22 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ.

Στο Μεγανήσι το μικρό νησί του Ιονίου βρέθηκε πριν λίγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος επισκέπτεται το μικρό αυτό νησί που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από την Λευκάδα.  Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο κλήρος και ο πιστός λαός του νησιού στον Ι. Ναό Αγίου Βησσαρίωνος, όπου και τελέστηκε επίσημη δοξολογία.

"Καλωσορίσατε στο μικρό νησί με την μεγάλη καρδιά" είπε στον Αρχιεπίσκοπο ο Δήμαρχος του νησιού κ. Ζαβιτσάνος.  "Ο γαλήνιος χαρακτήρας, η νηφάλια σκέψη και η κοινωνική ευαισθησία που σας χαρακτηρίζουν, μας δείχνουν τον δρόμο της ελπίδας και της αισιοδοξίας", σημείωσε.  "Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κάθε κρίση" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος και ευχαρίστησε τον πιστό λαό και τις τοπικές αρχές για την αγάπη που δείχνουν στην Εκκλησία.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Αραβανής, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέθεσε γεύμα στον Αρχιεπίσκοπο στην ταβέρνα "Μηνάς" στη Νικιάνα. Στο γεύμα συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, αντιδήμαρχοι και επικεφαλής παρατάξεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Τηλεφώνημα από το Μαξίμου δέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Το τηλέφωνο έγινε την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος βρισκόταν στο Κιλκίς, ο οποίος προεξήρχε στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλεως. Κατά τη συνομιλία που είχε ο Αρχιεπίσκοπος με υψηλό πρόσωπο του Μαξίμου, ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Να αναφερθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος την Κυριακή θα βρίσκεται στην Λευκάδα για τους εορτασμούς της πολιούχου του νησιού, Παναγίας Φανερωμένης, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Αθήνα για να ορκίσει την νέα Κυβέρνηση.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ EΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ EXPO ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ 2013

 
Χθες το πρωί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Πεκίνου άνοιξε τις πύλες της η περίφημη Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Expo 2013, με τη συμμετοχή ευάριθμων χωρών και πολιτισμών από ολόκληρο τον κόσμο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος και μάλιστα το Συνοδικό Γραφείο για τις Θρησκευτικές Περιηγήσεις και τον Προσκυνηματικό Τουρισμό συμμετέχει για πρώτη φορά και μάλιστα φιλοξενείται στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). Παρόντες, από κυβερνητικής πλευράς της πατρίδας μας, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος και από πλευράς εκκλησιαστικής ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Γραμματέας Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος και οι συνεργάτες του κ.κ. Χρήστος Πετρέας και Βασίλειος Τζέρπος.

Οι πολλοί και διάφοροι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου και μάλιστα οι τουριστικοί παράγοντες της Κίνας εξέφρασαν το θερμό ενδιαφέρον τους τόσο για τις προβαλλόμενες ελληνικές ομορφιές, όσο και για τους θησαυρούς της Ορθοδοξίας. Αν και αδιάφορο θρησκευτικά κράτος, δήλωσαν ότι η πρόσφατη επίσκεψη (τον περασμένο Μάιο μόλις) του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου στην Κίνα, έδωσε το έναυσμα στην αύξηση τουριστικού ενδιαφέροντος των Κινέζων στις ορθόδοξες χώρες, ώστε να συναντηθούν φιλικά και με αυτή την εκδοχή των Ευρωπαίων.
 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗ ΔΟΪΡΑΝΗ ΚΙΛΚΙΣ

 
"Καλούμαστε να σκεφτόμαστε αυτούς που ζουν στα σύνορα" δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Δοϊράνη εχθές το απόγευμα. Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Παροναξίας κ. Καλλίνικο, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ επισκέφθηκε τους κατοίκους του ακριτικού χωριού της λίμνης Δοϊράνης λίγα μέτρα από τα σύνορα με τα Σκόπια και ύψωσε την Ελληνική σημαία, παρουσία αξιωματικών του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, κληρικών και λαϊκών, ενώ άπαντες έψαλλαν τον Εθνικό ύμνο.

