08 Ιουλίου, 2013

Ο κ.ΒΟΛΦΓΚΑΝΚ ΣΟΙΜΠΛΕ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο θα γίνει,  ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου. 

Η συνάντηση των δυο ανδρών προγραμματίστηκε να γίνει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η επίσκεψη του υψηλόβαθμου Γερμανού αξιωματούχου στην ελληνική πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κ. Σόιμπλε στις 26 Ιουνίου στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2014.

Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας - ενός αξιωματούχου με σημαίνοντα ρόλο και λόγο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και οι επαφές που θα έχει εδώ αποκτούν βαρύνουσα σημασία, καθώς η γερμανική πολιτική ηγεσία το τελευταίο διάστημα σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί να στηρίξει την Ελλάδα και τις προσπάθειες της για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσκλήθηκε στη χώρα μας από τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Σόιμπλε θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην ατζέντα των επαφών του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τους Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα θα βρεθούν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και το ζήτημα της ανεργίας των νέων. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως θα έχει και η συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΑΚΗ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟ


Συνάντηση είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Άκη Γεροντόπουλο. Να θυμίσουμε ότι κατά την ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Γεροντόπουλος απουσίαζε στο εξωτερικό, οπότε και ορκίστηκε την περασμένη Τρίτη 2 Ιουλίου. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον Υφυπουργό για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και θέλησε να ενημερωθεί για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Συρία. Ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του, γιατί όπως είπε «φαινόταν ότι είχαμε μπει σε ένα δρόμο πολιτικής ομαλότητας, αλλά τα ξημερώματα σημειώθηκαν πάλι ταραχές».

Σε δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο κ. Γεροντόπουλος σημείωσε μετά από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο: «Ζήτησα να με δεχτεί ο Μακαριώτατος γιατί ήθελα την ευλογία του, τις ευχές του, την πολύτιμη γνώση του στα εκκλησιαστικά ζητήματα. Τον ενημέρωσα για τις συνεχείς επαφές του Υπουργείου Εξωτερικών με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε επεισόδια σε βάρος των Ελλήνων της Κοινότητας. Παρακολουθούμε τα γεγονότα με πολλή προσοχή και θέλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανεύρεση των δύο Σύρων Ιεραρχών ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία του Μακαριωτάτου και των Χριστιανών όπου γης.

Τον κ. Υφυπουργό συνόδευαν ο Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Γιώργος Αρναούτης και ο πολιτικός επιστήμονας κ. Κώστας Χολέβας.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

 
Όχημα των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών το οποίο κατευθυνόταν προς τον τόπο συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας Asiana στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο ενδεχομένως να παρέσυρε και να σκότωσε μία από τις δύο Κινέζες έφηβες που έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής. Ο ιατροδικαστής του Σαν Φρανσίσκο διενεργεί νεκροψία-νεκροτομή για να διακριβώσει τα αίτια θανάτου του 16χρονου κοριτσιού, δήλωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μίντι Τάλματζ.

"Ένα από τα νεκρά (κορίτσια) έφερε τραύματα που αντιστοιχούν σε τραύματα κάποιου που έχει σκοτωθεί από όχημα. Πολλές υπηρεσίες βρίσκονταν στον τόπο (του δυστυχήματος) χθες", είπε η ίδια όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η πτήση 214 της Asiana συνετρίβη κατά την προσγείωση το Σάββατο προκαλώντας τον θάνατο των δύο 16χρονων μαθητριών από την ανατολική Κίνα και τον τραυματισμό περισσότερων από 180 ανθρώπων.

Την έσχατη στιγμή προσπάθησε ο πιλότος του Boeing 777 να ακυρώσει την προσγείωση και να ξανασηκωθεί, αλλά τελικά ήταν πολύ αργά, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία γύρω από το δυστύχημα. Το αεροσκάφος προσγειωνόταν με ταχύτητα σημαντικά μικρότερη από όση έπρεπε, ενώ φαίνεται πως ο πιλότος είχε πολύ λίγες ώρες πτήσης σε αυτόν τον τύπο αεροσκάφους -παράγοντας που ίσως συνέβαλε στο δυστύχημα.

