10 Ιουλίου, 2013

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. ΛΟΥΛΗ


Συνέντευξη Τύπου προς τα Τοπικά Μ.Μ.Ε. παρεχώρησε χθες 9/7/2013 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σχετικά με την υπόθεση της δωρεάς του κ. Κων/νου Λούλη προς την Τοπική Εκκλησία. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ιγνάτιος στάθηκε σε 11 κύρια σημεία, τα οποία είναι τα εξής:

1.Τα χρήματα της δωρεάς υπάρχουν και ήδη αξιοποιούνται για την ολοκλήρωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγριάς, όπως ο ίδιος συμφώνησε.

2.Το έργο εποπτεύει επιτροπή από τους κ.κ. Ιωάννη Κωνσταντά, Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο, Ελένη Τσουράπα, Μηχανικό και Απόστολο Δουλγέρη, απόστρατο στρατιωτικό, συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

3.Επιβλέπων Μηχανικός, βάσει του νόμου, είναι ο κ. Παύλος Κωνσταντάς, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την απόλυτη ασφάλεια και εξασφάλιση αδειοδότησής του.

4.Με προϋπολογισμό 700.000 € που ανέφερε μηχανικός που ορίσθηκε από τον κ. Λούλη, η Μητρόπολη ανέλαβε την ευθύνη να ολοκληρώσει το έργο έστω και αν το πόσο είναι υπέρ-διπλάσιο της δωρεάς.

5.Θα δοθεί πλήρης απολογισμός με την ολοκλήρωση του έργου, δημόσια και εφ όσον τυχόν υπάρχει περίσσευμα χρημάτων εκ της δωρεάς, αυτά θα διατεθούν όπου ο δωρητής επιθυμεί.

6.Υπήρξε επιφύλαξη, εκ μέρους της Μητροπόλεως, για την ευθύνη της κατασκευής του Τέμπλου του υπό ανέγερση Ναού της Αγίας Άννης, ακριβώς διότι δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων εάν τα χρήματα επαρκούν και για τα δυο έργα.

7.Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ιερά Μητρόπολη διέθεσε το ποσόν των 30.000 €, για την ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Βόλου, όπου ο κ. Λούλης είχε συμβάλει σημαντικά, μια και είναι η ενορία όπου έχει γεννηθεί. Τα χρήματα αυτά δεν θα υπολογιστούν στα της δωρεάς. Το έργο, όμως, κρίθηκε και προς χάριν του αναγκαίο να ολοκληρωθεί και ήδη εξοπλισμένο λειτουργεί.

8.Σχετικά με το Ίδρυμα Χρονίων Πασχόντων «Ίδρυμα Εύης Λούλη, η Αγία Υπομονή», διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη ανέγερσης και κατασκευής των κτιρίων. Θα ήταν μόνο ο φορέας λειτουργίας του Ιδρύματος.

9.Ως ταμίας ορίσθηκε η κ. Άννα Λούλη, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Λούλη, ο οποίος παρευρέθηκε σε σχετική σύσκεψη.

10. Όντως το ίδρυμα αξιοποιήθηκε ως φορέας για την πεντάμηνο απασχόληση, σε κοινωφελείς δράσεις της Μητροπόλεως, 6 ανέργων γυναικών. Γι αυτή την πρωτοβουλία αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη.

11.Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου και τους χαρακτηρισμούς που, όπως μού είπαν, ελέχθησαν, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ικανοί να αλλοιώσουν την άποψη για τον κ. Κώστα Λούλη, τον οποίο εκτιμώ για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, την δημιουργική του δύναμη και την εφηβική, πολλές φορές, ορμητικότητα του. Όντως, δικαιολογημένα ένιωσε πίκρα που το κοινό μας όραμα για το μεγάλο ίδρυμα, τα σχέδια και οι μελέτες του οποίου υπάρχουν, δεν μπόρεσε να γίνει.

Θα γίνει, όμως, αυτό στο οποίο συμφώνησε και ο ίδιος και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα πεισθεί ότι δεν υπήρξε από την πλευρά μας δόλος ή αδράνεια. Οι συνθήκες, όμως, που όλοι βιώσαμε και ζούμε στάθηκαν αποφασιστικές αιτίες ακυρώσεως του πρώτου έργου. Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να επανέλθει η ειρήνη στην ψυχή του. Αρκεί να μην είναι εις βάρος της Τοπικής Εκκλησίας της οποίας ως Επίσκοπος έχω την ευθύνη.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επιμένοντας στα αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης, τόσο του ιδίου, όσο και της Τοπικής Εκκλησίας, προς το πρόσωπο του κ. Λούλη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον μεγαλύτερο ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος»Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ο κ. Λούλης ουδέποτε εξέφρασε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, σε προσωπικό επίπεδο, την πικρία του, πριν την δημοσιοποιήσει με τον τρόπο που επέλεξε».

