27 Ιουνίου, 2013

ΟΜΑΔΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΕΔΕΧΘΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Εννέα ομογενείς Αμερικανοί φοιτητές επισκέφθηκαν το απόγευμα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο πλαίσιο των επισκέψεών τους που διοργανώνει το Ίδρυμα του American Hellenic Institute Foundation. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Λαρυγγάκης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή, τον ενημέρωσε πως είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που κάνουν στο πλαίσιο του εφετινού προγράμματος και ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές σπουδάζουν Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές Επιστήμες. Σκοπός του προγράμματος που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά είναι να παρακολουθήσουν οι σπουδαστές πως αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου και τους φοιτητές για την επίσκεψη αυτή, ενώ τους ενημέρωσε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας λέγοντας πως "πράγματι περνάμε μία δύσκολη εποχή, αλλά δε μας πιάνει πανικός, θα παλέψουμε και θα τα βγάλουμε πέρα". Αναφέρθηκε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος στο ταξίδι που έκανε πρόσφατα στην Αμερική και δήλωσε ευχαριστημένος και εντυπωσιασμένος από την υποδοχή, τη φιλοξενία, αλλά και τον τρόπο που σκέφτονται οι Έλληνες εκεί. Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους φοιτητές τόνισε "είστε σε μία ηλικία που βάζετε τα θεμέλια στη ζωή σας, γι αυτό όσο πιο γερά είναι τα θεμέλια τόσο πιο πολλά θα προσφέρετε. Σκοπός σας, άλλωστε είναι να εξυπηρετείτε την αλήθεια".Στην συνέχεια οι μαθητές έθεσαν διάφορα ερωτήματα στον Αρχιεπίσκοπο, για τις δυσκολίες στη χώρα μας, αλλά και για τις σχέσεις της εκκλησίας με το κράτος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΕΡΑΣΩΝ ΘΕΟΦΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


«Ε.Κ.»: Πώς πηγαίνουν τα πράγματα στο Πατριαρχείο;

Θεοφάνης: Εντάξει, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Περάσαμε και μία μεγάλη δύσκολη περίοδο καθώς ξέρετε.

«Ε.Κ.»: Αναφέρεστε στην αλλαξοπατριαρχία;

Θεοφάνης: Ναι ήταν κι αυτή μεγάλη δυσκολία η οποία συντάραξε όλη την Εκκλησία κατά κάποιο τρόπο, αλλά η Εκκλησία πορεύεται με όλες τις καταστάσεις. Αυτά είναι διοικητικής φύσεως πράγματα, δεν άπτονται του βαθύτερου νοήματος της Εκκλησίας που είναι κάτι το άγιο, το τέλειο, στα ενδότερα δηλαδή, στα μυστήριά της. Τα διοικητικά είναι άλλο, έχουν και τις ατέλειες γι’ αυτό υπάρχουν και διάφοροι θεσμοί και τρόποι για να μπορέσουν να ισορροπήσουν τα πράγματα είτε μέσα στο Πατριαρχείο, είτε εκτός όπως έγινε τότε Πανορθόδοξος Σύνοδος.

«Ε.Κ.»: Ωστόσο, οι θεσμοί και φυσικά και η Εκκλησία πορεύονται μέσα στο χρόνο και την ιστορία με τα βήματα προσώπων.

Θεοφάνης; Ναι πολύ σωστά.

«Ε.Κ.»: Η αποπομπή του Πατριάρχη Ειρηναίου, με τον τρόπο που έγινε εγείρει εκκλησιολογικά και κανονικά ερωτηματικά, ήταν λάθος ή όχι;

Θεοφάνης: Δεν μπορείτε να πείτε αποπομπή, έγινε μία διαδικασία. Κατά παράδοξο τρόπο είχε συμφωνήσει σχεδόν όλη η Αδελφότητα. Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα κανονικών απόψεων, καταφύγαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και καλύφθηκε κι αυτό. Όταν τα διοικητικά είναι σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης υπάρχει και η οικονομία ίσως και η υπέρβαση ορισμένων πραγμάτων δεν μπορεί πλήρως να τηρηθεί η ακρίβεια. Κι από τον άλλον τον πρώην (Ειρηναίο) δεν ήταν ούτε κατ’ ακρίβειαν τα πράγματα ούτε όπως έπρεπε. Οπότε σ’ όλο το σύστημα και πριν και τώρα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στην όλη διαδικασία, αλλά η βούληση της Εκκλησίας είναι αυτή και τοπικώς στην Ιερουσαλήμ και πανορθοδόξως κατά πλειοψηφία.