Η έρευνα που έχει ξεκινήσει από το αμερικανικό Συμβούλιο Ασφαλών Μετακινήσεων (NTSB) δεν έχει διαλευκάνει ακόμη αρκετά σημεία γύρω από το δυστύχημα, αλλά το βασικότερο από τα όσα έχουν μέχρι τώρα προκύψει είναι πως η προσγείωση έγινε με αρκετά μικρότερη ταχύτητα από όσο έπρεπε. Όπως ανέφερε στην πρώτη ενημέρωση η εκπρόσωπος του NTSB Ντέμπορα Χέρσμαν, ο πιλότος ολοκλήρωνε την προσγείωση πετώντας με ταχύτητα αρκετά χαμηλότερη από τους 137 απαιτούμενους κόμβους.

«Δεν μιλάμε για μερικούς κόμβους παρακάτω» είπε χαρακτηριστικά. Τα τελευταία δευτερόλεπτα, τα συστήματα του αεροπλάνου «χτύπησαν κόκκινο» για τον κίνδυνο το αεροσκάφος να μείνει «ακίνητο» και έτσι ο πιλότος προσπάθησε την τελευταία στιγμή - ενάμισι δευτερόλεπτο πριν από την πρόσκρουση- να ακυρώσει την προσγείωση. Τότε όμως, η ουρά χτύπησε κυματοθραύστη και το αεροπλάνο έπεσε. Μέχρι δέκα δευτερόλεπτα νωρίτερα, όλα τα συστήματα φαίνεται να λειτουργούσαν κανονικά και το πλήρωμα δεν έμοιαζε ανήσυχο ή να έχει αντιληφθεί κάποια ανωμαλία.

Αυτόπτες μάρτυρες και επιζήσαντες περιέγραψαν σκηνές χάους μετά το δυστύχημα, ενώ οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους επιβάτες με ασφάλεια. Από τους συνολικά 307 επιβάτες, τραυματίστηκαν περίπου 180. Από αυτούς, περίπου έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως περιγράφει μία από τους επιβάτες, η Γουέν Ζανγκ, καθόταν στα τελευταία καθίσματα του αεροσκάφους, το οποίο προερχόταν από την Σεούλ ύστερα από δεκάωρη πτήση, και περίμενε μέχρι το αεροσκάφος να σταματήσει. Έπειτα πήρε τον 4χρονο γιο της που έκλαιγε, την χειραποσκευή της και βγήκε έξω από το αεροπλάνο.

Το αεροδρόμιο είχε απενεργοποιήσει λόγω καλοκαιριού ένα σύστημα πλοήγησης που θα εξασφάλιζε την καλύτερη δυνατή προσγείωση στο αεροσκάφος, κι ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές, ο πιλότος του Μπόινγκ 777 πετούσε για πρώτη φορά αυτό το αεροπλάνο προς τον συγκεκριμένο προορισμό στο πλαίσιο εκπαίδευσής του. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, είχε σχεδόν 10.000 ώρες πτήσεως, αλλά μόλις 43 σε Μπόινγκ 777. Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους είχε πάνω από 3.000 ώρες πτήσεως σε αυτού του τύπου το αεροσκάφος.

Δεν υπήρχε προειδοποίηση από το πιλοτήριο προς τους επιβάτες την ώρα που το αεροσκάφος προσέγγιζε το αεροδρόμιο, αλλά πολλοί από αυτούς είχαν καταλάβει ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά. "Καταλάβαινα ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά", είπε ο επιβάτης Γιουτζίν Ραχ, στην εκπομπή του NBC "Today". "Ήμουν πραγματικά προετοιμασμένος και σκέφτηκα πρόκειται να συντριβούμε. Και αυτό συνέβη". "Ήταν ένας τεράστιος θόρυβος. Η ουρά χτυπάει (κάτι) και σηκώνεται στον αέρα και όλων τα κεφάλια χτυπάνε στο ταβάνι...", είπε ο επιβάτης 'Ελιοτ Στόουν στο CNN.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το αεροσκάφος να κάνει σχεδόν ανάποδη περιστροφή στον αέρα, έπειτα να ακινητοποιείται και να τυλίγεται στις φλόγες. Ξαφνικά οι 300 επιβάτες του έτρεξαν προς τις εξόδους κινδύνου. Κάποιοι άρπαξαν τις χειραποσκευές τους, άλλοι περιγράφουν ότι η καμπίνα είχε γεμίσει με καπνό αλλά "η φωτιά ξέσπασε όταν είχαν βγει όλοι έξω". Οι πυροσβέστες κατέφθασαν τρία λεπτά μετά την συντριβή.

