19 Ιουνίου, 2013

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Επίτιμος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγορεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και Θηβών κ. Γεώργιο και ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων π. Φιλόθεος Δέδες, ενώ τους υποδέχθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, καθηγητές, κληρικοί και λαϊκοί. Η εκδήλωση ξεκίνησε με εόρτιους ύμνους από τον βυζαντινό χορό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων και αμέσως μετά ο πρύτανης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας: "η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας καλωσορίζει στους κόλπους της, ως ελάχιστη τιμή και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς σας στην ελληνική κοινωνία".

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο φιλανθρωπικό και το κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου τονίζοντας πως "το κοινωνικό του έργο ενσαρκώνει, κατά τον καλύτερο τρόπο τα παραγγέλματα της Εκκλησίας. Καθ ΄όλη τη διάρκεια της διακονίας του, η συμπαράσταση και η βοήθεια στον συνάνθρωπο γίνονται πράξη με τη δημιουργία κέντρων στήριξης και ανακούφισης για τον πάσχοντα".

Αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, καθηγητής ιατρικής κ. Γεώργιος Νάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως "στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, από κάθε άποψη, είναι απολύτως αναγκαίο να θυμόμαστε ότι το νεότερο ελληνικό έθνος ανέκτησε την ελληνική του συνείδηση και διαμορφώθηκε πάνω σε δύο καθοριστικούς πυλώνες: την ελληνική γλώσσα και την ελληνική παιδεία από κοινού και την Ορθοδοξία", ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό φιλανθρωπικό, αλλά και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου.

 
Στη συνέχεια ακολούθησε έπαινος από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής κ. Θεόδωρο Ξενάκη, η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την πρόεδρο της Σχολής καθηγήτρια κ. Μαργαρίτα Τζαφλίδου, η περιένδυση του Αρχιεπισκόπου και τέλος η επίδοση των μεμβράνων από τον Πρύτανη. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε για την τιμή να τον αναγορεύσουν επίτιμο διδάκτορα, και στην ομιλία του με θέμα "Διακονία του Θείου Λόγου και του πλησίον" τόνισε πως "η δημόσια παρουσία του Ιησού Χριστού και το κήρυγμα του Ευαγγελίου συνδέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη συνείδηση των ανθρώπων με την ευσπλαχνία και την μέριμνα για τους αναξιοπαθείς.

Αυτήν την παρακαταθήκη άφησε ο Χριστός στους μαθητές του και σε όλους εμάς, που είμαστε μέλη της Εκκλησίας "και ό,τι κάνατε σε ένα από τους ασήμαντους αδελφούς μου, σε μένα το κάνατε" (Μτθ. 25, 31-46). Αυτούς τους ασήμαντους αδελφούς του Χριστού διακονεί η Εκκλησία αδιάκοπα και παντοιοτρόπως από τότε μέχρι σήμερα, ακολουθώντας το παράδειγμα και την εντολή Του. Το πράττει όχι ως μορφή ακτιβισμού ή ως ηθικό καθήκον, αλλά ως φυσική έκφραση του τρόπου που υπάρχει η Εκκλησία εν χρόνω, δηλαδή ο τόπους όπου ο Θεός που Αγάπη Εστί" φανερώνεται συνεχώς στη ζωή μας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει πως "το οικουμενικό κήρυγμα της αγάπης είναι κοινή πεποίθηση των μαθητών του Χριστού και ο θεμέλιος λίθος της πρώτης Εκκλησίας. Η Χριστιανική αγάπη δεν αποτελούσε ούτε τότε ούτε τώρα μια αφηρημένη πρόταση αλλά μια εφαρμοσμένη αρετή". Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε, επίσης, για τις διακρίσεις και τόνισε πως για την Εκκλησία όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και οι πιστοί προτρέπονται να ασκούν την ελεημοσύνη προς τους ενδεείς, τους ξένους και τα ορφανά και να αναπτύσσουν το αίσθημα της κοινωνικής και φυλετικής ισότητας και δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο καθήκον του επισκόπου σύμφωνα με τους αποστολικούς κανόνες λέγοντας πως "η Χριστιανική φιλανθρωπία θεσμοποιήθηκε πολύ νωρίς και στις διοικητικές ευθύνες του επισκόπου συμπεριλαμβάνονταν και η οργάνωση της εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας", ενώ υπογράμμισε πως "ο χριστιανισμός είναι επαναστατικός και όσον αφορά στον άνθρωπο και όσον αφορά στις κοινωνικές σχέσεις. Για την Εκκλησία, δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον πατρίκιο και τον βάρβαρο, τον πολίτη και τον δούλο, τον κλητό ή τον προσήλυτο".

