13 Ιουλίου, 2013

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ


Αφίχθη στην Αγία Πετρούπολη ο Σταυρός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ο οποίος βγήκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα πρώτη φορά μετά το 1980, οπότε και έγινε η επανακομιδή του.

Τον Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν της Αγίας Πετρούπολης. 
"Ζητούμε την χάρη και τις προσευχές του Αποστόλου Ανδρέα, του πολιούχου της Αγίας Πετρούπολης, για την ευημερία και την ειρήνη του λαού μας", ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών από τον Ναό της Παναγίας του Καζάν.

Σε άλλο σημείο τόνισε: "Η μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα είναι ένα ιστορικό γεγονός για την ζωή της Αγίας Πετρούπολης, την Ρωσική Εκκλησία και το σύνολο της Αγίας Ρωσίας." Στην συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος ασπάστηκε τον Σταυρό και τελέσε ενώπιον του μια σύντομη δέηση, ενώ συνεχάρη τον Πρόεδρο του Ιδρύματος "Αγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος" κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν για την μεταφορά και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Πατρών μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι είναι μεγάλη ευλογία για την Ρωσία η μεταφορά του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα.

Ατελείωτες ουρές σχηματίζουν οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης για να προσκυνήσουν τον Σταυρό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα που βρίσκεται στην πόλη από την Πέμπτη το μεσημέρι. Στην Αγία Πετρούπολη που κατά την παράδοση θεμελιώθηκε πάνω σε τμήμα του λειψάνου του Αποστόλου Ανδρέα , οι κάτοικοι θεωρούν τεράστια τιμή την παρουσία του Σταυρού εκεί και σπεύδουν με κάθε τρόπο να προσκυνήσουν.

Ο Σταυρός θα παραμείνει στον Καθεδρικό της Παναγίας του Καζάν μέχρι και την Δευτέρα, οπότε και θα ξεκινήσει το ταξίδι του στο εσωτερικό της Ρωσίας, με το ειδικά διαμορφωμένο σε Ναό βαγόνι, με πρώτο σταθμό την πόλη Οντιντσόβο στα περίχωρα της Μόσχας. Δείτε το Video από την άφιξη.


ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ


Στην ενίσχυση της νομοθεσίας με την οποία τιμωρείται η παιδική κακοποίηση στο Βατικανό προχώρησε ο πάπας Φραγκίσκος Α’ την Πέμπτη, αναμορφώνοντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για τον κλήρο και τους πολίτες οι οποίοι εργάζονται στη μικρή πόλη – κράτος.

Το διάταγμα του Πάπα περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Βατικανό, «έναν πλατύτερο ορισμό των διάφορων εγκλημάτων κατά ανηλίκων», μεταξύ άλλων της παιδικής πορνείας, των σεξουαλικών συνευρέσεων με παιδιά και της παιδικής πορνογραφίας.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες από τον Πάπα Φραγκίσκο

Πρόσφατα, το Βατικανό ενίσχυσε τη συνεργασία του με άλλα κράτη ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην τρομοκρατία σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων την οποία είχε αρχίσει ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, ώστε το λίκνο του καθολικού χριστιανισμού να προσαρμοστεί στη σύγχρονη διεθνή νομολογία.

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ενισχύουν το επίπεδο νομικής υπευθυνότητας ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται εντός Βατικανού, βήμα το οποίο θεωρείται κομβικό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς της γραφειοκρατικής μηχανής του θρησκευτικού κράτους.

Οι νέοι νόμοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τίθενται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Περίπου διχοτομείται η κοινή γνώμη απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα της Metron Analysis. Το 50% λέει «όχι» σε απολύσεις, ενώ το 47% των ερωτηθέντων επιθυμεί μείωση του αριθμού των υπαλλήλων. «Όχι» στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας λέει το 62% των ερωτηθέντων. «Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων το 'μαύρο' της 11ης Ιουνίου, προσφέροντας πολιτικό άλλοθι σε κανένα κόμμα. Δεν συμμετέχουν σε κανένα 'παζάρι' με προαπαιτούμενο να 'σφραγιστούν' έστω και για ένα λεπτό τα ραδιοφωνικά - τηλεοπτικά στούντιο και πλατώ των κεντρικών και περιφερειακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ και να 'αλυσοδεθούν' οι πόρτες του Ραδιομεγάρου» τονίζουν σε νέα ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Επικρατείας, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Εξερχόμενος ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στο πολυνομοσχέδιο.Για δικτατορία της τρόικας, δικτατορία του ευρώ και κυβέρνηση ανδρεικέλων, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επισήμανε πως «δεν μιλάμε για διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά για διαγραφή όλου του χρέους. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα».