"Μπήκαν τρέχοντας μέσα στο αεροσκάφος, έβγαλαν την ζώνη ασφαλείας των καθισμάτων και απομάκρυναν τουλάχιστον επτά επιβάτες", είπε ο Τόμας Ό Κόνορ, πρόεδρος της ένωσης πυροσβεστών του Σαν Φρανσίσκο.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ


«Για εμένα υπήρξε ένας ειλικρινής συνομιλητής, βοήθησε το έργο μας και απ’ ότι ξέρω και άλλους εκκλησιαστικούς χώρους. Πάντα θα λέω ότι τα θεμέλια της «Αποστολής» οφείλονται στον Λαυρεντιάδη».

Με αυτά τα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος περιέγραψε την συνεργασία που είχε με τον προφυλακισμένο σήμερα επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όπου αποκάλυψε χθες στο Βήμα της Κυριακής

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε στο πως ενημερώθηκε για τον Λαυρεντιάδη με αφορμή τη βάπτιση του παιδιού του και για την πρώτη τους γνωριμία.

«Συζητήσαμε διάφορα, μεταξύ άλλων και το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Αποχαιρετώντας μου είπε ότι “είμαι άνθρωπος που αγαπώ την Εκκλησία και ενδιαφέρομαι για το έργο της και θα ήθελα να βοηθήσω σε ότι έχετε ανάγκη”.

Του είπα οτι προσωπικά δεν έχω καμία ανάγκη αλλά είναι ανάγκη της κοινωνίας μας και θα θεμελιώσουμε ένα κοινωνικό έργο που θα θέλαμε τη συμπαράσταση σας. Έτσι αποχωριστήκαμε».

Στην κατάθεση του ο Αρχιεπίσκοπος  έκανε λόγο για αραιή επικοινωνία με τον Λαυρεντιάδη, μέχρι και σήμερα που είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλο.

«Αν υπάρχουν άλλα θέματα, η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να τα εξετάσει» είπε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως «Για εμένα υπήρξε ένας ειλικρινής συνομιλητής, βοήθησε το έργο μας και απ’ ότι ξέρω και άλλους εκκλησιαστικούς χώρους».

ΤΟ «AMERICAN DREAM» ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΚΟΛΑΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ!

 

Πατρίδα των ίσων ευκαιριών και τόπος όπου μπορεί να γίνει αληθινό το λεγόμενο «αμερικάνικο όνειρο». Ετσι είναι γνωστές οι Ηνωμένες Πολιτείες, επί δεκαετίες προορισμός μεταναστών από όλο τον πλανήτη, που ονειρεύονταν να χτίσουν το μέλλον τους μακριά από τα άγονα υλικά της πατρίδας που άφησαν πίσω. Οι ΗΠΑ πρόσφεραν ακριβώς αυτή τη δυνατότητα: ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, να ανέλθει κανείς στην κοινωνική και οικονομική ιεραρχία και -με σκληρή δουλειά- να γίνει ένας αυτοδημιούργητος, επιτυχημένος επιχειρηματίας και επαγγελματίας.

