09 Ιουλίου, 2013

ΟΥΔΕΜΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ ΘΑ ΤΥΧΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στις 27/6/2013 έστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο επιστολή 72 σελίδων, όπου μέσα από αυτές τις σελίδες με θράσος υποδεικνύει στον Πατριάρχη διάφορα θέματα. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το Φανάρι δεν θα ασχοληθεί καθόλου με αυτή την επιστολή και θα την τοποθετήσει στα αζήτητα διότι: Πρώτον την θεωρεί ως  μη νόμιμα σταλείσα, διότι θα έπρεπε να σταλεί από την Ιερά Σύνοδο και Δεύτερον διότι δεν ασχολείται με τον συγκεκριμένο Ιεράρχη. Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν για κάποιους που όταν πάρουν το μπαστούνι στο χέρι τους, όπως το πάρουν και έχουν μεγάλη φαντασία και τραγική μεγαλομανία. Αξίζει να θυμηθούμε σήμερα ένα Άρθρο του Καθηγητή κ. Αριστείδη Πανώτη με τίτλο: «Κάτω στον Πειραιά...», που έγραψε πέρυσι, για τέτοιου είδος περιπτώσεις όπως του Πειραιώς

************ 
«Κάτω στον Πειραιά...»
Του Καθηγητή κ. Αριστείδη Πανώτη

Καθημερινά διαπιστώνω την αξία της λαϊκής προγονικής σοφίας στις παροιμίες που μας πλουτίζουν με τα συμπεράσματα αιώνων για να φυλαγόμεθα από αλλοπαρμένα πρόσωπα τα οποία αντί να λογίζονται σοβαρά απαντούν «Κύματι θαλάσσης» κατά το «άνεμος τ' ανέμου του καπνού» ! Η μακρά διδακτική και συγγραφική μου πείρα με διδάξαν ότι μόνο «κακοί χρεωφειλέτες πετούν άχυρα» κατά προσώπων και θεσμών γιατί όταν: «ένας παλαβός πετάξει μια πέτρα μέσα στο γιαλό χίλιοι γνωστικοί δεν αρκούν να την βρούν και να τη βγάλουν». Έτσι, η ξέφρενη προκλητικότητα αντιμετωπίζεται μόνον σκωπτικά και «εν παραβολαίς» με διηγήσεις γεγονότων που έζησα ως έφηβος στον Πειραιά και ίσως να τις θυμούνται και δυο τρείς φίλοι μου Πειραιώτες σημερινοί αρχιερείς.

1) Η γιαγιά μου ζούσε στην Καστέλα και πήγαινα τακτικά να τη βλέπω. Εξ άλλου αυτή με δίδαξε να αγαπώ και να σέβομαι την Εκκλησία. Πολλές φορές την συνόδευα στα μαγαζιά του κέντρου του Πειραιά. Η νησιώτικη ευλάβειά της με οδηγούσε να προσκυνήσω και στον πρόχειρο ναό που στήθηκε μέσα στην Αγία Τριάδα μετά τον καταστροφικό βομβαρδισμό του 1944. Έτσι, δυό - τρείς φορές παρακολούθησα ένα κωμικοτραγικό θέαμα. Στα σκαλιά της Αγίας Τριάδος ήταν ανεβασμένος ένας περίεργος τύπος. Φορούσε μαύρη ρεντιγκότα και φουλάρι και με ύφος θερμού ρήτορα ανέπτυσσε οργισμένος το πρόγραμμα των «Κυανοφρόνων» και κατακεραύνωνε τα κακώς κείμενα της δημόσιας ζωής.

Ερώτησα ποιός είναι και έμαθα! Ήταν ο σαλεμένος Αρμόνδος Δελαπατρίδης που περιφερόταν και στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών και καταφερόταν επί δικαίων και αδίκων που δεν τον ψήφιζαν. Το ακροατήριό του το αποτελούσαν περαστικοί ανακατεμένοι με την χάσκουσα αληταρία της παρακείμενης κρεαταγοράς του Πειραιά. Ο δυστυχής, νόμιζε πως οι συγκεντρωθέντες ήλθαν για να τον ακούσουν και παραληρούσε. Ύψωνε τη φωνή του στο κατακόρυφο και προκαλούσε την καζούρα του ακροατηρίου του που άρχιζε με μουγκρητά και κατέληγε στα σφυρίγματα. Τότε γούρλωνε τα μάτια του, έτριζε τα δόντια του και με ύφος έξαλλου «ιεροκήρυκα» πρότεινε τον δείκτη του χεριού του και «αναθεμάτιζε» παρόντες και απόντες. 

Τότε η «μαρίδα» τον γιουχάιζε και εκείνος υποσχόταν την πίσσα όλων των καζανιών της Κολάσεως! Και όσο ανερχόταν την κλίμακα των απειλών, τόσο αντιδρούσαν και τον αποτρέλαιναν σφοδρότερα οι παρόντες μέχρι που έφθανε η αστυνομία για να σταματήσει ο «ιεροκήρυκας» και να διαλυθεί η «ομήγυρης» !