Αμέσως μετά προσκύνησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου, φωτιστών των Σλάβων. Ο Μητροπολίτης Κιλκισίου ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο πως ο Ελληνικός Στρατός παραχώρησε το πρώην Φυλάκιο στην Ιερά Μητρόπολη, η οποία με εντατικές προσπάθειες και συστηματική δουλειά θα το διαμορφώσει κατάλληλα και θα το διατηρήσει και σε λίγο καιρό θα μένει μόνιμα ένας ιερομόναχος.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε :

"Μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς από τις εσχατιές της πατρίδας μας, εδώ στα σύνορα στη Δοϊράνη και το ηρωϊκό φρόνημα των ανθρώπων που κατοικούν εδώ και που ζητούν από μας φροντίδα, ενίσχυση, ενδυνάμωση. Ωραία περνάμε στο κέντρο αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτούς που ζουν στης εσχατίας τα σύνορα".

Η Λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβίας, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και 140 χλμ νότια των Σκοπίων. Αποτελεί κατάλοιπο της μεγαλύτερης άλλοτε, Παιονίας Λίμνης και σχηματίσθηκε στην Προπαγετώδη Γεωλογική Περίοδο, ύστερα από έντονες σεισμικές διεργασίες. Σήμερα, η λίμνη εκτείνεται σε 39,9 χλμ2.

Στα δυτικά βρίσκεται η πόλη Δοϊράνη, στα ανατολικά το χωριό Μουριές και στα βόρεια το όρος Μπέλες. Το μήκος της λίμνης από Βορρά προς Νότο είναι 8,9 χλμ ενώ το πλάτος της φτάνει τα 7,1 χλμ. Έχει μέγιστο βάθος 4 μέτρα. Βρίσκεται μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών, αυτής που περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο της Κερκίνης και αυτής που περιλαμβάνει τη λεκάνη του Αξιού. Στην περιοχή διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών στρατευμάτων το 1913. Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν στις παρυφές του Κιλκίς, τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, όπου η Μητρόπολη διατηρεί μία μικρή φάρμα ζώων.
 

ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Την ΔΕΥΤΕΡΑ 24 Ιουνίου 2013 (εορτή του Αγίου Πνεύματος), θα πραγματοποιηθεί στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, το νησί των ποιητών και των λογίων, στη ΛΕΥΚΑΔΑ, η Μεγάλη Παλλευκαδιακή Πανήγυρις προς τιμήν της Σεπτής Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ, πολιούχου της νήσου Λευκάδος καί προστάτιδος των απανταχού Λευκαδίων, με επίκεντρο την ιστορική Ιερά Μονή Φανερωμένης.

Στην εορτή εκλήθησαν – από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. ΘΕΟΦΙΛΟ - να παραστούν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, οι πολιτικές, αυτοδιοικητικές, στρατιωτικές, δικαστικές Αρχές καί οι Φορείς του Νομού. Διαβάστε το Πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων εδώ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

«Δεν σταματάμε τον αγώνα αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα, χωρίς καμιά απόλυση, χωρίς καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αρνούμενοι να εκκενώσουν το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Προβάδισμα της ΝΔ κατά 1,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δείχνει δημοσκόπηση της Rass για τον «Τύπο της Κυριακής». Η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,7%, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται να βρίσκονται οριακά εντός Βουλής.

