24 Ιουνίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 
Στην πρωτεύουσα επιστρέφει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος  προκειμένου αύριο το πρωί στις 12:30 να τελέσει την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει από τον ευρύ ανασχηματισμό.


Από το Σάββατο το απόγευμα ευρίσκετο στη Λευκάδα προσκεκλημένος του επιχώριου Μητροπολίτη κ. Θεόφιλου. Στη Λευκάδα είχε προγραμματίσει να παραβρεθεί για τους εορτασμούς της μονής Παναγίας Φανερωμένης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ενόψει των πολιτικών εξελίξεων ακύρωσε το ταξίδι του.


Ο Μακαριώτατος ήταν ενήμερος, όλες αυτές τις ημέρες τις απουσίας του από την πρωτεύουσα, για τις διεργασίες ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης παραμένοντας σε αναμονή για την οριστικοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς είθισται η ορκωμοσία της κυβέρνησης, αλλά και του προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.
 


ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

 
Ο Θεός είναι τριαδικός

Ο Θεός, ως άπειρος και υπερτέλειος και αναλλοίωτος που είναι , είναι ένας, ένας και μόνος Θεός, διότι είναι αδύνατο να υπάρχουν δύο ή περισσότερα άπειρα και υπερτέλεια. Το ενιαίο, λοιπόν, της Θεότητας είναι βάση και αρχή όλων των περί Θεού αληθειών και διδαγμάτων. Κατά τη διδασκαλία όμως της Αγίας Γραφής και την πίστη της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας ο ένας Θεός είναι τριαδικός, Αγία Τριάδα, Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.  Τούτο δεν σημαίνει ότι είναι τρεις Θεοί, αλλά ένας Θεός. Ένας Θεός με τρεις υποστάσεις.

Ένας Θεός σε τρία πρόσωπα διακρινόμενος, και κάθε πρόσωπο, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, είναι ο όλος Θεός και όχι μέρος της μιας Θεότητας. Όλος Θεός ο Πατήρ, όλος Θεός ο Υιός, όλος Θεός το Άγιο Πνεύμα. «Μονάς κατά τήν ενιαίαν καί αδιαίρετον ουσίαν αυτού. Τριάς δέ κατά τάς υποστάσεις τάς διακρινομένας αλλήλων… αχωρίστως όμως συνηνωμένας καί αδιαιρέτους ούσας καί μίαν καί τάς τρεις εχούσας ουσίαν τε καί ενέργειαν».

Ο Θεός είναι Μονάδα, ένας κατά την ενιαία και αδιαίρετη ουσία του. Ο Θεός είναι Τριάδα, η Αγία Τριάδα, ως προς τα πρόσωπα και τις υποστάσεις, που διακρίνονται η μία από την άλλη, το ένα πρόσωπο από το άλλο. Αλλά πάλι και τα τρία πρόσωπα της Θεότητας είναι αχώριστα ενωμένα μεταξύ τους και αδιαίρετα και έχουν και τα τρία την ίδια, μία και την αυτή ουσία και φύση και ενέργεια. Την ίδια γνώμη έχουν και την ίδια απόφαση παίρνουν και στην ίδια ενέργεια και πράξη προβαίνουν και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας.  

Όπως ψάλλει και η αγία μας Εκκλησία: «Τρεις υποστάσεις υμνούμεν θεαρχικάς, ενιαίας φύσεως, απαράλλακτον μορφήν». Είναι λοιπόν Μονάδα σε Τριάδα και Τριάδα σε Μονάδα. Και Θεός ο Πατήρ, Θεός ο Υιός, Θεός και το Άγιο Πνεύμα. Παντοδύναμος ο Πατήρ, παντοδύναμος ο Υιός, παντοδύναμο και το Άγιο Πνεύμα.
   