Δίδαγμα: Αλλοίμονο σε εκείνον που έχασε το μέτρο κρίσεως και τη σεμνή και ισορροπημένη παρουσία. Οι απειλές των «αφορισμών» δεν συγκινούν πλέον κανένα ούτε και προστατεύουν! Έχουν αντίθετα αποτελέσματα στο λαό που διαπιστώνει την παρακμή της αυτοκεφαλίας. Απλά η κοινή γνώμη αξιολογεί τον κάθε πυρομανή αναλόγως και άλλοι μεν αηδιάζουν από την αμετροέπεια, άλλοι λοιδορούν την Ι. Σύνοδο που ανέχεται τους διάφορους «λοξίες» και οι πολλοί τους χαρακτηρίζουν αξιοδάκρυτους «τύπους» έχοντες χρεία περιθάλψεως.

2) Όταν πήγαινα στη γιαγιά μου συνήθιζα να διαβάζω στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά, που τότε στεγαζόταν στο Δημοτικό Θέατρο. Διερχόμενος την πλατεία του αντίκριζα συνήθως έναν άκακο σαλεμένο που λεγόταν Διπλαράκος και όλοι τον αποκαλούσαν «στρατηγό»! Αυτός πήγαινε και ερχότανε εκεί με μια δήθεν «στραταρχική ράβδο» περιτυλιγμένη με αλυσίδα και διέταζε έντονα το φανταστικό του στράτευμα με παραγγέλματα! Η μανία του αποτυπωνόταν στο στήθος του. Ήταν καταστόλιστο από ψευτοπαράσημα αποδεικτικό της ψυχικής του καταστάσεως. 

Είχε καρφιτσώσει στο γιλέκο του αγκράφες από ζώνες, φανταχτερά κουμπιά και μερικά παλιά μετάλλια από τα παλιατζίδικα της πλατεία Ιπποδαμείας που του κρεμούσαν για να διασκεδάσουν φιλοπαίγμονες Πειραιώτες. Η λόξα του ήταν ανεξέλεγκτη γιατί φανταζόταν ότι είναι «στρατηγός» και ζούσε στον κόσμο του, αλλά δεν ενοχλούσε κανένα. Παρέμεινε όμως στη μνήμη μας ως ένας που έχασε το μέτρο των λογισμών του και που ήταν άξιος της συμπαθείας μας γι' αυτό : Αιωνία η μνήμη του.

Δίδαγμα: Η φαντασία ότι κάποιος έγινε «στρατηγός» δεν του εξασφαλίζει κύρος και εκτίμηση όταν δεν μπορεί να κυβερνήσει τον εαυτό του και τα νεύρα του. Πορεύεται στη ζωή του μέχρι τέλος ως κακομαθημένος πλούσιος νεανίας με τραγική μεγαλομανία και αμετροέπεια μόλις νιώσει «στρατηγός» και λοιδορεί προσβλητικά τους πάντες με αγένεια, απρέπεια, νοσηρή υψηγορία εκφραζόμενη με εξεζητημένο λεξιλόγιο, ενώ είναι γνωστή η τεθλασμένη γραμμή πλεύσεως. Οι συνειρμοί είναι των αναγνωστών μου.

3) Ένας παλαιός εξαίρετος και πραγματικά άγιος κληρικός, που υπηρέτησε ως θεολόγος στο Πειραιά, χωρίς ποτέ να γίνει θηρευτής της αρχιερωσύνης, δέχθηκε ενώ δίδασκε, ένα τηλεφώνημα της Συνόδου πώς εκλέχθηκε μητροπολίτης Κερκύρας! Αυτός ήταν ο Μεθόδιος Κοντοστάντος. Στα γηρατειά του ήταν υποχρεωμένος από την εθιμοτυπία στις επίσημες τελετές να φέρει τα παράσημά του. Κάποτε για να τον πειράξει ο Κίτρους Βαρνάβας άρχισε να τον ερωτά περί της ιστορίας κάθε διακρίσεως. Ο ανύποπτος γέροντας του εξιστορούσε τα καθέκαστα. Αυτό, ο Κίτρους Βαρνάβας, του το ζήτησε τουλάχιστον οκτώ φορές για να του πει στο τέλος, με σοβαροφάνεια, ότι κάποιο παράσημο του λείπει!

