28 Ιουλίου, 2013

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: ''ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ''


Με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 1025 χρόνια από το Βάπτισμα των Ρως, συναντήθηκε καθ΄ οδον για το Κίεβο ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Να αναφερθεί ότι την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Καβάλας κ. Προκόπιος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Πατριάρχη Κύριλλο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ και ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης.

Ο Πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για την συμμετοχή τους στους εορτασμούς, εκφραζόντας την λύπη του που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μπόρεσε να παραστεί. "Σεβόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε ο Αρχιεπίσκοπος να είναι κοντά μας, αλλά χαιρόμαστε που απέστειλε έναν εκλεκτό Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας ως επικεφαλή της ελληνικής αντιπροσωπείας", ανέφερε ο κ. Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι "ακόμα θυμάμαι τα λαμπερά μάτια των ορθοδόξων Ελλήνων, αλλά και την πνευματική ατμόσφαιρα που ένιωσα. Νιώθω ιδιαίτερη αγάπη για τον αδελφό ελληνικό λαό, ενώ για μένα ήταν σημαντικό να επισκεφθώ το Άγιον Όρος και να προσευχηθώ με τους μοναχούς."

"Επισκεπτόμενος την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Βέροια είχα σημαντικές συζητήσεις με Αρχιερείς, αλλά δεν θα ξεχάσω την σημαντική συνάντηση που είχα με τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου", πρόσθεσε ο Πατριάρχης. Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, ζήτησε από τα μέλη της αντιπροσωπείας να μεταφέρουν την αδελφική αγάπη στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Καβάλας κ. Προκόπιος, μεταξύ άλλων τόνισε: "Έχουμε όμορφες αναμνήσεις από την επίσκεψή Σας, στην Εκκλησία της Ελλάδος" και  διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Κύριλλο ότι στην Ελλάδα τρέφουν αισθήματα αγάπης, σεβασμού και ευλάβειας για την Εκκλησία της Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών παραμένουν σταθερές και ισχυρές.

Τέλος ο Πατριάρχης απένειμε στον Μητροπολίτη Καβάλας το μετάλλιο του Αγίου Βλαδιμήρου (βαθμός β΄).

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Στην εκδήλωση του Συλλόγου Ποσειδών στο Σαράντι Βοιωτίας παραβρέθηκε χθες το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος. Μία όμορφη καλοκαιρινή βραδυά κάτω από τον καθαρό ουρανό και δίπλα στη θάλασσα στο Σαράντι Βοιωτίας, την μεγάλη έκπληξη της βραδυάς έκανε ο Αρχιεπίσκοπος αφού τίμησε με την επίσκεψή του την εκδήλωση αυτή.. Με μεγάλη συγκίνηση τον υποδέχτηκαν όλοι και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Θήβας κ. Σπύρος Νικολάου και η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λίτσα Σαράντη.  

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28/7/2013


Κατά Ματθαίον κεφ. Η΄ 28-34, κεφ. Θ΄ 1

Τω καιρώ εκείνω, ελθόντι τω Ιησού εις την χώραν των Γεργεσηνών, υπήντησαν αυτώ δύο δαιμονιζόμενοι, εκ των μνημείων εξερχόμενοι, χαλεποί λίαν, ώς τε μη ισχύειν τινά παρελθείν δια της οδού εκείνης. Και ιδού έκραξαν λέγοντες, τί ημίν και σοι, Ιησού υιέ του Θεού; Ήλθες ώδε προ καιρού βασανίσαι ημάς; Ήν δε μακράν απ’ αυτών αγέλη χοίρων πολλών βοσκομένη. Οι δε δαίμονες παρεκάλουν αυτόν λέγοντες. Ει εκβάλλεις ημάς, επίτρεψον ημίν απελθείν εις την αγέλην των χοίρων. Και είπεν αυτοίς. Υπάγετε. Οι δε εξελθόντες απήλθον εις την αγέλην των χοίρων. Και ιδού ώρμησε πάσα η αγέλη των χοίρων κατά του κρημνού εις την θάλασσαν και απέθανον εν τοις ύδασιν. Οι δε βόσκοντες έφυγον, και απελθόντες εις την πόλιν απήγγειλαν πάντα, και τα των δαιμονιζομένων. Και ιδού πάσα η πόλις εξήλθεν εις συνάντησιν τω Ιησού, και ιδόντες αυτόν παρεκάλεσαν όπως μεταβή από των ορίων αυτών. Και εμβάς εις το πλοίον διεπέρασε και ήλθεν εις την ιδίαν πόλιν.

