07 Ιουλίου, 2013

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟ κ. ΛΟΥΛΗ;

Η ΕΞΩΤΙΚΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ 1.000.000 € 
ΤΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αγαπητέ επισκέπτη του blog. 

Πρέπει να γνωρίζεις πως εμείς γράφουμε τα γεγονότα ως έχουν.

Ο “Άγιος” Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σας θυμίζουμε ότι: στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008, είχε ναυλώσει ιδιωτικό αεροπλάνο, με ποιανού χρήματα (;) και επεριφέρετο από Μητρόπολη σε Μητρόπολη, για να εξασφαλίσει την ψήφο των Μητροπολιτών, ώστε έτσι να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αλλά, άλλαι αί βουλαί ανθρώπων και άλλα ο Θεός κελεύει. 

Βλέπετε όμως, ο κ. Ιγνάτιος δεν είναι όπως άλλοι Μητροπολίται, όπου ακόμα και τον μισθό τους διέθεταν, δια τους πτωχούς και τα ευαγή Ιδρύματα των Μητροπόλεών τους (που μπορεί ελάχιστοι να υπάρχουν και σήμερα), όπως ήτο ο μακαριστός Σιατίστης Αντώνιος, ο μακαριστός Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημος, ο πρώην Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και κάποιοι άλλοι μετρημένοι στα δάκτυλα της μιας χειρός.

Ο κ. Ιγνάτιος τα βρήκε όλα έτοιμα, εκεί που πήγε στον Βόλο και είπε να ασχοληθεί, με την αγορά πολυτελούς βίλας για τα γεράματά του, στο απομονωμένο γραφικό λιμανάκι της ιδιωτικής παραλίας με τα γαλαζοπράσινα νερά, στην Κάτω Γατζέα λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο, σε οικόπεδο εκτάσεως 7,5 στρεμμάτων.

Ο κ. Ιγνάτιος λοιπόν επούλησε, κάποια άλλη κατοικία της Μητροπόλεως έναντι 600.000 € και συμπλήρωσε άλλα 400.000 € και αγόρασε την ως άνω βίλα αλλά το ερώτημα είναι από που τα συμπλήρωσε τα χρήματα αυτά; Είναι ένα τεράστιο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί !!!

Πως είναι δυνατόν ο κ. Ιγνάτιος να αγοράζει βίλα με πισίνα δυο ορόφους, πέντε υπνοδωμάτια, δυο σαλόνια, τέσσερα λουτρά, δυο χωλ, κουζίνα και μια τεράστια αποθήκη 345 τ.μ. ανάμεσα σε βιομήχανους και επιχειρηματίες και να έχει δυσκολίες ώστε να συντηρήσει  το  Ιδιωτικό Σχολείο της Μητροπόλεως, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο του Μορφωτικού Ιδρύματος “Άγιος Απόστολος ο Νέος” (που όπως λέγεται έχουν ήδη κλείσει).

Επίσης πρέπει να απαντήσει ο έχων πάντα το βλέμμα του προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών κ. Ιγνάτιος τα επιπλέον 400.000 € εκτός της αγοράς, για την ανακαίνιση της βίλας εκταμιεύθηκαν από την Μητρόπολη ή ευρέθη κάποιος άλλος χορηγός; Και μην μας πει από τον μισθό του. Το πωλητήριο των 600.000 € έχει αριθμό 756. Αυτά περί του κ. Ιγνατίου που βοά σήμερα η κοινωνία του Βόλου.

Αυτά εσυνέβησαν τον Ιούλιο του 2010 και απάντηση ακόμα δεν έχει δοθεί. Σήμερα όμως έν έτει 2013 έσκασε ένα άλλο σκάνδαλο στην Μητρόπολη Δημητριάδος με πρωταγωνιστή πάλι τον κ. Ιγνάτιο, κατά το Εξώδικο που απέστειλε στον Μητροπολίτη ο Βιομήχανος  κ. Λούλης, το ποιος έχει δίκιο ή άδικο στην συγκεκριμένη υπόθεση αυτό θα το βρει η Δικαιοσύνη και όχι εμείς. 

Εμείς πάντως ευχόμεθα στον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και Πατριάρχης.

