16 Ιουλίου, 2013

Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 
Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 
KATA TON ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟ

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μια ημέρα Κυριακή, ενώ καθόταν έξω από τον Ναό ο Επίσκοπος Ευσέβιος, τον πλησίασε ο Αλέξανδρος και του λέει:

-Σε παρακαλώ, άγιε Πατέρα, πες μου, για ποιο λόγο είναι αναγκαίο σ' εμάς τους Χριστιανούς να τηρούμε την αργία της Κυριακής και ποιο κέρδος έχουμε με το να μην εργαζόμαστε;

Τότε ο Επίσκοπος Ευσέβιος, άρχισε να του λέει:

-Άκουσε, παιδί μου, και θα σου πω, για ποιο λόγο μάς δόθηκε η εντολή να τηρούμε την αργία της Κυριακής και να μην εργαζόμαστε. Όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός παρέδωσε στους μαθητές Του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πήρε το ψωμί, το ευλόγησε και κόβοντας σε κομμάτια το έδωσε στους μαθητές Του λέγοντας:

«Λάβετε και φάγετε, αυτό είναι το Σώμα μου, που τεμαχίζεται για χάρη σας, για τη συγχώρεση των αμαρτιών». Το ίδιο έδωσε σ' αυτούς και το κρασί, λέγοντας:

«Πιείτε απ' αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το Αίμα μου, της νέας διαθήκης, και χύνεται για χάρη σας και χάρη πολλών, για τη συγχώρεση των αμαρτιών. Αυτό να κάνετε σε ανάμνηση μου» (Ματθ. 16,26).

Ανάμνηση, λοιπόν, του Κυρίου είναι η αγία ημέρα της Κυριακής. Και γι' αυτό και ονομάστηκε Κυριακή, γιατί είναι η κυρία των ημερών. Γιατί, πριν από το πάθος του Κυρίου, δεν λεγόταν Κυριακή αλλά πρώτη ημέρα. Κατά την ημέρα αυτή ο Κύριος έκανε την αρχή της Αναστάσεως και έδωσε την εντολή να επιτελούνται τα άγια Μυστήρια. Η Κυριακή, λοιπόν, έγινε αρχή κάθε καλού για εμάς: Αρχή της δημιουργίας του κόσμου, αρχή της Αναστάσεως, αρχή της εβδομάδας. Η ημέρα αυτή έχει τρεις αρχές, υποδηλώνοντας την εξουσία της υπεραγίας Τριάδος.

Έχοντας, λοιπόν, η εβδομάδα επτά ημέρες, τις έξι μας τις έδωσε ο Θεός για να εργαζόμαστε και τη μια μας την έδωσε για προσευχή και ξεκούραση, για τη συγχώρεση των αμαρτιών μας και για να παρακαλέσουμε κατά την ημέρα της Κυριακής για τα αμαρτήματα που κάναμε κατά τις έξι ημέρες.

Έλα, λοιπόν, το πρωί της Κυριακής στο Ναό του Θεού, πλησίασε τον Κύριο, εξομολογήσου στον Ιερέα Του τις αμαρτίες σου, μετανόησε σ' Αυτόν με θερμή προσευχή και συντετριμμένη καρδιά, μείνε στη Θεία Λειτουργία και σε καμιά περίπτωση μη φύγεις πριν από την απόλυση.

Πρόσεξε τον Κύριο σου που τεμαχίζεται στην Αγία Τράπεζα και μοιράζεται στους πιστούς χωρίς να δαπανάται, και εάν μεν έχεις καθαρή τη συνείδηση σου, πλησίασε και κοινώνησε από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Εάν όμως σε κατακρίνει η συνείδηση σου για πονηρά έργα, μη κοινωνείς μέχρι να διορθωθείς με τη μετάνοια. Να επιμένεις στην προσευχή και μη βγεις έξω από το Ναό μέχρι την απόλυση. Θυμήσου τον προδότη Ιούδα. Αρχή της απώλειας του έγινε από τη στιγμή που δεν παρέμεινε στην προσευχή μαζί με όλους και αποχώρησε γεμάτος τύψεις.  

Και παίρνοντας τον Άγιο Άρτο μαζί του, βγήκε έξω πριν απ' όλους και αμέσως μπήκε μέσα του ο Σατανάς και απεφάσισε να προδώσει τον Κύριο. Εάν, λοιπόν, βγεις έξω από το Ναό πριν από την απόλυση, έγινες μιμητής του Ιούδα. Βλέπεις ότι για λίγη ώρα, πρόκειται να κατακριθείς μαζί με τον Ιούδα. Αλλά αντίθετα σε τίποτε δεν σε βλάπτει το να παραμείνεις. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας απαιτείται μια διάθεση υπομονής ώστε να ολοκληρωθεί η Προσευχή σου.

