22 Ιουλίου, 2013

ΓΙΑΤΙ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ - ΣΟΙΜΠΛΕ


Έντονο παρασκήνιο και αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου προηγήθηκαν μέχρι να ανακοινωθεί η ματαίωση της επίσκεψης του Β. Σόιμπλε στην Αρχιεπισκοπή. Η επιθυμία του Γερμανού υπουργού οικονομικών να συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση καθώς δεν ήθελε  με κανένα τρόπο να πάει κάτι στραβά στην πρώτη επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα. Κύκλοι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο υποστηρίζουν ότι πίσω από την ματαίωση της συνάντησης βρίσκονται ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ορισμένοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι οποίοι θέλουν την εκκλησία να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και να είναι το «αντίβαρο» στις επαφές του Β. Σόιμπλε με την πολιτική ηγεσία . 

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο κ. Ιερώνυμος ήταν έτοιμος να θέσει μία σειρά από ζητήματα που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, όπως τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το γεγονός αυτό φέρεται να πληροφορήθηκαν κυβερνητικά στελέχη τα οποία φρόντισαν να διαρρεύσουν και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό στο Βερολίνο, προκειμένου να αποτρέψουν τον Β. Σόιμπλε και τους συνεργάτες του για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου ραντεβού. Τελικά λίγα 24ωρα πριν την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα η Γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στην Αρχιεπισκοπή λόγω φορτωμένου προγράμματος.

Στην Αρχιεπισκοπή, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν όλες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν, επισήμως δεν γίνεται κανένα απολύτως σχόλιο για την ματαίωση της συνάντηση. Ωστόσο εκκλησιαστικές πηγές κάνουν λόγο για κυβερνητικά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, φωτογραφίζοντας τον Γ. Στουρνάρα, αλλά και όσους βρίσκονται κοντά στον Α. Σαμαρά και διαρρέουν συχνά στην δημοσιότητα πληροφορίες περί διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου από την πολιτεία, κάτι που το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα συνομιλητές του κ. Ιερώνυμου, υπογραμμίζουν τις άριστες σχέσεις που έχει ο Αρχιεπίσκοπος με τον Α. Σαμαρά αλλά και την πολύ καλή συνεργασία που έχουν. Το Γερμανικό αίτημα για συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο έφτασε στα χέρια του κ. Ιερώνυμου στις αρχές Ιουλίου. Το αίτημα έγινε αποδεκτό παρά το γεγονός ότι την συγκεκριμένη ημερομηνία ο κ. Ιερώνυμος θα απουσίαζε. Αρχικά οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Β. Σόιμπλε θα έφτανε στην Ελλάδα αργά το βράδυ της Τετάρτης στην χώρα μας, προκειμένου να ξεκινήσει από νωρίς το πρωί τις επαφές του.

Στην Αρχιεπισκοπή έγιναν αρκετές συσκέψεις προκειμένου να προετοιμαστούν γι’ αυτή την σημαντική συνάντηση, ενώ έλεγξαν μέχρι και τον τρόπο πρόσβασης του Γερμανού υπουργού οικονομικών στην Αρχιεπισκοπή. Οι εισηγήσεις που είχε δεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος ήταν να εκφράσει στον Β. Σόιμπλε την πλήρη αντίθεση του για την πολιτική που εφαρμόζει η Γερμανική κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα.

Γιατί ο Σόιμπλε ήθελε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο

Μέχρι να ματαιωθεί η συνάντηση, στην Αρχιεπισκοπή έπεφταν «βροχή» τα δημοσιογραφικά ερωτήματα για το ποιος ήταν ο λόγος που ήθελε ο Β. Σόιμπλε να δει τον Αρχιεπίσκοπο. «Νομιμοποίηση» ήταν η απάντηση που έδιναν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την επιρροή που έχει η Εκκλησία απέναντι στους Έλληνες πολίτες και μια συνάντηση με τον ηγέτη της θα έδινε μια διαφορετική εικόνα στην επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Ελλάδα.