Η ΑΠΟΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ κ. ΛΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΓΝΑΤΙΟ. 

Ο κ. Λούλης εκτός από τα εξώδικα που έχει αποστείλει έχει μιλήσει πολύ καυστικά σε δημοσιογράφους για τον κ. Ιγνάτιο και τις ενέργειές του, όπως στην τοπική Εφημερίδα του Βόλου ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2/7/2013 στην Δημοσιογράφο κ. Τούλα Κεκάτου όπου μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ αναφέρει:

Κ. Λούλης: Στην Εκκλησία γνώρισα τη θεοποίηση του χρήματος: Λάβρος εμφανίζεται σε δηλώσεις του ο γνωστός βιομήχανος κ. Κώστας Λούλης κατά του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου καθώς 13 χρόνια μετά διαπιστώνει ότι ένα ποσό 100 εκατομμυρίων δραχμών (300.000 περίπου ευρώ με τους τόκους φτάνει τις 700.000 ευρώ) που είχε προσφέρει στην Μητρόπολη το 2000 για κατασκευή και λειτουργία ενός ιδρύματος για χρόνια πάσχοντες χάθηκε με ευθύνη του μητροπολίτη, όπως υποστηρίζει. 

Ο κ. Λούλης στις 3 Ιουνίου έστειλε εξώδικο στη Μητρόπολη, 10 σελίδων, όπου εκθέτει τα γεγονότα και δηλώνει πως θα προβεί σε όλες τις «νόμιμες ενέργειες».Ο βιομήχανος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για την «κοροϊδία» - όπως λέει - σε βάρος του επί 13 χρόνια και καλεί με δηλώσεις του στη «Θ» το μητροπολίτη να δοθούν τα χρήματα σε ανέργους, απόρους και αστέγους. «Ακούμε το μητροπολίτη από άμβωνος να αναφέρεται στα θύματα της οικονομικής κρίσης.

Του ζητώ λοιπόν να προσφέρει τα χρήματα αυτά, 700.000 ευρώ, σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη» σημειώνει  μεταξύ άλλων - χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα επιμείνει στη συναινετική ανάκληση της δωρεάς που είχε κάνει στη μνήμη της  μητέρας του Εύης Λούλη, καθώς δεν είχε θέσει συγκεκριμένους όρους, όπως τον προκαλεί με την απάντησή της η Μητρόπολη.

Και δεν είχε θέσει όρους, επισημαίνει, επειδή τότε δεν πίστευε ότι θα γινόταν κατάχρηση της εμπιστοσύνης του… Ο κ. Λούλης με τα λεγόμενά του εμφανίζεται ιδιαίτερα οργισμένος. Αναφέρει δε πως η Εκκλησία για εκείνον ήταν πηγή πνευματικής έμπνευσης, φάρος στο δρόμο της ζωής του, στήριγμα σε κάθε του βήμα. 

Ήταν όμως, τονίζει χαρακτηριστικά, και ένα μεγάλο σχολείο. Ένα μεγάλο περιβόλι, όπου οι καρποί των φρούτων φαίνονται όμορφοι, αλλά είναι πολύ πικροί. «Η Εκκλησία μού ενδυνάμωσε την πίστη μου.

Γνώρισα ιεράρχες οι οποίοι τιμούν την αποστολή τους. Γνώρισα όμως από ορισμένους τις έννοιες του συμφέροντος και της υποκρισίας, που δεν βλέπει κανείς στο καλύτερο θέατρο του κόσμου. Στην Εκκλησία γνώρισα τη θεοποίηση του χρήματος, κάτι που δεν είδα ούτε τον επαγγελματικό μου βίο. Με κορόιδεψε ένας δεσπότης και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο», λέει με ιδιαίτερη πικρία ο κ. Λούλης.

Ο κ. Λούλης, όπως καταγγέλλει, είχε δωρίσει 100 εκατομμύρια δραχμές στη Μητρόπολη για ένα ίδρυμα ατόμων με χρόνιες παθήσεις. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Λούλης η προσφορά του έγινε στις 13 Ιουνίου 2000 και λίγες ημέρες μετέβη με τον κ. Ιγνάτιο στη Σπάρτη όπου λειτουργεί ένα ανάλογο Κέντρο που φιλοξενεί παιδιά σε βεβαρημένη κατάσταση. «Το ίδρυμα εκείνο είχε κοστίσει, όπως μας πληροφόρησαν 90 εκατομμύρια δραχμές.