Η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που ενισχύουν την ύφεση φαίνεται ότι θα είναι ο βασικός στόχος της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την οποία επεξεργάζονται τα κομματικά επιτελεία. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το νέο σχήμα. Χωρίς νερό κινδυνεύουν να μείνουν τις επόμενες ημέρες οι Μικρές Κυκλάδες και κάποια μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μπλοκάρει τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης της τροφοδοσίας τους για τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων δόθηκε την Παρασκευή, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών που έλαβαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου μέχρι τις 12 Ιουλίου. Τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κόσμος

Kατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), απήγγειλαν οι ΗΠΑ. Η απαγγελία των κατηγοριών είναι το πρώτο βήμα της Ουάσινγκτον σε μια μακρά νομική μάχη με τελικό στόχο να καθήσει ο Σνόουντεν στο εδώλιο αμερικανικού δικαστηρίου. Τραγικός είναι ο απολογισμός από τις πλημμύρες που πλήττουν το Κάλγκαρι του Καναδά, τις χειρότερες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 100 χιλιάδες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περίπου 1.300 στρατιώτες και δέκα ελικόπτερα του στρατού έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Μεταρρυθμίσεις και περισσότερα κονδύλια σε παιδεία και υγεία υποσχέθηκε η πρόεδρος της Βραζιλίας σε μια προσπάθεια να σβήσει η φωτιά των διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, η Ρουσέφ έτεινε χείρα φιλίας στους διαδηλωτές, αλλά προειδοποίησε ότι η τάξη θα τηρηθεί. «Είμαι πρόεδρος και αυτών που διαδηλώνουν, αλλά και αυτών που δεν διαδηλώνουν» είπε χαρακτηριστικά. Έναν πρώην αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα υπό την διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, τον Τζέιμς Κόμεϊ, όρισε ο Μπαράκ Ομπάμα νέο διευθυντή του FBI. Ο Κόμεϊ αντικαθιστά τον Ρίτσαρντ Μίλερ III και, αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, θα υπηρετήσει για 10 χρόνια.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέλυσαν τελικά τις διαφορές τους και θα εγκαινιάσουν έκθεση έργων τέχνης στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται χρυσά αντικείμενα που είχαν κατασχέσει τα σοβιετικά στρατεύματα από τους ναζί στη Γερμανία μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οικονομία

Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2012, ο οποίος ξεκινά την 25η Ιουνίου 2013, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Οι νέες ημερομηνίες.Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών. «Είμαστε κοντά, όμως δεν έχουμε ακόμη ένα τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Β.Σόιμπλε έπειτα από 19 ώρες συνομιλιών.

Νέα συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Την πρόθεσή του να εξαιρέσει τις υποδομές ύδρευσης από το σχέδιο οδηγίας για την Ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης εξέφρασε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί και τις διαμαρτυρίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί «από την πίσω πόρτα» να σπρώξει τα κράτη-μέλη προς την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού.

Αθλητισμός

Πανέτοιμη είναι η Εθνική Νέων (U20) για την πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας το Σάββατο (22/6, 18:00) με αντίπαλο το Μεξικό. Η ψυχολογία των Ελλήνων διεθνών είναι σε άριστη κατάσταση κάτι που φάνηκε και στην τελευταία προπόνηση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (21/6) και είχε διάρκεια περίπου 75 λεπτών στο προπονητικό κέντρο GASKi. Σε οριστική συμφωνία με τον Κάρλο Αντσελότι ήρθε η Ρεάλ Μαδρίτης, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται μόλις λυθεί και τυπικά η συνεργασία του Ιταλού προπονητή με την Παρί Σεν Ζερμέν. Από τη στιγμή που η Παρί συμφώνησε με τον Λοράν Μπλαν για να αναλάβει ο Γάλλος την τεχνική ηγεσία της, ήταν δεδομένο πως θα και άνοιγε ο δρόμος της συμφωνίας του Αντσελότι με τη «Βασίλισσα».

Οι εξελίξεις στην ΑΕΚ για το νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια τρέχουν και ήδη μετά την πρωινή συνάντηση εκπροσώπων του Δημήτρη Μελισσανίδη με την Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας, Ευτυχία Αποστολάκη και τους τέσσερις αντιδημάρχους (Καραβιάς, Παπανικολάου, Χατζηδάκη και Παϊδας), τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε σειρά. Μία σημαντική είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση έχει να κάνει με το όραμα του Μελισσανίδη, ώστε το μεγαλύτερο μουσείο για τους Έλληνες πρόσφυγες να στεγαστεί εντός του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Δύο νέα πρόσωπα υπάρχουν στην διοικούσα επιτροπή της ΑΕΚ. Πρόκειται για τον Φώτη Παπαγεωργίου και τον Ηλία Λιβάνη. Και η Αυστρία «παίζει» για την προετοιμασία.


ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ


Τό Σάββατο πρό τής Πεντηκοστής είναι Ψυχοσάββατο,
δηλαδή “μνεία πάντων τών απ’ αιώνος
κοιμηθέντων ευσεβώς Χριστιανών”.

Τό εσπέρας τής Παρασκευής καί τό πρωί τού Σαββάτου, πλήθος λαού, προσέρχεται εις τούς κοιμητηριακούς ή ενοριακούς Ναούς. Εκεί ψάλλεται ο νεκρώσιμος κανόνας καί τό μνημόσυνο “ό οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν” υπέρ πάντων τών “επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου κεκοιμημένων ευσεβών καί Ορθοδόξων Χριστιανών”.

Πρός τιμήν τους προσκομίζουν οι πιστοί κόλλυβα. Τό έθιμο τών κολλύβων είναι πάρα πολύ παλαιό. Οι ρίζες του χάνονται στίς πρό Χριστού εποχές. Τά κόλλυβα είναι σιτάρι βρασμένο. Έχουν τή μορφή στολισμένου δίσκου ή πιάτου μέ ξηρούς καρπούς, καρύδια, σταφίδα, ρόδι καί κυρίως ζάχαρη. Συμβολίζουν τήν κοινή μας ανάσταση.

Όπως ο σπόρος τού σιταριού πέφτει στή γή, θάβεται, χωνεύεται, σαπίζει καί στή συνέχεια φυτρώνει καλύτερος καί ωραιότερος, έτσι καί τό νεκρό σώμα τού ανθρώπου θάβεται στή γή, λιώνει καί σαπίζει, γιά νά αναστηθή καί πάλι άφθαρτο, ένδοξο καί αιώνιο. Αυτήν τήν εικόνα μάς δίδει ο απόστολος τών εθνών Παύλος στήν Α΄ πρός Κορινθίους επιστολή, καθώς καί ο Χριστός γιά τήν Ανάστασή Του. “Αμήν αμήν λέγω υμίν, εάν μή ο κόκκος τού σίτου πεσών εις τήν γήν αποθάνη, αυτός μόνος μένει εάν δέ αποθάνη πολύν καρπόν φέρει”.(Ιω. 12,24).

Δυστυχώς, η ουσιαστική αυτή προσφορά πρός τούς κεκοιμημένους αδελφούς μας, τόσο από λειτουργική όσο καί από σωτηριολογική οπτική, τά τελευταία χρόνια έχει υποστεί αλλοιώσεις καί διαφοροποιήσεις πού τείνουν νά απαξιώσουν τή σημασία καί τό μέγεθος τού Μυστηρίου. Ο χαρακτήρας τών κολλύβων έχει από πολλούς αλλοιωθεί.

Έτσι δυστυχώς παρουσιάζεται μιά εικόνα κωμικοτραγική, πού ουδόλως συνάδει μέ τό πνεύμα καί τή σημασία τού Σαββάτου τών ψυχών. Αντί, λοιπόν, κολλύβων, γεμίζει ο Ιερός Ναός μέ πάσης φύσεως πίττες καί γλυκίσματα. Πρόσφορα, κουλούρια καί τσουρέκια, έως φρούτα εποχής από τόν μανάβη, τά εποχιακά ροδάκινα, κεράσια καί βερίκοκα, συνθέτουν εικόνα απρέπειας πρός τό Ναό καί προσβολής πρός τήν μνήμη τών κεκοιμημένων, αυτό είναι απαράδεκτο. Κάποιες γιαγιάδες μπορεί τά παλαιότερα χρόνια, να προσέφεραν κεράσματα, πίττες καί γλυκά κατά τά Ψυχοσάββατα, αλλά έξω, στήν αυλή τής Εκκλησίας.