Για τίποτε άλλο δεν τηρούμε την αργία της Κυριακής, παρά για ν' απέχουμε από την εργασία και να συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία και να ευκαιρήσουμε για την προσευχή. Εάν όμως δεν εργάζεσαι αλλά συγχρόνως και δεν προσέρχεσαι στο Ναό, δεν κέρδισες τίποτε. Αντίθετα, έβλαψες όχι λίγο τον εαυτό σου. Πολλοί δέχονται την Κυριακή, αλλά όχι όλοι για τον ίδιο σκοπό. Εκείνοι που σέβονται και αγαπούν το Θεό, δέχονται την Κυριακή για να αναπέμψουν προσευχές στο Θεό και να απολαύσουν το τίμιο Σώμα και άχραντο Αίμα του Χριστού.

Οι αδιάφοροι και οι αμελείς δέχονται την Κυριακή για να απέχουν μεν από την εργασία αλλά να ευκαιρούν δε για την αμαρτία. Και ότι δεν ψεύδομαι, το μαρτυρεί η πραγματικότητα. Οι μεγαλύτερες αμαρτίες, τα άσεμνα θεάματα, οι παράνομες ηδονές, οι περισσότερες ασωτίες. τα σαρκικά αμαρτήματα, οι φόνοι, οι κλεψιές, η κραιπάλη, η μέθη γίνονται την ημέρα της αργίας της Κυριακής. Λες και αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στη λατρεία του σατανά. Εκείνοι όμως που προσέρχονται στη Θεία Λειτουργία. τι απολαμβάνουν;

Εγώ σου λέω πως βλέπουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό να βρίσκεται επάνω στην Αγία Τράπεζα. πως ακούν τον τρισάγιο ύμνο των Σεραφείμ να ψάλλεται, πως απολαμβάνουν την παρουσία και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, πως μελωδούν και χαίρονται οι Χριστιανοί με τον ύμνο των Αγγέλων, με το ακατάπαυστο «Αλληλούια», τις νουθεσίες και τις προτροπές των οσίων, όλα πνευματικά, όλα Ουράνια, όλα να προξενούν τη σωτηρία, όλα να φανερώνουν τη Βασιλεία του Θεού, να χαρίζουν την ειρήνη στην ψυχή, την ηρεμία στις αισθήσεις, την Ουράνια ηδονή στις ψυχές.

Αυτά ακούει, αυτά βλέπει και αυτά χαίρεται αυτός που έρχεται στο Ναό του Θεού την Κυριακή. Τι απολαμβάνουν όσοι τρέχουν μακριά από τη Θεία Λειτουργία; Το θρίαμβο της αμαρτίας, πράξεις γεμάτες αισχρότητα και ατιμία, ανθρώπους που κολυμπούν στα πάθη και δαιμονίζονται οι περισσότεροι βουλιάζουν στην πορνεία και στη μοιχεία. Δηλαδή ασχολίες σατανικές. Γι' αυτό και ο μισθός τους είναι πονηρός.

Τέτοια ήταν και η συμπεριφορά του Ηρώδη μετά το χορό της Ηρωδιάδας και έκοψε το κεφάλι του προφήτη Ιωάννη του Βαπτιστή και κληρονόμησε τον καταχθόνιο Άδη. Αυτοί λοιπόν που αγαπούν τα κακότεχνα έργα, θα έχουν την ίδια κληρονομιά, το μερίδιο της τιμωρίας και της καταδίκης. Αρκέσου, λοιπόν, αγαπητέ, να ασχολείσαι με τα βιοτικά τις έξι ημέρες της εβδομάδας και σταμάτα να κάνεις αμαρτωλά έργα κατά την Κυριακή ημέρα.

Υπάρχουν δε και πολλοί που, όταν βγουν από το Ναό, σαν να μη τους άγγιξε καθόλου η Θεία Λειτουργία, παρουσιάζουν μεταξύ τους διαφορές, διαπληκτισμούς, βρισιές, κοροϊδίες και πολλά άλλα τέτοια άσχημα, υποβλέπονται μεταξύ τους και, όπως ακριβώς τα θηρία, τρίζουν τα δόντια τους. Γνωρίζω πολλούς, και αλλοίμονο στην ψυχή εκείνου που, ενώ κάνει έργα αμαρτίας, προσέρχεται και κοινωνεί. Αυτός αντί να λύσει με εξομολόγηση τ' αμαρτήματα του, τα επιβαρύνει περισσότερο.