Σύμφωνα με αυτά έχουμε και λέμε τακτικά και τη σύντομη και τόσο περιεκτική προσευχή·«Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς», η και διαφορετικά· «Άγιος ο Θεός ο Πατήρ ο άναρχος, Άγιος Ισχυρός ο Υιός ο συνάναρχος, Άγιος Αθάνατος το Παράκλητον Πνεύμα. Τριάς Αγία, δόξα Σοι». Και προσκυνούμε «Πατέρα, Υιόν καί Άγιον Πνεύμα, Τριάδα ομούσιον καί αχώριστον». Το δόγμα τούτο της Αγίας Τριάδας είναι «το κεφάλαιο της πίστεως», κατά το θεολόγο Γρηγόριο.

Και έχουν μεν και τα τρία πρόσωπα τις ίδιες ιδιότητες και όλο τον ακένωτο πλούτο και θησαυρό της Θεότητας, όπως είπαμε προηγουμένως. Αλλά κάθε πρόσωπο έχει και το ιδιάζον ως διακριτικό σε Αυτό γνώρισμα υποστατικό ιδίωμα.

Δηλαδή, ο Πατήρ είναι αγέννητος.  

Ο Υιός γεννητός.

Το Άγιο Πνεύμα εκπορευτό.

Και τούτο θα πει, ότι ο Πατήρ γεννά τον Υιό από την ουσία του αϊδίως, αχρόνως και ανερμηνεύτως.

Ο Υιός γεννάται από τον Πατέρα και το Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα και πέμπεται διά του Υιού στον κόσμο. Και όλα τα έργα του Θεού, τα έργα της δημιουργίας, τα έργα της αναπλάσεως και αναδημιουργίας και σωτηρίας του ανθρώπου ενεργούνται και από τα τρία πρόσωπα της Θεότητας.

Ο Πατήρ αποφασίζει, ο Υιός πραγματοποιεί και το Πνεύμα τελειοποιεί όλα τα έργα.Έτσι «ο Πατήρ διά του Υιού εν Πνεύματι Αγίω τά πάντα ποιεί» Έτσι η ενότητα της Αγίας Τριάδας εννοείται και «εις Θεός εν τη Εκκλησία κηρύττεται», «ο επί πάντων καί διά πάντων καί εν πάσιν»· «επί πάντων μέν ως Πατήρ, ως αρχή καί πηγή (των έργων)· «διά πάντων» δέ διά του Λόγου· «εν πάσι» δέ εν τω Πνεύματι τω Αγίω» 

Το ιερό και άγιο τούτο περί Τριαδικού Θεού δόγμα σε καμία άλλη μονοθεϊστική θρησκεία δεν υπάρχει παρά μόνο στο Χριστιανισμό, στον οποίο, όπως είπαμε, είναι το θεμέλιο και η βάση και η πηγή όλων των απορρήτων της αγιότατης Πίστης αληθειών και δογμάτων.

Και βέβαια η αλήθεια του Τριαδικού Θεού υπονοείται στην Παλαιά Διαθήκη και μάλιστα στα χωρία που αναφέρονται στη δημιουργία του ανθρώπου, την πτώση και τη σύγχυση των γλωσσών στην περίπτωση του πύργου της Βαβέλ. Εκεί παρουσιάζεται ο Θεός μιλώντας στον πληθυντικό και σαν να έχει διάλογο με άλλα πρόσωπα. Λέει π.χ.«ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν…».- «Ιδού Αδάμ γέγονεν ως εις εξ ημών». - «Δεύτε καί καταβάντες συγχέωμεν αυτών εκεί τήν γλώσσαν».

Αυτά τα χωρία, καθώς και άλλα, ο τρισάγιος ύμνος του προφήτη Ησαΐα, όπου τρεις φορές επαναλαμβάνεται το «Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαββαώθ», υπονοούν βέβαια το τριαδικό της Θεότητας. Ήταν όμως αδύνατο να το συλλάβει τούτο η ανθρώπινη διάνοια και σκέψη, αν το μεγάλο φως της θείας Αποκαλύψεως της Καινής Διαθήκης δεν ερχόταν να διαλευκάνει το μεγάλο θέμα και να μιλήσει σαφώς περί Αγίας Τριάδας.   