«Ε.Κ.»: Ο Ειρηναίος δεν ήταν κάποιος χωρεπίσκοπος, αλλά Προκαθήμενος πρεσβυγενούς Πατριαρχείου.

Θεοφάνης: Ναι, αλλά ουδείς Πατριάρχης μπορεί να απαγάγει την Εκκλησία εις άτοπον απαγωγή, πρέπει να λάβει υπ’ όψη τη Σύνοδο, την Αδελφότητα, πρέπει να λάβει υπ’ όψη του πολλούς παράγοντες. Επειδή έγινε κάποιος Πατριάρχης νομίζει ότι είναι απρόσβλητος, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν κι άλλοι θεσμοί, υπάρχει το πανορθόδοξο σύστημα. Ο άνθρωπος υπερέβη κάποια όρια.

«Ε.Κ.»: Ο ίδιος επιμένει τα αντίθετα και μάλιστα πριν λίγο καιρό έστειλε επιστολή στην οποία προσπαθεί να τεκμηριώσει ότι όλα αυτά είναι αντικανονικά.

Θεοφάνης: Την επιστολή την έχω υπόψη μου, πολλά δεν στέκονται, τέλος πάντων πρέπει κι αυτός να αναλάβει κάποιες ευθύνες, να πει κάποια συγνώμη, φταίει διότι έφτασε το Πατριαρχείο σε δύσκολο σημείο.

«Ε.Κ.»: Έχει ευθύνη στην όλη υπόθεση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που συγκάλεσε εκείνη την Σύνοδο για τον Ειρηναίο;

Θεοφάνης: Πολύ καλά έκανε που την συγκάλεσε και πρέπει να συγκαλεί οποιοσδήποτε υπερβαίνει τα όρια μέσα στις δυνατότητες και την κανονική διαδικασία της Εκκλησίας.

«Ε.Κ.»: Δεν νομίζετε ότι δημιουργήθηκε κακό προηγούμενο;

Θεοφάνης: Οχι, ίσα-ίσα πολύ καλό παράδειγμα έγινε. Ο κάθε ηγέτης της Εκκλησίας πρέπει να είναι εντός των ορίων των εκκλησιολογικών, δεν είναι μία κοσμική εξουσία ή δικτατορική ή τυραννική, αλλά πρέπει να είναι μέσα στα όρια της Εκκλησίας τα κανονικά, τα εκκλησιολογικά τέλος πάντων και τον κοινό νου. Λοιπόν αυτά έλειψαν όλα, και τώρα ακόμα δεν έχει μπει στην τελειότητα το πράγμα, είμαστε εν τω γίγνεσθαι. Για να δούμε πού θα πάμε.

«Ε.Κ.»: Ο πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος παραμένει εκεί έγκλειστος. Τι μηνύματα δίνονται προς τα έξω;

Θεοφάνης: Αυτό για μένα δεν είναι παραδεκτό. Αυτός έχει κλειστεί μέσα, κι είναι δικαίωμά του βέβαια σαν αντίδραση, αλλά είναι αποκλεισμένος και απ’ έξω. Κι εγώ αυτό δεν το δέχομαι, πρέπει κάτι να γίνει για να μπορεί να επικοινωνεί αν θέλει με ανθρώπους απ’ έξω ίσως υπό κάποιον έλεγχο. Δεν συμπεριφέρεται και εκκλησιολογικά ούτε πριν, ούτε τώρα. Ο τρόπος που είναι περιορισμένος για μένα είναι σκάνδαλο, είναι απαράδεκτο.

«Ε.Κ.»: Τι θα προτείνατε;

Θεοφάνης: Να μπορεί να δέχεται κόσμο ίσως με κάποιο έλεγχο.

«Ε.Κ.»: Εξακολουθεί να είναι αρχιερεύς ή όχι;

Θεοφάνης: Τι να σας πω τώρα; Γενικώς θεωρείται καθαιρεμένος, αλλά υπάρχουν μέλη της Αδελφότητας που τον αναγνωρίζουν ως Πατριάρχη. Αυτή η καθαίρεση έγινε και προληπτικώς για να μην αρχίσει σχίσμα, δηλαδή να αρχίσουν χειροτονίες. Αυτό όμως μπορεί να αποκατασταθεί κάποια ώρα.

