03 Ιουλίου, 2013

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

 
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ακόμα μία φορά η Αίγυπτος, καθώς ο πρόεδρος Μόρσι και ο στρατός βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλο και κανείς δεν υποχωρεί, ενώ το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ όλο και μεγαλώνει. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει δώσει στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία 48 ωρών για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού, σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί ότι θα επιβάλει οδικό χάρτη, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου και πλέον αυξάνονται οι φόβοι για πραξικόπημα.

"Εάν οι διεκδικήσεις του λαού δεν ικανοποιηθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ένοπλες δυνάμεις θα ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη και μέτρα για τον έλεγχο της εφαρμογής του", ανακοίνωσε η αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε το βράδυ από την τηλεόραση. Από την πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές δέχθηκαν με έκρηξη ενθουσιασμού την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας", φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Αμπντέλ Φάταχ αλ -Σίσι, αρχηγό του στρατού και υπουργό Αμυνας, η φωτογραφία του οποίου εμφανίσθηκε στις οθόνες κατά την ανάγνωση του τελεσιγράφου του στρατού. "Ο στρατός πήρε το μέρος του λαού", ανακοίνωσε το κίνημα Τάμαροντ. Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αυξάνοντας την απομόνωση του Μοχάμεντ Μόρσι. Ο αιγύπτιος πρόεδρος απέρριψε κατά τη διάρκεια της νύκτας το τελεσίγραφο του στρατού, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο 2011 και την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο 2012.

Δηλώνοντας ότι "η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την επιστροφή στο παρελθόν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες", ο Μοχάμεντ Μόρσι εμφανίσθηκε ως εγγυητής της "εθνικής συμφιλίωσης" και της "κοινωνικής ειρήνης", μία εβδομάδα αφού ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα "να βυθισθεί στη σκοτεινή σήραγγα της σύγκρουσης και των ταραχών". Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το τελεσίγραφο του στρατού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε "όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", ενώ ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκλση για διάλογο, τονίζοντας ότι η έκβαση αυτής της κρίσης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τα ξημερώματα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Μόρσι. Ο αμερικανός πρόεδρος "είπε στον πρόεδρο Μόρσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και δεν υποστηρίζουν οποιοδήποτε μεμονωμένο κόμμα ή σχηματισμό", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τον πρόεδρο Μόρσι να λάβει μέτρα για να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους και υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μίας πολιτικής διαδικασίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Φόβοι για νέο λουτρό αίματος

Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο, ανακοίνωσε ότι φοβάται "ένα νέο λουτρό αίματος" και εξέφρασε ανησυχία για την παρείσφρηση ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις. Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας. Στο Κάιρο, η έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκε και πάλι χθες τη νύκτα έπειτα από την εισβολή διαδηλωτών και τη λεηλασία του κτιρίου της προηγούμενη.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, υπέβαλε, τα ξημερώματα της Τρίτης, την παραίτησή του, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία. Το πρακτορείο Ειδήσεων δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με τις πηγές από τις οποίες αποκόμισε την πληροφορία. Αλλοι πέντε υπουργοί παραιτήθηκαν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της 17χρονης που είχε εξαφανιστεί στις 18 Ιουνίου από την Αργυρούπολη. Η ανήλικη βρέθηκε, είναι καλά στην υγεία της και βρίσκεται πλέον σε ασφαλές περιβάλλον. Το θέμα του ύψους των συντάξεων στην Ελλάδα φέρεται να έθεσε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. «Μήπως θα έπρεπε να δείτε ξανά το θέμα των συντάξεων» φέρεται να ρώτησε τον υπουργό, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι στη Γερμανία οι συντάξεις είναι χαμηλότερες. Στην αντεπίθεση περνά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνεργασίας και τις βολές που δέχθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του αυτή. Ο Φ.Κουβέλης υπογραμμίζει ότι η κρίση που προκλήθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να προκαλέσει εκλογές, αλλά ανέκρουσε πρύμναν μετά τις πιέσεις από την Ευρώπη. Αιχμές και κατά Βενιζέλου.

Έναν ύποπτο φάκελο, στο οποίο σημειώθηκε ανάφλεξη, εντόπισαν οι υπάλληλοι στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι το πρωί της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση της αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραλήπτης θα ήταν πρώην γνωστός ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας.Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σε αυτοκίνητο του υπουργείου Πολιτισμού που βρισκόταν στο προαύλιο του κτιρίου στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια. Από την έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά που επεκτάθηκε και σε διπλανό όχημα. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο συλλήψεις.