Έτσι ο Κύριος, όταν μετά την Ανάστασή του αποστέλλει τους Αποστόλους στο κήρυγμα, τους δίνει την παραγγελία να βαπτίζουν όσους πιστεύουν «εις τό όνομα του Πατρός καί του Υιού καί του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. κη΄ 19).

Ο απόστολος Παύλος εύχεται να είναι μαζί με τους Χριστιανούς «η χάρις του Κυρίου  Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και η κοινωνία του  Αγίου Πνεύματος» (Β΄ Κορινθ. ιγ΄ 13).
  
Ο ευαγγελιστής Ιωάννης βεβαιώνει, ότι «τρεις είσιν οι μαρτυρούντες εν τω ουρανώ, ο Πατήρ, ο Λόγος και το  Άγιον Πνεύμα, και ούτοι οι τρεις εν είσι» (Α΄ Ιωάν. ε΄ 7).

Και πολλές άλλες μαρτυρίες περί της τριαδικής Θεότητας, δηλαδή περί της Αγίας Τριάδας, υπάρχουν στα θεόπνευστα ιερά βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα οποία ο ευλαβής αναγνώστης τα βρίσκει, όταν τη μελετά με προσοχή, και τα εννοεί με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, όταν με πίστη τον ζητεί. Περί Αγίας Τριάδας καταχωρούμε εδώ το θαυμάσιο Δοξαστικό της Πεντηκοστής, το οποίο είναι θεολογικότατο και το οποίο σε λίγες γραμμές περικλείει όλο το άρρητο και ανέκφραστο δόγμα περί του Τριαδικού Θεού.

«Δεύτε, λαοί, τήν τρισυπόστατον Θεότητα προσκυνήσωμεν, Υιόν εν τω Πατρί σύν Αγίω Πνεύματι· Πατήρ γάρ αχρόνως εγέννησεν Υιόν συναΐδον καί σύνθρονον, καί Πνεύμα Άγιον ην εν τω Πατρί σύν Υιώ δοξαζόμενον. Μία δύναμις, μία ουσία, μία θεότης, ην προσκυνούντες πάντες λέγομεν· Άγιος ο Θεός, ο τά πάντα δημιουργήσας δι’ Υιού συνεργεία του Αγίου Πνεύματος. Άγιος Ισχυρός, δι’ ου τόν Πατέρα εγνώκαμεν καί τό Πνεύμα τό Άγιον επεδήμησεν εν κόσμω· Άγιος Αθάνατος, τό Παράκλητον Πνεύμα, τό εκ του Πατρός εκπορευόμενον καί εν Υιώ αναπαυόμενον. Τριάς Αγία, δόξα σοι».




 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης δηλώνει ότι θα υποστηρίξει ένα νέο κεντροαριστερό σχήμα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει ηγετικές φιλοδοξίες. Υπογραμμίζει ότι σε ένα τέτοιο σχήμα δεν χωρούν εγωισμοί, ότι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από σοβιετικού τύπου αντιλήψεις για το κράτος, καθώς και από κομματικές και πελατειακές αντιλήψεις. Τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανός να κυβερνήσει και ότι η Δεξιά στην Ελλάδα έχει ακόμη πιο σοβιετικού τύπου αντίληψη για το κράτος κι από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, μιλά για την ΕΡΤ και εξηγεί πως χειρίστηκε ο ίδιος τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης.Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των επιτελείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και η κατάρτιση νέας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι Αντ.Σαμαράς και Ευ.Βενιζέλος σβήνουν και γράφουν ονόματα υποψηφίων μελών της νέας κυβέρνησης, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους. Όπως όλα δείχνουν η νέα κυβέρνηση θα λάβει μορφή τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.

