25 Ιουνίου, 2013

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Νωρίτερα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, στο νέο σχήμα που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, στο οποίο αναλαμβάνουν κυβερνητικό αξίωμα πολλά νέα πρόσωπα.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος μετακινείται στο Εθνικής Άμυνας, ενώ επικεφαλής υπουργείων αναλαμβάνουν ο Κ. Μητσοτάκης στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αδ. Γεωργιάδης στο Υγείας και ο Μ. Βαρβιτσιώτης στο Ναυτιλίας. Υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετείται ο Π. Καψής.
 


ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του Υπουργού Εργασίας με την οποία δεν εγκρίθηκαν οι ομαδικές απολύσεις 229 εργαζομένων στο εργοστάσιό της στη Χαλκίδα, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής στην προσφυγή της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας πως η άρνηση του Υπουργού Εργασίας να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις αντιβαίνει στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία, το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2013 αποφασίστηκε η οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του κύκλου εργασιών του κατά τα τελευταία χρόνια και της ανάγκης προσαρμογής της παραγωγικής δυνατότητας της εταιρείας.

Όπως αναφέρει η τσιμεντοβιομηχανία, είχε ενημερώσει τρεις φορές εγγράφως τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις ομαδικές απολύσεις , όμως εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της για διαβούλευση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ενημερώσει τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος δεν ενέκρινε την απόφασή της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένας 76χρονος συνελήφθη την Δευτέρα για εμπρησμό από αμέλεια για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική περιοχή, στο Δήλεσι Βοιωτίας. Η σύλληψη έγινε με τη διαδικασία του αυτοφώρου και ο δράστης θα οδηγηθεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ποινές επιβλήθηκαν στον 44χρονο ιδιοκτήτη φούρνου και ψησταριάς και στον 21χρονο υπάλληλό του που συνελήφθησαν για εμπρησμό από πρόθεση, για την πυρκαγιά στο Κορωπί. «Ανασχηματισμό συνεδρίου» χαρακτηρίζουν στελέχη της Ιπποκράτους τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και κυρίως τις επιλογές του πρωθυπουργού, θέλοντας να καταδείξουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Την ίδια στιγμή, έκπληξη προκάλεσε η απουσία του Πάρι Κουκουλόπουλου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την τελευταία στιγμή φαίνεται πως αποδέχθηκαν τις μετακινήσεις τους οι Δημ.Αβραμόπουλος και Π.Παναγιωτόπουλος.
  
Με πλούσιο παρασκήνιο, συμβιβασμούς, εσωκομματικές διευθετήσεις και καραμπόλες έκλεισε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από 42 μέλη. Με 11 στελέχη, εκ των οποίων οι 8 είναι βουλευτές, μετέχει το ΠΑΣΟΚ. Στις 12:30 θα γίνει ορκωμοσία και ακολούθως θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων. Αλλαγή κεφαλαίου αποτελεί για τη χώρα η νέα δικομματική κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις και βασικό στοίχημα να επιτυχεί τη συνεργασία μεταξύ των στελεχών της. Η άσκηση ισορροπίας ξεκινά από την κορυφή με τον Αντ.Σαμαρά και τον Ευ.Βενιζέλο να συγκροτούν ένα «δίδυμο εξουσίας» που θα πρέπει να δώσει το ρυθμό. Καυτά μέτωπα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα και να φτιάξουμε μια νέα ραδιοτηλεόραση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών πέρα από παρεμβάσεις και κομματισμούς», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής. Παραδέχτηκε ότι έχει μία δύσκολη αποστολή και σημείωσε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι να φύγει το μαύρο, ενώ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι μέρος της λύσης.

Κόσμος

Η κλιματική αλλαγή και η οικονομική αστάθεια είναι οι κορυφαίες ανησυχίες σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με σχετική έρευνα-δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις πέντε ηπείρους. Η διαφορά στην «κατάταξη» των προβλημάτων στις διαφορετικές περιοχές αντανακλά την κατάσταση που επικρατεί: Το περιβάλλον είναι ο πρώτος παράγοντας ανησυχίας στη Λατινική Αμερική, αλλά η οικονομική κρίση ανησυχεί περισσότερο τους Ευρωπαίους. Ο πλέον περιζήτητος αλλά ακριβοθώρητος επιβάτης σε τρία αεροδρόμια έχει γίνει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο νεαρός τεχνικός που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA:

Πιθανολογείται πως «συνομιλεί» με ρώσους πράκτορες στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου φαίνεται πως έφτασε από το Χονγκ Κονγκ, απογοήτευσε τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Αβάνας που ήλπιζαν πως θα εμφανιζόταν αλλά και τον κόσμο που περίμενε στο Όσλο, το οποίο επίσης ακούστηκε ως ενδιάμεση στάση για αλλού. Το Wikileaks περιορίζεται στο ότι «είναι ασφαλής», ενώ οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για κάθε χώρα που εμπλέκεται.Υπό το βάρος των τεράστιων διαδηλώσεων που τροφοδοτούνται από τη δυσφορία για τη λειτουργία του κράτους, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντιούλμα Ρούσεφ πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο φιλόδοξες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί η απροσδόκητη πρόταση της Ρούσεφ, η οποία θα χρειαζόταν αρκετό καιρό -και ενώ η πρόεδρος αναμένεται να διεκδικήσει επανεκλογή τον επόμενο χρόνο.
  
Με βομβιστική επίθεση την οποία ακολούθησαν έφοδοι ένοπλων επιτέθηκαν Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο του Αφγανιστάν και τα γύρω κτίρια, ανάμεσά τους και το αρχηγείο της CIA στη χώρα. Στα διασταυρούμενα πυρά βρέθηκαν δημοσιογράφοι και κόσμος που είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται για επικείμενη εκδήλωση, παρουσία του προέδρου Καρζάι, και ακόμη και μαθητές που πήγαιναν σε σχολεία. Η επίθεση έληξε με το θάνατο όλων των επιτιθέμενων, σύμφωνα με την αστυνομία. Ένοχο για κατάχρηση εξουσίας και συνέργια σε προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία έκρινε το δικαστήριο του Μιλάνου τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση της Ρούμπι Καρίμα, επιβάλλοντας ποινή φυλάκιση επτά ετών και εφ' όρου ζωής στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η απόφαση για τον πρώην πρωθυπουργό δεν θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, καθώς εκκρεμεί έφεση. Ο ίδιος μιλά για απόφαση που είναι «προσβολή προς όλους τους ιταλούς που με εμπιστεύθηκαν και στήριξαν την στράτευσή μου υπέρ της χώρας».

Οικονομία

Από 11 κεφάλαια και 67 άρθρα αποτελείται ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίος προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούλιο. Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014, καθορίζει τη διαδικασία για τη διασφάλιση της είσπραξης φόρων και λοιπών τελών, τα οποία εισπράττονται με τη διαδικασία είσπραξης των φόρων, καθώς και τις κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με την φορολογική νομοθεσία.Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην επιστροφή ΦΠΑ από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις.

Αν και από τον Μάρτιο το νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει, και πλέον προβλέπονται διαδικασίες «εξπρές», ωστόσο μέχρι τα μέσα Ιουνίου επιστροφές φόρου είχε λάβει μόλις 1 στους 10 δικαιούχους. Σύμφωνα με Τα Νέα, συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ στις 120 Δημοσιές Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας ανέρχονται σε 10.533. Μετά το σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης, νέοι και παλιοί υπουργοί θα πρέπει να πιάσουν άμεσα δουλειά, καθώς θα κληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να υλοποιήσουν σειρά δεσμεύσεων, με στόχο τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Ο Εντινσον Καβάνι είναι το μεταγραφικό «δώρο» του Ρομάν Αμπράμοβιτς στον Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε ζητήσει τον Ουρουγουανό σούπερ σταρ και ο Ρώσος μεγιστάνας φέρεται να έχει ολοκληρώσει τις επαφές με τη Νάπολι για την απόκτηση του. Την απόφαση να μην προσφύγουν στο CAS πήραν στον Παναθηναϊκό μετά και τη συμβουλή που έλαβαν από ειδικό γραφείο στο εξωτερικό αρμόδιο για ανάλογες υποθέσεις. Οι «πράσινοι» μπορεί να πιστεύουν ότι διαθέτουν πλήρη φάκελο, όμως δεν θέλησαν να έρθουν σε «μετωπική» με την UEFA για ευνόητους λόγους. Αρχικά οι «πράσινοι» είχαν σκοπό να απευθυνθούν στο αθλητικό δικαστήριο μετά την απόφαση της UEFA να μην εγκρίνει τον φάκελο της ομάδας και να την αποκλείσει από τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα της επόμενης σεζόν, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως τελικά δε θα γίνει.
  
Αγώνα κομβικής σημασίας χαρακτήρισε ο Κώστας Τσάνας την αναμέτρηση της Τρίτης (21:00) που θα δώσει η Εθνική Νέων με το Μάλι, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Τουρκίας. Μετά τη νίκη επί του Μεξικού στην πρεμιέρα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει την ευκαιρία να εξασφαλίσει από πολύ νωρίς την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης, εφόσον ξεπεράσει το εμπόδιο της αφρικανικής ομάδας. Νοκ άουτ ο Λυκογιάννης.



ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΗΡΩΙΚΟ ΕΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την ώρα που σύσσωμη η παγκόσμια κοινή γνώμη καταδικάζει την στάση της τουρκικής αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις και εκθειάζει τα όργανα φύλαξης της τάξης. Σε ομιλία του στην αστυνομική σχολή της Αγκυρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η αστυνομία, η οποία έχει επικριθεί από τη διεθνή κοινότητα για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων, όχι απλώς έκανε καλά τη δουλειά της, αλλά έγραψε «ένα ηρωικό έπος. Οι αστυνομικές μας δυνάμεις πέρασαν με επιτυχία το τεστ της δημοκρατίας».

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε για μια ακόμα φορά εναντίον πολλών χωρών της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, οι οποίες καταδίκασαν την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία στην Τουρκία και συνέχισε: «Η αστυνομία μας είναι θύμα των πυρών και απάντησε με δακρυγόνα και αντλίες νερού. Εάν ανατρέξουν στο κοινοτικό κεκτημένο θα δουν ότι αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα της αστυνομίας, η οποία ενήργησε με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία».

Το χωρίς προηγούμενο κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος, που άρχισε στις 31 Μαΐου, στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό, ενώ περίπου 8.000 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, 60 σοβαρά.Σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας, την οποία δημοσίευσε χθες η Μιλιέτ, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Τουρκία από τις 31 Μαΐου και περίπου 5.000 συνελήφθησαν.

Ο Ερντογάν θα δεχθεί αύριο τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος έχει απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση απέναντι στους διαδηλωτές. Αυτοσυγκράτηση που δεν έδειξαν αστυνομικοι που εμφανίζονται σε βίντεο να ξυλοκοπούν αλύπητα διαδηλωτές.Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά την άφιξή του σήμερα στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, προειδοποίησε την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες.





ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ! ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΝΔ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ Α.ΣΑΜΑΡΑ: "ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ"

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από τις πληροφορίες που θέλουν εγνωσμένης αξίας και δημοτικότητας στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης να απομακρύνονται από την κυβέρνηση για να μπουν σε αυτήν στελέχη του ... ΠΑΣΟΚ!

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής αφορούν στελέχη όπως ο "καραμανλικός" Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ο Μ. Σαλμάς και ο υφυπουργός υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, ακόμα και ο υπουργός Εθνικής άμυνας Πάνος Παναγιωτόπολυος, αν υπάρξει "καραμπόλα" με το υπουργείο Εξωτερικών και απομακρυνθεί ο Δ.Αβραμόπουλος για να ικανοποιηθεί ο Ε.Βενιζέλος.

Ήδη έχουν αρχίσει οι "μουρμούρες" και αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην ΚΟ ττης ΝΔ από το γεγονός ότι ο Α.Σαμαράς για άλλη μία φορά επιχειρεί να διασώσει το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε το 1995 με την εκλογή Στεφανόπουλου στην προεδρία, ενώ κανείς δεν έχει ξεχάσει πόσο ευεργέτησε το ίδιο κόμμα το 1993.

Επίσης είναι πολλοί άξιοι νέοι βουλευτές οι οποίοι ανέμεναν υπουργοποίηση για να δείξουν τις δυνατότηττές τους και τώρα βλέπουν την "πλάτη" των ΠΑΣΟΚων του 4% (σύμφωνα με την τελευεταία δημοσκόπηση...

Η «έφοδος» του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές θέσεις θα αφορά τουλάχιστον 5 υπουργεία και μια αντιπροεδρία αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πιο ειδικά, ως σίγουρες υπουργικές τοποθετήσεις είναι αυτές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είτε στο υπουργείο Υγείας (εκτοπίζοντας τον Ανδρέα Λυκουρέντζο) είτε στο νεοσυσταθέν υπουργείο Υποδομών, του Παρι Κουκουλόπουλου στο Εσωτερικών, παραμένει ο Αθανάσιος Ταυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γιάννη Μανιάτη στο ΥΠΕΚΑ

Επιστρέφει ο σκληρος "μνημονιακός" πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης (υφυπουργός στο ΠΕΚΑ) και η  Εύη Χριστοφιλοπούλου ακούγεται για υφυπουργός Παιδείας. Στην κυβέρνηση αναμένεται να διοριστούν επίσης ο κ. Συμεών Κεδίκογλου (εξάδελφος του σημερινού κυβερνητικού εκπροσώπου) και ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όλοι οι παραπάνω βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι σκληροί "μνημονιακοί"...

Όλα αυτά την ώρα που η αμερικανική εφημερίδα WSJ δεν βλέπει να μακροημερεύει η νέα κυβέρνηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μια κυβέρνηση που κινδυνεύει με κατάρρευση κάθε φορά που επιχειρεί να «περικόψει το λίπος» δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία, πόσο μάλλον να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας.

Σύμφωνα με την WSJ η πολιτική και κοινωνική κατάσταση είναι πιο εύθραυστη από όσο «υπονοούν» οι αγορές των ομολόγων. Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά στην πολιτική κρίση και στην αποχώρηση του Φ. Κουβέλη από την κυβέρνηση. Στο ίδιο άρθρο, εκτιμάται πως η ηρεμία στην Ελλάδα μοιάζει να φτάνει στο τέλος της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1950: Αρχίζει ο κορεατικός πόλεμος, όπου η Βόρειος Κορέα εισβάλει στη Νότιο Κορέα.

1991: Η Γιουγκοσλαβία διασπάται ενώ Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

Γεννήσεις

1852: Antoni Gaudi, σπουδαίος Ισπανός αρχιτέκτονας.

1903: George Orwell, Άγγλος συγγραφέας.

1963: George Michael, Βρετανός ποπ τραγουδιστής κυπριακής καταγωγής.

Θάνατοι

1984: Michel Foucault, σημαντικός Γάλλος φιλόσοφος.