21 Ιουνίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

«Ήρθε η ώρα ν’ ακουστεί η φωνή του Ευαγγελίου και να μετανοήσουμε» επισήμανε μιλώντας στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. «Μετανοώ σημαίνει αλλάζω μυαλό, κατεύθυνση και τρόπο ζωής», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως "τούτη την ώρα αυτό έχει ανάγκη ο τόπος".

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που αυτές τις μέρες έχει μεταφερθεί στην Ιερά Μητρόπολη Κιλκισίου: «στις δύσκολες στιγμές μας ακουμπάμε στην Παναγία, η οποία μας βοηθά ν’ αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα διαχρονικά. Στις αγωνίες μας προστρέχουμε σε αυτήν και όλες μας οι νίκες συνδέονται με τη χάρη της. Γι’ αυτό και στις δύσκολες στιγμές μας βρίσκουμε ανακούφιση στην Παναγία, που είναι η Μητέρα όλων μας. Σε αυτήν εξομολογούμαστε λύπες και χαρές. Ζητάμε την βοήθειά της. Ιδιαίτερα σε εμάς του Έλληνες είναι συνυφασμένη με τη ζωή του καθενός, αλλά και με τις εθνικές περιπέτειες.

Και σήμερα που είμαστε σε μία δύσκολη θέση η Παναγία είναι μεσίτρια, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», ενώ με αφορμή ένα ντοκυμαντέρ που παρουσιάστηκε εχθές από τους αξιωματικούς του Στρατού για την μάχη του Κιλκίς και τους αγώνες που έδιναν τότε με τις λόγχες σώμα με σώμα, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε «Και σήμερα οι αγώνες εναντίον αυτού του τόπου είναι μεγάλοι, και έχουν πάψει τα πυρά να ακούγονται, έχουν σπάσει και οι λόγχες. Οι μάχες για στραγγαλισμό αυτού του τόπου δεν δίνονται στις μεγάλες πεδιάδες όπως αυτή του Κιλκίς γίνονται σε διπλωματικά γραφεία, γίνονται σε χώρους έξω από αυτόν τον τόπο. Δυστυχώς άλλοι αποφασίζουν για εμάς πολλές φορές.

 Και αυτός ο πόλεμος αυτός ο αγώνας είναι πιο δύσκολος από την μάχη σώμα με σώμα, πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί σε αυτόν τον αγώνα σαν αυτόν του Κιλκίς πέφτεις, δίνεις το αίμα σου γίνεσαι θυσία. Στον άλλο όμως αγώνα τον διπλωματικό αγώνα εκεί που λύνονται και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα έξω από την χώρα και οι λύσεις έρχονται κατασκευασμένες και στραγγαλίζουν αυτό το λαό και τον πιέζουν αυτό το λαό, αυτός ο αγώνας είναι πολύ πιο δύσκολος. Η Παναγία, λοιπόν, και πάλι είναι κοντά μας και την χρειαζόμαστε, αλλά υπό την προϋπόθεση να μετανοήσουμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο».

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και οι Μητροπολίτες Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Παρόντες ήταν, επίσης, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της περιφέρειας, των σωμάτων ασφαλείας, της πυροσβεστικής , του ελληνικού ερυθρού σταυρού, τοπικών συλλόγων και φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης, ενώ αργότερα επιμνημόσυνη δέηση στο λόφο των Ηρώων και ξενάγηση στο πολεμικό μουσείο. Στη συνέχεια ακολούθησε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

 

Μας φέρνουν κατασκευασμένες λύσεις που στραγγαλίζουν τον λαό


Για λύσεις που έρχονται κατασκευασμένες από το εξωτερικό και στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σήμερα το πρωί. Από το Κιλκίς όπου βρίσκεται για τους τοπικούς εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης και την Μάχη του Κιλκίς ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για μια ακόμη φορά για την κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα και τους πολίτες.