Μετάφραση Περικοπής

Εκείνον τον καιρό, όταν ήλθε ο Ιησούς στη χώρα των Γεργεσηνών (στην απέναντι όχθη), Τον συνάντησαν δύο δαιμονισμένοι πού ερχόντουσαν από τα μνήματα, τόσο φοβεροί, που κανένας δεν τολμούσε να περάσει από εκείνο το δρόμο. Με μεγάλες κραυγές Του έλεγαν: «Τί δουλειά έχεις Εσύ μ’ εμάς, Υιέ Του Θεού; Ήλθες εδώ να μας βασανίσεις πριν την ώρα μας;» Μακριά απ’ αυτούς έβοσκε ένα μεγάλο κοπάδι χοίρων. Οι δε δαίμονες Τον παρακαλούσαν, λέγοντας: «Αν είναι να μας διώξεις, άφησέ μας να πάμε στο κοπάδι των χοίρων». Και τούς είπε: «Πηγαίνετε». Αυτοί βγήκαν και πήγαν στο κοπάδι των χοίρων και όλο το κοπάδι όρμησε στο γκρεμό και έπεσε μέσα στη λίμνη και πνίγηκε στα νερά. Οι βοσκοί έφυγαν, πήγαν στην πόλη και ανήγγειλαν όλα τα; συμβάντα και ό,τι έγινε με τούς δαιμονισμένους. Βγήκαν τότε όλοι οι κάτοικοι της πόλης να συναντήσουν Τον Ιησού κι όταν Τον είδαν, Τον παρακάλεσαν να φύγει από την περιοχή τους. Ο Ιησούς μπήκε στο πλοίο, πέρασε τη λίμνη και ήρθε στην πόλη Του.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Ίστριο της νότιας Ρόδου και παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής μαινόταν ανεξέλεγκτη μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Μέχρι τις αυλές σπιτιών έφτασαν οι φλόγες της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή Πόμπια του Δήμου Φαιστού, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο Παρακαλούρι Νεάπολης στον νομό Λασιθίου. Πυρκαγιά και στη Σέριφο. «Κόκκινο» χτυπάει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, με τον υδράργυρο να φτάνει ως τους 39 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη Τρίτη. Ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει από τη Δευτέρα, οπότε θα φτάσει κυρίως στα δυτικά στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές που θα αισθανθούν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και οι πόλεις, που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε στο Φανάρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη. Στις «λέξεις-κλειδιά» της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, η οποία ξεκινά την Κυριακή, αναφέρθηκε με μήνυμά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. «Αύριο στην Αθήνα για να πούμε στους Έλληνες ότι θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, με εργασία, πολιτισμό και ελπίδα ως λέξεις-κλειδιά. Η Αθήνα είναι το σύμβολο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αλλάξει» σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός. Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ. Αβραμόπουλος και Χέιγκελ θα συναντηθούν την Τρίτη και θα συζητήσουν σειρά διμερών θεμάτων αλλά και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Κόσμος

