε, όχι, όμως, ο εισαγγελέας. Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε, πριν από μισή ώρα, στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Άνδρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα και να εισέλθουν στο κονάκι όπου βρίσκονται "ταμπουρωμένοι" τουλάχιστον 20 μοναχοί.

Δεν τα κατάφεραν ωστόσο και, την ώρα αυτή, προσέρχονται στο σημείο πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις για να πραγματοποιήσουν την επέμβαση. Σημειώνεται ότι οι μοναχοί είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν το κονάκι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής που έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία είχε υποβάλει η νέα αδελφότητα μοναχών, διατάσσοντας την κατάσχεση και την απόδοση του αντιπροσωπείου της μονής.

Από τις 20 Ιουλίου, οπότε επιδόθηκε η απόφαση, εμφανίστηκαν περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν μπλοκάρει τους γύρω δρόμους, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη για ακόμη μία φορά. «Μολών λαβέ» έλεγαν από την αρχή οι ζηλωτές μοναχοί, που παραμένουν στο κτήριο μαζί με λαϊκούς-πιστούς που προσέτρεξαν σε βοήθεια. «Μας επιδόθηκε εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου μας στις Καρυές (κτήριο Β). Δεν θα φύγουμε από το κονάκι μας επειδή η νέα αδελφότητα θέλει με εργασίες να δικαιολογήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι ο τόπος μετανοίας μας και εγκαταβιούμε σε αυτό σαν αδελφότητα αιώνες, πολλοί μοναχοί μας πρωτοπήγαν νέοι στο κονάκι πριν από 50 χρόνια και τώρα πρέπει να φύγουν.

Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί, ακόμα και αν είναι το τελευταίο που θα κάνουμε» αναφέρουν σε ανακοίνωση και προσθέτουν: "Να πάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια τους, που τόσο κόπτονται, και να μας αφήσουν στην προσευχή μας. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, ενοχλούμε παραπάνω απ' όσο πιστεύαμε". Μέχρι χθες το βράδυ, εξάλλου, στο κονάκι υπήρχαν αρκετοί κοσμικοί για το Σαββατοκύριακο οπότε, όπως όλα δείχνουν, οι αστυνομικοί περίμεναν να το εγκαταλείψουν για να ξεκινήσουν την "επιχείρηση" εκκένωσης.




ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕN "ΒΓΑΙΝΟΥΝ"


Kαι όμως η οικτρή κατάσταση των οικονομικών αλλά και η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν σωρεία φόρων μέχρι τα Χριστούγεννα, αυξάνουν κατα πολύ την πιθανότητα εκλογών μες το φθινόπωρο.Οι αντιδράσεις για τις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, ο αναβρασμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας είναι πρόσθετες "νάρκες" στον δρόμο της δικομματικής κυβέρνησης.

Τα προβλήματα και οι αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν με τις αλλαγές στο Δημόσιο, αλλά κυρίως η στάση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, όπου και περίμεναν μέχρι την τελευταία ουσιαστικά στιγμή για να ανακοινώσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όχι μόνο δημιουργούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου, αλλά επαναφέρουν στο προσκήνιο μια έντονη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτή τη λογική μάλιστα έχουν αρχίσει και πάλι να γίνονται εισηγήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο - μετά τις γερμανικές εκλογές - με βασικό επιχείρημα την ανάγκη επίσπευσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι οποίοι στις πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Μπαλτάκου πως αν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια το επόμενο διάστημα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές βλέπουν ακριβώς το κλίμα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εξάλλου η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα. Η Αθήνα έχει λάβει το μήνυμα από παντού, και από το ΔΝΤ και από την Ε.Ε., πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. Την ίδια ώρα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της και πως καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει νέα μέτρα από τη Βουλή.

 Οι φόροι που πρέπει να πληρώσει η ελληνική κοινωνία φαντάζουν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ, και στο μυαλό των δανειστών υπάρχει η πεποίθηση, ότι οι Έλληνες μπορούν να πληρώσουν ακόμα βαρύτερους φόρους. Φυσικά αυτό το σκέφτονται επίτηδες διότι έτσι ελπίζουν ότι θα βάλουν χέρι στην ακίνητη περιουσία του Έλληνα, για την οποία πολλοί συνταξιούχοι του Βορρά εκφράζουν ενδιαφέρον.