Σχετικά με την συνήθεια να κατηγορείται η Εκκλησία πως έχει μεγάλη περιουσία, ώστε αφενός να συκοφαντείται αφετέρου να μην υποστηρίζεται από το κράτος φαίνεται ότι είναι πολύ παλαιά, ο ιερός Χρυσόστομος σημειώνει "Ας μη βρίσκουμε προφάσεις κι ούτε να βρίσκουμε σαν δικαιολογία, ότι τάχα η Εκκλησία της Αντιόχειας είναι πλούσια... Όταν βλέπετε τη μεγάλη περιουσία της, σκεφτείτε συνάμα τα πλήθη των πτωχών στους καταλόγους της, τα πλήθη των αρρώστων της, τις περιπτώσεις των ατελείωτων εξόδων της".

"Ας αφήσουμε έναν Άγιο της Εκκλησίας μας που τίμησε το επισκοπικό αξίωμα να ολοκληρώσει με το δικό του χρυσορρήμονα λόγο την ομιλία μου, συνοψίζοντας όσα προσπάθησα να διατυπώσω σήμερα με την αίσθηση της βαριάς ευθύνης, ότι ο επίσκοπος, παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες του, εντός της Εκκλησίας ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού και στον Χριστό ανήκει εντέλει και η τιμή και η δόξα" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και παρέθεσε όσα γράφει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος "η Εκκλησία δεν είναι χυτήριο χρυσού ή εργαστήρι ασημιού, αλλά συνάθροιση αγγέλων. Έτσι λοιπόν αναζητούμε ψυχές... 

Για να τιμήσουμε τον Χριστό δεν είναι ανάγκη να προσφέρουμε χρυσά σκεύη ή ασημένια κύπελλα, αλλά να ντύσουμε του Χριστού το σώμα, να ταΐσουμε τον πεινασμένο Χριστό, να ξοδεύσουμε τον πλούτο μας για τους πτωχούς... μια και ο Θεός δεν έχει ανάγκη χρυσών σκευών, χρυσών ψυχών"

ΚΥΡΙΕ ΛΥΚΟΥΡΕΤΖΟ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ;

 
Οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ με ερώτησή τους στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ζητούν από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να «μην μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη διαθέσιμων ανθρώπινων ανταλλακτικών» ενώ επικαλούνται στοιχεία από «το επιστημονικό portal Medical Transcription» σύμφωνα με τα οποία «ένας νέος ώμος κοστίζει 500 δολάρια , δηλαδή όσο έναν iPad κατέθεσαν.

Δείτε τον ενδιαφέροντα τιμοκατάλογο:

- Ζεύγος μάτια: $ 1.525
- Κρανίο: $ 607
- Κρανίο με δόντια: $ 1.200
- Ώμος: $ 500
- Χέρι και Αντιβράχιο: $ 385
- Μισό λίτρο αίματος: $ 337
- Σπλήνα: $ 508
- Στομάχι: $ 508
- Λεπτό Έντερο: $ 2.519
- Νεφρά: $ 262.000
- Χοληδόχος κύστη: $ 1.219
- Δέρμα: $ 10 ανά τετραγωνική ίντσα
- Στεφανιαία: $ 1.525
- Καρδιά: $ 119.000
- Ήπαρ: $ 157.000

Οι δύο βουλευτές αναφέρονται στο νόμο Λοβέρδου βάσει του οποίου από 1-7-2013 όλοι οι πολίτες της χώρας είναι εν δυνάμει δότες και σημειώνουν ότι ο νόμος της κυβέρνησης Παπανδρέου «με τον οποίο ρυθμίζονται οι γενικές αρχές και οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντες και θανόντες ανθρώπους με σκοπό τη μεταμόσχευση. προκαλεί αμφισβήτηση και αφήνει υποψίες σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα» και προσθέτουν «η Ελλάδα μετατρέπεται εν αγνοία της πλειοψηφίας των πολιτών σε τροφοδότη χώρα οργάνων και ανθρώπινων ιστών για όλο τον πλανήτη».