Παράλληλα στο Βερολίνο είχαν την πληροφόρηση ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι ήπιων τόνων και αποφεύγει τις συγκρουσιακές καταστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι από τους υποστηρικτές του μνημονίου. Οι επικοινωνιολόγοι του Γερμανού υπουργού οικονομικών πίστευαν πως με μια τέτοια κίνηση θα περιόριζαν το εχθρικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα εναντίον του Β. Σόιμπλε, ο οποίος θα αναφέρονταν και στο σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει η εκκλησία στους πολίτες που πλήττονται όλο αυτό το διάστημα από την οικονομική κρίση.

Πάντως ορισμένες πληροφορίες ήθελαν πίσω από την επιθυμία του Γερμανού υπουργού οικονομικών να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο βρίσκεται το σημαντικό ποσοστό μετοχών που έχει η εκκλησία στην Εθνική τράπεζα την οποία έχουν βάλει στο «μάτι» οι Γερμανοί.

Σωτήρης Σταθόπουλος

ΚΑΤΙ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ


Ήρθατε στην πατρίδα μας, για να επιθεωρήσετε τα αποτελέσματα της ανεξήγητης εμμονής σας στην καταστροφή του τρόπου της ζωής μας. Γίνατε δεκτός με τιμές που δεν σας αρμόζουν. Χωρίς ίσως να το επιδιώξετε, διαταράξατε την καθημερινότητα των Αθηναίων, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη μετακίνησή τους στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ανταλλάξατε φιλοφρονήσεις με τους οικοδεσπότες σας και τους κάνατε «συστάσεις», όπως ο δάσκαλος στους μαθητές, να μην κάνουν λόγο για περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους, διότι αυτό βλάπτει την... Ελλάδα. Λες και σας ενδιαφέρει αν θα υποστεί βλάβη μια χώρα την οποία προσπαθείτε αόκνως να μετατρέψετε σε κρανίου τόπο.

Σε συνέντευξη που παραχωρήσατε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό αποφανθήκατε ότι ουδέποτε «προσβάλατε» τους Έλληνες και πως υπάρχουν «προκαταλήψεις» για το άτομό σας. Ίσως στον δικό σας αξιακό κώδικα η διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού μιας χώρας που δεν ονομάζεται Γερμανία να μη συνιστά προσβολή. Ίσως θεωρείτε την κατοχή που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τη χώρα σας μια «παρεξήγηση» και η εναντίωση των Ελλήνων στα σχέδιά σας να αποτελεί για εσάς και τους ομοίους σας μια «προκατάληψη». Μπορεί να σκέπτεστε έτσι, αλλά ουδόλως αυτό απασχολεί τους Ελληνες. Αλλο είναι εκείνο που τους ενδιαφέρει και δεν είναι προσωπικό. Είναι πρακτικό: Τα χρήματα που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα για την περίοδο της Κατοχής.

Αγαπητέ κ. Σόιμπλε, οι πρόγονοί σας αποπειράθηκαν να κυριαρχήσουν στον κόσμο με τη φωτιά, το ατσάλι και τους θαλάμους αερίων. Απέτυχαν, επειδή κοίταξαν στην άβυσσο και η άβυσσος αντιγύρισε το βλέμμα. Οι πρόγονοί σας, κ. Σόιμπλε, κατέβασαν το κεφάλι και κατέβαλαν σε κάποιους το αντίτιμο για τις αγριότητες που διέπραξαν. Στους Έλληνες δεν έδωσαν τίποτε οι αποδοχείς των κλοπιμαίων των εγκληματιών της Βέρμαχτ και των Ες-Ες. Το αναγκαστικό δάνειο, που παρανόμως και διά της βίας άρπαξαν οι ναζί από την Ελλάδα, υπολογίζεται σε 54 δισ. ευρώ - δίχως τους τόκους. Οι πολεμικές επανορθώσεις ανέρχονται σε 108 δισ. - χωρίς τους τόκους. Αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι στα προαναφερθέντα ποσά, τότε το σύνολο της οφειλής μπορεί και να προσεγγίσει το 1 τρισ. Ευρώ.

