28 Ιουνίου, 2013

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ


Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.  Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, Βουλευτές, Πολιτευτές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Φορέων και Αρχών, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, κληρικοί της Μητρόπολης και πιστοί από όλο τον Νομό.

Στην προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Κορίνθου, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς που αψήφησαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην Κόρινθο, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, ενώ συνέδεσε την Πανηγυρική Εορτή του Απ. Παύλου με την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής η οποία εφέτος συνέπεσε να αποδίδεται κατ’ αυτήν την ημέρα, κάλεσε τους πιστούς να έχουν εμπιστοσύνη στον Θεό και στην Θεία Πρόνοια και να αγωνίζονται στην ζωή με το ήθος, τον φωτισμό και την πνευματικότητα που αρμόζει σε Χριστιανούς, όχι μόνο όσο διαρκεί η περίφημη κρίση που διερχόμαστε αλλά και πάντοτε.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορίνθου για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αποστόλου Παύλου. Στη συνέχεια απαντώντας στην ερώτηση του Μητροπολίτη Κορίνθου "τι ποιήσομεν", ώστε να εξέλθουμε από την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "είμαστε σε δύσκολους καιρούς, αλλά ως Εκκλησίας δε θα ψάξουμε τι φταίει, αλλά τι θα κάνουμε. Η απληστία, ο εγωισμός, ο ευτελισμός του ανθρώπου έχουν ως βάση τις ξένες επιρροές.

Καλούμαστε να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλό, συμπεριφορά, τρόπο ζωής και όταν αυτό γίνει πράξη από όλους τότε υπάρχει ελπίδα. Άλλωστε αυτός ο τόπος έχει αποδείξει ότι μπορεί με ενότητα να ξεπεράσει κάθε δυσκολία. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας μακριά από κομματισμούς και προσωπικές σκοπιμότητες", ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως "δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός, με τη βοήθεια του Θεού και ενωμένοι θα προχωρήσουμε και θα ξεπεράσουμε την κρίση". Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αποστόλου Παύλου, φερομένης επί στρατιωτικού οχήματος, καθώς και η επί των χειρών των μοναστικών αδελφοτήτων Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων.

Ο Απόστολος Παύλος στη δεύτερη περιοδεία του (49-52 μ.Χ.) κατέληξε στην Κόρινθο όπου και έγινε φωτιστής της, αφήνοντας παρακαταθήκη στην τοπική Εκκλησία και δύο επιστολές. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν είτε στη ρωμαϊκή είτε στη μεσαιωνική Κόρινθο υπήρξε ναός αφιερωμένος στον απόστολο Παύλο. Ο πρώτος τέτοιος ναός είναι συνδεδεμένος με τη νέα πόλη της Κορίνθου, η οποία δημιουργήθηκε όταν τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης - ένα μικρό χωριό εκείνη την εποχή - καταστράφηκαν, από τον σεισμό το 1858.

Η πόλη μεταφέρθηκε στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη πόλη της Κορίνθου, με βασιλικό διάταγμα του βασιλιά Όθωνα. Ο τότε Μητροπολίτης Κορίνθου Αμφιλόχιος Γαρδέλλης (1854 - 1875) έκτισε Καθεδρικό ναό στη νέα πόλη και τον αφιέρωσε στον απόστολο Παύλο. Με τον τρόπο αυτό ξεκινά η ιστορία του Καθεδρικού ναού του αποστόλου Παύλου. Ο ναός εκείνος, βασιλική με τρούλο και δύο πύργους για τις καμπάνες στη δυτική πρόσοψή του, υπέστη σοβαρές ζημιές, από τον σεισμό του 1928.