Επιπλέον ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο πως θα καταπολεμήσουν τα συναισθήματα ανασφάλειας των πολιτών και ζητούν σε δει σε βάθος τη διάταξη περί «εικαζόμενης συναίνεσης»
 


ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευθεί σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων που με τον τρόπο αυτόν τιμά το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γ. Μυλωνάς του Πανεπιστημίου στις 19:30. Κατά την επίσκεψη του στα Ιωάννινα ο Μακαριώτατος θα συναντηθεί και με τον οικείο Μητροπολίτη της πόλης των Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ Κ.Μενουδάκου προκάλεσαν οι «εξηγήσεις» και οι «ερμηνείες» επί της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ, που κυκλοφόρησαν την Τρίτη. Ο πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του και πως αυτές ενδεχομένως προέρχονται από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους. Γνωμοδότηση επί της δημοσιευμένης απόφασης του ΣτΕ εξέδωσε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ και υποστηρίζει πως η ΕΡΤ ΑΕ παραμένει σε ισχύ αφού δεν υπάρχει ρητή κατάργηση της εταιρείας.«Από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει ρητή κατάργηση της παραπάνω διάταξης» σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές που μεταδίδονται μέσω της EBU, καθώς στις επίσημες συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ οργανώνουν στις 6 το απόγευμα έξω από το Ραδιομέγαρο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΣΠΕΡΤ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απαιτούν την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και προειδοποιούν ότι θα κορυφώσουν τις αντιδράσεις τους όσο συνεχίζονται οι βάρβαρες κυβερνητικές αποφάσεις. 

Τα μέτρα που θα ληφθούν για να μειωθεί το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ δεν θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, στρέφοντας συγχρόνως τα βέλη του κατά της διοίκησης του οργανισμού. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών» υπογράμμισε.

Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων που φάνηκε να επιτυγχάνεται στη σύσκεψη της Δευτέρας, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε προσωρινή. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσέρχονται στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μαξίμου με διαφορετικές γραμμές για το ζήτημα της ΕΡΤ και εκτιμήσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σχέδια για ένα μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κάθετα.

Κόσμος

Οι Ταλιμπάλ ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση στο Αφγανιστάν που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις αμερικανούς στρατιώτες, ούτε ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση πως θα ξεκινήσουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Κατάρ. Η επίθεση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα συναντήσουν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ταλιμπάν για τη λήξη του 12ετούς αντάρτικου στο Αφγανιστάν. Τον στόχο της Ουάσινγκτον για νέα συμφωνία με τη Μόσχα για μείωση των πυρηνικών κεφαλών, κατά ένα τρίτο, πρόκειται να ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πολυαναμενόμενη ομιλία του μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Στους έκτακτους ρυθμούς της προεδρικής επίσκεψης κινείται η γερμανική πρωτεύουσα, υποδεχόμενη έναν Ομπάμα που έχει μεν - αναπόφευκτα - απομυθοποιηθεί μετά την πρώτη θητεία του αλλά διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας στην Ευρώπη. Οι συρράξεις και οι διωγμοί εκτόπισαν πέρυσι 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αριθμός που αυξήθηκε υπέρογκα ιδιαίτερα της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Το μισό των εκτοπισμένων, εντός και εκτός συνόρων των χωρών τους, αφορά μόνο πέντε χώρες: Το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Συρία. 

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντιούλμα Ρούσεφ χαιρέτισε τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα ως «σημάδι της ενέργειας της δημοκρατίας», ενώ ορισμένοι δήμοι προσπάθησαν να εκτονώσουν την πίεση φθηναίνοντας τα εισιτήρια των λεωφορείων - η τιμή τους ήταν η αφορμή για τις αντιδράσεις, οι οποίες τροφοδούνται από τη δυσφορία για τα φορολογικά βάρη και το κόστος των αθλητικών διοργανώσεων.

Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν ωστόσο και τη νύχτα προς Τετάρτη σε μεγάλες πόλεις που ακόμη δεν έχουν ακυρώσει την αύξηση στα κόμιστρα, χωρίς να λείπουν επεισόδια. Τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που παίρνουν πολλές εταιρείες, οι οποίες προωθούν μεγάλο μέρος των υπολογιστικών τους υπηρεσιών στο υπολογιστικό νέφος (cloud), ακολούθησε η CIA η οποία, σύμφωνα με σειρά εγγράφων κρατικών υπηρεσιών, φτιάχνει το δικό της, ιδιωτικό νέφος με τη βοήθεια της Amazon.

Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε χθες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης«Τροποποίηση του ν.2830/2000 «Κώδικας Συμβολαιογραφών» και άλλες διατάξεις». Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 και, αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ολοκλήρωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τη ταχυδρομική αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών συντάξεων για το έτος 2012 και οι συνταξιούχοι του οργανισμού θα τις λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Την ελπίδα η αποψινή δεύτερη συνάντησή των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη να εκτονώσει την πίεση, να διώξει την αβεβαιότητα και να διαψεύσει το δίλημμα των πρόωρων εκλογών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Αθλητισμός

Με μηνύσεις θα απαντήσει η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα στο δημοσίευμα που την εμφανίζει ως εμπλεκόμενη σε υπόθεση διαφθοράς. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος της Ηπείρου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μια φορά γίνεται "στόχος" κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων». Συνελήφθη από τις Αστυνομικές Αρχές ο Λάμπρος Σκόρδας, για χρέη της ΠΑΕ Άρης προς το Δημόσιο ύψους 400.000 ευρώ. Το χρέος προέρχεται από μη καταβολή ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΠΑΕ. Ωστόσο, από τον Άρη υποστηρίζουν ότι κακώς συνελήφθη αφού πρόκειται για χρήση που είναι σε αναστολή και ακλύπτονται από το άρθρο 99.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία Ελπίδων (Κάτω των 21 ετών) αναδείχθηκε η Ισπανία. Στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στην Ιερουσαλήμ, οι νεαροί "Ρόχας" του Ζουλέν Λοπετέγκι νίκησαν 4-2 την Ιταλία κατακτώντας για 4η φορά το τρόπαιο, ενώ οι "Ατζούρι" είναι οι πολυνίκεις του θεσμού με πέντε κύπελλα. Μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού ήταν ο Τιάγκο Αλκαντάρα της Μπαρτσελόνα με χατ τρικ (6',31',38'πεν.), ενώ το άλλο ισπανικό γκολ σημείωσε ο Ισκο της Μάλαγα στο 66΄ με πέναλτι. Οι Ιμόμπιλε (10') και Μπορίνι (80') πέτυχαν τα γκολ των Ιταλών.



AGENCE EUROPE : ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΥΝΔΕΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη συνδέει την απόφαση του Πρωθυπουργού για την ΕΡΤ ο εκδότης και σχολιαστής της καθημερινής έκδοσης Agence Europe Ferdinando Riccardi. Ο κ. Riccardi σε άρθρο του στηρίζει τις ενέργειες του κ. Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας μάλιστα πως η ΕΡΤ «ήταν ένα σύμβολο διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων». Ο κ. Σαμαράς δεν είπε ποτέ ότι είχε την πρόθεση να κλείσει την ΕΡΤ, αλλά ότι θέλει να την αναδιοργανώσει σε καλύτερα ελεγχόμενη βάση, σημειώνει στο άρθρο του και προσθέτει:

«Η πρωτοβουλία Σαμαρά είναι μία από τις αποφασιστικές προσπάθειες που η Ελλάδα πρέπει να κάνει για να εκπληρώσει τους όρους προκειμένου να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμα και ότι η ελληνική τηλεόραση θα πρέπει να εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν οι διαμαρτυρίες οδηγήσουν τον κ. Σαμαρά να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω - τουλάχιστον εν μέρει - η Ελλάδα θα έχει λιγότερες πιθανότητες να εκπληρώσει τους όρους παραμονής της στην ευρωζώνη».Δηλαδή ο κ. Riccardi μας λέει ότι ή κλείνουμε την ΕΡΤ ή πάμε στην δραχμή. Αυτό ψευτοδίλημμα κάτι θυμίζει σε πάρα πολλούς Έλληνες.

