04 Ιουλίου, 2013

Η Δ.Ι.Σ. ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τις Συνεδρίες της 13ης Μαΐου και 3ης Ιουνίου 2013 συνεζήτησε διεξοδικώς, με πόνο ψυχής και πολλή ανησυχία σχετικά με τους αναιτίως απαχθέντες δυο Σύριους Μητροπολίτες.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σήμερα, προς υλοποίηση των Αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, απέστειλε αντίστοιχες επιστολές προς τους: 1.Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 2.Εξοχώτατο κ. Martin Schulz, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 3.Εξοχώτατο κ. José Manuel Barroso, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 4.Εξοχώτατο κ. Ban Ki-moon, Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,

στις οποίες εκφράζει το ενδιαφέρον και την ανησυχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζωή των δύο Μητροπολιτών αλλά και για τα τεκταινόμενα στην περιοχή αυτή. 

Ολόκληρες οι επιστολές ευρίσκονται στον επίσημο ιστοχώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για να διαβάσετε τις επιστολές πατήστε εδώ


Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο ΑΝΤΛΙ ΜΑΝΣΟΥΡ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Άντλι  Μανσούρ ορκίσθηκε σήμερα προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, μια ημέρα αφού ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ  Μόρσι από τη θέση του αρχηγού του κράτους έπειτα από μια εβδομάδα μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων.

"Ορκίζομαι να διαφυλάξω το σύστημα της Δημοκρατίας, να σέβομαι το Σύνταγμα και το νόμο και να προστατεύω τα συμφέροντα του λαού", δήλωσε ο Μανσούρ, ο οποίος ορίσθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις ως αντικαταστάτης του ανατραπέντος προέδρου στη διάρκεια μιας σύντομης τελετής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Μανσούρ δήλωσε ακόμη πως σχεδιάζει να διεξαγάγει νέες εκλογές, αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Πρόσθεσε πως η Αίγυπτος "διόρθωσε το δρόμο της ένδοξης επανάστασής της" μέσω των μαζικών διαμαρτυριών με αίτημα την παραίτηση του Μόρσι, οι οποίες σφράγισαν τελικά την τύχη του.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΠΕΡΙ ΚΡΟΥΣΕΩΣ ΚΩΔΩΝΩΝ




Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΡΙΞΕ ΤΟΝ ΜΟΡΣΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Σε μία κλωστή κρέμεται πλέον η κατάσταση στην Αίγυπτο. Τεθωρακισμένα οχήματα έχουν βγει πλέον στους δρόμους του Καΐρου, στρατιώτες αναπτύσσονται σε γέφυρες και δρόμους, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο Μοχάμεντ Μόρσι παραμένει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου πήγε κανονικά όπως τις προηγούμενες ημέρες. Το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον πρόεδρο της χώρας από τη Δευτέρα εξέπνευσε, με τον ίδιο να εμμένει στη στάση του. Έπειτα από την τελευταία του δήλωση, στην οποία επανέλαβε πως δεν παραιτείται και δεν υποχωρεί στις πιέσεις, αλλά είναι υπέρ μίας κυβέρνησης συνασπισμού, ο στρατός βγήκε στους δρόμους.

Τα άρματα και οι στρατιώτες κινούνταν σε κεντρικούς δρόμους κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ήδη έχει απαγορευθεί στον Μόρσι και στους συνεργάτες του η έξοδος από τη χώρα. Σύμβουλός του είχε κάνει από νωρίς λόγο για «πραξικόπημα σε εξέλιξη» και είχε καλέσει τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αντισταθούν ειρηνικά. Με τις εκτεταμένες διαδηλώσεις να συνεχίζονται, οι πολίτες που απαιτούν την παραίτηση του προέδρου υποδέχθηκαν πανηγυρίζοντας τα στρατεύματα. Πολλοί ανέβαιναν στα άρματα και φώναζαν «στρατός και πολίτες μία γροθιά». Την ίδια ώρα, στρατιώτες που αναπτύσσονταν σε περιοχές που διαδήλωναν υποστηρικτές του Μόρσι πυροβολούσαν στον αέρα για να διαλυθεί το πλήθος και τους φώναζαν «Είμαστε εδώ για την ασφάλειά σας».