Με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτου Κορίνθου Δαμασκηνού (1922 - 1938) - μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και αντιβασιλέα - κτίστηκε σημερινός Καθεδρικός Ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1936 από τον Κορίνθου Δαμασκηνό, ενώ το δεξιό κλίτος - του Αγίου Τιμοθέου - καθιέρωσε ο τότε Μητροπολίτης Καρυστίας Παντελεήμων και το αριστερό κλίτος - του Αγίου Τίτου – καθιέρωσε ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Ιάκωβος, μετέπειτα Αρχιεπισκόπος Αθηνών, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Φλωρίνης Βασιλείου και Ναυπακτίας Γερμανού.

Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός θέλησε τη δημιουργία ενός μνημειώδους και εντυπωσιακού Καθεδρικού ναού, ισχυρού και αντισεισμικού και ανέθεσε το έργο στον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο. Ο Ζάχος προσπάθησε να συζεύξει την Ελληνορθόδοξη παράδοση με το μοντερνισμό του Μεσοπολέμου, και το έκανε το 1930 αφού βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τον Κορίνθιο αρχιτέκτονα Νίκο Κοτσερώνη, ο οποίος συνέβαλλε στη διαμόρφωση των σχεδίων και στην προώθηση των εργασιών ιδιαίτερα από το 1935 και έπειτα. Ο ναός βασισμένος στον παραδοσιακό βυζαντινό ρυθμό με σύγχρονα στοιχεία, και παχείς τοίχους, ικανούς να αντισταθούν στους σεισμούς που είχαν καταστρέψει τους προ αυτού ναούς.

Οι εσωτερικές επιφάνειες του Μητροπολιτικού ναού καλύφθηκαν από βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες από τον αγιογράφο Δημήτριο Σουκαρά, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Παντελεήμονος (1965 - 2006) και ολοκληρώνονται από τον γιο του Παναγιώτη, με πρωτοβουλία του νυν Μητροπολίτου Διονυσίου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού. Το τέμπλο του Ναού είναι μαρμάρινο και η Ωραία Πύλη με τον αρχιερατικό Θρόνο είναι ξυλόγλυπτα έργα Τέχνης. Στο σύμπλεγμα του Ναού εντάχθηκαν Βαπτιστήριο, Εξομολογητήριο, Διακονικό, γραφεία για τους ιερείς και την επιτροπή του Ναού, όπως και ένα ψηλό καμπαναριό, το ψηλότερο κτήριο της πόλης ακόμη και σήμερα.

Αργότερα προστέθηκαν δύο εξωτερικά παρεκκλήσια που συγκροτούν μαζί με τους υπόγειους χώρους ένα τόπο λατρείας ποιμαντικής και φιλανθρωπικής διακονίας για τους απογόνους εκείνων που άκουσαν το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στην Αρχαία Κόρινθο.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ


Προγραμματική σύμβαση για τη συνέχιση και την ενίσχυση του προγράμματος παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους εθελοντές ιατρούς της κινητής μονάδας υπεγράφη το πρωί μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως προέδρου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής και του Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Βασιλείου Κοντοζαμάνη.

Το πρόγραμμα λειτουργεί ήδη δύο χρόνια υπό την ευθύνη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου. Η σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα υποστήριξης του προγράμματος από νοσοκομείο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για την πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων, αλλά και παροχή υγειονομικού υλικού.

"Υποστηρίζουμε πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι η απάντηση της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της πολιτείας στην οικονομική και κοινωνική κρίση και μας δίνεται ευκαιρία να καταναλώνουμε τους λίγους διαθέσιμους πόρους που έχουμε στο μέτρο της ανάγκης του καλού όλου του κοινωνικού συνόλου" δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης.

Ο Διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειος Χαβάτζας ευχαρίστησε τον Διοικητή της 1ης υγειονομικής Περιφέρεια Αττικής για την στήριξη και την συμπαράστασή τους στις προσπάθειες και στις πρωτοβουλίες που παίρνει η εκκλησία.