 Ακόμα και υπουργοί που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν όλες οι αλλαγές στο Δημόσιο τους επόμενους μήνες. Αν μάλιστα δεχθούμε πως η λογική των οριζόντιων μέτρων στις διαθεσιμότητες του Δημοσίου δεν θα συνεχισθούν τότε φαίνεται πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλοι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους.

Φυσικά εννοείται πως ούτε οι δήμαρχοι θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, θεωρούν πως η εκτέλεση του Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά και πως η τρύπα του 1,6 δισ. που έχει παρουσιαστεί θα αρχίσει σύντομα να κλείνει. Με δεδομένο ότι το τέλος του ’13 ο Προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα καθώς θα έχει καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Μάλλον όμως με την αισιοδοξία θα μεινουν. Δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει 1000 ευρώ φόρο όταν είναι άνεργος, γιατί απλούστατα είναι ΑΝΕΡΓΟΣ.

Επιπλέον προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ολοκληρωθούν η εκκαθάριση και η αποκρατικοποίηση της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, να προχωρήσει η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων προς την ΕΥΔΑΠ, έτσι ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και η κινητικότητα 12.500 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

 Ουσιαστική όμως ανησυχία προκαλείται από το γεγονός ότι το Μνημόνιο τελειώνει το 2014 και πλέον η μόνη πηγή χρηματοδότησης θα είναι τα 1,8 δισ. που θα δίνει κάθε τρίμηνο το ΔΝΤ μέχρι το 2016. Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας θα πρέπει να καλυφθούν από δανεισμό και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει μία άτυπη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης πως αν είναι η χώρα να δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο της τάξης του 6% ή 7% , ίσως είναι καλύτερα να υπάρξει ένα νέο Μνημόνιο και μία νέα συμφωνία με τους εταίρους μας με ένα επιτόκιο του 2%.

Το νέο Μνημόνιο, πάντως, σαφώς θα συνοδεύεται και από νέα μέτρα με ό,τι αυτό σημαίνει για την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Οι απειλές λοιπόν του κ. Μπαλτάκου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν υπερψηφίσουν όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις ίσως είναι δηλώσεις "λαγού" που διαμορφώνουν το κλίμα για μια αιφνιδιαστική κίνηση το φθινόπωρο από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος έχοντας στα χέρια του έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό (αυτό μάλλον αδύνατο), τη δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση χρέους το 2014 και μία, δύο επιτυχίες στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων (μάλλον ξεπουλήματα που θα τα βαφτίσουμε επιτυχίες) θα θέσει το διακύβευμα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων προς τους πολίτες.

Ως στόχο ο πρωθυπουργός θα έχει να πετάξει την "μπάλα" στους πολίτες, και αυτοί να αποφασίσουν ποιός θα βγάλει τα κάστανα από την "φουφού" δηλαδή θα επιδιώξει να μας πείσει να βγάλουμε τα "μάτια" μας μόνοι μας, και να τον παρακαλέσουμε να μας πάρει τα σπίτια μέσω φόρων για να σωθεί η ελίτ της χώρας η οποία θα μπορεί να μένει στις επαύλεις και να μας ευγνωμονεί για την αυτοθυσία μας.

Με νωπή τη λαϊκή εντολή εξάλλου θα μπορέσει να διαχειρισθεί καλύτερα και το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα είναι βαρύ αλλά πια αργά για τον Έλληνα πολίτη να αλλάξει κάτι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, η οποία έχει αποτεφρώσει περί τα 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Η εικόνα, πάντως, από τα πύρινα μέτωπα είναι καλύτερη και οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι είναι πιθανόν μέχρι το βράδυ να έχει τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο. Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μεσαρά Ηρακλείου. Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, καθώς μοναχοί της Νέας Αδελφότητας που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να μπουν στη Μονή, όπου βρίσκονται οι μοναχοί της Παλαιάς Αδελφότητας. «Κόκκινο» χτυπάει η θερμοκρασία με τον υδράργυρο να φτάνει ως και τους 40 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη Τρίτη. Οι περιοχές που θα αισθανθούν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και οι πόλεις, που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Υποχώρηση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Δεύτερη νύχτα αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στη νότια Ρόδο και τη Μεσαρά Ηρακλείου, από τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται το βράδυ της Κυριακής. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δημοτικές ενότητες Ν.Ρόδου και Λίνδου· αναζυπυρώθηκαν οι εστίες φωτιάς στην Μεσαρά Ηρακλείου. Μικρές εστίες φωτιάς στη Σέριφο, όπου οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο. Την παύση του αντιδημάρχου που συνελήφθη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, κατηγορούμενος για απόπειρα εκβίασης και παθητική δωροδοκία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δ.Μαραβέλιας.