Μέσα στό Ναό, προσέφεραν το πρόσφορο, το λάδι, το κρασί, το θυμίαμα, το καθαρό κερί και τά κόλλυβα μόνο γιά τήν ακολουθία και την Θ. Λειτουργία του Σαββάτου.

Είναι παράξενο, σέ μιά εποχή πού οι νοικοκυρές, καταφέρνουν νά παρασκευάσουν τά πιό πολύπλοκα γλυκά, νά μήν έχουν διάθεση νά βράσουν λίγο στάρι, γιά νά τιμήσουν τούς κεκοιμημένους συγγενείς τους.

Θά μπορούσαμε νά πούμε πώς η ετοιμασία τών κολλύβων αποτελεί ένα ευλογημένο εργόχειρο πρός ωφέλεια τής ψυχής καί εργασία τών εντολών τού Θεού. Η μνήμη τού θανάτου σέ συνδυασμό μέ τήν μονολόγιστη ευχή υπέρ αναπαύσεως τών κεκοιμημένων κατά τήν προετοιμασία τών κολλύβων, όπως καί κατά τό ζύμωμα προσφόρου γιά τήν Θεία Λειτουργία, βοηθούν πολύ στήν εγρήγορση τής ψυχής. Μέ αυτόν τόν τρόπο τιμάται η παράδοση καί επισφραγίζεται τό νόημα μέ τό οποίο περιβάλλει η Εκκλησία τό ευλογημένο Ψυχοσάββατο.


ΟΙ ΠΑΛΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.

Εκτός, εντός και επί τα... ποιά, τελικά, η ΔΗΜΑΡ; Εμμένει στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της (αρκεί οι προϋποθέσεις αυτού του προσανατολισμού να μην συγκρούονται με τα αριστερά στερεότυπά της...), την «ανάγκη για μεταρρυθμίσεις» (αρκεί αυτή η ανάγκη να μην θίγει την «ιερή αγελάδα» της δημοσιοϋπαλληλίας...), θα «εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση», «όταν το θέμα τεθεί...»-και ποιο θα είναι το θέμα; Υπαρκτό και επείγον, ή αυτό που θα επιλέγει ν' αναδείξει ως θέμα η ΔΗΜΑΡ; Κι' αν τελικά ισχύουν όλα αυτά, γιατί με... ελαφρά πηδηματάκια βγήκε εκτός και δεν παρέμεινε εντός;

Ψήφισε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα επικαιροποιημένα μνημόνια ο κ. Κουβέλης (με κόστος για το κόμμα του) αλλά στύλωσε τα πόδια και απείλησε με ναυάγιο (των πρόωρων εκλογών) την χώρα, γιατί ξαφνικά δεν δέχθηκε την υποχώρηση του Σαμαρά (που 24 ώρες πριν είχε δεχθεί!) να επαναπροσληφθούν μέχρι και 2.000 από τους 2.700 υπαλλήλους της ΕΡΤ προκειμένου να επαναλειτουργήσει προσωρινά η δημόσια ραδιοτηλεόραση, κι επέμεινε αμετακίνητος στην επαναπρόσληψη όλων των υπαλλήλων; Κινδυνεύσαμε, δηλαδή, να πάμε σε πρόωρες εκλογές και να πέσει η χώρα στα βράχια για... 700 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα; Μην τρελαθούμε...