Η ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία, που ξεκίνησαν ως μικρής κλίμακας και οικολογικές, έχουν γενικευτεί και έχουν πάρει τόσο έντονα πολιτικό χαρακτήρα, προκαλώντας τέτοια αναστάτωση στη χώρα, ώστε ορισμένοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για στρατιωτικό πραξικόπημα. Προς το παρόν οι «πασάδες», δηλαδή οι στρατηγοί που κάποτε κυβερνούσαν την Τουρκία από το παρασκήνιο, τηρούν σιγή παρακολουθώντας τα γεγονότα από μακριά. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε τους διαδηλωτές εξώθησε την κατάσταση στα άκρα. Αν δεν έστελνε την αστυνομία να πατάξει βίαια τους καταληψίες του Πάρκου Γκεζί και αν έδειχνε μεγαλύτερη προθυμία να συζητήσει μαζί τους, οι αρνητικές συνέπειες θα είχαν περιοριστεί, ενώ σήμερα απειλούν από την τουρκική οικονομία ως τη δημοκρατία. Και ο τούρκος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει το εξής παράδοξο: λόγω των χειρισμών του, υπάρχει περίπτωση να έχει ανοίξει την πόρτα στους στρατηγούς, τους οποίους τόσο κοπίασε για να παραμερίσει.

Ώσπου να αναλάβει πρωθυπουργός ο Ερντογάν, οι στρατηγοί είχαν επανειλημμένως ανατρέψει τους πολιτικούς που δεν ήταν της αρεσκείας τους ή - και αυτό είναι το κρίσιμο - αποδεικνύονταν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν μια κρίση στη χώρα. Από το 1960 ως σήμερα οι «πασάδες» έχουν πραγματοποιήσει τέσσερα πραξικοπήματα στην Τουρκία. Αλλά ο Ερντογάν έχει «κλαδέψει» πλέον σημαντικά τις εξουσίες του στρατού, περιορίζοντάς τες στα αμυντικά ζητήματα. Μία από τις ενέργειες που έκανε ήταν να καταργήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο συμμετείχαν στρατηγοί και πολιτικοί και, στην πράξη, λειτουργούσε σαν μια παράλληλη κυβέρνηση. Επιπλέον, επί Ερντογάν συνελήφθησαν δεκάδες κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν την ανατροπή της κυβέρνησης. Ακόμη και ένας πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.


Οι περισσότεροι ήταν αναμεμειγμένοι στις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα», στις οποίες αξιωματικοί συνωμοτούσαν για να υποδαυλίσουν ταραχές και βίαιες διαμαρτυρίες στους δρόμους. Θα ακολουθούσαν βομβιστικές επιθέσεις προκειμένου να προετοιμαζόταν το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση η οποία θα ανέτρεπε τον Ερντογάν.
«Στόχος ήταν να σιγήσουν και να παραλύσουν οι στρατιωτικοί, καθώς ο Ερντογάν φοβόταν την αντίδρασή τους στις πολιτικές του» είπε ο Αρμαγάν Κούλογλου, στρατηγός εν αποστρατεία, μιλώντας στο Reuters. «Το μεγαλύτερο μέρος των ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να έχει τις ίδιες απόψεις που είχε και στο παρελθόν, ωστόσο προτιμά να παραμένει εκτός της πολιτικής». 

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και άλλοι στην Τουρκία και στην Ευρώπη θεωρούν τον εκτοπισμό των στρατιωτικών από την πολιτική ως νίκη της δημοκρατίας στη χώρα. Οι στρατιωτικοί όμως και οι φανατικοί κοσμικοί το θεωρούν ως ένα τέχνασμα για να ταπεινωθεί ο θεσμός του στρατού που λειτουργούσε ως θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους.Τις δύο τελευταίες εβδομάδες όλοι έχουν εκφράσει την άποψή τους για τα γεγονότα στην Τουρκία εκτός από τους «πασάδες».Ως την εκλογή του Ερντογάν οι Τούρκοι είχαν συνηθίσει να θεωρούν τους στρατηγούς εγγυητές της τάξης - «Οι στρατηγοί θα μας σώσουν» σκέφτονταν, ακόμη και αν δεν το εξέφραζαν δυνατά. Αυτή η πρακτική όμως άφησε τους πολιτικούς «απαίδευτους» στην καθημερινή λειτουργία της δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνει και την επίλυση των διαφορών.


