06 Ιουλίου, 2013

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΛΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


Mε αφορμή τις καταγγελίες σε βάρος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, του αλευροβιομήχανου Κωνσταντίνου Λούλη, παρενέβη η Εισαγγελία Βόλου, με την Προϊσταμένη Αγορίτσα Καράτζιου να παραγγέλει προκαταρκτική για την διερεύνηση της υπόθεσης. 

Η προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε σε συνέχεια της δημόσιας καταγγελίας του Κωνσταντίνου Λούλη και του επίμαχου εξωδίκου κατά του Μητροπολίτη και της Μητροπόλεως.

"Το λάθος μου ήταν ότι στο πρόσωπό του είδα τον αείμνηστο Χριστόδουλο και του εμπιστεύτηκα αυτά τα χρήματα", είχε δηλώσει ο βιομήχανος στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" του Γιώργου Κουμιώτη, από το βήμα της οποίας επέλεξε να καταγγείλει το εκκλησιαστικό σκάνδαλο μεγατόνων, στο οποίο, μάλιστα όπως αποκάλυψε, ο Δεσπότης έχει εμπλέξει ακόμα και την σύζυγό του, χωρίς να γνωρίζουν το ότι δήποτε.

Όλα ξεκίνησαν προ δεκατεσσάρων ετών, όταν ο αλευροβιομήχανος, στη μνήμη της μητέρας του Εύης Λούλη, έκανε δωρεά προς την Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, ποσού 100 εκατομμυρίων (!!!) δρχ., ώστε να δημιουργηθεί στον Αλμυρό Μαγνησίας το "ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΕΥΗΣ ΛΟΥΛΗ 'Η ΑΓΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ'".

Όπως από το εξώδικο του κ. Λούλη κατά της Μητρόπολης και του Μητροπολίτη, προκύπτει, όχι μόνο το έργο δεν έγινε, αντίθετα τα χρήματα έκαναν "ιερά" φτερά, μετά από συνεχόμενες αναλήψεις και επιπλέον στήθηκε ίδρυμα που επιδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα, στο οποίο μάλιστα ως ταμίας εμφανίζεται η σύζυγος του κ. Λούλη, χωρίς η ίδια και ο σύζυγός της, να έχουν την παραμικρή ιδέα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ EΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
"ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ"

Η Μητρόπολις πληροφορήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας Ταχυδρόμος(5/7/2013), γιατί ακόμη δεν έχει επίσημη ενημέρωση, ότι η Εισαγγελία Βόλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες του κ. Κωνσταντίνου Λούλη κατά της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, που είδαν το φώς της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες.

Η Μητρόπολις χαίρεται για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξετάσεως, διότι θα της δοθεί η ευκαιρία να εκθέσει τα επιχειρήματα της και να παρουσιάσει τα έγγραφα που έχει στη διάθεση της , ώστε να χυθεί άπλετο φώς στην υπόθεση και να αποδειχθεί ότι δεν έχει τελεστεί καμία παράνομη πράξη αλλά αντίθετα όλες οι ενέργειες της ήταν απολύτως σύννομες.

Η Μητρόπολις πιστεύει ότι η γνωστή για την ευαισθησία της Εισαγγελία Βόλου, έπραξε το καθήκον της, διατάσσοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, εφόσον διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες για τέλεση αξιόποινων πράξεων. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους Εισαγγελικούς και Δικαστικούς Λειτουργούς, στους οποίους όταν κληθεί θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα της.

Η διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως δε σημαίνει ότι διαπιστώθηκε η τέλεση κάποιας παράνομης πράξης, αλλά είναι η  συνήθης διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση καταγγελίας για αξιόποινες πράξεις. 

Επομένως ουσιαστικά πρόκειται για διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Λούλη, διερεύνηση που είναι επιβεβλημένη με βάση την κείμενη νομοθεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αποδοθεί οποιαδήποτε ευθύνη στη Μητρόπολη, εφόσον από την προκαταρκτική εξέταση θα αποδειχθεί ότι οι καταγγελίες είναι αβάσιμες.Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και αυτή είναι και πάγια θέση της Μητροπόλεως.



EΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ KKE "ΣΩΖΟΥΝ" GOLDEN BOYS


Οι fund managers της Ευρώπης θα πρέπει σε τελική ανάλυση να ευχαριστήσουν τους δυο «σταλινικούς» 'Ελληνες ευρωβουλευτές για το γεγονός ότι «γλίτωσαν» από την επιβολή πλαφόν στην παροχή μπόνους, υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Οι δύο κομμουνιστές ευρωβουλευτές, Γιώργος Τούσσας και Χαράλαμπος Αγγουράκης, θα συνέτριβαν τον καπιταλισμό και τις όποιες διατάξεις που θα μπορούσαν να προστατέψουν τους επενδυτές, σχολιάζει με ειρωνική διάθεση η βρετανική εφημερίδα.

