26 Ιουνίου, 2013

ΝΤΡΟΠΗ: EΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Η πώληση της ΔΕΣΦΑ στη SOCAR προχωράει παρά το σκανδαλώδες τίμημα αγοράς, μαζί, βέβαια με την δορυφοροποίηση της χώρας στις "δύο Τουρκίες", την κανονική και τους τουρκόφωνους Αζέρους, κάτι που παρουσιάζεται ως "επιτυχία": Η επιλογή του ΤΑΡ ως αγωγού μεταφοράς αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε για την "μεγάλη" επιτυχία της ενεργειακής δορυφοροποίησης της χώρας από την Τουρκία!

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε σήμερα στις 10:00 το πρωί ο Νο 2 της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και αρμόδιος για τα θέματα επενδύσεων και μάρκετιγκ, Ελσχαντ Νασίροφ  και ο αντιπρόεδρος της ΒP, μεγαλομετόχου της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, Αλ Κουκ.  Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αν η κυβέρνηση τα βρει με τους Αζέρους για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ανοίγει ο δρόμος και για τη ΔΕΣΦΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ενημερωθεί σήμερα απ' τους παραπάνω για τις προθέσεις της κοινοπραξίας εάν τελικά θα επιλέξει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, ή τον "ανταγωνιστή" Nabucco West. Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει από εκπροσώπους της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ στις πρωτεύουσες όλων των εμπλεκομένων χωρών, τόσο αυτών που στηρίζουν τον TAP (Ρώμη, Τίρανα, μαζί με Αθήνα), όσο και εκείνων που στηρίζουν τον Nabucco (Σόφια, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη και Βιέννη). Με άλλα λόγια, σήμερα το μεσημέρι, έστω και ανεπίσημα (διότι οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου), θα γίνει γνωστό αν το «χρίσμα» δόθηκε τελικά στον TAP ή στον Nabucco.

Κυβερνητικά στελέχη, παρότι κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι θα επικρατήσει ο TAP, ενώ αντίστοιχο είναι και το κλίμα που μεταφέρουν τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης. Μετά τις κυριακάτικες αναφορές ρουμανικών ιστοσελίδων, χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο New Europe, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, σε αποκλειστικό - όπως σημειώνει - δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι ο TAP είναι ο αγωγός που έχει επιλεγεί από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη. Το πρακτορείο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Μπακού οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο κέντρο αποφάσεων των Αζέρων.

MΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ!

 
Νέο -οικονομικό αυτήν τη φορά, και με έντονες πολιτικές προεκτάσεις- σεισμό προκάλεσε στην Ιταλία η απόρρητη έκθεση της τράπεζας επενδύσεων Mediabanca, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τη γειτονική μας χώρα να χρεοκοπήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες!  Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην έκθεση της Mediobanca αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αν δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του χρόνου, η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να αντιμετωπίσει «μερική χρεοκοπία» και τελικά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία Mediobanca Securities, που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει κύριο μέτοχό της τη συγκεκριμένη ιταλική τράπεζα επενδύσεων, η κυριότερη απειλή για τη Ρώμη είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο πλέον έχει ξεπεράσει τα 2.000 δισ. Ευρώ!

Οσο για τις προτεινόμενες λύσεις; Αφορούν μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να μπορέσει η Ιταλία να ξεπεράσει την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή οικονομική φάση. Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις παρεμβάσεις, με τις οποίες η Mediobanca θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας ζητούν να υπογραφεί άμεσα συμφωνία με την Ελβετία για τα κεφάλαια που Ιταλοί πολίτες μετέφεραν στη γειτονική χώρα, να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους Ιταλούς διαθέτουν αγαθά και εισοδήματα άνω του 1.300.000 ευρώ και να θεσπισθεί υψηλότερη φορολόγηση όλων των σταθερών χρηματιστηριακών απολαβών, εκτός των ομολόγων του δημοσίου.