Μήπως όμως σήμερα έχει έρθει το «τέλος» του αμερικάνικου ονείρου και οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί πλέον σε μία χώρα όπου πλούσιος κυρίως «γεννιέσαι» και δεν γίνεσαι; Όπως ήταν κάποτε δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ερώτημα απευθύνει ο καθηγητής του Χάρβαρντ Νίαλ Φέργκιουσον στον διαδικτυακό ιστότοπο του «Newsweek» Daily Beast. Τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων άλλωστε δείχνουν ότι όχι μόνο έχει διευρυνθεί συντριπτικά η οικονομική και κοινωνική ανισότητα μεταξύ των Αμερικανών, αλλά έχει μειωθεί σοβαρά και η λεγόμενη «κοινωνική κινητικότητα», με άλλα λόγια, η μετακίνηση μεταξύ οικονομικών στρωμάτων· χαρακτηριστικό που θεωρούνταν κάποτε ίδιον της αμερικανικής κοινωνίας.

 Στασιμότητα

Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας, το τέσσερις στους 10 Αμερικανούς που γεννιούνται και μεγαλώνουν στο πιο χαμηλό 1/5 της κλίμακας εισοδηματικής διαστρωμάτωσης παραμένουν στην ίδια οικονομική «τάξη» και ως ενήλικες. Την ίδια ώρα στην - παραδοσιακά άνιση - Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30% και στη Φινλανδία 28%. Άλλωστε, έξι στους 10 Αμερικανούς που γεννιούνται πλούσιοι παραμένουν πλούσιοι και έξι στους 10 από εκείνους που γεννιούνται φτωχοί μένουν φτωχοί, όπως δείχνει έρευνα του κέντρου μελετών Pew. Την κοινωνική κινητικότητα διαδέχεται η κοινωνική στασιμότητα και κάποιες αμερικανικές φτωχογειτονιές δεν θυμίζουν σε τίποτα τις «Υψηλές προσδοκίες» του Ντίκενς, πέρα από το κοινωνικό τέλμα των φτωχών που χαρακτήριζε τη βικτοριανή εποχή.

Ανάλυση Κρούγκερ

«Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα είναι κι εκείνες με τη μικρότερη κοινωνική κινητικότητα» υποστήριξε ο Αλαν Κρούγκερ, ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών του Πρίνστον και σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα. Με βάση την «Καμπύλη του υπέροχου Γκάτσμπυ» (όπως ονόμασε τη θεωρία του, χαρακτηριστικά βασισμένη στην κατά Φιτζέραλντ εποχή του Μεγάλου Κραχ), όσο μεγαλύτερη ανισότητα παρατηρείται σε μία κοινωνία τόσο περισσότερο η οικονομική κατάσταση των παιδιών εξαρτάται από εκείνη των γονιών. Δηλαδή τα παιδιά είναι προορισμένα να παραμείνουν στην ίδια οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

 Επιδείνωση

Ακόμη και οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν λιγότεροι. Παρότι το 1/3 των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη εξακολουθεί να είναι Αμερικανοί πολίτες, έχει αυξηθεί το ποσοστό του κληρονομημένου πλούτου, με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τα αντίστοιχα ποσοστά στη Βρετανία και την Αυστραλία. Σήμερα ένας Αμερικανός που γεννιέται μεταξύ του 20% του φτωχότερου πληθυσμού έχει μία στις 20 πιθανότητες να αλλάξει την οικονομική του κατάσταση και να μεταπηδήσει στο 20% των πλουσιότερων. Σύμφωνα με τον Κρούγκερ, ως το 2035 στις ΗΠΑ η οικονομική κινητικότητα θα έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Χάρβαρντ Νίαλ Φέργκιουσον, οι Αμερικανοί έδειχναν στο παρελθόν μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στο πρόβλημα της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Ακριβώς γιατί η κοινωνία τούς πρόσφερε μεγαλύτερες δυνατότητες «κινητικότητας» -και επομένως απεγκλωβισμού από συνθήκες ανισότητας- σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μήπως όμως, αναρωτιέται, οι ΗΠΑ προσφέρουν πλέον το «χειρότερο και από τους δύο κόσμους: υψηλή ανισότητα μαζί με χαμηλή κινητικότητα»; Το Κίνημα του «99%» των Αμερικανών «Αγανακτισμένων» θα συμφωνούσε.