Κόσμος

Τη ζωή σε τουλάχιστον 36 άτομα στοίχισε νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, με στόχο κυρίως σιιτικές περιοχές. Η σεκταριστική βία έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 500 ανθρώπων στη χώρα μόνο τον Ιούλιο. Νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα δημιούργησαν οι «βουλευτικές εκλογές», από τις οποίες αναδείχθηκε πρώτο το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), το κόμμα της τουρκοκυπριακής Αριστεράς. Μεγάλος χαμένος είναι το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που ήταν στην «κυβέρνηση» του παράνομου καθεστώτος τα τελευταία χρόνια.

Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων ξεκινούν στην Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε και επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ -επανέναρξη που συνοδεύεται μεν από ισχυρές επιφυλάξεις για το εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά που αποτελεί σε κάθε περίπτωση κινητικότητα μετά το πάγωμα. Η ισραηλινή κυβέρνηση θα απελευθερώσει 104 Παλαιστίνιους «παλιούς» φυλακισμένους και προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα την όποια συμφωνία καταρτιστεί· πιθανολογείται επίσης πως η Ουάσινγκτον πρόκειται να διορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή ήδη τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν, όταν οδηγός λεωφορείου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε αρκετά οχήματα και έπεσε σε χαράδρα από ύψος περίπου 30 μέτρων. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Αβελίνο της νότιας Ιταλίας. Αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας, εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έκαναν πορεία με «στόχο» το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών. Τη Δευτέρα, στο Κάιρο φτάνει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κομίζοντας -ξανά- μήνυμα για πολιτική μετάβαση που δεν θα αποκλείει του Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οικονομία

Με μεγάλη πτώση 3,3% έκλεισε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας της ενίσχυσης της ισοτιμίας του γεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η ανατίμηση του γεν αποδίδεται στα σενάρια για αύξηση του φόρου στο τζίρο των ιαπωνικών επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση Άμπε. Διευκρινίσεις για το καθεστώς που ισχύει για την ανανέωση των αδειών πωλητών σε λαΐκές αγορές έδωσε η γενική γραμματεία εμπορίου, σε εφαρμογή του νέου νόμου.

Αθλητισμός

Πολύ κοντά στο να αποκτήσει την ελευθερία του από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με τον Παναθηναϊκό το ενδεχόμενο συνεργασίας βρίσκεται ο Ντάνιελ Πράνιτς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Πορτογαλία, μετά την τρίτη συνάντηση του μάνατζερ του Κροάτη αμυντικού, Σόρεν Λέρμπι, με την διοίκηση της ομάδας, όλα δείχνουν ότι ο παίκτης θα μείνει ελεύθερος. Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του Νίκου Καρέλη βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και απομένουν μόνο οι υπογραφές και η ανακοίνωση.

Το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με τα τροφεία του 21χρονου διεθνή επιθετικού ξεπεράστηκε και πλέον η επιστροφή του νεαρού επιθετικού στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού είναι πολύ κοντά. Στο στόχαστρο της Λίβερπουλ βρίσκεται ο Πάουλο Μασάντο, όπως αποκαλύπτει η πορτογαλική «Record»! Ο Πορτογάλος μέσος του Ολυμπιακού, για τον οποίο έχει καταθέσει επίσημη πρόταση η Ρούμπιν Καζάν, φέρεται να είναι στους μεταγραφικούς στόχους των Κόκκινων, οι οποίοι έχουν σχηματίσει πολύ καλή γνώμη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο φιλικό ματς των δύο ομάδων στις 3 Αυγούστου, να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές!