Την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση με τη νέα προγραμματική συμφωνία θα πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή εκφράζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αναλύουν όλες τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, όπως και άλλες επιλογές και το τι θα πράξει τελικά θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της κυβέρνησης. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, η κυβέρνηση είναι «πολιτικά νεκρή».Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, στη θέση Σκαλιστήρι. Πυκνός μαύρος καπνός που αναδύεται από το εργοστάσιο είναι ορατός από πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Επί τόπου η πυροσβεστική, που δίνει μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ένας 44χρονος ιδιοκτήτης φούρνου και ψησταριάς, ελληνικής υπηκοότητας, καθώς και ένας υπάλληλος του 21 ετών, συνελήφθησαν για εμπρησμό από πρόθεση, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική περιοχή στον Άγιο Γεώργιο Κορωπίου και απείλησε βιοτεχνίες και άλλα κτίσματα.

Κόσμος

Κλίμα έντασης και αβεβαιότητας διαμορφώνεται στην Αλβανία με αμφότερους τους Σαλί Μπερίσα και Έντι Ράμα να διεκδικούν τη νίκη στις κάλπες που αμαυρώθηκαν από την ανταλλαγή πυρών με θύμα υποστηρικτή της αντιπολίτευσης και καταγγελίες για παρατυπίες. Τη Δευτέρα αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα μίας αναμέτρησης που παρακολουθείται στενά από την ΕΕ και τη Δύση, και για μια ακόμη φορά υπονομεύει αντί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ο καταζητούμενος υπάλληλος της CIA που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό, ακολουθώντας όπως φαίνεται τα χνάρια του Τζούλιαν Άσανζ του WikiLeaks. Την Κυριακή ο Σνόουντεν πέταξε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρεσβευτή του Ισημερινού, συνοδευόμενος μάλιστα από εκπρόσωπο του WikiLeaks.

Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 4,4 βαθμών σημειώθηκε στις 17.01 ώρα Ιταλίας (18.01 ώρα Ελλάδος) την Κυριακή με επίκεντρο την Τοσκάνη. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός -εξαιτίας και του μικρού εστιακού βάθους (περίπου 9,5 χλμ)- στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους. «Ταρακουνήθηκαν» και οι παραλίες στην Βερζίλια, όπου οι λουόμενοι έφυγαν τρομαγμένοι τρέχοντας προς τα αυτοκίνητά τους. Δεν υπήρξαν άμεσα πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές. Διακήρυξη-προειδοποίηση ότι είναι έτοιμος να «σώσει το έθνος» και δεν θα επιτρέψει «επίθεση κατά της θέλησης του λαού» και διολίσθηση της χώρας σε «ανεξέλεγκτη σύγκρουση» έρχεται εκ μέρους του στρατού της Αιγύπτου εν όψει των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης την προσεχή εβδομάδα ενάντια στον Μοχάμεντ Μόρσι. Σε μία από τις ισχυρότερες παρεμβάσεις αφότου παρέδωσε την εξουσία στον ισλαμιστή πρόεδρο έναν χρόνο πριν, ο στρατός καθιστά σαφές ότι θα επέμβει υπέρ των διαδηλωτών εάν βρεθούν στο στόχαστρο υποστηρικτών του Μόρσι...

Στη Μόσχα φέρεται να έφτασε από το Χονγκ Κονγκ ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο πληροφοριοδότης που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism και κατηγορείται τώρα από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία. Αμερικανός γερουσιαστής υποστήριξε ότι ο Πούτιν «πιθανότατα γνώριζε και ενέκρινε» το ταξίδι, ενώ στην υπόθεση δεν αποκλείεται να έχει αναμιχθεί και η Κίνα.