Γι' αυτό απαιτείται πρώτα να καθαρίζεται με τη μετάνοια και κατόπιν να παίρνει την αγία Μερίδα της Θείας Κοινωνίας. Αλλά κι αυτός που γνωρίζει τα πονηρά του έργα και κοινωνεί πριν τα εξομολογηθεί με τη μετάνοια, θα έχει την ίδια τιμωρία του προδότη Ιούδα. Διότι, όσο μεγαλύτερη είναι η ημέρα της Κυριακής, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αμαρτία. Αλλοίμονο σ' εκείνους που αφιερώνουν την Κυριακή ημέρα στο να κάνουν αμαρτίες, διότι θα καταδικασθούν στην αιώνια απώλεια και το μερίδιο τους θα είναι μαζί με τους υποκριτές.

Γιατί αυτή η ημέρα μάς δόθηκε για προσευχή, για να γευθούμε τους καρπούς της Θείας Λειτουργίας, για μετάνοια και συγχώρεση, για να συναντούμε στο Ναό Τον ίδιο το Χριστό μας. Την Κυριακή ημέρα τη δημιούργησε ο Κύριος, για να την χαιρόμαστε όχι σκοτιζόμενοι σε μεθύσια και βρώμικες πράξεις, αλλά αισθανόμενοι ευχαρίστηση στη μελέτη των Αγίων Γραφών. Μας έδωσε ο Θεός αυτή την ημέρα κατά την οποία κατέστρεψε τη δύναμη του θανάτου και την ονόμασε Κυριακή, ώστε και από αυτό το όνομα να σεβαστούμε την ημέρα και να τηρήσουμε τις εντολές του Κυρίου. Μην προσπερνάς την εντολή της Κυριακής αργίας, μην κλέβεις την ημέρα Του, μη χωρίζεσαι από την προσευχή, μην απομακρύνεσαι από τη Θεία Λειτουργία.

Δεν υπάρχει τίποτε ανώτερο από την Εκκλησία. Είναι υψηλότερη από τον ουρανό, λαμπρότερη από τον ήλιο, φωτεινότερη από όλο τον κόσμο. Γνωρίζω πολλούς, που σπάνια πατούν στην Εκκλησία, και πολλές φορές καθόλου. Εάν τους έλθει κάποιο κακό για τα αμαρτωλά τους έργα, θεωρούν υπαίτιο το Θεό και όχι τους εαυτούς τους, λέγοντας: «Γιατί επέτρεψε ο Θεός να γίνει αυτό;». Και δεν γνωρίζουν ότι όσο αυτοί απομακρύνονται από την Εκκλησία του Χριστού και ο Θεός απομακρύνεται από αυτούς;

Είναι αρκετά ίσως αυτά, αγαπητέ, για νουθεσία πολλών. Διότι, εάν αυτά που είπα δεν είναι αρκετά και δεν πείθουν τους ανθρώπους, τότε αυτοί δεν θα ακούσουν ούτε τα περισσότερα. Διότι για τον μυαλωμενο άνθρωπο είναι αρκετός ένας λόγος για να νουθετισθεί, τον επιπόλαιο όμως άνθρωπο και πνευματικά αδιάφορο, όσο κι αν προσπαθήσεις να του εξηγήσεις, δεν θα πείσεις την καρδιά του μέχρι να πεθάνει. Θέλεις να μην έλθει επάνω σου το κακό;

Να μην προσβάλλεις την Κυριακή, απομακρύνσου από πονηρά έργα, ασχολήσου με την προσευχή, απόλαυσε τη Θεία Λειτουργία, πάψε να λες αισχρολογίες, πήγαινε στη σύναξη με ευλαβείς Χριστιανούς και μαζί μ' αυτούς ευχαρίστησε το Θεό και ανάπεμψε δοξολογία.

Την Κυριακή ημέρα, λοιπόν, τη δημιούργησε ο Κύριός μας για προσευχή, για απόλαυση της Θείας Λειτουργίας, για μελέτη της Αγίας Γραφής, για έργα αγάπης, ας αγαλλιασθούμε και ας χαρούμε και ας απευθύνουμε δοξολογία στο Χριστό που αυτή την ημέρα αναστήθηκε, μαζί και στον Πατέρα και στο Άγιο Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους ατέλειωτους αιώνες. Αμήν.

Ευσέβιος Επίσκοπος Αλεξανδρείας
------------------------
Η Ιερά Σύνοδος  πάντως εμμένει σταθερά μέχρι και σήμερα μέσω του Δελτίου Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 25ης Ιουνίου 2013  για την μη κατάργηση της Αργίας της Κυριακής από την Κυβέρνηση.