«Απλώς», ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ των... συνιστωσών (δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο ο ΣΥΡΙΖΑ...).διείδαν πως τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Και θα χρειάζονταν γενναίες υπερβάσεις για ν' αντιμετωπισθούν- να συμφωνήσουμε: με αβέβαιη κατάληξη. Και δεν το άντεξαν. Υπερίσχυσε το ...DNA της (ελληνικής, κυρίως) Αριστεράς, που της επιβάλλει να αισθάνεται οικεία και ασφάλεια στην αντιπολίτευση, στην άρνηση, την εκ του ασφαλούς κριτική και την μη ανάληψη ευθύνης, παρά στην εξουσία ( έστω με την φόρμα της συγκυβέρνησης) που προϋποθέτει ρεαλισμό και ανάληψη κόστους... Έβλεπε και τις δημοσκοπήσεις και καταθορυβήθηκε. Και προτίμησε να επιστρέψει στην «ασφαλή φωλιά» της αριστεράς, την αντιπολίτευση... ( Σημείωση: η στάση αυτή της ΔΗΜΑΡ, εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και τις εξελίξεις αλλά και την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνει ο κόσμος «πόζες» και εμμονές, ας μην αυταπατώνται...).

Μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν λίγοι, ΔΗΜΑΡ και Κουβέλης. Δεν τόλμησαν, με το όποιο κόστος και εκλογικούς κινδύνους, να τραβήξουν μέχρι τέλους την θαρραλέα επιλογή τους, πριν από ένα χρόνο. Η τακτική του «μέσα - έξω», που τήρησαν εκόντες άκοντες όλο αυτό το διάστημα, τους εξάντλησε, τους έφθασε στα όριά τους. Και λύγισαν. Βρήκαν μια αφορμή που πίστεψαν ότι τους βόλευε ( την ανόητη και ασχεδίαστη κίνηση Σαμαρά με την ΕΡΤ- σ' ότι αφορά τους τακτικούς ελιγμούς) και υποχώρησαν ατάκτως. Τα «επιχειρήματά» τους, δεν έπεισαν κανέναν, ότι δημιούργησαν όλο αυτό το επικίνδυνο ανακάτεμα για την απασχόληση 700 ανθρώπων στην ΕΡΤ, για λίγους μήνες...

Αντί να μείνουν μαχόμενοι και να πιέζουν προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας ενωμένης, σύγχρονης και ρεαλιστικής κεντροαριστεράς (που την αποζητά εναγωνίως το εκλογικό σώμα) επέλεξαν την άτακτη υποχώρηση, την φυγή με διάφορα μη πειστικά «διότι...». Αποτέλεσμα: πέταξαν στα σκουπίδια τις όποιες προσπάθειες και θυσίες έκαναν ένα ολόκληρο χρόνο, νεκρανάστησαν το ΠΑΣΟΚ και τον ετοιμόρροπο Βενιζέλο, τον ανέδειξαν σε παράγοντα υπευθυνότητας και περιφρόνησης του πολιτικού κόστους (αν και ό ίδιος άλλες σκέψεις και υπολογισμούς κάνει...), εμφανίζουν πιθανή την (αδιανόητη, ένα χρόνο πριν... ) «κεντροδεξιά συσπείρωση», επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια και τους φόβους της «ελληνικής ιδιαιτερότητας», μ' ότι αυτό συνεπάγεται για τις έτσι κι' αλλιώς ευαίσθητες σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας-και τις αγορές...

Οι πρόωρες εκλογές, δείχνουν να αποφεύγονται-πρώτα ο Θεός... Ο περιορισμός σε δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και η εκ των πραγμάτων ανάγκη νέας προγραμματικής συμφωνίας (που θα περιορίζει και την αλαζονεία Σαμαρά-καιρός να σκεφθεί ν' απαλλαγεί και από τους εμμονικούς συμβούλους του που τον έσυραν στην ανοησία των χειρισμών για την ΕΡΤ...), ίσως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία (από την οποία η ΔΗΜΑΡ θα μείνει έξω, φευ...) ως πολιτική τάξη αλλά και κοινωνία συνολικότερα ν΄ αφήσουμε πίσω τα επιμέρους και στην πραγματικότητα επουσιώδη. 

Και να επικεντρωθούμε στα κρίσιμα και επιτακτικά: πως η χώρα από το έρεβος της αναποτελεσματικότητας και της υπανάπτυξης, της μη λειτουργικότητας και παραγωγικότητας, της σαθρής κρατικής υπόστασης θ' αποκτήσει εθνικό όραμα και σχέδιο, πως με έργο (που ΔΕΝ έγινε τα τελευταία τρία χρόνια-ούτε το τελευταίο της συγκυβέρνησης, λόγω εμμονής σε πελατειακές νοοτροπίες...) και αποφασιστικότητα θα πάρουμε τις ευθύνες του μέλλοντος στα χέρια μας. Όλα τα' άλλα, είναι δυστυχώς πολυτέλειες που δεν επιτρέπουν οι συγκυρίες...




Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΡΤ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ» ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ Η ΕΛ.ΑΣ

Στη γραμμή αντιπαράθεσης βρίσκονται οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και οι αστυνομικές δυνάμεις  οι οποίες ετοιμάζονται για βίαιη ανακατάληψη του κτιρίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή. Ύστερα από την εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι απεργοί να εγκαταλείψουν την ΕΡΤ και την απάντηση από την ΠΡΟΣΠΕΡΤ ότι κάτι δεν πρόκειται να γίνει το όλο σκηνικό θυμίζει «μπαρούτι».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δώσει εντολή στην ΕΛ.ΑΣ  και η τελευταία έχει έτοιμο σχέδιο βίαιης  εκκένωσης  και ανακατάληψης του κτιρίου σε μια επιχείρηση που για πρώτη φορά θα συμβεί στα ελληνικά χρονικά ενώ θα εφαρμοστούν τεχνικές που εφαρμόστηκαν στις επιχειρήσεις  στη βίλα Αμαλία και στο ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη.  Η επιχείρηση θα κινηθεί πρακτικά από γραφείο σε γραφείο ενώ η όλη γύρω περιοχή θα έχει από πριν αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόκειται για το πρώτο τεστ που θα δοκιμάσει τις άγνωστες – μέχρι στιγμής- αντοχές της δικομματικής κυβέρνησης  σε μια αναμέτρηση με τους απεργούς την οποία θα σπεύσουν βέβαια να εκμεταλλευτούν καταλλήλως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Η κρίση – η οποία αργά ή γρήγορα θα ερχόταν- ξεκίνησε με την κυβερνητική ανακοίνωση μέσω του ΥΠΟΙΚ ότι η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ – 2.000 από τους 2.656 θα προσληφθούν στο μεταβατικό φορέα - Δεν θα δοθούν αποζημιώσεις σε ΠΕΘ, ειδικούς συμβούλους και μετακλητούς

Στην κυβερνητική ανακοίνωση απάντησε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης  ο οποίος δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχθούν την καταπάτηση των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων. Θα είναι εδώ για να εκπέμπουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι μάσκες έπεσαν. Θέλουν να πάρουν 2.000 άτομα που θα χάσουν όλα τους τα δικαιώματα και το ταμείο ανεργίας και στη συνέχεια, στο νέο φορέα μπορεί να είναι και 50. Η νομική μας υπηρεσία ετοιμάζει εξώδικα για να απαντήσει στα όσα υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας».

Οι πληροφορίες θέλουν οι απεργοί της ΕΡΤ να ετοιμάζουν σκηνικό με άρωμα «πολυτεχνείου» με συνέχιση της ζωντανής εκπομπής που πραγματοποιούν από τότε που ξεκίνησε η κρίση με την ΕΡΤ  καλώντας τον κόσμο να προστρέξει σε βοήθεια έναντι της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, όπως και τα κόμματα τα οποία με βουλευτές τους είναι σίγουρο πως θα βρεθούν εκεί, για να «επιδιώξουν» κάποιο «προπηλακισμό» από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα το σενάριο είναι λίγο έως πολύ γνωστό: Οι γνωστές καταγγελίες ενώπιον της κάμερας, των βουλευτών εναντίον της αστυνομίας, μετάδοση από τους απεργούς των επεισοδίων στο εξωτερικό, και έκκληση για βοήθεια δημοσιεύματα από το διεθνή Τύπο εναντίον της κυβέρνησης και το θέατρο του παραλόγου δεν έχει τέλος. Η «μάχη της ΕΡΤ» είναι «βούτυρο στο ψωμί» των κομμάτων της "μαχόμενης αριστεράς" και ξέρουν να χειρίζονται πολύ καλά τέτοιες καταστάσεις το ερώτημα είναι η κυβέρνηση πόσο έτοιμη είναι. Σίγουρα δε θα ήθελε να δώσει μια τέτοια μάχη αλλά εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένη να το πράξει.


