27 Ιουλίου, 2013

ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ!


Δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσιογράφοι αναπαράγουν το μύθο της «αμύθητης» εκκλησιαστικής περιουσίας και προβαίνουν σε δήθεν αποκαλύψεις, στοχοποιώντας χονδροειδώς την Εκκλησία της Ελλάδος. Σε περίοδο μάλιστα γενικευμένης κρίσης, που η οργή του κόσμου ξεχειλίζει για τα «κακώς κείμενα» του δημόσιου βίου, χρειάζεται ο αποδιοπομπαίος τράγος για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Σε απάντηση ενός τέτοιου δημοσιεύματος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Σε σχέση με το δημοσίευμα του κ. Κώστα Γυφτοδήμου στο περιοδικό «UNFOLLOW» με τίτλο «Εκκλησία Α.Ε. , «Ιερές Επενδύσεις» με απαίτηση της Ιεραρχίας» (τεύχος 20 Αυγούστου 2013, σελ. 94-97) προβαίνουμε στην κατωτέρω ανακοίνωση προς αποκατάσταση της αλήθειας: 

Το δημοσίευμα κατακρίνει τον νόμο 4146/2013, επειδή επέτρεψε στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος (πλην δηλαδή Αγίου Όρους, Κρήτης και Δωδεκανήσου, που αποτελούν αυτοτελείς εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες) να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα (νόμος 3894/2010), τηρώντας φυσικά την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Ο νόμος χαρακτήρισε τα εκκλησιαστικά ακίνητα ως «ιδιωτικά» διότι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) της Εκκλησίας δεν ταυτίζονται με τα ν.π.δ.δ. του Κράτους, και, αντιθέτως, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, που κατά το Σύνταγμα και τον νόμο έχει κάθε ιδιώτης στην διαχείριση της περιουσίας του, όπως να υπαχθούν στον επενδυτικό νόμο 3894/2010 για τα ιδιωτικά ακίνητα. Ο συντάκτης του άρθρου ισχυρίζεται ότι :

α. ο νόμος 4146/2013 είναι αντισυνταγματικός, επειδή «η Εκκλησία της Ελλάδος και όλοι οι εκκλησιαστικοί θεσμοί [sic] είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου», άρα, τα ακίνητα της Εκκλησίας «αποτελούν τμήμα της δημόσιας περιουσίας και δεν μπορούν να θεωρηθούν «ιδιωτικά ακίνητα», όπως λάθρα επιχειρεί να τα χαρακτηρίσει ο νόμος 4146», διότι η περιουσία αυτή «συνεχίζει να είναι κρατική»! Οι απόψεις αυτές ότι η Εκκλησία είναι τμήμα του κράτους και τα ακίνητά της «περιουσία του Δημοσίου» μας πηγαίνουν πίσω, σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ή σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, χωρίς δημοκρατία και συνταγματική προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας απέναντι στο κράτος, τα οποία ελπίζουμε ότι δεν αντιπροσωπεύουν ιδεολογικά τον αρθρογράφο.  

Σε όμοια επιχειρήματα είχε στηριχθεί το Ελληνικό Δημόσιο και σε δημοκρατικές περιόδους, όταν επιχείρησε μονομερώς, με τον νόμο 1700/1987, να αφαιρέσει την ακίνητη περιουσία των Ι. Μονών και να μεταφέρει τη διαχείρισή της σε κρατικό οργανισμό. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση της 9.12.1994) καταδίκασε την Ελληνική Δημοκρατία και νομολόγησε ότι τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας έχουν ανακηρυχθεί «νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου», για να απολαύουν της προστασίας, που έχουν τα κρατικά ν.π.δ.δ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η περιουσία τους ανήκει στο κράτος, αντίθετα τα εκκλησιαστικά ν.π.δ.δ. δεν εντάσσονται στη δημόσια Διοίκηση, και είναι «μη κυβερνητικοί οργανισμοί» (ΕΔΔΑ Holy Monasteries c. Greece).