Λαμβάνοντας αφορμή από μια αναφορά που έγινε κατά την ξενάγηση του στο τοπικό μουσείο ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε παραστατικά για την μάχη που δίνει ο Ελληνισμός. «Και σήμερα οι αγώνες εναντίον αυτού του τόπου είναι μεγάλοι, και έχουν πάψει τα πυρά να ακούγονται έχουν σπάσει και οι λόγχες. Οι μάχες για στραγγαλισμό αυτού του τόπου δεν δίνονται στις μεγάλες πεδιάδες όπως αυτή του Κιλκίς γίνονται σε διπλωματικά γραφεία, γίνονται σε χώρους έξω από αυτόν τον τόπο» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Μιλώντας σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους ο Μακαριώτατος σημείωσε πως «Δυστυχώς άλλοι αποφασίζουν για εμάς πολλές φορές. Και αυτός ο πόλεμος αυτός ο αγώνας είναι πιο δύσκολος από την μάχη σώμα με σώμα πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί σε αυτόν τον αγώνα σαν αυτόν του Κιλκίς δίνεις το αίμα σου γίνεσαι θυσία. 

Στον άλλο όμως αγώνα τον διπλωματικό αγώνα εκεί που λύνονται και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα έξω από την χώρα και οι λύσεις έρχονται κατασκευασμένες και στραγγαλίζουν αυτό το λαό και τον πιέζουν αυτό το λαό, αυτός ο αγώνας είναι πολύ πιο δύσκολος».

«Γίνονται συζητήσεις, τις βλέπουμε καθημερινώς, γίνονται παραστάσεις στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις… δεν τα απορρίπτουμε όλα αυτά εμείς οι χριστιανοί, τα χρειαζόμαστε, αλλά αυτήν την ώρα είναι ώρα να ακουστεί και πάλι η συμβουλή του Ευαγγελίου» είπε για να συμπληρώσει λέγοντας «Μετανοείτε αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο».


ΣΤΟ ΕΝΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

Στα 970 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2013 και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 4,165 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία το πεντάμηνο παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3,843 δισ. έναντι ελλείμματος 10,876 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7,062 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα φέτος.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,165 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 435 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου του πενταμήνου 2013 .

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17,444 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ ή 0,4%, έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι κατηγορίες των εσόδων που υστέρησαν τα πεντάμηνο είναι οι ακόλουθες:

- Ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ ή 71,5%, λόγω της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και της σχετικής παράτασης που δόθηκε,

- οι άμεσοι φόροι Π.Ο.Ε. κατά 151 εκατ. ευρώ ή 9,8%, λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011),

- ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 202 εκατ. ευρώ ή 3,5%, εκ των οποίων 187 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών,

- ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κατά 86 εκατ. ευρώ ή 4,8%.

- τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 126 εκατ. ευρώ ή 12,6%,

- τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης και ειδικότερα τον Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 30 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερα του στόχου του πενταμήνου κινήθηκαν τα έσοδα από:

- τους φόρους εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 85 εκατ. ευρώ ή 13,4%, τα οποία οφείλονται κυρίως στο φόρο επί των τόκων των καταθέσεων,

- τους φόρους περιουσίας, κατά 194 εκατ. ευρώ ή 20,1%,

- τους φόρους μεταβίβασης κεφαλαίων κατά 119 εκατ. ευρώ ή 83,7%, κυρίως λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους,

- τους έμμεσους φόρους Π.Ο.Ε. κατά 115 εκατ. ευρώ ή 60,2%, λόγω των εισπράξεων ΦΠΑ από παρελθόντα οικονομικά έτη.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το Μάιο 2013, οι έμμεσοι φόροι συνέχισαν την ικανοποιητική πορεία του προηγούμενου μήνα, ξεπερνώντας τους στόχους κατά 262 εκατ. ευρώ ή 15,9 %. Η αύξηση αυτή προέρχεται από :

α) το ΦΠΑ και ΕΦΚ καπνού κατά 19 εκατ. ευρώ και 77 εκατ. Euro αντίστοιχα

β) τους φόρους συναλλαγών μεταβίβασης κεφαλαίων κατά 134 εκατ. ευρώ ή 446,7% λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Αντίθετα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υστέρησαν έναντι του στόχου κατά 249 εκατ. ευρώ ή 82,5% λόγω της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και της σχετικής παράτασης που δόθηκε.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 23,009 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,784 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21, 867 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,675 δις ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,537 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 7,375 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 25,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,313 δισ. ευρώ ή ποσοστό 11,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,653 δισ. ευρώ ή ποσοστό 66,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. «Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά το πλασάρισμά της στον λαό» λέει το ΚΚΕ. «Καμία κυβερνητική μεταμφίεση, καμία κυβερνητική αλλαγή "εντός των τειχών" του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ δεν αποτελεί λύση για τον λαό» υπογραμμίζει. Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, καθώς στην Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από αυτή του Φώτη Κουβέλη. Ο Δ. Χατζησωκράτης δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί «Παραλογισμός» η απόφαση Κουβέλη, λέει ο Νίκος Μπίστης. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση, τονίζει ο Βασίλης Οικονόμου.