Αντ' αυτού, αποτελούν τις μισές ψήφους μιας πολιτικής νίκης που αποτελεί ορόσημο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, διαλύοντας ένα σχέδιο για την επέκταση των περιορισμών στις αμοιβές πέραν του τραπεζικού κλάδου. «Αυτοί οι Σταλινικοί, ήταν το μισό πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sven Giegold, μέλος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο των οποίων η πρόταση για καταστολή των μπόνους και των προμηθειών απόδοσης, καταψηφίστηκε.

Η Sharon Bowles, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών και καταψήφισε την πρόταση για την επιβολή πλαφόν, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εφησυχασμού. «Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχουν συνέπειες όταν αγνοείται το ευρωκοινοβούλιο. Μπορεί αυτή τη φορά να γλίτωσαν από την επιβολή του πλαφόν, ωστόσο αν η πρόταση επανέλθει, κανείς δεν θα σταθεί στο πλευρό τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Πρόεδρος της Νέας Μέρας εξελέγη ομόφωνα ο Χρήστος Ζώης στο συνέδριο του κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Ζώης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και μετά από πρόταση του βουλευτή Γιάννη Κουράκου, δεν στήθηκε κάλπη, αλλά η εκλογή έγινε δι' ανατάσεως των χειρών. Πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη μετάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία. Κλειστές οι οδοί Σταδίου και Αιόλου.

«Με τις πιθανότητες για συμφωνία να έχουν αυξηθεί σημαντικά», σύμφωνα με τη δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο Γ.Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται αυτή την ώρα, προσδοκώντας να οριστικοποιηθούν τα κείμενα, βάσει των οποίων θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ. Στην συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Κυρ.Μητσοτάκης, ο οποίος, κατά πληροφορίες, δεν δέχεται να μπουν εκπαιδευτικοί στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Χωρίς αποτελέσματα εξελίσσεται η γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας στην περιοχή της Παραμυθιάς, τις ηπειρωτικές ακτές και την ελληνοαλβανική μεθόριο για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραπετών των φυλακών Τρικάλων που γάζωσαν περιπολικό σε μπλόκο στην Άρτα.

Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 διοργανώνουν το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΕΞΑΝΤΑΣ και το Εργασιακό Πρωτάθλημα «Μπάσκετ Νίκος Γκάλης» του Εργατικού Κέντρου Αθήνας αύριο, Κυριακή στις 11:30 π.μ. στο κλειστό γήπεδο «Παναγιώτης Σαλπέας» Τέρμα Ακτής Ξαβερίου, Πειραιάς. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση επιχειρήσεων και εργοδοτικών φορέων, ώστε να υποστηρίξουν την ένταξη των μελών του θεραπευτικού προγράμματος στην αγορά εργασίας.

Κόσμος

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο ανοικτά της Σουμάτρας, στην Ινδονησία. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 23 χιλιομέτρων και σε απόσταση 154 χλμ νοτιοδυτικά της Σουανγκαϊπενούχ. «Συμμάχους» φαίνεται πως βρίσκει ο πρώην πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από την Ουάσινγκτον ως υπεύθυνος για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών για τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA). Τόσο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο όσο και ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δήλωσαν πως προτίθενται να προσφέρουν άσυλο στον 30χρονο, ο οποίος παραμένει στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας.

Τέσσερις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τουλάχιστον 10 πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού, λόγω των εκπομπών τέφρας από το ηφαίστειο Ποποκατεπέτλ. Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας για την επαναλειτουργία της βιομηχανικής ζώνης του Κεσόνγκ που διαχειρίζονται από κοινού οι δύο χώρες, η οποία έκλεισε τον Απρίλιο όταν είχε κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ. Τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την έναρξη των συνομιλιών οι οποίες διεξάγονται στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ.