Τα ίδια ως προς την σχέση Κρατών και Εκκλησιών νομολόγησε το Δικαστήριο και για Εκκλησίες, οι οποίες επίσης είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε άλλα κράτη (ΕΔΔΑ Holy Synod of the Bulgarian Orthodox Church c. Bulgaria, ΕΔΔΑ Siebenhaar c. Allemagne, ΕΔΔΑ Reuter c. Allemagne, ΕΔΔΑ Müller c. Allemagne, ΕΔΔΑ Fernández Martínez v. Spain, ΕΔΔΑ Schüth c. Allemagne, ΕΔΔΑ Obst c. Allemagne). Είμαστε βέβαιοι ότι ο συντάκτης του ρεπορτάζ, αφού μεριμνήσει να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα προβληματισθεί για τις ξεπερασμένες απόψεις του στο θέμα αυτό.

β. η «Εκκλησία διαθέτει μεγάλες εκτάσεις γης …σε δάση και αιγιαλούς, τα οποία, όπως παραπονιόταν η ηγεσία της, παρέμεναν «αναξιοποίητα»…». Ουδέποτε η Εκκλησία της Ελλάδος διακατεχόταν από την παράλογη και παράνομη επιθυμία, που της αποδίδει ο συντάκτης, να ανοικοδομήσει… δάση και αιγιαλούς. Αν ο συντάκτης είχε καταβάλει στοιχειωδώς τον κόπο να ανατρέξει στις ανακοινώσεις της Ι. Συνόδου και του Μακαριωτάτου θα είχε, ίσως, αντιληφθεί ότι η διαμαρτυρία αφορά τα εκατοντάδες αστικά ακίνητα της Εκκλησίας, που από δεκαετίες είναι δεσμευμένα με ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και βάρη, χωρίς να αποζημιώνονται ή τουλάχιστον να αποδεσμεύονται. Έχουν σχετικώς εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων υπέρ της Εκκλησίας, τις οποίες η Δημόσια Διοίκηση αρνείται να εκτελέσει.

γ.ότι η Εκκλησία με τον νέο νόμο θα κάνει «μπίζνες» και μάλιστα όχι για φιλανθρωπικούς σκοπούς, διότι «πολλές φορές στο παρελθόν,… αποκαλύφθηκε ότι στο όνομα της φιλανθρωπίας η Εκκλησία ασκεί επιχειρηματικές δραστηριότητες και έχει δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες με σκοπό το φούσκωμα του «ιερού βαλαντίου»….». Ουδέποτε η Εκκλησία της Ελλάδος συνέστησε υπεράκτιες εταιρείες και ουδέποτε έκανε εμπόριο. Οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος βασίζονται στις πλέον αποδυναμωμένες κατά την παρούσα περίοδο πηγές εσόδων: στις εισφορές των πιστών και στα μισθώματα των ακινήτων, που έχουν μειωθεί δραματικά, και μέχρι το 2008 (οπότε και αυτά ανεστάλησαν δια νόμου) και στα μερίσματα των τραπεζικών μετοχών.

Εάν πάντως ο αρθρογράφος έχει κάποια καλύτερη ιδέα από πού αλλού, αν όχι από το μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο, που είναι τα αναξιοποίητα ακίνητά της, θα αντλήσει η Εκκλησία πόρους για την καθημερινή ανακούφιση όσων σιτίζει, στεγάζει, επιχορηγεί, γηροκομεί, περιθάλπει, ενδύει και γενικά στηρίζει (και) σε επίπεδο υλικών παροχών, είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη. Η αφ’ υψηλού όμως παράδοση μαθημάτων πουριτανικής ηθικολογίας, ειδικά σε καιρούς γενικευμένης ανάγκης και φτώχειας, συνιστά ιδιαζόντως ανεπίκαιρη πολυτέλεια.

† ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ (27 ΙΟΥΛΙΟΥ)


Η Εκκλησία στις 27 Ιουλίου τελεί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα και ιαματικού Παντελεήμονα. Ο Άγιος Παντελεήμονας καταγόταν από τη Νικομήδεια και έζησε - και αυτός - την εποχή του φοβερού Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Πατέρας του ήταν ο ειδωλαλάτρης Ευστόργιος, ανώτερος αξιωματούχος και μητέρα του η χριστιανή Ευβούλη, από την οποία και έμαθε τον Χριστιανισμό.

Ο Παντελεήμονας - Παντολέων λεγόταν προηγουμένως- σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από μητέρα και έτσι ο πατέρας του ανέλαβε την ανατροφή του. Όταν έφθασε ο καιρός, ο Ευστόργιος  εμπιστέυθηκε τον Παντελεήμονα στον ιατρό Ευφρόσυνο, προκειμένου να μάθει την ιατρική επιστήμη. Παράλληλα με την εξάσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, ο Παντελεήμονας την εποχή εκείνη συνδέθηκε με τον ευλαβή ιερέα Ερμόλαο, τον οποίο και συμβουλευόταν συχνά.