Το περασμένο Σάββατο πάντως, για μία ακόμη φορά, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί πολίτες -κυρίως συνταξιούχοι και μισθωτοί- βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να συμμετάσχουν στις πρώτες, έπειτα από μία δεκαετία, ενιαίες κινητοποιήσεις που συνδιοργάνωσαν τα μεγάλα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil. Αιτία της ένωσης των δυνάμεών τους; Οι επιπτώσεις της σοβαρής ύφεσης στην οποία έχει καταβυθιστεί πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι της ιταλικής κοινωνίας. «Πέφτουμε στο βάραθρο, η φτώχεια αυξάνεται δραματικά και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε εσφαλμένες οικονομικές επιλογές» σχολίαζε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Uil Λουίτζι Αντζελέτι, περιγράφοντας ουσιαστικά την κατάσταση που επικρατεί πλέον στη χώρα του.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τις επιπτώσεις των βίαιων οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών που ευνοούν την εξάπλωση του προβλήματος των ναρκωτικών φέρνει στο προσκήνιο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το ΚΕΘΕΑ και η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ πραγματοποιούν συναυλίες στο κέντρο της Αθήνας. Με πρώτο στόχο να φύγει το «μαύρο» δήλωσε ότι εργάζεται ο υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής. Όπως σημείωσε, η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα «βγει στον αέρα» περίπου σε τρεις μήνες. Όσον αφορά για τις δικές του αρμοδιότητες μετά τη λειτουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Καψής παρατήρησε ότι η δουλειά του θα είναι να εξασφαλίσει ότι ο νέος φορέας θα μείνει μακριά από κομματικές εξαρτήσεις.
  
Για τρίτη συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό» ανοίγει τις πύλες του στην Κοζάνη με πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες για τέσσερις ημέρες θα στείλουν σε ολόκληρη την πόλη ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην προκατάληψη και τον ρατσισμό. Η εθελοντική οργάνωση ΑΡΣΙΣ - Κοζάνης, ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης ενώνουν τις δυνάμεις τους από την Πέμπτη 27 μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Δημοτικό Σχολείο Χαρισίου Μούκα.

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για τα επεισόδια που είχαν διαδραματιστεί στην Κόρινθο, έξω από το πρώην στρατόπεδο στο οποίο κρατούνται μετανάστες. Επίσης από την Επιτροπή ζητείται η άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη έως στιγμής αίτια, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα την Τρίτης, σε δασική έκταση με πεύκα στο Προκόπι του δήμου Κηρέως, στη βόρεια Εύβοια. Αργά το βράδυ η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Κόσμος

Κάθε άλλο παρά αθώα σύγχυση προκάλεσε στη Γερουσία του Τέξας το χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη: Το πότε ξεκίνησε η διαδικασία που κατέληξε στην υπερψήφιση νόμου που ουσιαστικά κλείνει σχεδόν κάθε κλινική για έκτρωση στο Τέξας είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών (που είπαν «ναι») και Δημοκρατικών (που είπαν «όχι»). Αιτία της ασάφειας ήταν η απόπειρα μέλους της Γερουσίας -από τους Δημοκρατικούς- να καθυστερήσει τη διαδικασία μιλώντας για ώρες στο Σώμα.Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανέφερε πως η Γερμανία γνωρίζει πως πρέπει να τονώσει την εσωτερική ζήτηση στους τομείς που αυτό είναι δυνατόν περισσότερο ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Έχουμε επίγνωση πως εάν θέλουμε να πάμε εμείς καλά, θα πρέπει να πάει καλά κι η Ευρώπη», υπογράμμισε.
  
Συμφωνώντας ουσιαστικά με ένα από τα κεντρικά αιτήματα του δρόμου, το βραζιλιανικό Κογκρέσο απέρριψε την εμπρηστική PEC37, τροποποίηση που θα περιόριζε το δικαίωμα των εισαγγελέων να ερευνούν πολιτικούς. Ο νόμος είχε θεωρηθεί πως ευνοεί τη συγκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς. Παράλληλα, η πρόταση της προέδρου της χώρας για δημοψήφισμα συναντά σκεπτικισμό και αντιδράσεις από πολιτικούς και νομικούς. Σε απεργία καλούν στις 11 Ιουλίου τα κυριότερα συνδικάτα της χώρας, πρώτη κίνηση συμμετοχής στο κύμα διαδηλώσεων. Νέες μεγάλες συγκεντρώσεις αναμένονται την Τετάρτη.Περισσότεροι από 2.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν ξανά γύρω από την πλατεία Ταξίμ καταγγέλλοντας την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερο τον αστυνομικό που ευθύνεται για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 26χρονου διαδηλωτή Ετιέμ Σαρίσουλουκ. 

«Ζητούμε να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι» φώναζαν οι διαδηλωτές, εκατοντάδες εκ των οποίων στέκονταν σε μικρή απόσταση από δεκάδες αστυνομικούς που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο κέντρο της πλατείας.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι-«θύμα συνωμοσίας των δικαστών» διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Φαρνέζε της Ρώμης με πρωτοβουλία του διευθυντή της δεξιάς εφημερίδας Il Foglio, Τζουλιάνο Φεράρα, και υπό το σύνθημα «Είμαστε όλοι πόρνες». Το «παρών» έδωσε και η νεαρή αρραβωνιαστικιά του Μπερλουσκόνι, Φραντσέσκα Πασκάλε, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Δεν είμαι πόρνη, ούτε και η Ρούμπι».

Οικονομία

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι Εφοριακοί και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών. Η ΠΟΕ ΔΟΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Ιουνίου αντιδρώντας στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το μέλλον των υπηρεσιών του υπουργείου. Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη στις 10 το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερώσουν για το αν τελικώς επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα, ή ο ανταγωνιστικός Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του αγωγού αναμένονται την Παρασκευή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο TAP έχει το προβάδισμα.Αντικειμενικές αξίες οικοπέδων σε 457 περιοχές της Ελλάδας καθόρισε με απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προκειμένου να υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών προσώπων των ετών 2011, 2012, 2013. Πρόκειται για τιμές που προσδιορίστηκαν από τις κατά τόπους Εφορίες, οι οποίες ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις είναι άδικες και ατεκμηρίωτες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αντιφάσεις με υψηλές τιμές σε φτηνές περιοχές, που υπερβαίνουν τις τιμές σε πολύ ακριβότερες περιοχές.

Αθλητισμός

Στο Τορίνο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις θα μεταβεί την Τετάρτη ο Κάρλος Τέβες και αν όλα πάνε καλά θα υπογράψει το καινούργιο του συμβόλαιο με τη Γιουβέντους! Οι εξελίξεις ήταν άμεσες στην υπόθεση μεταγραφής του Τέβες. Ο γενικός αρχηγός των «μπιανκονέρι», Μπέμπε Μαρότα, αφού συμφώνησε με τους ανθρώπους της Μάντσεστερ Σίτι για την απόκτηση Αργεντινού επιθετικού, θα τον συνοδέψει την Τετάρτη στο Τορίνο προκειμένου να υποβληθεί στα ιατρικά τεστ.Ισόπαλη 0-0 αναδείχθηκε η εθνική Νέων (U20) με την αντίστοιχη του Μάλι, στον δεύτερο αγώνα της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας. Το ματς έγινε στο Γκαζιάντεπ και η ομάδα του Κώστα Τσάνα πήρε το βαθμό που χρειαζόταν για να φτάσει τους τέσσερις και ουσιαστικά να εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16» του θεσμού μέσω του 4ου ομίλου. Σ΄ένα ισορροπημένο παιχνίδι, η εθνική έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη, όταν ο Μπουχαλάκης έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι προ κενής εστίας στο 58'.Στο άλλο ματς του ομίλου, η Παραγουάη νίκησε με 1-0 το Μεξικό, το οποίο μετά από δύο αγωνιστικές δεν έχει ούτε βαθμό!
  
Στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και αποδεσμευμένος από την Αλκμάαρ θα βρίσκεται το μεσημέρι της Τετάρτης ο Έρικ Φάλκενμπεργκ! Ο Ολλανδός άσος αναμένεται στη χώρα μας στις 16:20 με πτήση από το Άμστερνταμ και θα έχει μαζί του την ελευθέρας από την ΑΖ που θα του δίνει το δικαίωμα να συζητήσει με τον Παναθηναϊκό τους όρους της συνεργασίας των δυο πλευρών, καθώς ακόμα δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία. Στο μεταξύ, με τον Παναθηναϊκό θα κάνει η Νόριτς την πρόβα τζενεράλε (10/8) εν όψει του αγώνα της πρεμιέρας του αγγλικού πρωταθλήματος κόντρα στην Έβερτον.


ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΕΛ ΚΑΤΑ Α. ΣΑΜΑΡΑ


Σε ολομέτωπη επίθεση κατά του Α. Σαμαρά προχωρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφορικά με τα εθνικά θέματα και θεωρούν ότι η κίνησή του να εκχωρήσει το υπουργείο Εξωτερικών στον Ε. Βενιζέλο σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα. «Γιατί η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και του Ε. Βενιζέλου», ερωτά τον Α. Σαμαρά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτό "σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις στα μείζονα εθνικά θέματα". 

Γενικά περιγράφεται ως "ειδικών αποστολών" η τοποθέτηση Ε. Βενιζέλου στο ΥΠΕΞ Δηλαδή και σε ό, τι αφορά στην ΑΟΖ, στη FYROM, στο σχέδιο Ανάν στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «με τις ευλογίες του Ευάγγελου Βενιζέλου θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί παράδοσης». Επίσης για την Θράκη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε τώρα μεγαλύτερη επαγρύπνηση», ενώ στέλνει προκαταβολικά το μήνυμα ότι «η ελληνική σημαία δεν είναι ένα πανί που μπορεί να το πάρει ο αέρας». 

Μάλιστα προχωρά και περισσότερο, τονίζοντας ότι "στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι και αυτά έξω από τις γραμμές της συνθήκης της Λοζάνης", δηλαδή ότι συμφωνούν με τη τουρκική επιδίωξη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης αναφορικά με την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τονίζει πώς τώρα με το ΠΑΣΟΚ στο ΥΠΕΞ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, «θα έχουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση στον αγώνα που κάνουμε για την προάσπιση της Θράκης, με κορυφαίο αντίπαλο το τουρκικό Προξενείο».


ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ «ΔΕΙΛΩΝ ΜΟΙΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΩΝ ΑΝΤΑΜΑ...»


Καλά τα είπε ο Σαμαράς στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης: «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε ... σε ελάχιστο χρόνο, πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες». Το... κακό, είναι ότι τα ίδια είχε πει ακριβώς πριν από ένα χρόνο στην ίδια αίθουσα και σε ανάλογο «ακροατήριο», με απώτερο αποδέκτη ολόκληρη την κοινωνία! Και το ακόμη χειρότερο, είναι πως οι διαγγελματικές αυτές διαπιστώσεις του, έγιναν μετά από ένα κρίσιμο (τον κρισιμότερο των τελευταίων ετών...) ανασχηματισμό, ένα σημαδιακό «γύρισμα σελίδας» - δυστυχώς της τελευταίας - προς ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα της κρισιμότητας των περιστάσεων.

Η τελική του σύνθεση, δεν αποτελεί προϊόν γενναιότητας, υπέρβασης, επίγνωσης των πραγματικών αναγκών της χώρας. Αλλά, εσωκομματικών και μικροπολιτικών συμβιβασμών. Με λίγες εξαιρέσεις, αρκεί να δει κανείς τα πρόσωπα των νέων υπουργών, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν επελέγησαν οι αξιότεροι, εκείνοι που διαθέτουν εξειδίκευση, που μπορούν να πείσουν και να εμπνεύσουν. Αλλά εκείνοι που...«βόλευαν», για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Και όσοι προέκυψαν, έτσι... χωρίς πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα κάποιας «καραμπόλας», λόγω κάποιων ενστάσεων και αρνήσεων...

Δεν αποκλείεται (και μακάρι, δηλαδή...) κάποιοι από τους νέους υπουργούς να κάνουν την έκπληξη. Θα είναι όμως... η έκπληξη! Και στις συνθήκες που βιώνουμε, το ποιοι μας κυβερνάνε, ποιοι αναλαμβάνουν να σηκώσουν τόσο βαριές ευθύνες, είναι αδιανόητο να στηρίζεται σε... ζαριές. Κι' αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο, δεν είναι αν η τάδε κυρία με το βαρύγδουπο όνομα ή ο δείνα κύριος με εντυπωσιακές... επιδόσεις σε τηλεπαράθυρα και ραδιοκαυγάδες (και είναι κάμποσοι) κάνουν την έκπληξη και αποδειχθούν επαρκείς, αλλά η νοοτροπία των ηγετών μας.

Η γενεσιουργός «λογική» του μικροπολιτικαντισμού που εξακολουθεί να ελοχεύει πίσω από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Την ώρα που έχουν έρθει τα πάνω κάτω, που κλυδωνιζόμαστε σε μια κρίση άνευ προηγουμένου μ' αποτέλεσμα «βεβαιότητες» και σταθερές να 'χουν πάει περίπατο, το μόνο σταθερό και αδιατάρακτο, είναι... το χούι των πολιτικών μας ταγών. Δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει, είναι ανίκανοι ν' αντιληφθούν τι σηματοδοτούν στην κοινωνία με τις κινήσεις και αποφάσεις τους.

Δεν είναι καν σε θέση να αξιοποιήσουν το όποιο «άλας» διαθέτουν τα κόμματά τους, αλλά επιλέγουν τους «δικούς» τους «ασφαλείς» για τους ίδιους , αδιαφορώντας για το αν οι επιλογές τους θα αποδώσουν, θα προσφέρουν αυτό που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος.Είναι υποχρεωτικό κάποια «επώνυμα» και... κομματικές «παλιοσειρές» δίχως την παραμικρή ουσιαστική προσφορά, ν' ανακυκλώνονται συνεχώς και αδιαλείπτως στο πολιτικό προσκήνιο με την μια η την άλλη ιδιότητα (χωρίς μάλιστα να... τιμήσουν επαρκώς καμιά τους);

Κι' επιτέλους, αν οι κομματικοί στάβλοι δεν διαθέτουν καλύτερα άτια, χάθηκε να βρεθούν 5-10 σοβαροί και αποδεδειγμένα ικανοί στον τομέα τους άνθρωποι να τοποθετηθούν σε καίρια υπουργεία (αλλά και σε οργανισμούς, θέσεις ευθύνης, εκεί που συνήθως... βολεύονται πολιτευτές και ανεπάγγελτα κομματόσκυλα!), κι' ας μην είναι βουλευτές η μέλη και στελέχη κομμάτων; Πρόσωπα ικανά να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν την εν απογνώσει και θυμό κοινωνία; Σαμαράς και Βενιζέλος, ο καθένας από τη θέση του και από κοινού ως... ομόρρυθμοι συγκυβερνήτες, δεν έδειξαν να έμαθαν από τις αστοχίες και τα λάθη του προηγούμενου εταιρικού σχήματος. 

Και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις πρακτικές και νοοτροπίες - άρα και αποτελεσματικότητα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος φταίει περισσότερο η λιγότερο. Η εικόνα που εξέπεμψαν, πάντως, με τον ανασχηματισμό που κατέληξαν, (πλην ελαχίστων, ίσως μόνο... μιας και «επώνυμης» εξαίρεσης που λόγω πεποιθήσεων μπορεί να κάνει την διαφορά στο κρίσιμο υπουργείο-καρμανιόλα που ανέλαβε...) είναι δυστυχώς απογοητευτική. Δείχνει πολιτικούς ταγούς ανίκανους να υπερβούν εαυτούς και καταστάσεις. Κολλημένους σε στερεότυπα, νοοτροπίες και λογικές που αποδεδειγμένα κατέστρεψαν την χώρα...

Αν δεν το καταλαβαίνουν ούτε τώρα, εδώ που φθάσαμε, αν και στον πάτο που βρισκόμαστε αρνούνται να κάνουν την αυτοκριτική τους και του «συστήματος» που εξέθρεψαν και υπηρέτησαν...


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1409: Ο κρητικός ιερωμένος Πέτρος Φιλάργης ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε', κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σχίσματος της Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα θεωρείται Αντιπάπας.

1896: Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.

1913: Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Βουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. Το αντιτορπιλικό Δόξα, υπό τον Πλωτάρχη Κριεζή, και τα ανιχνευτικά Πάνθηρ και Ιέραξ εισπλέουν στο λιμάνι της Καβάλας και στη συνέχεια άγημα του Δόξα απελευθερώνει την πόλη.

1945: 50 κράτη υπογράφουν στο Σαν Φρανσίσκο τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1992: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.

1993: Φτάνουν στην Αθήνα τα γιγάντια εξαρτήματα του μετροπόντικα «Ιάσονα» για τη διάνοιξη του μετρό.

Γεννήσεις

1824: Λόρδος Κέλβιν, βρετανός φυσικός, που εφηύρε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας. (Ο° C = -273,15° Κ) (Θαν. 17/12/1907)

1908: Σαλβαδόρ Αλιέντε, σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοτσέτ. (Θαν. 11/9/1973)

1924: Κώστας Αξελός, φιλόσοφος και στοχαστής. (Θαν. 4/2/2010)

Θάνατοι

363: Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία. (Γεν. 331)

1957: Μάλκολμ Λόουρι, άγγλος ποιητής και μυθιστοριογράφος. (Κάτω από το Ηφαίστειο) (Γεν. 28/7/1909)

2008: Ευάγγελος Κορφιάτης, καραγκιοζοπαίκτης, γνωστός ως «Βάγγος». (Γεν. 1922)