 




Η ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Άρθρο: Του  Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου Δρ.Ν.& Θ. 
Ιεροκήρυκος του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αθηνών 
και Διευθυντού του Ιδιαίτερου Γραφείου 
του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου

Στο διάβα της ζωής του ανθρώπου υπάρχουν αξίες  Πνευματικά μεγέθη πού διορθώνουν, καλλιεργούν, εξυψώνουν και εκπολιτίζουν τον έσω άνθρωπο. Σ' αυτά ανήκει ο εκκλησιασμός και μάλιστα εκείνος της Κυριακής ημέρας, καθ' ότι δεν πρόκειται για μια ημέρα όπως οι άλλες της εβδομάδος αλλά από των πρώτων χριστιανικών αιώνων έχει καθιερωθεί ως η κατ' εξοχήν ημέρα του Κυρίου, η ημέρα της Αναστάσεως.

Η Κυριακή εξαιρείται, δεν είναι καθημερινή. Εξαιρείται σε ιερότητα και τιμή. Γι' αυτό και για τους χριστιανούς είναι κατάπαυση και αργία. Ιδιαίτερα ο εκκλησιασμός κατά την ημέρα αυτή είναι η ύψιστη έκφραση της θεάρεστης λατρείας πρός το Θεό.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας είναι η αναφορά μας στο Θεό, το μέσο της ένωσής μας μαζί Του, η νοηματοδότηση της ύπαρξής μας, η ευχαριστία, η δοξολογία, η ικεσία μας. Εκεί συναντάμε αληθινά τον συνάνθρωπό μας, μαθαίνουμε να ελευθερωνόμαστε, ν' αγαπάμε, να διακονούμε, να εισερχόμεθα στο Μυστήριο της θείας χάριτος. Αυτό σημαίνει λειτουργημένος άνθρωπος στη ζώσα πραγματικότητα.

Το ελάχιστο, ο εκκλησιασμός έρχεται και λειτουργεί ως ηθική τόνωση, παραμυθεί, καταλαγιάζει τη θλίψη και τις ποικίλες δοκιμασίες τής ζωής ενδυναμώνει, φέρει ελπίδα στην ψυχή και καταλλαγή στις διανθρώπινες σχέσεις. Κάτι ήξεραν μεγάλες προσωπικότητες ως π.χ. από τον Λίνκολν μέχρι τον Καποδίστρια και τον Ντοστογιέφσκι μέχρι τον Παπαδιαμάντη που ποτέ δεν έμειναν αλειτούργητοι την Κυριακή ημέρα.

Οφείλουμε, εμείς οι ίδιοι οι νεοέλληνες να μην απαξιώσουμε τον εκκλησιασμό της Κυριακής. Αν φτάσουμε σ' αυτό το έσχατο σημείο της πνευματικής παρακμής, καθ' ότι περί αυτού πρόκειται. Τότε ως άφρονες, θα ισχύει τό ψαλμικόν και για μας «είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού, ουκ έστι Θεός» (Ψ. 13:1) αλλά και ή συνέχεια «άνθρωπος εν τιμή ων ου συνήκε, παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς» (Ψ. 48:21).

Όμως κατά τον Ίω. Χρυσόστομο «άνθρωπος έστιν, ούχ όστις απλώς, χείρας και πόδας έχει ανθρώπου, ούχ όστις εστί λογικός μόνον, άλλ' όστις ευσέβειαν και αρετήν μετά παρρησίας ασκεί» (ΕΠ 49:232) και κατά τον Marcel «ο άνθρωπος χωρίς Θεό είναι άνθρωπος εναντίον του ανθρωπισμού». 

Αποφυγή του εκκλησιασμού της Κυριακής με διάφορες δικαιολογίες συνιστά έλλειμμα και πνευματική αμέλεια ενώ η εύρεση «εις τας αυλάς του Κυρίου», στο ναό, είναι χάρις και ευλογία. Και μη λησμονούμε. Τούτος ο τόπος έζησε με τον εκκλησιασμό, χρόνια τώρα, και τον αγάπησε, ζυμώθηκε και δέθηκε μαζί του οικογενειακά, κοινοτικά, υπαρξιακά. Πως λοιπόν να τον ξεχάσει;

Ωστόσο αν κάποιοι ζητούν την αποδόμησή του θα πρέπει να ξέρουν ότι αν υπάρχει μια Ελλάδα που δεν είναι σκυθρωπή, αυτό εν πολλοίς, οφείλεται σ' αυτό που λέμε στη θεολογική γλώσσα «λειτουργία μετά την λειτουργία».