Όταν κοιμήθηκε και ο πατέρας του, ο Παντελεήμων ήταν, πλέον, ώριμος πνευματικά, τόσο ώστε, και με τη σύμφωνο γνώμη του πνευματικού του πατέρα Ερμολάου, να πουλήσει την κληρονομιά του και να διαθέσει τα χρήματά του για τους άπορους συνανθρώπους του, αλλά και να απελευθερώσει τους δούλους του. Τότε ο Παντελεήμονας άρχισε να ασκεί το ιερό έργο της ιατρικής, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνει χρήματα από τους ασθενείς του, παραμένοντας, έτσι, ακτήμονας εντελώς.

Η φιλανθρωπική του δράση υποκίνησε τον φθόνο άλλων ιατρών, οι οποίοι και διαλάλησαν ότι είναι χριστιανός. Την είδηση πληροφορήθηκε ο Διοκλητιανός, ο οποίος και ανέκρινε ο ίδιος προσωπικά τον Παντελεήμονα. Ο Άγιος στις προκλήσεις του Αυτοκράτορα αποκρινόταν: «Είμαι χριστιανός! Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός!». Ο Διοκλητιανός οργίστηκε πολύ από την ομολογία του Αγίου, αλλά έδωσε σε αυτόν δεύτερη ευκαιρία να απαρνηθεί την πίστη του λέγοντάς του: «Λυπάμαι τα νιάτα σου, Παντολέον. Θυσίασε στους Θεούς, για να μην έχεις την ίδα τύχη με όσους χάθηκαν ως τώρα».

Η πίστη του, όμως, αποδείχτηκε αδαμαντένια. Αποκρίθηκε λέγοντας: «Ούτε με υποσχέσεις, ούτε με απειλές μπορείς να με κερδίσεις Βασιλιά. Δεν θα προδώσω το Χριστό, για τον οποίο μακάρι να αξιωθώ να πεθάνω».Τότε το ποτήρι της οργής του Διοκλητιανού ξεχείλησε, γι’ αυτό και διέταξε να υποβληθεί ο Παντελεήμονας σε φρικτότατα βασανιστήρια. Οι μαστιγώσεις , το ξέσκισμα του σώματός του με τροχό, το κάψιμο με φλόγες, η κάμινος και τα πεινασμένα θηρία δεν απέβησαν ικανά να βλάψουν τον Άγιο, αφού τον σκέπαζε η Χάρη του Κυρίου. Η πίστη του παρέμεινε ακλόνιτη και η αγάπη του προς τον Κύριο αμείωτη.

Η θαυμαστή διάσωση του Παντελεήμονα «ανάγκασε» τους βασανιστές του πιστέψουν και να ομολογήσουν αυτή την πίστη τους στο Θεό. Προκειμένου, όμως, να μην λάβει διαστάσεις το γεγονός, ο Διοκλητιανός διέταξε τον άμεσο αποκεφαλισμό τόσο του ιερέα Ερμόλαου, τον οποίο θεωρούσε ως τον αίτιο του κακού, όσο και του Παντελεήμονα. Πρώτα, λοιπόν, μαρτύρησε ο Ερμόλαος (η μνήμη του τελείται στις 26 Ιουλίου).Την επόμενη ημέρα, την στιγμή που η τιμία κεφαλή απεκόπτετο από το ιερό σώμα του Αγίου, ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που είπε: «από σήμερα θα ονομάζεσαι Παντελεήμων».