Με τα 100 της δικής μου προσφοράς θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο στο Βόλο» λέει ο κ. Λούλης. Λίγο διάστημα μετά ενημερώθηκε από το μητροπολίτη ότι για την κατασκευή του ιδρύματος είχε γίνει δωρεά από μία γυναίκα οικοπέδου 10 στρεμμάτων στον Πλάτανο Αλμυρού. Επίσης το οικόπεδο δεν μάθαμε τι απέγινε..» προσθέτει.Ο γνωστός βιομήχανος, μιλώντας στη «Θ», αναφέρει πως επί δέκα περίπου χρόνια «έτρωγε μεγάλο δούλεμα», ακούγοντας διάφορες δικαιολογίες, χωρίς όμως να γίνεται κάτι ουσιαστικό και φυσικά να προχωρεί το έργο.

Σημειώνει πως μέχρι το 2007 τα χρήματα βρίσκονταν σε κοινό λογαριασμό και στη συνέχεια έγινε μεταφορά τους σε λογαριασμό της Μητρόπολης. Στο εξώδικο ο κ. Λούλης αναφέρει επίσης ότι συστήθηκε και Ίδρυμα που επιδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα και ως ταμίας του ιδρύματος εμφανίζεται η σύζυγός του, χωρίς η ίδια να το γνωρίζει καν. Σημειώνει ότι για το ζήτημα αυτό έχει δοθεί εντολή στους δικηγόρους του να προβούν σε ανάλογες  ενέργειες. «Το λάθος μου ήταν - και το αντιλαμβάνομαι τώρα - ότι στο πρόσωπο του μητροπολίτη Δημητριάδος είδα τον αείμνηστο Χριστόδουλο.

 Γι’ αυτό και του εμπιστεύτηκα τα χρήματα», αναφέρει. Ο κ. Λούλης αναφέρει ακόμη ότι το 2012 ζήτησε να γίνει συναινετική ανάκληση της δωρεάς, όμως και πάλι πείστηκε από τον κ. Ιγνάτιο, αντί για το ίδρυμα θα γινόταν βρεφονηπιακός σταθμός στην Αγριά. Αν και δεν είχε αυτή την επιλογή, όπως αναφέρει ο κ. Λούλης, τελικά δέχθηκε, αλλά με όρους και προϋποθέσεις και με αίτημα ένα ποσό περίπου 30.000 ευρώ να δοθεί για την κατασκευή ιερού τέμπλου στον ιερό ναό της Αγίας Άννης στη μνήμη της μητέρας του. 

Σημειώνει πως ο βρεφονηπιακός σταθμός είχε σχεδιαστεί να ανεγερθεί κοντά σε χείμαρρο και έτσι εκείνος έθεσε κάποιους όρους, κυρίως για την ασφαλή κατασκευή καθώς θα φιλοξενούσε παιδιά. Ένας από τους όρους του, όπως αναφέρει, θα ήταν η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, ενώ εκείνος θα είχε την επίβλεψη και τις πληρωμές. 

Φαίνεται πως και αυτό δεν προχώρησε και έτσι ο αλευροβιομήχανος απέστειλε εξώδικο στις 3 Ιουνίου 2013. Αφήνει εντονότατες αιχμές για κακοδιαχείριση σημαντικών ποσών. Ο κ. Λούλης λέει ότι όλη αυτή η ιστορία δημιούργησε μόνο πόνο και απογοήτευση τόσο στην οικογένειά του, όσο και στον ίδιο. Ως αποκλειστικά υπαίτιο καταγγέλλει το μητροπολίτη. Αναφέρει ακόμη ότι τα 13 αυτά χρόνια δεν είχε συγκληθεί, ούτε μία φορά, το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων, ουδεμία «συμφωνία» υφίσταται, δηλώνει με το εξώδικο ο κ. Λούλης. 