Σχετικά με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που ο κ. Λούλης χρησιμοποίησε για το πρόσωπό του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «εμείς λειτουργούμε εκκλ/κά και πνευματικά. Δεν πρόκειται να επηρεάσουν την άποψή μου για τον ίδιο. Μόνο καλά λόγια έχω να λέω για εκείνον»

Σε ερώτηση γιατί δεν επεστράφη η δωρεά, εφόσον ο σκοπός για τον οποίο δόθηκε ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί, απάντησε: «Είμαι υπεύθυνος ενός Ν.Π.Δ.Δ. Εάν τα χρήματα ήταν στο πρόσωπό μου θα τα επέστρεφα. Όταν, όμως, ανήκουν στο Ν.Π.Δ.Δ. δεν έχω δικαίωμα να αυθαιρετήσω, γιατί θα ήμουν προσωπικά υπόλογος έναντι της Δικαιοσύνης.

Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο» Σε ερώτηση γιατί δεν δέχθηκε να δοθεί, εκ της δωρεάς, το ποσό των 30.000 € για το τέμπλο της Αγίας Άννης Βόλου, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η Μητρόπολή μας είναι ένα πλοίο που διαπλέει το πέλαγος 24 ώρες το 24ωρο. Από την διαχείριση των χρημάτων της Μητροπόλεως εξαρτώνται οικογένειες που ζουν και μισθοδοτούνται από την ίδια, όχι από το Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε μήνα πρέπει να υπογράψω καταστάσεις μισθοδοσίας και ΙΚΑ. Τα έσοδα από τους Ναούς μας έχουν μειωθεί κατά 30 έως και 40% Ένα μικρό λάθος αυτή την περίοδο θα μπορούσε να εκθέσει την Μητρόπολη στα πρόσωπα που εργάζονται σ’ αυτήν. Γι’ αυτό είμαι πολύ προσεκτικός και κάθε μήνα δοξάζω τον θεό, γιατί οι άνθρωποι πήραν τους μισθούς τους»

Ως προς τον παραπικρασμό του κ. Λούλη ότι ο Βρεφονηπιακός Σταθμός θα λειτουργεί με την οικονομική συνδρομή των οικογενειών που θα εξυπηρετούνται απ’ αυτόν, κάτι που δεν σχετίζεται με το προσωπικό του όραμα, επεσήμανε ότι «κανένα ίδρυμα δεν λειτουργεί εντελώς δωρεάν. Όλα στηρίζονται στον εθελοντισμό, στην οικονομική συνδρομή των τροφίμων και στις εισφορές των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτό θα συνέβαινε και με το Ίδρυμα Χρονίων Πασχόντων, εφόσον πραγματοποιούνταν»

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι πίσω από την κίνηση του κ. Λούλη κρύβεται κάτι άλλο, απάντησε: «Όχι, δεν ενδίδω σε συνωμοσιολογίες. Νομίζω ότι είναι ένας παραπικρασμός, εν μέρει δικαιολογημένος. Όταν κανείς μιλάει με ένταση θα πει και κάποια πράγματα που ίσως θα πρέπει να τα ανακαλέσει. Μη ξεχνάτε ότι ο ίδιος προεδρεύει των Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου και έχει υπερασπιστεί εξαιρετικά το Μοναστήρι και αυτό συνιστά μια προσωπική του δικαίωση. Μη ξεχνάτε, επίσης, ότι ο ίδιος διατηρεί κελί στο Άγιον Όρος και έχει εμπειρίες πνευματικές και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και κοινοί φίλοι και πνευματικοί άνθρωποι που θα βοηθήσουν και αυτός ο παραπικρασμός να ξεπεραστεί»

Σε ερώτηση αν η υπόθεση αυτή έχει ζημιώσει την εικόνα του ιδίου και της Τοπικής Εκκλησίας, απάντησε: «Σε ό,τι αφορά στο πρόσωπό μου δε με απασχολεί καθόλου. Θα σας εξομολογηθώ, όμως, κάτι: αυτές τις μέρες έλαβα τριών ειδών τηλεφωνήματα. Καταρχήν, από δημοσιογράφους, στα οποία δεν απάντησα. Τα δεύτερα, δυστυχώς, ήταν πολλών ανθρώπων που θέλησαν να μού μιλήσουν για τον Κώστα Λούλη.