Αγαπητέ κ. Σόιμπλε, οι Έλληνες δεν ζητούν τον σεβασμό σας. Τον παγκόσμιο σεβασμό το έθνος μας τον έχει κατακτήσει με τις θυσίες και τις εμπνεύσεις του. Τα πεδία των μαχών, οι επιστήμες και οι τέχνες είναι τα αμάχητα τεκμήρια ότι μας αξίζει κάθε σεβασμός. Τα χρήματα να επιστρέψετε, κ. Σόιμπλε. Αυτό αξιώνουμε από εσάς και τους ομοεθνείς συναυτουργούς σας. Τα χρωστάτε και θα τα επιστρέψετε θέλοντας και μη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με δύο ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Pulse RC για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21% έναντι 19% της ΝΔ. Αρχίζει από σήμερα, Δευτέρα, η στελέχωση της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) με την προκήρυξη των προσλήψεων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 589 άτομα από όλες τις ειδικότητες, ενώ άλλες 1.500 θέσεις θα προκηρυχθούν όταν εκκενωθεί το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμο, όπου από το μεσημέρι της Κυριακής μαίνεται η πυρκαγιά. 

Η φωτιά καίει σε δύσβατο δασικό σημείο, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα, Δευτέρα. Η οργάνωση «Ανυπότακτες Επιθυμίες» ανέλαβε, με προκήρυξή της, την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία στεγάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.Ένας νεκρός άνδρας εντοπίστηκε σε ακατοίκητο κτίσμα στην οδό Λιοσίων από τους άνδρες της Πυροσβεστικής ύστερα από κατάσβεση πυρκαγιάς. Ο άνδρας εκτιμάται ότι ήταν άστεγος.

Κόσμος

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να έρθει στον κόσμο το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς η πριγκίπισσα Κέιτ μεταφέρθηκε στο μαιευτήριο St Mary's στο Λονδίνο. Με αφορμή την άφιξη του του βασιλικού μωρού ιδού ορισμένες παραδόσεις που τηρούνται ευλαβικά στο παλάτι με την γέννηση κάθε νέου μέλους. Στο μαιευτήριο St Mary's στο Λονδίνο μεταφέρθηκε η δούκισσα Κέιτ, καθώς το νέος μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι ...καθ' οδόν. Τα χαρμόσυνα νέα ανακοινώθηκαν από το Παλάτι και όλοι τώρα ανυπομονούν να έρθει στον κόσμο το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το μαιευτήριο, όπου πριν 31 χρόνια η πριγκίπισσα Νταϊάνα έφερε στον κόσμο τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, βρίσκεται υπό τον κλοιό δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 300 τραυματίσθηκαν από σεισμό 5,9 βαθμών που έπληξε την επαρχία Γκανσού της βορειοδυτικής Κίνας. Καταστράφηκαν περίπου 380 σπίτια και 5.000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πέντε πόλεις της περιοχής Ζανγκσιάν και προκλήθηκαν ζημιές σε πολλές σιδηροδρομικές γραμμές. 

Οι τοπικές αρχές επιστράτευσαν εκατοντάδες στρατιώτες, αστυνομικούς και πολίτες για να βοηθήσουν στο έργο διάσωσης. Πιέσεις στις μεγάλες εταιρίες του Διαδικτύου να αναλάβουν δράση κατά της παιδικής πορνογραφίας, απειλώντας τις ακόμη και με νομικές κυρώσεις αν δεν το κάνουν, αναμένεται να ασκήσει ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σήμερα, Δευτέρα σε δημόσια ομιλία. «Έχω ένα πολύ σαφές μήνυμα για την Google, την Bing, τη Yahoo! και τις υπόλοιπες εταιρείες. Έχετε την υποχρέωση να ενεργήσετε για το θέμα αυτό .. ηθικό καθήκον» αναμένεται να πει ο βρετανός πρωθυπουργός. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν τη Δευτέρα με κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα το κατά πόσο πρέπει να τεθεί στη «μαύρη λίστα» των τρομοκρατικών ομάδων η ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ. Μεταξύ των «28» υπάρχουν επιφυλάξεις, ωστόσο δεν αποκλείεται να ληφθεί η απόφαση, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τις δραστηριότητες της στην Ευρώπη.