 Οι εξαιρέσεις του κανόνα

Από την άλλη, πάντως, εξακολουθούν να υπάρχουν παραδείγματα αυτοδημιούργητων μεγαλοεπιχειρηματιών που επέλεξαν να δημιουργήσουν τις αυτοκρατορίες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το είχε πει ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο μόλις 42χρονος Νοτιοαφρικανός που ξεκίνησε από τη Σίλικον Βάλεϊ για να χτίσει στις ΗΠΑ τον επιχειρηματικό του κολοσσό (στον οποίο ανήκουν η ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX, η ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και ο μεγαλύτερος πάροχος «πράσινης» ενέργειας στις ΗΠΑ SolarCity). «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μέρος όπου τα μεγάλα πράγματα είναι δυνατά». Για πολύ λίγους το αμερικάνικο όνειρο δεν παραμένει άπιαστο.

 Τα συμπτώματα: Συγκέντρωση πλούτου - γνώσης σε ολίγους και αύξηση παιδικής εγκληματικότητας

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της «στασιμότητας»; Το χάσμα της οικονομικής ανισότητας είχε αρχίσει να διευρύνεται στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του 1980, και ως τα μέσα της δεκαετίας του 2000 το μέσο εισόδημα του λεγόμενου «1%» των πολύ πλούσιων ήταν περίπου 30 φορές υψηλότερο από εκείνο του μέσου όρου. Σήμερα, μετά τον σκόπελο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το ίδιο «1%» έχει φτάσει να κατέχει το 35% του αμερικανικού καθαρού εθνικού προϊόντος και το 42% του χρηματοπιστωτικού πλούτου.

Παράλληλα, φαίνεται να διευρύνεται και το μορφωτικό χάσμα μεταξύ τάξεων, αλλά και να αυξάνεται ο αριθμός των φτωχότερων που βασίζονται στην Πρόνοια για να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα να παραμένουν αποκλεισμένοι από την παραμικρή δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών τους μέσω της εργασίας. Στο best seller βιβλίο του «Πλησιάζοντας μακριά» («Coming Apart»), ο πολιτικός επιστήμονας Τσαρλς Μάρεϊ εξερευνά τη δημιουργία των αμερικανικών τάξεων, από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς ως τα γκέτο των λευκών. Μιλά για τη λεγόμενη «ελίτ της γνώσης», τους ευκατάστατους Αμερικανούς, τα παιδιά των οποίων απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά εισδοχής στα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αντίθετα, στα γκέτο των φτωχών υπολογίζεται ότι ήδη από την ηλικία των τεσσάρων-πέντε χρόνων τα παιδιά υπολείπονται μαθησιακά κατά 21,6 μήνες σε σχέση με τα παιδιά πλούσιων οικογενειών. Όταν αποφοιτήσουν από το λύκειο, το χάσμα έχει γιγαντωθεί. Σύμφωνα με το αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, τα 3/4 των νεαρών Αμερικανών 17-24 χρόνων δεν διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταταγούν στον αμερικανικό στρατό. Εκτός από κακή φυσική κατάσταση, έχουν δηλαδή κιόλας ποινικό μητρώο, αλλά και ανεπαρκείς σχολικές γνώσεις. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι τα 2/5 των φοιτητών σε ένα μέσο αμερικανικό κολέγιο παρακολουθούν φροντιστήρια για να αποκαταστήσουν τα μαθησιακά κενά του λυκείου.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Παράταση με αγκάθια πήρε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων από τους συνολικά 25.000 που απαιτείται να βρεθούν μέχρι το τέλος του έτους. Η τρόικα αποχώρησε έχοντας δεχθεί οι 12.500 υπάλληλοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα σε δύο φάσεις - τέλος Ιουλίου και τέλος Σεπτεμβρίου. Σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί βρίσκονται πρώτοι στη λίστα της κινητικότητας. Την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ «δείχνει» ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης που δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Απαντώντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ.Μπαλασόπουλος τόνισε ότι θα ήταν ανόητοι να στοχοποιήσουν τον δήμαρχο ενώ ελήφθη ομόφωνη απόφαση για κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για προβοκάτσια και παραπέμπει σε «γνωστούς» ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες υπαλληλους του Δήμου Αθηναίων.