Στο μεταξύ ο στρατός τοποθέτησε συρματόπλεγμα και κάγκελα γύρω από το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο Μόρσι και πολλοί στρατιώτες βρίσκονται στο σημείο, προκειμένου να αποτρέψουν εισβολή των υποστηρικτών του στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων δυνάμεων, η παρουσία του στρατού στις περιοχές όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του Μόρσι γίνεται για λόγους ασφαλείας και διαψεύδουν ότι επιτίθενται στον κόσμο. «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους πολίτες της χώρας», επεσήμαναν. Νωρίτερα είχε ήδη καταληφθεί από το στρατό τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, με τους αξιωματικούς να παρακολουθούν από την αίθουσα σύνταξης το τι μεταδιδόταν μέχρι την εκπνοή του τελεσιγράφου. Τα τελευταία 24ωρα, στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων των διαδηλωτών έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 1.600.

Επικοινωνία ΗΠΑ με τον Σίσι


Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, συνομίλησε την Τρίτη με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σε συνέχεια της επαφής που είχαν την περασμένη εβδομάδα. Το Πεντάγωνο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε στη συνομιλία, ενώ σε ερώτηση για το γιατί απέκρυψε τις επαφές ως τώρα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Τζορτζ Λιτλ απάντησε: «Νομίζω πως μπορείτε να αντιληφθείτε τη λεπτή φύση αυτής της κατάστασης και αυτή είναι η ουσία».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Για 25 εκατομμύρια ευρώ πωλείται το υπερπολυτελές γιοτ «Χριστίνα» που στο παρελθόν ανήκε στον διάσημο εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975 άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά. Το 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου, φίλος της οικογένειας Ωνάση. Επανέφερε το αρχικό όνομα και ανακαίνισε το σκάφος. Σήμερα οι κληρονόμοι του το βγάζουν σε πλειστηριασμό. Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των διαβουλεύσεων κρίνεται η συνάντηση, το πρωί της Πέμπτης, της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς αναμένονται αποφάσεις για το ζήτημα-«αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις -την κινητικότητα στο Δημόσιο. Το υπουργείο ζητεί να δοθεί πίστωση χρόνου ώς τον Σεπτέμβριο, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών αντιπροτείνουν αύξηση του αριθμού των απολύσεων που απαιτούνται στη διετία 2013-2014. Συνάντηση της τρόικας και με τον ΥΠΕΣ Γιάννη Μιχελάκη για τις αποχωρήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ανάγκης συνέχισης των μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στην Αθήνα. «Για πρώτη φορά βλέπουμε αχτίδα φωτός στον ορίζοντα για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το κλίμα ο γερμανός ΥΠΕΞ συναντάται στις 11:00 με τον Αντώνη Σαμαρά.Την εκτίμηση ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκφράζει η κυβέρνηση και κάνει αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή. «Η αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να μην τα βρούμε· βρίσκουμε λύσεις» δήλωσε από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός, που σήμερα, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το θέμα - «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων -οι απολύσεις και η κινητικότητα στο Δημόσιο- θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση της τρόικας με τον Κυρ.Μητσοτάκη το πρωί της Πέμπτης.

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των υπολοίπων δραπετών των φυλακών Τρικάλων. Παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας στις περιοχές της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, οι υπόλοιποι δραπέτες παραμένουν άφαντοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., δύο δραπέτες έχουν «χαθεί» στη δυτική Ελλάδα, δύο πιθανόν έχουν επιστρέψει στην Αλβανία και τα ίχνη άλλων δύο έχουν εντελώς εξαφανιστεί.

Κόσμος

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, η οποία είχε βάλει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο στόχαστρό της και ευρωπαϊκούς στόχους, θα εξεταστεί από κοινού σε συναντήσεις αξιωματούχων για θέματα ασφάλειας, όπως συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος. Οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης το «ισχυρό τους ενδιαφέρον» για την υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Ο αιγυπτιακός στρατός έθεσε «υπό προληπτική κράτηση» τον μέχρι χθες πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την αναστολή του Συντάγματος και ενώ μπαίνουν σε κίνηση οι διαδικασίες για τη διάδοχη, μεταβατική όπως αναφέρει ο στρατός, κατάσταση. Μεταβατικός πρόεδρος ορίστηκε ο Αντλί Μανσούρ, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά τα ηνία κρατά ουσιαστικά ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αναφορές για συγκρούσεις και επιθέσεις σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον ανατραπέντα πρόεδρο, ενώ τη νύχτα οι δρόμοι είχαν γεμίσει με οπαδούς της αντιπολίτευσης που πανηγύριζαν.