Έτσι ο Μεγαλομάρτυρας αξιώθηκε να λάβει το στεφάνι της θείας δόξας. Από τότε ο Άγιος Παντελεήμονας, με το χάρισμα της ιάσεως των ασθενειών που έλαβε από το Θεό, ευεργετεί αδιάκοπα τους συνανθρώπους και συμπαρίσταται σε όσους τον επικαλούνται με ευλάβεια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Διήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή και Δευτέρα 28-29 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Τη Δευτέρα θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Mια περίεργη υπόθεση εμπρησμού στη δασική περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, στη Σάμο, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, απασχολεί τις Αρχές του νησιού. Ως ύποπτοι εξετάζονται δυο μετανάστες από το Αφγανιστάν οι οποίοι βρέθηκαν να κρύβονται σε μικρή εκκλησία περίπου 500 μέτρα στο σημείο όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Τα πτώματα έξι αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, εντοπίστηκαν την Παρασκευή στην περιοχή της Κω. Εικάζεται ότι πρόκειται για Σύρους μετανάστες, ο οποίοι επέβαιναν σε βάρκα που βυθίστηκε χθες, Πέμπτη, μεταξύ Κω και Ψερίμου. Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά από την απολογία του στην ανακρίτρια, αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, Ρέα Κατσιβέλη ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης. Ο κ. Ρέστης απολογήθηκε για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορούν την εμπλοκή του σε ποσό επισφαλούς δανείου ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε πριν ένα χρόνο η FBΒank.

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων και υποχρεωτική λειτουργία το Σάββατο. Με βάση το νόμο Λοβέρδου, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε για τα φαρμακεία της Αθήνας να είναι ανοιχτά την Δευτέρα και την Τετάρτη 8 πμ - 5 μμ, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 πμ - 8 μμ και το Σάββατο 9 πμ - 5 μμ.

Κόσμος

Μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου οι δυνάμεις της Βορείου Κορέας, παρουσία του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και του κινέζου αντιπροέδρου Λι Γιουαντσάο, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 60η επέτειο της εκεχειρίας με τη Νότιο Κορέα. Χιλιάδες οπλίτες ξεκίνησαν να παρελαύνουν στη μεγάλη πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ με την ευκαιρία των εορτασμών για την εκεχειρία της 27ης Ιουλίου 1953, με την οποία ετέθη τέλος στη σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ένας 24χρονος άνδρας, τον οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας χαρακτηρίζουν «ψυχικά διαταραγμένο», κατάφερε να μπει σε ένα από τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και να στείλει σήμα κινδύνου από το πιλοτήριο. Αψιμαχίες και συγκρούσεις με, σύμφωνα με τις αναφορές, πέντε νεκρούς καταγράφονται στο Κάιρο και άλλες μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις την Παρασκευή, την ημέρα των διαδηλώσεων και των αντιδιαδηλώσεων στις οποίες κάλεσαν αντίστοιχα ο στρατός και οι υποστηρικτές του καθαιρεθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Μέσα σε τεταμένο πολιτικό κλίμα που ίσως είναι πρελούδιο μιας γενικευμένης – ακόμα και εμφύλιας – σύγκρουσης, οι κατηγορίες κατά του Μόρσι επιβαρύνουν και άλλο την ατμόσφαιρα.

Υπέρ του δημοσίου συμφέροντος λειτούργησε ο Μπράντλι Μάνινγκ, ο στρατιώτης που κατηγορείται για τη διαρροή τεράστιας ποσότητας εμπιστευτικού υλικού προς το Wikileaks, τόνισαν οι συνήγοροί τους σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν την θέση των κατηγόρων ότι πρόδωσε τη χώρα του. Το ιταλικό ΙΚΑ άρχισε να επιστρέφει ποσά που είχε παρακρατήσει από συντάξεις που ξεπερνούν ετησίως τις 90.000 ευρώ μεικτά, επισημοποιώντας την κατάργηση των περικοπών που επέβαλε σε αυτές, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, η επιλεκτική ευαισθησία του Δικαστηρίου και η άμεση αντίδρασή του για τους πλούσιους συνταξιούχους, προκάλεσε αιχμηρά σχόλια από το συνδικάτο Cgil: «Στην χώρα μας οι πλούσιοι τελικά δεν κλαίνε» είπε, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή η απάντηση «για όσους έχουν ανάγκη – άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, νέοι - είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά».

Οικονομία

Έπεσαν την Παρασκευή οι υπογραφές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων της αγοράς για την συμφωνία απονομής ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλήσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, με παράλληλη αυστηροποίηση των ελέγχων στον τομέα της μη έκδοσης αποδείξεων, αλλά και των ποινών για τη φοροδιαφυγή, οι οποίες φτάνουν στο προσωρινό «λουκέτο». Με μικρές μεταβολές έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στις ΗΠΑ, ενώ νωρίτερα στην Ευρώπη οι αγορές κινήθηκαν πτωτικά.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθεί το 2014, φθάνοντας έως και το 2,7%, παρά τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμά το ΔΝΤ. Οι τάσεις αυτές, «σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις οικονομικές συνθήκες ευρείας πιστωτικής χαλαρότητας», λέει το Ταμείο. Συγκριτικά η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2012 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί με τον ίδιο ρυθμό φέτος, πριν εξέλθει από την ύφεση το 2014, με ανάπτυξη 0,9%.