Δηλώνει δε ότι την ολοκλήρωση του τέμπλου του ναού της Αγίας Άννης θα πραγματοποιήσει ο ίδιος, μετά την «απαράδεκτη άρνηση του μητροπολίτη» και καλεί τη Μητρόπολη να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια για το τέμπλο αυτό στο μέλλον. Και επιμένει, ζητώντας τώρα από το μητροπολίτη να δώσει τα χρήματα στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη.

Ιδιαίτερη σημασία, όπως ανέφερε στη «Θ» (το αναφέρει όμως και στο εξώδικο) θεωρεί ότι σε σχετική έρευνα του ιδίου και των νομικών του παραστατών στο διαδίκτυο για το Ίδρυμα, ανακάλυψε με κατάπληξη επίσης πως αφενός μεν ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τα Προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτεί θέσεις εργασίας και εντάχθηκε το Ίδρυμα στο Πρόγραμμα αυτό.

Επιδοτήθηκε για θέσεις εργασίας, ενώ στο Ίδρυμα«Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη «Η Αγία Υπομονή» ουδεμία εργασία γίνεται εδώ και χρόνια – πλέον της δεκαετίας - και αυτό είναι απόλυτα αδρανές, συνεπώς η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό κατά την άποψη του κ. Λούλη, δεν είναι σύννομη, δεδομένου δε ότι εμπλέκεται σ’ αυτή, πάντοτε εν αγνοία του, το όνομα του. Θα προβεί δε σε σχετική αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Στην αναφορά μου κρίνω αναγκαίο να δώσω και την απαραίτητη δημοσιότητα και αφετέρου δε ότι σε όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο απαραδέκτως φέρεται ως ταμίας του Ιδρύματος… η σύζυγός μου Άννα Λούλη (!), η οποία ουδεμία γνώση περί αυτού έχει, ουδέποτε εξεδήλωσε παρόμοια επιθυμία, ουδέποτε συνήνεσε σε κάτι τέτοιο, η δε χρήση του ονόματός της είναι αυθαίρετη και παράνομη και μάλιστα στην ευαίσθητη θέση του ταμία».

Η Μητρόπολη Δημητριάδος

Το περασμένο Σάββατο η Μητρόπολης Δημητριάδος έδωσε στη δημοσιότητα απάντηση στην εξώδικο πρόσκληση του κ. Λούλη. Στην απάντησή της αναφέρει: «Εφόσον ο αξιότιμος  κ. Κωνσταντίνος Λούλης επιλέξει να ανακαλέσει τη δωρεά προς την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την ανέγερση του Ιδρύματος Χρονίων Πασχόντων «Ίδρυμα Εύης Λούλη, η Αγία Υπομονή», ανάκληση την οποία η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θεωρεί αβάσιμη και αναιτιολόγητη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα αναμείνει την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώπιον της οποίας θα εκθέσει τα επιχειρήματά της και θα σεβαστεί την όποια απόφαση εκδοθεί. 

Εν τω μεταξύ θα προχωρήσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγριά Μαγνησίας, οι οποίες βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, προκειμένου ο εν λόγω βρεφονηπιακός σταθμός, σε σύντομο χρονικό διάστημα να τεθεί σε λειτουργία (όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως και Κωνσταντίνου Λούλη). Επίσης θα σεβαστεί όλους του όρους υπό τους οποίους τελούσε η δωρεά και θα ικανοποιήσει όποια άλλη μεταγενέστερη επιθυμία του κ. Κωνσταντίνου Λούλη κρίνει δίκαιη και εύλογη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την ανωτέρω δωρεά.

Τέλος η Ιερά Μητρόπολη θα συνεχίσει να τιμά και να μνημονεύει τον κ. Κωνσταντίνο Λούλη ως μεγάλο ευεργέτη της».