"Οι προσπάθειες αυτές βασίζονται στον εθελοντισμό" ανέφερε στον 89,5 ο π. Βασίλειος και πρόσθεσε "πρέπει να αναφερθεί η σημασία της προσφοράς των εθελοντών γιατρών και η σκέπη που μας παρέχουν οι υπηρεσίες της Πολιτείας, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία σωστή οργάνωση και συγκρότηση. Εξάλλου, μόνο με σωστή συνεργασία μπορούν να προχωρήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες".

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Με θρησκευτική λαμπρότητα θα εορτάσει και εφέτος η Ιερά Σύνοδος την ιερή μνήμη του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σήμερα Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013, και ώρα 7.00 μ.μ., στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών.

Το πρωί του Σαββάτου  29 Ιουνίου ε.ε., θα τελεσθεί, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών, ο Όρθρος και η Συνοδική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 7.00 μ.μ., στον Ιερό Βράχο του Αρείου Παγου, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει διαδικασίες-εξπρές για την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον αρμόδιο υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου να δηλώνει αποφασισμένος να δώσει τέλος στις μακρόχρονες προσωρινές διαταγές που επιτρέπουν την προσωρινή παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των υπαλλήλων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές και όχι οριστικές δικαστικές αποφάσεις ανέρχεται σε περίπου 5.000.

Συζητήσεις για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, συναυλίες, κουζίνες από όλο τον κόσμο, κάθε είδους καλλιτεχνικές δραστηριότητες περιλαμβάνει το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Η μεγαλύτερη αντιρατσιστική γιορτή της πόλης (28-30 Ιουνίου) γεμάτη μουσικές, ιστορίες και γεύσεις από όλες τις γωνιές της γης υψώνει τη σημαία της ισότητας και της αλληλεγγύης και καλεί για μαζικά, ηχηρά και δυνατά «όχι» στη ρατσιστική βία.

Στην κατάσχεση του σπιτιού ενός άνεργου μεταλλεργάτη προχώρησε το Δημόσιο για χρέη 1.677 ευρώ στην εφορία. Ο μεταλλεργάτης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, είναι άνεργος εδώ και τρία χρόνια και το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο είναι το συγκεκριμένο σπίτι στα Καμίνια. Ως προαναγγελία αν όχι κόμματος τουλάχιστον πολιτικών πρωτοβουλιών για τη Δημοκρατική Παράταξη ερμηνεύεται η δήλωση του Γ.Παπανδρέου με αφορμή την αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ. Η Ιπποκράτους απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος.

Αναστάτωση επικρατεί στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής λόγω της εμπλοκής της Χρυσής Αυγής στα συνδικαλιστικά δρώμενα των σωματείων σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Αιτία η ανοιχτή πρόσκληση της «Πατριωτικής Αφύπνισης ΟΣΥ», η οποία ελέγχεται από το ακροδεξιό κόμμα, προς τους εργαζομένους της ΟΣΥ ΑΕ να παραβρεθούν σήμερα, Παρασκευή στο αμαξοστάσιο του Πειραιά, όπου θα βρεθεί κλιμάκιο βουλευτών της ΧΑ για ενημέρωση. Άμεση ήταν η απάντηση των σωματείων τα οποία κήρυξαν ανεπιθύμητους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στα αμαξοστάσια.

Κόσμος

Να εγκρίνει και η Βουλή των ΗΠΑ, ακολουθώντας τη Γερουσία, το νομοσχέδιο για σαρωτική μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό κάλεσε ο Ομπάμα το Καπιτώλιο. Το νομοσχέδιο θα έρθει αντιμέτωπο με ισχυρή αντίσταση από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι πλειοψηφούν στη Βουλή, καθώς τμήμα των βουλευτών θεωρούν πως υστερεί στις προβλέψεις για φύλαξη των νότιων συνόρων.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου περιμένει η ΕΕ να είναι πλήρως λειτουργική η «Πρωτοβουλία Απασχόληση Νέων» (YEI), σχήμα για την καταπομέληση της ανεργίας των νέων με κονδύλια έξι δισ. ευρώ. Κεντρική προτεραιότητα είναι οι χώρες όπου τα ποσοστά ανεργίας των νέων ξεπερνούν το 25%. Η Σύνοδος συμφώνησε επίσης στην κατάρτιση ενός νέου «Σχεδίου Επενδύσεων», με μέτρα για διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γνώριμες εικόνες για το φετινό Confederations Cup που διεξάγεται στη Βραζιλία έχουν γίνει οι διαδηλώσεις γύρω από τα στάδια που παίζονται οι αγώνες: Περίπου 5.000 ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν ξανά γύρω από το στάδιο στη Φορταλέσα, το οποίο είχε αποκλειστεί από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, πριν αρχίσουν να πέφτουν δαρκυγόνα, πλαστικές σφαίρες και πέτρες. Μικρότερη πορεία και στο Ρίο ντε Ζανέιρο, η οποία δεν κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Επίθεση στα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε πόλη στο δέλτα του Νείλου στοίχισε τη ζωή σε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλα τέσσερα, με την πόλωση να εντείνεται όσο η Αίγυπτος ετοιμάζεται για τις διαδηλώσεις που έχει διοργανώσει η αντιπολίτευση για το Σαββατοκύριακο. Τον δρόμο για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας από 11 εκατομμύρια ξένους που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ άνοιξε την Πέμπτη η Γερουσία των ΗΠΑ μετά από χρόνια προσπαθειών, ψηφίζοντας νόμο που είχε αποτελέσει κεντρική δέσμευση του Μπαράκ Ομπάμα. Το νομοσχέδιο θα έρθει, ωστόσο, αντιμέτωπο με ισχυρή αντίσταση στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οικονομία

Την άποψη ότι η πολιτική της λιτότητας που υπαγορεύεται από την Γερμανία είναι ανάρμοστη και ότι η ευρωπαϊκή κρίση τείνει να καταστρέψει την ΕΕ εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος μιλώντας στο 2ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την Κοινωφελή Δράση που διεξάγεται στην Αθήνα.

Βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Κύπρο για δευτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η Κομισιόν τον Ιούνιο, ενώ θετικότερο έγινε επίσης το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, CEO της N. Πετσιάβας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τα τελευταία έξι χρόνια.

Αθλητισμός

Η Ισπανία επικράτησε με 7-6 στα πέναλτι την Ιταλία (0-0 κ.α. και παράταση) και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όπου θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Βραζιλία. Ο Μπονούτσι ήταν ο μοιραίος για την Σκουάντρα Ατζούρα αφού ήταν ο μοναδικός που αστόχησε στην διαδικασία των πέναλτι.

Η Ισπανία νίκησε με 2-1 τη Γαλλία και σημείωσε το απόλυτο στον όμιλό της, ενώ παρά την ήττα και οι Γάλλοι πέρασαν στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νέων. Και αυτό γιατί η Γκάνα νίκησε τις ΗΠΑ και οι Τρικολόρ τερμάτισαν δεύτεροι. Στους «16» και η Πορτογαλία και η Νιγηρία που νίκησαν με 5-0 την Κούβα και 1-0 την Ν.Κορέα αντίστοιχα. Πλέον η Γκάνα και η Ν.Κορέα θα πρέπει να περιμένουν μήπως περάσουν ως καλύτεροι 3οι.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρεμιέρα της νέας αγωνιστικής περιόδου για τον Άρη, με την πρώτη προπόνηση της ομάδας που έγινε παρουσία πολλών φίλων της στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το παρόν έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Ηλιάδη ο οποίος γνώρισε στους παίκτες τον Κώστα Δράμπη και τον Γιάννη Χατζηνικολάου και στη συνέχεια τους μίλησε, στέλνοντας το στίγμα για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε. Ανακοινώθηκε επισήμως ο Γιάννης Παπαδόπουλος.