Αιχμές κατά της ΔΗΜΑΡ άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι είχε υπάρξει άτυπη συμφωνία μεταξύ των εταίρων για το πλαίσιο του μεταβατικού φορέα της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά τελευταία στιγμή-όπως είπε-ο Φώτης Κουβέλης προσήλθε με άλλες θέσεις. «Περιμένουμε αποσαφήνιση των θέσεων της ΔΗΜΑΡ» τόνισε. Την ύπαρξη non paper με τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών αποκάλυψε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ. Στους 153 βουλευτές ανέρχεται η κοινοβουλευτική δύναμη ΝΔ (125) - ΠΑΣΟΚ (28), ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές, μετά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου, μπροστά στο σενάριο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή εάν η αντιπολίτευση καταθέσει πρόταση μομφής.

Μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνουν γνωστές οι βαθμολογίες των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα Λύκεια της χώρας, αλλά θα είναι προσβάσιμες και μέσω διαδικτύου.

Κόσμος

H αποτυχία σύγκλισης στην τρίτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα για την ΕΡΤ έχει επαναφέρει τους τίτλους ανησυχίας στα ξένα ΜΜΕ, που στέκονται τόσο στην ορατή απειλή διάσπασης της τρικομματικής όσο και στην παράλληλη πίεση της τρόικας.Τριώροφη πολυκατοικία στα περίχωρα του Μουμπάι στην Ινδία κατέρρευσε την νύχτα με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άτομα -ανάμεσά τους πέντε παιδιά- να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί ένοικοι να παγιδευτούν στο εσωτερικό του κτιρίου. Τα αίτια της κατάρρευσης δεν είναι γνωστά, αλλά δεν αποκλείεται το περιστατικό να οφείλεται στις ισχυρές βροχές που χτυπούν τη χώρα.

Έναν εβραίο προσκυνητή πυροβόλησε φρουρός στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, το ιερότερο μέρος για τους εβραίους, νομίζοντας πως ήταν Παλαιστίνιος βομβιστής. Ο φρουρός υποστήριξε πως άκουσε τον Ισραηλινό να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά) και τον είδε να προσπαθεί να βγάλει κάτι από την τσέπη του. Ο άνδρας υπέκυψε επί τόπου στα τραύματά του. Η διαχείριση του κύματος διαδηλώσεων στην Τουρκία, οι οποίες έχουν απαντηθεί με ισχυρή καταστολή, θα καθορίσει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, επισήμανε ανοικτά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών -άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και το Βερολίνο. Το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μάλλον δεν θα είναι εφικτό» στο αμέσως επόμενο διάστημα, ανέφεραν κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης, αν και σημείωσαν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας στις μέχρι τώρα μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τεταμένων τελευταίων εβδομάδων, καθώς το κύμα οργής δεν έχει καταλαγιάσει παρά τους ελιγμούς των περιφερειακών αρχών. Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, πετροπόλεμος και φλεγόμενοι κάδοι σε σφοδρές συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Νεκρός ένας νεαρός διαδηλωτής στο Σάο Πάολο, που κατέληξε όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο που οδήγησε πάνω στο πλήθος. Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε η Ντιούλμα Ρούσεφ.

Οικονομία

Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2000 διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις στην αλβανική οικονομία το 2012. Οι επενδύσεις το 2012 αντιστοιχούσαν στο 24% του ΑΕΠ, ενώ το 2000 το ποσοστό τους κυμάνθηκε από 28% έως και 30% του ΑΕΠ. «Η κατάργηση ολόκληρων κρατικών Οργανισμών αντί για τον αναγκαίο εξορθολογισμό της οργανωτικής τους δομής και της αποτελεσματικής διαχείρισης του προσωπικού τους εν λειτουργία, προβάλλει ενδεχομένως ως αναγκαστική επιλογή, δεδομένου του ισχύοντος αρτηριοσκληρωτικού θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας αυτών» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας. Οδηγίες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2013 παρείχε το ΙΚΑ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του μηχανογραφικού ελέγχου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και τις μεταβολές που επήλθαν στο αρχείο δικαιούχων του ΕΚΑΣ του έτους 2012.

