17 Ιουλίου, 2013

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η Ιερά Σύνοδος εμμένει σταθερά μέχρι και σήμερα μέσω του Δελτίου Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 25ης Ιουνίου 2013  για την μη κατάργηση της Αργίας της Κυριακής από την Κυβέρνηση.


† Η ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΜΑΡΙΝΑ (17 ΙΟΥΛΙΟΥ)

 
Η αγία Μαρίνα γεννήθηκε το 270 μ.χ. στην Αντιόχεια της Πισιδίας στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β΄. Η μητέρα της πέθανε λίγες μέρες μετά την γέννησή της και ο πατέρας της, που ήταν ιερέας των ειδώλων, ανέθεσε την ανατροφή της σε μία εξαιρετική γυναίκα χωρίς, βέβαια, να γνωρίζη ότι ήταν Χριστιανή. Έτσι η αγία Μαρίνα διδάχθηκε την αλήθεια του Ευαγγελίου από τα μικρά της χρόνια, και σε ηλικία δεκαπέντε ετών απεκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι Χριστιανή.

Ο έπαρχος Ολύμβριος δεν άργησε να πληροφορηθή το γεγονός και διέταξε να την συλλάβουν. Όταν όμως την είδε, θαμπώθηκε από την ομορφιά της και της ζήτησε να γίνη σύζυγός του, αφού πρώτα αρνηθή τον Χριστό. Εκείνη αντέδρασε έντονα και σε κάθε προσπάθειά του να την πείση να αποκηρύξη την πίστη της και να λατρεύση τα είδωλα, απαντούσε θαρραλέα «είμαι Χριστιανή».

Τότε διέταξε και την βασάνισαν σκληρά. Της καταξέσχισαν σάρκες με ραβδιά, την κρέμμασαν και την φυλάκισαν και επειδή εξακολουθούσε να παραμένη σταθερή στην πίστη της την έκαψαν με αναμμένες λαμπάδες. Οι πληγές της όμως γιατρεύθηκαν αμέσως, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παρευρισκομένους που είδαν το θαύμα να πιστεύσουν στον Χριστό.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες του να μεταπείσει την Μαρίνα θα αποβούν μοιραίες γι αυτό και γεμάτος οργή διέταξε να την γυμνώσουν και να την δείρουν αλύπητα. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται με δικαστική απόφαση. Την κρέμασαν και καταξέσχισαν τις πλευρές της με σιδερένια νύχια και μισοπεθαμένη την ξανάριξαν στη φυλακή. Τότε στη φυλακή έγινε κάτι θαυμαστό και διδακτικό.

Ο αντίδικος διάβολος που έβλεπε την υπομονή και την αντοχή της Αγίας θέλησε και φανερά να την φοβίσει και να την αναγκάσει να αρνηθεί τον Χριστό. Παρουσιάστηκε σαν φοβερό μαύρο θηρίο, έτοιμο να την κατασπαράξει. Έβγαζε φωτιές από το στόμα και δυνατές φωνές. Εκείνη με θερμή προσευχή ζητούσε από τον Κύριο να την προστατεύσει.

Έκανε το σημείο του Σταυρού και φάνηκε πως το θηρίο χωρίστηκε στα δύο, ο σατανάς άλλαξε μορφή και έγινε σαν άνθρωπος και σαν σκύλος με ουρά και κέρατα. Δεν δίστασε η Αγία, τον άρπαξε από το κέρατο και με ένα σφυρί που βρέθηκε κοντά της τον κτύπησε δυνατά στην κεφαλή. Με την πίστη της και την προσευχή της τον νίκησε.

Αμέσως φάνηκε μέσα στη φυλακή ένας φωτεινός Σταυρός που έκανε να λάμπει το δεσμωτήριο. Πάνω στο Σταυρό παρουσιάσθηκε ένα λευκό περιστέρι και μια φωνή να λέει: «Χαίρε δούλη πιστή του Κυρίου. Χαίρε γιατί έφτασε η στιγμή να πάρεις το στεφάνι της αιωνίας δόξας».

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την Άγκυρα θα επισκεφθεί, αυθημερόν, την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Νέα έκκληση για τον αποκλεισμό της βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια από το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνει προς την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή και την κοινωνία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM) Μπενζαμέν Αμπτάν. Ο κ. Αμπτάν τονίζει ότι το θέμα έχει τεθεί στην κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής εξακολουθεί, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είχε αποδεχθεί το αίτημα της EGAM.