«Ε.Κ.»: Πού βρίσκεται σήμερα η κατάσταση του Πατριαρχείου σας επί του Πατριάρχη Θεοφίλου;

Θεοφάνης: Περιμέναμε κάτι περισσότερο. Ίσως περιμέναμε να ενεργοποιηθεί το Συνοδικό σύστημα καλύτερα, το συναδελφικό πνεύμα στην Αδελφότητα και να πάμε πιο μπροστά με κάποιο όραμα, να αποκατασταθούν τα πράγματα πλήρως. Υπάρχει κάποια αγκύλωση επί του παρόντος, ίσως κάποια καθυστέρηση ορισμένων πραγμάτων που περιμέναμε να αλλάξουν εξ ολοκλήρου.

«Ε.Κ.»: Ο Τύπος εκεί συχνά αναφέρει ότι συνεχίζεται το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου και επί Θεοφίλου. Τι γίνεται;

Θεοφάνης: Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί αυτή είναι μία παλιά ιστορία όπως ξέρετε κι όπως είπατε συνεχίζεται. Γίνονται κι εκεί πράγματα με την περιουσία για τα οποία δεν γνωρίζουμε πλήρως τι ακριβώς γίνεται, κι αυτό είναι ένα πρόβλημα.

«Ε.Κ.»: Μα τι μέλη της Αδελφότητας είστε όταν δεν γνωρίζετε τι κάνει ο Πατριάρχης;

Θεοφάνης: Τι να σας πω, δεν είναι ιδεώδης η κατάσταση. Ο Πατριάρχης έχει μεγάλη εξουσία εκεί κάτω, ο κάθε Πατριάρχης.

«Ε.Κ.»: Στη Σύνοδο δεν τον ρωτάτε;

Θεοφάνης: Εγώ δεν είμαι στη Σύνοδο, αλλά δεν ρωτούν, είναι κι αυτό ένα πρόβλημα.

«Ε.Κ.»: Τι πρέπει να γίνει;

Θεοφάνης: Η Αδελφότητα πρέπει να δει τι γίνεται, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες, αλλά χρειάζεται και έξωθεν κάποιο ενδιαφέρον πιο έντονο γιατί τα προσκυνήματα δεν είναι μόνο μία τοπική Εκκλησία, είναι και παγκόσμια και πανορθόδοξα.

«Ε.Κ.»: Ποιος να ενδιαφερθεί αφού δεν ενδιαφέρεται η ίδια η Σύνοδος;

Θεοφάνης: Μα η Σύνοδος διορίζεται από τον Πατριάρχη, δεν είναι τόσο αυτόνομη. Ο Πατριάρχης έχει υπερεξουσία, δεν ξέρουμε και πολλά πράγματα πώς ακριβώς γίνονται.

«Ε.Κ.»: Πώς εκλέχτηκε ο σημερινός Πατριάρχης από το πουθενά;

Θεοφάνης: Ηταν μια ομάδα που φαινόταν ότι από μέσα της κάποιος θα γίνει Πατριάρχης, κι έτσι προέκυψε ο νυν Πατριάρχης. Ενήργησε μ’ ένα τρόπο που τελικά κέρδισε την πατριαρχία.

«Ε.Κ.»: Πώς και γιατί έγινε πρόσφατα η χειροτονία Αρχιεπισκόπου Κατάρ με μια ενορία βασικά;

Θεοφάνης: Είναι κι αυτό μέσα στα όχι ξεκάθαρα πράγματα. Νομίζω ως μη όφειλε αυτό, μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά και τώρα μπορεί να λυθεί αδελφικά.

Η Συνέντευξη επαραχωρήθη στην Εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ




Αρ. Πρωτ. 1650

                                                                                   Αθήνα 26 Ιουνίου 2013

Σήμερα αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας και την προσευχή μας προς όλους αυτούς που δοκιμάζονται, προς  όλους εκείνους που αναζήτησαν μια ζωή με συγκινήσεις αλλά σε λάθος δρόμο. Το αντίδοτο στη νόσο της εξάρτησης μπορεί να είναι μόνον η αγάπη για ζωή με νόημα και γνησιότητα. Κανείς άνθρωπος που έζησε την κάθε του ημέρα με ευγνωμοσύνη και απλότητα δεν χρειάσθηκε κάποια ουσία για να την χρησιμοποίηση ως έξοδο διαφυγής από την καθημερινότητα του.

Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να δηλώσουμε   το πόσο κατά των ναρκωτικών είμαστε, αλλά το πόσο υπέρ της ζωής είμαστε. Η Εκκλησία υπάρχει για να καλεί τους ανθρώπους στο μυστήριο της όντως Ζωής και αυτή είναι η δική μας πρόταση απέναντι στο Θάνατο  των εξαρτήσεων. Ο Χριστός υποσχέθηκε στους ανθρώπους ζωή και περίσσευμα ζωής και όλοι οι νέοι που πέρασαν από την δοκιμασία των ναρκωτικών και είναι σήμερα καθαροί, μας αποδεικνύουν πως αυτό δεν είναι απλά μια υπόσχεση αλλά μία πραγματικότητα γιατί όπως  ομολογούν οι ίδιοι όλα τα κατάφεραν με την βοήθεια του Θεού.

Είμαστε δίπλα σε όλες τις οικογένειες που δοκιμάζονται από την μάστιγα  των  ναρκωτικών  ουσιών  που  τις  κτύπησε και δηλώνουμε την αγάπη μας και την υποστήριξη μας σε όλους εκείνους που αντί του εφησυχασμού και της αδιαφορίας επιλέγουν τον αγώνα κατά των εξαρτήσεων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αγωνίζεται  δίπλα τους διακονώντας μέσα από τις ζωντανές ενορίες της, θυμίζοντας έτσι την θεραπευτική δύναμη της κοινότητας και της κοινωνίας των προσώπων.

Ο Αρχιεπίσκοπος
 

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Η παραχώρηση στην ΑΣ αριθμού μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας  των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ στις 30 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλου μέσα στον Ιούλιο. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από το ΥΠΕΘΑ.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον βοηθό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ  Derek Chollet.ο οποίος του επέδωσε και την πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Chuck Hagel να επισκεφτεί επίσημα τις ΗΠΑ Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας γνώστης –από την προηγούμενη θητεία του- των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ γνωρίζει τις επείγουσες ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού σε μεταφορικά ελικόπτερα. 

Μάλιστα  ήταν αυτός που είχε συζητήσει εκτενώς και είχε προετοιμάσει το έδαφος  της παραχώρησης των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού. στην προηγούμενη επίσκεψη του στις ΗΠΑ μεταξύ 2-4 Απριλίου 2012, όπου είχε υπάρξει συνάντηση με τον τότε Αμερικανό  υπουργό Άμυνας Leon Panetta. Λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου οι ΗΠΑ ενέκριναν το ελληνικό αίτημα για ελικόπτερα Blackhawk δίνοντας  60 μεταχειρισμένα UH-60-.

 Έτσι και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρεται αποφασισμένος αυτή τη φορά να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη προμήθεια.Το πρόβλημα με την Αεροπορία Στρατού είναι νότι τα πέρα της προμήθειας των ΝΗ-90 – ελάχιστος αριθμός ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει καμία ουσιαστική ανάγκη- δεν έχει γίνει καμία άλλη ενίσχυση στα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες αεροκίνησης να στηρίζονται στα εποχής Βιετνάμ UH-1H, και ΑΒ. 205.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την πλάτη της στον ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει η ΔΗΜΑΡ, καθώς δύο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος έσπευσαν να κλείσουν τη συζήτηση περί διαύλων επικοινωνίας με την Κουμουνδούρου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι μια στείρα αντιπολιτευτική δύναμη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Η σημερινή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν διευκολύνει συγκλίσεις» τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Μετά τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του ΟΛΠ, ο ισχυρός άνδρας της Cosco Γουέι Τζιαφού συνεχίζει την Πέμπτη τις επαφές του, με στόχο περαιτέρω επενδύσεις στη δυτική πλευρά του λιμανιού του Πειραιά. Ο κάπτεν Γουέι θα συναντηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη και την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ αργότερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος θα του επιδώσει το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικα.

Τον βηματισμό τους σε όλα τα επίπεδα προσπαθούν να συντονίσουν στο ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ανακατεύει την τράπουλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με στόχο την καλύτερη οργάνωση κόμματος-κυβέρνησης-Βουλής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει ζητήσει να δει σήμερα, Πέμπτη στο γραφείο του στην Ιπποκράτους τους υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς και αργότερα τους γενικούς γραμματείς του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης κόμματος και κυβέρνησης.

Να μείνει ανοιχτή η Βουλή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να έρθει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση θα ζητήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα, Πέμπτη τόσο στη συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής, όσο και στη διάσκεψη των προέδρων, που έχει προγραμματιστεί για τον κοινοβουλευτικό σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος.

Με μία προκήρυξη 19 σελίδων στο δικτυακό τόπο indymedia, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, τα ξημερώματα της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2013.