Αθλητισμός

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ισπανία, διέλυσε 10-0 την Ταϊτή για τη 2η αγωνιστική στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που διεξάγεται στην Βραζιλία. Η ομάδα από την Καραϊβική που συνετρίβη 6-1 από τη Νιγηρία στο πρώτο ματς, είναι μακράν η πιο αδύναμη που έχει εμφανιστεί στη διοργάνωση. Εκτός Ευρώπης μένει και ο ΠΑΣ Γιάννινα αφού η επιτροπή της UEFA δεν άναψε «πράσινο φως» για την αδειοδότηση. Μάλιστα, όπως και ο Παναθηναϊκός που πήρε αρνητική απάντηση, έτσι και οι Γιαννιώτες, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο CAS κατά της απόφασης της UEFA. Πάντως, η ομάδα που... ετοιμάζεται να πάρει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο από την Ελλάδα είναι η Ξάνθη.

Οι Ακρίτες αναμένεται (αν δεν δικαιωθούν στο CAS ΠΑΟ και ΠΑΣ) να πάρουν μέρος στον β' προκριματικό γύρο του Europa League και τη Δευτέρα θα μάθουν τον αντίπαλό τους. Η ΕΠΟ απάντησε άμεσα στις αιχμές που άφησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη μη αδειοδότηση των Πρασίνων από την UEFA (σ.σ. αναφέρει ότι αποδέχθηκε τις θέσεις και τις εισηγήσεις της ΕΠΟ) και με ανακοίνωσή της καλεί όποια ομάδα πιστεύει ότι θίγεται, να δημοσιεύσει τα στοιχεία του φακέλου.


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Στην εμφάνισή του προ ημερών μπροστά στους οπαδούς του κόμματός του ΚΔΑ, , ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε κατά μέρος τις συνήθεις καταγγελίες του κατά των διαδηλωτών και προασπίστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς του. Πολλοί αναλυτές όμως θεωρούν ότι οι ημέρες ευημερίας της Τουρκίας έχουν περάσει, όπως γράφει ο Daniel Dombey στους Financial Times. Ο τούρκος πρωθυπουργός επικαλέστηκε το οικονομικό συμφέρον της χώρας του, απαριθμώντας μία νέα σειρά από πενταετείς στόχους: αύξηση του μέσου εισοδήματος πάνω από 50%, στις 16.000 δολάρια, μείωση του ελλείμματος, δημιουργία 4 εκ. νέων θέσεων εργασίας, άμβλυνση του πληθωρισμού.

«Το μεγαλύτερο κεφάλαιό μας είναι η αδελφοσύνη μας» αναφώνησε ο Ερντογάν. «Πετυχαίνοντας αυτούς τους στόχους βελτιώνουμε τη δημοκρατία μας… Βαδίζουμε σε καλύτερες μέρες». Αν και οι στόχοι του είναι φιλόδοξοι, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η κυβέρνησή του έχει κλονιστεί από τις μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες, σε πολλά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας του Ερντογάν αυτά δεν ακούγονται σαν λόγια του αέρα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του, η χώρα γνώρισε πρωτοφανή οικονομική ευημερία, πολιτική σταθερότητα και, μάλιστα, θεσμική μεταρρύθμιση.

Υπουργοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι τα δέκα χρόνια μιας ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης έδωσαν τη βάση για την οικονομική επιτυχία της χώρας – σε αντίθεση με τους αδύναμους συνασπισμούς που προηγήθηκαν. Από το 2002, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί περισσότερο από 40 τοις εκατό. Σε ονομαστικούς όρους δολαρίου έχει τριπλασιαστεί.

Αντιδρώντας στους διαδηλωτές που έχουν κλονίσει την κυβέρνησή του, ο Ερντογάν προσπάθησε να τους απορρίψει ως περιθωριακές ομάδες που ενισχύουν τις διεθνείς συνωμοσίες. Έχει υποστηρίξει ότι με αυτόν επικεφαλής, και με στερεά δημόσια υποστήριξη, η Τουρκία θα αναπτυχθεί περισσότερο και θα αντιμετωπίσει τα πιο πιεστικά προβλήματα της. Αυτή είναι η προσφορά που κάνει στον τουρκικό λαό, καθώς επιδιώκει να ξεπεράσει τις διαδηλώσεις. Είναι κάτι που αντηχεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το κόμμα ΚΔΑ παραμένει μακράν το πιο δημοφιλές της χώρας, παρά την πρόσφατη μείωση της στήριξής του.