Σε καταδίκη της επίθεση κατά του δημάρχου Αθηναίων Γ.Καμίνη προχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ζητώντας συγχρόνως οι υπαίτιοι να οδηγηθούν άμεσα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Την επίθεση έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ καταδίκασαν επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής Γ.Σγουρός και το ΠΑΣΟΚ. Για «φασιστική επίθεση» και «προβοκατόρικη ενέργεια ακροδεξιών στοιχείων και χρυσαυγιτών» κάνει λόγο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ηγεσία της οποίας δέχθηκε τα «βέλη» του δημάρχου Αθηναίων. Νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την παράταση της κράτησης του απεργού πείνας Κώστα Σακκά, πέραν του νόμιμου ορίου προφυλάκισής του, διοργανώνονται για σήμερα, Δευτέρα. Συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Εφετείο και στις 19:30 στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κλειστοί οι δήμοι σήμερα, Δευτέρα, με εξαίρεση τις κοινωνικο - προνοιακές δομές, όπως αποφάσισε το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή για το θέμα της ένταξης των δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας. Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει επίσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ. Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη θα έχουν οι δήμαρχοι τη Δευτέρα. Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ και Κυρ.Μητσοτάκη.

Κόσμος

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο, καθώς η βία στη χώρα αυξάνεται. Το ισλαμιστικό κόμμα Αλ Νουρ ανακοίνωσε την απόφασή του να «παγώσει» τις συνομιλίες για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, διαμαρτυρόμενο για την επίθεση έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο και κάνοντας λόγο για «σφαγή». Ακόμη μεγαλύτερος από τους μέχρι τώρα πέντε νεκρούς φοβούνται οι αρχές του Καναδά πως θα είναι ο απολογισμός της έκρηξης του «αδέσποτου» τρένου που εκτροχιάστηκε, φορτωμένο πετρελαιοειδή, στο Λακ-Μεγκαντίκ του Κεμπέκ. Συνεχίζουν να αγνοούνται 40 άτομα, η πυροσβεστική χρειάστηκε πάνω από μία ημέρα για να σβήσει την πυρκαγιά ενώ το επίκεντρο της καταστροφής -όπου και υπάρχει πιθανότητα να βρίσκονται οι σοροί περισσότερων θυμάτων- είναι ακόμη απροσπέλαστο.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε δυστύχημα με αεροταξί στο αεροδρόμιο Σόλντοτνα της Αλάσκας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το αεροσκάφος συνετρίβη την ώρα της απογείωσης από το αεροδρόμιο που βρίσκεται νότια του Άνκορατζ. Την έσχατη στιγμή προσπάθησε ο πιλότος του Boeing 777 που έπεσε στο Σαν Φρανσίσκο να ακυρώσει την προσγείωση και να ξανασηκωθεί, αλλά τελικά ήταν πολύ αργά, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία γύρω από το δυστύχημα. Το αεροσκάφος προσγειωνόταν με ταχύτητα σημαντικά μικρότερη από όση έπρεπε, ενώ φαίνεται πως ο πιλότος είχε πολύ λίγες ώρες πτήσης με το μοντέλο -παράγοντας που ίσως συνέβαλε στο δυστύχημα. Παράλληλα, ανοικτό είναι το εάν η μία από τις δύο 16χρονες που σκοτώθηκαν είχε στην πραγματικότητα επιζήσει από τη σύγκρουση αλλά χτυπήθηκε θανάσιμα από όχημα που έσπευσε στο σημείο. Τα δραματικά τελευταία δευτερόλεπτα.

Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να διαλύσουν διά της βίας τα ξημερώματα της Δευτέρας συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αναφέρουν πως στην επέμβαση σκοτώθηκαν 34 άτομα, για τουλάχιστον 16 νεκρούς κάνουν λόγο ιατρικές πηγές, ενώ για μόλις πέντε μιλά ο αιγυπτιακός στρατός, κάνοντας λόγο για επίθεση «τρομοκρατών» εναντίον βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο Μ.Μόρσι.