Το τελικό χτύπημα στον στρατό ήταν η αντιμετώπιση από τον Ερντογάν του «ηλεκτρονικού πραξικοπήματος» που πραγματοποίησε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων το 2007: ανάρτησε στην ιστοσελίδα του δήλωση που προειδοποιούσε τον Ερντογάν να μην προωθήσει τον Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της χώρας. Αυτό, ανέφερε η δήλωση, θα συνιστούσε απειλή για την κοσμική τάξη και ο στρατός θα αισθανόταν υποχρεωμένος να επέμβει. Αν και γενιές πολιτικών έσπευδαν να λυγίσουν μπροστά στην παραμικρή τέτοιου είδους πίεση, ο Ερντογάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επέκρινε τους στρατηγούς για την επέμβασή τους. Τελικά δεν συνέβη τίποτε. Ο στρατός είχε μπλοφάρει και έχασε.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές της Πλατείας Ταξίμ σήμερα σίγουρα υπάρχουν σκληροπυρηνικοί οπαδοί του κοσμικού κράτους, το οποίο φοβούνται ότι θα καταλύσει ο ισλαμιστής Ερντογάν. Αυτοί δεν θα είχαν πρόβλημα με μια επέμβαση των στρατιωτικών.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό έχουν μπει ιδέες για πραξικόπημα στο κεφάλι της στρατιωτικής ηγεσίας.  




ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ SPIEGEL: «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ»

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ασχολείται με το σκάνδαλο Σνοουντεν για τις παρακολουθήσεις από την NSA. «Είναι ο Μπαράκ Ομπάμα φίλος για την Ευρώπη;» διερωτάται ο Γιάκομπ Αουγκστάιν, αρθρογράφος του περιοδικού και συνεχίζει λέγοντας: «Είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ο πρώτος αφρο - αμερικανός πρόεδρος. Είναι ένας έξυπνος δικηγόρος. Και έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά είναι φίλος; Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν επιβεβαίωσαν αυτό που παρανοϊκοί "κομπιουτεράδες" και αριστερές θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν εδώ και καιρό: ότι μας παρακολουθούν. Και είναι οι Αμερικανοί που το κάνουν αυτό» γράφει ο Αουγκστάιν.

 «Ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της NSA; Η ασφάλεια, όπως λέει το όνομά της; Δεν έχει σημασία το σύστημα ή ο σκοπός: ένας άνθρωπος που παρακολουθείται δεν είναι ελεύθερος. Και κάθε κράτος που συστηματικά αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και στο όνομα της ασφάλειας, δρα εγκληματικά (...) Το καθεστώς που κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ενεργεί με απολυταρχικό τρόπο, όταν αφορά στον απόλυτο έλεγχο που θέλει να έχει. Ο μαλακός απολυταρχισμός δεν παύει να είναι απολυταρχισμός» επισημαίνει ο Αουγκστάιν. Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ευρώπης σε αυτή τη συμπεριφορά; Σύμφωνα με τον γερμανό αρθρογράφο, παρότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω κρίσης, είναι η μόνη που μπορεί να διαλύσει την αμερικανική φαντασίωση για παντοδυναμία.

«Μία επιλογή θα ήταν η Ευρώπη να δημιουργήσει το δικό της σύστημα δικτύων για να αποφύγει την αμερικανική παρακολούθηση (...) Μία πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν να υποχρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς νόμους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό. Το προσχέδιο για μία οδηγία για την προστασία των δεδομένων ήδη έχει παρουσιαστεί. Τώρα μένει να εφαρμοστεί. Όταν αυτό συμβεί, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν να "ποδοπατήσουν" τον ευρωπαϊκό νόμο, αλλά αν αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Google, η Apple, η Microsoft και η Facebook θέλουν να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα από μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίους, θα πρέπει να σεβαστούν τους νόμους μας. 

Όσες εταιρείες συλλαμβάνονται να παραδίδουν δεδομένα με αθέμιτο τρόπο θα πληρώνουν πρόστιμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρείες θα ασκούν πιέσεις στην κυβέρνησή τους. Η πρόταση ευελπιστεί να ορίσει αυτό το πρόστιμο στο 2% των παγκόσμιων εσόδων της επιχείρησης. Αυτά είναι πολλά χρήματα - και επίσης μία γλώσσα που η Αμερική καταλαβαίνει» καταλήγει ο Αουγκστάιν.