18 Ιουλίου, 2013

ΚΑΛΗΜΕΡΑ κ. ΣΟΪΜΠΛΕ


Καλά τα υποτιθέμενα Μνημόνια Συνεργασίας που θα υπογράψετε σήμερα με τους Ομολόγους σας κ. Σόϊμπλε, αλλά με το 1 Τρις που χρωστάει η χώρα σας στην Ελλάδα μας  τι θα γίνει;

Μπορεί να άργησαν “λίγο”, αλλά τελικά το θυμήθηκαν οι Έλληνες βουλευτές ότι αυτός που πραγματικά χρωστάει, είναι η Γερμανία στην Ελλάδα και όχι η Ελλάδα στη Γερμανία. Και αν η γερμανική κυβέρνηση απαντάει με περισσό θράσος ότι “το θέμα έχει κλείσει” και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παίζει με τη νοημοσύνη μας λέγοντας ότι… έχει χαθεί ο φάκελος στα συρτάρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εμείς αναζητούμε την αλήθεια. Και οφείλουμε να την αναζητούμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους χιλιάδες Έλληνες που θυσιάστηκαν για να είναι σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι (κι όχι μόνο) ελεύθεροι.

Ας έρθουμε λοιπόν στα χρωστούμενα. Τα στοιχεία που σας παραθέτουμε πιο κάτω προέρχονται από ενδελεχή έρευνα της iTabloid, καθώς και στοιχεία και από Γερμανούς επιστήμονες. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η μικρή και αδύναμη Ελλάδα έδωσε, στη δυσκολότερη καμπή της ιστορίας της, δάνειο στην πανίσχυρη Γερμανία (και χωρίς να της στείλει την… Τρόικα). Το δάνειο όμως δεν ξεπληρώθηκε ποτέ. Όχι επειδή κρίθηκε έκνομο ή επειδή υπήρχε αδυναμία. Απλώς, οι Γερμανοί έκαναν ότι ξέχασαν και οι Έλληνες πολιτικοί φοβήθηκαν να το ζητήσουν.

Ο λόγος για το περίφημο κατοχικό δάνειο, το οποίο παραμένει ανεξόφλητο κάτι παραπάνω από μισό αιώνα μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί. Το ποσό το οποίο υποχρεούται σήμερα να μας επιστρέψει η Γερμανία κυμαίνεται από 54 έως 170 δισ. ευρώ. Το “54″, αφορά την επιστροφή του δανείου χωρίς τόκους.

Το δεύτερο ποσό, με τόκους. Τώρα, στα παραπάνω ας προσθέσουμε και τις πολεμικές αποζημιώσεις που δεν πλήρωσε ποτέ η Γερμανία (ήταν η μοναδική χώρα που δεν αποπληρώθηκε από τους Γερμανούς), το χρέος της προς την Ελλάδα ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ! Και για να ξέρουμε τι λέμε: Η Γερμανία ποτέ δεν βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας που (απρόκλητα) κατέστρεψε. 

Οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ρωσία, ναι. Η Γερμανία όμως, ποτέ. Και αν η Γερμανία κάνει λεονταρισμούς στο ταπεινωμένο ελληνικό κράτος, δεν θα μπορέσει να κάνει το ίδιο και σε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, υπό τον διδάκτορα Κοινωνιολογίας Τάσο Ηλιαδάκη, που προτίθεται να διεκδικήσει (επιτέλους) την επιστροφή του δανείου που πεισματικά και παράνομα αρνείται η Γερμανία.

Το δάνειο

Ο γεννημένος στη Βιέννη καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ πιστεύει ότι το οφειλόμενο ποσό είναι πολύ μικρότερο: περίπου 5 δισ. ευρώ. Όμως, όπως λέει, το σημαντικό, το οποίο τον κάνει να ντρέπεται για την πρώτη του πατρίδα, τη Γερμανία, είναι το γεγονός ότι η ναζιστική Γερμανία αναγνώριζε το χρέος της προς την Ελλάδα ενώ η δημοκρατική όχι. Ας δούμε πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος:

Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί εισβάλλουν στην εξουθενωμένη (από τον ταυτόχρονο πόλεμο με Ιταλία - Γερμανία - Αλβανία - Βουλγαρία) Ελλάδα και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της λεηλατώντας τον ελληνικό λαό και εξαρθρώνοντας την οικονομία (τυπώνοντας καθημερινά δραχμές για τα κατοχικά στρατεύματα και δημιουργώντας πληθωρισμό- ρεκόρ). Τα πτώματα των χιλιάδων νεκρών κείτονται στους δρόμους.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών υπό τον ζυγό των Γερμανών ανήλθε στους 350.000 (δεν συμπεριλαμβάνονται τα θύματα από τροχαία ατυχήματα στο κέντρο της Αθήνας, αφού οι Γερμανοί στρατιώτες πάταγαν για… πλάκα με τα στρατιωτικά οχήματα εξαθλιωμένους Έλληνες πεζούς). Ήταν η εποχή που στην Ελλάδα η στρατιωτική δύναμη του κατακτητή αριθμούσε 300.000 άνδρες.