Ο ιστότοπος «εκστρατειών» με συλλογή υπογραφών www.Change.org. αναφέρει πως «τουλάχιστον 62 χιλιάδες πολίτες στηρίζουν ενυπογράφως» το αίτημα να επιστρέψει η Κάρλα Μπρούνι, σύζυγος του γάλλου έως προέδρου Νικολά Σαρκοζί συνολικά 410 χιλιάδες ευρώ που χρεώθηκαν «ως κρατικά έξοδα» για να είναι σε λειτουργία η ιστοσελίδα της ιδρύματός της. Η ένταση στην Τυνησία και τη Λιβύη παίρνει άλλη διάσταση με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, βαρύνοντας την ατμόσφαιρα για τους ισλαμιστές: Με δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία στην Τύνιδα εναντίον διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης ισλαμιστών, μετά την κηδεία του πολιτικού της αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε, όπως όλα δείχνουν, από σαλαφιστές. Ανάλογη δολοφονία στη Λιβύη έβγαλε στους δρόμους της Τρίπολης διαδηλωτές, που έκαναν έφοδο σε γραφεία ισλαμιστικών κομμάτων και φώναζαν συνθήματα για διάλυσή τους.

Τις όποιες πιθανότητες για ειρήνευση έθαψε η νύχτα σφαγής στις πόλεις της Αιγύπτου, με τις δύο πλευρές να δείχνουν στο δρόμο πως δεν πρόκειται να υποχώρησουν και την αστυνομία να αποδεικνύει πως δεν έχει πλέον κανέναν ενδοιασμό μπροστά στους υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου Μόρσι. Για 65 νεκρούς μιλά επίσημα η κυβέρνηση και προαναγγέλλει πως οι κατασκηνωτές διαδηλωτές «θα αντιμετωπιστούν σύντομα», για 120 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Να μην μένουν κλεισμένοι στις ενορίες τους και να αναζητήσουν οι ίδιοι τον κόσμο μέχρι και στις «εσχατιές» της κοινωνίας κάλεσε τους καθολικούς επισκόπους ο Πάπας Φραγκίσκος, στην ομιλία του κατά τη λειτουργία στον καθεδρικό του Ρίο ντε Ζανέιρο. «Δεν φτάνουν οι ανοιχτές πόρτες των εκκλησιών, πρέπει και να τις περάσουμε για να αναζητήσουμε εμείς το λαό» είπε στους περίπου 1.000 καρδιναλίους που βρίσκονταν στον καθεδρικό.

Οικονομία

Σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής με αιχμή του δόρατος το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis και τους 4.000 φοροελεγκτές θέτει σε εφαρμογή το επομενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντλήσει έσοδα. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής βασίζεται στην αμερικανική φιλοσοφία «follow the money». Το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέκλεισε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην βοήθεια των εταίρων της και μετά το 2014.

Αισθητή είναι η βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα για συνομιλίες με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία αναφέρει ως παράδειγμα την εντυπωσιακή αύξηση στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι. Τόνισε ότι αυτά που ζητούνται από τους Έλληνες αποτελούν εξαιρετική επιβάρυνση, αλλά, όπως είπε, «θα πρέπει κάποιος να το δει συνολικά ως κάθαρση».

Αθλητισμός

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ επικράτησε 4-2 της Μπάγερν Μονάχου στον αγώνα για το Σούπερ Καπ Γερμανίας, που έγινε στο Ντόρτμουντ, κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της σεζόν και παράλληλα «σκίασε» το επίσημο ντεμπούτο του Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο των πρωταθλητών Ευρώπης. Απογοήτευσε ο Παναθηναϊκός στο φιλικό παιχνίδι που έδωσε το Σάββατο με την Βαλανσιέν στη Γαλλία, καθώς ηττήθηκε 4-0, δεχόμενος μάλιστα τρία γκολ στα πρώτα 25 λεπτά της αναμέτρησης. Αναστασίου: «Δεν είχαμε θέληση για άμυνα»...