Οικονομία

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, απέστειλε το επενδυτικό σχημα που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, Emma Delta, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες που επιδιώκει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ, ενώ προσκρούουν στους όρους των διακηρύξεων για την παραχώρηση της άδειας για τα Κρατικά Λαχεία. Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα διεξάγονται το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Euroworking Group.

Τα σημεία που παραμένουν σε εκκρεμότητα αναμένεται να κλείσουν ώστε να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ από το Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η δόση αναμένεται να σπάσει σε μικρότερες δόσεις (2 ή 3) συνδεδεμένες με προαπαιτούμενα, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει και πάλι προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη εξαιτίας της κατάστασης στις αναδυόμενες χώρες, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο. Η πρόβλεψη του Ταμείου για το 2013 είναι ανάπτυξη 3,3%, έναντι 3,5%, που είχε εκτιμήσει στις αρχές του έτους.

Αθλητισμός

Η παραμονή του Ραφίκ Τζιμπούρ στον Ολυμπιακό μοιάζει πλέον απίθανη. Ο Αλγερινός άσος δεν έδωσε το παρών στην πρώτη της ομάδας και σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα βρίσκεται στην Προύσα για να δει τις εγκαταστάσεις της Μπούρσασπορ, να μιλήσει με τους ανθρώπους της διοίκησης και να κλείσει την μεταγραφή του! Στην Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο αθλητικό κέντρο του Πράβετς, βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής η αποστολή του Αρη, όπου θα κάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και θα δώσει τα πρώτα φιλικά παιχνίδια της νέας σεζόν. Η αποστολή των παικτών και συνοδών της ομάδας έφθασε μετά από επτάωρο ταξίδι και το απόγευμα έκανε και την πρώτη προπόνηση.

Ισόπαλος 0-0 αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας κόντρα στην Ανζί, για την οποία ο αγώνας ήταν πρόβα τζεναράλε εν όψει του ρωσικού πρωταθλήματος. Εν τω μεταξύ το νέο μεταγραφικό απόκτημα του δικέφαλου, ο Ισπανός Λούκας Πέρεθ, έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Αυστρία και ενσωματώθηκε στην υπόλοιπη αποστολή...



ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ;

 

Δύσκολες ημέρες για τον «άρχοντα» της Μόσχας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κρίση της Μέσης Ανατολής επιφυλάσσει μεγάλες ανατροπές για τα σχέδια του Ρώσου Προέδρου. Στην Συρία, οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις των ανταρτών με τις κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Την προηγούμενη εβδομάδα, η συμμαχία των δυτικών χωρών και των αραβικών μοναρχιών, οι οποίες βρίσκονται στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης, αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν την στρατιωτική βοήθεια, την οποία παρέχουν στους αντάρτες. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης απόφασης, τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα δυο σημαντικές εξελίξεις: Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την στρατιωτική παρουσία τους στην Ιορδανία και σύμφωνα με κάποιες ξένες και τουρκικές πηγές, μια ομάδα επίλεκτων δυνάμεων των ΗΠΑ πέρασε από την Τουρκία στα εδάφη της Συρίας. Από ότι φαίνεται, τις επόμενες ημέρες, στην Συρία ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με δολιοφθορές και επιχειρήσεις των ξένων δυνάμεων.