Το δάνειο ήταν “ιδέα” των Ιταλών οι οποίοι ήθελαν να βάλουν ένα όριο στα ποσά που αντλούσε κάθε μήνα η γερμανική διοίκηση για να καλύψει τα έξοδα κατοχής. Τις υπέρογκες δαπάνες κατοχής συνοδεύει η λεηλασία παντός είδους αγαθού. Η σχετική δανειακή συμφωνία θα υπογραφεί στις 14 Μαρτίου του 1942 από τους πληρεξούσιους της Γερμανίας και της Ιταλίας ερήμην ακόμη και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, την οποία η Ελλάδα πληροφορήθηκε εννέα μέρες μετά, έπρεπε να καταβάλλει κάθε μήνα 1,5 δισ. δραχμές ως έξοδα κατοχής.

Οι δε αναλήψεις άνω του ποσού αυτού από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν άτοκο δάνειο. Έτσι, εν καιρώ πολέμου η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε να δανείσει στους ναζί κατακτητές 476 εκατ. γερμανικά μάρκα, δηλαδή 3,5 εκατ. δολάρια, αγοραστικής αξίας του 1938.Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως και τους υπολογισμούς του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, το κατοχικό δάνειο σήμερα ανέρχεται στα 54 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους!

Άλλοι ιστορικοί, καθηγητές και επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι το ποσό κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, όμως συνεχίζει να είναι ένας υπέρογκος ανεξόφλητος λογαριασμός. Με το πέρασμα 65 χρόνων και τις μετατροπές που έχουν επέλθει, το χρέος των Γερμανών αγγίζει τουλάχιστον τα 200 δισ. ευρώ. Οι όροι του δανείου ήταν εξοντωτικοί για την Ελλάδα, η οποία φυσικά και δεν ρωτήθηκε για τη σύμβαση. Ο πληρεξούσιος της Γερμανίας, Άλτενμπουργκ, ανακοίνωσε ότι πλέον η Ελλάδα θα είχε δανειακές αναλήψεις, με τη μορφή μηνιαίων προκαταβολών.

Όμως το ύψος και η διάρκεια του δανείου δεν προσδιοριζόταν, όπως και το πότε θα άρχιζε η εξόφλησή του, ωστόσο οριζόταν ότι ήταν άτοκο και σε δραχμές. Οι δόσεις του περίφημου κατοχικού δανείου δεν ήταν σταθερές. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 1941 η ΤτΕ δάνεισε συνολικά 3.997.200 δραχμές, ενώ τον Δεκέμβριο το ίδιου έτους το ύψος του δανείου άγγιξε τα 20.061.100 δραχμές. Τον Δεκέμβριο του 1942 το δάνειο των Γερμανών από την ΤτΕ έφτασε τα 205.881.000 δραχμές, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 1943 βάσει της σύμβασης ο δανεισμός ανήλθε στα 804.649.000 δραχμές.

Οι καταστροφές

Εκτός από το ανεξόφλητο κατοχικό δάνειο, η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μας δώσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για τις καταστροφές στις υποδομές κατά την περίοδο της κατοχής. Συγκεκριμένα, έχουν… ανοίξει λογαριασμό με το Δημόσιο, όπου και χρωστάνε 7,1 δισ. δολάρια αγοραστικής αξίας του 1938.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, έως το Μάρτιο του 2010 το ποσό μεταφράζεται σε 108,43 δισ. ευρώ, πάλι χωρίς τους τόκους. Αν υπολογίσουμε το ελάχιστο επιτόκιο του 3% σε τιμές του 1938, σήμερα η τιμή του χρέους υπερβαίνει το 1 τρισ. ευρώ. Στη σύμβαση αναγραφόταν ως όρος ότι η επιστροφή των χρημάτων θα γινόταν αργότερα, κίνηση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς.