Οικονομία

Σε κυβερνητική αδράνεια πολλών ετών και κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς αποδίδει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας την αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Παρασκευή. Στην υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας με την εταιρεία Qatar Petroleum International (QPI) προχώρησε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η στρατηγική συμμαχία των δύο πλευρών αφορά την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Σε πρώτη φάση, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από την QPI ποσοστού 25% στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο «ΗΡΩΝ ΙΙ» έναντι τιμήματος ύψους 58 εκατ. δολαρίων.

Αθλητισμός

Η προετοιμασία για τη νέα σεζόν που τη βρίσκει την ΑΕΚ στην τρίτη κατηγορία. Παρ' όλα αυτά η «πρώτη», ήταν γεμάτη αισιοδοξία και παρόντες στο ραντεβού στα Σπάτα ήταν όλοι και μάλιστα από πολύ νωρίς καθώς η συγκέντρωση στον χώρο είναι οριστεί στις 7:30. Η δεύτερη προπόνηση έχει οριστεί για τις 18:00 και μισή ώρα μετά θα ανοίξουν οι πόρτες στα Σπάτα για τους οπαδούς και τα ΜΜΕ. Σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη σε βελγικό έδαφος ο ΟΦΗ αναδείχθηκε ισόπαλος της Σερκλ Μπριζ με 1-1, ύστερα από αρκετά καλή εμφάνιση.

Οι παίκτες του Παύλου Δερμιτζάκη ήταν ανώτεροι των αντιπάλων τους στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και έχασαν ευκαιρίες για να πάρουν τη νίκη. Δύσκολη χαρακτήρισε την κλήρωση του ΠΑΟΚ με την Μέταλιστ ο Χουμπ Στέφενς στο περιθώριο της προπόνησης του ΠΑΟΚ στην Τούμπα την Κυριακή, η οποία ήταν ανοιχτή και έγινε παρουσία περίπου 4000 οπαδών της ομάδας. Πάντως ο Ολλανδός προπονητής εξέφρασε για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη του στην ομάδα του.



S-300PMU2 ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος στη Συρία για την καταστροφή όπλων πριν αυτά καταλήξουν στην φιλο-ιρανική Hezbollah όπως έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ, έχουν μετατρέψει τον συριακό εναέριο χώρο να μοιάζει με «ελβετικό τυρί» αν και μάλλον οι προσβολές έγιναν από ασφαλείς αποστάσεις.

Επειδή τα παλαιότερης γενιάς συστήματα SAM που εξοπλίζουν την συριακή αεράμυνα δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα σταματήσουν την ισραηλινή Αεροπορία η Δαμασκός έχει ζητήσει και της έχει απαντηθεί ότι θα παραλάβει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300. Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα SAM έχουν ένα παρελθόν παρουσίας σε πολλές πολεμικές συρράξεις όπως βέβαια και το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ.

 Η κληρονομία όμως των παρωχημένων SA-2 και SA-6 είναι το S-300 το S-400 και το εκπληκτικών επιδόσεων S-500.Επειδή τα συγκεκριμένα όπλα μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης οι Ρώσοι θεωρούν τα συγκεκριμένα όπλα ως στρατηγικά όπλα και αυτό είναι εκπληκτικό για ένα μη- πυρηνικό βλήμα.  Το S-300 όπως δηλώνουν όλοι οι αναλυτές είναι ένας παράγοντας αποτροπής και επίφοβος παράγοντας τόσο για τις ΗΠΑ όσο κυριότερα για το Ισραήλ.

Το S-300 έχει ένα εντυπωσιακό “DNA”. Οι ρίζες του βλήματος που χρησιμοποιεί σήμερα προέρχονται από το βλήμα S-75 βλήμα το οποίο την 1η Μαΐου του 1960 κατέρριψε ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος της αμερικανικής Αεροπορίας σχεδόν πάνω από τη Μόσχα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Dwight Eisenhower

Το S-300 είναι ένα απλό στην επιχειρησιακή του χρήση και με καθοδήγηση που εγγυάται την καταστροφή του στόχου. Με εμβέλεια από 5 ελάχιστη μέχρι και 150 χλμ. μέγιστη το S-300 μπορεί να εμπλέξει μέχρι και 6 στόχους ταυτόχρονα  ενώ μπορεί να παρακολουθεί μέχρι και 12. Όσο για την ακρίβεια βολής οι Ρώσοι ισχυρίζονται πιθανότητα καταστροφής του στόχου από 80 έως και 93% με μια και μόνο βολή.

Κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να διαφύγει από ένα πύραυλο ο οποίος έχει ταχύτητα 7.200 χ.α.ω. και έχει μέγιστο ύψος εμπλοκής μέχρι και 30 χλμ! Οι τελευταίες εκδόσεις μάλιστα του S-300 μπορούν να αναχαιτίσουν και να καταστρέψουν στόχους οι οποίοι πετούν μόλις 6 μλετρα πάνω από το έδαφος συμπεριλαμβανομένων και βλημάτων cruise.

Σε αντίθεση με το αμερικανικό Patriot το οποίο πολλοί περιέγραψαν σαν το φονιά των Scud το σύστημα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στις συρράξεις που συμμετείχε από την άλλη όμως το ρωσικό σύστημα πέρα από «διαφημιστικές καμπάνιες» και ετικέτες δουλεύει.

Σύμφωνα με τον Boris Bunkin τον επικεφαλής σχεδιαστή του συστήματος η επιχείρηση Desert Strom κατέδειξε (πρώτος πόλεμος του Κόλπου (Ιανουάριος Φεβρουάριος 1991) ότι «δεν αρκεί για ένα σύστημα να χτυπήσει ένα βαλλιστικό βλήμα και το εκτρέψει από την πορεία του αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να του καταστρέψει την πολεμική κεφαλή».

Η ομάδα του Bunkin επέλυσε αυτό το πρόβλημα. Η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμές εναντίον πραγματικών πυραύλων Scud όπου διαπιστώθηκε πως το S-300 μπορεί να καταστρέψει την πολεμική κεφαλή του βαλλιστικού πυραύλου ακριβώς στο σημείο της αναχαίτισης. Ο Robert Hewson αρχισυντάκτης στην έκδοση του Janes για τα αεροεκτοξευόμενα και αντιαεροπορικά όπλα έχει περιγράψει το S-300 ως ένα σύστημα «φόβητρο» που έει αποσπάσει τον «σεβασμό» της Δύσης. «Ελαν ο σκοπός είναι να εισβάλεις στη Συρία και να αρχίσεις να βομβαρδίζεις στόχους τότε το S-300 είναι ένα σοβαρό εμπόδιο», δήλωσε σχετικά.

Το σύστημα καθοδήγησης του S-300 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκπέμπει μια πολύ λεπτή δέσμη από το ραντάρ κάτι που κάνει όχι μόνο τον εντοπισμό της δύσκολο αλλά και την παρεμβολή της επίσης. Πάντως το S-300 δεν έχει παντελή ανοσία απέναντι στις ηλεκτρονικές παρεμβολές, ένα τομέα που οι Ισραηλινοί έχουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή από το 1982 κιόλα όταν κατέστρεψαν τις συριακές αντιαεροπορικές συστοιχίες των SAM στην κοιλάδα Μπεκάα.

Έτσι ντο S-300 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από μόνο του ως παράγοντας αλλαγής σκηνικού, Το σύστημα για να αποδώσει πρέπει να δράσει από κοινού με μικρότερης εμβέλειας αντιαεροπορικά συστήματα. Κυριαρχώντας το S-300 στα μέσα και μεγάλα ύψη ρίχνει ουσιαστικά τα εχθρικά μαχητικά στην παγίδα των SHORADS και των αντιαεροπορικών πυροβόλων  κάτι που είναι γνωστό ως“ flak trap”.

Χώρες οι οποίες αναπτύσσουν τη λεγόμενη αντιαεροπορική «τριάδα» δηλαδή SAM που ελέγχουν τα μεγάλα ύψη, μαχητικά που περιπολούν στα μέσα ύψη  και SHORAD και πυροβόλα που καλύπτουν τα μικρά ύψη τότε δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα για οποιαδήποτε επιτιθέμενη Αεροπορία.