Ο γέροντας στεναχωρήθηκε και τον ρώτησε ποιό είναι; Εκείνος χαμογελώντας του είπε περιπαικτικά: Σεβασμιώτατε «Δεν βλέπων να έχετε του Φίξ». Ο Γέροντας δεν κατάλαβε το πείραγμα. Πολύ απλά ο Βαρνάβας εννοούσε, ελαφρώς ειρωνικά, το καπάκι της φιάλης του ζύθου Φιξ που συνήθως φορούσαν σαν παράσημο στο πέτο τους τα παιδιά! Γι' αυτό δεν υπάρχει δίδαγμα! Υπάρχει ερώτημα: Οι παρασημοφορηθέντες μετά τα Αναθέματα κληρικοί ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι δεν αναλογίστηκαν την ευθύνη αυτής της ύβρεως κατά του μέγιστου μέρους της θεολογικής οικογένειάς που διαφωνεί με τις εξαλλοσύνες των «ακριβολατρών»;

Και ποια είναι η πραγματική αξία του παρασήμου που έλαβαν; Αυτά δείχνουν τη βαθειά παρακμή της ελλαδικής αυτοκεφαλίας. Η εικόνα της είναι πως κατάντησε ένα ασύντακτο «σκορποχώρι» από την κατάχρηση της «ελευθερίας της γνώμης» από μερικούς αρχιερείς και από την ασκούμενη τρομοκρατία του αχαλίνωτου Νεοζηλωτισμού. Αυτά διχάζουν την εκκλησιαστική ζωή του Γένους, που βρίσκεται μάλιστα αντιμέτωπο με την σοβαρότερη κρίση μετά το 1922! Μήπως το Πατριαρχείο θα πρέπει να ξανασκεφθεί αρχικά την βεβιασμένη «Πράξη του 1928» και αργότερα την δωρεά του 1850; Αμήν, Γένοιτο !

Υ.Γ. Με την ευκαιρία τα περί του καρδιναλικού αξιώματος τα αντιπαρέρχομαι γιατί άκουσα κάτι για «καταθύμιο» ενός φιλόδοξου νεαρού! Τα δε περί «διγαμίας» είναι αστεία και επιστρέφονται αφού και οι μετατεθέντες σε δεύτερη Μητρόπολη αρχιερείς είναι δίγαμοι, κατά τον μακαρίτη το φίλο μου π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, και μάλιστα τιμώνται επ' εκκλησίες της κανονικής μνημονεύσεως, είτε είναι ζώντες, είτε κεκοιμημένοι!

Η πρόκληση είναι να καθυβρίζονται ως «αναθεματισμένοι» οι συνειδητοί θεολόγοι χωρίς την προστασία της Διοικούσης Εκκλησίας μας και οι «λοξίες» να αφρίζουν; Αυτά γράφονται γιατί από τα συμβάντα συμπεραίνουμε πως «Κάτω στον Πειραιά στο μουράγιο, κάτι συμβαίνει μα τον Άγιο».-


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, στην περίοδο μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, οι συγκρούσεις στη Συρία και η εμπλοκή του Ιράν σε αυτές, η παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ, καθώς και η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Τυνησία και τη Λιβύη και η αστάθεια στην Αίγυπτο, συνθέτουν ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό, το οποίο επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις στην Κύπρο. Συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι ότι ισχυρές χώρες με γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και άλλες με ισχυρό οικονομικό ενδιαφέρον, προωθούν τους τελευταίους μήνες ιδέες για ένα νέο σχέδιο το οποίο θεωρούν ότι «θα οδηγεί, σε βάθος χρόνου, σε μια συνολική λύση του Κυπριακού». Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τις περισσότερες ρυθμίσεις που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν ως προς το εσωτερικό της χώρας και τα επί μέρους προς επίλυση θέματα. Επίσης ενσωματώνονται στο σχέδιο «ιδέες» οι οποίες «απορρέουν από τις συζητήσεις που έγιναν την περίοδο της προηγούμενης Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» αλλά και άλλες που προέρχονται από συζητήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για το Κυπριακό.

Οι εξελίξεις αυτές είναι σε γνώση της κυπριακής κυβέρνησης και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών πρόσφατα δήλωσε ότι στόχευση της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από τον προσεχή Οκτώβριο. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η αμερικανική διοίκηση δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία κάποιων συνομιλητών της όσον αφορά στη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης αυτή τη στιγμή, αλλά παρ' όλα αυτά αποτελεί την κινητήρια δύναμη στις ενέργειες για αναβίωση κάποιας παραλλαγής του Σχεδίου Ανάν. Προφανώς, επιδίωξη της Ουάσινγκτον είναι οι «ιδέες» που διακινούνται να καταλήξουν σε κάποιο πλαίσιο συμφωνίας το οποίο στο μέλλον θα οδηγεί σε συνολική συμφωνία. Οι εμπνευστές του νέου σχεδίου θεωρούν ότι η σημερινή συγκυρία ευνοεί την αναβίωση της προσπάθειας για προσωρινή -έστω- λύση του Κυπριακού. Λύση η οποία θα είναι αποδεκτή από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, παρά τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή.

Εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και εκείνες στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την εκλογή του νέου Προέδρου που, ενδεχομένως, θα είναι πολύ πιο «ευέλικτος» στο θέμα του περιεχομένου της λύσης, ευνοούν μια «νέα προσπάθεια». Επιπλέον πιστεύουν ότι η  οικονομική κατάρρευση της Κύπρου, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, αφήνουν μεγάλα περιθώρια για άσκηση πιέσεων που θα οδηγήσουν σε «αποδεκτό αποτέλεσμα». Αποτέλεσμα το οποίο, αυτή τη φορά, θα τους επιτρέψει να επιτύχουν αυτό που δεν επέτυχαν με το Σχέδιο Ανάν λίγο πριν την ένταξη του κυπριακού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση: την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν την Άνοιξη του 2004 από τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να διχοτομήσουν με μόνιμο τρόπο την Κύπρο, δηλαδή να διχοτομήσουν την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς και να επιτρέψουν στην Τουρκία να ασκεί πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο στο σύνολο του εδάφους της Κύπρου. Στο νέο σχέδιο δεν θα διασφαλίζεται ότι η Ενωμένη Κύπρος θα έχει ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.

Στόχος του νέου σχεδίου θα είναι η δημιουργία μιας «χαλαρής συνομοσπονδίας» με ταυτόχρονη αναγνώριση των δυο συνιστωσών και αναγνώριση μιας οιονεί κρατικής οντότητας που θα εκπροσωπεί τις επιμέρους συνιστώσες στο διεθνή χώρο. Στις «ιδέες» που ανταλλάσσονται δίνεται ειδική έμφαση στις διευθετήσεις για το σύστημα ασφάλειας το οποίο θα εφαρμοστεί, καθώς και στις ρυθμίσεις που αφορούν στη «στρατηγική παρουσία» και τη «διεθνή συμπεριφορά» του κρατικού μορφώματος που επιθυμούν να δημιουργηθεί στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ουσία, δηλαδή, προβλέπεται μειωμένη εθνική κυριαρχία για το κράτος που θα προκύψει και έλεγχος των επιλογών του σε θέματα άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Τα ενεργειακά θέματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις «ιδέες» που ανταλλάσσονται για τη «διευθέτηση του Κυπριακού». Αυτό γίνεται εν γνώση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, παρά τις όποιες διαψεύσεις επακολουθήσουν για το αντίθετο από τους εμπλεκομένους στη σύνταξη του σχεδίου ή από εκείνους που έχουν λάβει γνώσει των «ιδεών» που διακινούνται.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το νέο σχέδιο περιλαμβάνει διευθετήσεις που αφορούν σε ενεργειακά θέματα. Οι διευθετήσεις αυτές θα «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη» τις «ανησυχίες» της Τουρκίας, τη συμμετοχή της - μέσω των Τουρκοκυπρίων - στο μοίρασμα των οικοπέδων και την εξεύρεση ενός modus vivendi ώστε στο μέλλον «να μην επαναληφθούν μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής συνιστώσας». Οι διευθετήσεις αυτές έχουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις και για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αν, τελικά, αυτές παραμείνουν ως έχουν, στην ουσία δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από το 2003 που η Κύπρος προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Ελλάδα αρνήθηκε την οριοθέτηση με αναφορές «στην ανάγκη να μην προκαλέσουμε την Τουρκία». Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η επωδός επαναλαμβανόταν συνεχώς από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, είτε σε αυτό ηγείτο άνδρας, είτε γυναίκα.

Ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος επανειλημμένα επεσήμανε σε συνομιλητές του την ενόχλησή του για αυτή τη στάση των κυβερνήσεων στην Αθήνα. Βέβαια, οι ελληνικές φοβικές εμμονές δεν σταμάτησαν την κυπριακή κυβέρνηση. Η Κύπρος οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορά της με την Αίγυπτο το Φεβρουάριο του 2003 και με το Λίβανο στις αρχές του 2007. Στο πρώτο εξάμηνο του 2007 η Κύπρος προχώρησε στον πρώτο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το Δεκέμβριο του 2010 υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Με δεδομένη την προϊστορία της εμπλοκής της Αθήνας στα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ και την απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων ακόμη και να προχωρήσουν στην ανακήρυξη ΑΟΖ, είναι πραγματικά εντυπωσιακό και ενδεχομένως υποκριτικό το ενδιαφέρον που έδειξε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λευκωσία, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ζητώντας από τον Κύπριο ομόλογο του «την παροχή τεχνογνωσίας» σε θέματα οριοθέτησης ΑΟΖ.

Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη πρόσβαση σε αυτή την τεχνογνωσία και, επιπλέον, στενός του φίλος και - ως πρόσφατα άτυπος συνεργάτης του, θεωρείται από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες στα θέματα ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα το περιοδικό Economist από αυτόν τον Έλληνα επιστήμονα ζήτησε να πάρει μέρος σε δημόσια αντιπαράθεση (debate) που οργάνωσε για θέματα ΑΟΖ. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ακριβώς για τις γνώσεις του αυτές, τον είχε τοποθετήσει τέταρτο στον κατάλογο των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας του κόμματός του. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σχέδιο θα λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε στο μέλλον να μην υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα για την κυβέρνηση του κρατικού μορφώματος που θα προκύψει, να θέτει θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων και διευκολύνσεων στην Κύπρο. Στην πραγματικότητα, στο νέο σχέδιο θα αφαιρείται από το κυπριακό κράτος η δυνατότητα να ασκεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στο σύνολο της νήσου, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, αλλά και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι συζητήσεις που διεξάγονται για το νέο σχέδιο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ήδη αναλύονται εναλλακτικές επιλογές για «μια ορθότερη επικοινωνιακή παρουσίαση του σχεδίου από εκείνη που οδήγησε στην ατυχή κατάληξη του δημοψηφίσματος την προηγούμενη φορά», όπως χαρακτηριστικά είπε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει υπόψη του λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό. Ο ίδιος επέμενε ότι «πολιτικοί και τεχνοκράτες στη Λευκωσία συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του σχεδίου», αλλά αρνήθηκε να τους κατονομάσει. Δεν έγινε δυνατόν να ελεγχθεί κατά πόσο ο ισχυρισμός αυτός έχει βάση στην πραγματικότητα ή αν αποτελεί μέρος από την επικοινωνιακή καταιγίδα που ήδη ετοιμάζεται και η οποία θα ακολουθήσει την απόφαση για παρουσίαση των «ιδεών» του νέου σχεδίου. Αν λάβει κανείς υπόψη το επικοινωνιακό όργιο που έζησαν οι Κύπριοι πολίτες το 2004, όταν Πρόεδρος ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στο Σχέδιο Ανάν, όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί μόλις ανακοινωθεί έστω και ένα μέρος των «ιδεών» που θα περιλαμβάνει το νέο σχέδιο, τώρα που στη θέση του Προέδρου βρίσκεται ο κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς η απόλυτη οικονομική εξασθένηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκολύνει εκείνους που δεν θα διστάσουν να πιέσουν, με όλα τα μέσα και ακόμη πιο απροκάλυπτα από ότι έκαναν το 2004, πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες, δημοσιογράφους και δημοσιογραφικούς οργανισμούς.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Νέα 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα, Τρίτη, για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, μετά την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης σε συμφωνία με την τρόικα, την οποία μετέφεραν στους εκπροσώπους των υπαλλήλων οι υπουργοί Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Κ.Μητσοτάκης. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης ατόμων που επιβαίνουν σε ιστιοφόρο το οποίο κινδυνεύει λόγω εισροής υδάτων 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Κουφονήσι Κρήτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο 35 μέτρων σκάφος επιβαίνουν 130 μετανάστες.

Μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο, εκπληρώνοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από την Πολωνία. «Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πραγματοποιείται με εκπτώσεις» τόνισε και έκανε αναφορά στην επίλυση του Κυπριακού. Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η νέα συνάντηση του Π.Καψή με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν επιτεύχθηκε επί της ουσίας πρόοδος για το μεταβατικό στάδιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης δόθηκαν αναλυτικά οι προτάσεις και οι διευκρινίσεις για θέματα αποζημιώσεων και αναγνώρισης προϋπηρεσίας των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Κόσμος

Η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις παρακολουθήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας SREL έχει ενισχύσει την πίεση στην ηγεσία της χώρας και δεν αποκλείεται ακόμη και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές: Η κυβέρνηση έχασε την στήριξη ενός από τα κόμματα στη Βουλή ενώ μία αμφίσημη δήλωση του ίδιου του Γιούνκερ εντείνει τις εκτιμήσεις πως η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Την Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά με την ομιλία του Γιούνκερ στη Βουλή για το ζήτημα. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα στον τομέα διέλευσης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, περιμένοντας μια πιθανή αναχώρηση του για κάποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που προτίθενται να του προσφέρουν πολιτικό άσυλο με την υποστήριξη της Κούβας.

Ο άνθρωπος που έκανε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το μυστικό αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων, θα μπορούσε να μεταβεί στη Βολιβία, τη Βενεζουέλα ή τη Νικαράγουα, τις τρεις χώρες που εμφανίζονται διατεθειμένες να τον υποδεχτούν. Την ώρα που η σφαγή 51 οπαδών του Μόρσι έχει γίνει σπίρτο στο φορτίο δυναμίτη που λέγεται Αίγυπτος, η νέα ηγεσία της χώρας παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές με στόχο την εκτόνωση της έντασης -και να επαναφέρει στις πολιτικές διαβουλεύσεις το κόμμα αλ Νουρ. Η αποκλιμάκωση φαντάζει προς το παρόν ευσεβής πόθος: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν πλέον ανοικτά σε εξέγερση και διοργανώνουν νέες διαδηλώσεις την Τρίτη.