Κόσμος

Εξηγήσεις για τα δημοσιεύματα γύρω από το βρετανικό πρόγραμμα διαδικτυακών παρακολούθησεων Tempora ζητούν επίμονα η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση από το Λονδίνο. Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ ζήτησε «επειγούσα απάντηση» για το θέμα από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολές στα βρετανικά υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ζητώντας διευκρινίσεις για τη νομική βάση του προγράμματος.

Για το ύστατο χαίρε στον Νέλσον Μαντέλα ετοιμάζεται η Νότιος Αφρική, καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε επίσκεψή του στο εξωτερικό και επισκέφθηκε τον Μαντέλα και την οικογένειά του στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Φόβους πως οι διαδηλώσεις που διοργανώνει η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο το Σαββατοκύριακο θα έχουν ξανά βίαιη τροπή καλλιεργούν οι αιματηρές οδομαχίες υποστηρικτών και αντιτιθέμενων στον αιγύπτιο πρόεδρο βόρεια του Καΐρου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Ο Μόρσι, που κλείνει έναν χρόνο στην εξουσία, υπερασπίστηκε σε «επετειακή» ομιλία τα πεπραγμένα του, αναγνώρισε ορισμένα λάθη αλλά μίλησε επιτέθηκε σε όσους «θέλουν να παραλύσουν τη χώρα και τη δημοκρατία» -κατονομάζοντας μάλιστα κάποιους από αυτούς.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία οδήγησαν ξανά σε σκηνές έντασης στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας, με χιλιάδες να απαντούν στο κάλεσμα για νέα διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης μπροστά από το στάδιο που παιζόταν αγώνας του Confederations Cup. Δακρυγόνα, πετροπόλεμος και πλαστικές σφαίρες, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας 21χρονος που έπεσε από διάβαση.

Τρόπους για συντονισμένη ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, με ειδικό βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και απτά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, θα αναζητήσουν οι «27» στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη. Η όλη συζήτηση θα διεξαχθεί εν μέσω της συνεχιζόμενης «μάχης» για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που μπορεί να απειλήσει τις δαπάνες κατά της ανεργίας και στήριξης των μικρομεσαίων.

Οικονομία

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 λήγει η παράταση που έχει δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και τα επιμελητήρια απευθύνουν έκκληση στις επιχειρήσεις – μέλη τους όπως προσέλθουν εγκαίρως προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός, ταλαιπωρία και άλλα προβλήματα τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας, δεδομένου ότι δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση.

Με αργούς ρυθμούς κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς διαδικαστικά προβλήματα, αλλά και η προσδοκία των φορολογουμένων ότι θα δινόταν παράταση στη διαδικασία φρέναραν τους ρυθμούς ηλεκτρονικής κατάθεσης του Ε1. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει δηλώσεις 500.000 φορολογούμενοι σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Στην 119η θέση μεταξύ 141 χωρών βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση WIR (World Investment Report) της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (UNCTAD) οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) που εισέρευσαν στην Ελλάδα το 2012 ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2011, αλλά και πάλι πολύ λίγες (μόλις 2,945 δισ. δολάρια).

Αθλητισμός

Λύτρωση στο 86' για τη Βραζιλία, που με γκολ του Παουλίνιο νίκησε 2-1 την Ουρουγουάη και προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Το ματς έγινε στο Μπέλο Οριζόντε και η «Σελεσάο» κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο ημίχρονο. Την Πέμπτη διεξάγεται ο έτερος ημιτελικός ανάμεσα στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Παίκτης της Γιουβέντους είναι από το απόγευμα της Τετάρτης ο Κάρλος Τέβες. Ο Αργεντινός επιθετικός έτυχε αποθεωτικής υποδοχής κατά την άφιξή του στο Τορίνο, ενώ λίγες ώρες αργότερα, αφού πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε το συμβόλαιό του και φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της ομάδας. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι πήρε το... ορφανό Νο10, το οποίο φόρεσε για τελευταία φορά ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο πριν από δύο χρόνια, όταν και έφυγε από τη Γηραιά Κυρία.

Η Αγγλία έμεινε στο 1-1 με τη Χιλή, ενώ με το ίδιο σκορ έληξε ο αγώνας της Κροατίας με το Ουζμπεκιστάν στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάτω των 20 ετών. Στα άλλα δύο ματς της ημέρας, το Ιράκ επικράτησε με 2-1 της Αιγύπτου και η Ουρουγουάη με 2-0 της Νέας Ζηλανδίας.