Από την αρχή της κρίσης στην Συρία, η Μόσχα, μαζί με το Ιράν, το Ιράκ και το λιβανέζικο κίνημα «Χεζμπολλάχ», βρίσκεται στο πλευρό της Δαμασκού. Η Ρωσία παρέχει στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασάντ. Η Μόσχα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην συνέχεια των στρατιωτικών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων της με την Δαμασκό. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Συρία διευκολύνει την κάθοδο της Ρωσίας στην Μεσόγειο και στις περιοχές, οι οποίες είναι προικισμένες με φυσικούς πόρους. Με λίγα λόγια, η παρουσία των ρωσικών συμφερόντων στα παράλια της Συρίας, δίνει την δυνατότητα στο Κρεμλίνο να κρατά ζωντανά το όραμα της αναβίωσης της σοβιετικής διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύς στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το όραμα των Ρώσων αξιωματούχων είναι αξιοσημείωτο. Ωστόσο, την τελευταία περίοδο, εξίσου αξιοσημείωτες είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική διπλωματία στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περίπτωση της κρίσης της Συρίας, ο Πρόεδρος Πούτιν και οι συνεργάτες του έχουν πλέον κατανοήσει ότι η διαιώνιση του συριακού καθεστώτος είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Το συριακό καθεστώς έχει χάσει προ πολλού την λαϊκή βάση νομιμοποίησης. Η Συρία έχει μετατραπεί στο προσκήνιο ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Η οικογένεια Ασάντ και οι Αλεβίδες της Συρίας δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις δυνατότητες του αυταρχικού συριακού καθεστώτος. Στην Συρία, οι δυνατότητες της Ρωσίας, του Ιράν και των συμμάχων της Συρίας είναι περιορισμένες.

Τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Πούτιν βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα και στην Κύπρο. Η κυπριακή οικονομική κρίση επιφύλασσε ιστορικές επιπτώσεις για την ρωσική οικονομία.

Προβλήματα στην Συρία, προβλήματα και στο οικονομικό προσκήνιο της Ανατολικής Μεσογείου ... Σε μια τέτοια περίοδο λοιπόν, η Ρωσία στρέφει για μια ακόμη φορά τα βλέμματα της σε αυτό το μικρό νησί. Τις ιστορικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών τις γνωρίζουμε πολύ καλά: Ρωσικά πλοία στην Λεμεσό, ρωσικά μαχητικά στην Πάφο (ενδεχομένως στο μέλλον)... Από ότι φαίνεται, την παρούσα περίοδο, η Κύπρος παρέχει ένα μικρό περιθώριο «ανάσας» στο Κρεμλίνο... Μια «ανάσα», ένα ήρεμο λιμάνι στην μεγάλη τρικυμία της Ανατολικής Μεσογείου...

Μπορεί λοιπόν η Κύπρος να λύσει κάποια από τα προβλήματα του Πούτιν; Με τα σημερινά δεδομένα, η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η κυπριακή οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα στις ρωσοκυπριακές οικονομικές σχέσεις. Η στενή συνεργασία των δυο χωρών στο συγκεκριμένο πεδίο πλέον αποτελεί παρελθόν. Από την άλλη, σε καμία περίπτωση, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κύπρου δεν είναι σε θέση να αναπληρώσουν το κενό που θα άφηνε πίσω της μια ενδεχόμενη άτακτη έξοδος των ρωσικών κεφαλαίων και δυνάμεων από την Συρία. Από αυτή την άποψη, το μέλλον των φιλοδοξιών και σχεδίων του Κρεμλίνου εξαρτάται από την πορεία της συριακής κρίσης και των αναδυόμενων ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Το νησί μας διαδραματίζει έναν «υποστηρικτικό» - δευτερεύον ρόλο σε αυτά τα σχέδια... Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο...

Μια υπενθύμιση στο κυπριακό πρακτορείο...

Είναι οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι αυτού του μικρού νησιού; Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής και κοινωνικής δομής αυτού του τόπου; Διαφωνούμε με κάθε είδους διχοτόμηση του τόπου μας; Αν ναι, οι συνάδελφοι του πρακτορείου της δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί όταν διαχωρίζουν τον τύπο αυτού του τόπου: «Κυπριακός τύπος» και «τουρκοκυπριακός τύπος» (τίτλος που χρησιμοποιείται σε επίσημα τηλεγραφήματα – ηλεκτρονικά μηνύματα του πρακτορείου). «Ελληνοκυπριακός Τύπος» και «Τουρκοκυπριακός τύπος»... Για να μην έχουν κάποιοι την εντύπωση ότι το μοναδικό «κυπριακό» είναι αποκλειστικά «ελληνικό»... Λίγη περισσότερη προσοχή λοιπόν...