Οι χώρες με τις πιο θανατηφόρες αντιαεροπορικές άμυνες

Το παράδειγμα του Βιετνάμ είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα οργανωμένης Αεράμυνας πιθανότατα και σε όλη την στρατιωτική ιστορία. «Ήταν πολυστρωματική, δυναμικά ολοκληρωμένη με συστήματα SAM και ΑΑΑ διαφόρων διαμετρημάτων και μαχητικά MiG» γράφει ο Βιετναμέζος στρατηγός ε.α. Van Tien στο βιβλίο του «Αμερικανική αποτυχία».

Μόλις τα αμερικανικά αεροσκάφη έμπαιναν σε αυτή την εναέρια «μηχανή του κιμά» τα βιετναμικά ραντάρ έδιναν κατεύθυνση στα μαχητικά MiG στο να αναχαιτίσουν τους στόχους τους και οι πληροφορίες αυτές έφταναν και στ κέντρα αντιαεροπορικής άμυνας.

Για να αντιμετωπίσουν τα συστήματα SAM τα αμερικανικά αεροσκάφη ξεκίναγαν αμέσως την εφαρμογή ηλεκτρονικών μέσων παρεμβολών τα οποία όμως έφεραν σε εξωτερικούς φορείς κάτι που μείωνε την ευελιξία τους κάνοντάς τα έτσι εύκολους στόχους για τα MiG. .

Όπως γράφει ο Robert Dorr στο βιβλίο του «Αεροπορικός πόλεμος πάνω από το Ανόι» μόλις εκτοξεύονταν οι SAM τα αμερικανικά αεροσκάφη ξεκινούσαν ελιγμούς αποφυγής τους, αυτό όμως τα έφερνε σε χαμηλά ύψη όπου ήταν ευπρόσβλητα από τα αντιαεροπορικά πυροβόλα».

Μεταξύ των ετών 1964 και 1973 η αεράμυνα του Βιετνάμ και πιο συγκεκριμένα μόνο τα ΑΑΑ κατέρριψαν 740 αμερικανικά αεροσκάφη. Παράλληλα με τη χρήση όλων των όπλων καταρρίφθηκαν εκατοντάδες ελικοπτέρων, αρκετά F-111 και του τουλάχιστον 15 B-52, τα τελευταία από SA-2.

Ειδικότερα τα  B-52 ηττήθηκαν από την βορειοβιετναμική αεράμυνα παρά το γεγονός των ηλεκτρονικών παρεμβολών και των αεροσκαφών SEAD. Μόνο όταν εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των SAM οι Αμερικανοί έστειλαν ξανά πάνω από το Ανόι B-52 και φυσικά δεν έχασαν κανένα. .

SAM πάνω το Σινά

Το 1973 κατά τη διάκρεια του Αραβο-ισραηλινού πολέμου τα ρωσικά πληρώματα που επάνδρωναν τις θέσεις των SA-2 και SA-6 ακολούθησαν την ίδια τακτική των Βορειοβιετναμέζων στοχεύοντας στην απαγόρευση χρήσης μέσων και μεγάλων υψών από τα ισραηλινά αεροσκάφη. Οι SAM ώθησαν τα ισραηλινά αεροσκάφη να πετάξουν στην παγίδα των flak. Η ισραηλινή Αεροπορία απώλεσε 103 αεροσκάφη. Ο πραγματικός αριθμός ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Sharad Joshi αμυντικός αναλυτής γράφει σχετικά: "Η ισραηλινή Αεροπορία η οποία διέλυσε πλήρως την αιγυπτιακή το 1967 εξουδετερώθηκε στα πρώτα στάδια του πολέμου του 1973".

Η είσοδος των S-300 στη Συρία

Όποτε ή εάν οι S-300 φτάσουν στη Συρία θα είναι αναμφισβήτητα ένα γεγονός ορόσημο. Αυτό γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία των αραβο-ισραηλινών πολεμικών συγκρούσεων, ένα αραβικό έθνος θα έχει τη δυνατότατα να καταρρίψει ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από το ίδιο το Ισραήλ.