Κόσμος

Τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την αναστολή ισχύος του συντάγματος της χώρας για χρονική περίοδο που μπορεί να παραταθεί μέχρι και ένα χρόνο προβλέπει το σχέδιο που επιχειρεί να εφαρμόσει ο αιγυπτιακός στρατός εάν ο πρόεδρος Μόρσι δεν συμμορφωθεί με το στρατιωτικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Al-Ahram. Οι βασικοί άξονες του στρατιωτικού σχεδίου...Στους 16 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και δυνάμεων ασφαλείας. Με διάγγελμά του ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του. «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου» απαντά το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συνάντηση κορυφής έχει μετεξελιχθεί το συνέδριο για την απασχόληση των νέων στην Ευρώπη που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη η γερμανική καγκελαρία στην πρωτεύουσα, με αρχηγούς κρατών -ανάμεσά τους και ο έλληνας πρωθυπουργός- να δίνουν το «παρών» μεταξύ υπουργών Εργασίας. Διακηρυγμένος στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή «βέλτιστων πρακτικών» από τις εμπειρίες στις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων.Καθώς η Αίγυπτος σείεται από διαδηλώσεις ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοινώνει ότι δεν παραιτείται, διαμηνύει ότι «δεν εκτελεί εντολές» ούτε από το εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό, και ζητά να αποσυρθεί το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων. Επτά νεκροί σε νέες συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου τη νύχτα της Τρίτης.

Πρόωρες εκλογές φέρεται να «δείχνουν» οι Ηνωμένες Πολιτείες στον ισλαμιστή πρόεδρο. Υπό το φόβο να βυθιστεί στο χάος ο πιο σημαντικός τους σύμμαχος στον αραβικό κόσμο, οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την αποστασιοποιημένη προσέγγιση απευθύνοντας στοχευμένες προειδοποιήσεις προς τους τρεις βασικούς «παίκτες» της κρίσης: Τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι, τους διαδηλωτές και τις Ένοπλες Δυνάμεις που κινούνται προς πραξικόπημα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον «παροτρύνει» τον Μοχάμεντ Μόρσι να προκηρύξει εκλογές, γεγονός το οποίο πάντως επισήμως διαψεύδεται. Επτά νεκροί σε συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου.

Οικονομία

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ώστε να κλείσει όλα τα προς διαβούλευση ζητήματα με την τρόικα μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Ιουλίου. Το μόνο θέμα που θα μπορούσε να παραμείνει ανοιχτό είναι αυτό της κινητικότητας στο Δημόσιο, το οποίο θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον Κυρ.Μητσοτάκη το πρωί της Τετάρτης. Την Τρίτη, στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, επήλθε προκαταρκτική συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού (1,2 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-2014 που προέρχεται από τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ.

Στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες ύψους 3,4 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει το Δημόσιο στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Ιουνίου 2013. Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας καταδεικνύουν ότι το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ήτοι έχει ικανοποιηθεί περίπου το 85% των αιτημάτων των υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 800 εκατ. ευρώ. Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών αποσαφηνίζει με ρητό και συγκεκριμένο τρόπο τις επιχειρηματικές δαπάνες που δεν θα αναγνωρίζει η εφορία από το 2014.

Αθλητισμός

Η μεταγραφική ενίσχυση της Ανόρθωσης εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου θα συνεχιστεί με την απόκτηση του Γρηγόρη Μάκου. Η επιστροφή του Γιώργου Καραγκούνη από τις διακοπές του βάζει στην τελική ευθεία τις διαπραγματεύσεις με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον τεχνικό διευθυντή των «πρασίνων», Νίκο Νταμπίζα. Παράλληλα θετική είναι η εξέλιξη στην υπόθεση του Μάρκους Μπεργκ καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημέρωσε το «τριφύλλι» πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στην Αθήνα. Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η μεταγραφή στα χαφ, ενώ η Σάντερλαντ σύμφωνα με τους Αγγλους θέλει να εντάξει στο δυναμικό της τον Μαυρία...


ΜΕ ΤΟΥΣ "ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ" ΤΟΥ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


Είχαμε τον Μπερίσα που ονειρευόταν τη «Μεγάλη Αλβανία», τώρα θα έχουμε τον Έντι Ράμα, του οποίου η κυβέρνηση θα στηρίζεται στις ψήφους πέντε Τσάμηδων. Η εναλλαγή κομμάτων στα Τίρανα ουδέποτε επηρέασε θετικά ή αρνητικά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ίσως ο αγωγός ΤΑΡ μάς φέρει πιο κοντά. Πάντως, στα ζητήματα των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και τα δύο μεγάλα κόμματα, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό, τηρούν σχεδόν την ίδια αρνητική γραμμή. Απέναντι στα αιτήματα των Τσάμηδων τα δύο κόμματα είναι εξίσου υποστηρικτικά. Η νέα εξέλιξη είναι ότι βλέπουμε μετά τις βουλευτικές εκλογές να αυξάνονται οι έδρες των δύο τσάμικων κομμάτων και τον σοσιαλιστή Έντι Ράμα να σχηματίζει κυβέρνηση με την υποστήριξη πέντε ανθελλήνων Τσάμηδων, οι οποίοι κατόρθωσαν να εκλεγούν στην αλβανική Βουλή.

Με τον όρο «Τσάμης» εννοούμε μια ομάδα μουσουλμάνων που έζησε στη Θεσπρωτία από τον 17ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Η λέξη είναι παραφθορά του ονόματος «Θύαμις», δηλαδή του ποταμού Καλαμά. Οι Τσάμηδες αποτελούν τους απογόνους των εξισλαμισθέντων ορθόδοξων χριστιανών της Ηπείρου. Πολλοί από αυτούς εξισλαμίστηκαν βιαίως μετά την ατυχή εξέγερση του επισκόπου Διονυσίου Φιλοσόφου (Σκυλοσόφου) στις αρχές του 17ου αιώνος. Η αλλαγή θρησκεύματος οδήγησε γρήγορα στη μεταστροφή της εθνικής συνειδήσεως. Αυτό δείχνει ότι η ορθόδοξη πίστη είναι ένα ισχυρότατο στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς μας.

Βάσει των Συνθηκών της Λωζάννης του 1923, οι 23.000 αλβανόφωνοι Τσάμηδες έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση του στρατηγού Θ. Πάγκαλου τους κράτησε εδώ, για να δείξει την καλή μας διάθεση απέναντι στο νέο κράτος της Αλβανίας. Μια κίνηση που δεν εκτιμήθηκε από τις αλβανικές κυβερνήσεις, οι οποίες από τότε έως σήμερα καταπιέζουν τους Βορειοηπειρώτες. Κατά την ιταλική επίθεση του 1940 και τη δραματική περίοδο της Κατοχής οι Τσάμηδες έγιναν οι καλύτεροι συνεργάτες των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών ναζί. Με οργανωτή την Αλβανική Εθνική Επιτροπή ΞΙΛΙΑ διέπραξαν σφαγές, λεηλασίες και εμπρησμούς στην ελληνική Ήπειρο.

Οι Τσάμηδες καταδιώχθηκαν από τις ομάδες Εθνικής Αντιστάσεως του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα και διέφυγαν στην Αλβανία μαζί με τις οικογένειές τους. Το 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην 1.930 Τσάμηδες ως εγκληματίες πολέμου, η δε περιουσία τους δημεύθηκε και μοιράσθηκε στους ακτήμονες της περιοχής. Αμέσως μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το τσάμικο ζήτημα υιοθετήθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα στα Τίρανα. Την ίδρυση της οργανώσεως Τσαμερία (Τσαμουριά) ακολούθησε η δημιουργία κομμάτων με κύριο αίτημα την επιστροφή των απογόνων των Τσάμηδων στην Ελλάδα και την απόδοση των περιουσιών τους. Πίσω από αυτό το αίτημα αρχίζει να διαφαίνεται η εδαφική διεκδίκηση της Θεσπρωτίας και άλλων ελληνικών περιοχών.

Κατά καιρούς χάρτες που τυπώνονται στην Αλβανία, στο Κόσοβο και στις αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων περιλαμβάνουν την ελληνική Ήπειρο με το όνομα «Τσαμερία». Στους δρόμους της Κόνιτσας και άλλων ελληνικών πόλεων έχω δει γραμμένα συνθήματα με τα αιτήματα των Τσάμηδων. Σε έναν βαθμό, βεβαίως, το θέμα διογκώνεται από τα Τίρανα ως αντιπερισπασμός στα αιτήματα των Ελλήνων που ζουν στη Βόρειο Ήπειρο και την υπόλοιπη Αλβανία. Κατά καιρούς το θέμα των Τσάμηδων έχει προβληθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσωρινά έχει αποσυρθεί λόγω των ελληνικών διαμαρτυριών. Νερό στον μύλο της αλβανικής προπαγάνδας ρίχνουν συχνά μερικοί ανιστόρητοι Έλληνες επιστήμονες και ΜΚΟ, που ανακαλύπτουν ανύπαρκτες μειονότητες. 