PS ΚΑΙ SPD ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ "ΜΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Κοινή δήλωση με την οποία ζητούν «αλλαγή πολιτικής απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση» εξέδωσαν την Τετάρτη στο Παρίσι το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD). Ως προτεραιότητά τους θέτουν την «κοινή πολιτική για την ανάπτυξη» και τον αγώνα εναντίον της ανεργίας των νέων εκφράζοντας, παράλληλα, την απογοήτευσή τους για πολλές πλευρές της πολιτικής η οποία εφαρμόζεται «από τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους στην Ευρώπη».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι «εσφαλμένο και μοιραίο» για τους πολίτες της ΕΕ η ευρωπαϊκή πολιτική απάντησης στην κρίση να είναι επικεντρωμένη «με μονόπλευρο τρόπο» στη δημοσιονομική λιτότητα, την απελευθέρωση της αγοράς, την απορρύθμιση και την ιδιωτικοποίηση. Τονίζουν, δε, ότι τόσο το σχέδιο για την ανάπτυξη όσο και το σύμφωνο εναντίον της ανεργίας των νέων πρέπει να γίνουν προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Στο Παρίσι συναντήθηκαν την Τετάρτη ο πρώτος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρλέμ Ντεζίρ και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η κοινή αυτή δήλωση έρχεται την παραμονή της έναρξης, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής όπου η Γαλλία πρόκειται να ταχθεί υπέρ της λήψης μέτρων για την απασχόληση των νέων στην ήπειρο, καθώς και υπέρ μιας πολιτικής επενδύσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

ΜΕ ΑΞΙΩΣΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΟΥΡΕΜΑ" ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Η απόφαση για την τραπεζική ένωση βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου. Το μείζον ωστόσο θέμα είναι η διάσωση των τραπεζών σε περίπτωση χρεοκοπίας και όπως όλα δείχνουν το «κούρεμα» των καταθέσεων ακόμη και κάτω των 100.000 ευρώ θεωρείται δεδομένο.

Η Γερμανία με τους δορυφόρους της, τη Φινλανδία και την Ολλανδία είναι αυτές που το θέτουν επιτακτικά το θέμα δήθεν για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι της κατάρρευση των τραπεζών όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Κύπρο. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε προτείνουν να πληρώνουν τα σπασμένα όσοι έχουν κάνει αποταμίευση με τους κόπους μίας ζωής.

Στο γερμανικό «μέτωπο» αντιδρά η Γαλλία, αλλά μάλλον η υπόθεση είναι χαμένη από χέρι για τους Γάλλους. Ενστάσεις εγείρονται και από τις Βρυξέλλες για το ποιος όμως θα έχει τον έλεγχο και θα αποφασίζει πότε και πώς θα χρεοκοπήσει μία τράπεζα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ε.Ε. τα χρήματα για την κάλυψη της χρεοκοπίας των τραπεζών θα προέρχονται από τις καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ομολογιούχων, ακολουθούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν σε μεμονωμένα άτομα και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους και έσοδα κάτω των 50 εκατ. ευρώ.

Ορθάνοιχτο ωστόσο αφήνεται το ενδεχόμενο υποτίμησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, καθώς για εκείνες προβλέπεται ότι «θα βρίσκονται στο τέλος της συγκεκριμένης λίστας» χωρίς επομένως να αποκλείεται το «κούρεμά» τους.

Δεδομένης της εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης, των «τοξικών» προιόντων που διαθέτουν οι τράπεζες και των «κόκκινων» δανείων που αυξάνονται ραγδαία λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής από τους δανειολήπτες, οι πιθανότητες «δήμευσης» καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ακόμη και στην Ελλάδα, όσο και αν διατείνεται ο κ. Στουρνάρας πως το τραπεζικό μας σύστημα είναι θωρακισμένο. Όταν θα είναι πλέον πραγματικότητα η απάντηση θα είναι, «ας πρόσεχαν».

Όπως είπε ο Σόιμπλε για τους Κυπρίους που έχασαν τα λεφτά τους γιατί δεν τα επένδυσαν στις σίγουρες γερμανικές τράπεζες. Αυτός είναι και ο στόχος του Βερολίνου με την τραπεζική ένωση. Να μαζέψουν οι γερμανικές τράπεζες όλο το… χαρτί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1921: Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Γεννήσεις

1941: Κριστόφ Κισλόφσκι, σημαντικός Πολωνός σκηνοθέτης.

Θάνατοι


1999: Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός και πρωτεργάτης της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1967.