Δωρεές στον «αέρα»

Η υπόθεση του Κ. Λούλη σίγουρα δεν είναι η μοναδική. Εδώ και χρόνια βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλες δωρεές με χαρακτηριστική την περίπτωση της δωρεάς ασθενοφόρου του ευεργέτη Κ. Αντωνόπουλου από την Ζαγορά Πηλίου. Η δωρεά αυτή χρονολογείται εδώ και μία περίπου δεκαετία. Η δωρεά είχε αποδέκτη το Νοσοκομείο Βόλου, όμως έως και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα υπήρξε πόρισμα αρμόδιου συμβουλίου του Νοσοκομείου Βόλου που ζητούσε να γίνει ενημέρωση της Εισαγγελίας για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών προς μη ικανοποίηση της δωρεάς.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΥΣ 
ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΙΕΡΗ» ΒΙΛΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
31 Ιουλίου 2010
....Αντιδράσεις στην κοινή γνώμη προκαλεί και η αποκάλυψη για την «ιερή»πρόκληση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου.Ο μητροπολίτης αγόρασε και ανακαίνισε παραθαλάσσια «εξωτική» βίλα 1 εκατ. ευρώ στον Παγασητικό!..





  

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 7/7/2013

Κατά Ματθαίον (δ΄ 18-23)
Τ καιρ εκείν, περιπατν ησος παρ τν θάλασσαν τς Γαλιλαίας εδε δύο δελφούς, Σίμωνα τν λεγόμενον Πέτρον κα ᾿Ανδρέαν τν δελφν ατο, βάλλοντας μφίβληστρον ες τν θάλασσαν· σαν γρ λιες· κα λέγει ατος· δετε πίσω μου κα ποιήσω μς λιες νθρώπων. Ο δ εθέως φέντες τ δίκτυα κολούθησαν ατ.

Κα προβς κεθεν εδεν λλους δύο δελφούς, Ἰάκωβον τν το Ζεβεδαίου κα ωάννην τν δελφν ατο, ν τ πλοίῳ μετ Ζεβεδαίου το πατρς ατν καταρτίζοντας τ δίκτυα ατν, κα κάλεσεν ατούς. Ο δ εθέως φέντες τ πλοον κα τν πατέρα ατν κολούθησαν ατ.

Κα περιγεν λην τν Γαλιλαίαν ησος διδάσκων ν τας συναγωγας ατν κα κηρύσσων τ εαγγέλιον τς βασιλείας κα θεραπεύων πσαν νόσον κα πσαν μαλακίαν ν τ λα.

Μετάφραση  Περικοπής

Τον καιρό εκείνο, όταν περπατούσε κοντά εις την λίμνην της Γαλιλαίας, είδε δύο αδελφούς, τον Σίμωνα, ο οποίος ελέγετο Πέτρος, και τον Ανδρέαν τον αδελφόν του, να ρίχνουν δίχτυ εις την λίμνην, διότι ήσαν ψαράδες.

Και τους λέγει,«Ελάτε, ακολουθήστε με, και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». Αυτοί εγκατέλειψαν αμέσως τα δίχτυα και τον ακολούθησαν.

Και όταν επροχώρησε από εκεί, είδε άλλους δύο αδελφούς, τον Ιάκωβον, τον υιόν του Ζεβεδαίου και τον Ιωάννην τον αδελφόν του, μέσα σε πλοιάριον μαζί με τον Ζεβεδαίον, τον πατέρα τους, να επισκευάζουν τα δίχτυα τους και τους εκάλεσε. Αυτοί αμέσως άφησαν το πλοιάριον και τον πατέρα τους και τον ακολούθησαν.

Ο Ιησούς εγύριζε ολόκληρη την Γαλιλαίαν και εδίδασκε εις τας συναγωγάς των και εκήρυττε το ευαγγέλιον της βασιλείας και εθεράπευε κάθε ασθένειαν και κάθε αδυναμίαν εις τον λαόν.





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το sansimera.gr, Το Βήμα και Τα Νέα ανοίγουν σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δημόσιο διάλογο για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, μια συζήτηση με σκοπό την αποτίμηση της πορείας του θεσμού, των πεπραγμένων των τοπικών αρχόντων, αλλά και τον ρόλο του στην εποχή της κρίσης.Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ υπάρχει κατ' αρχήν σε συμφωνία σε όλα τα θέματα, έπειτα και από διέξοδο που βρέθηκε σχετικά με το «αγκάθι» της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου.