Το ψέμα της κ. Μέρκελ

Όπως κάνει τώρα και η κυρία Μέρκελ, όλες οι κυβερνήσεις της Γερμανίας αποποιούνται την ευθύνη. Όμως το ποσό δεν έχει παραγραφεί, ούτε μπορεί να παραγραφεί. Απόδειξη; Το δάνειο αυτό υπολογίζεται κάθε χρόνο τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τη γερμανική κεντρική τράπεζα.

Εκτός αυτού, η Γερμανία έχει αναγνωρίσει ότι παρέλαβε το κατοχικό δάνειο, καθώς έχει πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις. Συγκεκριμένα, λίγο καιρό πριν απελευθερωθεί η χώρα μας και επιστρέψουν στην πατρίδα τους τα χιτλερικά στρατεύματα, η Γερμανία αποπλήρωσε τη δεύτερη δόση. Οι οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας είναι αναγνωρισμένες με διεθνείς συμφωνίες, όπως και με διεθνείς συμβάσεις. Άλλωστε, η υπογεγραμμένη σύμβαση μεταξύ άλλων ανέφερε:

•Σύμφωνα με το άρθρο 2 η κυβέρνηση της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη κάθε μήνα να καταβάλλει τα έξοδα κατοχής, τα οποία ανέρχονταν σε 1,5 δισ. δραχμές.

•Σύμφωνα με το άρθρο 3 οι αναλήψεις από την ΤτΕ άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας άτοκα σε δραχμές, ως δάνειο της Ελλάδας προς αυτές.

•Σύμφωνα με το άρθρο 4 η επιστροφή του δανείου θα γινόταν αργότερα.

•Σύμφωνα με το άρθρο 5 η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας είχε αναδρομική ισχύ.

Με το πρόσχημα ότι για 45 χρόνια ήταν χωρισμένη σε Ανατολική και Δυτική,η Γερμανία δεν εξοφλούσε την Ελλάδα. Το 1990 πραγματοποιήθηκε η επανένωση, όμως με ένα περίτεχνο τέχνασμα η Γερμανία κατάφερε να αποφύγει την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Ύστερα, ισχυρίστηκε ότι έχει εξοφλήσει το χρέος της προς την Ελλάδα όταν έδωσε 115 εκατ. ευρώ (αυτό το ποσό θα ήταν αστείο μόνο και μόνο για το Δίστομο!) στις 21 Σεπτεμβρίου του 1961.

Αργότερα, τον Νοέμβριο του 1995, η Ελλάδα ζήτησε να αποπληρωθεί το χρέος, θέτοντας ρηματική διακοίνωση. Η Γερμανία όμως σταθερά απορρίπτει το αίτημα, επικαλούμενη ότι το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου, ενώ με θράσος απάντησε ότι οι Έλληνες δεν δικαιούνται να έχουν τέτοιες απαιτήσεις ύστερα από την πάροδο 50 χρόνων.

Η Γερμανία, ακολουθώντας πρόταση των Αμερικανών για εξόφληση του χρέους, ζήτησε να μας αποπληρώσει σε είδος. Μας έδωσε 38 πλοία, τα οποία πριν γίνουν περιούσια μας ήταν δεμένα στο λιμάνι του Αμβούργου για τέσσερα χρόνια, ενώ η εργοστασιακή δομή ήταν παλιάς τεχνολογίας. Τελικά η «σκουριασμένη» περιουσία που μας παραχώρησαν πουλήθηκε ως παλιοσίδερα, και φυσικά δεν αποτελούσε ούτε μικρό μέρος της αποπληρωμής των χρεών.

Ελλάδα: Η μόνη χώρα που δεν αποζημιώθηκε

H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μέχρι σήμερα δεν πήρε καμία απολύτως αποζημίωση για τις ανθρώπινες και υλικές ζημίες που προξένησαν τα στρατεύματα κατοχής. Άλλοτε οι διαδικασίες παρέμεναν ανολοκλήρωτες και άλλοτε η κυβέρνηση έδειχνε πλήρη αδιαφορία. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει την αποπληρωμή του διογκωμένου χρέους .

Αν η γερμανική κυβέρνηση αρνηθεί εκ νέου να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, όπου και θα δικαιωνόταν παμψηφεί. Όμως κανένας κόμμα εξουσίας δεν διεκδίκησε με τον πιο σύντομο, εύκολο και σίγουρο τρόπο τα νόμιμα. Η Ελλάδα από το 1945 στο Παρίσι διαχώρισε το κατοχικό δάνειο από τις επανορθώσεις και τις πολεμικές αποζημιώσεις και ζητούσε την επιστροφή του.