H εκτόπιση του αιγύπτιου προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, η αναστολή του Συντάγματος και η διακήρυξη προθέσεων για νέες εκλογές προκαλούν διπλωματικό «πονοκέφαλο» στη διεθνή κοινότητα, που προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας και προτιμά να αποφύγει τον όρο «πραξικόπημα». Η Ουάσινγκτον, σε μία εξαιρετικά προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση, καλεί τον αιγυπτιακό στρατό να «επιστρέψει άμεσα την εξουσία σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» ενώ ο ΟΗΕ ζητά «ενίσχυση των πολιτικών κανόνων στη βάση των δημοκρατικών αρχών». Τουρκικό διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία είχαν γίνει αφορμή για εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις αρχές Ιουνίου σε όλη την Τουρκία. Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ενώ, αναλαμβάνοντας -κατά δήλωσή του- ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης αλλά και της δημόσιας τάξης. O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχτούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Άγνωστο το πού ακριβώς βρίσκεται ο Μόρσι, ενθουσιώδης υποδοχή από το τεράστιο πλήθος στην Ταχρίρ.

Οικονομία

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα βλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που ολοκληρώθηκε στις 02:00 την Πέμπτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Κυριακή θα είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαβουλεύσεων. «Προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας· η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Βρείτε τα πριν από τη Δευτέρα» το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα. Η σχετική έκθεση αξιολόγησης προς το Eurogroup θα κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ληφθεί και η απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Νέες περικοπές στις δαπάνες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017 που θα καταρτισθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού έτους 2014. Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρας για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θέτει οροφές δαπανών σε υπουργεία, ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση το σενάριο βάσης που θα εκπονήσουν οι φορείς θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό, μελετημένο και συνεπές, και να αποτυπώνει τις καλύτερες δυνατές προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των φορέων σε όλη την περίοδο.

Αθλητισμός

Στη Βόρεια Ιρλανδία θα ταξιδεύσει, πιθανότατα, η Ξάνθη για τον β' προκριματικό του Europa League, αποφεύγοντας τα Νησιά Φερόε και μια αντίπαλο με πολύ... δύσκολο όνομα. Κι αυτό γιατί η Λίνφιλντ νίκησε 2-0 την Φουγκλαφιόρντουρ στο Τόρσαβν και βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση καθώς η ρεβάνς θα γίνει την επόμενη Τρίτη στην έδρα της. Το ματς κρίθηκε μέσα σε ένα επτάλεπτο στο β΄ ημίχρονο, με γκολ των Γουότεργουερθ (68΄) και του αντικαταστάτη του, Λόουρι στο 74΄.

Και το όνομα αυτού... Νταβίντ Μιγκέλ Μέντες Ντα Σίλβα Γκονσάλβες, ή «σκέτο» Μέντες Ντα Σίλβα! Αυτός είναι ο αμυντικός χαφ που εδώ και δύο ημέρες βρίσκεται κάτω από πλήρη μυστικότητα στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό και μάλιστα πέρασε επιτυχώς τις ιατρικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να αναμένεται ίσως και την Πέμπτη η υπογραφή συμβολαίου και η ανακοίνωση της μεταγραφής. Ο 31χρονος Ολλανδός με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι μέχρι και πέρυσι αγωνιζόταν στην αυστριακή Σάλτσμπουργκ, ωστόσο, λόγω ενός κακού ιστορικού τραυματισμών που είχε, τελικά από τον περασμένο Φεβρουάριο έμεινε ελεύθερος.

Επί αυστριακού εδάφους συνεχίζεται από το απόγευμα της Τετάρτης η προετοιμασία του ΠΑΟΚ, καθώς οι Θεσσαλονικείς έπειτα από περίπου 1,5 ώρα ταξιδιού έφτασαν στη Βιέννη, η ομάδα γευμάτισε σε κοντινό εστιατόριο και από εκεί πήρε τον δρόμο για το Λέομπεν, όπου και θα γίνει το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Από εκεί και πέρα, όμως, τα μεταγραφικά σενάρια που «φουντώνουν» προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και αναφέρουν ότι ο ΠΑΟΚ έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ισπανό Λούκας Πέρεθ της Καρπάτι, ενώ άλλες πληροφορίες λένε ότι στον «Δικέφαλο» έχουν διαπραγματευτεί και με τον Ραφίκ Τζιμπούρ!