Με τον Λουτσιάνο Γκαλέτι στην αρχική ενδεκάδα, ο ΟΦΗ γνώρισε την ήττα με 1-0 από τη Ντεν Χάαγκ σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στη Χάγη. Ο Αργεντινός ξεκίνησε στη βασική ενδεκάδα, φορώντας μάλιστα το περιβραχιόνιο του αρχηγού, και έδειξε σε καλή κατάσταση στα 53 λεπτά που αγωνίστηκε. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε στο 77' ο Φαν Χάρεν.


ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Το τελικό σχέδιο για τη διαθεσιμότητα

Οριστικοποιήθηκε η κατανομή σε όλα τα υπουργεία των 9.820 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη με τη συμμετοχή όλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και παρουσία του αρμόδιου υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Η λίστα που παρουσίασε εχθές το «Έθνος» περιγράφει τον αριθμό των πλεοναζόντων υπαλλήλων που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, έτσι όπως διαμορφώθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Στεφάνου, με τους συναδέλφους του από όλα τα υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με την ψήφιση του πολυνόμου του υπουργείου Οικονομικών 4.260 υπάλληλοι και απομένουν ακόμη 8.296 που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να τεθούν σε διαθεσιμότητα 9.820 υπάλληλοι, δηλαδή 1524 περισσότεροι από όσους προβλέπει η μνημονιακή δέσμευση, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.

Ήδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα υπουργεία δόθηκε εντολή από χθες στους γενικούς διευθυντές να καταγράψουν τους κλάδους και τις ειδικότητες του προσωπικού που απασχολείται και να εισηγηθούν τον αριθμό των υπαλλήλων με τον οποίο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες τους.


Οι δημόσιοι υπάλληλοι... μετρήθηκαν

Στο μεταξύ, σε 614.053 ανέρχονται σήμερα οι υπάλληλοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, του δημόσιου τομέα. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εγκαινίασε χθες τον νέο διαδικτυακό τόπο της κυβέρνησης (http://apografi. yap.gov.gr), όπου καταγράφεται αναλυτικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται είτε ως μόνιμοι είτε ως συμβασιούχοι, καθώς και ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κινητικότητας, πειθαρχικής δίωξης, ή έχει αποχωρήσει, ανά μήνα.

Οι εκπαιδευτικοί είναι οι περισσότεροι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός των δημόσιων υπαλλήλων μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας τον περασμένο Ιούνιο στους 618.709. Εάν όμως, υπολογισθούν οι αποχωρήσεις μέσα στον Ιούλιο, ο τελικός αριθμός έφθασε χθες τις 614.053. Από αυτούς δεν έχουν εξαιρεθεί όσοι έχουν τεθεί σε αργία, σε καθεστώς κινητικότητας ή όσοι πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

•Κατά 14.937 άτομα έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν 628.990 υπάλληλοι και τον Ιούλιο του 2013 έπεσαν στους 614.053. Η μείωση μέσα στον Ιούλιο είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και ποσοστιαία, σε μηνιαία βάση, το 2013.

•Από τους 618.709 δημοσίους υπαλλήλους, οι 184.292 ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώ στους υπαλλήλους του μετρήθηκαν και εκείνοι του υπ. Πολιτισμού που αυτονομήθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα είναι καθηγητές σε σχολεία ή σε διοικητικές θέσεις. Στον αντίποδα, μόλις 97 δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται σε κυβερνητικούς-πολιτειακούς φορείς.

•Τα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς έχουν τη μερίδια του λέοντος (513.041 υπάλληλοι) και ακολουθούν οι ΟΤΑ με 92.596 υπαλλήλους.

•Οι περισσότεροι (231.608 στους 614.053) είναι μεταξύ 40 και 49 ετών, ενώ υπερτερούν οι άνδρες των γυναικών (328.185 έναντι 285.868).

•Οι 249.085, δηλαδή οι τέσσερις στους δέκα (ακριβές ποσοστό 40,5%), έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ οι 216.579 (35,2%) είναι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου.