Το 1964 ο καθηγητής Α. Αγγελόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, συμμετείχε στις πρώτες επαφές με τους Γερμανούς ώστε να μας επιστρέψουν το δάνειο που πήραν από την ΤτΕ βάζοντάς μας το πιστόλι στο κρόταφο.

Το 1965 τον λόγο πήρε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, του οποίου οι προσπάθειες αποδείχτηκαν άκαρπες, ενώ το 1966 στις τότε ελληνογερμανικές συνομιλίες στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν κάποιες συζητήσεις, επίσης χωρίς αποτέλεσμα.Τότε η Γερμανία ισχυρίστηκε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε υπογράψει πως παραιτείται και δεν ζητάει οι Γερμανοί να αποπληρώσουν το χρέος που έπρεπε. Το «πανηγυράκι» των Γερμανών συνεχίστηκε όταν επικαλέστηκαν παραίτηση πρωθυπουργού. 

Έγινε έρευνα για να βρεθεί το σχετικό έγγραφο και αφού δεν βρέθηκε, το 1967 η Γερμανία παραδέχτηκε ότι ουδέποτε παραιτήθηκε πρωθυπουργός της χώρας μας από τα δικαιώματα του δανείου.Στην αντιπολίτευση, το 1975 το θέμα του δανείου ανακινήθηκε από τον καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα. Περίπου 26 χρόνια μετά, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα ανεπίσημα στον Γερμανό ομόλογό του, ενώ στις 14 Νοεμβρίου του 1995 το έθεσε με ρηματική διακοίνωση.

Ο Χίτλερ αναγνώριζε το δάνειο

Ο Γερμανός τη καταγωγή καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χάγκεν Φλάισερ, γράφει ότι ακόμα και ο Χίτλερ “ντράπηκε” να αποποιηθεί το δάνειο:“Στο γερµανοϊταλικό Εµπιστευτικό Πρωτόκολλο της Ρώµης, καθώς και στις επακόλουθες τριµερείς συµφωνίες, είχε συµφωνηθεί η αποπληρωµή των ποσών που είχαν εισπραχθεί πέραν των ισόποσων κατά µήνα καταβλητέων πληρωµών - δηλαδή των δικαιολογήσιµων σύµφωνα µε το διεθνές δίκαιο - των αυτών καθαυτών εξόδων κατοχής:

«Διά των ποσών τούτων θα χρεώνονται υπό της Τραπέζης της Ελλάδος εις νέους ανοιχθησοµένους ατόκους [sic] λογαριασµούς η Γερµανική και Ιταλική Κυβέρνησις [sic] εις δραχµάς αναλόγως των υφ’ εκατέρων των δύο στρατευµάτων κατοχής αναλαµβανοµένων ποσών». Εποµένως, για την επιστροφή του «δανείου» αυτού - έστω µε κάποια φραστική επιφύλαξη - οι δύο δυνάµεις κατοχής µέσω υψηλόβαθµων αξιωµατούχων των δύο υπουργείων Εξωτερικών είχαν δεσµευτεί ρητά απέναντι στο Ελληνικό Δηµόσιο.

H γερµανική πλευρά µάλιστα αναγνώριζε την υποχρέωση αυτή όχι µόνο µε την ενδοϋπηρεσιακά χρησιµοποιούµενη ορολογία, αλλά και έµπρακτα, όταν ήδη από το 1943 άρχισε (παράλληλα µε την είσπραξη νέων δανειοληπτικών ποσών) την αποπληρωµή των παλαιοτέρων χρεώσεων σε µηνιαίες δόσεις. Η τελευταία από αυτές µάλιστα, ύψους 300 τρισ. (πληθωριστικών!) δραχµών, καταβλήθηκε έξι µέρες πριν από την αποχώρηση της Βέρµαχτ από την Αθήνα!

Ένα µήνα πριν από την οριστική κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ, το άλλοτε οικονοµικό επιτελείο της γερµανικής πρεσβείας στην Αθήνα υπέβαλε µια ογκωδέστατη τελική έκθεση στον πρόεδρο της κρατικής τραπέζας (Reichsbank), µε κοινοποίηση προς το γερµανικό ΥΠΕΞ (και τον Χ. Νόιµπαχερ, ειδικό πληρεξούσιο για τη ΝΑ Ευρώπη), στην οποία διευκρινιζόταν ότι το «δάνειο» αποτελούσε «πολιτικό χρέος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».