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ξεκινά η διήμερη κοινοβουλευτική μάχη για το πολυνομοσχέδιο για το νέο φορολογικό κώδικα και τις απολύσεις στο Δημόσιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης εν μέσω αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών με διευκρινήσεις, νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές.Στη... δίνη της διαθεσιμότητας μπαίνουν χιλιάδες υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα που μεγαλώνουν μόνοι, χωρίς σύζυγο, τα παιδιά τους. Η εξαίρεση από την ένταξη στη διαθεσιμότητα, παρά τα αντιθέτως εμφανιζόμενα ως πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου, δεν καλύπτει την προστασία μονογονεϊκών οικογενειών, παρά μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό τους.

Προβλήματα στις μετακινήσεις του με τα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην γενική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για σήμερα Τρίτη. Έως και την Τετάρτη θα υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων του ΟΣΕ, ενώ την Τρίτη δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Προβλήματα θα αντιμετωπίσει σήμερα, Τρίτη το επιβατικό κοινό, λόγω της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κατά του πολυνομοσχεδίου. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Κανονικά θα λειτουργεί το Μετρό (μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας), το τραμ και ο ηλεκτρικός. Κλειστοί από το πρωί οι σταθμοί του Μετρό Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο. Προβλήματα στις πτήσεις.

Με βασικό αίτημα να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει για σήμερα, Τρίτη 24ωρη γενική απεργία, καλώντας τους εργαζόμενους σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις, με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι δήμοι είναι κλειστοί μέχρι και την Τετάρτη. Διαβάστε αναλυτικά.

Κόσμος

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Ρομπέρτο Καντερόλι, από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, πιστεύει πως «δεν υπήρχε κάτι ρατσιστικό» στον εξωφρενικό χαρακτηρισμό «ουρακοτάγκο» που χρησιμοποίησε για την πρώτη μαύρη υπουργό της Ιταλίας -προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη Ρώμη, με τον πρωθυπουργό να απαιτεί την απομάκρυνσή του και την Λέγκα να αρνείται. «Δεν ήθελα να την προσβάλω, πάντα συγκρίνω ανθρώπους με ζώα» λέει ο Καλντερόλι, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού διοργάνωσε συγκέντρωση ζητώντας την παραίτησή του.Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται εξάχρονος που έμεινε για τρεις ώρες θαμμένος σε αμμόλοφο στην Ιντιάνα. Το αγόρι παγιδεύτηκε στον αμμόλοφο σε βάθος περίπου 3,3 μέτρων ενώ είχε πάει εκδρομή με την οικογένειά του.

Βορειοκορεατικό πλοίο που προερχόταν από την Κούβα σταμάτησαν οι αρχές του Παναμά, όταν προσπάθησε να διέλθει από τη διώρυγα μεταφέροντας αδήλωτα εξαρτήματα πυραύλων. Ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρντο Μαρτινέλι, ανέβασε μάλιστα στο twitter φωτογραφία του φορτίου.Υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και αστυνομία συγκρούστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε σημεία του Καΐρου, στην πρώτη αναζωπύρωση της έντασης μετά από μία εβδομάδα «ηλεκτρισμένης ηρεμίας». Τουλάχιστον 22 άτομα τραυματίστηκαν. 

Αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι διώξεις ηγετικών στελεχών των οποίων συνεχίζονται. Επισήμως ζήτησε συγγνώμη η Ισπανία από τη Βολιβία για την άρνησή της να επιτρέψει στο αεροσκάφος που μετέφερε το βολιβιανό πρόεδρο 'Εβο Μοράλες να μπει στον εναέριο χώρο της, επειδή υπήρχαν υποψίες πως στο αεροπλάνο βρισκόταν ο περιβόητος Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οικονομία

Για τα πεπραγμένα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ενημερώσει σήμερα Τρίτη την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Δ. Κυριτσάκης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολήθηκε τους τελευταίους μήνες µε υποθέσεις καταγγελιών ή αυτεπάγγελτων ερευνών, προκειμένου να ενισχύσει την συστημική επίδρασή της σε σημαντικές αγορές, επιβάλλοντας χρηματικές ποινές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση μειώθηκαν ακόμα περισσότερο τον Ιούνιο, κατά 5,6%, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών (Acea).