ΤΟ ΣΔΟΕ ΨΑΧΝΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ


Το "Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου" περιλαμβάνεται μεταξύ των 387 φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος και φοροδιαφυγή και όση η έρευνα επικεντρώνεται στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και εμβασμάτων του Ιδρύματος καθώς έχει διαπιστωθεί διακίνηση χρηματικών ποσών χωρίς να προκύπτει ο σκοπός τους και ο προορισμός.

Το Ίδρυμα συστεγαζόταν με το Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου και από διετίες είχαν υπάρξει πληροφορίες για εισροή χρημάτων από το καθεστώς Καντάφι, εισροές που τώρα ερευνώνται από το ΣΔΟΕ.

Το τελευταίο διάστημα το Ίδρυμα υπολειτουργεί, με τα οικονομικά του να έχουν καταρρεύσει. Οι τελευταίοι τέσσερις υπάλληλοι απολύθηκαν πριν από μερικούς μήνες ενώ και η ιστοσελίδα του ιδρύματος είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

Χρήματα δεν μπαίνουν από πουθενά και κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον γι αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μη κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκε το 1996 στη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Μ.ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ


H κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται πραγματικά σε απελπιστική κατάσταση για να προχωρά ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και συνομιλητής του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε δημόσια έκκληση προς τις ΗΠΑ να αναλάβουν αυτοί την "προστασία της χώρας" και να "εκθρονίσουν" την γερμανική ηγεμονία! Σε τηλεοπτική εκπομπή, λοιπόν, ο Π.Παυλόπουλος ζήτησε την άμεση επέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα και των ΗΠΑ, προς σωτηρία της Ελλάδας και της ευρωζώνης, από τα χέρια των Γερμανών. Μάλιστα παρομοίασε τον Ομπάμα ως "Ρούσβελτ", λίγο πριν την είσοδο της Αμερικής στον Β ΠΠ', υποννοώντας ότι και τώρα σε πόλεμο είμαστε, και ο εχθρός συμπτωματικά (;) είναι πάλι οι απόγονοι των Ούνων, τουτέστιν οι Γερμανοί.Και όλα αυτά τρία 24ωρα πριν από το ταξίδι του νο 2 του κόμματος υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ και ένα μήνς πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά και την συνάντησή του με τον Μ.Ομπάμα.

Ας δούμε τι είπε στην εκπομπή ο Π.Παυλόπουλος:

«Η οικονομική πολιτική που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ελλάδα αλλά και, γενικότερα, στην Ευρωζώνη είναι, κατά γενική ομολογία, καταστροφική. Και για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη. Επιπλέον δε αυτή η πορεία εγκυμονεί πια κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι η ώρα του Barack Obama, ο οποίος ούτως ή άλλως αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι πια οπαδός της παρεμβατικής πολιτικής τύπου Keynes. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμείνουν απαθείς όταν η Ευρωζώνη παραπαίει. Πολλώ μάλλον όταν η οικονομία των ΗΠΑ είναι σήμερα η ισχυρότερη στον Πλανήτη και, εν πάση περιπτώσει, σαφώς ισχυρότερη της Γερμανίας.

Η οποία, κατά βάθος – έστω και αν προσπαθούν να το κρύψουν είναι σε κακή κατάσταση και ήδη ακολουθεί υφεσιακή πορεία. Μια λίγα λόγια – και, φυσικά, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών για να μην παρεξηγηθώ - ο Barack Obama πρέπει να εμπνευσθεί από το παράδειγμα του Ρούσβελτ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως προς τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης, και όχι μόνο». Δηλαδή ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτηρίζει την Γερμανία Δ'Ραιχ, που έχει ξεκινήσει έναν ιδιότυπο Γ ΠΠ' με οικονομικούς όρους, και ότι πρέπει να σταματηθεί με την είσοδο στον "πόλεμο" εκ νέου των ΗΠΑ. είναι ο πρώτος πολιτικός που ανακοινώνει την επιτακτική αναγκη αλλαγής πλεύσης της ελληνικής πολιτείας, και να βρούμε άλλον προστάτη που θα "μας φέρεται καλύτερα"