Για τον προσδιορισµό του ύψους του «γερµανικού χρέους προς την Ελλάδα» («Reichsverschuldung gegenuber Griechenland»), οι συντάκτες κατέβαλαν φιλότιµες προσπάθειες και τελικά - βέβαια όχι µε πρόθεση να… αδικήσουν τη Γερµανία - το υπολόγισαν στο ποσό των 476 εκατ. γερµανικών µάρκων, µε σηµερινή αξία περισσότερο από 5.000.000.000 ευρώ, χωρίς τόκους εννοείται. Από την ελληνική πλευρά κυκλοφορούν και πολύ υψηλότερες εκτιµήσεις. 

Με δεδοµένο ότι η έκθεση των Γερµανών εµπειρογνωµόνων συντάχθηκε «για µελλοντική χρήση»,θα µπορούσε να αποτελέσει τη βάση ελληνογερµανικών διαπραγµατεύσεων. Να τεθεί δηλαδή τέρµα σε µια παράλογη κατάσταση, που σφραγίζεται από το γεγονός ότι οι επίσηµοι εκπρόσωποι του ναζιστικού Ράιχ είχαν έµπρακτα αναγνωρίσει το συγκεκριµένο γερµανικό χρέος, για το οποίο το δηµοκρατικό διάδοχο κράτος της Οµοσπονδιακής Δηµοκρατίας τηρεί µέχρι σήµερα σιγήν ιχθύος: δεν παραλαµβάνει καν τα σχετικά έγγραφα, επικαλούµενο ρήτρα σε παλαιά γερµανοελληνική «σύµβαση περί αµοιβαίας δικαστικής αντιλήψεως» επί καθεστώτων Χίτλερ – Μεταξά”.


ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ: 1941
Ποσά σε δραχμές προς τους Γερμανούς
Ποσά σε δραχμές προς τους Ιταλούς Σύνολο

Αύγουστος    2.467.200    1.500.000     3.967.200
Σεπτέμβριος  3.393.600    1.500.000     4.893.600
Οκτώβριος   2.052.000    500.000       2.552.000
Νοέμβριος    925.400      750.000       1.675.400
Δεκέμβριος   3.602.900    3.340.00      6.942.900

1942: Ποσά σε δραχμές προς τους Γερμανούς Ποσά σε δραχμές προς τους Ιταλούς Σύνολο
Ιανουάριος   4.396.000    1.030.000     5.426.000
Φεβρουάριος 4.589.000    1.200.000     5.789.000
Μάρτιος       5.430.000    1.300.000     6.730.000
Απρίλιος       6.705.000    1.750.000     8.455.000
Μάιος         12.500.000    1.750.000   14.250.000
Ιούνιος        14.720.000    5.050.000    19.770.000
Ιούλιος         15.750.000  2.969.000    18.719.000
Αύγουστος    20.750.000  5.183.100     25.913.100
Σεπτέμβριος  16.007.500  6.166.700     23.074.200
Οκτώβριος   14.091.700  8.047.800     22.139.500
Νοέμβριος    4.750.000    5.134.500     9.884.500
Δεκέμβριος   13.750.000  11.001.600   24.751.600

1943: Ποσά σε δραχμές προς τους Γερμανούς, Ποσά σε δραχμές προς τους Ιταλούς, Σύνολο
Ιανουάριος   20.000.000  14.000.000   34.00.000
Φεβρουάριος 20.000.000  12.500.000   32.5000.000
Μάρτιος       12.000.000   8.000.000     20.000.000

ΕΡΕΥΝΑ: Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
------------------
Διαβάστε επίσης  σημαντική επιστολή του κ. ΑΝΤΩΝΗ  Ι.  ΓΡΥΠΑΙΟΥ
Διεθνολόγου και Αρθρογράφου προς τον Σόϊμπλε εδώ


ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 
Σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο με δύο νεκρούς  και μάχη μεταξύ τουρκικών συνοριακών δυνάμεων και ενόπλων στα τουρκο-συριακά σύνορα συνέβη κατά την διάρκεια της νύχτας. Πιο συγκεκριμένα ένοπλοι από την πλευρά της Συρίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος στην πόλη  Ceylanpinar, με αποτέλεσμα από αδέσποτες  σφαίρες να σκοτωθούν δύο Τούρκοι πολίτες: ένα 15χρονο παιδί και ένας ενήλικας ανακοίνωσε ο τουρκικός Στρατός.