Όμως, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν οι μέρες ευημερίας και δόξας του Ερντογάν τελείωσαν και αν η ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση ανήκουν πλέον στο παρελθόν. «Παρόλα τα γεγονότα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η Τουρκία σήμερα εξακολουθεί να είναι όχι μόνο πιο ευημερούσα και ειρηνική, αλλά πιο δημοκρατική και πιο ελεύθερη από ό, τι ήταν πριν από 10 χρόνια», λέει ο Hakan Altinay, από το Ίδρυμα Brookings. «Αλλά δεν είναι οι διαδηλωτές που τον εμποδίζουν να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρύθμιση. Είναι το ταμπεραμέντο του».

Ο Ερντογάν επιμένει στην άποψή του. Σε μια ομιλία του τόνισε ότι δεν υπήρξαν θάνατοι στην κουρδική διένεξη της χώρας τους τελευταίους μήνες χάρη σε μια ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Έχει, επίσης, προσπαθήσει να θέσει τις εκθέσεις των ξυλοδαρμών της αστυνομίας και την αδιάκριτη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού, στο πλαίσιο του δικού του αρχείου ως μεταρρυθμιστής. «Όταν η αστυνομία είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει απεριόριστη δύναμη, την περιορίσαμε με τους νόμους που κάναμε», είπε σε ένα ακροατήριο εκατοντάδων χιλιάδων, σε μία συγκέντρωση το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. «Είπαμε μηδενική ανοχή στα βασανιστήρια».

Πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. «Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο Ερντογάν έχουν κάνει πολλά πράγματα για την τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία σε 10 χρόνια, κάτι που οι άλλοι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν σε 30-40 χρόνια», δήλωσε ο Μουσταφά Ντουράν, ένας 42χρονος εργαζόμενος στην κλωστοϋφαντουργία, στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης Umraniye.

Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ερντογάν έχουν παρέλθει. Ακόμη και το κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους δολαρίου, το πιο σημαντικό μέτρο ανάπτυξης κατά τα έτη του ΚΔΑ, δεν έχει αυξηθεί δραματικά πάνω από τα 10.000 δολάρια, το επίπεδο του 2008. Ο κ. Altinay ισχυρίζεται ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν οφείλονταν στην αίτηση ένταξης της χώρας στην ΕΕ – μια προσφορά που είχε ήδη πρόβλημα, πολύ πριν οι πρόσφατες σκηνές της αστυνομικής βίας φτάσουν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα, στην αντίσταση ενάντια στους διαδηλωτές, ο Ερντογάν προέβη πρόσφατα σε κοινό μέτωπο με τους Τούρκους εθνικιστές για τους οποίους το κουρδικό άνοιγμα είναι ανάθεμα. Κούρδοι ακτιβιστές και μαχητές έχουν αρχίσει να εκφράζουν απαισιοδοξία για το μέλλον των συνομιλιών. «Δεν μπορεί να είσαι δημοκρατικός και φιλελεύθερος σε ένα θέμα και σκληρός και δεσποτικός σε κάποιο άλλο», λέει ο Cengiz Candar, Τούρκος αρθρογράφος. Αλλά ο Altinay εξακολουθεί να έχει μια μικρή ελπίδα, η οποία εν μέρει βασίζεται στη στρατηγική επιτακτική ανάγκη για τον Ερντογάν να τερματίσει μια 30ετή σύγκρουση, σε μια εποχή που ο συριακός πόλεμος έχει αυξήσει την αστάθεια στην περιοχή και στην ίδια την Τουρκία. «Η ιστορία του Ερντογάν του μεταρρυθμιστή ήταν πολύ ρόδινη πριν από τέσσερις εβδομάδες», λέει. «Τώρα, υπερτερεί μάλλον η απαισιοδοξία μας».

ΝΕΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΠΟΚΕΡ(Τ)!