Σε συμφωνία για την κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων με την τρόικα κατέληξε η κυβέρνηση, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμσης θα προχωρήσει στη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου σε τρεις φάσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και η πρώτη λίστα με 5.000 υπαλλήλους θα πρέπει να είναι έτοιμη ώς τις 31 Ιουλίου. Σε 8 από 12 μήνες περιορίζεται η περίοδος της διαθεσιμότητας. Αισιόδοξος ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα αποδίδουν καρπούς για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια και ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο μήνυμά του για την ημερίδα που διοργανώθηκε, το Σάββατο, για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κοιλάδα του Αχελώου με αντικείμενο την αγροτική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατίας προτάσσει με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ επιμένει ότι συνδέεται η σημερινή κρίση με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς τη δεκαετία του '80.

Κόσμος

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 180 τραυματίστηκαν από τη συντριβή του αεροσκάφους της Asiana Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Οι δύο νεκροί είναι κινέζοι πολίτες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας Yonhap, επικαλούμενο το υπουργείο Μεταφορών της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για δύο γυναίκες.Αεροσκάφος Boeing 777 της νοτιοκορεατικής αεροπορικής εταιρείας Asiana Airlines συνετρίβη κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και έως 30 τραυματίες. Eικόνες και βίντεο δείχνουν επιβάτες να πηδούν από τις τσουλήδρες στις εξόδους κινδύνου. Στον διάδρομο προσγείωσης έσπευσαν πυροσβέστες και διασώστες, ενόσω καπνοί αναδύονταν από το αεροσκάφος.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε κωμόπολη του Καναδά μετά τον εκτροχιασμό και τις αλλεπάλληλες εκρήξεις που μετέτραψαν σε «μπάλα φωτιάς» εμπορευματικό συρμό που μετέφερε πετρελαιοειδή. Περίπου 1.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο έως και για 60 αγνοούμενους. Η φωτιά εξαπλώθηκε σε δεκάδες κτίρια, ανάμεσά τους καφέ και εστιατόρια γεμάτα πελάτες, στη μικρή πόλη Λακ-Μεγκαντίκ, περίπου 250 χλμ ανατολικά του Μόντρεαλ.Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του ο Πάουλο Πόρτας, ο υπουργός Εξωτερικών που παραιτήθηκε αυτήν την εβδομάδα, κλιμακώνοντας τη σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα.

Στην κόψη του ξυραφιού η Αίγυπτος μετρώντας 37 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο στη σκιά της πραξικοπηματικής ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι. Μεταβατικός πρωθυπουργός διορίστηκε ο φιλελεύθερος αντιπολιτευόμενος ηγέτης και πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι. Αντιδρούν στο διορισμό του οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλώντας σε νέα μαζική διαδήλωση την Κυριακή. Πρώτη έκφανση σεκταριστικής βίας ο θάνατος κόπτη χριστιανού ιερέα. Φετφά υπέρ του Μόρσι εκδίδει σουνίτης θρησκευτικός ηγέτης...

Οικονομία

Φόρο για την ακίνητη περιουσία τους από το 2014 και μετά θα πληρώνουν περίπου 5,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων, με βάση τη νέα διευρυμένη κλίμακα με 33 συντελεστές που θα διαμορφώνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης κάθε περιοχής. Φόρος θα μπει και στα αγροτεμάχια, από 1 έως 3 ευρώ για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και διπλάσια ποσά για τους υπολοίπους. Η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Η «πολιτική απόφαση» θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται ανάλογα με την τήρηση των δεσμεύσεων και των προαπαιτούμενων δράσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ.Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς μέχρι την Τρίτη οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Αθλητισμός

Διπλό μεταγραφικό χτύπημα για τον ΠΑΟΚ. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόκτησης του Λούκας Πέρεθ από την την Καρπάτι, ο «δικέφαλος» του Βορρά ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία και με τον πρώην αριστερό μπακ του Παναθηναικού, Νίκο Σπυρόπουλο. Ο Έλληνας διεθνής αναμένεται τη Δεύτερα στην Αυστρία για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της ομάδας. Εν τω μεταξύ, σε χαλαρούς ρυθμούς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η προπόνηση του ΠΑΟΚ, αφού σήμερα Κυριακή υπάρχει το φιλικό με την Ανζί.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε και επισήμως την παραμονή του Άριελ Ιμπαγάσα στο Λιμάνι για ακόμη έναν χρόνο, με τον Αργεντινό άσο να δηλώνει χαρούμενος που θα κλείσει την σπουδαία καριέρα του στους Ερυθρόλευκους. «Είμαι χαρούμενος που θα μείνω έναν ακόμα χρόνο στον Ολυμπιακό και ουσιαστικά θα τελειώσω την καριέρα μου σε μια ομάδα που αγαπώ πολύ και νιώθω και ότι με αγαπούν πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπαγάσα. Εν τω μεταξύ, στην Άουγκσμπουργκ, με τη μορφή του δανεισμού θα συνεχίσει τον επόμενο χρόνο την καριέρα του ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος.