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Η αναταραχή στη Βόρειο Αφρική, η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας και η αποστροφή των Αιγυπτίων για το ισλαμικό μοντέλο που θέλει να επιβάλει ο πρόεδρος Μόρσι μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την καθημερινότητα των Ελλήνων! Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει τη δημιουργία ενός κύματος λαθρομεταναστών που θα θελήσουν να διαφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα των χωρών τους και να καταφύγουν στην υφεσιακή αλλά συνάμα «ασφαλή», ειρηνική και ευρωπαϊκή Ελλάδα. 

Φυσικά, η υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας καθιστά απαγορευτική για τις αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας και της δημόσιας τάξης την υποδοχή και άλλων λαθρομεταναστών. Θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν και δεν είναι πιθανό να δημιουργηθούν στο σύντομο μέλλον.Η έκνομη δραστηριότητα πολλών παρανόμως εισελθόντων μεταναστών δοκιμάζει διαρκώς τους μηχανισμούς τήρησης της τάξης στην πατρίδα μας, ενώ στις φυλακές σημειώνεται το αδιαχώρητο.

Οι πολίτες έχουν απηυδήσει με το φαινόμενο και θεωρούν υπεύθυνο συνολικά το πολιτικό σύστημα για τα «ανοιχτά σύνορα», την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη διάδοση ξεχασμένων μολυσματικών ασθενειών, την αλλοίωση των αστικών τοπίων και την εγκληματικότητα που ακολούθησαν την είσοδο των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Η αντίδρασή τους εκδηλώνεται με τη στήριξη ακραίων επιλογών.Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο επικράτησης της μη ισλαμικής πλειοψηφίας στην Αίγυπτο πάλι δεν ευνοεί την Ελλάδα, διότι είναι πιθανό να φύγουν από τη χώρα τα πιο ακραία στοιχεία, τα οποία θα ηττηθούν, και να κατευθυνθεί τμήμα των φονταμενταλιστών στην πατρίδα μας!

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν θετικά σενάρια για την περιοχή. Αλλωστε τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει από εμφύλιους πολέμους και θρησκευτικές διαμάχες. Ο,τι κι αν συμβεί στην περιοχή μας, κάθε αναταραχή, πόλεμος και σύγκρουση, εμείς γινόμαστε οι υποδοχείς των καραβανιών των απελπισμένων. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση, αντί να μας κάνει υποδείξεις, καλό θα ήταν να μας βοηθήσει να ανακόψουμε το κύμα της λαθρομετανάστευσης, που μας ταλαιπωρεί.

ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ


Η πλειονότητα των μελών των σύγχρονων καταναλωτικών κοινωνιών, από τη στιγμή που εκχώρησε σε τρίτους το δικαίωμά της να μετέχει της αρχής, επόμενο ήταν να μεταβληθεί σε μάζα. Σ’ ένα, δηλαδή, ανομοιογενές ως προς τη σύνθεσή του ανθρωποσύνολο, το οποίο διακατέχεται από ακατανίκητη ορμή προς οτιδήποτε ερεθίζει τα πλέον πρωτόγονα εκ των ενστίκτων του και ικανοποιεί τις ταπεινότερες των επιθυμιών του. Έλκεται από την ευτέλεια, καθηλώνεται από τη χυδαιότητα, τέρπεται από τις ύβρεις, παθιάζεται με τις εξελισσόμενες επί της οθόνης λεπτομέρειες της ερωτικής συμπεριφοράς άσημων και διάσημων, καταναλώνει ό,τι γαργαλιστικό βίαιο και ποταπό συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα του καλλιτέχνη, στο γραφείο του πολιτικού, στην οικογένεια του γείτονα, στον κόσμο με διάθεση, που λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί παθολογική. Κι όλα αυτά δια της κλειδαρότρυπας, την οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση υποκαθιστά η Τηλεόραση.