Η τουρκική αστυνομία επενέβη εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι προσπαθούσαν να μπουν στο πάρκο Γκεζί. Οι αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των οποίων είχαν αποκλείσει το πάρκο από νωρίς το απόγευμα, έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στο Ταξίμ και κοντινούς δρόμους. Ένας βαριά τραυματισμένος, δεκάδες οι προσαχθέντες... Την πρώτη πολιτική δημόσια εμφάνιση, αφότου έχασε τις εκλογές, έκανε την Δευτέρα ο Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τα στελέχη του UMP και ιδίως τους βουλευτές να συνδράμουν οικονομικά, ώστε το κόμμα να αποφύγει την πτώχευση. «Όταν επιστρέψω στο βήμα, θα το πράξω για να μιλήσω στο γαλλικό λαό για τη Γαλλία» υπογράμμισε, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές το 2017.

Οικονομία

Η κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από το Eurogroup για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η οριστική απόφαση αναμένεται εντός 10ημέρου, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως προς τον τρόπο που θα καλυφθεί η «τρύπα» περίπου 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή παράταση. Σήμερα, Τρίτη, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες έχουν καταθέσεις προσφορές η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν έχει καταθέσει ή όχι προσφορά και η Τράπεζα Πειραιώς.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξέφρασε ο Γ.Στουρνάρας, τονίζοντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες, αν βεβαίως εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. ευρώ από τον EFSF, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. Μίλησε ακόμη για «δύσκολη» συμφωνία με την τρόικα, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι θα μάθουμε αν συμφωνεί η τρόικα τις επόμενες 10 ημέρες.

Αθλητισμός

Συνεχίζει να «κλέβει τις εντυπώσεις» ο Απόλλων Σμύρνης στο μεταγραφικό παζάρι. Η «ελαφρά ταξιαρχία» αυτή τη φορά ανακοίνωσε την απόκτηση του Αλέξανδρου Τζόρβα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 31χρονος τερματοφύλακας έμεινε ελεύθερος από τη Τζένοα και επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των παικτών που θα πάρει μαζί του στην προετοιμασία στο Ζέεφελντ, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα στου Ρέντη προπονήθηκαν για πρώτη φορά οι Βάις και Σαλίνο, μαζί με το δεύτερο γκρουπ των Ερυθρολεύκων που πέρασαν το πρωί από εργομετρικά. Την ήττα με 2-0 γνώρισε ο Παναθηναϊκός από την Ανόρθωση στο πλαίσιο του δεύτερου φιλικού που έδωσε επί ολλανδικού εδάφους. Οι Κύπριοι προηγήθηκαν στο 49' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Αντιτς, ενώ στο 75' ο Θεοδώρου - δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο - διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα με σουτ.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ!


Εμφύλιος και στο βάθος ΔΝΤ;;;; ''Κοιτάζοντας πίσω στην Αραβική Άνοιξη, προκαλεί εντύπωση το πόσο λίγες προσωπικότητες αντικαταστάθηκαν, πόσα λίγα καθεστώτα ανατράπηκαν και πόσο χάος προκλήθηκε από την επανάσταση'' αναφέρει το Stratfor στην έκθεσή του με θέμα ''Η επόμενη φάση της Αραβικής Άνοιξης'' . Ήταν 25 Ιανουαρίου του 2011 όταν ξεκίνησε η Αιγυπτιακή επανάσταση. Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου είχαν ως στόχο της παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Πηγή έμπνευσης για τους διαδηλωτές αποτέλεσαν τα γεγονότα στην Τυνησία [ Εξέγερση στη Τυνησία ] ένα περίπου μήνα νωρίτερα που είχαν ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρόεδρος Ζινέ Ελ Αμπεντινέ Μπεν Άλι . Στις 11 Φεβρουαρίου ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε ενώ την εξουσία ανέλαβε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χώρα μπήκε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι τη στιγμή που εξελέγη στην εξουσία ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Μόρσι θεωρήθηκε από πολλούς ως άνθρωπος των Αμερικάνων λόγω και των σπουδών του στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις (29 Ιουνίου 2012), στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, υποσχέθηκε ότι θα προχωρούσε στην απελευθέρωση των διαδηλωτών που περίμεναν να δικαστούν σε στρατοδικεία αλλά και ότι θα προσπαθούσε να απελευθερώσει τον σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος παρέμενε φυλακισμένος στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στην βομβιστική επίθεση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το 1993. Επιπλέον, προσπάθησε να επηρεάσει τις συζητήσεις για το νέο σύνταγμα της χώρας. Προσπάθησε να ευνοήσει ένα σύστημα που θα περιείχε μέτρα που προστάτευαν τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα θα κατοχύρωνε το ισλαμικό δίκαιο. Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος που υιοθετήθηκε τελικά όριζε το Ισλάμ ως θρησκεία του κράτους, έδινε κεντρικό ρόλο στη Σαρία ως βασική πηγή της νομοθεσίας.