Στο Ελληνικό θα φτάνει σε λίγες ημέρες το μετρό, καθώς στις 26 Ιουλίου αναμένονται τα εγκαίνια της επέκτασης της γραμμής 2 προς τα νοτιοανατολικά προάστια της Αθήνας. Με τη λειτουργία της επέκτασης, το επιβατικό κοινό θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις νέους σταθμούς: της Ηλιούπολης, του Αλίμου, της Αργυρούπολης και του Ελληνικού. Τρεις άγνωστοι, που επέβαιναν σε ΙΧ, άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών, που επιχείρησαν να τους ελέγξουν και εξαφανίστηκαν. Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 08:40 το πρωί της Τετάρτης, πίσω από το κτίριο της ΓΑΔΑ και από τη συμπλοκή δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες.

Με ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύεται στον Τύπο την Τετάρτη με τη μορφή καταχώρησης, η ΟΛΜΕ καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το άρθρο 82 του πολυνομοσχεδίου για την κατάργηση 50 ειδικοτήτων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση και 2 ειδικοτήτων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης (Ιταλική και Ισπανική Φιλολογία). Οι καθηγητές καλούν τους βουλευτές να μην συνεργήσουν στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κόσμος

Ελαφρά υποχώρηση, χωρίς όμως να χάνεται το ισχυρό προβάδισμά τους, βλέπουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσκόπηση εννέα εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές. Παράλληλα, ξεχωριστή δημοσκόπηση δείχνει πως τέσσερις στους πέντε Γερμανούς δεν πείθονται ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ήταν αθώες για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων στη Γερμανία, υπόθεση που έχει μπει ψηλά στην συζήτηση πριν τις εκλογές. Ομάδα ενόπλων εκτέλεσε στο σπίτι του στο Λίβανο γνωστό Σύρο αξιωματούχο που υποστήριζε σθεναρά τον Άσαντ, περιστατικό που φωτίζει ξανά την «σποραδική διάχυση» της έντασης του συριακού εμφυλίου στον εξαιρετικά ευαίσθητο Λίβανο.

Τουλάχιστον 21 παιδιά κατέληξαν εξαιτίας τροφικής δηλητηρίασης που έπαθαν τρώγοντας δωρεάν σχολικό γεύμα στο κρατίδιο Μπιχάρ στην Ινδία. Άλλα εννέα παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.Φιλελεύθεροι και τεχνοκράτες απαρτίζουν το σχήμα της μεταβατικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο υπό τον πρωθυπουργό Χαζέμ Μπεμπλάουι και τον πρόεδρο Αντλί Μανσούρ, στην οποία δεν εκπροσωπείται με κανέναν υπουργό το μπλοκ των ισλαμιστών. Δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Το Κρεμλίνο τονίζει πως θεωρεί σημαντικότερες τις διμερείς σχέσεις με την Ουάσινγκτον από τον «καβγά για τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών», λίγο μετά την επίσημη υποβολή αιτήματος για προσωρινό άσυλο στη Μόσχα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Η Ρωσία είχε θέσει ως όρο για να δώσει άσυλο στον αμερικανό τεχνικό να σταματήσει «να βλάπτει τους αμερικανούς φίλους μας», όπως είχε πει ξανά ο ίδιος ο Πούτιν.

Οικονομία

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς. Η προσοχή βρίσκεται στραμμένη στη Βουλή, αν και η αγορά έχει προεξοφλήσει τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 4,8 δισ. ευρώ από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ. Καλά κρυμμένες φορολογικές παγίδες του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αποκαλύπτει η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Η έκθεση θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας πολλών διατάξεων που περιλαμβάνονται στον νέο Κώδικα, ενώ ζητείται η αναδιατύπωση και διευκρίνιση δεκάδων άρθρων, που εμμέσως χαρακτηρίζονται από την υπηρεσία της Βουλής ως προχείρως διατυπωμένα και αποσπασματικά.Πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας άρχισε σήμερα, Τετάρτη, επαφές στη Λευκωσία με στόχο την πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου. Η διαδικασία αξιολόγησης προβλέπεται να διαρκέσει δύο βδομάδες. Αν η αξιολόγηση της τρόικας θα είναι θετική, τότε τον Σεπτέμβριο θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση για την Κύπρο ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Αθλητισμός

Μια πιο ώριμη ομάδα περιμένει να δει φέτος ο Κώστας Κατσουράνης στον ΠΑΟΚ, που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα, και δεν θα «πουλάει» βαθμούς. Ο έμπειρος άσος μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου στην Αυστρία, για τον Ιβάν Σαββίδη, τους νέους παίκτες, αλλά και την κατάσταση σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Σκληρές ήταν οι διαπαραγματεύσεις μέχρι να οδηγηθούν σε οριστικό ναυάγιο για τη μεταγραφή του Ορέστη Καρνέζη στην Ουντινέζε.