Στα πυρά των ενόπλων απάντησε τουρκική περίπολός με αποτέλεσμα η μάχη να γενικευθεί. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι το σοβαρότερο που έχει συμβεί στη μεθόριο των δύο χωρών εδώ και εβδομάδες, καταδεικνύει όμως κάτι πολύ πιο σοβαρό πως ο πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία δείχνει τάσεις εξάπλωσης και στις Ν.Α. επαρχίες της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το η αγγλόφωνη έκδοση του al Arabiya τα πυρά των ενόπλων προήλθαν από την κατεύθυνση της συριακής  πόλης Ras al-Ain όπου διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ Κούρδων ανταρτών και αντικυβερνητικών ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad για τον έλεγχο της περιοχής.

Το 15χρονο παιδί όπως έγινε γνωστό αργότερα υπέκυψε στο χειρουργείο αφού είχε δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι. Σύμφωνα με το «συριακό παρατηρητήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων» που αντιτίθεται στη συριακή κυβέρνηση τον έλεγχο της πόλης Ras al-Ain επανέκτησαν οι Κούρδοι μαχητές αφού εκδίωξαν τους αντάρτες οι οποίοι ανήκουν στην φανατική εξτρεμιστική οργάνωση της al-Nursa συγγενής οργάνωση με την al-Qaeda.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών –που προωθούν την αυτονομία της περιοχής μέσα στη Συρία- και των ισλαμιστών της al-Nursa ξεκίνησαν την Τρίτη όταν οι τελευταίοι επιτέθηκαν εναντίον κουρδικής περιπόλου συλλαμβάνοντας ένα όμηρο. Οι Κούρδοι αντάρτες έχουν καταφέρει να υπερισχύσουν συντριπτικά έναντι της al-Nursa η οποία και έχει αποχωρήσει καταδιωκόμενη από την περιοχή.

Οι ένοπλες συμπλοκές  μεταξύ του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος των Κούρδων (PYD) που συνδέεται με το ΡΚΚ και των ανταρτών της al-Nursa έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του 2012 όταν οι Κούρδοι μαχητές άρχισαν να ανακτούν τον έλεγχο της περιοχής. Η Ras al-Ain  γνωστή επίσης και με το κουρδικό της όνομα Serekani, και η τουρκική  Ceylanpinar ήταν κάποτε μια πόλη κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά διαχωρίστηκαν μετά το τα΄λελος του Α ΠΠ και τη δημιουργία της Συρίας ενώ και οι δύο πόλεις φιλοξενούν τόσο αραβικές όσο και κουρδικές κοινότητες.

Το χειρότερο πάντως επεισόδιο εξάπλωσης του πολέμου στη Σρία και στην Τουρκία ήταν στις 11 Μαΐου όταν διπλή βομβιστική επίθεση στην τουρκική πόλη Reyhanli είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 52 ατόμων.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Αλεποχώρι Μεγάρων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, προκειμένου να μην υπάρχει καμία πιθανότητα αναζωπύρωσης, δεδομένου ότι συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σε ύφεση και η πυρκαγιά στην Πέτρα της Βαρυμπόμπης στην Πάρνηθα, υπό έλεγχο το μέτωπο και στον Κάβο Ισθμίων στην Κόρινθο. Για τον υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη λήψη απόφασης επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα και η απόφαση επί της προτάσεως θα ληφθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα. Βάσει του σχεδιασμού, δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις και οι πορείες στο κέντρο, ενώ κλειστοί είναι κεντρικοί σταθμοί του μετρό και το τραμ δεν φθάνει στο Σύνταγμα. Πάντως, διαδηλωτές προγραμματίζουν συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα.Τη Δευτέρα θα φέρει ξανά προς ψήφιση στη Βουλή, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, τη διάταξη για το ύψος των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής. Η διάταξη αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο, λόγω αντιδράσεων βουλευτών της ΝΔ.

«Υπάρχει θέμα» για το ΠΑΣΟΚ με την καταψήφιση του άρθρου 81 για τη δημοτική αστυνομία από τον κοινοβουλευτικό εκπροσώπο Πάρι Κουκουλόπουλου, όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδ.Κωνσταντινόπουλος. «Ο Π.Κουκουλόπουλος θα δώσει κάποιες εξηγήσεις, θα συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θα ληφθούν οι αποφάσεις» δήλωσε.

Κόσμος

Την στρατηγική του για το πώς θα διαχειριστεί την ασφυκτική πίεση που δέχεται από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση καταρτίζει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι, με τους Σοσιαλιστές να απειλούν με πρόταση μομφής εάν ο πρωθυπουργός δεν δώσει δημόσια εξηγήσεις για το σκάνδαλο Μπάρθενας. Η τελική απόφαση για το εάν και με ποιον τρόπο θα υποκύψει στις πιέσεις ο Ραχόι να μιλήσει αποκλειστικά για τον Μπάρθενας βρίσκεται στα χέρια του και μόνο, όπως τονίζουν κύκλοι του κόμματος.