Τον Νοέμβριο του 2012 η παρέμβασή του στην κρίση στη Μέση Ανατολή, μετά τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξε κομβική και οδήγησε τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε επίτευξη εκεχειρίας. Στο εξωτερικό, οι αναλυτές ανέδειξαν τη συμβολή του, ενίσχυσαν τη φήμη του και αναβάθμισαν τον ρόλο της Αιγύπτου για την ειρήνη στην περιοχή. Η απόφασή του, όμως, τις επόμενες ημέρες, να προχωρήσει σε προεδρικό διάταγμα με το οποίο προστάτευε την συντακτική συνέλευση από την συμφωνημένη διάλυση της τον Δεκέμβριο για επιπλέον δύο μήνες ενώ ταυτόχρονα προστάτευε με τον ίδιο τρόπο την Άνω Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, και αντικαθιστούσε τον γενικό εισαγγελέα, προκάλεσαν νέα ανάφλεξη στο εσωτερικό της χώρας.

Ταυτόχρονα, με το ίδιο διάταγμα αφαιρούσε από την δικαιοσύνη ή οποιαδήποτε άλλη αρχή την ικανότητα να προσβάλουν τις αποφάσεις του από την στιγμή της ορκωμοσίας του ως πρόεδρος μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Συντάγματος. Η αντιπολίτευση οργάνωσε διαμαρτυρίες στο Κάιρο, κατηγορώντας τον Μόρσι για δικτατορικές υπερεξουσίες. Αν και ο Μόρσι απέσυρε το διάταγμα τις επόμενες ημέρες η ένταση συνεχίστηκε με αφορμή το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Κυβέρνηση και της αντιπολίτευσης.

Τελικά ανετράπη από το στρατό στις 3 Ιουλίου, ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην εξουσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters κρατείται σε εγκαταστάσεις της υπηρεσίας κατασκοπείας του στρατού. Την ίδια ώρα η Αίγυπτος βρίσκεται στο χείλος του εμφύλιου πολέμου. Οι διαδηλώσεις υποστηριχτών και αντιπάλων του Μόρσι συνεχίζονται ενώ ένα ιδιότυπο θρίλερ εξελίσσεται όσον αφορά την επιλογή του μεταβατικού προέδρου. Το όνομα του νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διχάζει τόσο τις πολιτικές ηγεσίες όσο και τους πολίτες καθώς φαίνεται ότι στο πρόσωπό του οι Αμερικάνοι βρήκαν το νέο εκλεκτό.

Αμερικάνοι οι οποίοι αντιμετώπισαν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τη πτώση του Μόρσι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters o πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, μία μόλις ημέρα μετά την ταραχώδη ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας από το στρατό, κάτι που οι ΗΠΑ απέφυγαν να χαρακτηρίσουν ως πραξικόπημα. Παράλληλα, ο Ομπάμα άσκησε πιέσεις ώστε να υπάρξει μια διαφανής πολιτική διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, ευελπιστώντας ότι ο στρατός θα αποφύγει τις αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του, ενώ παράλληλα τονίζεται η ανάγκη να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας.

Ανάλογο ήταν και το κλίμα στη τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ο Ελ Μπαραντέι φαίνεται πως ήταν η λύση που θα ηρεμήσουμε την κατάσταση. Διπλωμάτης, μια προσωπικότητα αποδεκτή από τις δυτικές κυβερνήσεις, με σπουδές στη Γενεύη και τη Ν.Υόρκη, υπήρξε Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA), μιας διακρατικής οργάνωσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών από τον Δεκέμβριο του 1997 μέχρι τον Νοέμβριο του 2009. Ο Ελ Μπαραντέι, μάλιστα, από κοινού με την IAEA βραβεύτηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2005.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Ελ Μπαραντέι πίεζε τη κυβέρνηση Μόρσι να υπογράψει μια συμφωνία δανεισμού από το ΔΝΤ ύψους 4,8 δις δολαρίων. Συμφωνία που η κυβέρνηση Μόρσι είχε διαπραγματευτεί αλλά ουδέποτε επικυρώσει. Η Αραβική Άνοιξη φαίνεται να λαμβάνει νέα τροπή. Εμείς,ας έχουμε στο νου μας αυτό που γράφει ο Βrzezinsky στο βιβλίο του ''Η μεγάλη σκακιέρα'': ''Το καθήκον της Αμερικής είναι να χειριστεί τις συγκρούσεις και τις σχέσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή έτσι ώστε να μην εμφανιστεί καμία αντίπαλη υπερδύναμη ικανή να απειλήσει τα συμφέροντα και την ευημερία των ΗΠΑ.''.