ΟΙ ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Το “φράγμα” του - θλιβερού ούτως ή άλλως- κατώτατου μισθού έχει σπάσει εδώ και καιρό για περίπου 700 χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα. Και όχι μόνο αυτό: Για τους νέους κάτω των 25 ετών, τους ευέλικτα απασχολούμενους αλλά και όσους συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα ο κατώτατος μισθός, που δεν φτάνει καλά καλά για μια αξιοπρεπή επιβίωση, φαίνεται πως αποτελεί άπιαστο στόχο! Την ίδια στιγμή οι μέσες αποδοχές ακολουθούν τα τελευταία χρόνια σταθερά καθοδική πορεία πλησιάζοντας όλο και πιο πολύ τα κατώτατα όρια.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, αυτό γίνεται με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις είτε με μετατροπή των θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για περίπου 300.000 άτομα δεν ισχύει πλέον το «παραδοσιακό» 8ωρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποδοχές τους. Μόνο το 2012 πάνω από 45.000 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική απασχόληση. Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς είναι 14.452 οι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να "απαρνηθούν" το παραδοσιακό οκτάωρο.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας με δυσάρεστο χαρακτήρα: συνεχείς μειώσεις μισθών και δυσανάλογες απαιτήσεις των εργοδοτών οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να απειλούν τους εργαζόμενους με απόλυση -ή με ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση- με πρόσχημα πάντα την κρίση...

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το ελληνικό καλοκαίρι θεωρείται αξιοζήλευτο απ' όλους τους ξένους που το έχουν απολαύσει στις διακοπές τους, αλλά είναι επικίνδυνο, πικρό και αχάριστο για τους Ελληνες. Καλοκαίρι ξεκίνησαν ο καλπασμός του γενοκτόνου Κεμάλ στα παράλια της Μικρασίας, η μάχη του Ματζικέρτ, ο Αττίλας στην Κύπρο, οι πυρκαγιές του 2007. Μνήμες που, είτε θέλουμε είτε όχι, θα μας συνοδεύουν ως Γένος στο διηνεκές. Το θέρος του 2013 εμβρόντητοι οι βουλευτές, οι υπάλληλοι της Βουλής και οι λίγοι τηλεθεατές που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου άκουσαν τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου να λέει το ακόλουθο ανήκουστο:

«Όσον αφορά την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που φέραμε για τους ανθρώπους που βγαίνουν στη διαθεσιμότητα, αλλά έχουν τίτλους σπουδών που δεν προστατεύονται και ουσιαστικά είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτούς, έγινε όμως μόνο και μόνο κατ’ απαίτηση της τρόικας, όπως ξέρετε, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία με τη δόση».Το κράτος νομοθετεί να εξαιρεθούν από τις απολύσεις οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Η τρόικα αντιδρά και φέρνει... δική της τροπολογία προς ψήφιση, η οποία αναιρεί τη νομική θωράκιση των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακό. Η τροπολογία της τρόικας ψηφίζεται! Ουδείς υπουργός ή βουλευτής παραιτείται για λόγους ευθιξίας.

Όσα παραδέχτηκε ο κ. Κεδίκογλου θυμίζουν εκείνο που ξεστόμισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου (6/5/2010) για μια παράγραφο του Μνημονίου: «Ξέρετε, όμως, ότι δεν το έχει γράψει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα αυτό. Το έχει γράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έχει γράψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μαζί και η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οχι εμείς».Δύο φορές σε μια τριετία, η ελληνική νομοθετική εξουσία αλλά και η εκτελεστική παραδέχονται ότι κυβερνούν ξένοι. Οι εκλεγμένοι άρχοντες του τόπου, ανερυθρίαστα, αποκαλύπτουν στους Έλληνες πολίτες ότι το κράτος βρίσκεται στη δικαιοδοσία των υπαλλήλων της τρόικας. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει. Γι' αυτό έχει χαθεί μέσα τους η πίστη στην πολιτική τάξη της χώρας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (29/7/2013)


Γεγονότα

1014: Λαμβάνει χώρα η μάχη στο Κλειδί όπου ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας, όχι μόνο συντρίβουν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, αλλά τυφλώνουν έναν προς έναν τους 15.000 αιχμαλώτους τους.

1829: Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.

1981: Ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας παντρεύεται τη λαίδη Diana Spencer στον ναό του Αγίου Παύλου του Λονδίνου.

 Γεννήσεις

1883: Γεννιέται ο Ιταλός δικτάτορας Benito Mussolini.

1919: Γεννιέται ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές που τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία.

1925: Γεννιέται στην Χίο ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας από τους σημαντικότερους  μουσικοσυνθέτες της χώρας.

Θάνατοι

1890: Μετά από συμπτώματα έντονης κατάθλιψης αφήνει την τελευταία του πνοή ο Vincent van Gogh, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του παγκοσμίου στερεώματος. Εδώ απεικονίζεται σε μία κλασική του αυτοπροσωπογραφία.


2004: Αφήνει την τελευταία της πνοή η, εξαιρετική ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Ρένα Βλαχοπούλου.