Ο έμπειρος πολιτικός ουσιαστικά αποτύπωσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα επεκτατικά σχέδια της Γερμανίας και ανέδειξε τη δυναμική της Αμερικής, η οποία είναι ουσιαστικά η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην «επέλαση» των Γερμανών (στον αποκαλούμενο δυτικό κόσμο). Απόδειξη η ανησυχία που τους έχει κυριεύσει από την επιχειρούμενη προσέγγιση Ελλάδας-ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα έστειλε ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες το οποίο λίγο πολύ ήταν ως εξής: «Να μην τολμήσετε ούτε καλημέρα να ανταλλάξετε με τους Αμερικανούς. Εμείς πληρώνουμε ότι θέλουμε σας κάνουμε.»

Η κηδεμονία των Γερμανών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, είναι σίγουρο ότι έχει επιβάλλει δουλεία στους ευρωπαϊκούς λαούς, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πολιτών να ονειρεύονται τις εποχές που είχαν εθνικό νόμισμα. Οι δηλώσεις Παυλόπουλου δεν είναι τυχαίες καθότι προετοιμάζουν το κλίμα για τα ταξίδια πρώτα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, που "πετάει" τη Δευτέρα για ΗΠΑ, και το ακολουθούμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στις 8 Αυγούστου. Προφανώς ο Παυλόπουλος δεν μίλησε από μόνος του. Έπαιξε το ρόλο του "λαγού", καθότι στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν ότι με τις φορολογικές μεθόδους ΄τυπου "Στάζι" που επιβάλλει η Γερμανία, ο χρόνος επιβίωσής της θα είναι πολύ σύντομος, και πέραν τούτου μετά και την έκθεση του ΔΝΤ για χώρα εξαρτώμενη από εξωτερική βοήθεια μέχρι το 2045 (και πλέον), η μοίρα της Ελλάδας φαντάζει το λιγότερο απελπιστική.

Έτσι αποφάσισαν να σκεφτούν την πιθανότητα αλλαγής Χαλίφη. Το ερώτημα είναι "Πώς;". Οι ΗΠΑ του σήμερα, απλώς δεν έχουν κεφάλαια ή δεν έχουν κεφάλαια για να επαναλάβουν το σχέδιο Μάρσαλ της δεκαετίας του '50. Τα μόνα "δικά τους" κεφάλαια είναι κάποιων χωρών του Κόλπου και ειδικά του Κατάρ και κατά δεύτερον του Κουβέϊτ. Μετά στον πλανήτη, μόνο οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν τεράστια κεφάλαια. Πως θα γίνει "Ρούσβελτ" ή καλύτερα "Τρούμαν" ο Μ.Ομπάμα; Χωρίς λεφτά;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (28/7/2013)


Γεγονότα

1586: O sir Francis Drake εισάγει για πρώτη φορά στην Ευρώπη την πατάτα. Από την Κολομβία αρχικά.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα του ελληνικού κράτους τον «φοίνικα».

1913: Λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας). Μεγάλο μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

1914: Έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία.

Γεννήσεις:

1836: Γεννιέται ο Εμμανουήλ Ροΐδης, σημαντικός λογοτέχνης με καταγωγή από την Σύρο. 

Θάνατοι:

1741: Πεθαίνει ο Antonio Vivaldi, συνθέτης μουσικής από την Βενετία και βιρτουόζος βιολιστής. 

1750: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Johann Sebastian Bach, διάσημος συνθέτης κλασικής μουσικής.


1794: Πεθαίνει ο Maximilien Roberpierre (γωνστός ως Ροβεσπιέρος) που υπήρξε μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της Γαλλικής Επανάστασης.