Η ιταλική ομάδα ως γνωστόν απέσυρε αργά το βράδυ της Τρίτης το ενδιαφέρον της, ενημερώνοντας το μάνατζερ του Ελληνα τερματοφύλακα. Ωστόσο μέχρι τη συγκεκριμένη απόφαση υπήρξαν πολλά σκαπναευάσματα, ρήτρα που ζήτησε ο Παναθηναϊκός, χρήματα που... χάρισε ο Καρνέζης και πολλά άλλα...Στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στη Σαρλερουά, θα συνεχίσει την καριέρα του ο Στέργιος Μαρίνος για τα επόμενα δυο χρόνια (συν άλλα δυο).


ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ

Προς υλοποίηση βαίνει το πρόγραμμα προμήθειας δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης (ΟΡV) για την κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Φρουράς καθώς η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ανάθεση της προμήθειας στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς θα αποκτήσει δύο περιπολικά σκάφη τύπου Saar 4.5, συνολικού κόστους €100 εκατ. με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 10 περιπολικά σκάφη τύπου Saar 4.5 για το Ισραηλινό Ναυτικό σε δύο βασικές διαμορφώσεις (κλάσεις Aliya και Hetz) με κύριο χαρακτηριστικό το υπόστεγο για τη φιλοξενία οργανικού ελικοπτέρου στην πρώτη.

Tα δύο σκάφη κλάσης Αliya που απέκτησε το Ισραηλινό Ναυτικό στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 μεταβιβάστηκαν στο Μεξικό το 2004 μετά από εφαρμογή προγράμματος εκσυγχρονισμού και αφαίρεση των εκτοξευτών κατευθυνομένων βλημάτων Harpoon. Αντίθετα, σε υπηρεσία βρίσκονται οι 8 πυραυλάκατοι κλάσης Hetz που διακρίνονται για τον ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό τους. Σε γενικές γραμμές, τα περιπολικά σκάφη Sa’ar 4,5 είναι πλήρους εκτοπίσματος 490 τόνων, μήκους 61,7 μέτρων με ακτίνα ενεργείας 4.800 ναυτικών μιλίων σε ταχύτητα 19 κόμβων, μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβων και πλήρωμα 56 ατόμων. Άλλες πληροφορίες πάντως συγκλίνουν υπέρ της επιλογής του νέου τύπου S-72 σε διαμόρφωση OPV που αποτελεί σχεδιαστική εξέλιξη των Sa’ar 4, 4.5 και 5.

Η πυραυλάκατος HETZ τύπου Saar 4.5 του Ισραηλινού Ναυτικού κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης με το ΠΝ το Μάϊο του 2011.

Η πυραυλάκατος HETZ τύπου Saar 4.5 του Ισραηλινού Ναυτικού κατά τη διάρκεια συνεκπαίδευσης με το ΠΝ το Μάϊο του 2011. Ο οπλισμός του περιλαμβάνει K/B επιφανείας-επιφανείας Harpoon και Gabriel, Κ/Β επιφανείας-αέρος Barak-1, CIWS Phalanx και πρυμναίο πυροβόλο 76mm.



ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΚΑΦΑ

Έντρομη η κυβέρνηση από την διαπίστωση ότι με την απόφασή της να απολύσει τους σχολικούς φύλακες άνοιξε την πόρτα των σχολείων όλης της χώρας στο εθελοντικό κίνημα πολιτών του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή που εφ' εξής θα αναλάβουν την φύλαξη των κτιρίων και των μαθητών, προσπαθεί να βρει τρόπο να "μαζέψει" την κατάσταση πέφτοντας από την μία γκάφα στην άλλη.

Συγκεκριμένα μετά την διαρροή της πρόθεσης του Λαϊκού Συνδέσμου για την φύλαξη των σχολείων στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιελήφθη δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν "κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους,  σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο"!