Αθλητισμός

Καλές εντυπώσεις άφησε και στο δεύτερο φιλικό επί αγγλικού εδάφους ο Ατρόμητος, ο οποίος ήρθε ισόπαλος 2-2 με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο «Μπράμαλ Λέιν». Τη Δευτέρα οι Περιστεριώτες θα αντιμετωπίσουν την Γουέστ Μπρομ. Ηττήθηκε μεν, άφησε θετικές εντυπώσεις δε. Ο Άρης έχασε με 2-1 απί τη Ρόμα το βράδυ της Παρασκευής σε σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ωστόσο η παρουσία του κρίνεται ικανοποιητική.

Σοβαρός και πειθαρχημένος ο Ολυμπιακός, ικανοποίησε με την απόδοσή του στη φιλική «λευκή» ισοπαλία με τη Στουτγάρδη, μολονότι δεν κατάφερε να σκοράρει. Η ομάδα του Μίτσελ έπιασε αρκετά καλή απόδοση, τουλάχιστον ως τα μέσα του β' ημιχρόνου, οπότε ο Ισπανός τεχνικός πραγματοποίησε οκτώ αλλαγές, με φυσιολογική συνέπεια να πέσει ο ρυθμός των Πειραιωτών. Ανεπίσημο ντεμπούτο από τον Μεντζανί. Μίτσελ: «Ο σταρ και το αστέρι».



ΜΑΤΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ


"Γερμανικός δάκτυλος" για να κλείσουν τα ΕΑΣ βρίσκεται πίσω από την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να επιβιώσουν τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα. Ο λόγος; Μια σειρά μεγάλων παραγγελιών που έχουν λάβει τα ΕΑΣ από την αμερικανική ΑΤΚ με τις οποίες παραγγελίες η γερμανική εταιρεία Reinmetall, θεωρεί ότι θα ελεγχθούν τα ΕΑΣ από την αμερικανική εταιρεία και κατ'αυτό τον τρόπο "κονταροκτυπιούνται" με την ΑΤΚ για τον έλεγχο των ΕΑΣ μέσω των εδώ αντιπροσώπων τους.

Οι Γερμανοί θεωρούν ότι αν ματαιωθούν αυτές οι παραγγελίες εύκολα τα ΕΑΣ θα πέσουν στα χέρια τους και κυρίως εύκολα θα λάβουν το μεγάλο βραβείο που είναι η γραμμή εγχώριας κατασκευής των βλημάτων των 120 χλστ. για τα άρματα μάχης LEO2HEL/A4. Αυτός είναι και ο λόγος που σαμποτάρισε το γερμανικό λόμπι την απoδoχή της αμερικανικής δωρεάς των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams: Γιατί πλέον η ΑΤΚ θα αποκτούσε πλεονεκτική θέση σε ότι αφορά τα ΕΑΣ, αλλά και το πρόγραμμα των βλημάτων των 120 χλστ. για το οποίο μέσα στα επόμενα 25 χρόνια υπολογίζεται να δαπανηθούν 1 δισ. ευρώ!

Φυσικά το υπουργείο Οικονομικών ελέγχεται 100% από την Γερμανία (το ΔΝΤ απλά υφίσταται ως παρατηρητής ειδικά στο ΥΠΟΙΚ) και συνακόλουθα όλες οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων εγκρίνονται οι απορρίπτονται από τους Γερμανούς επιτρόπους. Οι γερμανικές εταιρείες συγκρούονται φυσικά με τις αμερικανικές και στο θέμα της αξιοποίησης των εκτάσεων-φιλέτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΕΑΣ (Υμηττός, Ελευσίνα κλπ).Ποια είναι αυτα τα συμβόλαια που ήδη έχουν λάβει τα ΕΑΣ και κινδυνεύουν να χαθούν:

- Το μεγάλο πρόγραμμα παραγωγής πυρομαχικών διαμετρήματος 40 χλστ. (40L60) για τα «ιπτάμενα πυροβολεία» τα AC-130 Gunship της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), το οποίο ανέρχεται σε ύψος 220 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τα πυρομαχικά 40L60 των ΕΑΣ (5.000 βλήματα) έχουν επιτύχει τις καλύτερες επιδόσεις στις δοκιμές εδάφους και αέρος. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε ετών και ότι το 87% της αξίας του (191,4 εκατ. δολάρια δηλαδή 145,28 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) αντιπροσωπεύει το κόστος του έργου που θα αναληφθεί από τα ΕΑΣ.