Στις 27 χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Μάλτα για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 1,3 εκ. πωλήσεις αυτοκινήτων σημειώθηκαν τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1996.Την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών λογιστές και φοροτεχνικοί, επικαλούμενοι προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Αθλητισμός

Κοντά στη συμφωνία με τον Νίκο Νοτιά για το προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ βρίσκεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Σύμφωνα με της πληροφορίες ο κ.Νοτιάς αναμένεται στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συζητήσει με τον «Τίγρη» τόσο για το προπονητικό κέντρο όσο και για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, αφού ο Μελισσανίδης βλέπει ως σύμμαχο τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και τον θέλει στο πλευρό του.Την υπόσχεση ότι θα είναι καλύτερος από πέρσι έδωσε ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου κατά την προετοιμασία του ΠΑΟΚ στην Αυστρία. Ο Σέρβος επιθετικός του ΠΑΟΚ μίλησε επίσης για την Τούμπα και τον κόσμο της ομάδας, για τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ προσέθεσε ότι θέλει να απολαύσει την τελευταία του σεζόν ως ποδοσφαιριστής.

Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μια ανάσα από την απόκτηση του Μαχαμαντού Ντιαρά, ωστόσο τα δεδομένα φαίνεται πως άλλαξαν αφού ο αμυντικός μέσος από το Μάλι φαίνεται να έχει σημαντικό πρόβλημα στο γόνατο, όπως είδαν οι Πράσινοι στον ιατρικό φάκελό του. Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Νταμπίζας χαρακτήρισε χαμηλή την πρόταση της Ουντινέζε για τον Ορέστη Καρνέζη (800.000 ευρώ), ωστόσο, την τελική απάντηση στο θέμα θα την πάρει ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Αλαφούζος.


ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!

Η Ουγγαρία προχώρησε σε μια κίνηση οικονομικής "ελευθερίας" ζητώντας από το ΔΝΤ να "ξεκουμπιστεί" από την Βουδαπέστη. Εξοφλεί την τελευταία δόση, και απαιτεί την άμεση εκκένωση της χώρας. Αμήν να το δούμε και στην δική μας, αλλά για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε και εμείς έναν Βίκτορ Ούρμπαν. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας Γκιόργκι Μάτολτσι, ο αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κλείσει την αντιπροσωπεία του στην Βουδαπέστη.

Σε μια επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάτολτσι ευχαριστεί το Ταμείο για την βοήθεια που παρέσχε στην Ουγγαρία όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης.Συνολικά, η Ουγγαρία είχε λάβει ένα δάνειο ύψους 20 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.Ο Μάτολτσι εξήγησε ότι η Ουγγαρία θα εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις του δανείου της στο ΔΝΤ (περίπου 2,2 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αν και η προθεσμία γι' αυτό λήγει την 31η Μαρτίου 2014.

«Στις αρχές του 2013 το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την διαδικασία ελέγχου που σχετίζεται με το δάνειο» το οποίο είχε παραχωρήσει στην Ουγγαρία, κι επομένως «κατά συνέπεια, δεν είναι πλέον απαραίτητο το ΔΝΤ να διατηρεί γραφείο που να το αντιπροσωπεύει στην Βουδαπέστη», έγραψε ο Μάτολτσι. Ο ουγγρικός ενημερωτικός ιστότοπος Portfolio συσχετίζει την δημοσιοποίηση του περιεχομένου αυτής της επιστολής και την προεξόφληση του δανείου με τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2014.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο αυτό, η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει να προβάλει την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησία της Ουγγαρίας έναντι του Ταμείου, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.Κατά την διάρκεια της θητείας του ο Ορμπάν έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΔΝΤ, ιδίως για τον τρόπο με τον οποία χειρίστηκε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κι ενέκρινε μια επιθετική προεκλογική διαφημιστική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο που κατηγορεί τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό ότι «παίρνει τα χρήματα των συνταξιούχων και τα δίνει στις τράπεζες».

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ...

H αμυντική βιομηχανική υποδομή μιας χώρας καθορίζει το επίπεδο της ασφάλειά της και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της και αυτό είναι κάτι που είναι πανθομολογούμενο και ιστορικά επιβεβαιώνεται σε κάθε ένοπλη σύγκρουση. Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες αντανακλά απόλυτα την κακή κατάσταση και την απόλυτα αρνητική δυναμική και προοπτική των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό μόνο αυτοί που έχουν συνηθίσει να αυτοϊκανοποιούνται με δημόσια διατυπωμένες πομφόλυγες περί "ετοιμότητας" παραβλέπουν την πραγματικότητα.