Οικονομία

Σε αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων που υποβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις θα προχωρούν από φέτος τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών -αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι ίσως κληθούν στις εφορίες προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα «ύποπτα» στοιχεία. Η ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένη στον κρατικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας πως πέρυσι καλύφθηκε από αυτόν σχεδόν το ήμισυ της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ο υπουργός σημειώνει επίσης τους υπολογισμούς για αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την σταθεροποίηση της απασχόλησης και την αύξηση των ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία. Για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονοιμικών ενεργοποιεί μαζικά τις διατάξεις για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, βάζοντας στο στόχαστρο 4.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά τους χρέη αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Σύμφωνα με το «France Football» ο Ολυμπιακός βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του Φλοράν Μαλουντά, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος από την Τσέλσι! Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, με τον 33χρονο μέσο να είναι έτοιμος να υπογράψει, μέσα στις επόμενες ώρες, συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών με τους «ερυθρόλευκους».Η Ισπανία επικράτησε πολύ εύκολα με 3-0 της Νιγηρίας, προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλό της.

Έτσι στα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών θα αγωνιστεί με την Ιταλία σε μια επανάληψη του περυσινού τελικού στο Euro. Πρόκριση και για την Ουρουγουάη με το εντυπωσιακό 8-0!Κορυφώνονται οι αντιδράσεις όσον αφορά την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 και 2016 αντίστοιχα. Οι Βραζιλιάνοι λοιπόν μετά τις πολλές και καθημερινές διαδηλώσεις που κάνουν, με αφορμή την διεξαγωγή του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, αποφάσισαν να δείξουν την διαφωνία τους με έναν διαφορετικό τρόπο. «Φυτεύοντας»μπάλες στην πιο διάσημη παραλία του κόσμου αυτή της Κόπα Καμπάνα.



Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε εχθές το απόγευμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ, Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος και Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Λευκάδος αναφέρθηκε στις ιστορικές περιπέτειες του νησιού και στη βοήθεια της Παναγίας να ξεπεράσουν οι κάτοικοι τις δυσκολίες, ενώ τόνισε πως είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά να παραβρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό έργο του π. Νικηφόρου, καθηγούμενου της Ιεράς Μονής. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη μιλώντας για το σημαντικό ποιμαντικό του έργο.

"Σε μια εποχή δύσκολη, που αναρωτιόμαστε πότε θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, βλέπω πόσο πολλοί άνθρωποι έρχονται στα Ιερά Προσκυνήματα και διακρίνω πως τους φέρνει η αγάπη της Παναγίας" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε "πολλές φορές ξεχνούμε την Παναγία και την περιφρονούμε, αλλά έρχεται η στιγμή που τη ζητάμε σαν μάνα, σαν αγωνίστρια, για να μας παρηγορήσει. Η Παναγία αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, για να απαλύνει τα προβλήματά του από τις περιπέτειες της ζωής".

Αναφέρθηκε, επίσης, στα προσωνύμια που δίδονται στην Παναγία, αλλά και στους ύμνους που έχουν γραφτεί. Επισήμανε, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος πως "πολλοί δικαιολογημένα λένε στις μέρες μας πως έχουμε πολλές δυσκολίες, αλλά ξεχνάμε ότι η δύναμή μας είναι η Παναγία. Όπως έχει κάνει τόσα θαύματα, έτσι και τώρα θα μας ευεργετήσει όλους και τον καθένα ξεχωριστά". Η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι.

Τον 5ο αιώνα μ.Χ οι Λευκαδίτες παραγγέλνουν την εικόνα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη. Στον σεβάσμιο Ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο. Μετά από προσευχή και νηστεία η εικόνα φανερώθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Η εικόνα βρέθηκε σχεδιασμένη, "αχειροποίητος" πάνω στο ξύλο και αυτός έβαλε μόνο τα χρώματα. Γι΄ αυτό η εικόνα πήρε το όνομα ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ. Μέσα στους αιώνες η Ιερά Μόνη πέρασε πολλές καταστροφές από τους Ενετούς, Φράγκους, Άγγλους. Η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, αλλά και άλλες Μονές στη Λευκάδα και στα άλλα Επτάνησα, στάθηκαν οι πνευματικοί φάροι που φώτιζαν τον λαό να παραμείνει στην παράδοση του, στην Ορθοδοξία.