Ο Ίκερ Κασίγιας έμεινε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς εκτός ενδεκάδας στη Ρεάλ Μαδρίτης, λόγο της κόντρας του με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Το γεγονός αυτό, μάλλον έδωσε στον Ισπανό τερματοφύλακα χρόνο να εξασκήσει τις... εξωγηπεδικές  δραστηριότητες του κι έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ισπανία η κοπέλα του, ΣάραΚαρμπονέρο περιμένει το πρώτο παιδί τους...


ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ


«Οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες», αναφέρει η νορβηγική εταιρεία PGS σε σημερινή ανακοίνωσή της ενώ παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την επιλογή της κοινοπραξίας ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA ως αναδόχου για τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ /EDISON/PETROCELTIC για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού. Συγκεκριμένα, η PGS διαθέτει στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα (fast track) συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, με την πλήρη επεξεργασία τους να ολοκληρώνεται μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014. Στόχος των ερευνών είναι η κατανόηση των δομών και ο εντοπισμός πετρελαϊκών συστημάτων, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού από το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα που αναμένεται στα μέσα του 2014. 

Με την πλήρη αξιολόγηση των δεδομένων, οι πετρελαϊκές εταιρείες σταθμίζουν τις πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αποφασίζουν αν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπισθούν. Η PGS έκανε στην Ελλάδα 12.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών ενώ άλλα 6.000 χιλιόμετρα είναι διαθέσιμα από παλαιότερες έρευνες. Σημειώνεται ότι οι σεισμικές έρευνες έγιναν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, το κράτος ωστόσο εισπράττει ποσοστό από τα έσοδα της PGS που προκύπτουν από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες, το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 50% και εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που θα πουληθούν.

Οι έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο.

Παράλληλα, η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δ. Ελλάδας (Ιωάννινα και Δ. Πατραϊκός) ολοκλήρωσε το έργο της, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της Ανοικτής Πρόσκλησης (Open Door), που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012 ενώ εκκρεμεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το Κατάκολο. Όπως επισημαίνει στη σχετική του ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ, βασική επιδίωξη ήταν η βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών, με στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η διαπραγμάτευση κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρους τους. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται η πρόσκληση των επιλεγμένων εκμισθωτών, για την τελική σύνταξη των επιμέρους συμβάσεων και την υπογραφή αυτών. Το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ακόμη πως τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου και από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ. «Μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης της πρώτης φάσης και προσδοκούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι κοινοπραξίες που επελέγησαν «θα προχωρήσουν με συνέπεια στην υλοποίηση του προγράμματος εργασιών και με απόλυτο σεβασμό στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών». Όπως είπε, τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά: στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων. Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ακόμη πως το υπουργείο επεξεργάζεται τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.



ΕΝΑΡΞΗ ΕΜΦΥΛΙΟΥ;


Νέο κρούσμα σαλαφιστικής βίας εναντίον του αιγυπτιακού στρατού είχαμε τα ξημερώματα, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε στρατιώτες που φρουρούσαν κυβερνητικό κτήριο στην πόλη El Arish του Σινά  με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε στρατιωτικοί. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μέχρι τώρα ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ δυνάμεων υποστηριζόμενων από την Αλ Κάιντα και εξτρεμιστές σαλαφιστές, και του αιγυπτιακού στρατού, φυσικά μέχρι την επόμενη.