Τους επετίμησα και εξέφρασα την μεγάλη μου λύπη, λέγοντας ότι δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν την γνώμη μου για το πρόσωπό του. Τα τρίτα ήταν πολύ αξιόλογα, από πολλούς που θέλησαν να μού εκφράσουν την συμπαράστασή τους. Τους ευγνωμονώ για άλλη μια φορά…. Κάθε φορά θα κάνω το καθήκον μου και αυτό που επιβάλει η συνείδησή μου. Εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας γνωρίζουμε ότι και η ταπείνωση, πολλές φορές, κάνει καλό και η μετάνοια χρειάζεται…»

Απάντηση του κ. Λούλη 
στον Μητροπολίτη, τονίζοντας ότι τον αγνόησαν…

Το γεγονός ότι «η μητρόπολη προκαλεί σύγχυση, εμπλέκοντας δύο άσχετες ιστορίες (Νηές και Αγριά)» τονίζει σε απάντησή του προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, ο γνωστός αλευροβιομήχανος Κ. Λούλης, αναφορικά με τη γνωστή υπόθεση της δωρεάς των 100 εκ. δραχμών, τονίζοντας ότι τον αγνόησαν… Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντηση που έστειλε πριν λίγα λεπτά της ώρας, «σ’ αυτή την θλιβερή υπόθεση υπάρχουν τρία απλά στοιχεία: -Ένας που έδωσε 100.000.000 εκ. δρχ. πριν δεκατρία χρόνια.

-Ένας που τα πήρε, και  
-Ένα ίδρυμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Όλη αυτή η σύγχυση, που επιχειρεί η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος εμπλέκοντας δύο άσχετες ιστορίες (Νηές και Αγριά) είναι κατά τη γνώμη μου επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική στην κοινή γνώμη. Οι απαντήσεις του Μητροπολίτη Ιγνατίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος - με το ύφος της «πνευματικότητος» όπως το χαρακτηρίζει ο νομικός της σύμβουλος κ. Βασιλικός - είναι σε μένα ακατανόητες, διότι ενώ με προσφωνούν ως αξιότιμο, στη συνέχεια με εμφανίζουν ουσιαστικά ως…ανισόρροπο! Επειδή δεν έχω προφανώς την «πνευματικότητα» για να λέω αοριστολογίες και πράγματα, που υποτιμούν την νοημοσύνη όλων, δηλώνω με απόλυτη σαφήνεια τα εξής:

1.Καλή τη πίστη εμπιστεύτηκα χωρίς όρους στον Μητροπολίτη Δημητριάδος το 2000 το ποσό των 100.000.000 δρχ. για ένα συγκεκριμένο έργο ισόποσης αξίας, γιατί κατά την άποψή μου ήταν υποτιμητικό να θεωρήσω έναν Μητροπολίτη ως… εργολάβο δημοσίων έργων και να τον δεσμεύσω με χρονικούς περιορισμούς, εγγυητικές και όρους. Τα έργα αυτά κατά την άποψή μου βασίζονται πάντοτε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην αγαθή και φιλόχριστη προαίρεση.

Από τη στιγμή, που τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο της Μητροπόλεως, ο Μητροπολίτης πιστεύοντας πως εγώ δεν έχω πλέον έννομο δικαίωμα να ζητήσω στο μέλλον ανάκληση μιας δωρεάς όπου δεν υπάρχουν όροι (γι’ αυτό εξάλλου δεκατρία χρόνια μετά χαρακτηρίζει την απαίτηση και την δυσφορία μου συγκεκριμένα ως… αβάσιμη & αναιτιολόγητη(!)),ουσιαστικά αποφάσισε πως δεν υπήρχε πλέον λόγος να πραγματοποιήσει το έργο αυτό! Αυτή είναι η ουσία του πολυσυζητημένου θέματος.

2.Οι εκτιμήσεις πως το ποσό της δωρεάς… ήταν μικρό και ότι επιπρόσθετα υπήρξαν επιπτώσεις στο έργο αυτό από την εμπλοκή της πωλήσεως της αγροτικής εκτάσεως στις Νηές είναι ιστορίες για μικρά παιδιά, γιατί είναι γνωστό σε όλους πως στην κατασκευή των εκκλησιαστικών έργων (ναών και ιδρυμάτων) δεν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ των προτέρων στο ταμείο το σύνολο της προϋπολογισμένης δαπάνης.

Το δε σενάριο της απόφασης να κατασκευαστεί δήθεν ένα κτίριο (θεωρητικά πάντοτε) μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε συμφωνήσει και που η συμπληρωματική του χρηματοδότηση θα γινόταν μελλοντικά μετά την πώληση της εκτάσεως στις Νηές, μου ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Μητροπολίτη στις 26 Ιουνίου 2010, μέσα μάλιστα στο Ιερό του Αγίου Κωνσταντίνου και φυσικά με άφησε εμβρόντητο.

Την απόφαση να κατασκευάσουν έργο πολύ μεγαλύτερο από το συμφωνημένο - που τελικά ούτε άρχισαν ούτε τελείωσαν ποτέ - την πήραν μόνοι τους, εν αγνοία μου, γιατί νόμιζαν ότι δεν είχαν νόμιμη υποχρέωση να με ενημερώσουν, εφ’ όσον δεν υπήρχε τέτοιος όρος στη δωρεά μου. Το να προσπαθεί να πείσει ο Μητροπολίτης και οι συνεργάτες του με την «πνευματική» λογική πως έχοντας στη διάθεσή τους 100.000.000 δρχ. το 2000, δεν ξεκίνησαν μέσα σε 10-12 χρόνια, έστω τη θεμελίωση του μικρού ή του «μεγάλου» έργου, τους καθιστούν στην κοινή γνώμη όλο και πιο εκτεθειμένους.

 Διερωτώμαι, αφού όπως δήλωσε ο κ. Βασιλικός προ οκτώ ετών, δηλαδή το 2005, προέκυψαν τα προβλήματα της εμπλοκής στις Νηές, γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα αποσιωπήθηκε τουλάχιστον προς εμένα και δεν συνεκλήθη ποτέ συμβούλιο του ιδρύματος για να βρεθεί μία λύση.Θεωρεί κανείς, τόσο τυπικά όσο και ηθικά, δικαιολογημένο σε μια διάρκεια δεκατριών ολόκληρων ετών όπου αποφασίσθηκαν μονομερώς σημαντικές αλλαγές και εμφανίστηκαν μεγάλα εμπόδια και δυσκολίες - κατά την άποψη του Μητροπολίτη - να μην βρεθεί χρόνος έστω δέκα λεπτών για να συζητηθούν αυτά τα σοβαρά θέματα σε ένα συμβούλιο;

3.Τα περι προφορικών συμφωνιών για το έργο ενός βρεφικού σταθμού - πού ήδη είχε ξεκινήσει η Μητρόπολη και το είχε εντάξει στο πρόγραμμα των έργων της - τα θεωρώ απαράδεκτα. Μάταια εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένω να συγκληθεί συμβούλιο ώστε να γραφούν στα πρακτικά οι όροι της συμφωνίας αυτής. Όμως για άλλη μία φορά με αγνόησαν, γιατί νομικά νόμιζαν ότι δεν είχαν την υποχρέωση να με ενημερώσουν! Δηλώνω κατηγορηματικά πως:

-Ουδέποτε όρισα δικό μου επιβλέποντα μηχανικό για το έργο αυτό.

-Ουδέποτε συγκατατέθηκα άνευ όρων να γίνει το έργο αυτό, οι όροι τους οποίους έθεσα πλήρως αγνοήθηκαν και η περαιτέρω σύνδεση του ονόματός μου με το έργο αυτό είναι εκ του πονηρού και θα αναγκαστώ να καταφύγω άμεσα στη δικαιοσύνη.Επίσης, ανάξιο σχολιασμού θεωρώ την δήθεν προφορική μου υπόδειξη να αναλάβει ταμίας του ιδρύματος… η σύζυγός μου και προς απόδειξη αυτών να εμφανίζεται μία… φωτογραφία εμού και του Μητροπολίτη!

4.Τέλος όλα όσα εγώ επικαλούμαι τα βασίζω πάνω σε γραπτές αποδείξεις – παραστατικά τραπεζών, ανακοινώσεις και κείμενα. Ενώ εκείνοι όλα όσα επικαλούνται τα βασίζουν… σε προφορικές αόριστες συζητήσεις, άγραφες συμφωνίες και αναλύσεις των νομικών τους προτερημάτων που νομίζουν ότι απέκτησαν εκμεταλλευόμενοι την καλοπροαίρετη εμπιστοσύνη, που τους έδειξα. H κοσμική δικαιοσύνη ας διερευνήσει ό,τι είναι αξιοποίνως ενδιαφέρον.

Αυτό όμως για μένα είναι δευτερεύον. Το πρωταρχικό είναι για την οικογένειά μου ότι προδόθηκαν οι συγκεκριμένες φιλάνθρωπες διαθέσεις τόσο της εκλιπούσας μητέρας μου όσο και των ιδικών μου προς τους χρονίως πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Αυτό δε έγινε με την μη υλοποίηση του σκοπού της δωρεάς μου μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε στάλθηκε και η εξώδικος διαμαρτυρία μου, πρωτίστως για την παρέκκλιση από το πνεύμα και το γράμμα των θείων κανόνων και δευτερευόντως για τις οποιεσδήποτε τυχόν παραβάσεις της κοσμικής νομοθεσίας.

Αυτός ήταν εξ’ άλλου ο λόγος που δεν με οδήγησε εις το να «θωρακίσω» την δωρεά μου με όρους και ρήτρες των υφισταμένων ανθρωπίνων νόμων. Όπως εγώ συνειδητοποίησα πολύ καλά τις επιπτώσεις από την κατάχρηση μιας τέτοιας εμπιστοσύνης, έτσι και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος θα πρέπει να αντιληφθεί πως η διαχείριση τέτοιων σοβαρών υποθέσεων - με ξένα μάλιστα χρήματα - βασίζεται πάνω σε αποφάσεις συμβουλίων και πρακτικών με υπογραφές.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει πως το κλίμα αγάπης και εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο ενός Επισκόπου διαμορφώνεται από τον βίο, την πολιτεία, τα έργα του και τις θεολογικές του τοποθετήσεις. Δεν διαμορφώνεται όμως σε καμία περίπτωση από τηλεφωνικές παραινέσεις».



ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ


Το σκηνικό στην Ταχρίρ μοιάζει πιο εμφυλιακό από ποτέ, με δύο διαφορετικά στρατόπεδα μέσα στην πλατεία-σύμβολο που, αν μιλούσε, από πλατεία Απελευθέρωσης θα συστηνόταν πλέον ως πλατεία Εθνικού Διχασμού. Οι διαδηλωτές κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων -με πρωτεργάτες το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά)- στέκονται απέναντι από τους οπαδούς του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι καταγγέλλουν το «αστυνομικό κράτος» που εδραιώνεται μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους έως την επάνοδο του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας. Και ενώ η Αίγυπτος συνεχίζει να πάλλεται σε ρυθμούς «βίας και ανταρσίας», με τουλάχιστον 37 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες σε 24 ώρες, ο σχηματισμός της κυβέρνησης τεχνοκρατών δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν.

Ο διορισμός του φιλελεύθερου νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι - «της πιο λογικής επιλογής», σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ -, παρεμποδίστηκε από τους σαλαφιστές. Συγκεκριμένα, το κόμμα αλ-Νουρ, η δεύτερη μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Αιγύπτου, η οποία είχε υποστηρίξει αρχικά τον πολιτικό οδικό χάρτη του στρατού που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αντιτίθεται πλέον στην υποψηφιότητα του Ελ Μπαραντέι. Προηγουμένως ο Ελ Μπαραντέι είχε υποστηρίζει ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι πρέπει να ενσωματωθούν στο πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου. Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» υπογράμμισε ότι «κανένας δεν πρέπει να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης χωρίς πειστική αιτία», ενώ διασαφήνισε ότι «έθεσα στον εαυτό μου ως κόκκινη γραμμή να μη συνεργαστώ με οποιονδήποτε δεν σέβεται την ανεκτικότητα και τη δημοκρατία», τις δύο «βασικές προϋποθέσεις για την εθνική συμφιλίωση».

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, φυσικά, δεν αποκάλεσε «πραξικόπημα» την ανατροπή της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε ένα χρόνο το αργότερο και δήλωσε έτοιμος να δεχτεί ακόμα και τη νίκη των Αδελφών Μουσουλμάνων, αν σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας. Και ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, μια έκρηξη σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ιορδανία, στη Χερσόνησο του Σινά - γεγονός που προστέθηκε σε μια σειρά φονικών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες σε σημεία ελέγχου της ευρύτερης περιοχής του Σινά, όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Είχε προηγηθεί η ένοπλη επίθεση οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι στο κυβερνείο του Βόρειου Σινά, στην πόλη Ελ Αρίς, όπου ύψωσαν τη σημαία τους. Προηγουμένως είχε σκοτωθεί και ένας Κόπτης χριστιανός ιερέας στην αιγυπτιακή επαρχία του Βόρειου Σινά - ενδεχομένως στην πρώτη επίθεση με θρησκευτικά κίνητρα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Την ίδια στιγμή σοκ προκαλούσε χθες στην παγκόσμια κοινότητα το βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο αποτυπωνόταν ακόμη μια πτυχή της ωμής βίας που κυριαρχεί πια στην Αίγυπτο. Σε αυτό οπαδοί ομάδας ενόπλων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα απεικονίζονται να πετούν διαδηλωτές στο κενό από ταράτσες κτιρίων της Αλεξάνδρειας!



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε καταλήψεις δημαρχείων προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το πρόγραμμα απολύσεων και κινητικότητας. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, έξω από το κτίριο του δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων έχουν συγκεντρωθεί δημοτικοί υπάλληλοι. Αντίστοιχη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους δήμους της χώρας. Γενική συνέλευση πραγματοποιείται στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή και την έκταση των κινητοποιήσεων. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η πρόταση να σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Στο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών αναμένεται να οδηγηθεί εντός της ημέρας η 31χρονη μητέρα, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο του τριών μηνών βρέφους της στο Αλεποχώρι Αχαΐας. Η μητέρα, η οποία κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίτσας, συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από σχετικό ένταλμα του ανακριτή Πατρών.

Έως και την Παρασκευή (12 Ιουλίου), οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πύλη υπουργείου Παιδείας και να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών και τη συγκράτηση της τρύπας του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, επιχειρείται να μπει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις και στις μη απαραίτητες εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back), την επιβολή, δηλαδή, πλαφόν στις δαπάνες. Παράλληλα, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, αλλά και πολύ υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά.

Σήμα εξέπεμψε λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης η «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση», στις τρεις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, ένα μήνα μετά το «μαύρο». Προς το παρόν, εκπέμπεται μόνο μια κάρτα με το σήμα του καναλιού, με την ταυτότητα «ΕΔΤ», συνοδεία μουσικής. Για μεταβατικό στάδιο κάνει λόγο ο αρμόδιος υφυπουργός Π.Καψής, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα βγει το νέο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης.

Κόσμος

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος- Καν μίλησε στο CNN για εκείνη την «τρομερή στιγμή» πριν από δύο χρόνια στη Νέα Υόρκη, όταν προσήχθη με χειροπέδες μπροστά στις κάμερες για τον φερόμενο βιασμό της Ναφισάτου Ντιαλό, αναφέροντας ότι «δεν καταλάβαινα τι συνέβη και γιατί ήμουν εκεί». Έχοντας επιλέξει τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι για πρωθυπουργό και για αναπληρωτή του τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις -και τους ισλαμιστές- κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί «δεν είναι πιθανό να έχει ομόφωνη στήριξη» από όλες τις πλευρές. Αντιρρήσεις από όλους στο προεδρικό διάταγμα για το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Την πρόταση της Βενεζουέλας να του χορηγήσει άσυλο πιθανότατα θα αποδεχθεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που παραμένει αποκλεισμένος στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει δημοσιογράφος του Guardian που συνομιλεί μαζί του. To Wikileaks από την πλευρά του προανήγγειλε για την Τετάρτη την έναρξη της «πρώτης φάσης της Φυγής στην Ελευθερία», αφήνοντας ανοικτές τις εξελίξεις. Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στα σπίτια εννέα κορυφαίων στελεχών της ομάδας που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, όπως καταγγέλλει η πλατφόρμα κινημάτων. Συνεχίζουν να κρατούνται περίπου 48 άτομα από τη Δευτέρα. Ειρηνικό διάλειμμα στην πλατεία Ταξίμ το βράδυ, όπου στήθηκαν οι σκηνές για το πρώτο γεύμα του Ραμαζανιού (αντί, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, για το πάρκο Γκεζί).

Οι καναδικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα με σκοπό την απόδοση ευθυνών για τον εκτροχιασμό του τρένου που έσπειρε το χάος στο Λακ-Μεγκαντίκ, όταν λύθηκε από τη θέση που ήταν σταθμευμένο και κύλησε ακυβέρνητο στο κέντρο της πόλης ενώ τα 73 βαγόνια του ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά. Ο αριθμός των νεκρών έχει εν τω μεταξύ αυξηθεί σε 15, ενώ οι έρευνες στο επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς συνεχίζονται και τα συνεργεία φοβούνται πως θα βρουν κι άλλες σορούς.

Οικονομία

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες. Την παράταση της υφιστάμενης διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής του υπό ειδική εκκαθάριση ιδρύματος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποφάσισε ο Ειδικός Εκκαθαριστής της υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας ως στόχο την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής λύσης.

Οι επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του προγράμματος «10.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό για νέους έως 29 ετών», εκφράζουν, «μετά τα πρώτα δείγματα γραφής», επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του.

Αθλητισμός

O Δημήτρης Μελισσανίδης ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά του σχετικά με τα σχέδια του για την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ. Παρακολουθείστε από το sports.sansimera.gr μέσω Live streaming τη συνέντευξη Τύπου του ισχυρού άνδρα της «Ενωσης» (12:00) από το Tatoi Club, όπου θα λάβει χώρα. Η Σιράκ από την Αρμενία και η Στρέιμουρ από τα Νησιά Φερόε ήταν οι δύο ομάδες που τσέκαραν την πρόκριση τους στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, μετά τις ρεβάνς που έγιναν το βράδυ της Τρίτης.

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League προκρίθηκε η Ζενές Ες παρά την ήττα της με 2-1 από την Τούρκου. Μετά την επικράτησή της με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, ηττήθηκε 2-1 στον επαναληπτικό, χωρίς αυτό όμως να της στοιχίσει. Την πρόκριση με αρκετά δύσκολο τρόπο πανηγύρισε και η Ρούνταρ που πήρε την ισοπαλία εκτός έδρας με 1-1 από τη Μίκα σκοράροντας στο 83’ και έτσι σε συνδυασμό με τη νίκη της με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι προκρίθηκε. Τέλος, η Ντιφερντάνζ επικράτησε 2-1 της Λάτσι και σε συνδυασμό με το 1-0 του πρώτου αγώνα πήρε την πρόκριση. Το «εισιτήριο» εξασφάλισαν και οι Ρούνταρ Πλιέβλια, Ζενές Ες και Ντιφερνάνζ, ενώ την Τετάρτη θα μάθει η Ξάνθη την αντίπαλό της στον επόμενο γύρο, με τη Λίνφιλντ να έχει σημαντικότατο προβάδισμα μετά το υπέρ της 2-0 επί της Φουγκλαφιόρντουρ.


"KΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ"


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την ετήσια αναφορά του για την Ευρωζώνη υποστηρίζει ότι παρά τις πολιτικές δράσεις, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και η ανεργία βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα στις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο, όπως την Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία. Επισημαίνει ακόμα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της πρέπει να αναλάβουν "συντονισμένη δράση" με σκοπό να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη.

 Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας ότι έχουν "σημαντικό ρόλο" για την καταπολέμηση της κρίσης. "Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και επιβραδύνουν παντού την ανάπτυξη" υποστηρίζει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι "βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" σε ολόκληρη την ευρωζώνη παραμένουν "καθοριστικής σημασίας" για την αύξηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρεται, η υψηλή ανεργία απειλεί την προοπτική της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί μπροστά στην κρίση, η οποία απαιτεί άμεσες ενέργειες και σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων: περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τραπεζική ένωση το συντομότερο και ανακεφαλαιοποίηση αδύναμων τραπεζών.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί παράλληλα ότι μια "αποσπασματική προσέγγιση" θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, αφήνοντας την ευρωζώνη ευάλωτη σε πιέσεις. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, αναμένεται εντός των ημερών να παραδώσει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τη νέα έκθεσή του και στη συνέχεια, προς το τέλος του μήνα, το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ;


Στην ανάγκη αναζήτησης ευθυνών για το γεγονός ότι έμειναν αναξιοποίητα τα χρήματα του "Ταμείου Μολυβιάτη", φαίνεται να συγκλίνει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος η οποία τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει την Έκθεση της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής όπως αυτές θα περιληφθούν στην Έκθεση, θα αναφέρουν πολλές και σημαντικές καθυστερήσεις προκειμένου να δοθούν τα χρήματα στις πυρόπληκτες περιοχές για την ανασυγκρότηση τους, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 αλλά και χρηματοδότηση, από διάφορους πόρους, περιοχών που δεν είχαν πληγεί από τις φωτιές.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής από την ίδια την πρόεδρο της, βουλευτή της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, ότι από την έρευνα που προηγήθηκε προέκυψε πως χρήματα "δόθηκαν σε έργα και σε περιοχές, οι οποίες δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές"!

Επισημάνθηκε ειδικότερα ότι χρήματα κατευθύνθηκαν "στα διάφορα αθλητικά κέντρα και δρόμους που φτιάχτηκαν και τα οποία ποτέ δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές". Δήλωσε ακόμη ότι "πολλές φορές έγινε κακή τοποθέτηση αυτών των χρημάτων και σίγουρα ήταν αργή η αξιοποίηση τους".

Τι συμβαίνει έξι χρόνια μετά την καταστροφή

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, δεν υπάρχουν ώριμα έργα στις περιοχές που επλήγησαν για να απορροφήσουν τους πόρους, σύμφωνα με διαπιστώσεις της Επιτροπής και όπως δεν δίστασε να καταγγείλει η κ. Αυγερινοπούλου "έξι χρόνια μετά οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν. Η ανασυγκρότηση δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το κράτος προ των ευθυνών του" καθώς "η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα δεν τηρήθηκαν ως τώρα στην κατανομή των κονδυλίων".

Δεκάδες είναι οι φορείς που εκλήθησαν τους προηγούμενους μήνες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή προστασίας του Περιβάλλοντος για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Στην Επιτροπή αναγνώσθηκε την Τρίτη η εισήγηση των μελών της Επιτροπής για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και το Ταμείο Μολυβιάτη. Η εισήγηση είχε ανατεθεί από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή στη βουλευτή Ραχήλ Μακρή η οποία επισήμανε ότι "τα χρήματα ιδιωτών δωρητών, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, συγκεντρώθηκαν στο ελληνικό δημόσιο αλλά διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους στους δικαιούχους πολίτες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης".

Στην εισήγηση αναφέρεται ακόμη ότι "το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ιδρύθηκε το 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο μεταγενέστερα τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μπλοκαρίστηκαν καθώς είχαν θεωρηθεί ως έσοδα του Κράτους και η Τρόικα αποφάσισε ότι δεν μπορούν να δοθούν" και τελικά "η εισαγωγή των χρημάτων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την άντληση πόρων".Θα επισημαίνεται ακόμη ότι "παρουσιάζονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων σε δικαιούχους".

Κατά τη συζήτησης της έκθεσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευσταθία Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ζήτησε να διερευνηθεί που χάθηκε το ποσό του 1.200.000 ευρώ που είχε δοθεί με επιταγή από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. "Το ποσό αυτό ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν αναφέρεται πουθενά και από κανέναν φορέα και είναι χρέος μας να το ψάξουμε", δήλωσε η βουλευτής. Επισήμανε ακόμη ότι «όταν έκλεισε το Ταμείο Μολυβιάτη είχε 120 εκατομμύρια και ξαφνικά βρέθηκε να υπάρχει υπόλοιπο 92 εκατομμύρια» χωρίς να έχει δοθεί σαφής εξήγηση για το που πήγαν τα 27 εκατομμύρια ευρώ.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο η μεταφορά χρημάτων από το Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών που έχει ιδρυθεί το 2007, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν ευθύνες και να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις ιδίως σε εκείνους που καλοπροαίρετα κατέθεσαν τον οβολό τους", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος.

"Πραγματικά υπήρξε η κατάργηση του ειδικού ταμείου και η είσοδος των χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό. Ήταν μια πρόκληση. Ασκήσαμε όμως πιέσεις και τελικά δεν ενσωματώθηκαν τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη στα γενικά έσοδα του κράτους και διατηρήθηκε ο λογαριασμός", σχολίασε η κ. Αυγερινοπούλου προσθέτοντας ότι "έγινε όντως απόπειρα να δοθούν παρανόμως τα χρήματα αυτά". "Σκοπιμότητες" πίσω από τη μη άντληση των πόρων, κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου εκτιμώντας ότι τελικά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην ανάπλαση επιχειρηματικών σχεδίων και όχι για την αποζημίωση των πυρόπληκτων περιοχών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάσσουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.

Γεννήσεις

1888: Giorgio de Cirico, Ιταλός ζωγράφος.

1911: Στρατής Τσίρκας, σημαντικός συγγραφέας.

Θάνατοι

1099: Ελ Σιντ, ήρωας της Ισπανίας και τρανός πολεμιστής, που πολιόρκησε και κατέκτησε τη Βαλέντσια, πρωτεύουσα αραβικού κράτους στην Ιβηρική.