01 Ιουλίου, 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Κ. ΛΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ


Με δεκασέλιδο εξώδικο, αυστηρό σε ύφος και με σοβαρότατες καταγγελίες στο περιεχόμενο του, ο γνωστός αλευροβιομήχανος Κώστας Λούλης  στρέφεται κατά του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Ο Βολιώτης βιομήχανος υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν, σε βαθμό αλλοίωσης της βούλησής του, οι όροι της δωρεάς του για τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας και ταυτόχρονα αφήνει εντονότατες αιχμές για κακοδιαχείριση σημαντικών ποσών. Το επεισόδιο αποκτάει ξέχωρη σημασία εξαιτίας της στενής σχέσης του Κώστα Λούλη με την εκκλησία, αφού ο συγκεκριμένος, εκτός των άλλων, υπήρξε και διοικητής του Αγίου Όρους. Η Μητρόπολη αργά χθες το απόγευμα απάντησε με ανακοίνωση που διακρίνεται για το ήπιο και κατευναστικό ύφος της.  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Εξηγώντας τους ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους, δηλώνει την απόφασή του να κινηθεί νομικά για την οριστική ανάκληση της δωρεάς του, κατευθύνοντας το ποσό σε πραγματικά, όπως λέει, κοινωφελές έργο, άνευ αμοιβών, αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας του, Εύης Λούλη. Ο κ. Λούλης σχετικά με τη δωρεά του - ατυχή όπως πλέον τη χαρακτηρίζει, λέγοντας ότι τελικά δημιούργησε μόνο πόνο και απογοήτευση τόσο στην οικογένειά του, όσο και στον ίδιο - προς τη Μητρόπολη Δημητριάδος, εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένος καταρχήν για την οριστική εγκατάλειψη της υλοποίησης του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη «Η Αγία Υπομονή». Ως αποκλειστικά υπαίτιο δείχνει τον Μητροπολίτη, ο οποίος «με τη δικαιολογία ότι υπεύθυνη για τη μη πραγματοποίηση του έργου αυτού είναι η ελληνική γραφειοκρατία (!) την οποία αγνοούσε δήθεν και επί δέκα ολόκληρα χρόνια (!) δεν μπόρεσε... να την αντιμετωπίσει!».

Χαρακτηρίζοντας τη δικαιολογία απαράδεκτη, ο κ. Λούλης συνεχίζει στο εξώδικο ότι με βάρος ψυχής και κατ’ ανάγκη δέχθηκε να γίνει ο βρεφονηπιακός σταθμός Αγριάς, υπό απαρέγκλιτες προϋποθέσεις. Η βασικότερη προϋπόθεση, η οποία όπως λέει παραβιάστηκε, ήταν ότι για την κατασκευή του βρεφονηπιακού (προϋπολογισμοί, επιλογή εργολάβου, επίβλεψη, καταβολές, αμοιβών, χρονικές δεσμεύσεις, έλεγχος για την ασφάλεια των παιδιών) θα συγκαλούνταν συμβούλια, θα διατυπώνονταν προτάσεις, θα εγκρίνονταν προϋπολογισμοί και κάθε συμφωνία ως προϊόν συναπόφασης θα διατυπώνονταν γραπτώς. Κανένα, όμως, συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Λούλη δεν συγκλήθηκε. Η ίδια τακτική είχε συμφωνηθεί και για το Κέντρο «Αγία Υπομονή», αλλά ουδέποτε από το 2000 πραγματοποιήθηκε συμβούλιο ή δεν προσκλήθηκε ως δωρητής, παρά τη ρητή δέσμευση ότι δε θα γίνονταν δαπάνη χωρίς συνεννόηση και κοινές αποφάσεις.«Από την καταβολή του σοβαρού για την εποχή εκείνη ποσού των 100.000.000 δρχ. το έτος 2000, σε απολύτως κανένα συμβούλιο δεν εκλήθη να συμμετέχω ως δωρητής και απολύτως καμία οικονομική ενημέρωση οποτεδήποτε μου δόθηκε μέχρι και σήμερα!», αναφέρει.

Οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για την αλλαγή του χαρακτήρα της δωρεάς ήταν ότι σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση για τον βρεφονηπιακό σταθμό Αγριάς, το Μάρτιο του 2012, ο προϋπολογισμός του έργου δεν θα υπερέβαινε το ποσό των 300.000 ευρώ, δηλαδή ισόποσο της αρχικής δωρεάς του και ότι θα ολοκληρώνονταν σε διάστημα έξι μηνών, καθώς και να γίνει δεκτή από την Ι.Μ.Δ. η επιθυμία του δωρητή για καταβολή από τη δωρεά ποσού 30.000 ευρώ σε δόσεις για τη δαπάνη συγκεκριμένου τέμπλου στο Ναό της Αγίας Άννης. 

Ο κ. Λούλης σχολιάζει ότι το έργο που επέλεξε η Μητρόπολη να γίνει είναι ένα έργο παροχής υπηρεσιών επί πληρωμή από όσους τους παρασχεθούν οι υπηρεσίες. Εξάλλου, όπως σημειώνει, κάτι ανάλογο είχε προτείνει ο Μητροπολίτης, προ διετίας, για ξενώνα επ’ αμοιβή, έναντι του Νοσοκομείου, κάτι που ο κ. Λούλης απέρριψε εξηγώντας ότι δεν συνάδει με την έννοια της δωρεάς του. Καμία από τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Λούλη δεν τηρήθηκαν,  καθώς 15 μήνες μετά το έργο είναι ανολοκλήρωτο, ενώ η αρχική οικονομική πρόβλεψη για την ολοκλήρωση του έργου υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 700.000 ευρώ. Εκείνο, όμως, που όπως περιγράφει τον πίκρανε περισσότερο και τελικά τον εξόργισε, είναι η κατηγορηματική άρνηση του Μητροπολίτη και των αρμοδίων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου από τα χρήματα της αρχικής δωρεάς να ολοκληρωθεί το τέμπλο του Ναού της Αγίας Άννης, «καταλήγοντας στο πρωτοφανές και εξοργιστικό συνάμα αποτέλεσμα να μην είναι ο δωρητής εις θέσιν να υποδείξει που επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί έστω και ένα ελάχιστο ποσόν από το συνολικό της δωρεάς του, παρότι από καθαρή υπαιτιότητά σας το σημαντικό ποσό των 100.000.000 δρχ. που κατεβλήθη από εμένα καλοπροαίρετα με αγάπη και απόλυτη εμπιστοσύνη το έτος 2000, παρά δε και τον υπερδιπλασιασμό του από τους τόκους, έχει υποστεί τελικά σοβαρότατη απαξίωση ως συνολικό κεφάλαιο κατασκευής ενός έργου, με την παρέλευση παντελώς απράκτων δεκατριών ετών!»

Χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων, ουδεμία «συμφωνία» υφίσταται, δηλώνει με το εξώδικο ο κ. Λούλης. Δηλώνει δε ότι την ολοκλήρωση του τέμπλου του Ναού της Αγίας Άννης θα πραγματοποιήσει ο ίδιος, μετά την «απαράδεκτη άρνηση του Μητροπολίτη» και καλεί τη Μητρόπολη να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια για το τέμπλο αυτό στο μέλλον. «Ιδρυμα» μόνο τίτλος Το «Ιδρυμα», δηλαδή, το Κέντρο Αποθεραπείας, η υλοποίηση του οποίου ματαιώθηκε οριστικά, οδηγήθηκε να είναι μόνο ένας τίτλος, χωρίς καμία δραστηριότητα, αναφέρει ο κ. Λούλης και μιλά για τακτική εμπαιγμού του.

Συνεχίζοντας, στο πολυσέλιδο εξώδικο περιγράφει:

*«Από την κίνηση του  αρχικού λογαριασμού την αποτύπωση του οποίου έλαβα στις 26-3-2012 με κατάπληξη πληροφορήθηκα ότι μετά την ευρωποίηση του ποσού το έτος 2002,διά Λεωνίδα Αντωνάκη κυρίως, αλλά και για ανεξήγητες πληρωμές επιταγών, έγιναν αναλήψεις π.χ 8.804,11 ευρώ, 64.909,00 ευρώ, 30.00 ευρώ, 36.000 ευρώ, 20.000 ευρώ, 30.000 ευρώ, 50.000 ευρώ, 3.000 ευρώ, 50.000 ευρώ, 15.000 ευρώ,6.000 ευρώ, 11.000 ευρώ κ.λ.π Όταν κατά τη συνάντηση του β’ εξ υμών με την πληρεξούσια μου δικηγόρο αυτή, σας έθεσε, το εν λόγω θέμα, αυθορμήτως στην αρχή απαντήσατε ότι τα ποσά αυτά ήταν σε δραχμές και όχι σε ευρώ!  όταν δε, σας επέδειξε την κίνηση του λογαριασμού από την οποία φαίνεται ότι τα ποσά αυτά που αναλαμβάνονταν από τον λογαριασμό προφανέστατα και ήταν σε ευρώ απαντήσατε ότι κατά καιρούς υπήρχαν άλλες ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως, παντελώς άσχετες, με την δωρεά και τους σκοπούς της και ότι με τη… σύμφωνη δήθεν γνώμη μου (!) χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και ότι μετά τα ποσά θα επανατοποθετούνταν στον λογαριασμό(!)»

«Σε σχετική έρευνα εμού και των νομικών μου παραστατών στο διαδίκτυο για το Ίδρυμα, ανακαλύψαμε με κατάπληξη επίσης: αφενός μεν ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τα Προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτεί θέσεις εργασίας και εντάχθηκε το Ίδρυμα στο Πρόγραμμα αυτό, επιδοτήθηκε για θέσεις εργασίας, ενώ στο/για το Ίδρυμα - Πράξη «Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη «Η Αγία Υπομονή» ουδεμία εργασία γίνεται εδώ και χρόνια – πλέον της δεκαετίας - και αυτό είναι απόλυτα αδρανές, συνεπώς η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό κατά την άποψή μας, δεν είναι σύννομη, δεδομένου δε ότι εμπλέκεται σ’ αυτή, πάντοτε εν αγνοία μου, το όνομα μου, θα προβώ σε σχετική αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην οποία αναφορά μου κρίνω αναγκαίο να δώσω και την απαραίτητη δημοσιότητα και αφετέρου δε ότι σε όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο απαραδέκτως φέρεται ως ταμίας του Ιδρύματος... η σύζυγός μου Άννα Λούλη (!), η οποία ουδεμία γνώση περί αυτού έχει, ουδέποτε εξεδήλωσε παρόμοια επιθυμία, ουδέποτε συνήνεσε σε κάτι τέτοιο, η δε χρήση του ονόματός της είναι αυθαίρετη και παράνομη και μάλιστα στην ευαίσθητη θέση του ταμία».

*«Πληροφορούμαι από τις εφημερίδες ή από επιστολές του Μητροπολιτικού Συμβουλίου ότι: Α) Ο αρχικός προϋπολογισμός των 300.000 ευρώ αναπροσαρμόστηκε (πάντοτε στα λόγια!) σε ύψη δυσθεώρητα, παντελώς αδικαιολόγητα και πάντοτε εν αγνοία μου, χωρίς το έργο οποτεδήποτε να έχει επισήμως και αρμοδίως πρϋυπολογισθεί.

Β) Η σύζυγός μου να είναι… ταμίας του Ιδρύματος Σας καλώ να προσκομίσετε πρακτικά και παραστατικά με τις υπογραφές ενός… ταμία μητροπολιτικού ιδρύματος, ο οποίος ουδέποτε έχει επισκεφτεί τα γραφεία της Μητροπόλεως (!)

Γ) Προσλαμβάνονται άτομα μισθοδοτούμενα μάλιστα από προγράμματα της Ευρωπαικής Ένωσης σε ένα… ανενεργό ίδρυμα (!) που φέρει μάλιστα το όνομα της μητέρας μου!

Δ)Δεν μπορεί δήθεν να γίνει ανάκληση δωρεάς, όπως επικαλείσθε με το από 9-3-2012 Πρακτικό Συνεδριάσεως Μητροπολιτικού Συμβουλίου Δημητριάδος, με την πρόφαση ότι έχει δήθεν… παρέλθει δεκαετία από την καταβολή της δωρεάς στο ταμείο της Μητροπόλεως, ενώ η καταβολή της δωρεάς προς την Μητρόπολη έγινε αναμφισβητήτως το έτος 2007!

Η επιστολή που εστάλη κατόπιν αυτού από εμένα προς την Πρωτοδίκη κ. Ιωάννα Κρουσανιωτάκη και προς την Διευθύντρια της ΔΟΥ κ. Ελένη Κοπάνου, με συνημμένα τα αποδεικτικά στοιχεία, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν παρήλθε η δεκαετία, που θα επιθυμούσατε, ώστε να υπάρχει η παραγραφή του νόμιμου δικαιώματος μου για ανάκληση της δωρεάς μου!»

Απάντηση της Ι.Μ.Δ. 

«Εφόσον ο αξιότιμος  κ. Κωνσταντίνος Λούλης επιλέξει να ανακαλέσει τη δωρεά προς την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για την ανέγερση του Ιδρύματος Χρονίων Πασχόντων «Ίδρυμα Εύης Λούλη, η Αγία Υπομονή», ανάκληση την οποία η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θεωρεί αβάσιμη και αναιτιολόγητη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα αναμείνει την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώπιον της οποίας θα εκθέσει τα επιχειρήματα της και θα σεβαστεί την όποια απόφαση εκδοθεί. Εν τω μεταξύ θα προχωρήσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αγριά Μαγνησίας, οι οποίες βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, προκειμένου ο εν λόγω βρεφονηπιακός σταθμός, σε σύντομο χρονικό διάστημα να τεθεί σε λειτουργία (όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως και Κωνσταντίνου Λούλη). Επίσης θα σεβαστεί όλους του όρους υπό τους οποίους τελούσε η δωρεά και θα ικανοποιήσει όποια άλλη μεταγενέστερη επιθυμία του κ. Κωνσταντίνου Λούλη κρίνει δίκαιη και εύλογη, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη  της για την ανωτέρω δωρεά.

Τέλος η Ιερά Μητρόπολη θα συνεχίσει να τιμά και να μνημονεύει τον κ. Κωνσταντίνο Λούλη ως μεγάλο ευεργέτη της».



Η ΤΡΟΙΚΑ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΑΙ ΤΟ... ΚΑΚΟ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΜΑΣ!


Αν έχω καταλάβει σωστά, δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία να κατέβουν σε απεργία από μεθαύριο - όπως αρχικά είχαν σκεφθεί- που αρχίζει πιλοτικά η εφαρμογή του μέτρου εισόδου των επιβατών στα οχήματα μόνο από την μπροστινή πόρτα, για να μπορεί ο οδηγός να ελέγχει αν έχουν εισιτήριο ή κάρτα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των λαθρεπιβατών. Το ενδεχόμενο απεργίας το είχαν εξετάσει, προφανώς για να πετύχουν την μη πρόσθετη «εργασιακή επιβάρυνση», χωρίς επιμίσθιο, των οδηγών. Κάποιος θα τους είπε ότι έτσι γίνεται σχεδόν σ' όλες τις αστικές συγκοινωνίες του κόσμου, χρόνια τώρα. Κι' αν η λαθρεπιβίβαση (κοντά στο 35 %) είχε αντιμετωπισθεί, αν οι συγκοινωνίες είχαν λιγότερο προσωπικό (παλιά εισπράκτορες ,ελεγκτές που υπάρχουν ακόμη αλλά δεν αποδίδουν), αν δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα γελοία επιδόματα , όπως αυτό του «ζεστάματος μηχανής»(!), πλασματικές υπερωρίες κλπ., και καλύτερες αστικές συγκοινωνίες θα είχαμε και φθηνότερο εισιτήριο...

Είναι πολύ κακό να κλείνουν δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, δημιουργώντας έτσι τεράστιο πρόβλημα σε γονείς που εργάζονται (όσοι τυχεροί...) και δεν έχουν πού ν' αφήσουν τα παιδιά τους. Αλλά οι Δήμοι, έχουν κι' αυτοί αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα, το κράτος δεν αντέχει να τους χρηματοδοτεί, τα ελλείμματα πρέπει να μειωθούν και μειώνονται άτσαλα, άγαρμπα, άδικα και αντικοινωνικά. Οι Δήμοι θα μπορούσαν να βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, αν δεν προσλάμβαναν σχεδόν κάθε χρόνο (παλιότερα μονίμους, στην συνέχεια με συμβάσεις «ορισμένου χρόνου») στρατιές άχρηστων για τις ανάγκες τους υπαλλήλους και - κυρίως στρατιές εργατών αποκομιδής σκουπιδιών. Που στη συνέχεια, με τις ευλογίες της... πελατειακής λογικής, γίνονταν υπάλληλοι γραφείου για να... προσληφθούν νέοι σκουπιδιάρηδες! Χιλιάδες αυτοί οι «προσωρινοί συμβασιούχοι», που δεν έφευγαν με το τέλος της σύμβασής τους.

Για να εξηγούμαστε: τα ρουσφέτια της εκάστοτε δημοτικής αρχής, που όταν έληγε ο χρόνος της «ορισμένου χρόνου» σύμβασής τους, προσέφευγαν στην δικαιοσύνη και με τα δικονομικά τερτίπια των «προσωρινών διαταγών» εξακολουθούσαν να μισθοδοτούνται μέχρι να... συνταξιοδοτηθούν! Ευχής έργο θα ήταν το κομβικό λιμάνι του Πειραιά (και κάποια άλλα μεγάλα της χώρας), να είχε εκσυγχρονισθεί χρόνια τώρα ,να εξυπηρετούσε γρήγορα, αποτελεσματικά και με ανταγωνιστικό κόστος όλο και περισσότερα πλοία κάθε χρόνο, και να παρέμενε υπό ελληνικό δημόσιο έλεγχο. Δεν το κατορθώσαμε γιατί... δεν το θελήσαμε. Ο ΟΛΠ βούλιαζε συνεχώς, έφθασε να ελέγχεται ουσιαστικά από τους «συνδικαλιστές» (ισότιμα συνεταιράκια με τους πολιτικούς στο πελατειακό «παιγνίδι»...) που εξασφάλιζαν μεροκάματα και υπερωρίες κάμποσων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως για την (κλειστή, ελεγχόμενη...) τάξη των λιμενεργατών.

Έπρεπε να δώσουμε (και να δίνουμε...) τον Πειραιά στους Κινέζους για ν' αναπτυχθεί, να πολλαπλασιάσει ραγδαία τον ετήσιο αριθμό των εξυπηρετούμενων πλοίων και φορτίων, να καταστεί κύρια «πύλη» εισόδου εμπορευμάτων για την Ευρώπη... Ως υπουργός Υγείας (που τον «ξέρασε» το σύστημα με συνοπτικές διαδικασίες...) ο Αλέκος Παπαδόπουλος ούρλιαζε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ότι η ΣΠΑΤΑΛΗ στο δημόσιο σύστημα υγείας από την αδιαφάνεια και την κακοδιοίκηση ήταν της τάξεως των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ετησίως. Ποιος δεν θυμάται «συνταγές» που εξαργυρώνονταν με... καλλυντικά από τα φαρμακεία (μέχρι να καθιερωθεί το απόκομμα με την «μπάρα»), τις εφαρμογές και... πανύποπτες καταργήσεις στην συνέχεια της «λίστα φαρμάκου», τις προμήθειες πανάκριβων μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομείων που... πάντα ήταν «χαλασμένα» ή στις αποθήκες για να γίνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις στα... ιδιωτικά κέντρα με διπλάσια κόστη!

Προσπάθησε να επιβάλλει στα δημόσια νοσοκομεία ν' αποκτήσουν... προϋπολογισμούς και να συντάσσουν απολογισμούς κάθε χρόνο (το απολύτως αυτονόητο ακόμη και για την...Ουζουμπούρου, δηλαδή!), να υπάρξει αποτελεσματικά ελεγχόμενη διαδικασία στις προμήθειες. Και... φυσικά τον «έφαγαν». Πάνω από 10 χρόνια αργότερα, κάτι πάει να γίνει κατ' ανάγκην λόγω πιέσεων της Τρόικα, κι' αφού τα δυσθεώρητα χρέη επιβάλλουν, δυστυχέστατα, τις δραματικές περικοπές στην δημόσια υγεία, ότι πιο άδικο και απάνθρωπο μπορεί να βιώσει μια κοινωνία... Μια από τα ίδια επιχειρούνται μέσα στην κρίση, βίαια και κατεσπευσμένα, στη δημόσια παιδεία. Όπου είχαμε φθάσει να υπάρχουν σχολεία σε χωριά με περισσότερους δασκάλους από μαθητές, προσλαμβάναμε κάθε χρόνο εκατοντάδες «ωρομίσθιους» καθηγητές για να καλύπτουν τα κενά μονίμων πού... ήταν αποσπασμένοι σε πολιτικά και υπουργικά γραφεία, στη Βουλή και σε οργανισμούς!

Τις αλόγιστες, προκλητικές, εγκληματικές σπατάλες και αδιαφάνειες της εποχής της επίπλαστης «ευδαιμονίας» και «επάρκειας» με τα δανεικά και την υπερκατανάλωση, τις πληρώνουμε τώρα με άγριες , ασύντακτες λόγω αφόρητων πιέσεων και έλλειψης περιθωρίων, άδικες περικοπές... Με το ασφαλιστικό, δεν ασχοληθήκαμε ποτέ σοβαρά και υπεύθυνα - βλέπαμε το επερχόμενο τσουνάμι, και λέγαμε "άστο γι' αργότερα..."- τώρα κόβουμε οριζόντια και απάνθρωπα συντάξεις και κοινωνική πρόνοια! Τις υποδομές που αποκτήσαμε (και πανάκριβα λόγω διαπλοκής και αδιαφάνειας των συμφερόντων...) με τους Ολυμπιακούς δεν είχαμε καν προβλέψει πως θα τις εκμεταλλευθούμε μεταολυμπιακά. Τώρα σαπίζουν από εγκατάλειψη και έχουν βγει στο σφυρί, μπίρ-παρά! Το «Ελληνικό», το ακριβότερο «οικόπεδο» της Ευρώπης, 10 χρόνια το... κανακεύουμε- τώρα παρακαλάμε να το πάρουν κι' αυτό οι Κινέζοι! Απολύτως ενδεικτικά τα προαναφερθέντα παραδείγματα του «κακού κεφαλιού» μας.

Όποιον δημόσιο τομέα και να ψάξτε, την ίδια κακοδαιμονία θ' απαντήσετε. Όταν ένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει και αφήνεται για... «αργότερα», νομοτελειακά η «λύση» που θα δοθεί τότε, θα είναι γεωμετρικά δυσμενέστερη από εκείνη που δεν δόθηκε στην ώρα της. Και το κόστος απείρως μεγαλύτερο... Το λέμε μπας και στην «νέα κυβέρνηση» που αποκτήσαμε, τύχει και βρεθούν τίποτε ... νέα μυαλά που να διαθέτουν απλώς κοινό νου και να μπορούν να καταλάβουν τα αυτονόητα. Και ν' αποφασίσουν να τα επιδιώξουν...






ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την ελληνική πρεσβεία αλλά και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian πως παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας βάλει στο στόχαστρό του και άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές. Με τέσσερις περίπου ώρες καθυστέρηση αναμένεται να φτάσει το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο Αριάδνη που μεταφέρει 964 επιβάτες από Μυτιλήνη και Χίο. Το πλοίο πλέει με μειωμένη ταχύτητα λόγω μηχανικής βλάβης στη δεξιά κύρια μηχανή και εκτιμάται πως θα φτάσει στον Πειραιά μεταξύ 11:00 και 12:00. Το ίδιο πλοίο είχε παρουσιάσει άλλο πρόβλημα την Παρασκευή, κατά την αναχώρηση από τον Πειραιά.

Μόνο από την μπροστινή πόρτα θα μπαίνουν σε λεωφορεία από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου οι επιβάτες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μεταφοράς. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών τονίζει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής επιβίβασης των επιβατών από την μπροστινή πόρτα με επίδειξη εισιτηρίου ή κάρτας στον οδηγό θα εφαρμοστεί αρχικά σε επιλεγμένες γραμμές. Αντιδρούν οι οδηγοί. Σε ποιες γραμμές θα εφαρμοστεί το μέτρο. Από σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των Δημόσιων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Αττικής, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησής τους και προμήθειας των απαραίτητων μηχανημάτων, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.

Σαφείς αιχμές για τη στάση που κράτησε η ΝΔ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του αφήνει ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή όσα υποστήριξε για τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Μάκης Βορίδης. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός αντεπιτίθεται αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ευθύνες για την κρίση πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που προηγήθηκε της δικής του. Παράλληλα, υπερασπίζεται τη μνήμη και την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου και σημειώνει ότι αντίθετα με τις «διχαστικές διαθέσεις που φανερώθηκαν» μέσα στο Σαββατοκύριακο, «η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο».

Κόσμος

Μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel πως η αμερικανική NSA παρακολουθούσε τη διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στις ΗΠΑ, ο Guardian επιστρέφει για να αναφέρει πως η υπηρεσία είχε βάλει στο στόχαστρο και πρεσβείες μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών -ανάμεσά τους και η ελληνική, μαζί με τη γαλλική και την ιταλική. Όσον αφορά τη Γερμανία, ναι μεν η πρεσβεία φαίνεται να απουσιάζει από τη λίστα, αλλά σύμφωνα με το Spiegel παρακολουθούνταν εκατομμύρια τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες γερμανικών «στόχων» αλλά και «ενδεχομένως και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ».

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για τις συγκεντρώσεις στους δρόμους της Αιγύπτου υπέρ και κατά του προέδρου Μόρσι, με τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις των δύο «στρατοπέδων» στους δρόμους να καταλήγουν στον θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και των τραυματισμό εκατοντάδων. Δύο από τους νεκρούς πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο. Ολόκληρο το κλιμάκιο 19 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών που επιχειρούσε για την κατάσβεση ενός από τα πύρινα μέτωπα στην Αριζόνα βρήκε τραγικό θάνατο, όταν εγκλωβίστηκε από τις φλόγες και αναγκάστηκε να στήσει καταφύγιο επί τόπου.

Με τις αποκαλύψεις του για τη δράση της NSA να καθιστούν υπόλογη τη διακυβέρνηση Ομπάμα πλέον και έναντι της Ευρώπης, ο Έντουαρντ Σνόουντεν κλείνει μία εβδομάδα «παγιδευμένος» στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας εν μέσω διπλωματικής διελκυστίνδας. Η μεν Ρωσία νίπτει τας χείρας λέγοντας ότι επίσημα δεν βρίσκεται στο έδαφός της, ο δε Ισημερινός λέει πως η Μόσχα είναι υπεύθυνη για την τύχη του και η χορήγηση ασύλου δεν μπορεί να εξεταστεί εάν ο 30χρονος Σνόουντεν δεν φθάσει πρώτα στην ίδια τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ή σε πρεσβεία της.

Υψώνοντας τις αιγυπτιακές σημαίες εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την εμβληματική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, «έδρα» της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, ζητώντας την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου, τον οποίο κατηγορούν ότι βάζει την ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υπεράνω των συμφερόντων της χώρας. Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Μόρσι ορκίζονται σε μαζική αντι-διαδήλωση πίστη στον Αιγύπτιο πρόεδρο ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οικονομία

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, Γιάννη Αβραντίνη, αναμένεται να έχει το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να δοθεί λύση στην κάλυψη της γραμμής Θεσσαλονίκη-Καβάλα -Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίο-Σάμο-Ικαρία, που παραμένει ακάλυπτη επί μία εβδομάδα.

Αντιδράσεις και ανησυχία στους εργαζόμενους έχει προκαλέσει γραπτή απάντηση υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου Εργασίας, με την οποία -αναφερόμενος στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού- διευκρινίζει ότι μετά τη λήξη μιας κλαδικής σύμβασης και της μετενέργειάς της η πενθήμερη εργασία μπορεί να μετατραπεί σε εξαήμερη με ατομικές συμβάσεις. Η άποψη αυτή δεν απηχεί τις θέσεις του υπουργείου διευκρίνισε η γγ του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη. Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από την τρόικα για τα θέματα των απολύσεων και του κατώτατου μισθού.

Αρχίζει εκ νέου σήμερα, Δευτέρα, ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, με την κυβέρνηση να επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Ωστόσο, έως τότε, υπάρχει δύσκολος δρόμος, καθώς πολλά είναι τα αγκάθια, με σημαντικότερα το δημοσιονομικό κενό που προέρχεται κυρίως από τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, το χαράτσι στα ακίνητα, τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Κυβερνητική σύσκεψη στις 12:00 πριν από την έναρξη των επαφών με την τρόικα.

Αθλητισμός

Η Ιταλία κατέλαβε την 3η θέση στο κύπελλο Συνομοσπονδιών, που διεξάγεται στην Βραζιλία, καθώς στον «μικρό τελικό», επικράτησε της Ουρουγουάης με 3-2 στην διαδικασία των πέναλτι, όπου κυριάρχησε ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν με τρεις αποκρούσεις!Τα ξημερώματα (01:00) θα διεξαχθεί ο τελικός της διοργάνωσης του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όπου ένα χρόνο πριν από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στο Μαρακανά του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μάλαγα βρίσκεται ο «Τσόρι» Ντομίνγκες, με τους Αργεντινούς να γράφουν ότι o 32άχρονος μεσοεπιθετικός θα επιλέξει την Ελλάδα για να παίξει στο Champions League! Ο Αργεντινός έχει πρόταση από τους «ερυθρόλευκους», αλλά και από τη Μάλαγα, ωστόσο κυριακάτικο δημοσίευμα αναφέρει ότι προτιμά να παίξει στους Πειραιώτες. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως την Δευτέρα θα δοθεί και η οριστική απάντηση του Αμαλφιτανό, με τον Γάλλο να είναι πολύ κοντά στον Ολυμπιακό. Την ώρα που στον Ολυμπιακό ετοιμάζονται για διπλό μεταγραφικό χτύπημα, το μέλλον του Ράφικ Τζιμπούρ τίθεται σε αμφιβολία με τους Αλγερινούς να γράφουν, πως έχει συμβόλαιο εν ισχύ, αλλά πιθανότατα θα αποχωρήσει.

Ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ Άρης ο Μιχάλης Μανιάς με συμβόλαιο για τρία χρόνια, αφού έμεινε ελεύθερος από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο 23χρονοςεπιθετικός, πρώτος σκόρερ στην περσινή Football League, θα τεθεί άμεσα στη διάθεση του τεχνικού του Άρη Γιάννη Χατζηνικολάου.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΡΤ. ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ


Άμεσα θα κατατεθεί ο νόμος για την νέα ΕΡΤ σύμφωνα με τον Παντελή Καψή. Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Καψής τονίζει ότι προτεραιότητα είναι να αρχίσει να εκπέμπει άμεσα η δημόσια τηλεόραση, ενώ ο ίδιος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε διαρκείς συσκέψεις με υπουργούς, νομικούς και εκπροσώπους των εργαζομένων. «Για ένα διάστημα θα υπάρξει ένας ενδιάμεσος φορέας ωσότου προχωρήσουμε στη δημιουργία της νέας δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ο σχετικός νόμος για τη θεσμική της συγκρότηση με όλες τις προβλέψεις για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της και με βάση το σχέδιο της Επιτροπής Αλιβιζάτου θα κατατεθεί σύντομα» τονίζει ο υφυπουργός στοχεύοντας αυτό να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν με βάση τις προβλέψεις για όσους είναι στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ χαρακτηρίζει βασικό μοχλό για την υλοποίηση του σχεδίου τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ όλων και τη βούληση για την ανασυγκρότηση της Ραδιοτηλεόρασης. Από την άλλη πλευρά οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ εξακολουθούν να καταλήγουν σε αδιέξοδο, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφορές που προς το παρόν είναι πολύ μεγάλες.

Μένει επίσης να διευκρινιστεί και το τι θα γίνει με την αποχώρηση των εργαζομένων από το Ραδιομέγαρο, κάτι που έχει ζητηθεί επιτακτικά από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για να λειτουργήσει ξανά η ΕΡΤ.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ...


Η λεηλασία της αμυντικής βιομηχανίας και το "ζεστό χρήμα" του σανταμικού Ιράκ. Μεταξύ "ξαφνικού" και "αργού θανάτου" αλλά θανάτου σε οποιαδήποτε περίπτωση κινείται η κυβέρνηση για τις τρεις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες της χώρας αφού βέβαια επί 32 χρόνια από τα 38 της ύπαρξής τους τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ της κατάφεραν απανωτά καίρια πλήγματα.Σε μία "κανονική" χώρα η οποία βιώνει δεδομένη και καθαρή εξωτερική απειλή, το γεγονός ότι ελήφθη η απόφαση να κλείσουν ή στην καλύτερα περίπτωση να συρρικνωθούν μέχρι σημείου εξαφανίσεως, οι αμυντικές βιομηχανίες θα αρκούσε για να διατυπωθούν ερωτήματα περί "εθνικής μειοδοσίας".Στην Ελλάδα του 2013 απλά το ανακοινώνουν και ουδείς αντιδρά: Το μεν υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ελέγχει τις δύο από τις τρεις αμυντικές βιομηχανίες, την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ, προτείνει τον «ξαφνικό» θάνατο με την άμεση διακοπή λειτουργίας, την απόλυση των εργαζομένων και την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει την αρμοδιότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Φώφη Γεννηματά προτείνει "αργό θάνατο": Εκκαθάριση εν λειτουργία των κρατικά ελεγχόμενων εταιριών με ταυτόχρονη αναδιάρθρωσή τους. Οπερ έστι, απόλυση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και πώληση της περιουσίας τους.Για τον πρωτοετή της νομικής και της λογιστικής είναι γνωστό ότι "εκκαθάριση εταιρείας" σημαίνει κλείσιμο. Ειδικά για τα ΕΑΣ υπάρχει και ένα άλλο φιλέτο πέρα από την τεράστιας αξίας ακίνητη περιουσία: Η οφειλή από το Ιράκ ύψους 126 εκατ. ευρώ. Κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ είχαν φτιάξει γραμμή παραγωγής ... πυρομαχικών στην ΕΒΟ, (παρά το γεγονός ότι υπήρχε η επίσης κρατικοποιημένη ΠΥΡΚΑΛ που κατασκεύαζε πυρομαχικά και επίσης πουλούσε στο Ιράκ και δεύτερη εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών δεν χωρούσε η Ελλάδα) και τα πωλούσαν στο φιλικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν καθ'όλη την διάρκεια του περσοϊρακινού πολέμου της δεκαετίας του '80.

Μια μπίζνα που ελάχιστοι ξέρουν γι'αυτή, αλλά που άφησε κάποιους στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος, με τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.Αλλά άφησε και την τεράστια έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της Μαλακάσας τα Χριστούγεννα του 1987 που κατά ορισμένους καλά γνωρίζοντες εξαφάνισε πολλά στοιχεία της υπόθεσης "πώληση πυρομαχικών στο Ιράκ"... Και μόνο από αυτό γίνεται αντιληπτό πως ακόμα και η πολεμική βιομηχανία της χώρας είχε τεθεί στην υπηρεσία του κόμματος... Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν 126 εκατ. ευρώ τα οποία είναι "ζεστό χρήμα" έστω και αν έχουν διακανονιστεί: Aπό τις οφειλές  συνολικού ύψους 259 εκατ. δολαρίων προβλέπει ως εναπομένουσα οφειλή το συνολικό ποσό των περίπου 126 εκατ. δολαρίων που θα αποπληρωθεί σε 44 εξαμηνιαίες, ίσες και διαδοχικές δόσεις αρχίζοντας από την 1η Μαρτίου 2019..

Αυτό το ποσό μπορεί να αποφέρει μέσω τραπεζικής εκχώρησης κάπου 80 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό φτάνει και περισσεύει για την αναδιάρθωση και των τριών κρατικών εταιρειών. Αλλά άλλαι αι βουλαί της τρόικα που θέλει ακόμα και αυτά τα λεφτά στα ταμεία της... Το ερώτημα είναι γιατί μέσα από περισότερους από 600.000 δημοσίους υπαλλήλους οι απολύσεις ξεκινούν από τις αμυντικές βιομηχανίες. Είναι αλήθεια ότι οι αποφάσεις για την κρατικά ελεγχόμενη αμυντική βιομηχανία έχουν καθυστερήσει ακριβώς 23 χρόνια. Από το 1990, όταν διαγνώστηκε ότι οι πολεμικές βιομηχανίες είχαν νοσήσει βαριά από τον "πασοκικό καρκίνο", έπρεπε να είχε γίνει εγχείρηση αφαίρεσης του όγκου.Ένας από τους πολιτικούς σκελετούς στο ντουλάπι του ΠΑΣΟΚ (κατά κύριο λόγο) έχει ταυτότητα που γράφει "αμυντική βιομηχανία". Βρίσκεται δίπλα στους άλλους σκελετούς που γράφουν "Ολυμπιακή Αεροπορία", "ΕΡΤ", "Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων" κλπ κλπ

Ειδικά για την αμυντική βιομηχανία, το γεγονός ότι διαλύθηκαν εργοστάσια, χάθηκαν πανάκριβες τεχνογνωσίες και δημιουργήθηκαν μαγαζάκια των αντιπροσώπων ξένου αμυντικού υλικού μέσα στα εργοστάσια με την πρωτοβουλία και την πρωτοκαθεδρία των συνδικαλιστών, δυστυχώς αποτέλεσαν και αποτελούν τον κανόνα..Άλλο όμως αυτό και άλλο το κλείσιμό τους. Το κλείσιμο δείχνει πολιτική δειλία και ανικανότητα. Η αναδιάθρωση βάσει ενός Εθνικού Σχεδίου Παραγωγής σε σύνδεση με τις ανάγκες και τα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων για να υπάρξει χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος, είναι αυτονόητα πράγματα για όποιον πολιτικό αγαπά την πατρίδα του, έστω και σε εποχές ήσσονος εθνικής κυριαρχίας.

Δεν μπορεί να είναι τόσο ανίκανοι  για να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ακόμα και για την εργοστασιακή συντήρηση των συστημάτων των ΕΔ οικονομικότερου ή σχεδόν ίσου κόστους σε σχέση με το κόστος της οργανικής συντήρησης. Οι πασοκικές πονηριές του στιλ "εκκαθάριση εν λειτουργία", δηλαδή δεν τις κλείνουμε άμεσα, αλλά ... στα τέλη Ιουλίου για να δώσουμε στον Μινώταυρο της τρόικα το αίμα που θέλει και εν συνεχεία να ξεπουλήσουμε μια τεράστια ακίνητη περιουσία υπέρ φίλων και ... συνεταίρων δεν θα περάσουν αβρόχοις ποσί. Και αν νιώθουν ανίκανοι να καταστρώσουν και να εκτελέσουν ένα εθνικό σχέδιο παραγωγής και συντήρησης αμυντικού υλικού, ας τις πουλήσουν. Προτάσεις υπάρχουν. Θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, έστω και με ελαφρά λιγότερο προσωπικό, αλλά θα είναι ζωντανές.

Το ότι θέλουν να τις κλείσουν ή να τις "εκκαθαρίσουν" αποτελεί όνειδος για την χώρα. Όνειδος γιατί εκτός από ανίκανοι και λαμόγια - γιατί μόνο ανίκανοι και λαμόγια θα έφερναν τις αμυντικές βιομηχανίες μιας χώρας με τεράστιες αμυντικές ανάγκες σε τέτοιο σημείο παρακμής - είναι και εθνικά επικίνδυνοι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Γεγονότα:

1963: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το νησί του Σκορπιού.

Γεννήσεις:

1899: Κωνσταντίνος Τσάτσος, φιλόσοφος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την μεταπολίτευση.

Θάνατοι:

1904: Άντον Τσέχοφ, θεατρικός συγγραφέας ρωσικής καταγωγής που υπήρξε από τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών.


1923: Κωνσταντίνος Θεοτόκης, σημαντικός κερκυραίος πεζογράφος.