Πέντε Αιγύπτιοι στρατιωτικοί σκοτωθήκανε κατά την διάρκεια της επίθεσης στο El Arish μάλλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες οι ισλαμιστές ένοπλοι συνέχισαν να επιτίθενται σε στρατιωτικούς στόχους καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας στην βορινή αυτή πόλη του Σινά. Χρησιμοποιήσαν ρουκέτες εναντίον σταθμών ελέγχου γύρω από το αεροδρόμιο του El Arish κοντά στην Λωρίδα της Γάζας και στα ισραηλινά σύνορα. Άλλη επίθεση έλαβε χώρα σε έναν αστυνομικό σταθμό στην Ράφα νοτίως της Γάζας κοντά στο τοπικό αρχηγείο της αιγυπτιακής στρατιωτικής κατασκοπείας. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει επιβάλει σιγή ως προς τις επιθέσεις. Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι οι απώλειες ήταν πολύ περισσότερες αλλά αποκρύβονται.

Το αιγυπτιακό ζήτημα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, πολύ δύσκολα οι οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα αποδεχτούν την πτώση τους από την εξουσία,πάνω που έβλεπαν το όνειρό τους για ένα τεράστιο Χαλιφάτο να πραγματοποιείται. Οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν από όχι. Ταυτόχρονα απειλείται ολόκληρος ο γεωπολιτικός σχεδιασμός των ΗΠΑ που ποντάριζαν στην ενωμένη δύναμη των σουνιτών για να σπάσουν το σιιτκό τόξο που εκτείνεται από Λίβανο μέχρι Ιράν, αλλά και Πακιστάν, και αποτελεί εμπόδιο στα σχέδιά τους για πλήρη επικράτηση στη Μέση Ανατολή αλλά και ασπίδα προστασίας του ρωσικού Καυκάσου.

Μένει να δούμε τι επιπτώσεις θα έχουν τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή και ειδικότερα στον πόλεμο που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Συρία με πάνω από 100000 νεκρούς. Ο Μόρσι αποτελούσε έναν ισχυρό σύμμαχο των ισλαμιστών ανταρτών, και μετά την καθαίρεσή του, αλλά και την εμπλοκή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη συνείδηση του κόσμου, στο πλευρό σαλαφιστών εξτρεμιστών, και ομάδων συνδεόμενων με την Αλ Κάιντα, ο Άσαντ μπορεί και "αναπνέει"...κάπως καλύτερα.



ΤΑ «ΓΥΡΙΖΕΙ» Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Γνώμη και όχι πόρισμα κατέθεσε για τη «λίστα Λαγκάρντ» ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τα μέλη της πλειοψηφίας, που υποστήριζαν ότι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην Προκαταρκτική «συνελήφθησαν» ανέτοιμοι και απροετοίμαστοι.

Σύμφωνα με τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, από την έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθεί κατά του κ. Παπακωνσταντίνου ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος, τα οποία έχει συμπεριλάβει στο πόρισμά της και η πλειοψηφία.

Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της πλαστογραφίας και όχι της νόθευσης εγγράφου, ενώ στο κατηγορητήριο ζητά να συμπεριληφθεί και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, αδίκημα που δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

 Ευθύνες για Βενιζέλο

Όσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι από τα στοιχεία που προέκυψαν επιβάλλεται να συζητηθεί η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για την τέλεση των ίδιων αδικημάτων» (με αυτά που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου) εκτός από την πλαστογραφία.

Ωστόσο, προκαλεί αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να καταθέσει το σχετικό αίτημα στην Ολομέλεια, δεν το κάνει παραπέμποντας στο απώτερο μέλλον. Από τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπει και μια μικρή αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι «ενισχύθηκαν τα στοιχεία ευθύνης του από τη διερεύνηση της υπόθεσης».

Κατά τα λοιπά, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναλώθηκε σε άλλο ένα μονότονο και χιλιοπαιγμένο κατηγορητήριο κατά του προέδρου της Επιτροπής και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να κατηγορεί τα τρία κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) ότι λειτουργούσαν ως «μπλοκ».

Όπως όλα δείχνουν, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -το οποίο αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη- καθυστερεί την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του πορίσματος, η οποία παραπέμπεται πιθανότατα για το απόγευμα της μεθεπόμενης Δευτέρας 15 Ιουλίου.