Στη δίνη της βίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Αίγυπτος στον απόηχο της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια και άλλοι τρεις στο Κάιρο σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι. Συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για υποκίνηση βίας. Να αποφύγουν την πολιτική των αντιποίνων ζητά από τους Αιγύπτιους ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Οικονομία

Προσχέδιο του νέου Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα το sansimera.gr. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Μνημονίου αναφέρεται στα μέτρα σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα για τις τράπεζες. Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επεκτείνει την αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή από το 2014 ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί. Τέλος η κρατική ενίσχυση σε τράπεζες χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Κομισιόν. Με κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Το πεντάμηνο Ιανουάριος- Μάιος 2013 εισπράχθηκαν από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές 723 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,140 δισ. ευρώ το εξάμηνο και 1,9 δισ. ευρώ για όλο το έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών ελέγχων και τις εισπράξεις από αυτούς, που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στην κατηγορία των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου το πεντάμηνο έγιναν 211 έλεγχοι, έναντι στόχου εξαμήνου 280. Το ποσοστό είσπραξης των καταλογισθέντων φόρων ανήλθε σε 37,4% έναντι στόχου εξαμήνου 40% και ετήσιου στόχου 65%.

Αθλητισμός

Το κεφάλαιο Αριέλ Ιμπαγάσα στον Ολυμπιακό φαίνεται πως δεν έκλεισε. Ο εκπρόσωπος του Αργεντινού μεσοεπιθετικού, ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με την διοίκηση των «ερυθρολεύκων», με τις δύο πλευρές να είναι τελικά θετικές στην ανανέωση του συμβολαίου για ένα ακόμη χρόνο.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στον πρόεδρο της Ξάνθης, Χρήστο Πανόπουλο, τονίζοντας πως η ομάδα του μόνο στα... χαρτιά θα μπορούσε να κερδίσει την έξοδο στην Ευρώπη, ενώ χαρακτηρίζει την έβδομη θέση, που κατέκτησε η ακριτική ομάδα, ως θέση του πουθενά. Ο Ολυμπιακός έκανε επίσημα γνωστό με ανακοίνωσή του πως το δεύτερο σκέλος της προετοιμασίας του θα πραγματοποιηθεί οριστικά στην Γερμανία.


ΛΕΣ ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ...


Από τα ακίνητα αναμένεται να κλείσει και φέτος σημαντικό μέρος της "μαύρης τρύπας" του προϋπολογισμού, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να συνεισφέρουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους το εντυπωσιακό ποσό των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στον δημόσιο κορβανά. Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζεται το περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ που κατέβαλαν για το χαράτσι του 2012 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και ο ΦΠΑ του 2010 που ανέρχεται στο ποσό των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ και τον οποίο πληρώνουν ακόμη οι 170.000 ιδιοκτήτες των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Από την προσεχή Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πρόκειται να αρχίσει να ταχυδρομεί και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία περίπου 650.000 ιδιοκτήτες, των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει, σε ατομική βάση, τις 200.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες υπολογίζεται ότι θα κληθούν να πληρώσουν για κάθε έτος 600 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή συνολικά τη διετία 2011-2012 το ποσό εκτοξεύεται στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Ο πονοκέφαλος βέβαια για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες δεν σταματά εδώ, αφού το φθινόπωρο η ΓΓΠΣ σχεδιάζει να τους στείλει και τα ραβασάκια με το ΦΑΠ του 2013, καλώντας τους να πληρώσουν επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γολγοθάς όμως των ιδιοκτητών έχει και συνέχεια, αφού έως το τέλος του τρέχοντος μηνός η ΔΕΗ αναμένεται να αποστείλει τους πρώτους λογαριασμούς που θα συμπεριλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013, που είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012. Από το χαράτσι του 2013 το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς, παρά τη μείωση, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα καταβληθεί βάσει νόμου και στα ακίνητα που δεν έχουν αποπερατωθεί.

Το δράμα των ιδιοκτητών φυσικά θα συνεχιστεί και το 2014 με το νέο Ενιαίο Φόρο επί των Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατομμύρια ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατομμύρια ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι παράγοντες του υπουργείου αμφιβάλλουν κατά πόσο θα καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν τα ανωτέρω ποσά, όχι μόνο γιατί η κτηματαγορά έχει παγώσει και είναι βυθισμένη στην ύφεση και στην ανεργία, αλλά γιατί πρόσφατες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πιστοποιούν ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες αδυνατεί να πληρώσει την εφορία, λόγω φυσικά των αλλεπάλληλων αυξήσεων φόρων και μειώσεων μισθών και συντάξεων. Όπως επισημαίνουν διάφορες μελέτες, ανασταλτικό παράγοντα στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της δραστηριότητας της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί το φορολογικό πλαίσιο. Το κόστος μεταβίβασης είναι από τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμάται ότι στην αναθέρμανση και την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα συμβάλει η καθιέρωση ενός φορολογικού πλαισίου το οποίο θα περιορίζει  το κόστος κατά τη μεταβίβαση, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τη φορολογική βάση  ανάλογα και με τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών, θα απλουστεύει το υφιστάμενο σύστημα, ενοποιώντας τους πολλούς επιμέρους φόρους σε ένα ενιαίο και προοδευτικό φόρο επί των ακινήτων και θα είναι σταθερό για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ


«Εξ εφόδου «επιχείρησαν να απελευθερώσουν τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι  ισλαμιστές οπαδοί της μουσουλμανικής αδελφότητας με αποτέλεσμα να «γράφουν» τρεις νεκρούς. Η επίθεση των ισλαμιστών έγινε στο αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς  όπου κρατείται ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου φρουρούμενος από εκατοντάδες στρατιώτες.

Το κτίριο του αρχηγείου βρίσκεται στα περίχωρα του Καίρου και οι διαδηλωτές οι οποίοι ήταν αρκετές χιλιάδες, δεν σταμάτησαν ούτε και όταν οι δυνάμεις ασφαλείας και ο Στρατός της Αιγύπτου προσπάθησαν να τους αναχαιτίσουν στην αρχή με προειδοποιητικές βολές. Των προειδοποιητικών βολών όμως ακολούθησαν στη συνέχεια; βολές «κατά ριπάς»μέσα στο πλήθος με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρία άτομα να σκοτωθούν και αρκετά άλλα να τραυματισθούν.

Νωρίτερα χιλιάδες ισλαμιστών διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία του Καίρου για να διαμαρτυρηθούν για το  κίνημα του Στρατού και την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι.Τα μέρη που είχαν συγκεντρωθεί οι ισλαμιστές ήταν κύρια το πανεπιστήμιο του Καίρου, το τζαμί του Istiqama το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Σφίγγας (Giza Square) όπως και στα περίχωρα της Ηλιούπολης, που δεν βρίσκονται μακριά από το προεδρικό Μέγαρο όπως τέλος και στο προάστιο  Nasr όπου και το κτίριο του αρχηγείου της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα

371 π.Χ: Οι Θηβαίοι υπό τον Επαμεινώνδα συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στην περιοχή των Λεύκτρων Βοιωτίας και διασφαλίζουν την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Σημαντική συμβολή στη νίκη αυτή είχε ο θηβαϊκός Ιερός Λόχος υπό τον Πελοπίδα, καθώς επίσης και η παράταξη της Λοξής Φάλαγγας των Θηβαίων.

1785: Το Δολάριο γίνεται η επίσημη νομισματική μονάδα των νεοσύστατων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και απόφαση του Κογκρέσου.

1821: Ο ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Στρόγκανοφ, έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια, επιδίδει στην Πύλη τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτεί σεβασμό των δικαιωμάτων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά την απόρριψη του τελεσιγράφου από τους Τούρκους, αποφεύγεται η ρήξη, ύστερα από παρέμβαση του αυστριακού αρχικαγκελάριου Μέτερνιχ.

1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελής στον Σουλτάνο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη συνθήκη.

1885: Ο γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ δοκιμάζει με επιτυχία το αντιλυσσικό εμβόλιο. Λήπτης είναι ένα νεαρό αγόρι, ο Ζοζέφ Μεστέρ, τον οποίο έχει δαγκώσει ένα λυσσασμένο σκυλί.

1908: Ο Ρόμπερτ Πίρι σαλπάρει για την Αρκτική. Η αποστολή του θα ολοκληρωθεί με την κατάκτηση του Βόρειου Πόλου.

2008: Ο Λιούις Χάμιλτον γίνεται ο πρώτος Άγγλος που κατακτά το Βρετανικό Γκραν Πρι μετά από 13 χρόνια (Τζόνι Χέρμπερτ, 1995).

Γεννήσεις

1808: Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν, γερμανός ιστορικός, γνωστός για την βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον Ντρόιζεν οφείλεται ο όρος Ελληνιστικός. (Θαν. 19/6/1884)

1907: Φρίντα Κάλο, μεξικανή ζωγράφος, σύζυγος του επίσης ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα. (Θαν. 13/7/1954)

1925: Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. (Rock Around The Clock) (Θαν. 9/2/1981)

Θάνατοι

1535: Τόμας Μορ, άγγλος λόρδος, δικηγόρος και συγγραφέας, δημιουργός του όρου Ουτοπία, που πρωτακούστηκε ως τίτλος ενός βιβλίου του. (Γεν. 7/2/1478) 

1854: Γκέοργκ Zίμον Ομ, γερμανός φυσικός, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. (Γεν. 16/3/1789)

1962: Ουίλιαμ Φόκνερ, αμερικανός συγγραφέας, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949. (Η βουή και το Πάθος) (Γεν. 25/9/1897)