Ένας S-300 ο οποίος θα εκτοξευθεί από τη Δαμασκό θα είναι σε θέση να καταστρέψει ένα ισραηλινό μαχητικό ή οποιαδήποτε άλλο αεροσκάφος που θα πετά πάνω από το Τελ Αβίβ μέσα σε χρονο 107 δευτ.! Αυτό το γεγονός από μόνο του αφαιρεί κάθε χρόνο αντίδρασης από τους Ισραηλινούς πιλότους. Για τους Ισραηλινούς η ανάπτυξη των S-300 στη Συρία είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Moshe Yaalon έχει προειδοποιήσει σχετικά: «Τα φορτία των S-300 δεν έχουν φτάσει ακόμη στη Συρία. Εάν όμως κάτι τέτοιο γίνει –Θεός φυλάξει- ξέρουμε τι να κάνουμε» για να πάρει την απάντηση από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Sergey Ryabkov ότι «η παράδοση των S-300 θα είναι παράγοντας σταθεροποίησης για την περιοχή αποθαρρύνοντας μερικούς «θερμοκέφαλους» να παρέμβουν στρατιωτικά στην κρίση».

Ο κίνδυνος για την ισραηλινή Αεροπορία σε αυτή την περίπτωση να πέσει στην παγίδα των flak είναι υπαρκτός. Στην πραγματικότητα ο λόγος για τις μεγάλες απώλειες Αμερικανών και Ισραηλινών 4 δεκαετίες πριν ήταν ο μεγάλος αριθμός εξόδων που πραγματοποιούσαν τα μαχητικά τους για να καταστείλουν την εχθρική αεράμυνας.

«Ελιγμοί» στη Μέση Ανατολή

Ο συριακός Στρατός πώντας δεν είναι στο ίδιο επίπεδο από άποψη εκπαίδευσης και κινήτρου που ήταν οι Βορειοβιετναμέζοι. Η υπάρχουσα συριακή αεράμυνα δείχνει αδύναμη στο να αναχαιτίσει τις ισραηλινές επιδσρομές όπως και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα μπορέσει να χειριστεί κατάλληλα το S-300. Από τις αρχές του χρόνου υπήρξαν 4 ισραηλινές επιδρομές στη Συρία εναντίον όπλων που οι Ισραηλινοί φοβούνταν ότι θα καταλήξουν στην Hezbollah.

Η Ρωσία επομένως έχει λόγους για να είναι ανήσυχη. Εάν οι Ισραηλινοί καταφέρουν να θέσουν εκτός του S-300 τότε η κοινή γνώμη θα μείνει με την εντύπωση πως ένα επίφοβο όπλο τώρα είναι λιγότερο επίφοβο. «Η καθυστέρηση της παράδοσης των συστημάτων στη Συρία αφορά του Ρώσους και στο πόσο αυτοί προσπαθούν να αντιληφθούν την ισραηλινή κατάσταση και όχι να προκαλέσουν μια αντίδραση η οποία θα μπορούσε να βλάψει τη συμφέροντα της Ρωσίας» σημειώνει το ιστολόγιο Strategy Page.

Τώρα η Ρωσία έχει δύο επιλογές στο τραπέζι: Η Ρωσία μπορεί να επισπεύσει την εκπαίδευση των Σύρων που θα χειριστούν τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα πριν προχωρήσει στην παράδοση των συστημάτων και η δεύτερη επιλογή είναι να παραδώσει τα συστήματα με τον όρο αυτά να τα χειρίζονται Ρώσοι, που όχι μόνο θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους Σύρους, αλλά θα λειτουργήσουν και ως αποτρεπτικός παράγοντας σε μια ισραηλινή επιδρομή.

Μια επιδρομή του Ισραήλ σε συστοιχίες  S-300 που θα τις επανδρώνουν Ρώσοι θα προκαλέσει την ισχυρή αντίδραση της Μόσχας η οποία και θα προχωρήσει σε ανοικτή πλέον υποστήριξη του άξονα Δαμασκός- Hezbollah –Ιράν. Έτσι η μικρή διασπορά των ρωσικών όπλων αυτή τη στιγμή θα μετατραπεί κυριολεκτικά σε χείμαρρο, μέχρι του σημείου να φανταζόμαστε τον Assad να λέει προς τους Ισραηλινούς «εμπρός φτιαχτε μου τη μέρα».