Κόσμος

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν ειρηνικά τα ξημερώματα του Σαββάτου στους δρόμους του Καΐρου ζητώντας την επιστροφή του Μοχάμεντ Μόρσι, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία, για ανεύρεση παγιδευμένων κάτω από τα συντρίμμια. Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 τραυματίστηκαν όταν ταχεία επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε. Τουλάχιστον 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν μετά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε καφενείο στην πόλη Κιρκούκ του Ιράκ. Είναι η τρίτη επίθεση αυτού του είδους στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Ταχεία επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στο Παρίσι, στο Μπρετινί-σιρ-Ορζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 12 (οι εννέα σοβαρά), ενώ κάποιοι φέρονται να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί. Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει ο ισραηλινός στρατός μετά την προσαγωγή ενός πεντάχρονου παλαιστίνιου με το αιτιολογικό ότι έθετε σε κίνδυνο τους περαστικούς επειδή πετούσε πέτρες. Ισραηλινή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με επεισόδιο όπου διακρίνεται αγόρι να κλαίει και να οδηγείται μαζί με ενήλικο παλαιστίνιο σε στρατιωτικό τζιπ.

Οικονομία

Ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας της Κύπρου τα επόμενα χρόνια παραμένει υψηλός, αναφέρει στην ετήσια έκθεση του ο οίκος Moody's, που εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στο οικονομικό περιβάλλον και στα δημόσια οικονομικά. Το κεντρικό σενάριο του οίκου για την οικονομία είναι ότι δεν θα παρουσιάσει ανάπτυξη πριν το 2016. Τον «οδικό χάρτη» εξόδου από το Μνημόνιο σκιαγραφεί ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας τέσσερα βήματα: την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, την ενίσχυση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση των επιτοκίων.Tην πλήρη αντίθεση του με την αύξηση του συντελεστή φόρου συναλλαγών για πωλήσεις τίτλων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από το 0,20% στο 0,35%, που περιέχεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εκφράζει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Αθλητισμός

Στην Αθήνα βρίσκονται από την Παρασκευή οι παίκτες που δεν υπολογίζονται από τον Γιάννη Αναστασίου για το ρόστερ του Παναθηναϊκού. Σο, Πίντο, Βελάσκες, Φορναρόλι, Τοτσέ πέρασαν από ιατρικά τεστ, καθώς το «τριφύλλι» δεν αποκλείεται να τρέξεις τις εξελίξεις για την αποχώρηση τους από την ομάδα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τους Βιτόλο, Κουίνσι. Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε διάψευση όλων των... μεταγραφικών στόχων του. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκαθάρισαν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις περιπτώσεις των Σισοκό, Κολοβού, Τζαβέλλα και Αμαλφιτανό, προσθέτοντας ότι εάν αποχωρήσει βασικός παίκτης, θα αντικατασταθεί με έναν ακόμη καλύτερης ποιότητας ποδοσφαιριστή. «Ξένα» σενάρια για Αμπντούν, Τζιμπούρ και Μεντζανί.

«Πόρτα» της ΕΠΟ στη Σούπερ Λίγκα σχετικά με τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβασθούν στη Football League. Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τρεις θα είναι οι ομάδες που θα πέσουν στη Football League την προσεχή σεζόν και ισάριθμες θα ανέβουν στη «μεγάλη κατηγορία», παρτά την πρόταση της Λίγκα για την άνοδο/ υποβιβασμό δύο. Την Πέμπτη η συνεδρίαση του ΔΣ της Football League, παρουσία και των ομάδων της Γ' Εθνικής.


Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ


«Να ξέρετε πως, αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από τη βρόμα όπου κυλιούμαστε, θα μας σώσει από τη μετριότητα και από την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε». Αυτά έγραφε ο εθνικιστής στοχαστής, ήρωας και μάρτυρας του γένους Ιων Δραγούμης στο «Μαρτύρων και ηρώων αίμα». Η Ιστορία, θέλοντας επίμονα να μας βάλει μυαλό, να μας συνετίσει, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αποδεικνύει ότι ο Δραγούμης είχε δίκιο. Έχει περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του αιώνα από την ημέρα που δημοσιεύτηκε αυτό το σπουδαίο έργο του Δραγούμη και το μακεδονικό ζήτημα βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα. Δυστυχώς, όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες.

O Αλί Αχμέτι, αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, αποκάλυψε σε ομιλία του στη Σόφια ότι υπάρχει πρόταση για ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η συγκεκριμένη πρόταση θα ήταν κατάπτυστη, απαράδεκτη και θα κινούταν σαφώς στη σφαίρα του γελοίου, αν το τιμόνι των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας μας δεν το κρατούσε ένας πολλάκις αποτυχημένος και επικίνδυνος πολιτικός: ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Στους παράγοντες που εντείνουν την ανησυχία των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων πρέπει να προστεθεί η οικονομική κρίση, η οποία συνεπάγεται την αυτόματη αποδυνάμωση της διπλωματικής ισχύος μας.