Τρίτη και... φαρμακερή θα είναι η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα περάσουν την πόρτα του Μαξίμου στις 8.30 μ.μ., ενώ ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει βιαστικά από τη Βιένη, όπου θα βρεθεί για λίγες ώρες ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από τη χθεσινή σύσκεψη, που κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες, τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι κυρίως τρία:

1. Η ΕΡΤ «τελείωσε» και με τη βούλα των άλλων δύο αρχηγών. Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης στις δηλώσεις τους αντικατέστησαν στο λεξιλόγιό τους τη λέξη ΕΡΤ με αυτή της «δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» ο πρώτος και της «εθνικής ραδιοτηλεόρασης» ο δεύτερος.

2. Κανείς εκ των δυο αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν έθεσαν το θέμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, αποδεχόμενοι προφανώς την κυβερνητική ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ.

3. Ο καβγάς πλέον γίνεται για το «πάπλωμα» της εξουσίας, καθώς οι Βενιζέλος και Κουβέλης θέλουν να «συγκυβερνήσουν» ως ισότιμοι εταίροι, παρότι η εκλογική τους δύναμη (σύμφωνα τουλάχιστον με τις μετρήσεις) φτάνει δεν φτάνει για να μπουν στη Βουλή. Αυτός ο τρίτος λόγος είναι και εκείνος που δίνει τις διαστάσεις θρίλερ στη σημερινή συνάντηση, αφού, εάν οι απαιτήσεις των δύο ξεπεράσουν τα όρια, μπορεί να προκληθεί «ατύχημα».  Χθες πάντως έπεσαν και τα φύλλα συκής του διδύμου Βενιζέλου  Κουβέλης, που λησμόνησαν όσα έλεγε ο ένας για τον άλλον και εμφανίζονται πλέον ως «μέτωπο» πάσχον από μεγαλοϊδεατισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις τους ήταν τόσο πανομοιότυπες, που θα έλεγε κανείς ότι είχαν γραφτεί προτού καν φτάσουν στο Μαξίμου!

Όλα αυτά προβληματίζουν βεβαίως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους στενούς συνεργάτες του, που θεωρούν ότι οι δύο εταίροι χρησιμοποίησαν την ιστορία της ΕΡΤ προσχηματικά για να δείξουν ότι μπορούν να γίνουν ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κατά τη διάρκεια του παζαριού «θυσίασαν» την ΕΡΤ, που ήταν το παρασύνθημα, για να περάσουν στο σύνθημα, που είναι ο ανασχηματισμός, η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και η διοίκηση κρατικών φορέων (παρόλο που έναν χρόνο μετά εξακολουθούν να έχουν δυσανάλογα του εκλογικού αποτελέσματος ποσοστά), αλλά και η δημιουργία «συντονιστικού» οργάνου υπεράνω του υπουργικού συμβουλίου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο όλο αυτό το «σύστημα» μπορεί να αντέξει στις κοινοβουλευτικές δοκιμασίες εν όψει νομοσχεδίων που έρχονται, όπως είναι το αντιρατσιστικό, το φορολογικό κ.ά. Την ίδια ώρα, η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα παρακολουθεί παγωμένη τις εξελίξεις (χωρίς μάλιστα τη σύγκλησή της, μια και υπάρχει σε λίγες μέρες το συνέδριο), ενώ άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι «σκληροπυρηνικοί» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. στην προσπάθεια που θα καταβάλλουν οι αρχηγοί τους να τους... χρυσώσουν το χάπι στη σημερινή έκτακτη σύγκληση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Το «μνημόνιο» συνεργασίας άρχισαν να ετοιμάζουν ήδη οι στενοί συνεργάτες των τριών αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινοβραδινής συνάντησης, με στόχο ο «βασικός κορμός» να είναι έτοιμος, εάν χρειαστεί και πριν από τον ανασχηματισμό που θα γίνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1908: Πάνω από 250.000 γυναίκες συγκεντρώνονται στο Hyde Park του Λονδίνου για να διεκδικήσουν το δικαίωμα ψήφου.

1954: Πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη τεχνητή γονιμοποίηση.

Γεννήσεις

1905: Jean Paul Sartre, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας.

1955: Michel Platini, Γάλλος ποδοσφαιριστής που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα «δεκάρια» στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Θάνατοι


1527: Nicolo Macchiavelli, πολιτικός στοχαστής από την Φλωρεντία που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς.