15 Ιουλίου, 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

VOIOTOS Ι Η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προετοιμασίες που γίνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι λίγο μετά τις 12:00 στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρέστη και ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης που ενημέρωσε εκτενώς τον Υφυπουργό για τις κοινωνικές δράσεις και για το εκτεταμένο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον 89,5 ο κ. Κούρκουλας δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι έχει βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και εργαζόμαστε για μια επιτυχημένη Προεδρία της ελληνικής Κυβέρνησης στην Ευρώπη. "Άκουσα με πολύ προσοχή από τον Μακαριώτατο για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα θέλαμε να προσφέρουμε κάθε τεχνική υποστήριξη από το Υπουργείο Εξωτερικών για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων στην ενίσχυση των δράσεων της Εκκλησίας".

Για την τύχη των δύο Ιεραρχών στη Συρία ο κ. Κούρκουλας σημείωσε: "Δυστυχώς η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει βελτιωθεί και δεν έχουμε κάτι θετικό από την υπόθεση απαγωγής των Μητροπολιτών. Ως Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας και στα θεσμικά όργανα την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη μιας πιο έντονης παρέμβασης στην περιοχή".Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών για το έντονο ενδιαφέρον του να συνδράμει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και ευχήθηκε να είναι καρποφόρα η προσπάθειά του.

Εκ της Ι.Α.Α.
                                          

Ο κ. ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

Μεγάλη προθυμία να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας την Πέμπτη.

Ο Γερμανός επίσημος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να δει ιδιαιτέρως τον αρχιεπίσκοπο από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να ανοίξει διάλογο με τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας για δύο σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο θέμα της συζήτησης θα αφορούσε τις μετοχές που διαθέτει η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος στην «Εθνική Τράπεζα». Οι Γερμανοί θέλουν οπωσδήποτε να βάλουν χέρι στις μετοχές της εκκλησίας ώστε να αλώσουν τη συγκεκριμένη τράπεζα, για την οποία ενδιαφέρονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γι’ αυτό και ο κ. Σόιμπλε έδειχνε τόσο θερμό ενδιαφέρον να μιλήσει στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β’ και να μοιραστεί μαζί του τα σχέδια της “Deutsche Bank”.

Το δεύτερο σχετίζοταν για τη μισθοδοσία των κληρικών αλλά και τις αντιδράσεις μητροπολιτών σχετικώς με τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναμένετο να κομίσει προτάσεις που γίνονται από διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα της χώρας του. Ελέχθη, για παράδειγμα, ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα με τη μισθοδοσία των 9.500 κληρικών εφ’ όσον η Εκκλησία της Ελλάδος αρχίσει να επιδεικνύει «καλή θέληση» όσον αφορά στην περιουσία της.  Η γερμανική ηγεμονία όμως απαιτεί υποταγή της Εκκλησίας

Όλα αυτά τα δεδομένα απασχολούσαν τους συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί με απαντήσεις επί όλων των ζητημάτων. Κάποιοι σχολίασαν ότι για τις μετοχές της Εθνικής δεν αποφασίζει ο Μακαριότατος αλλά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενώ για τους μισθούς των κληρικών υπάρχει το αντεπιχείρημα με τις προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της Ευαγγελικής Εκκλησίας με την επιβολή φόρου 2% σε όλους τους φορολογουμένους.

Ο αρχιεπίσκοπος, πάντως δεν ήτο πρόθυμος να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις, ειδικά με τον κ. Σόιμπλε. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή «ο Μακαριότατος προσεύχεται και αγωνίζεται επί της ουσίας για τη βελτίωση και την ανακούφιση του δοκιμαζομένου λαού από την οικονομική κρίση, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Αυτός είναι και πρέπει να είναι ο αγώνας ενός πνευματικού ποιμένος για το λαό. Η πολιτική είναι για τους πολιτικούς».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας παίρνει σαφείς αποστάσεις απ’ όσα σημειώνονται σε πολιτικό επίπεδο και δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τις ευσχήμως διατυπωμένες πολιτικές νουθεσίες που δέχεται από την κυβέρνηση.

Τα σχόλια ορισμένων συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά εναντίον του κ. Ιερωνύμου, επειδή προτίμησε να κάνει περιοδεία στις παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αντί να περιμένει σε «κατ’ οίκον περιορισμό» – όπως έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας - τον ανασχηματισμό, έχουν υποπέσει στην αντίληψή του. Ωστόσο, δεν δίνει σημασία σε μικρότητες.

Και τώρα το ΚΟΥΪΖ του Ιστολογίου μας:

Τι φοβήθηκε άραγε η Κυβέρνηση και υποχρέωσε τον κ. Σόϊμπλε να μην συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο αφού είχε εκφράσει την επιθυμία ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας για να τον συναντήσει;

Οι απαντήσεις σας για το Κουίζ θα αναρτηθούν στο Ιστολόγιό μας αγαπητοί φίλοι. 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΛΩΝΩΝ κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ


13/7/2013
Μιλώντας στην «Κ» ο διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο) Επίσκοπος Σαλώνων, κ. Αντώνιος Αβραμιώτης αναφέρει ότι η Εκκλησία πιέζει μέσω επιστολών αλλά και λεκτικά όσους από τους μισθωτές της καθυστερούν την αποπληρωμή των μισθωμάτων, είτε πρόκειται για επαγγελματικές στέγες είτε για κατοικίες. «Εάν δούμε πως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πληρώνουν τότε τους στέλνουμε εξώδικα. Ωστόσο, με τους περισσοτέρους ενοικιαστές μας έχουμε καλή σχέση.

Οι περισσότεροι έχουν ζητήσει μείωση και έχουμε ανταποκριθεί» λέει ο π. Αντώνιος και συμπληρώνει ότι «γίνονται ελάχιστες εξώσεις. Φεύγουν από μόνοι τους όταν αποφασίσουν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «εξαιτίας της μείωσης των ενοικίων τα εκκλησιαστικά ακίνητα συνήθως ενοικιάζονται αμέσως.

Είναι κέρδος να έχεις έναν μισθωτή ακόμα και με μικρό μίσθωμα παρά να μην έχεις κανέναν». «Άμα κάποιος δεν πληρώνει πρέπει να γίνει αγωγή εξώσεως. Είναι σαφής ο νόμος. Άμα δεν πληρώνει κάποιος ένα, δυο και τρεις μήνες δεν μπορεί να κάνει ιδιοκτησία του το ακίνητο.

Μείωση εσόδων

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους «η Εκκλησία σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Τα έσοδά της τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά επειδή αρκετά ακίνητά της δεν ενοικιάζονται αλλά και επειδή οι μισθωτές ζητούν συνεχώς μειώσεις». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδας από μισθώματα μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια μειώθηκαν κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, ενώ το 2008, πριν εκδηλωθεί η κρίση, στο εκκλησιαστικό ταμείο μπήκαν δώδεκα εκατομμύρια η περσινή χρονιά… έκλεισε μόλις με επτά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Κ.Υ.Ο οι μειώσεις των μισθωμάτων ξεκινούν από 25% και φτάνουν μέχρι 40%, ενώ μηνιαίως η «χασούρα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολογίζεται σε 80.000 ευρώ περίπου.

«Πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και άλλες ζήτησαν μείωση ενοικίων. Εάν προσθέσουμε και το γεγονός ότι από το 2008 και μετά έπαψε να υπάρχει μια βασική πηγή χρηματοδότησης της Εκκλησίας, τα μερίσματα μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αναλογιζόμαστε όλοι ότι έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδα που προορίζονται για το φιλανθρωπικό μας έργο» προσθέτει ο π. Αντώνιος Αβραμιώτης.



ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ


Οι ειδικοί καταγράφουν δραματική πτώση των γεννήσεων, αλλά και κατακόρυφη αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών. Στα χρόνια της άγριας λιτότητας, ειδικοί επιστήμονες καταγράφουν δραματική πτώση των γεννήσεων αλλά και κατακόρυφη αύξηση των γεννήσεων νεκρών βρεφών, κάτι που αποδίδεται ευθέως στην ανεργία αλλά και στην πτώση του εισοδήματος των Ελλήνων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η κ. Εφη Σίμου, επιστημονική συνεργάτης στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτρια του Τομέα, Αναστασίας Ρουμελιώτη, δείχνει ξεκάθαρα τη σταδιακή πτώση των γεννήσεων από τότε που μπήκε στη ζωή μας το ΔΝΤ, αλλά και στα επόμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα με βάση τα ευρήματα της έρευνας:

-Από το 2009 και μετά κατεγράφη πτώση των γεννήσεων 10,13% από το 2009 στο 2011.

-Από το 2008 και μετά καταγράφηκε αύξηση των γεννήσεων νεκρών εμβρύων 21,15% από το 2008 στο 2011.

-Η παραπάνω εξέλιξη συνδέεται με τη δραματική πτώση του ΑΕΠ από το 2009 στο 2011 κατά 14,82%

-Ειδικά η αύξηση στις γεννήσεις νεκρών βρεφών συνδέεται με την αύξηση της ανεργίας και κυρίως των γυναικών από 11,7% το 2008 σε 24,5% το 2011.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα η ερευνήτρια: «Τα δεδομένα της έρευνας δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν, καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί στη βιβλιογραφία, συχνά η οικονομική ύφεση συνδέεται με μείωση των γεννήσεων. Από τη μία οι περίοδοι οικονομικής ευμάρειας και ανάπτυξης φαίνεται ότι συνοδεύονται από περιόδους αυξημένης γεννητικότητας και από την άλλη, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης μειώνονται οι γεννήσεις, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι αυξάνονται οι γεννήσεις νεκρών εμβρύων».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα πρέπει να είναι έτοιμοι οι πίνακες με τα ονόματα των 2.500 καθηγητών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης οι οποίοι θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Η προθεσμία καθορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, με υπηρεσιακό έγγραφο που εστάλη την Παρασκευή προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών. Συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός θα παραβρίσκεται στη συνεδρίαση.

Ως αναγκαστικό μέτρο περιέγραψε τις απολύσεις στο Δημόσιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το μέτρο της κινητικότητας. «Πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Να χάσουν τη δουλεία τους πολίτες ή να εκτροχιαστεί συνολικά η χώρα» δήλωσε, εκτιμώντας πως το 2013 είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τους πολίτες και ότι από 2014 θα υπάρξει αλλαγή πορείας για την οικονομία. Μια γεύση για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει στο χώρο της Υγειας έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Δευτέρας. Όπως προκύπτει από τα όσα είπε, θα ανατεθεί σε ιδιώτη ο έλεγχος της αναγκαιότητας των επεμβάσεων και της ορθής αγωγής των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Επιπλέον αναφέρθηκε στην αλλαγή χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων, καθώς και στο πρόγραμμα κινητικότητας στο χώρο της Υγείας.

Για μια πολύ δύσκολη πολιτική και κοινωνική μάχη, ετοιμάζεται η δικομματική κυβέρνηση που εισέρχεται σε ένα τριήμερο «φωτιά» με τα συνδικάτα, τους εν αναμονή απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους δημάρχους να είναι επί ποδός πολέμου. Εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, την Τετάρτη, στα κόμματα της συγκυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη ψυχολογικό μασάζ στους βουλευτές, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές.

Κόσμος

Από την Ουάσινγκτον θα έρθει η πρώτη υψηλού επιπέδου διπλωματική συνάντηση με τη νέα ηγεσία στην Αίγυπτο μετά την στρατιωτική ανατροπή του Μόρσι, με την άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κάιρο -ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν καλέσει και τη Δευτέρα σε διαδηλώσεις. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί και με μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων· απέρριψαν την πρόσκληση οι ισλαμιστές του κόμματος Νουρ. Αρκετοί ακτιβιστές της Greenpeace, «δεκάδες» σύμφωνα με την ίδια, εισέβαλαν στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τρικαστάν το πρωί της Δευτέρας, ζητώντας το κλείσιμό του. Παρακάμπτοντας την ασφάλεια, μπήκαν στη μονάδα και ανάρτησαν πανό εναντίον της πυρηνικής ενέργειας αλλά και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Τουλάχιστον 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο τεταμένου αγώνα πυγμαχίας στην Ινδονησία. Η έκβαση του αγώνα προκάλεσε οργή εναντίον του διαιτητή, ο οποίος θεωρήθηκε ότι ευνόησε τον νικητή, και ξέσπασαν επεισόδια γύρω από το ρινγκ· αρκετοί, κυρίως γυναίκες, που προσπάθησαν να διαφύγουν, ποδοπατήθηκαν στις εξόδους. Έκκληση για ηρεμία απεύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για το φόνο του 17χρονου Τρέιβορ Μάρτιν, την ώρα που χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον της απόφασης σε όλες τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει εάν μπορεί να διωχθεί εκ νέου ο Ζίμερμαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Δικηγόρος θέλει να γίνει ο 29χρονος Ζίμερμαν για να «προστατεύσει άλλους σαν κι αυτόν», σύμφωνα με τους οικείους του.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο Μπέλφαστ όταν προτεστάντες διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με σφαίρες καουτσούκ, αναφέρει το Reuters. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Οικονομία

Ανάπτυξη 7,5% κατέγραψε η κινεζική οικονομία το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα, παρουσιάζοντας τη δεύτερη συνεχόμενη επιβράδυνση στην ανάπτυξη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σε σχέση με την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.

Το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τετάρτη θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική εισαγωγή των τόκων καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε πως οι τόκοι έχουν εισαχθεί στο σύστημα της ΓΓΠΣ από όλες τις τράπεζες -μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου- εκτός δύο μεγάλων και η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση.

Στις 1.800.000 ανέρχονται οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης αποκάλυψε πως ήδη έχει υποβληθεί το 30% περίπου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή 1.800.000 δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000, ενώ βρίσκονται προσωρινά αποθηκευμένες στο Taxisnet γύρω στις 350.000.

Αθλητισμός

Ο Ντάνιελ Πράνιτς συμφώνησε να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο 31χρονος Κροάτης διεθνής μπακ πρόκειται να μείνει ελεύθερος από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και να συνεχίσει την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ο Ιβάν Μπρέσεβιτς για λογαριασμό της ΑΕΚ και μάλιστα είχε συνάντηση με τους Ντούσαν Μπάγεβιτς και Νίκο Λυμπερόπουλο για τις τελευταίες λεπτομέρειες του συμβολαίου του. Ο 26χρονος Κροάτης επιθετικός το πρωί της Δευτέρας θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις στο «Ιατρικό Κέντρο» και στη συνέχεια θα μεταβεί στα γραφεία της ομάδας στο ΟΑΚΑ για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με την ΑΕΚ.

Μια ανάσα από τον Ολυμπιακό βρίσκεται ο Καρλ Μεντζανί, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο! Ο κεντρικός αμυντικός της Μονακό έχει ήδη επιβεβαιώσει τις επαφές του με τους Πειραιώτες και οι Γάλλοι θεωρούν τη μεταγραφή «κλεισμένη», καθώς ο 28χρονος Αλγερινός δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στο σημερινό (14/7) φιλικό των Μονεγάσκων με την Φορτούνα, που έγινε στο Ντίσελντορφ, αν και αρχικά ο Κλαούντιο Ρανιέρι τον είχε στα πλάνα για τις αλλαγές του δευτέρου ημιχρόνου. Στο μεταξύ, πέρα από τα δημοσιεύματα που στέλνουν τον Τζαμέλ Αμπντούν εκτός Ολυμπιακού, το ίδιο μαρτυρά και η στάση του ίδιου του παίκτη. Χωρίς Κάρολ, αλλά σούπερ Ντε Βινσέντι.


Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ


Ένας Αφγανός και ένας συνταξιούχος που εμφανίζονται ως επικεφαλής δύο εταιρειών λογισμικού έχουν λάβει από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας τα τελευταία χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου εταιριών λογισμικού, οι οποίοι έχουν λάβει κατά μέσο όρο ετησίως από την το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (TEO) 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι οι επικεφαλής των δυο εταιρειών που προμηθεύουν την ΤΕΟ το σύστημα τηλεδιοδίων, το σύστημα είσπραξης τηλεδιοδίων και την τεχνική υποστήριξη του κέντρου ελέγχουν.

Όπως αναφέρει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης η BEE TECH A.E και η Q FREE INTERNATIONAL HELLAS έχουν σχέση μητρικής και θυγατρικής εταιρείας και διοικούνται από διοικητικά συμβούλια που έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση. Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ένας Αφγανός ενώ στην δεύτερη θέση του διοικητικού συμβουλίου είναι ένας συνταξιούχος.

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης «από τα στοιχεία που εντόπισαν μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν η ΤΕΟ Α.Ε κατά την περίοδο 2006-2010 κατέβαλε κατά μέσο όρο ετησίως για την διαχείριση του συστήματος είσπραξης διοδίων στις εταιρείες 4,28 εκατ. ευρώ όταν οι εταιρείες αυτές είχαν συμβόλαια με την ΤΕΟ για 1,64 εκατ. ευρώ ετησίως. Γεγονός που σημαίνει ότι η ετησία δαπάνη 2,21 εκατ. ευρώ είναι εκτός σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης «από την ΤΕΟ ΑΕ δεν έχουν εκπονηθεί κανονισμοί ανάθεσης μελετών, έργων και προμηθειών. Όλες οι συμβάσεις προμηθειών-εργολαβιών των οποίων έλαβε γνώση ο έλεγχος αποτελούσαν κείμενα της μιας σελίδας, με επιγραμματικό, γενικό και συχνά αόριστο προσδιορισμό του συμβατικού αντικειμένου και των συμβατικών υποχρεώσεων».

Επιπλέον «από το 2003 και εντεύθεν εγκαταστάθηκαν ως ανάδοχοι εξειδικευμένες τεχνικές εταιρείες για τη διαχείριση των διοδίων σε όλες όμως τις περιπτώσεις πλην μιας ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε χωρίς διαγωνισμό».

MΑΖΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ!!!


Βρε πως αλλάζουν οι καιροί. Απόλυτη συνεργασία Ισραήλ και Αιγύπτου. Το Ισραήλ  λοιπόν  αποδέχτηκε (με μεγάλη χαρά)  αίτημα της Αιγύπτου, για την μεταφορά σημαντικών Αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων στην χερσόνησο του Σινά, με σκοπό να εκκαθαρίσουν την περιοχή από εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία, που δρούσαν ανενόχλητα στην περιοχή. Μάλιστα πριν μία  ημέρα ομάδα Ισλαμιστών έστησε ενέδρα σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, με σκοπό την δολοφονία του Υποστρατήγου του Αιγυπτιακού στρατού Αχμάν Γουάφι (Ahmad Wasfi), που είχε αναλάβει την αποστολή της  οργάνωσης της  μελλοντικής εκκαθάρισης της χερσονήσου από τους ανεξέλεγκτους Ισλαμιστές. Ο στρατηγός σώθηκε τελικά, αλλά αρκετοί στρατιώτες  του σκοτώθηκαν.

Ο στρατηγός, είχε λάβει εντολή από τον ΥΠΕΘΑ στρατηγό Φατάχ Αλ Σίσι και είχε μεταβεί στην χερσόνησο πριν τέσσερις ημέρες. Ο στρατηγός Γουάφι είναι στενός συνεργάτης του στρατηγού Αλ Σίσι και είχε λάβει μέρος στην ανατροπή του Μόρσι πριν μερικές ημέρες. Οι Ισλαμιστές, που πλέον δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ο Ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου καθαιρέθηκε από την προεδρία,  οπότε χάνουν την ευκαιρία  να κάνουν την Αίγυπτο Ισλαμική χώρα και τους αδελφούς μουσουλμάνους να κυβερνούν για πρώτη φορά, στην ουσία δημιούργησαν αντάρτικο στην περιοχή και επιτίθενται συνεχώς και ιδιαίτερα σε κυβερνητικούς στόχους, συνεπικουρούμενοι από την φιλική προς αυτούς Χαμάς, της οποίας μαχητές από την Γάζα μετέβησαν στην χερσόνησο του Σινά.

Έτσι κοντά στην παραλιακή πόλη Αλ Αρίς, όπου εκινείτο το κονβόι με τον στρατηγό, περίπου 30 ισλαμιστές εξτρεμιστές (σαλαφιστές) έστησαν ενέδρα και με μπαράζ αντιαρματικών RPG και πολυβόλων προσπάθησαν να εξοντώσουν την αυτοκινητοπομπή. Κατά την μάχη που διεξήχθη σκοτώθηκαν πολλοί Αιγύπτιοι στρατιώτες και  σαλαφιστές. Το δρομολόγιο του στρατηγού ήταν μυστικό και όπως φαίνεται η οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που κυβερνούσε μέχρι πριν από λίγες ημέρες την Αίγυπτο, έχει ανθρώπους ακόμη σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις, γεγονός που ανησύχησε τον στρατηγό Φατάχ Αλ Σίσι, τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου σήμερα. Μάλιστα και πριν δύο ημέρες δύο λεωφορεία που μετέφεραν Κολομβιανούς κυανόκρανους ( ΟΗΕδες) , της ειρηνευτικής δύναμης MFΟ, που ευρίσκεται στην περιοχή, από το 1967, δέχτηκε επίθεση πάλι από τους σαλαφιστές της περιοχής, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Έτσι λοιπόν τα γεγονότα αυτά έδωσαν το έναυσμα στον στρατηγό Αλ Σίσι να αποφασίσει να στείλει μεγάλη στρατιωτική δύναμη, από τις πόλεις Πορτ Σάιδ και Ισμαηλία, για να προβεί σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Για να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό του αυτόν ζήτησε και έλαβε από το Ισραήλ,  άδεια εισόδου στρατιωτικών δυνάμεων στην χερσόνησο του Σινά, που μετά τον πόλεμο των έξη ημερών του 1967  και την υπογραφείσα ειρήνη, είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη, εκτός ελαχίστων δυνάμεων, που ασχολούνται με τον έλεγχο των διαβάσεων.

Φυσικά το Ισραήλ, με μεγάλη ικανοποίηση ενέκρινε αμέσως το αίτημα της Αιγύπτου για την είσοδο των Αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σινά, καθόσον η  περιοχή του Σινά γειτνιάζουσα με το Ισραήλ είχε καταστεί η βάση εξόρμησης των εξτρεμιστών σαλαφιστών  για τρομοκρατικές επιθέσεις,  και μάλιστα πολύνεκρες κατά του νοτίου  Ισραήλ και δη  στην έρημο Νεγκέβ και την πόλη Ειλάτ.  Έτσι πλέον των άλλων  κινητοποίησε και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) κατά μήκος των συνόρων με την χερσόνησο του Σινά και την Λωρίδα της Γάζας  στο νότιο τμήμα της για την ασφάλεια  και το σφράγισμα των συνόρων του και την ενδεχόμενη βοήθεια προς τον επί δεκαετίες  αντίπαλο σε πολλές πολεμικές αναμετρήσεις, τον Αιγυπτιακό στρατό. 

Όταν απαιτηθεί, που θα απαιτηθεί, καθόσον σφραγίζοντας τα σύνορά του δεν θα επιτρέψει στους εξτρεμιστές να διαφύγουν, ούτε καν να εισέλθουν στην Γάζα, όταν θα καταδιώκονται από τον Αιγυπτιακό στρατό. Οι εξελίξεις στην περιοχή μετά την ανατροπή Μόρσι είναι ραγδαίες και ο κίνδυνος γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης είναι πλέον έντονος. Μικρής έκτασης εμφύλιας σύρραξης βλέπουμε σε καθημερινή βάση στην Αίγυπτο του σήμερα, αλλά οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία.

Ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την κατάσταση είναι το Ισραήλ, που πλέον μπορεί να «συνεννοηθεί»  και να “συνεργαστεί” με τους Αιγύπτιους στρατιωτικούς και έχει ήδη απαλλαγεί από έναν ισλαμιστή πρόεδρο, εχθρό του Ισραήλ που είχε αφήσει εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία να δρουν στην χερσόνησο του Σινά και να προκαλούν επιθέσεις στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο μεγάλος χαμένος πλέον τώρα είναι η οργάνωση Χαμάς στην Γάζα, όπου έχασαν μια φιλική κυβέρνηση προς αυτούς, που έκανε τα στραβά μάτια στο απίθανο λαθρεμπόριο, με ότι χρειαζόταν η Γάζα, από κινητά I Phone μέχρι τρόφιμα , οικοδομικά υλικά , ζώα κλπ. 

Η Χαμάς έπαιξε και έχασε σε όλα τα επίπεδα, αφού εκτός από τον Μόρσι, στήριξε και τους αντάρτες στην Συρία, με αποτέλεσμα να απολέσει και την φιλία και στήριξη τόσο της αδελφής οργάνωσης Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, όσο και του Ιράν, που χρηματοδοτούσε πολλές δραστηριότητες της, φέροντας την οργάνωση σε τραγική κατάσταση. Αλλάζουν οι καιροί και βλέπουμε πράγματα και θάματα στην περιοχή αυτή και αναμένονται ακόμη πιο χειρότερες εξελίξεις, όταν θα αρχίσουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Αιγυπτιακού στρατού στο Σινά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1974: Ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας κατά του προέδρου Μακαρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος διαφεύγει ενώ η χούντα διορίζει νέο «πρόεδρο» τον Νίκο Σαμψών.

Γεννήσεις

1930: Jacques Derrida, Γάλλος φιλόσοφος που εισήγαγε την θεωρία της αποδόμησης.

1956: Ian Curtis, Άγγλος τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Joy Division.

Θάνατοι

1899: Γεώργιος Αβέρωφ, εθνικός ευεργέτης.


1997: Gianni Versace, Ιταλός μετρ της υψηλής ραπτικής που δολοφονήθηκε στο Miami.