Φυσικά, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιο ανίσχυρη από τα ιδιαιτέρως εύθραυστα Σκόπια. Μια ελληνική νίκη απέναντι σε ένα προβληματικό κρατίδιο θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. Επιπλέον, εξίσου ενθαρρυντικό πρέπει να θεωρείται ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει συνδέσει τη διαδρομή του με μια εθνικά ορθή και ανυποχώρητη θέση στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού μορφώματος.Οπότε δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε την εντολή του Δραγούμη. Να σώσουμε τη Μακεδονία!

Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ


Δεν είναι λίγοι οι τομείς αλλά και οι φορές που οι προκαταλήψεις που επικρατούν στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη ανάλυση και εκτίμηση των γεγονότων και των καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και έχουν άμεση σχέση με την ακεραιότητα, ακόμα και με την επιβίωση της πατρίδας μας. Ένα από τα ζητήματα που οι προκαταλήψεις δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη ανάλυση και προσέγγισή του είναι το Κουρδικό. Το τραύμα που έχει αφήσει στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση αλλά και στον πολιτικό κόσμο η κρίση που αναγκάστηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Σημίτη, με την έλευση του Οτζαλάν στην Ελλάδα, η άκρως ταπεινωτική έως προδοτική παράδοσή του στους Τούρκους και όσα επακολούθησαν δημιούργησαν μια κατάσταση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου.

Αυτό το σύνδρομο ενοχής, φόβου και κατωτερότητας, λοιπόν, είναι που δεν επιτρέπει την ψύχραιμη εκτίμηση του Κουρδικού γενικά και ειδικά, ενώ όταν προσπαθούμε να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε γεγονότα και καταστάσεις, αυτά αντιμετωπίζονται από πολλούς με καχυποψία ως προς την αμεροληψία, την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους.

Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία να παρουσιάζουμε αναλύσεις και άρθρα έγκυρων και έγκριτων Τούρκων διανοουμένων και αρθρογράφων, αφού αυτοί κάθε άλλο παρά μπορεί να κατηγορηθούν για άγνοια ή για σκόπιμη διαστρέβλωση της εικόνας και της κατάστασης που επικρατεί στο τεράστιο αυτό ζήτημα, το Κουρδικό, που είναι ο μόνος παράγοντας που εξ αντικειμένου μπορεί να ανασχέσει την τουρκική επιθετικότητα και τον επεκτατισμό στη γραμμή Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη! Δηλαδή, για να το καταλάβουν και οι διακατεχόμενοι από περίεργα σύνδρομα, σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας!

Ενας επιπλέον λόγος που καθιστά επιβεβλημένη και πολύ χρήσιμη την ενημέρωση γύρω από το Κουρδικό είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πολιτικής επίλυσής του στην Τουρκία, με πρωταγωνιστές τον Ερντογάν και το τουρκικό κράτος, από τη μια πλευρά, και τον Οτζαλάν και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα (ΡΚΚ), από την άλλη.

Ενώ λοιπόν ένα μέρος των ανταρτών του ΡΚΚ φέρεται ότι έχει απαγκιστρωθεί και έχει αποχωρήσει στις βάσεις του, στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), και αναμένεται από πλευράς Ερντογάν και τουρκικού κράτους να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής επίλυσης αυτού του ζητήματος, που έχει χαρακτηριστεί γάγγραινα της γείτονος, το Ινστιτούτο της Τουρκίας του 21ου Αιώνα δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Η Εκθεση για το Βαν», που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για τους παραπάνω λόγους και ένεκα έλλειψης χώρου θα παραθέσουμε σήμερα αυτούσιο μέρος της έκθεσης και όστις έχει ώτα ακούειν ακουέτω:

«Ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το αν έχουν αποσυρθεί ή όχι οι αντάρτες του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ και για το αν και πότε θα περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς του κράτους είναι ότι εκείνος που έχει αποσυρθεί από την περιοχή (σ.τ.μ. του Βόρειου Κουρδιστάν) δεν είναι το ΡΚΚ, αλλά το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την κατάσταση αυτή ο Μεχμέτ Αλτάν, μετά την επίσκεψή του στη ΝΑ Τουρκία, την περιγράφει ως εξής:

“Εκεί (στη ΝΑ Τουρκία) έχει δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση. Η διαδικασία επίλυσης που ξεκίνησε μεταξύ της κυβέρνησης και του Απο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), προχωρεί πλέον από μόνη της. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το ΡΚΚ και ο κόσμος εκεί λέει: Αυτά εδώ είναι δικά μας. Ολα δείχνουν ότι είναι σαν να αποσύρθηκε η Αγκυρα από εκεί και να άφησε την περιοχή στους Κούρδους και το ΡΚΚ”».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

Γεννήσεις

1942: Harrison Ford, Αμερικανός χολιγουντιανός ηθοποιός.

1944: Erno Rubik, Ούγγρος γλύπτης και καθηγητής αρχιτεκτονικής που έγινε παγκοσμίως γνωστός για το παζλ ο «ο κύβος του Ρούμπικ».

Θάνατοι

1965: Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης μικρασιατικής καταγωγής.