ΡΙΟ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

Τι κι αν η Ντίλμα Ρούσεφ δεν βάδισε στο «μονοπάτι των επιλογών» που βάδισε - και συνεχίζει να βαδίζει - ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, επιλέγοντας να υιοθετήσει μία «πιο ήπια στάση απέναντι στο τσουνάμι της λαϊκής οργής που εξαπλώθηκε τις τελευταίες ημέρες και στη Βραζιλία», όπως σημείωναν χθες οι αναλυτές· μια στάση πιο ήπια, τουλάχιστον πολιτικά, σε επίπεδο δηλώσεων, καθώς η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που συνεχίστηκαν και χθες στη χώρα του καφέ έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στον διεθνή Τύπο.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας -το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο- ανακάλεσαν την αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία πυροδότησε αρχικά τις κινητοποιήσεις, τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποίησαν ξανά οι αστυνομικοί... περίσσευαν χθες, όταν ο κόσμος βγήκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τον πληθωρισμό και τις σοβαρές ελλείψεις στην παροχή κοινωνικών παροχών.

Τις διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο ακολούθησαν επεισόδια που διήρκεσαν σχεδόν ολόκληρη την νύχτα, στο πλαίσιο των οποίων σημειώθηκαν πολλοί βανδαλισμοί και λεηλασίες. Η αστυνομία προέβη στην σύλληψη 63 ατόμων, έπειτα από την πυρπόληση ενός αστυνομικού τμήματος, ενώ το πλήθος αποπειράθηκε να επιτεθεί στο δημαρχιακό μέγαρο και έσπασε τις βιτρίνες δεκάδων καταστημάτων - τα οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκαν. «Ο κόσμος σαφώς και έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει» δήλωνε αργότερα ο δήμαρχος της πόλης Φερνάντου Χαντάντ, επικρίνοντας ωστόσο την αναταραχή που προκάλεσαν τα έκτροπα «στο δικαίωμα των ανθρώπων που θέλουν ειρηνικά να πάνε στις δουλειές και στα σπίτια τους».

Απίστευτες ήταν οι σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν όμως και στο Ρίο της Βραζιλίας, όπου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων «ομάδα εξαγριωμένων πολιτών κινήθηκε εναντίον μονάδας της αστυνομίας, απομόνωσε στη συνέχεια έναν αστυνομικό και ακολούθως τον χτύπησε με πρωτοφανή μανία, μέχρι το θύμα να πέσει κάτω αναίσθητο»! Τις συγκλονιστικές εικόνες μετέδιδαν χθες όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία με το σχόλιο ότι «η ζωή του ανθρώπου αυτού σώθηκε σαν από θαύμα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στην παρέμβαση συναδέλφων του, που τον απομάκρυναν».

Αγνωστο παραμένει πάντως τι στάση θα επιλέξει να κρατήσει κατά το επόμενο διάστημα η πρόεδρος της χώρας, τη στιγμή που η Βραζιλία ήδη βρίσκεται στην παγκόσμια προσοχή -και- εν όψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2014.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1913: Οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη μάχη του Κιλκίς.

Γεννήσεις

1837: Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτων με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου και σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια.

Θάνατοι

1987: Fred Astaire, Αμερικανός ηθοποιός που άφησε εποχή με τα χορευτικά του κόλπα και όχι μόνο.


1997: Γιώργος Θέμελης, διεθνούς φήμης πιανίστας.