Δηλαδή, θεωρούν ότι οι σχολικοί φύλακες είναι σε θέση να συστήσουν εταιρείες security (!) και να αναλαμβάνουν εργολαβικά την φύλαξη των σχολείων! Αυτό πραγματικά θέλει πολύ φαντασία και είμαστε περίεργοι ποιος λαμπρός εγκέφαλος από την κυβέρνηση το σκέφθηκε. Χωρίς να λαμβάνει καν υπ' όψιν ότι του χρόνου τέτοια εποχή δεκάδες δήμοι σε όλη την χώρα θα ελέγχονται από τον Λαϊκό Σύνδεσμο, ο οποίος θα οργανώσει "και με το νόμο", πλέον, υπηρεσίες security!

Άλλωστε ο βουλευτής και υπεύθυνος Τύπου του Λαϊκού Συνδέσμου Η.Κασιδιάρης ήταν σαφής:  "Σε λίγους μήνες θα διοικούμε τους μεγάλους δήμους της χώρας… Φανταστείτε να είχαμε χρυσαυγίτη δήμαρχο σήμερα στην Αθήνα. Με 1.000 άτομα θα καθαρίζαμε ολόκληρη την πόλη". Μέσα σε όλα υπήρξε και άλλη μία "λαμπρή" ιδέα των κυβερνώντων: Δεν θα απολυθούν από τους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν... μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο!

Αυτό κι αν λέγεται εργασιακός ρατσισμός: Πρέπει να έχει διδακτορικό τίτλο ο δημοτικός αστυνομικός για να κόβει κλήσεις σε παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή να κυνηγάει τους έγχρωμους λαθρέμπορους με τα προϊόντα μαϊμούδες. Ειδάλλως πεθαίνει από την πείνα... Εκτός και αν τους προορίζουν για...το κέντρο πυρηνικών ερευνών "Δημόκριτος"!

FINANCIAL TIMES: ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ νοιάζονται ελάχιστα για τις βαθιές αιτίες της οικονομικής κρίσης, σχολιάζει ο Wolfgang Münchau στους Financial Times. Ακούω όλη την ώρα στις ευρωπαϊκές πολιτικές συζητήσεις: έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι θα θεωρούσατε ποτέ δυνατόν. Αυτό το γνωστό επιχείρημα που προβάλλουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχει ως εξής: θα φανταζόσασταν πριν από τρία χρόνια ότι η ΕΕ θα δημιουργούσε μια ομπρέλα διάσωσης για την προστασία των ασθενέστερων μελών στις αγορές κρατικών ομολόγων τους; Οτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προσφέρει μία τελική εγγύηση στην αγορά ομολόγων; Ή ότι δημιουργούμε μια τραπεζική ένωση; Ελάτε, δώστε μας μια πίστωση. Φυσικά, υπάρχουν προβλήματα. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το χάος βήμα προς βήμα.

Ακούγονται όλα πραγματικά, ρεαλιστικά, υπεύθυνα. Δηλώσεις όπως αυτές είναι συχνά συνυφασμένες με κάποια περιφρόνηση για τους οικονομολόγους και με το αναπόφευκτο σχόλιο, ότι τα μεμονωμένα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να έχει η ευρωζώνη είναι σίγουρα διαρθρωτικά, που σημαίνει ότι είναι το πρόβλημα κάποιου άλλου. Δεν είναι μόνο η άποψη ορισμένων ψυχρών πολιτικών. Την υποστηρίζουν πολλές ομάδες συμφερόντων, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι. Ανάλογα με την έκταση της χρηματοδότησης που απολαμβάνει το πανεπιστημιακό ίδρυμα ή το think-tank σας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τις εθνικές κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, αυτή θα είναι και η επίσημη άποψή σας.

Ένα πρόβλημα εδώ είναι αυτό που οι οπτικοί μηχανικοί θα περιέγραφαν ως διαστρέβλωση της προοπτικής. Εάν εργάζεστε στις Βρυξέλλες, μπορεί να αποκτήσετε εμμονή με τις διαθεσμικές «αερομαχίες» – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενάντια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενάντια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους πολιτικούς κύκλους των Βρυξελλών, η οικονομική ύφεση δεν είναι προτεραιότητα στη λίστα των όσων πρέπει να γίνουν. Είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε εμμονή με το ζήτημα του ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της επιτροπής και αν μπορεί να κερδίσει το πολιτικό έδαφος που έχασε κατά τη θητεία του νυν προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εκτός από το ότι βλέπουν τον κόσμο από μια διαστρεβλωμένη άποψη, οι υπάλληλοι αδιαφορούν για τις βαθιές αιτίες και επικεντρώνονται κυρίως σε τεχνικές, νομικές και θεσμικές πτυχές. Όταν υπερασπίζονται τη λιτότητα, το κάνουν από το πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι οποίες τους λένε με μεγάλη λεπτομέρεια πώς η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει και τι θα συμβεί αν δεν γίνει. Δεν είναι τόσο το ότι αρνούνται την επίδραση της δημοσιονομικής λιτότητας στην ανεργία. Κάποιοι ναι, κάποιοι άλλοι όχι. Αλλά είναι έξω από το πλαίσιο αναφοράς τους. Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, ότι το σύστημα συνταγογραφεί λάθος φάρμακο. Αντί να γίνει επανεκκίνηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, όλοι χάνουν πολύτιμο χρόνο με κυνικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων – παρά το γεγονός ότι όλα τα εμπειρικά και θεωρητικά στοιχεία μας λένε ότι τα εν λόγω προγράμματα είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος, εάν δεν υποστηρίζονται από μακροοικονομική πολιτική.