Μαζί με τις ευχές μας στον Έντι Ράμα για καλή επιτυχία πρέπει να του θυμίσουμε, πρώτον, ότι απορρίπτουμε απερίφραστα την προπαγάνδα των Τσάμηδων και, δεύτερον, ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη φυσική και πολιτιστική επιβίωση του Ελληνισμού της Αλβανίας. 




"ΑΠΑΤΟ" ΠΗΓΕ ΤΟ "SUCCES STORY"


Τελικά στην περίπτωση του λεγόμενου "succes story" ισχύει απόλυτα το διαφημιστικό μότο: "Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς"! Υπέφεραν οι πολίτες της χώρας από την προπαγανδιστική επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση με την COSCO και τον «Κάπτεν Γουέι» (κάποιοι νόμιζαν ότι πρόκειται για διαφήμιση...κονσέρβας τόνου!), αλλά και τον ΤΑΡ. Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι ο "Κάπτεν Γουέι" μας "άφησε χρόνους", δηλαδή έπειτα από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον κινεζικό κολοσσό της CΟSCO, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Γουέ Τζιαφού, παραιτήθηκε αφού του φόρτωσαν την ζημιά της COSCO από την επένδυση στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ομίλου στο defencenet.gr!

Να υποθέσουμε ότι τώρα δεν θα κάνει το Ελληνικό ... Ντουμπάϊ, όπως είχε υποσχεθεί και τον είχαν κάνει πρωτοσέλιδο οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και τα φιλοκυβερνητκά site. «Θα ενθαρρύνω κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα σας και θα κάνουμε το Ελληνικό Ντουμπάϊ», είχε δηλώσει ο Κάπτεν Γουέι και ... χάθηκε στην Θάλασσα της Κίνας! Τουλάχιστον θα του μείνει το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα, που του κρέμασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος! Ο Τζιαφού απομακρύνθηκε από την προεδρία της China Ocean Shipping Group μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα, η αιτία που οδήγησε στην απόλυση του Κάπτεν Γουέι, ήταν οι ζημίες που παρουσίαζε την τελευταία διετία η ναυτιλιακή εταιρεία και οφείλονταν κατά κύριο λόγο στην επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία πολεμήθηκε λυσσωδώς από την τρόικα! Mάλιστα, παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα από την κυβέρνηση, ακόμα και η παρουσία της COSCO στον Πειραιά εξαρτάταια από την απόφαση της ΕΕ...Χρέη προέδρου της China Ocean Shipping Group αναλαμβάνει ο Ma Zehua. 

Πάντως η ζημιά είναι τεράστια και πέρα από το νέο κυβερνητικό φιάσκο που προδιαγράφεται (ήδη στοιχηματίζεται ότι τίποτα απ'ότι υποσχέθηκε "Κάπτεν Γουέι" δεν πρόκειται να υλοποιηθεί) το ζήτημα με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο κατά της επένδυσης της COSCO όπου εξετάζεται η νομιμότητα (!) της επένδυσης, όσο και στην περίπτωση της Gazprom, αρχίζει και παίρνει διαστάσεις. Κάτι ανάλογο είχαμε και στην περίπτωση του Ελληνικού με την επένδυση του Κατάρ που ακυρώθηκε για τους ίδιους λόγους (παρέμβαση της ΕΕ).Δυστυχώς ή ευτυχώς, επενδυτικά κεφάλαια σήμερα σε χώρες υψηλού ρίσκου διαθέτουν μόνο οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και οι Άραβες των χωρών του Κόλπου.

Όλοι οι παραπάνω σαμποτάρονται συστηματικά όταν εμφανίζονται στην Ελλάδα. Δηλαδή ΕΕ και τρόικα, θέλουν επενδύσεις, αλλά "λιώνουν" οτιδήποτε εμφανίζεται διατεθειμένο να επενδύσεις στην Ελλάδα. Που θα πάει αυτή η κατάσταση;


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1897: Γίνεται η πρώτη κινηματογραφική προβολή στην Θεσσαλονίκη, στην μπυραρία Η Τουρκία».

2002: Η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» εντοπίζεται στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια.

Γεννήσεις

1883: Franz Kafka, συγγραφέας τσεχικής καταγωγής.

1909: Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας μεγιστάνας που υπήρξε από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Θάνατοι

1971: Jim Morrison, Αμερικανός ρόκερ και ηγέτης των “Doors”.