Οι αρχές του Παναμά στράφηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το φορτίο απαρχαιωμένου στρατιωτικού εξοπλισμού που βρέθηκε σε πλοίο της Βορείου Κορέας, καλώντας σε διευρεύνηση για το εάν η Πιόνγκγιανγκ έχει παραβεί τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη. Πέντε επιθεωρητές από τον ΟΗΕ αναμένεται να φτάσουν στον Παναμά στις αρχές Αυγούστου για έλεγχο.

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα παραμένει στο νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή του βελτιώνεται, ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοαφρικανική προεδρία. Τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν την Πέμπτη την «Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα», η οποία θεσμοθετήθηκε το 2009, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης στη Νότιο Αφρική που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από την υγεία του εμβληματικού πρώην ηγέτη.Ένοχος για υπεξαίρεση, απιστία και άλλες κατηγορίες οικονομικής απάτης βρέθηκε από ρωσικό δικαστήριο ο Αλέξεϊ Ναβάλνι, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εισαγγελία έχει εισηγηθεί την φυλάκιση του για έξι χρόνια, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως η δίωξή του έχει πολιτικό κίνητρο.

Αποκατάσταση της ομαλότητας με πολιτικές διαδικασίες που θα περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές ζήτησε στην επίσκεψή της στο Κάιρο η Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική -ελπίδα που μοιάζει προς το παρόν φρούδα, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι παραμένουν αποκλεισμένοι, δεν αναγνωρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση και «δεν βλέπουν πώς μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση» όπως είπαν στη συνάντησή τους με την Άστον. Νέες, ως επί το πλείστον χωρίς επεισόδια, διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης, ενώ οι ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί πως η επέμβαση του στρατού απέτρεψε το ξέσπασμα εμφυλίου.

Οικονομία

«Δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας σήμερα Πέμπτη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να αμελήσουν τις υποχρεώσεις τους και τόνισε ότι για την ώρα δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί παράταση στις δηλώσεις. «Οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκτός χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τη συζήτηση για «νέο κούρεμα ιδιωτών πιστωτών», όπως λέει χαρακτηριστικά. Αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος όταν ολοκληρωθεί το 2014 το τρέχον πρόγραμμα, λέγοντας πως αυτό ήδη αναφέρεται στα μέχρι τώρα αποφασισθέντα. Επιβεβαίωσε παράλληλα πως στις συναντήσεις στην Αθήνα θα εξεταστεί η διοχέτευση ρευστότητας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την KfW.

Να διεκπεραιώσουν άμεσα τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με χρόνο αναμονής από την υποβολή τους πάνω από 120 ημέρες ζήτησε από τις Εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και εφεξής θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες. Ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει πως, σύμφωνα με προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, μετά το χρόνο αυτό η επιστροφή θα επιβαρύνεται με τόκο εκπρόθεσμης επιστροφής από το δημόσιο, για το οποίο υπάρχει ευθύνη του υπαλλήλου και της ΔΟΥ.

Αθλητισμός

Ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Τόμας Νέτσιντ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ΠΑΟΚ, με τον «δικέφαλο» του Βορρά να ανακοινώνει επισήμως τη συμφωνία. Ο Τσέχος επιθετικός υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ στην Αυστρία όπου βρίσκεται η αποστολή της ομάδας, παρουσία του προέδρου του συλλόγου, Ζήση Βρύζα. Πράξη την προφορική συμφωνία του, για επέκταση της συνεργασίας του με τον Αρη, έκανε ο Σωκράτης Διούδης. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή των «κίτρινων» στη Θεσσαλονίκη από τη Βουλγαρία, ο 20χρονος διεθνής τερματοφύλακας βρέθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ και υπέγραψε το νέο συμβόλαιό του, το οποίο θα τον διατηρήσει στο ρόστερ της ομάδας μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Σε συμφωνία με την Ουντινέζε για την πώληση του Ορέστη Καρνέζη έφτασε την Τετάρτη ο Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι κατάφεραν να αποσπάσουν το «ναι» των Ιταλών στον όρο που έβαλαν (να εισπράξουν 2 εκατ. ευρώ αν παραχωρηθεί σε άλλη ελληνική ομάδα) και πλέον απομένει μια τελευταία συνάντηση για την οριστική συμφωνία. Τελικά η συμφωνία έκλεισε στα 750.000 ευρώ που θα λάβει ο Παναθηναϊκός, ενώ ο Καρνέζης χάρισε στο Τριφύλλι και τις 150.000 ευρώ που του οφείλονται.


ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ SUCCESS STORY!

 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φθάνει αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα μέσα σε κλίμα έντασης για το πολυνομοσχέδιο, αλλά και ενώπιον μιας κοινής γνώμης ούτως ή άλλως αρνητικής για το Βερολίνο. Το διπλωματικό αστείο, που ακουγόταν μεταξύ των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα κατά την έναρξη του Μνημονίου του 2010 και ήθελε τον αντιαμερικανισμό να αντικαθίσταται από αντιγερμανισμό σε χρόνο-ρεκόρ, αποτελεί πλέον πραγματικότητα.

Ο ίδιος ο Γερμανός επισκέπτης, όπως και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ίσως δεν ενδιαφέρεται εκ πρώτης όψεως για τις διαθέσεις των πολιτών μιας μικρής χώρας και μιας μικρής οικονομίας απέναντί του. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως δείχνει ότι, στα πρόθυρα νέων κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά της ευρωζώνης και δίπλα στις εκρηκτικές εστίες της Αιγύπτου, της Συρίας και (πιθανότατα) της Τουρκίας, η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια αποσταθεροποίησης ενός μέλους της. Αν τα ωμά συμφέροντα του ευρώ και των γερμανικών τραπεζών ωθούσαν, έως πρόσφατα, την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε στη θυσία του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και της σταθερότητας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τώρα η εικόνα είναι διαφορετική: η κατοχύρωση ακριβώς των ίδιων (γερμανικών και ευρωπαϊκών) συμφερόντων καθιστά επείγουσα και σχεδόν αυτονόητη τη στήριξη της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο η λογική προσδοκία είναι ότι ο κ. Σόιμπλε θα επιβεβαιώσει δημόσια στην Αθήνα τις πληροφορίες διπλωματικών πηγών ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει τις «erfolgsgeschichten» (τις «ιστορίες επιτυχίας») της ελληνικής οικονομίας. Η καθημερινότητα των Ελλήνων δεν αλλάζει με μια δήλωση του κ. Σόιμπλε, αλλά το μήνυμα θα είναι ότι το περίφημο -ελληνιστί- success story δεν αποτελεί θέμα διαμάχης Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κρίσιμη προτεραιότητα για τη χώρα. Ο κωδικός «erfolgsgeschichten» δεν σημαίνει ούτε εφησυχασμό της ελληνικής κυβέρνησης ούτε αυτόματη επίλυση των διμερών εκκρεμοτήτων.

Πρώτη εκκρεμότητα είναι η «εταιρική σχέση» που, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2013, δεν προχώρησε ούτε σπιθαμή! Παρά τα μεγάλα λόγια, δεν εξασφαλίστηκε ούτε καν η αρχική (μικρή) χρηματοδότηση των 5.000.000 ως 8.000.000 ευρώ. Η υπογραφή μνημονίου για νέο αναπτυξιακό - επενδυτικό Ταμείο είναι χρήσιμη, αλλά δεν διαγράφει την κακή εμπειρία.

Δεύτερη εκκρεμότητα είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που συνδέεται από το Βερολίνο (εν μέσω της «λίστας Λαγκάρντ») και με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αρκετοί σχολιάζουν τις εμπειρίες των Μέρκελ και Σόιμπλε από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, αλλά σχεδόν όλοι ξεχνούν ότι τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD είναι εξίσου σημαντικό το μεταπολεμικό μοντέλο, του 1948, της «εξισορρόπησης των βαρών» με δικαιοσύνη στη λιτότητα και με έσοδα από τη φοροδιαφυγή.

Τρίτη εκκρεμότητα είναι το αίτημα αναδρομικότητας του μηχανισμού ανακεφαλαιοποίησης ESM (ώστε να ελαφρυνθεί και το δημόσιο χρέος) που απορρίπτεται από τον κ. Σόιμπλε και θα απαιτούσε νομοθετική αναθεώρηση από την κυρία Μέρκελ για όσα η ίδια ψήφισε μόλις τον Ιούνιο του 2012. Επομένως, η άφιξη Σόιμπλε αποτελεί μόνο την αφετηρία μιας νέας, μακράς διαπραγμάτευσης.