Το πρόβλημα δεν είναι επομένως μια γενική έλλειψη αντίδρασης, αλλά μια ενοχλητική τεχνοκρατική αντίδραση που μπορεί να βασίζεται σε αστοχία. Το ίδιο συμβαίνει με την τραπεζική ένωση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδέχονται τώρα αυτό που αρνήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα – ότι μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ένα κοινό τραπεζικό σύστημα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν ήταν να επινοήσουν έναν πιασάρικο τίτλο πρώτα – την τραπεζική ένωση – στη συνέχεια να κατανείμουν τις θέσεις εργασίας και μετά να έχουν μια μακρά και κουραστική συζήτηση σχετικά με τις νομικές και θεσμικές πτυχές, ποιος κάνει τι σε ποιον.

Αλλά μέσα σε όλα αυτά, παρέκαμψαν το πιο σημαντικό σημείο. Δεν θα υπάρξει κοινή χρηματοπιστωτική υποστήριξη. Γιατί να ασχοληθούν με μια τραπεζική ένωση, αν δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν οποιαδήποτε μορφή κοινής ευθύνης ή κοινής ασφάλισης; Τα € 60 δισ. που διατίθενται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι καθαρή απάτη. Όπως παραδέχθηκε ο κύριος εκπρόσωπος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μόνο ένα πολιτικό μήνυμα. Με άλλα λόγια, κάτι για να βλέπεις και όχι για να χρησιμοποιείς.

Σίγουρα η ευρωζώνη θα ασχοληθεί και με το πρόβλημα του αποπληθωρισμού με παρόμοιο τρόπο. Αυτή είναι ίσως η πιο σαφής και παρούσα απειλή για την οικονομία αυτή τη στιγμή. Η σωστή απάντηση σε μια αναμενόμενη αποπληθωριστική απειλή θα είναι για την ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια στο μηδέν και να αρχίσει να αγοράζει ομόλογα αμέσως. Αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, η οποία ήταν σε θέση να συμφωνήσει μόνο σχετικά με τη δέσμευση να μην αυξήσει τα επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Το φαίνεσθαι θριάμβευσε για άλλη μια φορά επί της ουσίας.

Εκείνοι που συνεχίζουν να λένε ότι η ΕΕ έχει κάνει περισσότερα από τον καθένα υπονοούν ότι τελικά η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ότι η χειρότερη φάση της κρίσης έχει τελειώσει. Εκεί έγκειται η απόλυτη φρίκη της κατάστασης. Οι οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν καταρρεύσει και, ως επί το πλείστον, συνεχίζουν να υποχωρούν. Η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και αυξάνεται. Οι επίσημοι εκτιμητές προσποιούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια ότι το σημείο καμπής πλησιάζει. Έκαναν λάθος κάθε χρόνο. Και θα κάνουν και πάλι λάθος.

Ετσι, όταν λέτε ότι έχετε κάνει περισσότερα από όσα θα φανταζόταν κάποιος, μου λέτε απλά πόσο άσχημα έχουν γίνει τα πράγματα, πόσα έχουν μείνει πίσω και πόσο λίγο ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην οικονομία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1912: Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τους Τούρκους από το νησί τους και ανακηρύσσουν την Ικαρική Πολιτεία.

1955: Ανοίγει η πρώτη Disneyland στο Annaheim της California.

Γεννήσεις

1934: Donald Sutherland, σημαντικός Αμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1790: Adam Smith, Σκοτσέζος οικονομολόγος.


1967: John Coltrane, Αμερικανός σαξοφωνίστας που υπήρξε από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τζαζ μουσικής.