Η περιθωριοποιημένη, και κατ’ ουσίαν αμαθής αυτή μάζα, έχει την ψευδαίσθηση ότι δια της προβαλλόμενης ενώπιόν της αθλιότητας ψυχαγωγείται και ταυτοχρόνως ξορκίζει το κακό, που την απειλεί σε κάθε της βήμα. Απαίδευτη καθώς είναι, αδυνατεί να αποκρυπτογραφήσει τα φαινομενικώς ουδέτερα μηνύματα των προαναφερθέντων εκπομπών και παγιδεύεται στην επιτηδευμένη απλότητά τους με αποτέλεσμα να καθίσταται θύμα των κυρίαρχων, οι οποίοι μέσω αυτών των μηνυμάτων τη χειραγωγούν. Οι διανοούμενοι, που είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα και να της αποκαλύψουν την αλήθεια, είναι, σκοπίμως, κομμένοι από τα μέσα αυτά. Όμως, ακόμα και όταν προσφερθεί στη μάζα αποκωδικοποιημένο το μήνυμα και ολόκληρη η αλήθεια, που την αφορά, κατά κανόνα αρνείται να τα αποδεχτεί.

Πρώτον, διότι η μάζα σπανίως εμπιστεύεται εκείνους που προσπαθούν να της ανοίξουν τα μάτια. Αντιθέτως, μιμείται καλλιτέχνες και ακολουθεί άνδρες ή γυναίκες που κατάγονται από «αρχοντική» γενιά και γενικώς πρόσωπα, που κατ’ αυτήν φέρουν τη «σφραγίδα της δωρεάς». Και δεύτερον, διότι η μάζα είναι από τη φύση της άτολμη και συντηρητική. Ακόμα και όταν οι συνθήκες τη μεταβάλλουν σε επαναστατική δύναμη, το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της μάζας είναι η συντήρηση εκ της οποίας πηγάζουν η διστακτικότητα, ο φόβος για το άγνωστο, η εχθρότητα προς τις καινοτομίες και η δυσπιστία προς την Επιστήμη. Η μάζα δεν πείθεται ούτε με λογικά επιχειρήματα ούτε με επιστημονικές αποδείξεις. Όλοι οι επιστήμονες της γης να πέσουν απάνω της δε θα καταφέρουν ν’ αλλάξουν την εδραιωμένη πεποίθησή της για φιλοσοφικά συστήματα, πρόσωπα, γεγονότα και τηλεοπτικές εκπομπές. Η αλήθεια είναι θανατηφόρα για τη μάζα και η αγελαία συνείδησή της είναι ανίκανη να την αντέξει. Δώσε στη μάζα παραμύθια και σε ακολουθεί έως θανάτου. Μάζα και αλήθεια είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες, οι οποίες ουδέποτε ταυτίστηκαν. Κάτι ήξερε ο Μέγας Κωνσταντίνος που σκαρφίστηκε το «εν τούτω νίκα» και οι Φιλικοί το «ξανθόν γένος».

Η αλήθεια προϋποθέτει πνευματική ωριμότητα. Σε υποχρεώνει να σκεφτείς, να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα και να αναζητήσεις τις δικές σου ευθύνες γι’ αυτήν• και ποιος έχει σήμερα διάθεση να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, ν’ ασχοληθεί με πράγματα, που διαταράσσουν την σταβλισμένη μακαριότητά του; «Είναι τόσο βολικό να είναι κανείς ανώριμος, λέει ο Καντ. Έχω ένα βιβλίο, που έχει νου για μένα, έναν πνευματικό που έχει συνείδηση για μένα, ένα γιατρό που κρίνει τη δίαιτα για μένα κ.ο.κ. Δεν χρειάζεται λοιπόν να κουραστώ εγώ ο ίδιος. Δεν είναι ανάγκη να σκέπτομαι, όταν μπορώ απλώς να πληρώνω• άλλοι θα αναλάβουν αυτή τη στενόχωρη δουλειά για μένα» Μόνον η παιδεία, και δη η κλασική, μπορεί να ανασυνθέσει την αλλοτριωμένη συνείδηση του μαζανθρώπου να τον απεγκλωβίσει από τις προλήψεις και να μεταβάλει επί το λογικόν τον αγελαίο χαρακτήρα του. Όσο πιο πολύ το «πράττειν» ενός ανθρώπου διέπεται από λογικούς κανόνες τόσο και πιο ελεύθερος αισθάνεται αυτός, έλεγε ο Weber.