"Στην άλλη πλευρά του λόφου",  στην Τουρκία, έχει δημιουργηθεί η πλέον δυναμική, με την έννοια της αναπτυξιακής ορμής, αμυντική βιομηχανία του ΝΑΤΟ και η δεύτερη σε δυναμική σε όλη την Ευρώπη, μετά από αυτή της Ρωσίας. Με ότι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση της ισχύος των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στην επόμενη πενταετία, όταν δηλαδή θα έχει αφομοιωθεί από αυτές η δυναμική από τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας. Το πλέον χαρακτηριστικό αυτής της αλματώδους ανάπτυξης είναι η έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων Frost & Sullivan για την παρούσα κατάσταση και την προοπτική της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας εν όψει της εισόδου στο χρηματιστήριο των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών. 

Κατά την F&S, η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανήκει στο δυτικό στρατόπεδο με αμυντική βιομηχανία που να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επενδυτών της για υψηλή κερδοφορία. Η οικονομία της Τουρκίας θεωρείται από την F&S εντυπωσιακά σταθερή σε σύγκριση με τις γειτονικές της στην Ευρωζώνη και τη Μέση Ανατολή, γεγονός σημαντικό για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.Ας δούμε ορισμένα σημεία της έκθεσης, εξαιρετικά ενδιαφέροντα για την Ελλάδα και τον (όποιο, πλέον...) "ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό". Την έκθεση υπογραφει ο Φίλιπ Ρόιτερ, Γενικός Διευθυντής της F&S.

«Η Τουρκία δυνητικά θα καταστεί μείζων εξαγωγέας στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και της Ένωσης Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παίξουν έναν αυξανόμενα ζωτικό στρατιωτικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, απαιτώντας τεχνολογίες νέας γενιάς. Η χώρα είναι η 15η στις στρατιωτικές δαπάνες διεθνώς και 6η στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 1,1% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών το 2011. Η μοναδική γεωπολιτική κατάσταση της χώρας έχει ενθαρρύνει υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, σε αντίθεση με τις διεθνείς τάσεις. Επίσης, η Τουρκία ανήκει στα κράτη που επηρέασε λιγότερο η κρίση του 2008 και 2009, ενώ κατόρθωσε να αναπτύξει καλύτερες οικονομικές πολιτικές ρύθμισης του επενδυτικού και τραπεζικού περιβάλλοντος". Ποιες εταιρείες περιγράφονται ως η ρακοκοκαλιά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας:  Η τουρκική "ΕΑΒ" η TAI που μαζί με την Aselsan περιλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες εταιρείες άμυνας διεθνώς, η Havelsan και η Roketsan.

Ένα από ισχυρά σημεία των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών είναι οι υψηλές επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) σε εγχώρια προϊόντα, όπως το αεροσκάφος βασικής εκπαίδευσης Hurkus και το Μη-επανδρωμένο Εναέριο Όχημα (UAV) Anka, η νέα γενιά πυραύλων εδάφους-εδάφους, το κολοσσιαίο ναυπηγικό πρόγραμμά τους κλπ. Τα παραπάνω απλά σκιαγραφούν το μέλλον που έρχεται με χαρακτηριστικά ... οδοστρωτήρα από την στιγμή που διατηρείται η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας. Όσο η Ελλάδα παραμένει "δεμένη" στα δεσμά του Μνημονίου, που έχουν αποστραγγίσει κάθε ικμάδα των ΕΔ τόσο η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη και θα αποτελεί πηγή εθνικών κινδύνων.

Και μόνο η απαίτηση της τρόικα να κόψει επιπλέον 350 εκατομ. ευρώ από τον έτσι ή αλλιώς μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012, προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως αποκάλυψε ο ΥΕΘΑ, Δ.Αβραμόπουλος, τα λέει όλα. Για την ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν μπορούμε να γράψουμε κάτι, γιατί απλά δεν υπάρχει, πέρα από ελάχιστες ιδιωτικές εξαιρέσεις που επιβιώνουν λόγω εξαγωγών και προσωπικής ικανότητας των ιδιοκτητών τους. Να επαναλάβουμε αυτό που σημειώσαμε στην αρχή: H αμυντική βιομηχανική υποδομή μιας χώρας καθορίζει το επίπεδο της ασφάλειά της και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της. Και η ολική αποδόμηση της αμυντικής βιομηχανίας σε συνάρτηση με τις εξαιρετικά χαμηλές διαθεσιμότητες των μέσων (μας μεταδίδονται από τις μονάδες τραγικές καταστάσεις...) και την οικονομική εξαθλίωση που υφίσταται το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό τους, δημιουργούν μια εφιαλτική εικόνα ασφάλειας.