ΝΕΡΙΤ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ. "ΕΚΠΛΗΞΗ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΟΝΟΜΑ


Έκπληξη θα είναι το όνομα της νέας  Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και Νέα Δημοκρατία, με τον Προκόπη Παυλόπουλο να ρίχνει «ρουκέτα» κατά της κυβέρνησης. Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κατά την διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόνισε ότι πρέπει το συντομότερο να εκπέμψει η ΕΡΤ. «Οσο δεν εκπέμπει η ΕΡΤ βρισκόμαστε σε καθεστώς θεσμικής ανωμαλίας», είπε χαρακτηριστικά προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο κ. Σταμάτης, πάντως, παρουσίασε και ανέλυσε τις «καινοτομίες» του νομοσχεδίου εξηγώντας ότι αποτρέπουν πλήρως τις πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις και διευκρινίζοντας πως η νέα ΕΡΤ δεν θα λέγεται ΝΕΡΙΤ και πως αυτό θα είναι απλώς το όνομα της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί. Το όνομα που θα φαίνεται στο λογότυπο της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόραση δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και αναμένεται να αποτελέσει έκπληξη. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΣτΕ – κάτι στο οποίο πάτησε και ο Προκόπης Παυλόπουλος - με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι συχνότητες, τόνισε πως αυτό οφείλεται στην «ήπια κυβερνητική πολιτική». 

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι κριτήριο αξιοπιστίας ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που εφαρμόζουμε», τόνισε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένας πολίτης ή πολιτικός που να μην κατέκρινε το ρόλο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, και όταν έρχεται να ανατραπεί αυτό το καθεστώς η συζήτηση εξαντλείται σε όλα τα άλλα θέματα, πλην της ουσίας του νομοσχεδίου. Πρέπει να υπάρχει το πολιτικό θάρρος να ειπωθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι θετικό. Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να παραδεχτεί ότι ήταν σωστό, άσχετα αν οι αρχιτέκτονές του προέρχονται από άλλο κόμμα. Είναι θετικό το γεγονός, ότι συζητάμε όλοι για μία δημόσια τηλεόραση η οποία δεν θα υφίσταται τον ασφυκτικό έλεγχο και την καθοδήγηση του κράτους. Είναι ένα καινοτόμο σύστημα για τα ελληνικά δεδομένα».

Επίσης, ο κ. Σταμάτης, απέρριψε τις κατηγορίες περί παραβίασης της απόφασης του ΣτΕ, τονίζοντας ότι ουσιαστικά νομιμοποιεί όλες τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση. «Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει τις συχνότητες. Δεν υποδεικνύει, όμως, τον τρόπο. Αυτοί που εμποδίζουν να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση είναι αυτοί που καταλαμβάνουν τους χώρους ή βγάζουν πολιτικούς λόγους» Η αναφορά του υπουργού Επικρατείας στους εργαζόμενους που βρίσκονται ακόμα μέσα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και εκπέμπουν διαδικτυακό πρόγραμμα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που μίλησε για χούντα. «Δεν μπορείτε να κατηγορείτε για κατάληψη εκείνους που εγγυώνται την δημόσια ραδιοτηλεόραση», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Η χούντα τα έκανε καλύτερα».

Η απάντηση του Δημήτρη Σταμάτη ήταν στους ίδιους τόνους: Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως αρκετοί εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις για να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο και επεσήμανε πως η ευθύνη για το μαύρο δεν είναι της κυβέρνησης. Παραδέχτηκε, πάντως, πως ήταν λάθος της ΝΔ η άρνηση του νομοσχεδίου που είχε παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος. «Αν θέλατε να κάνετε ηρωικές σκηνές δεν θα τις έχετε», τόνισε: «Ασκούνται πιέσεις, απειλές στους εργαζόμενους. Εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Το ότι δεν έφυγε το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς δεν πάμε με τη λογική κάποιων. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης. Το ίδιο νομοθέτημα ήρθε παλαιότερα προς συζήτηση και «χτυπήθηκε» άγρια από πολλές πλευρές ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε κυβέρνηση, ωστόσο, σήμερα ωρίμασαν οι συνθήκες».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

1956: Ισχυρός σεισμός της τάξης των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Σαντορίνη. Απολογισμός 53 νεκροί και 100 τραυματίες.

1961: Υπογράφεται στην Αθήνα η σύμβαση Ελλάδας – ΕΟΚ.

Γεννήσεις

1856: Νίκολα Τέσλα, ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης κροατικής καταγωγής. Υπήρξε πρωτοπόρος στην χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος.

1956: Tom Hanks, σημαντικός ηθοποιός αμερικανικής καταγωγής.