ΜΕΓΑΛΕΣ IΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ NETANYAHU- YA’ALON

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στα υψίπεδα του Γκολάν ότι η εκπαίδευσή του στρατού στο εγγύς μέλλον θα είναι «πραγματική» σε σχέση με την διενέργεια θεωρητικών προκαθορισμένων σεναρίων που εκτελούσαν έως τώρα οι ισραηλινές ΕΔ .Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου διευκρινίζοντας τα λεγόμενα του δήλωσε ότι «η πραγματικότητα γύρω μας αλλάζει και είναι ασταθής. Πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ».Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου μαζί με τον υπουργό Άμυνας Moshe Ya’alon και τον ΑΓΕΕΔ Στρατηγό Benny Gantz παρακολούθησαν τους στρατιώτες από την ειδική ταξιαρχία Golani κατά τη διάρκεια γυμνασίων που περιλάμβαναν τη χρήση των αρμάτων μάχης Merkava Mk3 και ΤΟΜΑ κατά την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων

Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται αιφνιδιαστικά σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ λόγω της κατάστασης στην Συρία και στον Λίβανο και τους φόβους των ισραηλινών περί « διάχυσης» του πολέμου μέσα στα σύνορα του Ισραήλ . Νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο , ακραίοι ισλαμιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το σημείο διέλευσης των συνόρων Quneitra, μεταξύ Ισραήλ –Συρία φέρνοντας ουσιαστικά τον διετή εμφύλιο πόλεμο στο κατώφλι του εβραϊκού κράτους. Επίσης ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα επιτεθεί στο κράτος του Ισραήλ, χωρίς μια ισχυρή και αποφασιστική απάντηση»

Το Ισραήλ κατά το παρελθόν έχει «απαντήσει» δεόντως σε διασυνοριακές διαμάχες και με τα συριακά στρατεύματα αλλά και με άλλους αντιπάλους . Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών ΜΜΕ η ισραηλινή αεροπορία «ήταν πίσω» από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στις περιοχές αποθήκευσης οπλισμού στη Δαμασκό μέσα στο 2013. Ο ισραηλινός υπουργός άμυνας Moshe Ya’alon δήλωσε επίσης ότι «οι ισραηλινοί στρατιώτες μπορεί σύντομα να πραγματοποιήσουν στην πράξη όσα εκπαιδεύονται εδώ και πολύ καιρό» .«Η ταξιαρχία Golani, μαζί με άλλες μάχιμες μονάδες του IDF, μπορεί να δράσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα,» είπε ο Ya’alon. «Η άσκηση αυτή, μαζί με άλλες τις τελευταίες ημέρες, έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή και σε αυτό το μέρος» κατέληξε ο ισραηλινός ΥΠΑΜ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος σημειωτέον στα νιάτα του ήταν πρώην καταδρομέας, έδινε συμβουλές στους ισραηλινούς στρατιώτες της επίλεκτης ταξιαρχίας Golani, «για τη σωστή συμπεριφορά σε περίπτωση πραγματικών επιχειρήσεων» .«Το πεδίο της μάχης είναι σαν μια σφαίρα άγνωστου εχθρού και πρέπει κανείς να έχει τη βούληση να «σπάσει» τον αντίπαλο και, να ενσταλάξει σ ‘αυτόν τον φόβο του θανάτου», είπε ο Νετανιάχου . «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κερδηθεί μια μάχη, και όσο και να προσπαθούν ( οι εχθροί) εμείς θα γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε κάθε στιγμή» κατέληξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός



ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Μπορεί σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά να μην πιάνει, αλλά τα μάρμαρα φθείρονται από το εθνικό σαράκι της πόλωσης, της διαίρεσης, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Τι είναι η Ελλάδα; Μια αναστοχαστική αντίφαση. Μια σκηνή από καλοκαίρι. Ελιά, βάρκα, αμπέλι, η πλατεία με την εκκλησία και τον πλάτανο, ένα παιδί που ξυπόλυτο τρέχει στο χώμα. Μια σκηνή από έναν αδυσώπητο χειμώνα. Στέρφα γη, ένα καφενείο στη μέση του πουθενά με μια ξεχαρβαλωμένη ξυλόσομπα, σκαμμένα πρόσωπα που δεν βρήκαν ποτέ αφορμή για να χαμογελάσουν και χέρια που δεν έπαψαν ποτέ να γίνονται γροθιά εναντίον του διπλανού, του γείτονα.

Γράφει ο Καζαντζάκης εξιστορώντας την ιστορία αυτού του τόπου στις «Αδερφοφάδες»: «Σπάνια, και στα καλά τα χρόνια ακόμα, ακούγονταν στο χωριό ετούτο γέλιο, ενάντια στη φύση τους φάνταζε, ξετσιπωσιά μεγάλη, οι γέροι στρέφονταν, μάζευαν τα φρύδια, και το γέλιο κόβονταν. Κι όταν έφταναν οι τρανές γιορτάδες, τα Χριστούγεννα, οι Απόκριες, η Λαμπρή, κι έτρωγαν οι κακόμοιροι οι άνθρωποι λίγο πιο πολύ, έπιναν λίγο πιο πολύ και σήκωναν τον άχαρο λαιμό να τραγουδήσουν, τι μοιρολόι ήταν εκείνο, μονόκορδο, σπαραχτικό, που το 'παιρνε το ένα στόμα και το περνούσε στο άλλο και το τερέριζε θρηνητικά και δεν είχε τελειωμό! Τι παμπάλαιες τρομάρες και σφαγές και σκλαβιές και πείνα αιώνια! Περισσότερο κι από το κλάμα, το τραγούδι τους ξεσκέπαζε την αγιάτρευτη δοκιμασία της ζωής τους, τις χιλιάδες τα χρόνια που πέρασαν από πάνω τους, όλο πείνα και βούρδουλα και θάνατο, μα αυτοί, σαν τα γκρεμόχορτα, είχαν αγκριφωθεί από τις απάνθρωπες ετούτες γκρίζες πέτρες και πια δεν ξεκολλούσαν όσο να στέκεται ο κόσμος...

Πόλεμος ακατάπαυτος με το Θεό, με τους αγέρηδες, με το χιόνι, με το θάνατο είναι η ζωή τους·γι' αυτό, όταν πλάκωσε ο αδερφοσκοτωμός, δεν ξαφνιάστηκαν οι Καστελιανοί, δεν τρόμαξαν, δεν άλλαξαν συνήθειες· μονάχα ό,τι ως τότε κουφόβραζε μέσα τους, βουβό κι αφανέρωτο, ξεσπούσε τώρα κι αυθαδίαζε λεύτερο·τινάχτηκε από τα στήθια τους, αχαλίνωτη η αρχέγονη λαχτάρα του ανθρώπου να σκοτώσει. Καθένας είχε κι ένα γείτονα ή κι ένα φίλο ακόμα ή κι αδερφό, που τον μισούσε, χρόνια, χωρίς αφορμή, κάποτε χωρίς κι ο ίδιος να το ξέρει, στέρνιαζε χρόνια το μίσος και δεν έβρισκε κανάλι να βγει και τώρα, να, ξαφνικά τους μοίραζαν τουφέκια και χειροβομβίδες, ανέμιζαν απάνω από τα κεφάλια τους τρισεύγενες σημαίες, τους ξόρκιζαν οι παπάδες, οι γαλονάδες, οι γαζετατζήδες, να σκοτώσουν το γείτονα και το φίλο και τον αδερφό, έτσι μονάχα, τους φώναζαν, η πίστη κι η πατρίδα θα σωθούν. Ο φόνος, η παμπάλαιη ανάγκη του ανθρώπου, έπαιρνε ένα υψηλό μυστικό νόημα, κι άρχισε το αδερφοκυνηγητό».