Αν και η παιδεία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και ελάχιστη σχέση έχει με σχολεία, πτυχία και εκπαιδευτικά συστήματα, εντούτοις ο απαίδευτος δεσμώτης του τηλεοπτικού σπηλαίου χρειάζεται ένα καλώς εξοπλισμένο σύστημα• το οποίο, με τρόπο μεθοδικό και προκαθορισμένο -αλλά όχι βίαιο και υποχρεωτικό- θα του δείξει την έξοδο προς το φως της πραγματικότητας και θα τον φέρει σε επαφή με το απαύγασμα της ανθρώπινης σκέψης. Όμως, ποιο εκπαιδευτικό σύστημα θα αναλάβει τούτο το σπουδαίο έργο; Βεβαίως, όχι το θεσμοθετημένο από τους κυρίαρχους και ελεγχόμενο ασφυκτικώς από το ιερατείο, διότι το μόνο που κάνει είναι να αναπαραγάγει τις υφιστάμενες δομές στο εποικοδόμημα της κοινωνίας δηλαδή: να συντηρεί τις ανισότητες, να προπαγανδίζει την υποταγή, να εκτρέφει το σκοταδισμό και να επιβραβεύει την ημιμάθεια.

Με λίγα λόγια, η πνευματική και κοινωνική απελευθέρωση της μάζας είναι αδύνατη στα πλαίσια της υπάρχουσας κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας. Οσοδήποτε «προοδευτικό», «ανοικτό», ή «δημοκρατικό» και αν παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό της σύστημα• διότι η αγωγή, ως λειτουργία καθαρώς κοινωνική, έχει για σημείο αναφοράς της την ιδεολογική και οικονομική βάση της δεδομένης κοινωνίας. Η κοινωνία είναι αυτή που καθορίζει το περιεχόμενο και τους σκοπούς της αγωγής, με γνώμονα τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τους σχεδιασμούς των κυρίαρχων ομάδων. Των ομάδων, που κατέχουν τα μέσα παραγωγής, διαμορφώνουν και ιεραρχούν τις αξίες, καθορίζουν τα πρότυπα και συστηματοποιούν την ιδεολογική της βάση.

Αν δια του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος υπήρχε περίπτωση η μάζα να αποκτήσει παιδεία και να σφυρηλατήσει ταξική συνείδηση, τότε τα ψωμιά εκείνων που την εκμεταλλεύονται θα ήσαν λίγα, γι’ αυτό και συντηρούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα αυστηρώς ταξικό και ελεγχόμενο από το κράτος. Το οποίο, καθώς έλεγε ο Καστοριάδης, «για τους εκπαιδευτικούς έχει γίνει αγγαρεία προς το ζην, ενώ για τους μαθητές έχει καταντήσει μια βαρετή υποχρέωση». Οι αφελείς, που εντυπωσιάζονται από τις κατά καιρούς εκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις», για ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σίγουροι: οι κυρίαρχοι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την εξουσία τους υιοθετώντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα μέσα από το οποίο θα ξεπηδούσαν οι ανατροπείς του.

Θα μου πείτε: με αφετηρία τα όσα ανέφερες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, προϋπόθεση του να γίνει η μάζα πολίτης είναι η αλλαγή στη βάση της κοινωνίας• διότι κάθε κοινωνία δημιουργεί ή υιοθετεί το εκπαιδευτικό σύστημα, που εξυπηρετεί τους εμφανείς και αφανείς κάθε φορά σκοπούς της. Σύμφωνοι μόνον αφελείς και ανιστόρητοι υποστηρίζουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να αλλάξει μια κοινωνία, γι’ αυτό, αντί της μεμψιμοιρίας, ας φροντίσουμε να αλλάξει ο προσανατολισμός της.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1943: Ξεκινά η μάχη του Κουρσκ, όπου ενεπλάκησαν 6.200 γερμανικά και σοβιετικά τανκς.

2004: Η Εθνική Ελλάδος στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

Γεννήσεις

1807: Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός επαναστάτης.

1926: Αλφρέντο ντι Στέφανο, ιστορικός Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1848: Φρανσουά Σατομπριάν, Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας.

1992: Άστρο Πιατσόλα, Αργεντινός συνθέτης του τάνγκ