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος βρίσκεται στο νησί με αφορμή την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πεφανερωμένης, πολιούχου της Λευκάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόταν από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ και τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, ενώ τον υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ο Δήμαρχος του νησιού, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου ιστορικό ορόσημο για τη Λευκάδα, ενώ αναφέρθηκε στην πολυποίκιλη κρίση της πατρίδας και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να προσευχηθεί για το καλό της Λευκάδας και της Ελλάδας γενικότερα. Ο Μητροπολίτης Λευκάδος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερη τιμή για το νησί που θα παραβρεθεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας Φανερωμένης. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λευκάδος και το Δήμαρχο του νησιού για την υποδοχή και τόνισε: "ενώπιον του λαού αισθάνομαι την ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Υπάρχει μία όμορφη λέξη στο ελληνικό λεξικό, η λέξη "πολίτης", που σημαίνει εκείνος που ασχολείται με θέματα της πόλης και των ανθρώπων. Αυτή η λέξη αργότερα πήρε και έννοια πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να μη συμμετέχουμε στις ανάγκες της πόλης και του λαού. Η Εκκλησία στέκεται πλάι στους ανθρώπους, δεν έχει λόγο να κομματίζει την πορεία της".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις εποχής τονίζοντας τα προβλήματα κυρίως στις μεγαλουπόλεις, όπου άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια, για να βρούνε φαγητό και επισήμανε πως "καλούμαστε να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας έχει περάσει πολλές κρίσεις με κοινό χαρακτηριστικό την ύφεση της δυνατότητας της προσπάθειας του λαού μας. Οι αντίθετοί μας, κάνουν ότι μας αγαπούν, αλλά δε μας αγαπούν. Ξέρουν ότι όσο δυσκολευόμαστε, τόσο αδυνατούμε, γι αυτό που πρέπει να διδάξουμε είναι η γιγάντωση της ψυχής μας. Όχι ότι δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια των φίλων μας, αλλά αυτοί που δίνουν, δίνουν για να πάρουν". "Από τη στιγμή που ο άνθρωπος αποφάσισε να κάνει Βαβέλ χωριστά από το Θεό", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος "δεν σκότωσε μόνο το Θεό, αλλά και την ανθρωπιά του. Ο άνθρωπος έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και έχασε την αξία του και την αξιοπρέπειά του".

Μίλησε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος για την ιστορία, τις αξίες και τις παραδόσεις αυτού του τόπου λέγοντας πως έτσι θα αγωνιστούμε και θα ξεπεράσουμε την κρίση. Με αφορμή την εορτή της Παναγίας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από συνήθεια, άλλοι ως εκδρομή, αλλά υπάρχουν και αυτοί που πονάει η ψυχή τους και έχουν την εσωτερική ανάγκη να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να εκφράσουν τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Αυτή είναι η παράδοσή τους". Μίλησε, ωστόσο, για τις ξενικές επιδράσεις που επηρεάζουν την χώρα μας, ενώ εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τοπικών εκκλησιών και τοπικών αρχών και είπε πως "αυτό πρέπει να εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς, γιατί είναι ένας κοινός αγώνας για το καλό της πατρίδας μας". Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στους χώρους των γραφείων της Μητρόπολης.

ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ!

 

Σύννεφα που θα φέρουν θύελλες σωρεύονται ταχύτατα πάνω από την Ελλάδα, που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση. Κάποιοι είπαν ότι ο Φ. Κουβέλης έψαχνε διέξοδο, φοβούμενος αυτά που έρχονται. Η κυβέρνηση (που από τρικομματική έγινε δικομματική) μπορεί να προσπαθεί να ξορκίσει τα νέα μέτρα, όμως τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δείχνουν ότι σύντομα θα κληθεί να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων, αντικρίζοντας κατάματα το πρόβλημα. Προχθές, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης από το β' εξάμηνο του 2014 και μετά. Μάλιστα, πήγε και ένα βήμα παραπέρα, «συστήνοντας» στην τρόικα να τελειώσει γρήγορα τους ελέγχους (που διεξάγει) ώστε το ΔΝΤ να εκταμιεύσει εγκαίρως τη δική του συμμετοχή στην επόμενη μεγάλη δόση.