Ετσι και τώρα, στις στιγμές αυτές που για άλλη μία φορά ο τόπος κινδυνεύει να παραδοθεί στη λήθη των καιρών, δεν χάνουμε την ευκαιρία να χωριστούμε σε στρατόπεδα. Να σηκώσουμε τις γροθιές οι μεν στους δε και να στήσουμε αυτί ακούγοντας το ορμέμφυτο κάλεσμα προς την αλληλοκαταστροφή. Αυτό που μια ζωή εμπρός στις κρίσιμες στιγμές μάς οδηγούσε πάντα προς λάθος δρόμο, για να προσφέρουμε το κώνειο στον Σωκράτη, να κλείσουμε τον Κολοκοτρώνη και τον Νικηταρά στη φυλακή, να αναθεματίσουμε τον Βενιζέλο την ώρα που «τα πάντα» διεξάγονταν στη Μικρά Ασία, να πάμε στον καταστροφικό εμφύλιο μόλις καταφέραμε να πετάξουμε τον ναζιστικό ζυγό από πάνω μας. Ετσι και τώρα. Μια κοινωνία που είναι έτοιμη να πολωθεί ξανά βαθιά, να ξεθάψει τον ιστορικό υποκειμενισμό της και να τραφεί με το μίσος ενάντια στον γείτονα, στον φίλο, στον αδελφό.

Ενότητα χρειαζόμαστε. Για να μπορέσουμε να παράξουμε συνθήκες κοινωνικής ανάτασης, για να δομήσουμε έναν ανοικτό κοινωνικό διάλογο για τις απαραίτητες κινήσεις εκσυγχρονισμού της Ελλάδας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Για να ξεφύγουμε από το τέλμα, χρειαζόμαστε ενότητα και όχι πόλωση. Γιατί είτε όλοι μαζί θα βγούμε από την έρημο ή όλοι θα βολοδέρνουμε γύρω από τα συγκαιρινά αδιέξοδα, δίχως ποτέ να βρούμε την ευκαιρία να δούμε την άλλη πλευρά...

CIA: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA ξεκίνησε τη μεταφορά όπλων προς την Ιορδανία μέσω ενός δικτύου από «ασφαλείς χώρους αποθήκευσης» και μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να ξεκινήσει ο εξοπλισμός «επιλεγμένων» ομάδων ανταρτών. Αυτή ήταν και η αιτία που η Ρωσία απέσυρε το προσωπικό της από την βάση της Ταρτούς, καθώς θεωρεί ότι αυτός ο οπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του προσωπικού της βάσης (ανησυχούν για βολές αντιαρματικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ή ρίψη όλμων) με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το ηδη "βαρύ" κλίμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ..

Η αποστολή των όπλων η οποία θα συνοδευθεί από την απαραίτητη εκπαίδευση των μισθοφόρων που δρουν στη Συρία πρόκειται να γίνει για να ενισχυθούν οι δυνάμεις τους από τις αρχές Αυγούστου στις μάχες εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων του Bashar Al Assad. Η μεταφορά των πρώτων φορτίων όπλων πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες και σε αυτά θα περιλαμβάνεται ελαφρύς οπλισμός και αντιαρματικοί πύραυλοι.