Όμως μέχρι την 1η Αυγούστου 2013 η αμερικανική εταιρία θα πρέπει να υποβάλλει προσφορά σε απάντηση σχετικού αιτήματος για υποβολή προσφοράς (RfP) της USAF. Η κατακύρωση του προγράμματος αναμένεται τα τέλη Αυγούστου και μέσα σε διάστημα ενός μηνός τα ΕΑΣ θα πρέπει να αρχίσουν την παραγωγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία μεταφοράς των βλημάτων από την Ελλάδα στις ΗΠΑ έχει ήδη κλείσει τα πλοία που θα τα μεταφέρουν!

- Το πρόγραμμα των φυσιγγίων διαμετρήματος των 30 χλστ για τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64A/D του Ελληνικού Στρατού. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Ελλάδα ο μηχανολογικός εξοπλισμός και απάρτια για την παραγωγή τους. Είναι πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2009 και ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι τεχνικοί της αμερικανικής ATK βρίσκονται καθ’ οδόν. Αλλά αυτό είναι το ελάχιστο: Που θα βρούν φυσίγγια των 30 χλστ. για το πρυοβόλο των Apache; Θα βγούν να αγοράσουν από την διεθνή αγορά; Αφού δεν υπάρχουν κονδύλια.

- Η παραγωγή φυσιγγίων διαμετρήματος 5,56 χλστ. και ύψους 30 εκατ. δολαρίων που αναθέτει αμερικανική εταιρία στα ΕΑΣ, και το οποίο αφορά πελάτη εξωτερικού, τα ΕΑΣ, αφού δεν λειτουργούν, αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να εκδώσουν τα προτιμολόγια ώστε να εισπράξουν τις προκαταβολές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει επαναληπτικές παραγγελίες που σε βάθος χρόνου μπορεί να φθάσει στο ύψος των 158 εκατ. φυσιγγίων, συνολικού οικονομικού ύψους άνω των 60 εκατ. δολ. Ας σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με πληροφορίες και για τα δύο προγράμματα (5,56 χλστ. και 40 χλστ.) η ATK έχει ήδη διασφαλίσει στο 100% τη χρηματοδότηση της παραγωγής τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υφίσταται θέμα επιπλέον χρηματοδότησης για τα ΕΑΣ.

Πλέον υπάρχει θέμα κατάπτωσης εγγυήσεων της ATK στις ΗΠΑ (περί τα 12 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), που λόγω της σύμβασης υποκατασκευής με τα ΕΑΣ θα μεταφερθούν κατά το ποσοστό συμμετοχής των ΕΑΣ στο πρόγραμμα (87%) στο ελληνικό δημόσιο!Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί σαμποτάρουν την όλη διαδικασία: Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  της νέας διοίκησης οπότε δεν μπορεί να συγκροτηθεί σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της εταιρείας, που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η λειτουργία της και βέβαια δεν έχει απελευθερώσει τα 30 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.

ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΖΑΜΙ!


Ούτε ένας κατασκευαστής δεν δήλωσε διατεθειμένος να «χτυπήσει» το έργο της κατασκευής του τεμένους στον Βοτανικό και σήμερα, κλείνοντας έτσι «άδοξα» τον πρώτο κύκλο προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων  Έργων να υλοποιήσει την διεθνή δέσμευση του πρωθυπουργού πως «το τέμενος θα χτιστεί». Πραγματοποιήθηκε η τρίτη  κατά σειρά απόπειρα δημοπράτησης του έργου, η οποία είχε την ίδια κατάληξη με τις προηγούμενες δύο. Κηρύχθηκε άγονη.