Η διαφυγή των τριών Αλβανών κακοποιών από ένα κλοιό χιλιάδων αστυνομικών και ανδρών των ειδικών δυνάμεων Λιμενικού και Στρατού, δείχνει το επίπεδο που βρίσκονται οι μηχανισμοί ασφάλειας της χώρας... Δεν ξέρουμε πόσο πιστεύει η εγχώρια πολιτική ελίτ ότι θα  διασωθεί από τις ξένες δυτικές δυνάμεις που την στηρίζουν αν η κατάσταση μετακυλίσει σε εθνική ήττα (που από τα ελεγχόμενα συστημικά ΜΜΕ θα μεταφραστεί φυσικά ως "αναγκαίος συβιβασμός"), αλλά υπεύθυνοι για μια ήττα είναι πάντα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρωθυπουργοί, υπουργοί Εθνικής Άμυνας και στρατιωτική ηγεσία (Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων) των τελευταίων δέκα χρόνων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Πολίτες στελέχη του Λαϊκού Συνδέσμου - Xρυσή Αυγή θα αναλάβουν την φύλαξη των μαθητών και των σχολείων της χώρας ειδικά στις περιοχές που η εγκληματικότητα, εγχώρια και εισαγόμενη, έχει αντικαταστήσει την έννομη τάξη. Όπως ανέφερε στο defencenet.gr υψηλά ιστάμενο στέλεχος του κόμματος "Απολύουν τους σχολικούς φύλακες που αποτελούν την μοναδική ασπίδα για να μην αλωθούν τα σχολεία από κακοποιούς, εμπόρους ναρκωτικών κλπ. Εμείς δεν μπoρούμε να επιτρέψουμε να μείνουν τα σχολεία αφύλακτα. Ειδικά στις περιοχές που η εγκληματικότητα "θερίζει" θα τοποθετήσουμε εθελοντές σε βάρδιες για να είναι ασφαλή τα παιδιά των Ελλήνων. Την ημέρα για να περνάνε τα παιδιά από τα φανάρια και να σταματούν τα αυτοκίνητα στις διαβάσεις θα υπάρχουν γυναίκες εθελοντές και τις νύκτες όλοι σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία άνθρωποί μας θα περιπολούν γύρω από τα σχολεία. Εμείς αντίθετα με την κυβέρνηση δεν θα αφήσουμε τα παιδιά των Ελλήνων που είναι το μέλλον της χώρας έρμαιο των εγκληματιών ή των ατυχημάτων, ούτε την βάση του Έθνους που είναι τα σχολεία μας, αφύλακτα".

Πληροφορούμενοι στην κυβέρνηση την πρόθεση του Λαϊκού Συνδέσμου να συνδράμει αποφασιστικά στην προστασία των σχολείων και των μαθητών ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος στη Βουλή κατά την δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, ζήτησε αμέσως να αναθεωρηθεί η απόφαση λέγοντας ότι «Θέλω να δηλώσω ειλικρινώς και ευθαρσώς ότι υπάρχει ανησυχία. Τα σχολεία πρέπει να επιφυλάσσονται διότι τα ακραία στοιχεία καραδοκούν», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι το θέμα που προκύπτει «πρέπει να λυθεί με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει τις σχολικές μονάδες». Δεν διευκρίνησε τι εννοούσε όταν αναφερόταν σε "ακραία στοιχεία": Για τα στελέχη του Λαϊκού Συνδέσμου που θέλουν να προστατέψουν τους μαθητές και τα σχολεία ή για τα στελέχη της κυβέρνησης που προκειμένου να εκτελέσουν αυτά που ζητεί η τρόικα θέτουν σε κίνδυνο τους μαθητές απολύοντας του φύλακες των σχολείων;

Σημειώνεται ότι στα περισσότερα από αυτά τα σχολεία που βρίσκονται στην "κόκκινη ζώνη" της εγκληματικότητας π.χ. στα δυτικά προάστεια και το κέντρο της Αθήνας περί την Ομόνοια, πηγαίνουν σχολείο πολλά παιδιά μεταναστών που κατ'αυτό τον τρόπο θα τεθούν υπό την φύλαξη των εθελοντών του Λαϊκού Συνδέσμου, αφού οι "αντιρατσιστές" της κυβέρνησης και της τρόικα τα εγκαταλείπουν έρμαιο στους πάσης φύσεως κακοποιούς.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1969: Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» επανδρωμένο με τρεις αστροναύτες με προορισμό την Σελήνη.

Γεννήσεις

1872: Roald Amundsen, Νορβηγός εξερευνητής των πόλων.


1933: Μαίρη Χρονοπούλου, ηθοποιός.