Η CIA στη συνέχεια και για δύο τουλάχιστον εβδομάδες θα επιλέξει μια αρχική ομάδα μισθοφόρων για να κάνει σίγουρο ότι αφενός τα όπλα θα χρησιμοποιηθούνε κατά του Assad και αφετέρου ότι θα μάθουν να τα χρησιμοποιούν σωστά ανοίγοντας το δρόμο ουσιαστικά για τους πρώτους αντάρτες εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους από τη CIA να ριχτούν στη μάχη.  Συζητήσεις για τον εξοπλισμό των μισθοφόρων γίνονται και με άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία – η οποία πιθανότατα θα τους εξοπλίσει με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους- και σε μικρούς αριθμούς στην αρχή όπως αναφέρεται περίπου 20.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κάθε μήνα ξεκινώντας από τον Αύγουστο, θα εισέρχονται στη Συρία από την Ιορδανία μερικές εκατοντάδες μισθοφόροι παλαιότερα γνωστοί και ως «ακτιβιστές» οι οποίοι θα έχουν περάσει πρώτα από ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού στους. Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας δύναμης 5.000 μισθοφόρων τουλάχιστον πριν το τέλος του έτους.Με αυτή τη δύναμη η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται και μέσα στο 2014 ελπίζουν οι ΗΠΑ ότι θα αποτελέσει τον αποφασιστικό παράγοντα για την πτώση όχι μόνο του Assad αλλά και την εξουδετέρωση των μονάδων της φιλοιρανικής Hezbollah που στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας και η δύναμής της εκτιμάται σύμφωνα με τους Αμερικανούς σε 2500 με 4000 μαχητές. .

Οι δυνάμεις των ανταρτών-μισθοφόρων που θέλουν να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ είναι αυτές που πρόσκεινται στον «στρατηγό»  Salim Idris – ο οποίος αναφέρεται ως ένα από τα ηγετικά στελέχη των ανταρτικών δυνάμεων- και ο οποίος έχει λάβει το σχετικό «χρίσμα» από τη Δύση.Φυσικά και ο Λευκός Οίκος έχει δώσει σαφείς εντολές στην CIA να ελέγχει εξονυχιστικά τις ομάδες των ανταρτών που εξοπλίζουν έτσι ώστε τα όπλα να μην πέσουν στα χέρια ομάδων που σχετίζονται με την al-Qaeda όπως είναι η al-Nursa. 

Περιττό βέβαια να προστεθεί πως η CIA θα τα κάνει «θάλασσα» όπως συνηθίζει άλλωστε σε ανάλογες περιπτώσεις και στο τέλος τα όπλα που θα μοιράσει θα καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών και θα χρησιμοποιηθούν κατά δυτικών στόχων, όπως συνέβη με τον Αμερικανό πρσβευτή στην Λιβύη και έπεται συνέχεια...Τα όπλα είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα διασπαρθούν παντού και μετά θα κυνηγούν την al-Nursa η οποία θα έχει στον έλεγχό της αντιαεροπορικά βλήματα για τον κίνδυνο να καταρρίψουν κάποιο αμερικανικό πολιτικό αεροσκάφος. Από την άλλη ίσως αυτή είναι και η κρυφή τους ατζέντα.

Στο όλο σκηνικό ένα προστεθεί τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε στο Γκολάν ο ισραηλινός Στρατός, και οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού περί «ενστάλαξης του φόβου του θανάτου στους εχθρούς»,  η εκκένωση της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς από τους Ρώσους αλλά και η άρνηση της Ρωσίας να εκδώσει τον Έντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ – πράξη η οποία σχετίζεται σίγουρα με τον εξοπλισμό των ανταρτών- τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το σύνθετο και εύφλεκτο γεωστρατηγικό σκηνικό που διαμορφώνει η κατάσταση στη Συρία.

Από τον Αύγουστο οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1919: Υπογράφεται στο Παρίσι η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με μεγάλη χαμένη τη Γερμανία.

1967: Το Ισραήλ προσαρτά την Aνατολική Ιερουσαλήμ.

Γεννήσεις

1712: Ζαν Ζακ Ρουσό, Ελβετός φιλόσοφος και βασικός εκπρόσωπος του Διαφωτισμού.

1867: Λουίτζι Πιραντέλλο, Ιταλός συγγραφέας που βραβεύθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934.

Θάνατοι

548: Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.

1985: Λάμπρος Κωνσταντάρας, ηθοποιός.