 Ο Γ. Στουρνάρας, που γνωρίζει τις ενστάσεις του ΔΝΤ, ανέφερε μετά το προχθεσινό Εurogroup ότι δεν πρέπει να εύχεται κανένας το να μην πάρουμε εγκαίρως τα χρήματα της επόμενης δόσης (8,2 δισ. ευρώ), καθώς αυτό θα δημιουργούσε μια σειρά από προβλήματα. Στις μέχρι τώρα επαφές της τρόικας με τους Ελληνες αρμόδιους, οι δεύτεροι διαπίστωσαν με τρόμο ότι η τρόικα θέτει ένα σωρό θέματα που δεν είναι στην ατζέντα. Ταυτόχρονα όμως κάνουν «παράπονα» και οι τροϊκανοί, που εμφανίζονται απελπισμένοι για το επίπεδο των επαφών, ενώ κάποιοι από αυτούς (αν και Δυτικοί ορθολογιστές) ακούστηκαν να ελεεινολογούν την τύχη τους που έμπλεξαν με τους Ελληνες...Τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και τα αιτήματα της τρόικας προμηνύουν ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο, για το οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ενημερώσει πρόσφατα -πριν από την πολιτική κρίση με την ΕΡΤ- τους τρεις αρχηγούς (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.). Αρα και οι τρεις ξέρουν τις θύελλες που έρχονται.

 Η τρόικα ζητά -από τώρα- να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν την υστέρηση των φορολογικών εσόδων ύψους 549.000.000 ευρώ, που καταγράφηκε στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, αλλά και την μαύρη τρύπα των 2,5 δισ. ευρώ που θα ανοίξουν στον Προϋπολογισμό (στη διετία 2013 -2014) τα ελλείμματα κυρίως του ΕΟΠΥΥ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.Μεγάλο πρόβλημα είναι η αιμορραγία των εσόδων από φόρους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 καταγράφηκε υστέρηση:

 268.000.000 ευρώ στις εισπράξεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων,

272.000.000 στις εισπράξεις από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,

242.000000 ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων, τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα και τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού.

 Οι επικεφαλής της τρόικας που θα επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους το Σάββατο 29 Ιουνίου, θα ζητήσουν από τον Γιάννη Στουρνάρα να χαρτογραφήσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες και κυρίως τις εξελίξεις από τον φθινόπωρο και μετά. Την ίδια στιγμή, τα τέσσερα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι:

1. Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Προκαλεί νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014, που υπολογίζεται ότι φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Εντονο προβληματισμό προκαλεί ειδικά η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

2. Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 στα δημόσια ταμεία 3,17 δισ. ευρώ. Ετσι, ασκεί πιέσεις για τη συνέχιση του φετινού καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Παράταση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα σημάνει όμως και παράταση του ΦΑΠ για το 2014. Η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις και για την είσπραξη του φετινού ΕΕΤΑ σε πέντε δόσεις και ζητεί να μειωθούν οι δόσεις σε τέσσερις, με το σκεπτικό ότι, σε διαφορετική περίπτωση, ποσό ύψους 400.000 ευρώ θα «περάσει» αναγκαστικά στον Προϋπολογισμό του 2014.

3. Η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έπρεπε να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

4. Η τρόικα ζητά νέα μείωση συντάξεων στον ΟΑΕΕ , ώστε να αντισταθμιστεί η μη επιβολή της εισφοράς 0,02% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου (που προβλέπεται στο Μνημόνιο).Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν και οι εφιαλτικές προτάσεις για εισπρακτικά μέτρα όπως:

Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ., βάσει επαναξιολόγησης των προγραμμάτων πρόνοιας που ζητά η τρόικα.

Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία.

Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ.

Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και τυπικά λήγει το 2015.

Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.

Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.