ΓΙΑ ΤΟΝ SOUTH STREAM


Ο Ν.Γκρούεφσκι δήλωσε ότι την Τρίτη θα υπογραφεί στη Μόσχα συμφωνία για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα η υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream». Ο κ.Γκρούεφσκι συμπλήρωσε ότι κυβερνητική αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον ίδιο, θα μεταβεί στη Μόσχα, για την υπογραφή συμφωνίας, κατόπιν πρόσκλησης από τη ρωσική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση από ποιο σημείο θα εισέρχεται στην ΠΓΔΜ η διακλάδωση του αγωγού «South Stream» (Σερβία ή Βουλγαρία), ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί από την ρωσική πλευρά και πιο συγκεκριμένα από την «Γκαζπρόμ». Η συμφωνία με τη ρωσική πλευρά για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream προς την ΠΓΔΜ έχει αναγγελθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα από την μεριά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όμως αναβαλλόταν συνέχεια.

Για την ώρα δεν είναι σαφές τι είδους συμφωνία θα υπογράψουν την Τρίτη η Ρωσία και η ΠΓΔΜ. Πριν δύο εβδομάδες η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΠΓΔΜ για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς αυτήν.

Τα ρωσικά υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας εξουσιοδοτήθηκαν από τον Ρώσο πρωθυπουργό Νμίτρι Μεντβέντεφ να ξεκινήσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το σχέδιο συμφωνίας. Εφόσον αυτό εγκριθεί, θα συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας και θα προσδιοριστούν η διαδρομή της διακλάδωσης, το σημείο εισόδου της στη χώρα και η δυναμικότητά της διακλάδωσης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η διακλάδωση προς την ΠΓΔΜ είναι οικονομικά βιώσιμη, η ρωσική Γκαζπρόμ και η κρατική εταιρία της ΠΓΔΜ «Ενεργειακοί Πόροι» θα ιδρύουν κοινοπραξία για την υλοποίηση του σχεδίου της διακλάδωσης του αγωγού με ίση συμμετοχή των μετόχων (από 50%).

Αν τελικά προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, η ρωσική πλευρά θα διατηρήσει δικαίωμα πλήρους χρήσης της δυναμικότητας της διακλάδωσης. Η κοινοπραξία θα είναι επίσης διαχειριστής και θα καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου που θα εξάγονται στην ΠΓΔΜ, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετιζόμενα με τη διακλάδωση έργα αποδίδοντάς τους καθεστώς εθνικού σχεδίου. Η συμφωνία θα έχει ισχύ 30 ετών με δικαίωμα επέκτασης ανά πενταετία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (22/7/2013)

Γεγονότα

1943: Διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη την βόρειο Ελλάδα μέχρι τον Αξιό ποταμό. Ο τραγικός απολογισμός των εκατό νεκρών διαδηλωτών ανάγκασαν τον Hitler να αναστείλει την απόφασή του αυτή «επ’ αόριστον».

1965: Πρόστιμο της τάξεως των 5 λιρών επιβλήθηκε σε τρία μέλη των Rolling Stones από δικαστήριο του Λονδίνου. Οι Mick Jagger, Brian Jones και Bill Wyman κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς επειδή ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο της βρετανικής πρωτεύουσας.

 Γεννήσεις

1887: Γεννιέται στο Αμβούργο ο Γερμανός φυσικός Gustav Hertz, ο οποίος το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel. 

1955: Γεννιέται στο Wisconsin ο Αμερικανός ηθοποιός Willem Dafoe, ο οποίος το 1986 τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Platoon του Oliver Stone. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ο Dafoe πρωταγωνίστησε στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου».

 Θάνατοι

1934: Πεθαίνει ο διαβόητος ληστής τραπεζών John Dillinger. Πρόσφατα το ληστρικό του έργο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Michael Mann όπου τον υποδύθηκε ο Johnny Depp στην ταινία «Δημόσιος κίνδυνος».


1992: Αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 49 ετών πάσχοντας από καρκίνο του πνεύμονα o Αμερικανός ηθοποιός Wayne McLaren. Ο McLaren ξεκίνησε να ενσαρκώνει τον κεντρικό χαρακτήρα του πασίγνωστου cowboy της καμπάνιας Marlboro από το 1976 ενώ συνήθιζε να καπνίζει ενάμιση πακέτο τσιγάρων την ημέρα.