Οι περίπου 25 κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν λάβει τα τεύχη δημοπράτησης δεν κατέθεσαν προσφορές αφού όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι σε αυτές, το κόστος που έχει προϋπολογίσει το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες του έργου. Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν πως η αρνητική δημοσιότητα γύρω από το θέμα, η ψυχολογική φόρτιση πολλών πολιτών, είναι παράγοντες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη και που κατά την δική τους άποψη τουλάχιστον, είναι ικανοί να δημιουργήσουν σειρά προβλημάτων στην κατασκευή.

Κάποιοι μάλιστα δηλώνουν πως φοβούνται ακόμη και σαμποτάζ στο εργοτάξιο, σημειώνοντας με νόημα πως το κόστος φύλαξης και ασφάλισης του συγκεκριμένου έργου δεν μπορεί να είναι το ίδιο με μια οποιαδήποτε άλλη οικοδομή αντίστοιχων μεγεθών.Αυτό που φαίνεται πως θα συμβεί στις επόμενες 45 μέρες, μέσα στις οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η νέα προσπάθεια δημοπράτησης, είναι προφανώς η πρόβλεψη κάποιων εκ των ζητημάτων που θέτουν οι κατασκευαστές στο νέο τεύχος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος, εκφράζουν επιφυλάξεις για τους πραγματικούς λόγους πίσω από τους φόβους των υποψηφίων κατασκευαστών για το αν είναι πράγματι υπαρκτοί ή αν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να ανέβει ο προϋπολογισμός του έργου. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για φόβους ασφάλειας, όταν το εργοτάξιο θα βρίσκεται μέσα σε στρατιωτική βάση» είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος που παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος.

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι Αραβικές χώρες, όπως και η Τουρκία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την πορεία της υπόθεσης. Επίσης να σημειώσουμε το έντονο και πιεστικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν στον Α.Σαμαρά για την ανέγερση του τεμένους.

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;


Τελεσίγραφο έστειλε ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσω επιστολής των συνηγόρων του, αλλά και το στρατιωτικό σκέλος του ΡΚΚ στην τουρκική κυβέρνηση με το οποίο τους δίνει προθεσμία "να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν και πάλι οι επιχειρήσεις κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και στόχων στρατηγικής σημασίας εντός του τουρκικού εδάφους".

Στα "συμφωνηθέντα" περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις υπέρ του κουρδικού πληθυσμού και χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης του ίδιου του Α.Οτσαλάν. 'Ηταν μια αναμενόμενη εξέλιξη αφού η κυβέρνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την πρόσφατη εξέγερση στο εσωτερικό δείχνει αποδιοργανωμένη και στο εξωτερικό έχει εισπράξει αρκετές "φάπες", τόσο στην Συρία, όσο και στην Αίγυπτο που έχει βρεθεί να υποστηρίζει τους ισλαμιστές ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση.

Τυχόν επανέναρξη του αντάρτικου σε μία στιγμή που οι Κούρδοι της Συρίας έχουν στην ουσία ανακηρύξει αυτόνομες περιοχές στην Βόρεια Συρία, στα σύνορα με το τουρκικό Κουρδιστάν και ετοιμάζονται να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους, θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην τουρκική ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα.

Πέρσι τέτοια εποχή με την βοήθεια των Κούρδων της Συρίας, το ΡΚΚ είχε καταγάγει μεγάλες νίκες και είχε καταφέρει να αποκόψει και να καταλάβει εν μέρει μεθοριακές πόλεις... Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Έλληνα υπουργό εξωτερικών Ε.Βενιζέλο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α.Νταβούτογλου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί η Τουρκία ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στα συριακά εδάφη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (27/7/2013)


Γεγονότα

1576: O sir Walter Raleigh φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στην Βρετανία από την πολιτεία Virginia των Η.Π.Α.

1832: Η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο Όθωνας θα γινόταν βασιλιάς της Ελλάδας.

1940: Ο Bugs Bunny κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ένας άγριος λαγός».

1996: Έκρηξη βόμβας σημειώνεται στο Ολυμπιακό Πάρκο της Atlanta, κατά την διάρκεια των τότε Ολυμπιακών Αγώνων, με απολογισμό έναν νεκρό και 110 τραυματίες.

 Θάνατοι

1992: Αφήνει την τελευταία της πνοή η εξαιρετική ηθοποιός Τζένη Καρέζη.


2001: Πεθαίνει ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Jack Lemmon.